فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • خسرو پیرایی، هایده نوروزی صفحه 1
    منحنی آرمی رابطه ای غیرخطی میان اندازه دولت و رشد اقتصادی را نشان می دهد.
    مطالعه حاضر با به کارگیری روش رگرسیون آستانه، رابطه ای به شکل منحنی آرمی میان اندازه دولت و رشد اقتصادی در ایران را آزمون نموده است. در این ارتباط از تابع تولید دو بخشی مطرح شده توسط رتی رام و 3 شاخص اندازه دولت استفاده گردید.
    نتایج این تحقیق، وجود رابطه به شکل منحنی آرمی میان اندازه دولت با هر 3 شاخص و رشد اقتصادی در ایران را تایید نمی کند.
    کلیدواژگان: منحنی آرمی، اندازه دولت، رشد اقتصادی، رگرسیون آستانه، تابع تولید دو بخشی رتی رام طبقه بندی C22، E62، O40، O53: JEL
  • صادق بختیاری، سید کمیل طیبی، حجت ایزدخواستی صفحه 23
    هدف کمک های رسمی توسعه ای (ODA)[1]، مساعدت کشورهای در حال توسعه به منظور تسریع در رشد و توسعه اقتصادی، توزیع درآمد و کاهش فقر است، اما کمک های رسمی توسعه ای از طریق دولت وارد اقتصاد می شود و اثرگذاری اقتصادی آن، همیشه بحث برانگیز بوده است. برخی دیدگاه ها اشاره بر این مطلب دارند که کمک های رسمی توسعه ای، باعث گسترش بوروکراسی دولت می شود، عده ای دیگر مدعی هستند که کمک های رسمی توسعه ای باعث رشد اقتصادی می شود. با این حال اثرات نهایی کمک های رسمی توسعه ای بر رشد اقتصادی، به نحوه اثرگذاری آن بر رفتار مالی دولت بستگی دارد.
    این مقاله به دنبال تحلیل اثرات کمک های رسمی توسعه ای بر رفتار مالی دولت درکشورهای منتخب در حال توسعه آسیایی به روش داده های تابلویی[2] در دوره (2009-1990)، است. نتایج تجربی بیانگر این است که کمک های رسمی توسعه ای در کشورهای مورد بررسی، اثرات مثبت و معنی داری بر مخارج سرمایه ای دولت داشته است و تاثیر معنی داری بر مخارج مصرفی و درآمدهای دولت نداشته است. همچنین، کمک های رسمی توسعه ای جایگزین[3] استقراض دولت شده است.
    کلیدواژگان: دولت، کمک های رسمی توسعه ای، کشورهای در حال توسعه طبقه بندی JEL: C5، F3، H6، H5، H2
  • مجید اسلامی اندارگلی، حسین صادقی، علی قنبری، محمد محمدی خبازان صفحه 39
    کاهش یارانه های انرژی، خواه نا خواه دارای آثار رفاهی بر اقتصاد بوده که برآورد آن می تواند سیاستگذاران و برنامه ریزان را در اتخاذ تصمیم های صحیح راهنمایی کند.
    براین اساس، در این مطالعه تلاش شده تا با استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی و مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، آثار رفاهی ناشی از نقدی کردن یارانه حامل انرژی الکتریکی بر اقتصاد ایران بررسی شود. به منظور بررسی اثرات رفاهی این سیاست از معیار تولید ناخالص داخلی استفاده شده است.
    با توجه به سه سناریو افزایش قیمت و پرداخت نقدی یارانه ها و نتایج شبیه سازی مدل، نتایج، حاکی از این است که با اجرای این سیاست ها، تولید ناخالص داخلی به شدت کاهش یافته و اقتصاد دچار رکود می شود. نتیجه دیگر مشاهده شده حاکی از این است که با تامین مالی پرداخت نقدی از سه منبع؛ الف) مازاد درآمدهای دولت، ب) مالیات بر فروش کالای برق و ج) مالیات بر درآمد خانوار و تلفیق آن با سیاست افزایش قیمت، تولید ناخالص داخلی مجددا کاهش چشمگیری داشته و روند این کاهش با میزان پرداخت نقدی یارانه ها و قیمت انرژی الکتریکی رابطه مستقیم دارد.
    همچنین، میزان این تغییر بستگی به منبع تامین مالی یارانه ها دارد، به طوری که با افزایش میزان پرداخت و قیمت برق، سطح تولید ناخالص داخلی به طور فزاینده کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: یارانه، تولید ناخالص داخلی، پرداخت نقدی، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، GAMS، طبقه بندی JEL:، Q43، H71، F15، D58، C68
  • زهرا نصراللهی، محمدرضا فرزانگان، سمانه طالعی اردکانی صفحه 61
    در مقاله حاضر، ضمن ارائه چارچوب مفهومی مشخص برای تعریف و اندازه گیری اقتصاد سایه، تلاش شده ضمن تعریف دقیق، به برآورد حجم و روند آن طی سال های 86-1354 بر اساس تعریف صورت گرفته، پرداخته شود. همچنین به رویکردهای مستقیم و غیر مستقیم موجود جهت تخمین اقتصاد سایه به منظور آشنایی با نقاط قوت و ضعف هر روش و آشکار شدن برتری رویکرد به کار رفته در این اشاره مختصری پژوهش، شده است.
    با توجه به اینکه تمامی پژوهش های انجام شده با رویکرد متغیر پنهان، به منظور تخمین روند و حجم اقتصاد سایه از نرم افزار لیزرل استفاده شده، مقاله حاضر، اولین مقاله ای است که به بررسی تحولات اقتصاد سایه، با کاربرد نرم افزارهای مدل سازی آموس گرافیک و لیزرل و مقایسه مراحل انجام و خروجی دو نرم افزار می پردازد.
    همچنین در مقاله حاضر، برای اولین بار علاوه بر بررسی اثرات مستقیم متغیرهای علی اقتصاد سایه، به بررسی اثر برهم کنش این متغیرها بر متغیر پنهان اقتصاد سایه پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد سایه، مدل یابی معادله ساختاری، مدل علل چندگانه، آثار چندگانه، نرم افزار آموس گرافیک، نرم افزار لیزرل، طبقه بندی JEL: E26، O17، C61
  • منصور زراء نژاد، سید امین منصوری صفحه 93
    هدف اصلی در این پژوهش، بررسی و تعیین ساختار واقعی تابع تقاضا، از طریق سیستم تقاضای کالاهای مصرفی باکس- کاکس که شکل های مختلفی از توابع تقاضا را در بر می گیرد می باشد. تخمین تابع تقاضای مصرفی با استفاده از آزمون آشیانه ای و غیرآشیانه ای از طریق روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط غیرخطی در دوره 1386- 1361 از طریق آمار ادغام شده گروه های درآمدی در مناطق شهری انجام گرفته و کشش های قیمتی جبران نشده و مخارج مرتبط با برآورد تابع تقاضا نیز محاسبه می گردد.
    نتایج آزمون های آشیانه ای و غیرآشیانه ای نشان داد که کارآیی مدل های BCDS و AIDS نزدیک به هم است. کشش های محاسبه شده، نشان داد که گروه خوراک، کالایی ضروری، گروه امور اجتماعی (پوشاک، بهداشت، تفریح و تحصیل) کالاهایی تقریبا لوکس و گروه متفرقه (حمل و نقل و متفرقه) کالاهایی کاملا لوکس، اما گروه مسکن (مسکن و اثاثه)، در مدل BCDS کالایی تقریبا لوکس و در مدل AIDS کالایی ضروری است.
    کشش تقاضا، قانون تقاضا را مورد تایید قرار داد و کشش متقاطع تقاضا، نشان داد که گروه خوراک نسبت به گروه امور اجتماعی، کالایی مکمل و نسبت به گروه مسکن و گروه متفرقه، کالایی جانشین می باشد. گروه امور اجتماعی، نسبت به گروه متفرقه، مکمل و نسبت به گروه مسکن، جانشین و در نهایت، گروه متفرقه نسبت به گروه مسکن نیز جانشین می باشد.
    کلیدواژگان: دستگاه تقاضای باکس، کاکس، روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط غیرخطی، داده های ادغام شده، تقاضای تقریبا ایده آل، مناطق شهری ایران طبقه بندی JEL:D1، D12، C01، C23، C51
  • فیروزه عزیزی، حسن خداویسی، فاطمه جوهری صفحه 117
    در ادبیات اقتصادی تحقیقات متعددی در پاسخ این سئوال که آیا سهام عادی سپر کاملی در مقابل تورم می باشد یا خیر، صورت گرفته است.
    در این مقاله، با استفاده از داده های بورس اوراق بهادار تهران، رابطه بین نرخ تورم و بازده سهام در دوره زمانی فروردین1370 تا اسفند 1387 مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج تجربی نشان می دهد که فرضیه فیشر، مبنی بر اینکه بازده حقیقی سهام، مستقل از تورم بوده و سهام عادی سپر کاملی در مقابل تورم است، در کوتاه مدت رد شده و بازار سهام تهران، سپر ضعیفی در مقابل تورم بوده است. به همین منظور در این مقاله، از فرضیه فاما استفاده شد و با به کارگیری فیلتر هدریک-پرسکات تورم به دو جزء دائمی و موقت تجزیه شد.
    اعمال توجیه فاما برای برقرار نشدن فرضیه فیشر، نشان می دهد که توجیه فاما قادر به توضیح این پدیده نبوده و منفی بودن رابطه تورم و بازده حقیقی سهام در کوتاه مدت مربوط به جزئی موقت تورم است. در حالی که در بلند مدت شاخص قیمت سهام سپر تورمی بوده است.
    کلیدواژگان: تورم، بازده سهام، فرضیه فیشر، سپر تورمی، فرضیه فاما طبقه بندی JEL:G11، G23
  • حمید ضرغام بروجنی، مهنا نیک بین صفحه 137
    گردشگری در مفهوم پایداری، دربرگیرنده پردازش معنایی خاص خود است. زایش این مفهوم در ادبیات گردشگری، حاصل تلاش درجهت دستیابی به پایداری در تمامی زمینه های توسعه است. توسعه پایدار از نظر زیست محیطی، غیر مخرب؛ ازنظر فنی، متناسب؛ از نظر اقتصادی، پویا و از نظر اجتماعی، قابل پذیرش مردم است. حال اگر توسعه پایدار یکی از اهداف عینی این عصر از صنعت گردشگری است، پس، اندازه گیری عملکرد و اثراتش در مقصدهای گردشگری یک ضرورت است. این پرسشی است که از سال 1990 در علم گردشگری ایجاد شده است: چگونه می توان ترقی و پیشرفت مقصدهای گردشگری را به سمت توسعه پایدار گردشگری اندازه گرفت؟
    هدف این مقاله، انتخاب واجرای مدلی مناسب برای سنجش توسعه پایدار گردشگری در جزیره کیش است. برای این منظور، مدل مفهومی سنجش توسعه پایدار گردشگری«کو» انتخاب گردید. این مدل، با فرایندی هدفمند بر اساس رویکردهای کل نگرانه و جزئی نگرانه مدل سازی شده است. برای سنجش توسعه پایدار گردشگری در جزیره کیش براساس این مدل، مراحل زیر طی یک فرایند هدفمندی به کار گرفته شده اند: شناسایی و مشخص کردن سیستم های توسعه گردشگری جزیره کیش، تعیین ابعاد و شاخص های توسعه پایدار گردشگری جزیره کیش، انتخاب مقیاس پایداری، تعیین درجه بندی پایداری و نهایتا، بسط نقشه های سنجش (BTS،ATSI) گردشگری پایدار جزیره کیش.
    برای انجام این فرایند، ابتدا پیمایش پرسشنامه ای جهت گردآوری داده ها از سه عنصر اصلی توسعه پایدار گردشگری (گردشگران، جامعه میزبان و کارشناسان محیط زیست) انجام پذیرفت و سپس نتیجه تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس مقیاس پنج قسمتی پایداری بر روی نقشه بارومتر گردشگری پایدار (BTS) نشان داده شد، نتایج به دست آمده حاکی از درجه پایداری بینابین برای شرایط جاری توسعه گردشگری در جزیره کیش است و درجه پایداری سیستم انسانی بالاتر از سیستم طبیعی ملاحظه شد.
    همچنین مدل ATSI نیز به عنوان مکملی برای تجزیه و تحلیل BTS به کار برده شد تا سطوح منفرد پایداری شاخص های گردشگری پایدار جزیره کیش مشخص شوند. بدین ترتیب، شاخص سروصدا حاکی از آرامش محیط، بالاترین درجه پایداری و شاخص انجام بازرسی های زیست محیطی، از کمترین درجه پایداری نسبت به سایر شاخص های توسعه پایدار گردشگری جزیره کیش برخوردار است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری پایدار، نقشه های سنجش پایداری، بارومتر گردشگری پایدار، جزیره کیش، طبقه بندی JEL: C02، C69، Y90
  • عباس قاسمی حامد، پری خالدی دوبرجی صفحه 169
    آسیب ها و صدمات ناشی ازمصرف کالای معیوب یا خطرناک، واقعیتی انکار ناپذیر و در مواردی، بسیار تلخ و ناگوار است.
    به منظور حمایت از مصرف کننده در این زمینه، تدوین و به کار گیری قوانین و مقررات پیش گیری کننده از ورود خسارت، گام اول است. وضع قواعد جبران کننده ضرر وارده به مصرف کننده، گام ضروری بعدی و شناسایی مسئولیت عرضه کنندگان کالاهای معیوب یا خطرناک برای جبران خسارت وارده به مصرف کنندگان این قبیل کالاها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در زمینه مسئولیت عرضه کنندگان کالاهای معیوب یا خطرناک و جبران خسارت مصرف کننده این قبیل کالاها، علاوه بر مقررات عام حقوقی و قوانین خاص حمایت کننده از حقوق مصرف کننده، می توان از قوانین و مقرراتی بهره برداری نمود که الزاما با اندیشه حاکم بر حقوق مصرف تدوین نشده اند.
    قوانین و مقررات دربردارنده قواعد پیش گیری کننده از ورود خسارت به مصرف کننده کالاهای معیوب یا خطرناک، قبلا در مقاله ای دیگر مورد بررسی قرار گرفته است.[1] در مقاله حاضر به بررسی قسمتی از قوانین و مقرراتی که دربردارنده قواعد جبرانی هستند، خواهیم پرداخت.
    در این مقاله، از روش تحقیق کتابخانه ای با شیوه توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: حقوق مصرف، کالاهای معیوب یا خطرناک، مسئولیت عرضه کنندگان، مسئولیت تولیدکنندگان، طبقه بندی JEL: K 13
  • رحمان سعادت، مسلم قاسمی صفحه 187
    این مقاله به بررسی میزان خط فقر مناطق شهری و روستایی استان کرمانشاه و همچنین کل کشور با استفاده از سیستم مخارج خطی و روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط تکراری (ISUR) طی سالهای86- 1374 می پردازد.
    نتایج نشان می دهد که خط فقر در مناطق شهری و روستایی استان کرمانشاه طی این سالها روندی صعودی داشته است؛ همچنین یافته ها حاکی از آن است که در مناطق شهری و روستایی استان کرمانشاه، گروه «خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات» بیشترین سهم از خط فقر را دارا می باشد.
    در مناطق روستایی کشور نیز گروه «خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات»، بیشترین سهم از خط فقر را دارد، اما در مناطق شهری کشور، بیشترین سهم از خط فقر متعلق به گروه «مسکن و سوخت» می باشد.
    در مورد کشش های درآمدی نیز نتایج تحقیق نشان می دهد، هم در مناطق شهری و هم، روستایی استان کرمانشاه، گروه «سایر» و همچنین «لوازم و اثاثیه» لوکس می باشند.
    کلیدواژگان: حداقل معاش، خط فقر، سیستم مخارج خطی، استان کرمانشاه، ISUR طبقه بندی D11: JEL، C51، C33
|
  • Khosrow Piraee, Hayedeh Noroozi Page 1
    The Armey curve demonstrates a non linear relationship between government size and economic growth. This study used threshold regression approach in order to test the Armey curve relationship between government size and economic growth in Iran. Two sector production function proposed by Rati Ram (1986) and three indices of government size are used in this paper. The results reveal that a non linear relationship between all indices of government size and economic growth does not exist in Iran.
    Keywords: Armey curve, Government size, Economic growth, Threshold regression, Two sector production function JEL Classification: C22, E62, O40, O53
  • Sadegh Bakhtiari, Seyed Komail Tayebi, Hojjat Izadkhasti Page 23
    This paper examines the impact of official development assistance on government fiscal behavior in the Selected Asian developing countries by using Panel Data over the period 1990-2009. The aim of official development assistance is to help developing countries to speed up economic growth and development, income distribution and poverty reduction. But official development assistance is mainly channeled to the domestic economy through the public sector. However, the economic effectiveness of official development assistance has always been a controversial issue. While some researchers argue that such aid results into the growth of bureaucracies, others argue that it can lead to economic growth. The final effects of official development assistance depend on how it influences fiscal policy. Empirical results indicate that official development assistance has a positive and significant effect on capital expenditures and does not have a significant effect on government consumption expenditures and government revenues. Also, official development assistance is a substitute for government borrowing.
    Keywords: Government, Official development assistance, Developing countries. JEL Classification: C5, F3, H6, H5, H2
  • Majid Eslami Andargoly, Hossein Sadeghi, Ali Ghanbari, Mohammad Mohammadi Khabazan Page 39
    Withdrawing energy subsidies has inevitably welfare effects on the Iranian economy. The estimation of this effect can help policy-makers and planners to take the right decisions. In this paper, welfare effects of cash transfer are calculated for electrical energy subsidies using a social accounting matrix and the computable general equilibrium model. In order to evaluate the welfare effect of this policy, GDP index has also been implemented. Three scenarios of prices, cash payment of subsidies and model simulation are considered in this regard. The research findings reveal that as a result of these policies, GDP will dramatically decrease and the economy will fall into a recession. If the cash payments are financed through the following three methods; a) surplus government revenues, b) sales tax on electricity commodity, c) income tax, combined with price increasing policy, will cause a deeper recession and a lower rate of GDP as a result. This trend has a negative and reverse relation with the amount of cash payment subsidies and electrical energy price. Also, the rate of change will heavily depend on the sort of financial resources for such subsidies, as with an increase in cash subsidies and electricity prices, the result would be decreased level of GDP over time.
    Keywords: Subsidies, Gross Domestic Production, Cash transfer, Computable General Equilibrium (CGE) Model, GAMS JEL Classifications: C68, D58, F15, H71, Q43
  • Zahra Nasrolahi, Mohammad Reza Farzanegan, Samaneh Talei Ardakani Page 61
    In this article, after defining a conceptional framework for defining and measuring shadow economy in Iran a close attention is also paid to a more precise definition of shadow economy itself. It is also tried to estimate it's changing process and size during 1975-2007 based on the new definition. Direct and indirect approaches are also briefly discussed to estimate the shadow economy. Then, the strengths and weaknesses of each method are pointed out. So far, almost all of the researches carried out in Iran regarding estimation of shadow economy have mainly focused on structural equation modeling approach using Lisrel. Here in this paper for the first time both structural equation modeling software programs of Amos Graphics and Lisrel are applied to estimate the shadow economy in Iran. A comparison of the process and output of both software packages is also done in this research. Finally, in addition to investigating the direct effects of the causal variables, the interactional effects of them on latent variable of the shadow economy are also analyzed.
    Keywords: Shadow economy, Structural equation modeling, Multiple indicators, Multiple causes model, Amos graphics software, Lisrel software JEL Classification: E26, O17, C61
  • Mansour Zarra Nezhad, Seyed Amin Mansouri Page 93
    The main goal in this research is to survey and determine the actual structure of the demand function through the BOX-COX consumer goods demand system which includes various forms of demand functions. Using nested and non-nested methods the estimation of consumer demand function is done. Nonlinear seemingly unrelated regressions are also used for the periods of 1982- 2007 via the combined statistics of income groups in urban areas in order to calculate uncompensated price elasticity and expenditure elasticity associated with the demand function estimate. Results of nested and non-nested tests show that the BCDS and AIDS models are near performance. The elasticity figures resulted from the BCDS and AIDS models have also revealed that food group is an essential one, social affairs (clothing, health, leisure and education) are regarded as almost luxury, and miscellaneous group (transportation and others) is quite luxury. But the group of housing (housing and furniture), in the BCDS model is almost luxury and in the AIDS model considered as essential. The elasticity of demand was confirmed by the demand law and cross elasticity of demand has also shown that the food group compared with the social affairs is considered as supplementary and to the group of housing and miscellaneous is regarded as a substitute. The social affairs group compared with the miscellaneous group is supplementary and to the housing group is a substitute and finally the miscellaneous group is considered as a substitute to the housing group.
    Keywords: Box, Cox Demand System (BCDS), Nonlinear Seemingly Unrelated Regression, Pooled data, Almost Ideal Demand System, Urban areas. JEL Classification: D1, D12, C01, C23, C51
  • Firouzeh Azizi, Hassan Khodavaisi, Fatemeh Johari Page 117
    In Economics literature many studies tried to examine whether stocks are perfect hedge against inflation. The answer is not conclusive. In this paper, using data from Tehran stock market, the relationship between inflation and stock returns during April 1991 till March 2009 is reexamined. The empirical results have shown that Fisher Hypothesis, which asserts that stocks are perfect hedge against inflation, has been rejected and also it is revealed that stocks are a weak hedge against inflation in Tehran stock market. Fama has already tried to explain why Fisher hypothesis did not hold in some situations. In this paper Fama hypothesis is examined and it is found out that Fama explanation for the rejection of the Fisher hypothesis is hardly acceptable and the negative relationship between inflation and real rate of return of the stocks in Tehran stock market can be attributed to temporary part of the inflation.
    Keywords: Tehran stock exchange, Fisher Hypothesis, Hedge against inflation, Fama Hypothesis JEL Classification: G11, G23
  • Hamid Zarqam Broojeni, Mohanna Nikbin Page 137
    Sustainable tourism is a recent concept used to reflect the need for a comprehensive analysis and management of tourism both as business and experience. Tourism is actually one part of the efforts to achieve overall sustainable development. Sustainable development is environmentally nondestructive, technically proportionate, economically dynamic and socially acceptable from the viewpoint of people. Now, that sustainable development is one of the objectives of this era of tourism industry, evaluating its performance and effects in tourism destinations is essential. This paper aims at selecting and implementing an appropriate model to evaluate sustainable tourism development in Kish Island in south of Iran. To this end, KO`s conceptual model of sustainable tourism development evaluation has been adopted. This model has been developed via a goal-oriented procedure based on holistic as well as detailed approaches. In order to apply KOs` model, the following steps have been taken in a goal-oriented process: identifying and determining the tourism development systems in Kish Island; identifying the dimensions and indicators; selecting the scale of sustainability; determining the gradation of sustainability; and finally extending the evaluation maps (BTS & ATSI) of sustainable tourism of Kish Island. In order to follow this procedure, questionnaire has used to gather data on three principle elements of sustainable tourism development (tourists, host community and environment experts). Then, the results of the data analysis were shown on the BTS based on the five-point scale of sustainability. The results indicate Intermediate level of sustainability for the present status of tourism development in Kish Island. It was also observed that the sustainability level of human system is higher than that of the natural system. ATSI model was also applied as a supplement to BTS analysis in order to determine the individual sustainability levels of sustainable indicators of Kish Island. Thus, the index of noise achieved the highest sustainability level, denoting calmness of the island; and the index of performing environmental monitoring got the lowest level of sustainability comparing to other indicators of sustainable tourism development of Kish Island.
    Keywords: Sustainable development, Sustainable tourism, Maps of sustainable tourism (BTS, ATSI), Kish Island. JEL Classification: C02, C69, Y90
  • Abbas Ghasemi Hamed, Pari Khaledi Page 169
    The harms and damages caused by consumption of damaged or dangerous goods is an undeniable fact and in some cases can be an extremely bitter and sad event. In order to support consumers in such a situation, the creation and use of preventive laws and regulations is the first step towards introducing damages. Passing legislation to compensate for damages incurred by consumers is the next step. Recognizing the responsibility of the sellers of damaged or dangerous goods has a particular importance for the compensation of harms to the consumer of this kind of product. In the area of responsibility of sellers of damaged or dangerous goods and compensation for the consumers of these goods, in addition to the general regulations and special laws protecting consumer rights, we can also use laws and regulations that have not necessarily been adopted with the rights of consumers specifically in mind. The laws and regulations relating to rules preventing harm to the consumers of damaged or dangerous goods have previously been considered by the authors in another article. In the present article one section of the laws and regulations that contain rules relating to compensation is considered. A methodology based on library research along with a descriptive and analytical approach has also been used in this paper.
    Keywords: Consumer rights, Damaged or dangerous goods, Seller's responsibility, Producer's responsibility. JEL Classification: K13
  • Rahman Saadat, Moslem Ghasemi Page 187
    This article examines the poverty rates for urban and rural areas of Kermanshah and the entire country using a Linear Expenditure System (LES) and Iterative Seemingly Unrelated Regression (ISUR) method during 1995-2007. Results indicate that poverty in rural and urban areas over the years in this province has an upturn trend. The findings also suggest that in rural and urban areas of Kermanshah, the group "foods" have biggest share of the poverty line. In rural areas of the country group "foods" have also the biggest share of the poverty line, but the largest share in country's urban areas belongs to group of "Housing and fuel". About elasticity the results show that in both urban and rural areas the group "other" and "appliances and furniture" are luxury.
    Keywords: Supernumerary Expenditure, Poverty line, Linear expenditure system, Kermanshah Province, ISUR JEL Classification: C33, C51, D11