فهرست مطالب

نگرش های نو در جغرافیای انسانی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1391)

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسفندیار حیدری پور، بیژن خلیل مقدم، مهدی راست قلم، احمدرضا مولایی صفحات 1-10
    علاوه بر سرمایه های فیزیکی، اقتصادی و انسانی، مفهوم نو ظهور دیگری تحت عنوان «سرمایه اجتماعی» در مباحث توسعه مطرح شده است. سرمایه اجتماعی به مجموعه ای از عناصر فردی و گروهی، رسمی و غیررسمی در اجتماع به همراه روابط واقعی و انتزاعی درون و بین آن عناصر، اشاره دارد که با خلق مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی و اعتماد اجتماعی، موجب زایش اثراتی هم افزا شده و در نهایت بر کلیه ابعاد توسعه تاثیر می گذارد. رابطه بین سرمایه اجتماعی و توسعه اقتصادی از جنبه های مطرح در خصوص مطالعات مربوط به سرمایه اجتماعی است که دارای ابهامات فراوانی است. مقاله حاضر با استفاده از داده های 164 کشور در زمینه شاخص های «درصد زنان شاغل در سطوح وزارتخانه ای» و «درصد کرسی های اشغال شده توسط زنان در مجلس» به عنوان شاخصهای سرمایه اجتماعی و داده های «سرانه تولید ناخالص داخلی» به عنوان شاخص توسعه اقتصادی و با بهره گیری از تحلیل همبستگی پیرسون، به بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و توسعه اقتصادی پرداخته است. نتایج بررسی رابطه بین سرانه تولید ناخالص داخلی با شاخص درصد زنان در سطح وزارتخانه ها، در بین کشورهای با توسعه انسانی بالا، متوسط و پائین؛ حاکی از آن است که تنها در کشورهای با توسعه انسانی بالا رابطه معنی دار و مثبتی بین شاخص توسعه اقتصادی و سرمایه اجتماعی، وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه اقتصادی، شاخص درصد زنان شاغل، سرانه تولید ناخالص داخلی
  • محمد مروجی، فریمان ابراهیم زاده صفحات 11-20
    توجه به توسعه پایدار در جوامع پیشرفته امروز، از اهمیت خاصی برخوردار است. توسعه پایدار عبارت است از پیشرفت روز افزون که تمامی ابعاد مختلف زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد و به صورت یک جانبه نباشد بلکه دائمی و تاثیر سوئی بر محیط زیست نداشته باشد. در این راستا تحقیق حاضر با هدف کلی «تعیین رابطه بین عملکرد تعاونی های مسکن شهر شیروان و توسعه شهری» انجام گرفته است به منظور نایل آمدن به این هدف دو فرضیه در نظر گرفته شده است. تعداد تعاونی های مورد مطالعه قرار گرفته در این پژوهش 9 مورد است. محدوده جغرافیایی مورد مطالعه شهر شیروان می باشد که در شمال شرقی استان خراسان شمالی قرار گرفته گسل های متعددی مناطق مختلف آن را در معرض خطر قرار می دهد و بوسیله رشته کوه های آلاداغ و شاه جهان در جنوب و کپه داغ در شمال محصور می گردد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که تعاونی های مسکن شهر شیروان سبب تخریب اراضی زراعی و باغات در محدوده شهری شیروان شده اند که آثار جبران ناپذیری بر محیط شهری وارد نموده اند.
    کلیدواژگان: مسکن، تعاونی های مسکن
  • حسن دادرس، پرویز کردوانی صفحات 21-40
    بررسی اهمیت روستاهای حاشیه تالاب انزلی از جنبه های مختلف به عنوان طرحی جهت توسعه فیزیکی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، گردشگری و کالبدی - فضایی امری ضروری بوده که برای روستاهای حاشیه تالاب منطقه مورد مطالعه در نظر گرفته شده است.روستاهای حاشیه تالاب انزلی از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و گردشگری چه اهمیتی از دیدگاه جغرافیا دارند؟ به عنوان پرسش اصلی مطرح بوده و براساس آن فرضیه های تحقیق مطرح گردید. مهم ترین یافته های تحقیق عبارتند از: - اکثریت مطلق روستائیان حاشیه تالاب از برنامه ریزی جهت اشتغال زایی جوانان، ارتقاء وضعیت معیشتی و بالا بردن سطح زندگی در نهایت جلوگیری از مهاجرت به شهرها راضی بودند. - با توجه به پتانسیل های بالای منطقه مورد مطالعه و برنامه ریزی دقیق و مدون با سرمایه گذاری بخش های دولتی و خصوصی و مشارکت و همکاری روستائیان رابطه مثبت وجود دارد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق در آن توصیفی – تحلیلی است. روش مطالعه به صورت اسنادی و مطالعات میدانی بوده است.روش شناختی تحقیق مبتنی بر نگرش سیستمی است.نتائج تحقیق نشان می دهدکه تالاب انزلی از نظر زیست محیطی دارای شرایط مطلوبی نیست و هر ساله خساراتی آشکارا و خسارات پنهان به وجود می آورد بنابراین برنامه ریزی و احیای تالاب الزامی است پیشنهادها و راهکارهایی در خصوص افزایش عمر تالاب و بالا بردن راندمان تولیدات آن و به تبع آن بهبود وضعیت اقتصادی، معیشتی، فرهنگی، اجتماعی و گردشگری مردم منطقه ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: روستاهای حاشیه تالاب، تالاب انزلی، جنبه های اجتماعی، اقتصادی، گردشگری
  • مهدی احمدیان، جمال محمدی، اصغر ضرابی صفحات 41-62
    اهمیت فضاهای سبز در محیط شهری تا آن حد است که به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع مطرح بوده و در عین حال معیاری برای ارتقای کیفیت فضای زندگی محسوب می شوند. از این رو توزیع و پراکنش متعادل آن در سطح شهر اهمیتی بسیار دارد. نکته بسیار مهم در مکان یابی فضاهای سبز عمومی، ضرورت های اجتماعی ایجاد پارک است. مکان یابی نادرست این فضاها در نهایت منجر به ایجاد ناهنجاری هایی در شهرها می شود. در پژوهش حاضر با رویکرد«قیاسی، نوصیفی-تحلیلی» تلاش شده است که ضمن ارزیابی وضعیت موجود توزیع و پراکندگی پارک ها و فضاهای سبز شهری میاندوآب، اولویت های مکانی توسعه این فضاها را نیز در سطح نواحی شهر تعیین شود. نتیجه بررسی ها نشان داد که طی یک دهه گذشته سرانه فضای سبز شهری شهر میاندوآب از 79/1 مترمربع در سال1380 به 45/3 مترمربع در سال1390 افزایش یافته است. ولی همزمان با این افزایش سرانه، اختلاف سرانه بین نواحی برخوردار و محروم از فضای سبز نیز به نحو چشم گیری افزایش یافته و عدم تعادل موجود در توزیع فضایی پارک های شهری، شدیدتر شده است. با توجه به کمبود کمی فضای سبز نسبت به سرانه پیشنهادی طرح جامع و تفصیلی شهر و استانداردهای ملی، همچنین نظر به عدم تعادل فضایی موجود در توزیع و پراکنش پارک های شهری میاندوآب تلاش شده است تا با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی(AHP) اولویت های مکانی توسعه فضاهای سبز و پارک های شهری در سطح نواحی پنجگانه شهر میاندوآب مشخص شود. معیارهای مکان یابی فضای سبز(پارک شهری) در این پژوهش، میزان دسترسی، میزان تراکم جمعیت، سرانه موجود فضای سبز، سازگاری با کاربری های دیگر، وجود زمین های با مالکیت دولتی، وجود فضاهای باز و زمین-های بایر، فاصله از پارک های موجود و نزدیکی به رودخانه تعیین شدند. گزینه ها نیز در این پژوهش نواحی پنجگانه شهر میاندوآب بودند. نتیجه مطالعه نشان داد که ناحیه دو شهر میاندوآب با امتیاز 0.272، بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داده و در اولویت اول توسعه مکانی فضاهای سبز و پارک های شهر قرار دارد. نواحی یک، پنج و سه به ترتیب با امتیاز های 0.246، 0.241 و 0.169 در رتبه های بعدی قرار دارند. ناحیه چهار کمترین امتیاز(0.072) را به خود اختصاص داده و در نتیجه کمترین اولویت مکانی را جهت توسعه فضاهای سبز شهردارد.
    کلیدواژگان: اولویت سنجی مکانی، پارک و فضای سبز، شهر میاندوآب، روش AHP
  • رضا زینل زاده، صمد برزویان، علیرضا قجری صفحات 63-81
    مطالعه و بررسی وضعیت توسعه انسانی، به ویژه در سطح استان های کشور در یک فاصله زمانی «بیش از یک دهه» از مهم ترین اقداماتی است که می بایست در عصر دانش و فناوری اطلاعات، اقتصاد دانش بنیان برنامه پنجم توسعه کشور در مسیر تحقق اهداف سند چشم انداز کشور انجام پذیرد. پژوهش حاضر با توجه به این مهم، انجام گرفته است. در این مقاله ضمن معرفی شاخص های سه گانه مستقیم، غیرمستقیم و مالی برای رفع انتقاد های وارده به روش شاخص توسعه انسانی در ترکیب شاخص ها، از تلفیق روش های آماری چند متغیره استفاده شده است. لذا161 شاخص در دو مقطع زمانی1375 و 1388 به کمک تکنیک های تاکسونومی عددی و تجزیه به مولفه های اصلی با هم تلفیق شده و در نهایت ضریب توسعه نیافتگی هر یک از استان ها،در مقایسه با سایر استان ها محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که در متوسط ضریب عدم برخورداری بین استان ها حدود 2/22 درصد بهبود به وجود آمده است،اما شدت نابرابری بین آن ها افزایش یافته است. هم در سال 1375 و هم در سال 1388 از نظر ترکیب شاخص های اصلی توسعه انسانی، استان تهران در رتبه اول و استان سیستان و بلو چستان در رتبه آخر قرار دارند.
    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، توسعه و تکنیک تاکسونومی عددی
  • محمد جواد حیدری، محمدرضا پورمحمدی، فیروز جمالی فاطمه لطفی صفحات 83-101
    تاثیرات آب و هوا بر زندگی جوامع انسانی، موجب اهمیت یافتن بررسی های زیست اقلیمی در مطالعات مربوط به برنامه ریزی شهری گردیده است. زیرا نتایج حاصل از چنین بررسی هایی می تواند راهگشای بسیاری از مسائل مربوط به طراحی و ساخت سکونتگاه های جدید و توسعه سکونتگاه های موجود باشد. در این پژوهش سعی شده تا با مطالعه شرایط زیست اقلیمی حاکم بر شهر زنجان، به ارائه الگویی مناسب جهت طراحی و ساخت مسکن پرداخته شود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در شهر زنجان: 1- مشکل عمده در رابطه با آسایش انسانی غالب بودن سرما در بیش از 6 ماه از سال است. 2- باید از طرح های متراکم و فشرده در ساخت و سازها استفاده کرد. 3- ساختمان ها باید به سمت جنوب ساخته شوند. 4- داشتن پنجره ای در دیوار جنوبی ساختمان لازم است. 5-گرم کردن درون ساختمان در فصل سرد ضروری است.
    کلیدواژگان: زیست اقلیم انسانی، شهر زنجان، طراحی مسکن، آسایش انسانی
  • سعید تقوی گودرزی، مریم بیرانوندزاده، محمد فتحی بیرانوند صفحات 103-122
    یکی از زمینه های ناپایداری توسعه شهری در کشورهای در حال توسعه، گونه هایی از سکونت با مشکلات خاص خود موسوم به اسکان غیر رسمی است که بنا بر اطلاعات رسمی در حال گسترش روز افزون است و نیازمند اتخاذ تدابیر و سیاست هایی ویژه در راستای ساماندهی وضعیت کنونی آن می باشد. با توجه به این نگرش، این مقاله در صدد بررسی علل عدم توجه به نقش ضوابط و مقررات شهرسازی در دو مقوله طراحی و برنامه ریزی شهری در شکل گیری سکونتگاه های غیر رسمی در شهر خرم آباد است. نتایج حاصله حاکی از آن است که نگرش تک بعدی به مسئله حاشیه نشینی به عنوان معضل شهری در خرم آباد راه به جایی نخواهد برد،زیرا حاشیه نشینی تصویر واقعی از فقر ملی است که در نهایت خود رادرمشخص ترین منظرممالک یعنی شهرها به نمایش می گذارد.. اساسا کاستی های نظام برنامه ریزی فضایی ایران و به تبع آن شهر خرم آباد، علت اصلی ایجاد اسکان غیر رسمی در این شهر بوده است. در این ارتباط نقش و تاثیر مدیریت شهری به عنوان عاملی راه گشا در این زمینه، کمتر مورد توجه واقع شده است. اولویت دهی سیاست ساماندهی در محل با تاکید برراهبرد توانمند سازی ساکنین سکونتگاه های غیررسمی، مهم ترین راهکار اجرایی جهت کاهش و تعدیل معضل حاشیه نشینی و اسکان غیررسمی در شهر خرم آباد است.
    کلیدواژگان: اسکان غیر رسمی، توانمند سازی، مدیریت شهری، خرم آباد، فلک الدین
  • محمدرضا نقوی صفحات 123-138
    بهبود کیفیت زندگی در نواحی روستایی یکی از فرایندهای اساسی است که امروزه بیشتر مورد توجه برنامه ریزان قرار گرفته است. این مفهوم زمانی محقق می شود که دولت ها بتوانند فرایندهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی را در سطح روستاها یکپارچه و هماهنگ سازند. درگذشته بهبود کیفیت زندگی در مناطق روستایی با هدف تعیین تحولات اقتصادی همراه بوده است، اما امروزه با توجه به تغییرات ناشی از جهانی شدن، این شیوه جای خود را در عرصه تحولات ساختاری، اجتماعی و کارکردی روستاها جستجو می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی کیفیت زندگی ساکنان روستایی از بعد اجتماعی با معیار فاصله از مرکز شهر می باشد. محدوده مورد مطالعه، 10 روستا از روستاهای چهار قلعه عبدالملکی شهرستان بهشهر و روش تحقیق به صورت پیمایشی و توصیفی- تحلیلی است که روش گردآوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای و میدانی از طریق پرسشنامه در قالب طیف لیکرت طراحی شده و سئوال تحقیق از طریق نرم افزار(SPSS) مورد تحلیل قرار گرفته است. با توجه به نتایج تحقیق و مقدارSIG به دست آمده از متغیرها که پایین تر از سطح آلفا/05 بوده، می توان استنباط کرد که رابطه معناداری بین کیفیت زندگی ساکنان روستاهای چهار قلعه شهرستان بهشهر از بعد اجتماعی وجود دارد و بیشترین تاثیر آن در روستاهای زینوند، مهدی آباد، للمرز، یعقوب لنگه و امیرآباد مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بعد اجتماعی، روستا، بهشهر، TEV
  • مهدی محمودی یکتا، اسماعیل ذبیحی، مسعود جورابلو صفحات 139-149
    هدف از این پژوهش تاثیر مولفه های گردشگری بر گرایش گردشگران ورزشی فعال مرد اعزامی به ایران می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی و از شاخه تحقیقات میدانی است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای است که تاثیر عوامل گرایش دهنده گردشگران ورزشی فعال مرد را در5 حوزه زیرساخت ها، جاذبه های طبیعی و غیر طبیعی، فرهنگ، مدیریت و سیاست می سنجد. پایایی پرسشنامه در یک مطالعه راهنما روی 32 نفر از گردشگران ورزشی با استفاده از روش آلفا، کرونباخ 85/0 به دست آمد. جامعه آماری تحقیق شامل 132 نفر از گردشگران ورزشی فعال (بازیکنان، مربیان، سرپرستان و پزشکان و همراهان تیم های ورزشی) می باشد که از کشورهای روسیه، ترکیه، ارمنستان، ازبکستان، یونان، سوئد، کانادا، اردن، کویت و هند برای انجام مسابقات ورزشی به ایران سفر کردند. برای نمونه گیری از روش سرشماری استفاده شد. در تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها از آزمون t تک متغیره، ضریب رگرسیون و آزمون F استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که با توجه به میانگین مولفه های گردشگری، مولفه های زیرساخت ها، سیاسی، جاذبه های طبیعی و غیر طبیعی، مدیریت و فرهنگ به ترتیب اولویت می باشند. یافته های مربوط به تاثیر مولفه های گردشگری از دیدگاه گردشگران بر اساس سن نشان داد که بین نظرات گردشگران ورزشی سنین 28 تا 40 سال به بالا تنها در خصوص مولفه مدیریت تفاوت معناداری وجود دارد و این یافته ها در زمینه تاثیر مولفه-های گردشگری از دیدگاه گردشگران بر اساس مسولیت در تیم نشان داد که تمامی مولفه ها به یک میزان می توانند بر گرایش گردشگران ورزشی اثرگذار باشند. بر اساس اطلاعات حاصله، امکان گرایش گردشگران ورزشی فعال به ایران، برای بهبود وضعیت اقتصادی ورزشی کشور، زمانی میسر است که همه مولفه های اثرگذار مورد توجه و بررسی مسئولین قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، گردشگر ورزشی فعال، مولفه های گردشگری
  • وکیل حیدری ساربان صفحات 151-165
    با توجه به ناکارآمدی نظام خرده دهقانی در ایجاد تحرک و پویایی در بخش کشاورزی، تعاونی های تولید از منظر باز توزیع منافع حاصله از رشد بخش کشاورزی، ایجاد اشتغال پویا و مولد، توسعه مشارکت مردمی در بخش کشاورزی، پایین آوردن ریسک سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، کاهش هزینه های دولتی در تولید و...، ابزار مناسبی برای بهبود وضعیت کشاورزی به شمار می-آیند. هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر موفقیت تعاونی های تولید روستایی در شهرستان پارس آباد می باشد. جامعه آماری این تحقیق 204 نفر می باشد که در آن با استفاده از نمونه گیری تصادفی از طریق فرمول کوکران،100 نفر از اعضای تعاونی های تولید روستایی شهرستان پارس آباد انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و به عبارت دیگر سنجش میزان موفقیت تعاونی های تولید روستایی، از مدل تحلیل عاملی استفاده شده است و نتایج این مدل نشان می دهد که مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر موفقیت تعاونی-های تولیدی در مناطق روستایی شامل چهار مولفه (بهبود مدیریت داخلی، توانمندی های مشارکتی و انگیزشی، بهبود توانمندی های اقتصادی و بهبود آموزش و نظارت) است که مقدار واریانس و واریانس تجمعی تبیین شده توسط این چهار عامل 53/60 می باشد.
    کلیدواژگان: موفقیت تعاونی های تولیدی، توسعه روستایی، توسعه کشاورزی، شهرستان پارس آباد
|
  • Pages 1-10
    In addition to physical capital، human and economic، as the emerging concept of «social capital» has been in development issues. Elements to a set of individual and group social capital، along with formal and informal social relations within and between the real and abstract elements، implies that the social participation، social cohesion and social trust، the birth effects and increases in Finally، on all aspects of development impact. Relationship between social capital and economic development aspects of the studies on social capital is associated with the frequency uncertainties. This paper uses data on 164 indicators of the «percentage of women in ministry» and «percentage of seats occupied by women in parliament» as indicators of social capital and the data «per capita GDP» as an indicator of economic development and using Pearson correlation analysis to examine the relationship between social capital and economic development is discussed. The results of the relationship between per capita GDP as an indicator of the economic development of women in ministry، in human development between countries with high، medium and low، suggesting that only in countries with high human development group with significant and positive relationship between economic development and social capital indicators exist.
    Keywords: Social Capital – Economic Development_percentage of seats occupied by women_GDP
  • Pages 11-20
    Pay attention to a permanent extension is an important point for developing country. The permanent extension includes the development of increasing from day to day influencing the different parts of life & it doesn’t be unilateral action; in fact; it must be continual & doesn’t make a harmful impression on natural environment. therefore; this research is done for «determine the general relation between dwelling cooperative operation of shirvan & extension of town» for getting our purpose; we consider two hypothesizes; first one including «relation between the operation of dwelling cooperative & physical extension of shirvan & second hypothesis is relation between the operation of dwelling hypothesis & changing the application of cultivate lands. This research is included nine cooperatives. The geographical field of studying is shirvan it''s located in northeastern of khorasan. its in danger of different faults that surrounded by alladagh & shahjahan mountains for first hypothesis; we were written list of questions that were answered by 325 numbers of cooperative. By doing a test of numbers of cooperative people. By doing a test of I student there are specified different based on statistics between agreement & disagreement groupes. (pvalue<%5) in other words; her aren’t relation in the middle of dwelling cooperative &physical extension. it mean that the most people believe that dwelling cooperative didn''t maintain high standards of physical extension for receiving of second hypothesis we have done quality research that collecting documents & evidence of deportments. As the result of their calculating; it specified the relation between dwelling cooperatives & cultivation lands in shirvan in other words: we can say that dwelling cooperative operation is cansed changing application of cultivation lands. In according to rules & clear instructions shouldn’t have done it to sum up: the dwelling cooperative of shirvan is cansed to damage cultivation lands so badly that they no longer exists.
    Keywords: Dwelling cooperatives, Urban Extension, Shirvan City
  • Pages 21-40
    The importance survey of the villages of Anzali wetland margin of the various viewpoint is necessary as a plan for the physical، economic، cultural، social، tourism and special-physical development، so accordingly is intended for the villages of wetland margin of this zone. What importance do the villages of Anzali wetland margin of the economic، social and touristic viewpoint have from the point of view the geography? It was set forth as the main question and accordingly، was considered the research hypotheses. The most important of the research findings as follows as: The absolute majority of the villagers of the wetland margin had satisfied about planning for the job of youth، the elevation of the livelihood position and improving on their life and finally preventing from the immigration to cities. With attention to the high potentials of this zone and the exact planning، there is a positive relation with the investment of the private and governmental sectors، and cooperation and participation of the villagers. The present research is applied and is used of the descriptive and analytical method. The survey method have been as the documental and field studies. The methodology of the research is on the base of the systematic approach. The research result indicates that Anzali wetland does not have the suitable condition environmentally and every year creates the obvious and hidden damages. So، planning and surviving wetland is necessary. In this research، offers and solutions have been presented for prolonging the wetland and raise its product efficiency and consequently improving the economic، livelihood، social، cultural and tourism situation of the people of the area.
    Keywords: Villages wetland margin, Anzali wetland, Social, Economic, touristic viewpoint
  • Pages 41-62
    The importance of green spaces in urban environments is enumerated so that as one indicator of the development of communities and as a indicator to improve quality of life. thus، balanced distribution of this is important in the city. More important point of locating of general green spaces is social necessities of creation of park. Incorrect locating of these spaces can be lead to abnormalities in cities. The study approach is inductive، descriptive- analytical while we attempt to assess the distribution and dispersion of parks and green spaces in miandoab city، we determined spatial priorities of green spaces growth in the city zones. Results showed that during the past decade، per capita of green space in miandoab city is increased from 1. 79 to 3. 45 square meters but with the increasing per capita، per capita differences between poor and rich areas has been increasing dramatically and Imbalance in the spatial distribution of urban parks، has been increasing more. Considering per capita quantitive shortage of green space in comparison to proposed per capita of detailed and comprehensive plan of city and national standards and in addition، considering existing spatial imbalance spatial distribution of urban parks of miandoab we are trying to identify spatial priority of green spaces growth and urban parks using AHP in the 5 zones of miandoab city. Criteria to locate green space (city park) in this study were set rate of access، population density، existing per capita of green space، Land Use Compatibility with other landuses، state-owned lands، existing open spaces and wastelands، distance from existing parks and proximity to the river. Options of this study were 5zones of miandoab city. Results showed that the zone of 2 with the score of 0. 272 is allocated most points and is placed in the first spatial priority of green spaces growth and urban parks. zones of 1، 5 and 3 are in the next rankings with the scores of 0. 246، 0. 241 and 0. 169. the zone of 4 is allocated lowest score (0. 072) to itself and thus it has the lowest spatial priority to growth green spaces.
    Keywords: Assessment the spatial priority, park, urban green space, Miandoab city, AHP
  • Pages 63-81
    This study was performed because of the importance of the evaluation of the Human Development state of all provinces in a ten-year period regarding the era of the information technology، for knowledge-based fifth-national development plan specially in reaching the goals of the horizon. In this study while presenting the Direct، Indirect and financial indexes in order to clear the critics concerning the Human Development indexes method in combination with indexes; multi factorial analytical combination tests are performed. Therefore 161 indices in year 1997 and 2009 were joined using Principal Opponent Analysis and Numerical Taxonomy techniques and finally each Province''s Human Undeveloped indexes was compared with the others. Results show a %22. 2 improvement in the mean index، but the rate of the inequality among them was increased، in both years 1997 and 2009 Tehran stands in the first and Sistan-Baloochestan in the last place regarding the combination of the Human development Indices.
    Keywords: Human Development Index, development and, Numerical Taxonomy
  • Pages 83-101
    The effects of climate on humanity societies cause the bioclimatic studies have important role in urban planning studies. Because the result of such studies can be implemented in new human dwelling and the development of the existing settlements. In this study a climatic model is designed for building and settlements in Zanjan city by study the bioclimatic conditions that invasion in it. The results of this research shown that in Zanjan city: 1- Invasion of cold weather in 6 month of year is main problem in human resting. 2- Building planning must use of aggregated planning. 3- Builsing should be oriented to the south. 4- Having a window on south wall are require for building. 5- During the cold season heating is require
    Keywords: Human bioclimatic, Zanjan city, housing design, human resting
  • Pages 103-122
    The problems of unofficial settlements in urban areas are one of the characteristics in developing countries. According to the official data and information this problem is growing rapidly more than ever. For the solution and regularity management of this problem it is needed a special devices and planning. This paper is an investigation about impacts of regularity management and planning of urbanism in the unofficial settlement wards in Khorramabad. The results shows that only consider to one dimensions of this problem are not sufficient for solution of this problem. Slum areas in urban areas demonstrate national poverty in the region. Basically inefficient spatial planning in Iran is clearly reflected in the problems of an unofficial settlement in Khorramabad that، in this case the role and effects of urban management was ignored and less attention has paid to it. In order To minimize the problem in this city، the best solution، if it is to be effective، is to prioritize the regeneration policy on the spot، as the an emphasis on a strategy which can help the people living in these areas improve capabilities
    Keywords: Unofficial settlement, Improve capabilities, Urban management, khorramabad, Falakodin
  • Pages 123-138
    Quality of life in rural areas is important factors،today notice agreat planning. Wile govermentcan factors; economic،socially،envaironment designate rural areas. Quality of life in ruralareas yearly old was with aim advance economic change. whether today notice world-wide changing this way self in space replacement style،Socially،improve research rural area. theaim research quality of life assessment in rural areas of socially rural areas with characer distance of city centre with technique (TEV). Research method wasdescriptive and analytic. present study،in order to recognize the indicators quality of lifesocially characer in rural areas، one hundred twenty of rural people and Ten villages were randomly selected to fill out questionnaires. then، through SPSS software. The results of the study show that sig was،factots lowermost average λ0/5shows that quality of life in rural areas has been positive effects on rural areas. this positive was effectson rurals; zinevan. mahdiabad. lalehmarz. yaghoblengeh and amirabad.
    Keywords: Quality of Life.SociallyCharacer. Rural. Behshar. (TEV)
  • Pages 139-149
    The aim of this study is the effection of tourism factors on tendency of active sport man tourists that dispatch to Iran. The study is survey descriptive in nature. The data collection instrument is a research made questionnaire that measures these factors in 5 domains: substructures، unnatural and natural attractions، culture، management and politics. A pilot study was done; the reliability coefficient of the questionnaire was %85 for 32 sportsman tourists by use of Cronbakh alpha. Statistical populations was 132 active Sportsman tourists including players، Coaches، supervisors، physicians and managers of Russia، Turkey، Armenia، Uzbekistan، Greece، Sweden، Canada، Jordan، Kuwait and India that dispatched to Iran. For the sampling، the census method was used. For inferential Analyzing، t-test، regression coefficient، f-test was used. Pay attention to the average of tourism factors، substructures، political، unnatural and natural attractions، management and culture factors are high important. The results of related to tourism factors influences of tourists point of view between 28- above 40 years age are significant different in management factor and pay attention to responsibility in team، this results indicated that all of tourism factors are equal influences in sport tourists tendency. According to the data، tendency of active sport tourists to Iran for improve to sport economy is when that all of this factors to be liable to attention.
    Keywords: Sport tourism, Active sport tourist, tourism factors
  • Pages 151-165
    Productive cooperative is an appropriate essential for agricultural situation improvement in the cause of inefficiency of semi husbandry system in creating of mobility and dynamic of agricultural sector. Also productive cooperative play important role to redistribution of gained benefits from agricultural sector growth، creating productive and dynamic employment، people participation development، decreasing of investment risk، declining of production governmental costs and … The purpose of the present study was to survey of factors affecting the success of rural production cooperatives in Parsabad County. The target population in the study was the 204. Also at this research was selected the 100 rural production cooperatives members in the rural areas of Parsabad county by way random sampling via from Cochran’s test. In other word، for measuring of success amount of rural productive cooperation was used factors analysis model in Parsabad County. At the end، result showed that the most important of affecting factors of productive cooperative success in the rural areas are component four such as (inside management improvement، motivational economical and participations abilities، improvement of economical and education and monitoring) that the variance and explained accumulated variance number is (60. 53) via this four factor.
    Keywords: productive cooperatives, rural development, agricultural development, Parsabad County