فهرست مطالب

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال شصت و سوم شماره 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمزه سعیدیان، حمیدرضا مرادی، فرج الله ترنیان * صفحه 1

    هدف بررسی ارزیابی تغییر کاربری اراضی بر برخی ویژگی های فیزیکو شیمیایی خاک مانند درصد ماسه خیلی ریز، درصد رس، درصد شن، درصد سیلت، اسیدیته، هدایت الکتریکی، رطوبت، ماده آلی، کربنات کلسیم در دو سازند گچساران و آغاجاری صورت گرفت. بدین منظور در سازند آغاجاری در 7 نقطه و با سه بار تکرار و سازند گچساران در 6 نقطه و با 3 بار تکرار و در سه کاربری مرتع، منطقه مسکونی و اراضی کشاورزی نمونه برداری خاک انجام شد. نمونه برداری از عمق 0-20 سانتی متری خاک برداشت شد. پس از انجام آزمایش های مربوط، نتایج مورد بررسی قرار گرفت. بر پایه نتایج بدست آمده، کاربری مرتع در دو سازند گچساران و آغاجاری از لحاظ درصد رس، شن، EC، pH، رطوبت و کربنات کلسیم دارای اختلاف معنی داری می باشند و در دیگر موارد اختلافی دیده نشد. بین کاربری زراعی در دو سازند گچساران و آغاجاری از لحاظ درصد ماسه خیلی ریز، شن، درصد رس، رطوبت و کربنات کلسیم اختلاف معنی داری می باشند و در دیگر موارد اختلافی دیده نشد. در کاربری مسکونی در دو سازند گچساران و آغاجاری تنها از لحاظ درصد رس و EC، دارای اختلاف معنی داری می باشند و در دیگر موارد اختلافی دیده نشد. در هر سازند نیز کاربری ها نقش موثری در تغییر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک داشتند.

    کلیدواژگان: سازند گچساران، سازند آغاجاری، کاربری اراضی، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک
  • شاهرخ حکیم خانی صفحه 13
    با تعیین سهم و اهمیت نسبی انواع فرسایش در تولید رسوب، مناطق بحرانی و حساس به فرسایش در درون حوضه مشخص شده و برنامه های حفاظت خاک و کنترل رسوب در مناطق یاد شده متمرکز خواهد شد. به دلیل وجود دشواری های زیاد در کاربرد روش های سنتی (مانند میخ ها و کرت های فرسایشی)، روش منشاءیابی به عنوان روشی جایگزین و مناسب برای تعیین سهم منابع رسوب در تولید رسوب مورد توجه محققان مختلف قرار گرفته است. در این روش ویژگی های فیزیکی، ژئوشیمیایی و آلی رسوب و منابع رسوب برای تعیین منابع اصلی رسوب و اهمیت نسبی آنها مورد مقایسه قرار می گیرند. در روش یاد شده با بهره گیری از ترکیبی مناسب از ویژگی های جدا کننده منابع رسوب، سهم منابع رسوب در تولید رسوب تعیین می شود. در این تحقیق، سعی شده است با بهره گیری از ترکیبی مناسب از عناصر ژئوشیمیایی، رادیو اکتیو، کربن آلی، نیتروژن و فسفر در حوضه قره آغاج واقع در شهرستان ماکو در استان آذربایجان غربی، سهم گروه فرسایش های سطحی و شیاری و گروه فرسایش های خندقی، آبراهه ای و رودخانه ای در تولید رسوب تعیین شود. پس از برداشت 45 نمونه معرف از خاک های سطحی و زیر سطحی و 5 نمونه رسوب از انتهای حوضه نسبت به اندازه گیری ردیاب های یاد شده اقدام شد. با بهره گیری از روش تجزیه تابع تشخیص، 3 ردیاب سزیم 137 Cs)‎ 137)، کربن آلی (OC)‎ و نیوبیم (Nb)‎ به عنوان ترکیب مناسب گزینش شدند. در پایان با بهره گیری از ترکیب یاد شده و مدل های چند متغیره ترکیبی سهم گروه فرسایش های سطحی و شیاری و گروه فرسایش های خندقی، آبراهه ای و رودخانه ای در تولید رسوب به ترتیب برابر با 6‎/34 و 4‎/65 درصد بدست آمد. میانگین خطای نسبی نزدیک به 12 درصد و میانگین ضریب کارایی مدل حدود 99‎/0 است و در ضمن نتایج با دیده های صحرایی همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه تابع تشخیص، روش منشاءیابی رسوب، انواع فرسایش، منابع رسوب، ردیاب
  • سلمان زارع، علی طویلی، علی شهبازی، اکبر ریاحی صفحه 29
    در این تحقیق تاثیر سطوح مختلف اسید سالیسیلیک بر بهبود ویژگی جوانه زنی گیاه توت روباه Sanguisorba minor L. در شرایط رویارویی آن با تنش شوری و خشکی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت، تیمار ها شامل تنش شوری و خشکی هر کدام در پنج سطح صفر، 3‎/0-، 6‎/0-، 9‎/0- و 2‎/1- مگاپاسکال و اسید سالیسیلیک در چهار سطح صفر (به عنوان شاهد) 100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر بود. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری و خشکی کلیه صفات مورد بررسی کاهش یافت در حالی بود که بذور تیمار شده کمتر بود. کاربرد اسید سالیسیلیک باعث افزایش معنی داری در درصد و سرعت جوانه زنی و مدت زمان جوانه زنی بذور شد اما بر روی طول ساقه چه، ریشه چه و گیا ه چه تاثیری نداشت. از آنجایی که غلظت 200 و 300 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک نسبت به غلظت 100 میلی گرم در لیتر تاثیر بیشتری در بهبود صفات جوانه زنی داشتند و از سوی دیگر اختلاف معنی داری بین این دو غلظت دیده نشد، با توجه به مسائل اقتصادی و اینکه اگر غلظت اسید سالیسیلیک مصرف شده از حدی بالاتر رود باعث تشدید علائم تنش در گیاه می شود، غلظت 200 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک برای تعدیل اثرگذاری های منفی تنش های شوری و خشکی بر گیاه توت روباه پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی و توت روباه، اسید سالیسیلیک، جوانه زنی، تنش شوری
  • سیدمسعود سلیمان پور، مجید صوفی، حسن احمدی صفحه 41
    فرسایش خندقی به دلیل تولید رسوب و زیان های فراوانی که در نتیجه تخریب اراضی، راه ها و سازه های عمرانی در استان فارس وارد می نماید اهمیت ویژه ای دارد. در این تحقیق 15 خندق فعال و معرف از نظر ویژگی های مورفومتریک، گزینش شدند. طول خندق، عمق، عرض بالا و پایین و حجم فرسایش در آن ها اندازه گیری شد. برای تعیین عوامل موثر در گسترش و رسوب زایی خندق ها، با بهره گیری از روش Stepwise در نرم افزار SPSS تحلیل آماری صورت گرفت. نتایج نشان می دهد، رسوب تولیدی ناشی از گسترش خندق ها در نی ریز تابع سه متغیر گستره آبخیز، درصد سیلت و شن در آبخیز واقع در بالای پیشانی خندق ها است. این نتایج دلالت بر غالب بودن رواناب سطحی به عنوان فرآیند هیدرولوژیک عمده در گسترش خندق ها در این منطقه دارد. بررسی آستانه پستی و بلندی نشان داد به علت منفی شدن توان (b)‎ فرایند رواناب سطحی غالب است و با نتایج محققان خارجی همخوانی دارد. هم چنین این نتایج بیانگر تاثیر ویژگی حوزه آبخیز و سازند زمین شناسی در تولید رسوب ناشی از فرسایش خندقی است. کاهش سطوح لخت و بدون پوشش از راه استقرار پوشش گیاهی، ایجاد بانکت در بالا دست خندق ها به منظور کاهش سطح تولید کننده رواناب و احداث بندهای خاکی کوچک تر از یک متر برای کمک به استقرار پوشش گیاهی و کاهش پیشروی خندق ها توصیه می شود
    کلیدواژگان: گسترش خندق ها، فرسایش خندقی، نی ریز، رواناب سطحی، تولید رسوب
  • غلامعباس فلاح قالهری، مجید حبیبی نوخندان، جواد خوشحال صفحه 55
    هدف از این بررسی ارزیابی ارتباط الگوهای سینوپتیکی بزرگ مقیاس اقلیمی با بارش در استان خراسان رضوی می باشد. در این بررسی با بهره گیری از سامانه استنباط فازی- عصبی تطبیقی برآورد بارش در بازه زمانی فروردین تا خرداد (آوریل تا ژوئن) در استان خراسان رضوی ارائه شده است. داده های بارش بهاره شامل آمار و داده های بارش 38 ایستگاه همدیدی، اقلیم شناسی و باران سنجی می باشد که در فاصله سال های 2007-1970 میلادی از سازمان هواشناسی کشور و وزارت نیرو دریافت شده است. در این بررسی، در آغاز ارتباط بین تغییرات الگوهای سینوپتیکی شامل فشار سطح دریا، اختلاف فشارسطح دریا، دمای سطح دریا، اختلاف دما بین سطح دریا و سطح 1000 میلی باری، دمای سطح 700 میلی بار، ضخامت بین سطوح 500 و 1000 میلی بار، رطوبت نسبی سطح 300 میلی بار و آب قابل بارش با بارش میانگین منطقه ای مورد بررسی قرار گرفته است. در گزینش این مناطق که مجموعه ای از نقاط در خلیج فارس و دریای عمان، دریای سیاه، دریای خزر، دریای مدیترانه، دریای شمال، دریای آدریاتیک، دریای سرخ، خلیج عدن، اقیانوس اطلس، اقیانوس هند و سیبری را شامل می شوند، تاثیر پذیری بارندگی منطقه شمال شرق ایران از الگوهای سینوپتیکی در مناطق یاد شده مورد توجه قرار گرفته است. سپس، مدل سامانه استنباط فازی عصبی تطبیقی در دوره 1997-1970 آموزش داده شده است و در پایان، برآورد بارش در دوره فروردین تا خرداد (آوریل تا ژوئن) 2007-1998 انجام شده است. مدل مورد بهره گیری در این بررسی شامل یک لایه ورودی، یک لایه پنهان و یک لایه خروجی می باشد. سامانه استنباط فازی مورد بهره گیری در این بررسی، مدل سوگینو می باشد. شمار نرون های لایه ورودی، پنهان و خروجی به ترتیب (1-28-13) می باشد. نتایج نشان می دهد سامانه استنباط فازی- عصبی تطبیقی در 90 درصد سال ها می تواند بارش را با دقت قابل قبولی با سطح اطمینان 10 درصد برآورد کند.
    کلیدواژگان: سامانه استنباط فازی، عصبی تطبیقی، برآورد بارش، سینوپتیکی، الگوهای
  • مهدی قربانی، علی اکبر مهرابی، محمدرضا ثروتی، علی اکبر نظری سامانی صفحه 75
    امروزه رشد جمعیت از یک سو و محدودیت منابع از سوی دیگر دست اندرکاران امر گسترش را با شگفتی مواجه ساخته است. تغییرات جمعیتی سبب تغییر فعالیت های اقتصادی شده و نقطه آغاز تغییرات کاربری اراضی به شمار می رود. در واقع بهره برداری بی رویه، تغییرات نادرست کاربری اراضی و دست اندازی بشر به عرصه های منابع طبیعی، روزبه روز بر بر هم زدن تعادل های منطقه ای می افزاید. در دهه های اخیر شاهد تغییر کاربری اراضی در حوزه آبخیز طالقان هستیم. تحت اثر عوامل مختلفی پدیده تغییر کاربری اراضی شکل گرفته است به طور مثال در اراضی رهاشده، سطوحی از مراتع به مناطق مسکونی و ویلاسازی تبدیل شده اند. منطقه طالقان به دلیل نزدیکی به مرکز جمعیتی تهران و شرایط ییلاقی از یک سده پیش محل رفت وآمد شمار زیادی از افراد برای بهره مندی از آب و هوای مناسب منطقه بوده است.. یکی از عوامل مهم نیز تغییراتی است که در شمار جمعیت طالقان رخ داده است به گونه ای که بر پایه آمار جمعیتی می توان گفت جمعیت روستاهای طالقان به شدت کاهش یافته است. همان طور که در دیگر مناطق ایران شاهد تغییر کاربری اراضی به ویژه مراتع هستیم، این موضوع در منطقه طالقان نیز قابل دیدن است. این نوشتار سعی دارد ارتباط بین تغییرات جمعیت را با تغییرات کاربری اراضی منطقه مورد بررسی و همچنین تعیین تغییرات کاربری اراضی را در طی یک دوره 15 ساله بررسی نماید برای تعیین تغییرات کاربری زمین از سامانه اطلاعات جغرافیایی و دورکاوی و روش های آماری به صورت توامان و نیز ماهواره لندست سنجنده های TMوETM+ مربوط به سال های 1366 و1380 بهره گیری شده است. همچنین آمار جمعیتی در این 2 سال تهیه شد و ضریب رشد جمعیت محاسبه شد. با توجه به نتایج بدست آمده نرخ اراضی رها شده در منطقه مورد بررسی مثبت بوده در واقع افزایش یافته و از گته ده، ناریان، نویز علیا، دیزان، جوستان، گراب، اورازان، نسا بالا، مهران، خچیره و دارپی. بنابراین شمار زیادی از افراد در طول این چند سال مهاجرت کرده و جمعیت کاهش یافته و به دنبال این روند گستره زیادی از مراتع (88‎/37 درصد) که در گذشته به دیمزار تبدیل شده بودند هم اکنون به صورت اراضی رهاشده در منطقه نمایان شده اند. در روستای گته ده سطح اراضی مرتعی بیشترین کاهش و اراضی رها شده بیشترین افزایش را داشته است. در نهایت می توان بیان کرد، بین نرخ رشد جمعیت و سطح اراضی رها شده رابطه منطقی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اراضی رها شده، تغییرات جمعیتی، دورکاوی، طالقان، کاربری اراضی
  • عطاالله کاویان، علی آزموده، کریم سلیمانی، قربان وهاب زاده صفحه 89
    فرسایش خاک یک چالش جهانی بوده که به طور جدی منابع آب و خاک را تهدید کرده و یکی از مهم ترین چالش های زیست محیطی به شمار می رود. یکی از متغیرهای مهم و قابل بررسی بر فرایند روان آب و فرسایش خاک، ویژگی های خاک می باشد. لذا این پژوهش برای بررسی شماری از متغیرهای موثر خاک در روان آب و فرسایش خاک، در دو پایگاه پژوهشی جنگلی واقع در محدوده شهرستان ساری انجام شده است. در ادامه در 15 نقطه تصادفی از هر پایگاه، مبادرت به ایجاد باران مصنوعی با بهره گیری از دستگاه همانندساز باران شد. همزمان نمونه برداری خاک نیز از نقطه مجاور همانند سازی از عمق 20-0 سانتی متری برداشت شد. نتایج نشان داد که متغیرهای رطوبت پیشین خاک، ماده آلی، وزن مخصوص ظاهری و درصد ذرات شن به ترتیب بیشترین تاثیر را در تولید روان آب دارند. همچنین در فرایند فرسایش خاک نیز به ترتیب متغیرهای درصد ماده آلی، رطوبت پیشین خاک و سیلت بیشترین تاثیر را در اراضی جنگلی داشته اند. نتایج مدل چند متغیره خطی نشان داد که با بهره گیری از 3 متغیر درصد ماده آلی، رطوبت پیشین خاک و رس می توان میزان روان آب و فرسایش خاک را به ترتیب با ضریب تبیین 638‎/0 و 701‎/0 برآورد نمود.
    کلیدواژگان: روان آب، باران ساز، اراضی، جنگلی، فرسایش خاک
  • حسن میلادفر، حسین بارانی، رامتین جولایی، پرویز ریاضی فر، پرویز ریاضی فر صفحه 105
    برقراری تعادل بهینه و منطقی بین شمار بهره بردار و توان تولیدی مراتع و اندازه مناسب گله در واحدهای بهره برداری از مهم ترین نیازهای مدیریت پایدار مراتع است و رشد و بهره وری عوامل تولید و در نتیجه بیشترین سود اقتصادی را در پی دارد. این بررسی، با هدف تخمین اندازه بهینه واحدهای بهره برداری مرتعی بر پایه پایداری اجتماعی و پایداری نسبی اقتصادی در مراتع شهرستان ارومیه انجام شده است. داده های آماری مورد نیاز از 203 پرسش نامه جمع آوری شده از34 وااندازه بهره برداری مرتعی این شهرستان در سال 1387-1386 استخراج شده است. سپس به برآورد هزینه ها و درآمدها و اندازه گیری ظرفیت چرایی مرتع در هریک از واحدهای بهره برداری اقدام شد با بهره گیری از معیارهای مختلف همچون هزینه سالانه خانوار و شاخص بهرهوری کل عوامل تولید از راه بهره گیری از نرم افزار اقتصادسنجی Eviews اندازه مناسب گله و اندازه بهینه واحدهای بهره برداری تعیین شد. نتایج نشان می دهد که اندازه واحدهای بهرهبرداری موجود هر دامدار در سطح بهینه نبوده و هر واحد تولیدی کمتر از میزان بهینه از مرتع بهره مند بوده است. میانگین مرتع مورد بهره گیری هر بهره بردار در وضع موجود 71 هکتار است. کمترین اندازه مناسب از دام و مرتع به ازای هر خانوار 5 نفره که بتواند در این اندازه، هزینه های سالانه خانوار را تامین کند به ترتیب 550 راس دام و 350 هکتار است. همچنین شمار دام و اندازه بهینه واحدهای بهره برداری برای اقتصادی بودن واحدهای بهره برداری به ترتیب 667 راس و 297 هکتار تعیین شده است. با ادغام این دو می توان نتیجه گرفت که گله با ابعاد 550 تا 650 راس می تواند هم از نظر بهره وری عوامل تولید و هم از نظر تامین معاش یک خانوار به طور کامل وابسته به دامداری، اندازه مناسبی در این منطقه باشد.
    کلیدواژگان: مرتع، ارومیه، بهره وری اقتصادی، اندازه بهینه واحدهای بهره برداری
  • محسن نقیلو، محمد جعفری، محمد طهمورث، اصغر کهندل، فریناز همدانیان صفحه 119
    هدف از این پژوهش بررسی روابط پوشش گیاهی با ویژگی های خاک و تعیین مهم ترین عامل خاکی موثر در تغییرات نوع و کمیت پوشش گیاهی در منطقه مورد بررسی می باشد. منطقه مورد بررسی در نزدیکی روستای نجم آباد واقع در غرب استان تهران و جنوب شرق شهر هشتگرد قرار دارد. پس از بازدید صحرایی، تیپ های گیاهی شاخص کل منطقه گزینش و در منطقه معرف هر تیپ به روش سیستماتیک- تصادفی از خاک و پوشش گیاهی نمونه برداری شد. اندازه پلات های نمونه برداری با توجه به نوع و پراکنش گونه های گیاهی به روش حداقل سطح تعیین شد و مشخصه های درصد تاج پوشش، تراکم و فراوانی گونه های گیاهی اندازه گیری شد. پس از برداشت داده ها پوشش گیاهی در هر پلات با توجه به نوع گیاهان موجود و مرز افقها از دو عمق 0 تا 10 سانتی متر و 10 تا 30 سانتی متر نمونه برداری خاک انجام شد و در آزمایشگاه ویژگی های خاک مانند بافت، اسیدیته، درصد کربن آلی و گچ اندازه گیری شد. پس از جمع آوری داده ها به منظور مقایسه ویژگی های خاک در تیپ های گیاهی از روش های آماری تجزیه واریانس و روش RDA بهره گیری شد. نتایج نشان داد که در منطقه مورد بررسی به غیر از گچ دیگر ویژگی ها در تیپ های گیاهی مختلف منطقه نجم آباد اختلاف معنی دار نداشت. به عبارت دیگر عامل موثر بر تغییرات پوشش گیاهی از بین عوامل بررسی شده در این بررسی میزان گچ خاک بود.
    کلیدواژگان: ویژگی های خاک، گیاهان معرف، مراتع ساوجبلاغ، تجزیه واریانس و روش RDA
|
  • H. Saidian, H. R. Moradi, F. Tarnian Page 1

    Using of different systems of soil plough after changing unconsciously and non-scientific of land use, other soil physical and chemical characteristics affected. This fact, especially in marginal lands and mountainous regions is more visible. This research compared with the purpose of studying land use changing on some soil physical and chemical characters like very tiny sand percent, pH, Ec, clay percent, sand percent, silt percent, soil moisture, calcium carbonate in Gachsaran and Aaghajari formation. So that in aghajari formation 7 points and with 3 replicates and in gachsaran formation 6 points and with replicates in three land uses range, residential and agricultural land uses sampling of soil was done. Sampling of the depth 0-20 cm soil was done. After tests implement are concerned, the results were investigated. According to the results, range land in two Aghajari and Gachsaran formations in terms of clay percent, sand, EC, pH, moisture and Calcium Carbonate a meaningful difference have, and in other cases was not seen any disagreement. between agriculture land use in two Aghajari and Gachsaran formations in terms of very tiny sand percent, sand, clay, moisture and calcium carbonate meaningful difference have, and in other cases was not seen any disagreement. In residential land use in two Gachsaran and Aghajari formations only in clay percent and EC, there are a meaningful difference, and in other cases was not seen any disagreement. In each formation also land uses had effective role in soil physical and chemical characteristics.

    Keywords: Soil physical, chemical characteristics, Aghajari formation, land use, Gachsaran
  • Sh Hakimkhani Page 13
    By determining relative importance and contributions of erosion types to sediment yield, erosion susceptible areas in a watershed will be identified, and sediment control and soil conservation projects can be focused on that areas. Because of many problems associated with traditional procedures for identifying sediment sources, fingerprinting techniques, based on physical, chemical and organic properties of sediment and source materials, are increasingly being used as valuable and effective approach to assemble such information. In this method, a suitable composite (set) of diagnostic properties and a multivariate mixing model are employed to estimate the relative contribution of sediment sources to sediments transported to basin outlet. In this study, using suitable composites of geochemical elements, radionuclides, organic Carbon, Nitrogen and Phosphorous, capable of discriminating two groups of erosions (namely, sheet and rill erosions, and gully, channel and river bank erosions) of the study basin, and a multivariate mixing model were used to determine contributions of that erosion types to sediment yield. The suitable composite fingerprints (elements) were obtained using discriminant analysis. The study basin is Ghara aghaj basin, located in Makoo township, West Azarbaijan province. The suitable composite fingerprints having capability to distinguish the above mentioned erosion types include, 137Cs, OC and Nb. Mean contributions from the two main erosion types, namely sheet and rill erosions, and gully, channel and river bank erosions were estimated as 34.6% and 65.4% respectively. Low mean absolute errors (less than 12%) showed high degree of correspondence between measured and predicted properties. High model efficiencies (greater than 0.99) confirmed the goodness of fit of the mixing models. Also it is argued that fingerprinting estimates for sediment sources are consistent with field observations.
    Keywords: Tracers, Sediment sources, Discriminant function analysis, Erosion types, sediment fingerprinting method
  • Salman Zare, Ali Tavili, Ali Shahbazi, Akbar Riyahi Page 29
    The objective of this research was to evaluate the effect of different concentration of salicylic acid on enhancement germination characteristics of Sanguisorba minor L. under salt and drought stress. The experimental design was factorial arranged in a completely randomized block design with four replications. Treatment were combination of 5 levels of salt and drought stress, separately (0, -0.3, -0.6, -0.9 and -1.2 Mpa) and 4 concentration of salicylic acid (0 as a control, 100, 200 and 300 mg/lit). The results revealed that all germination characteristics decreased by increasing strength of salt and drought stress but treated seeds showed lower decrease. Application of salicylic acid increased germination percentage and rate and also decreased mean germination time significantly, but had no effect on root, shoot and seedling length. Since 200 and 300 mg/lit concentrations of Salicylic acid had more effect than the 100 mg/lit on germination attributes, on the other hand no significant difference was observed between 200 and 300 mg/lit concentrations. Considering the economic issues and also considering this fact that higher concentrations of salicylic acid may lead to accelerated stress in plant, 200 mg/lit salicylic acid concentration was suggested in S. minor in order to improve germination and seedling establishment under salt and drought stress.
    Keywords: Germination, Drought stress, Salt stress, Sanguisorba minor, Salicylic acid
  • S.M. Soleimanpour, Majid Soufi, Hassan Ahmadi Page 41
    Gully erosion has an important role in Fars province due to sediment production and enormous damages to land, roads and infrastructures. In this research, 15 gullies were selected to measure their morphometric characteristics. The length, depth, top and bottom width and volume of gully erosion were then measured. Influential factors on the sediment production and gully development were analyzed and determined by using stepwise method in SPSS software. The results indicate that sediment production due to gully development is related to three variables including drainage area, silt and the sand percent of the watershed above the gully heads. These results imply that surface runoff is acting as dominant hydrologic process on gully development. Investigation on the topographic threshold reveals that drainage area exponent (b) is negative and these results are in the same line with the results of some recent relevant studies. The results also indicate the watershed characteristics and geological formation impact on the gully sediment production. Gully development could be reduced by decreasing the area of bare land as the main source of surface runoff by vegetation planting and terracing. Constructing of small earth dams at the end of gullies collect surface runoff and provides better situations for vegetation establishment around gullies.
    Keywords: Gully development, Sediment production, Gully erosion, Surface runoff, Neyriz
  • Gh.A. Fallah Ghalhary, M. Habibi Nokhandan, J. Khoashhal Page 55
    The aim of this research is the assessment of the relation between rainfall and large scale synoptically patterns at Khorasan Razavi province. In this study, using adaptive neuro fuzzy inference system, the rainfall estimation has been done from April to June in the Area under study. Spring rainfall data including the information of 38 synoptic, Climatologic and rain gauge stations from 1970 to 2007 has been selected from Iranian Meteorological Organization and Ministry of Energy. In this paper, we are analyzed 38 years of rainfall data at Khorasan Razavi province located in northeastern part of Iran at latitude-longitude pairs (34°-38°N, 56°- 62°E). The Adaptive Neuro-Fuzzy Inference system based on synoptically patterns with 38 years of rainfall data was trained. For performance evaluation, network predicted outputs were compared with the actual rainfall data. In this Study, at the first step, the relationship Between synoptically pattern variations including Sea Level Pressure (SLP), Sea Surface Temperature (SST), Sea Surface Pressure Difference (?SLP), Sea Surface Temperature Difference (?SST), air temperature at 700 hpa, thickness between 500 and 1000 hpa level, relative humidity at 300 hpa and precipitable water were investigated. As the second step, the model was calibrated from 1970 to 1997. Finally, rainfall prediction is performed from 1998 to 2007. The model that used in this research has an input layer, one hidden layer and an output layer. The number of neuron for input layer, hidden layer and output layer was 13-28-1, respectively. The results of simulation reveal that adaptive neuro fuzzy inference systems are promising and efficient.
    Keywords: Adaptive Neuro, Fuzzy Inference System, Adaptive Neuro, Fuzzy Inference System Rainfall estimation, Rainfall estimation, Synoptic patterns
  • M. Ghorbani, A.A. Mehrabi, M. Servati, A.A. Nazari Samani Page 75
    Nowadays, population growth and on the other hand resources limitations astonish authorities. Population changes cause variation in economic activities and land use changes. As a whole, overusing, improper land use and human disturbances over natural resources make environmental imbalances worse. In recent decades, we have seen land use changes in Taleghan basin. Land use changes were produced by many factors, e.g. in abandoned lands, some parts of the region have been converted to residential areas and constructions. Since one century before, because of vicinity to population centers like Tehran and upland condition, this region has been a suitable place for recreation of travelers. Also one of the most important factors has been changed in population which has occurred in Taleghan. So that the statistical information shows substantial decrease in villages population in Taleghan. Similar to the, other regions in Iran, landuse changes especially in rangelands, is an important subject in Taleghan too. This paper tries to illustrate the relationship between population and land use changes in the given region of study and to detect the land use changes in a 15-year period. For determining the landuse, we used geographic information system and statistical methods, remote sensing also landSat images for 1987 and 2001 together. Population size were gained and analyzed for computing the population growth rate. According to what we concluded, in abandoned lands in given region of study the growth rate was positive and in other word, it increased and for other land uses this rate was negative together with negative increasing in all villages, therefore the population decreased. The villages of this region according to their magnitude of reduction in population growth and abandoned lands are: Gateh deh, Narian, Noviz oliya, Dizan, Jovestan, garab, Orazan, Nesa Bala, Mehran, Khachireh, Drapy. Thus, great number of settlers during these years migrated and the population decreased and following this trend, great area of rangelands (37.88%) which has already converted to rain-fed lands, has emerged in the form of abandoned lands in this region. In Gateh deh village, the area of rangelands had the maximum reduction and on the contrary, abandoned lands had the maximum amount of growth. Finally, it could be inferred that, there is a logical relationship between population growth and the area of abandoned lands.
    Keywords: BalaTaleghan, population growth, abandoned lands, Land use, remote sensing
  • A. Kavian, Ali Azmodeh, K. Soleimani, Gh Vahabzadeh Page 89
    Globally, soil erosion is one of the most important environmental problems which is threaten soil and water resources. Soil properties are main parameters to affect runoff and soil erosion processes. So, this study was conducted to investigate the effects of some soil properties on runoff and soil erosion in the forest lands located in vicinity of Sari city. Rainfall simulator was set in 15 random points in 2 sites to create experimental rainfall. Runoff and sediment yield resulted from each experiment was measured based on field and laboratory investigations. Soil samples from 0-20 cm depth close to the simulation points were collected and analyzed. The results showed that soil initial moisture, percentage of soil organic matter (% SOM), bulk density and sand percent are most effective factors in runoff generation, respectively. Also, the results illustrated that percentage of soil organic matter, soil initial moisture and silt percent affect on soil erosion, respectively. The results of multiple linear models showed that runoff and soil erosion can be predicted based on percentage of soil organic matter, soil initial moisture and percentage of clay with coefficient of determination of 0.638 and 0.752, respectively.
    Keywords: Organic matter, Rainfall simulation, Runoff, Sari
  • Hassan Miladfar, Hossen Barani, Ramtin Julaie, Parviz Riyazifar, Parviz Riyazifar Page 105
    The establishment of rational balance between number of users and productivity capacity of rangelands and suitable number of the folk in the ranch units is one of the necessities of the sustainable management of rangelands. Also growth and efficiency of the productive factor would lead to the economical benefit maximum. This study was done in order to evaluate the optimal ranch size basis on the social and economical relative sustainability in the rangelands of Urmiya. The statistical information were derived from 203 questionnaire collected from 34 rangeland ranch units in the study area at the year of 2007-2008. Then the costs, incomes and grazing capacity were evaluated in each unit. The suitable number of folk and optimal ranch size were determined based on some criteria such as Total Efficiency Index. Productivity factors and annual costs of family were analyzed using Eviews economic software. The results showed that ranch size per a rancher is not optimal and each productivity unit has used from the rangeland less than optimal limit. At present, utilizable rangeland average per a user is 71 ha. Also the suitable minimum size of folk and rangeland per a family including 5 members is 550 and 350 ha, respectively. So it is able to supply the annual costs of family. Also economically suitable folk number and optimal ranch size were determined 667 and 297 ha, respectively. Therefore we can totally conclude that the folk size of 300 to 350 is a suitable size, either with respect to efficiency of production factors livelihood or preparing of the livelihood per a family unit, which completely depends on the ranching in the region.
    Keywords: Rangeland, Economic benefit, Optimal ranch size, Urmiya
  • Mohsen Naghiloo, Mohammad Jafari, Mohammad Tahmoures, Asghar Kohandel, Farinaz Hamedanian Page 119
    The purpose of this research was to investigate the relationship between vegetation cover and soil characteristics in order to determine the most important soil factors which affect on quantitative variations and types of vegetation cover in the study area. The study area is located in west of Tehran province and southeast of Hashtgerd, next to Najm-abad village. After field studies, the index vegetation types were selected and randomized-systematic sampling method was used for soil and vegetation cover sampling in each key area. The area of each plot was determined according to type of plant species and their distribution using minimum area method. Some vegetation cover parameters such as canopy cover percentage, density and frequency of plant species were measured in the area. Then soil sampling were done from 2 horizons including 0-10 cm and 10-30 cm in each plot and soil attributes such as texture, pH, organic carbon percentage and gypsum were measured in the laboratory. Afterwards, statistical methods like multivariate regression, analysis of variance and RDA technique were used for analyzing soil and vegetation cover data. The results showed no specific difference between soil and vegetation data except for gypsum. In other word the effective factor on vegetation cover variation was soil gypsum.
    Keywords: RDA technique, Soil characteristics, Vegetation types, Analysis of variance, Savog, bolagh Rangeland