فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1391)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/31
  • تعداد عناوین: 17
|
  • ربابه بیگم ابوترابی، حسن احمدنیا، رضا رجبیان، علیرضا گلشن، حبیبه سادات شاکری صفحات 139-144
    زمینه و هدف
    امروزه دیابت به عنوان یک عامل خطر نفرولیتیازیس و مخصوصا سنگ اسید اوریکی شناخته شده است. نقص در آمونیوژنز کلیوی در بیماران دیابتیک باعث کاهش PH ادرار شده که زمینه ساز بروز سنگهای ادراری است.
    مواد و روش کار
    بیماران 30-70 ساله مبتلا به سنگ ادراری قبل از بستری برای عمل جراحی سنگ مورد آزمایشات لازم قرار گرفتند. این مطالعه مقطعی در سال 1388 در مشهد انجام شد.
    یافته ها
    از 210 بیمار مورد مطالعه 73 نفر زن و 137 نفر مرد بودند و میانگین سن بیماران 1/11±9/44 سال بود. بر اساس قند خون ناشتای بالاتر از 126، 28 نفر (3/13%) مبتلا به دیابت بودند. در 7/66% سنگها کلسیمی، 7/26% اسید اوریکی و 7/6% سنگها استروویتی بودند. شیوع جنس مونث در گروه دیابتیک بیشتر ولی سن، مشخصات انتروپومتریک و بیوشیمی سرم دو گروه مشابه بود. اسید اوریک سرم و اسید اوریک ادرار24 ساعته دربیماران دیابتیک به طور معنی داری بیشتر بود. سنگهای اسید اوریکی در بیماران دیابتی به طور معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    دیابت یک عامل خطر بروز سنگهای ادراری به خصوص سنگهای اسید اوریکی است.
    کلیدواژگان: سنگ ادراری، دیابت، سنگ اسیداوریکی
  • زکیه امینی، اعظم فاضل اصغرپور، عباسعلی زراعتی، حبیب الله اسماعیلی صفحات 145-153
    زمینه و هدف
    کاهش چشمگیر فعالیت فیزیکی از جمله مشکلاتی است که به وفور در بیماران همودیالیزی مشاهده می گردد. سطح عملکرد بیماران تحت درمان با همودیالیز به طور معکوسی مرتبط با پیامدهای سلامتی مهمی نظیر هزینه مراقبتهای بهداشتی و مرگ و میر می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه مراقبتی مبتنی بر الگوی روی بر فعالیتهای روزانه زندگی بیماران همودیالیزی انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 54 بیمار همودیالیزی که به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمون تقسیم شدند، انجام گرفت. ابتدا اطلاعات لازم توسط چک لیست انتخاب واحد پژوهش، پرسشنامه مشخصات فردی و سوابق بیماری، چک لیست یافته های پاراکلینیکی، چک لیست وضعیت عملکرد- دیالیز و فرم بررسی الگوی سازگاری روی جمع آوری گردید. سپس مداخله بر اساس مراحل فرایند پرستاری الگوی روی و در غالب 4 جلسه حین همودیالیز و پیگیری یک ماهه توسط پژوهشگر انجام شده و در انتها چک لیست وضعیت عملکرد- دیالیز مجددا تکمیل گردید. سپس آنالیز داده ها توسط نرم افزارSPSS انجام شد.
    یافته ها
    بین دو گروه اختلاف معنی داری در فعالیتهای روزانه زندگی قبل از مداخله وجود نداشت (060/0=p). در حالی که بعد از مداخله تفاوت دو گروه معنی دار گردید (001/0>p). توانایی بیماران گروه آزمون در انجام فعالیتهای روزانه بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله افزایش معنی داری را نشان داد. در حالی که در گروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به کار گیری برنامه مراقبتی مبتنی بر الگوی روی به عنوان یک مداخله پرستاری کم هزینه و غیر تهاجمی بر بهبود توانایی بیماران همودیالیزی در فعالیتهای روزانه زندگی موثر می باشد
    کلیدواژگان: الگوی سازگاری روی، فعالیتهای روزانه زندگی، همودیالیز
  • قاسم رجایی، علیرضا پورخباز، سمانه حصاری مطلق صفحات 155-162
    زمینه و هدف
    آلودگی محیط ناشی از فلزات سنگین اکنون مشکلی در مقیاس جهانی است. فلزات سنگین با توجه به ثبات شیمیایی، تجزیه پذیری ضعیف و داشتن قدرت تجمع زیستی در بدن موجودات زنده به سرعت تبدیل به آلاینده های سمی می شوند. لذا این تحقیق به منظور بررسی غلظت فلزات سنگین و مقایسه نتایج آن با استانداردهای ملی و جهانی و همچنین ارزیابی ریسک سلامت در بیماری های سرطانزایی و غیرسرطان زایی، در منطقه علی آبادکتول صورت گرفت.
    مواد و روش کار
    این تحقیق به روش توصیفی-مقطعی در پاییز 1388 و بهار 1389 انجام گرفت در طول مدت تحقیق تعداد 36 نمونه از 6 حلقه چاه عمیق تامین کننده آب شرب روستایی انتخاب و فلزات سنگین (آرسنیک، سرب، روی، کروم و کادمیوم) بر اساس استاندارد Method 1998 به روش جذب اتمی اندازه گیری گردید. همچنین ارزیابی ریسک سلامت انسانها با استفاده از شاخص آژانش حفاظت محیط زیست (EPA) مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین غلظت فلزات سنگن در فصل پاییز 0143/0Zn=، 0060/0Pb=، 0025/0Cr=، 0022/0As=، 00/0Cd= و در فصل بهار 0045/0Zn=، 0066/0Pb=، 0023/0Cr=، 0009/0As=، 00/0Cd= میلی گرم بر لیتر بدست آمد. نتایج نشان داد که اختلاف آماری معنی داری بین غلظت فلزات سنگین منطقه با استاندارد ملی و جهانی وجود ندارد. نتایج ارزیابی ریسک سلامت فلزات سنگین ساکنین منطقه در طول دوره، برای بیماری های سرطان زایی 4- 10 × 32/2 و برای بیماری های غیرسرطان زایی 4- 10 × 53/2 فرد بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج غلظت فلزات سنگین اندازه گیری شده و مقایسه آن با استانداردها نشان داد که خطری از لحاظ بهداشتی منطقه مورد مطالعه را تهدید نمی کند. اما با توجه به گسترش روز افزون جمعیت و افزایش میزان آلودگی ها و بیماری ها ممکن است در آینده تغییراتی در غلظت فلزات سنگین مشاهده شود. بنابراین ضروری است پایش فلزات سنگین بطور مستمر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، فلزات سنگین، آب زیرزمینی، علی آبادکتول
  • مهدی حارث آبادی، ابراهیم حسین زاده، حمیدرضا بیاتی، مینا ارکی، هادی اکبری، بهرام بیباک صفحات 165-171
    مقدمه و هدف
    بیماری اسکیزوفرنیا شدیدترین بیماری مزمن روانپزشکی است. در این بیماران حمایت و مراقبت همیشه به دوش خانواده می افتد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین فشار روانی خانواده های بیماران اسکیزوفرنی مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) شهرستان بجنورد انجام شد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود که بر روی 75 نفر مراقب خانواده بیماران مراجعه کننده به بخش روان بیمارستان امام رضا (ع) انجام گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک بیمار و عضو خانواده و میزان فشار روانی مراقبان توسط پرسشنامه زاریت که روایی و پایایی آن به تائید رسیده بود انجام شد، سپس اطلاعات توسط نرم افزار SPSS14 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پ‍ژوهش نشان داد که از مجموع مراقبان 2/12% فشار روانی خفیف، 4/36% فشار روانی متوسط و 4/51% از مراقبان فشار روانی شدید داشتند. همچنین فشار روانی در زنان به طور معنی داری(003/0 p=) بیشتر از مردان بود، بین نمره فشار روانی و سن مراقبان رابطه مستقیم و معنی داری(03/0 p=) وجود داشت هرچند بین نمره مراقبتی و سن بیماران رابطه معکوسی وجود داشت (13/0- = r) یعنی بیماران جوانتر فشار روانی بیشتری روی مراقب تحمیل می کردند ولی این رابطه معنی دار نبود (05/0 p>).
    نتیجه گیری
    مراقبت از بیمار در خانه بار روانی زیادی روی خانواده تحمیل می کند. از طرفی در این پژوهش بیشتر مراقبان بار روانی شدیدی را تجربه می کردند در انتها باید گفت که فشار روانی حاصل از مراقبت بیماران سلامت روانی مراقبان را به مخاطره انداخته و می تواند کیفیت مراقبت را مختل نماید لذا بنظر می رسد اجرای برنامه های مراقبت خانواده محور در جهت کاهش فشار روانی از این گونه بیماران ضروری است.
    کلیدواژگان: فشار روانی، مراقب، خانواده، اسکیزوفرنیا
  • قدسیه حاج زاده، ناصر مهدوی، زیبا رجایی، سمیه نادری، بهرام بیباک، موسی الرضا حاج زاده صفحات 173-183
    زمینه و هدف
    فرزندان مادران با دیابت بارداری در معرض خطر بروز برخی از عوارض چنین حاملگی هائی از جمله ماکروزومی، تغییرات مورفولوژیک قلب و عروق بزرگ و نیز کلیه ها قرار دارند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات اختلال زای دیابت بارداری بر زاده ها در رت انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه تجربی، رتهای ماده باردار از نژاد ویستار به 4 گروه کنترل، دیابتی شده با تزریق استرپتوزوتوسین (mg/kg50)، هیپرگلیسمیک با تزریق گلوکز هیپرتونیک (g/kg2) به همراه مدروکسی پروژسترونmg/kg) 3) (GM) و شم تقسیم بندی شدند. وزن بدن و نیز وزن ارگانها شامل قلب و کلیه ها در زاده های 1روزه اندازه گیری شد. همچنین بر روی برخی زاده ها مطالعات بافت شناسی شامل اندازه گیری حجم کل قلب، حفرات بطنها، قشر کلیه و نیز شمارش تعداد کل گلومرولها در هر کلیه صورت گرفت.
    یافته ها
    وزن بدن زاده ها در گروه استرپتوزوتوسین بطور معنی داری بالاتر از کنترل (001 /0 P<)، شم (05/0 (P< و نیز گروه GM بود (001/0< P). وزن بدن زاده ها در گروهGM کاهش معنی داری را نسبت به شم نشان داد (01/0P<). وزن کلیه ها در گروه GM بطور معنی داری کمتر از شم بود (05/0P<). در مطالعات بافت شناسی بر روی قلب و کلیه تفاوت معنی داری بین گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تجویز گلوکز و مدروکسی پروژسترون به رتهای باردار مدلی مناسب برای مطالعه GDM انسانی است و ایجاد دیابت و یا هیپرگلیسمی در رت های باردار موجب تغییراتی در وزن بدن و برخی از ارگانها می شود اما منجر به تغییرات ساختمانی در بافتهای مختلف نمی گردد.
    کلیدواژگان: دیابت حاملگی، حاملگی دیابتی، نوزادان، مدروکسی پروژسترون، هیپرگلیسمی
  • سیدکاوه حجت، موسی الرضا طالبی، محمد شاکری، سمیه ضمیری نژاد صفحات 185-190
    زمینه و هدف
    از آنجا که استرس تاثیرات عمده ای بر روابط انسانی می گذارد داشتن همسری که دارای اختلال استرس پس از ضربه (Post traumatic stress disorder) باشد، می تواند موجب افزایش تعارضات زناشویی شود. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثربخشی آموزش روش های مقابله با استرس بر کاهش تعارضات زناشویی در بین همسران مبتلایانPTSD انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه از بین همسران جانبازانی که در پرونده روانپزشکی شان مبتلا به PTSD تشخیص داده شده اند 30 نفر به طور تصادفی انتخاب شدند که بطور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار داده شدند. گروه آزمایشی برنامه آموزشی شیوه های مقابله با استرس را در 12 جلسه دریافت کردند و قبل و بعد از این جلسات پرسشنامه تعارضات زناشویی را پر کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و بوسیله نرم افزار SPSS 17 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت و سطح معنی داری 01/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از این است که بین میانگین گروه آزمایشی و گروه کنترل که روش آموزشی را دریافت نکرده بودند تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    آموزش شیوه های مقابله با استرس به همسران افراد مبتلا به PTSD ناشی از جنگ در کاهش تعارضات زناشویی آنان موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش شیوه های مقابله با استرس، تعارضات زناشویی، PTSD جنگ
  • فرهاد حیدریان، نصرت لطفی، علی خاکشور، کاظم حسن پور، سید حمیدحسینی صفحات 193-198
    زمینه و هدف
    سپتی سمی نوزادی به عنوان یکی از بیماری های شایع دوران نوزادی به عفونت های باکتریال اطلاق می شود و به صورت اولیه جریان خون نورادان را طی ماه اول زندگی درگیر می کند. این مطالعه با هدف شناسایی علائم بالینی و آزمایشگاهی نوزادان دچار سپتی سمی در بیمارستان قائم (عج) مشهد صورت گرفت.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی – مقطعی بر روی 186 نوزاد مشکوک به سپتی سمی بستری شده در بیمارستان قائم مشهد طی سالهای 1385-1388 انجام گرفت اطلاعات بوسیله چک لیست از طریق پرونده های پزشکی تکمیل و در نهایت داده ها با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزارهای آماری SPSS16، Excel تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    دراین مطالعه نسبت ابتلاء پسران به دختران 2 به 1 و متوسط سن نوزادان به هنگام بستری 1/8 روز بود. شایعترین علل مراجعه به ترتیب شیر نخوردن و تب بود. هیپورفلکسی، دیسترس تنفسی، هیپوترمی و تشنج از علائم دیگر بیماران بوده. کلبسیلا پنومونیه نیز شایعترین عامل سپتی سمی نوزادان بود.
    نتیجه گیری
    اطلاعات تشخیصی قوی در مورد سپتی سمی نوزادان می تواند باعث تشخیص زودرس و درمان به موقع گردد و از مرگ و میر و ناتوانی نوزادان تا حدود زیادی بکاهد همچنین وجود علائم بالینی به تنهایی در تشخیص سپتی سمی نوزادان کافی نیست و آزمایش کشت خون در موارد مشکوک باید انجام گیرد
    کلیدواژگان: سپتی سمی، نوزاد، تب، خوب شیر نخوردن
  • احمد صادقی، علی حجازی صفحات 201-207
    زمینه و هدف
    بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، مدل EFQM را برای تعیین میزان رشد و تعالی سازمان و ترسیم راه رسیدن به تعالی سازمانی تدوین کرده است. خودارزیابی بر اساس مدل EFQM، برای مدیران این امکان را فراهم می آورد تا بتوانند در مسیر تعالی گام برداشته، وضعیت سازمان خود را شناسایی و براساس یافته های حاصله، نسبت به بهبود وضعیت آن اقدام نمایند.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی بوده که در سال 1390 انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه این پژوهش 26 نفر از اعضای کمیته ارتقای کیفیت در بیمارستان های امام علی (ع) و امام رضا (ع) شهر بجنورد بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد ارزیابی عملکرد براساس مدل تعالی سازمان بود. داده ها با استفاده از آزمون کای دو و نیز آزمون های آماری توصیفی توسط نرم افزار SPSS16 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در بیمارستانهای مورد مطالعه، معیار توانمند سازها با کسب مجموع 360 امتیاز از 500 امتیاز، 2/71 درصد از امتیاز مطلوب را به خود اختصاص داد. معیارهای نتایج با کسب مجموع 5/335 امتیاز از 500 امتیاز ممکن، 5/65 درصد از امتیاز مطلوب را کسب نمودند. میانگین امتیاز خودارزیابی بیمارستانهای مورد مطالعه در کل، 5/695 از مجموع 1000 امتیاز بود.
    نتیجه گیری
    امتیازات داده شده توسط به شاخص ها تا حدودی غیر واقعی به نظر می رسد؛ اما با توجه به نتایج به دست آمده می توان نقاط قوت و نواحی نیازمند بهبود را در بیمارستان مشخص نمود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در بیمارستان های مورد مطالعه باید به معیارهای نتایج کارکنان و نتایج کلیدی عملکرد توجه بیشتری شود و مدیران زمینه های بهبود این معیارها را در بیمارستان فراهم آورند.
    کلیدواژگان: خود ارزیابی، مدل تعالی سازمان، عملکرد، بیمارستان
  • شراره ضیغمی محمدی، ماندانا شهپریان، فرزاد فهیدی، ابراهیم فلاح صفحات 209-218
    زمینه و هدف
    افسردگی با افزایش وخامت بیماری، طول مدت بستری و مرگ و میر بیماران مبتلا به نارسایی قلبی ارتباط دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی فراوانی و فاکتورهای مرتبط با افسردگی در مردان مبتلا به نارسایی سیستولیک قلبی بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی که بر روی یکصد مرد بیمار مبتلا به نارسایی سیستولیک در بیمارستان های تامین اجتماعی البرز کرج و شهریار در سال 1389انجام شد؛ روش نمونه گیری به شیوه آسان بود. داده ها توسط فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه کیفیت زندگی مینه سوتا و پرسشنامه افسردگی مرکز مطالعات اپیدمیولوژیک افسردگی جمع آوری شد. اطلاعات توسط نرم افزار آماری SPSS18 و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تی، آنالیز واریانس یکطرفه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین نمره افسردگی 12±3/20بود. 47% افسردگی شدید و 16% افسردگی خفیفی تا متوسط داشتند. افسردگی با سن (002/0=p)، تحصیلات (001/0>p)، وضعیت اقتصادی (002/0=P)، مصرف سیگار (034/0=P)، سطح هموگلوبین (004/0=P)،کسر جهشی بطن چپ (012/0=p)، دیگوگسین (019/0=P)، مسدود کننده های گیرنده های آنژیوتانسین (005/0=P)، آلداکتون (005/0=P) و کیفیت زندگی (001/0>p) ارتباط آماری معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    افسردگی در مردان مبتلا به نارسایی سیستولیک قلبی افسردگی شایع بود و بر کیفیت زندگی اثر منفی داشت. پرستاران با غربالگری و ارزیابی علائم افسردگی و ارجاع بیماران برای مشاوره و درمان می توانند به ارتقاء کیفیت زندگی در بیماران نارسای قلبی کمک کنند.
    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، افسردگی، کیفیت زندگی
  • احسان فرورش، محمدرضا منظم اسماعیل پور، مرضیه عباسی نیا، احمد صادقی، فاروق محمدیان، مهدی اصغری صفحات 221-226
    زمینه و هدف
    خواب آلودگی نه تنها به عنوان نشانه ای از اختلالات خواب است، بلکه به عنوان یک حالت طبیعی و فیزیولوژیک توسط بیشتر افراد و در هر دوره 24 ساعته تجربه می شود. این مطالعه با هدف بررسی خواب آلودگی و ارتباط آن با سلامت عمومی کارگران نوبت کار شاغل در صنعت خودرو سازی انجام شده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه که به صورت توصیفی – تحلیلی در سال 1390 انجام گرفت تعداد 120 نفر از کارگران شاغل در یک صنعت خودروسازی در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند. از این تعداد افراد 60 نفر به طور ثابت در شیفت صبح و بقیه به صورت چرخشی در شیفت شب مشغول به کار بودند. تعداد نمونه ها با استفاده از نمونه گیری ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ) و مقیاس خواب استنفورد (Stanford sleepiness scale) که با میزان روایی 68/0 و پایایی 88/0 در مطالعات قبلی به تائید رسیده است. جهت بررسی میزان خواب آلودگی بودند. داده های این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری آنالیز واریانس، پیرسون، تی مستقل، اسپیرمن مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    آزمون پیرسون نشان داد که بین سال های اشتغال به کار شیفتی و میزان خواب آلودگی در ساعت 4 صبح ارتباط مستقیم وجود دارد (02/0=P 31/0= r). بررسی ارتباط بین نمره کل میزان خواب آلودگی هر فرد با هر یک از شاخص های وضعیت سلامت عمومی نشان داد که با اختلالات جسمانی، اختلال در کارکرد های اجتماعی و اختلال در سلامت روان رابطه مستقیم وجود دارد (03/0= P28/0- 26/0= r).
    نتیجه گیری
    نوبت کاری و خواب آلودگی اثر منفی بر روی سلامت عمومی شاغلین در صنعت خودرو سازی دارد که این مهم در افراد متاهل بیشتر قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: خواب آلودگی، سلامت عمومی، نوبت کاری، صنعت خودرو سازی
  • رحیم گل محمدی، محمد محمدزاده صفحات 229-235
    زمینه و هدف
    هیپوکامپ نقش مهمی درحافظه ی کوتاه مدت دارد و یکی از مکان های تولید نورون در بالغین محسوب می شود لذا بررسی تاثیر اتانول در این ناحیه مهم است. هدف ازاین مطالعه بررسی اثر اتانول بر ساختار بافتی جیروس دندانه ای هیپوکامپ درحیوانات صرعی شده موش سوری می باشد.
    مواد و روش کار
    دراین مطالعه موش های سوری در محدوده وزنی 25 تا 30 گرم به وسیله پنتیلن تترازول صرعی شده سپس بصورت تصادفی با دوزهای متفاوت (5/0، 1 و 2 گرم الکل به ازای هر کیلوگرم وزن حیوان) داخل صفاقی تزریق شد. هیپوکامپ حیوانات پس از دوره درمان، خارج شد و بعد از پاساژ بافتی و مقطع گیری اسلایدها با هماتوکسیلین ائوزین رنگ آمیزی و با میکروسکوپ نوری Motic ونرم افزار Advanced motic plus2 بطور تصادفی چهل میدان انتخاب و شمارش نورون های سالم در آنها انجام گرفت. داده ها با آنالیز واریانس یک طرفه با استفاده ازتست های دانت و دانکن تجزیه وتحلیل شدند. با روش ایمونوهیستوشیمی با استفاده ازCaspase 3 میزان مرگ سلول های نا حیه ی هیپوکامپ نیز بررسی شد.
    یافته ها
    تست دانت که برای میانگین گروه های تجربی با گروه شاهد استفاده شدکاهش معنی دار آماری را از نظر تعداد نورون در گروه هایی که الکل بادوز g/kg5/0 به مدت 7 یا 21روز دریافت کردند نشان نداد (به ترتیب 41/0 P=و 07/0 P=). درحالی که در گروه هایی که الکل با دوز g/kg 1به مدت 7 یا 21 روز دریافت کرده اند در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی داری را نشان دادند (به ترتیب014/0P= و 007/0P=). همچنین بین گروهی که دوز g/kg 2 الکل تزریق می شد با گروه شاهد این اختلاف معنی دار بود)001/0 P<). آپوپتوز تعداد زیادی از نورون های هیپوکامپ در دوز g/kg 2 الکل مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    کاهش تعداد نورون های جیروس دندانه ی هیپوکامپ با افزایش دوز و مدت زمان مصرف اتانول در حیوانات صرعی شده رابطه دارد.
    کلیدواژگان: هیپوکامپ، اتانول، پنتیلن تترازول و موش سوری
  • مهدی مشفق، النا صارمی، حسین حقیر، خدیجه فوقی، شهریار احمدپور صفحات 237-242
    زمینه و هدف
    هسته آمیگدال یکی از هسته های ساب کورتیکال وابسته به سیستم لیمبیک است که در فعالیتهای رفتاری، نباتی و اندوکرین نقش بسیار مهمی دارد. دوگانگی جنسی در بعضی از هسته های آمیگدال مورد توجه محققین بوده است. مطالعه حاضر در پی یافتن این پرسش می باشد که آیا حجم کل آمیگدال در دو جنس به لحاظ مورفومتریک متفاوت است؟
    مواد و روش کار
    این مطالعه بر روی تعداد 20 سر رت بالغ از نژاد ویستار (10 سر نر –10 سر ماده)هشت هفته ای با وزن متوسط 260-240 گرم) انجام گرفت. پس از خارج نمودن مغزها در فرمالین 10% فیکس و برش های 01 میکرونی از کل مغز بوسیله میکروتوم تهیه گردید. پس از رنگ آمیزی با کریزل ویوله 1% حدود هسته مشخص و حجم کل هسته آمیگدال را به روش کاوالیاری محاسبه گردید.
    یافته ها
    حجم هسته آمیگدال در رتهای نرmm3 12 /0 07/2 و در رت های ماده mm3 11/0 57/1 محاسبه گردید (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده حجم کل هسته آمیگدال در رتهای نر بیشتر از حجم کل هسته آمیگدال در رتهای ماده است که نشانگر تاثیر دی مورفیسم جنسی بر کل هسته آمیگدال در دو جنس می باشد. یافته های این مطالعه می تواند در مطالعات تکاملی دی مورفیسم در انسان کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: آمیگدال، دوگانگی جنسی، رت، آنالیز استریولوژیک
  • سیدداود مفتاق، نورالله محمدی، آرش نجیمی صفحات 245-251
    زمینه و هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی روش های مختلف درمان اختلال نقص توجه – بیش فعالی (آموزش رفتاری مادر، خودآموزی کلامی به کودک و دارو درمانی) بر تغیرات سلامت روان مادران انجام پذیرفت.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی 95 نفر از مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه – بیش فعالی به دو روش نمونه گیری چند مرحله ای و نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب و در چهار گروه آموزش رفتاری مادران، خود آموزی کلامی به کودکان، دارو درمانی و گروه کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) به منظور بررسی اثر مداخلات انجام گرفته استفاده گردید. همه گروه های مورد مطالعه پس از مداخله و 2 ماه پس از آن در مرحله پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نرم افزار SPSS 15و آزمون اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج کاهش معناداری را در گروه های آموزش رفتاری مادران و دارو درمانی در مرحله ی پس آزمون (به ترتیب 04/0=P، 007/0=P) و پیگیری (002/0=P) نسبت به مرحله ی پیش آزمون نشان می دهد. نمرات شاخص سلامت روان در گروه دریافت کننده خود آموزی کلامی و گروه کنترل به کودکان حاکی از آن است که بین هیچ یک از مراحل سه گانه ارزیابی تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    روش های آموزش رفتاری مادران و دارو درمانی، بکار گرفته شده در درمان اختلال نقص توجه- بیش فعالی کودکان سبب بهبود سلامت مادران می شود
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، علائم مرضی کودک، سلامت روان، مادران
  • علیرضا گلشن، محمدرضا جلیل وند، حسین کمالی، علی خاکشور، علیرضا نعمت الهی* صفحات 253-258
    زمینه و هدف

    امروزه بهره بردن از فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی در درمان سرطان مورد توجه فراوان می باشد. نظر به این که امروزه یکی از سرطان های رو به رشد کارسینومای کولون می باشد در این مطالعه اثرات سیتوتوکسیسیته سلولی دو گیاه دارویی مورد بررسی قرار گرفته شده است.

    مواد و روش کار

    اثرات سیتوتوکسیسیته سلولی فراکسیون های هگزانی، کلروفرمی و اتانولی دو گیاه دیوسپیورس والاچیا و اواریا گرندی فلورا با استفاده از رده سلولی تومور انسانی شامل HTC-116 (کارسینومای کولون) و با بهکارگیری روشMTT assay مورد ارزیابی قرار گرفت. در این روش جهت کنترل و مقایسه از ماده فلاونوییدی کوئرستین با اثر سیتوتوکسیسیته شناخته شده استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج این بررسی نشان داد که جزء کلروفرمی پوست ساقه گیاه اواریا گرندی فلورا و جزء کلروفرمی میوه گیاه دیوسپیروس والاچیا بیشترین اثر مهاری را در میان تمامی نمونه های تست شده به تریتب با GI50 85/3 و 58/4 میکروگرم بر میلی لیتر از خود نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که ترکیبات با پلاریته متوسط همچون مشتقات نفتوکینونی در گیاه دیوسپیوروس و فلاونوئیدی در گیاه اوریا نقش عمده ای را در بروز این اثرات فارماکولوژیک بر عهده دارند، که این امر مطالعات بیشتری جهت جداسازی و خالص سازی ترکیبات موثره را می طلبد

    کلیدواژگان: سیتوتوکسیک، اواریا گراندی فلورا، دیوسپیروس والاچیا، سرطان کولون، MTT assay
  • میرسعید یکانی نژاد، عیسی محمدی زیدی، آرش اکابری، علیرضا گلشن، امیر پاکپور حاجی آقا صفحات 261-272
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه در ابتدا ترجمه فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران کلیوی بود و در ادامه پایایی و روایی ابزار مذکور مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    پرسشنامه مذکور به فارسی ترجمه، و سپس ترجمه برگردان شد و برای تعیین حساسیت های فرهنگی مورد آزمایش پایلوت قرار گرفت. به منظور تعیین پایایی پرسشنامه با روش آزمون باز آزمون، 20 نفر از 212 بیمار شرکت کننده در مطالعه به طور تصادفی در یک فاصله ده روزه پرسشنامه را تکمیل کردند. همسانی درونی پرسشنامه توسط ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد. اعتبار پرسشنامه با مقایسه میانگین کیفیت زندگی میان زیر گروه های بیماران مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای ارزیابی ساختار عاملی پرسشنامه از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.
    یافته ها
    تمام مقیاس های پرسشنامه ثبات خوبی را در فاصله ده روزه نشان دادند [کلیه ضرایب > 7/0]. همچنین این مقیاس ها از همسانی درونی بالایی برخوردار بودند به طوری که دامنه نمرات از 73/0 تا 93/0 بود. نتایج تحلیل عاملی برای 11 مقیاس پرسشنامه اختصاصی KDQOL – SF نشان داد که پرسشنامه ساختار دو عاملی [رضایت بیمار و بار بیماری] دارد که این عوامل قادرند 63 درصد از واریانس داده ها را توصیف نمایند.
    نتیجه گیری
    فرم کوتاه پرسشنامه فارسی کیفیت زندگی بیماران کلیوی کیفیت زندگی بیماران کلیوی از قابلیت اعتماد و اعتبار بالایی برخوردار است و می تواند توسط پزشکان و پرستاران در آینده مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه کیفیت زندگی، روایی، پایایی، بیماران کلیوی، تحلیل عاملی اکتشافی
  • مهدی یاسری، امیر پاکپورحاجی، سعید رحمانی، حجت رنگین، آرش اکابری، میرسعید یکانی نژاد صفحات 275-282
    زمینه و هدف
    با توجه به کاربرد فراوان تست های تشخیصی در علوم پزشکی، شناخت صحیح مفاهیم مربوط به ارزیابی تست های تشخیصی از اهمیت وی‍ژه ای برخوردار است توانایی تست در تمایز افراد بیمار از سالم به وسیله شاخص های حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی مورد ارزیابی قرار می گیرد با وجود روش ساده محاسبه این شاخصها، معمولا آنها را به اشتباه به جای یکدیگر به کار می برند از این رو در این مقاله سعی می شود تا با روشی ساده با استفاده از تصاویر، این مفاهیم به سادگی به خواننده انتقال یابد.
    مواد و روش کار
    با استفاده از برتری روش به خاطر سپاری از طریق تصویر از نمودارها برای فراگیری مفاهیم استفاده شده است. در ادامه با در نظرگرفتن سطوح مختلف شیوع به بررسی اثرات آن بر این شاخصها پرداخته ایم.
    یافته ها
    دو شاخص حساسیت و وی‍ژگی مستقل از شیوع بیماری در جامعه عمل می کنند اما ارزش اخباری مثبت با افزایش شیوع بیماری افزایش یافته و ارزش اخباری منفی با کاهش شیوع بیماری افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    با وجود اهمیتی که دو شاخص حساسیت و ویژگی در ارزیابی دقت روش های تشخیصی دارند برای سنجش اطمینان به نتیجه به دست آمده از روش های تشخیصی مناسب نیستند از این رو از شاخصهای ارزش اخباری استفاده می شود که نمایانگر احتمال پسین بیماری پس از مشاهده نتیجه تست هستند باید توجه داشت که این شاخصها تحت تاثیر میزان شیوع بیماری در جامعه هستند و نباید نتایج ارزش اخباری را به جوامع با شیوع متفاوت از جامعه مورد مطالعه تعمیم داد.
    کلیدواژگان: یادگیری، آزمونهای تشخیصی، حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت، ارزش اخباری منفی، احتمال پسین
  • محمدتقی صالحیان، خندان زارع، محسن پورصالحان، سیدجواد پورنقی، حمید فضایلی یوسف آباد صفحات 285-290
    ضایعات نئوپلاستیک اولیه آپاندیس که به صورت موکوسل تظاهر می کنند بسیار نادرند و می توان آنها را به انواع خوش خیم موسینوس آدنوما و سیست آدنوما با استعداد ذاتی برای تبدیل به بدخیمی و موسینوس سیست آدنوکارسینوما تقسیم کرد. قسمت اعظم این تومورها بی علامت بوده و به طور اتفاقی کشف می شوند و یا با علائم یک آپاندیسیت ساده تظاهر پیدا کرده و پس از اکسپلور جراحی کشف می شوند. ما با یک مورد تظاهر غیر طبیعی پسودومیکسوم پریتونئی (عارضه عمده موسینوس سیست آدنوکارسینوم آپاندیس) که به صورت تظاهرات اورولوژیک بود، مواجه شدیم که به تفصیل گزارش می شود.
    کلیدواژگان: پسودومیکسوم پریتونئی، موسینوس سیست آدنوکارسینوم
|
  • Pages 139-144
    Background and Objectives
    Nowadays diabetes is considered a risk factor of nephrolithiasis and the prevalence of uric acid stones has been reported to be higher in diabetic patients. Disorders in kidney aminogenes in diabetic patients result in reduction of urine pH that facilitates the formation of urinary tract stones. Methods & Materials: This study was performed on 210 Patients aged 30-70 with urinary tract stones referring to outpatient clinics of Ghaem hospital and medical center. These patients were evaluated for having overt diabetes. Laboratory tests was performed before hospitalization for surgery.. The removed stones had biochemical analysis.
    Results
    From 210 patients under study، 73 females and 137 males had a mean age of 11. 1 ± 44. 9. Patients with fasting glucose levels over 126 mg/dL were considered to have diabetes. 28 patients were identified as being diabetic (13. 3%). Stones were composed of calcium (66. 7%)، uric acid (26. 7%)، and struvite (6. 7%). prevalence of females with diabetes was more than males. However، the age and anthropometric and serum biochemistry profile in both groups were similar. The mean serum acid uric level and 24-hour urine uric acid test was higher in diabetic patients. The prevalence of acid uric stones was significantly higher in diabetic patients.
    Conclusion
    Diabetes is a risk factor for urinary tract stones، especially uric acid stones.
    Keywords: uric acid stone, urinary stone, diabetes
  • Pages 145-153
    Background and Objectives
    Saleint decrease in physical activity، including problems that are frequently observed in hemodialysis patients. Inversely، the performance level of hemodialysis patients related to with major health consequences such as health care costs and mortality. This study determined the Effect of Care Plan Based on the ROY ADAPTATION MODEL on Activities of Daily Living of hemodialysis Patients
    Material and Method
    This clinical trial research was performed on 54 hemodialysis patients (28 intervention and 26 control patients). The intervention group received the RAM program through a face to face process with 4 sessions at 3- week interval followed by a follow-up period of 4 weeks، while the control group received the regular services from hospital. The data collected by using of patient identification form، Inventory of Functional Status-Dialysis and Roy assessment tool. Data were analyzed with SPSS.
    Results
    The results indicate that the between two groups were not different on Activities of Daily Living (p=0. 060) before the intervention but they were significantly different after the intervention. Patients’ Activities of Daily Living improved in patients in the intervention group.
    Conclusion
    The findings of this study indicate that the Care Plan Based on the ROY ADAPTATION MODEL is a low cost nursing intervention for Activities of Daily Living improved in Hemodialysis Patients.
    Keywords: Roy adaptation model, Activities of Daily Living, Hemodialysis
  • Pages 155-162
    Background and Objectives
    Heavy metal pollution of the environment on a global scale is a problem now. heavy metals due to the chemical stability، low flexibility and power of bio-accumulate in the body organism are quickly becoming toxic pollutants. Therefore purpose of this study survey heavy metal concentration and comparing the results with national and international standards and also health risk assessment in carcinogenicity and noncarcinogenicity took in the Ali Abad Katoul region.
    Material and Methods
    This research was performed with temporary description method in 2009 autumn and 2010 spring. During this research have been chosen about 36 samples from 6 wells that supply drinking water to rural and heavy metal (arsenic، lead، Zinc، chromium، cadmium) was measured based on method standard 1988 with atomic absorbtion. also the human health risk assessment was measured by using the criteria of the enviromental protection Agency (EPA).
    Results
    Heavy metal concentrations average in autumn Zn=0. 0143، Pb=0. 0060،Cr=0. 0025، As=0. 0022، Cd=0. 00 and in spring Zn=0. 0045، Pb=0. 0066، Cr=0. 0023، As=0. 0009، Cd=0. 00 mg/l was obtanied. The results showed there is not any statistically significant differences between concentrations of heavy metals in national and international standards. Results of health risk assessment of heavy metals for residents uring the period was measured، for carcinogenicity diseases 2. 32 × 10-4 individual and for noncarcinogenicity diseases 2. 53 ×10-4 individual.
    Conclusion
    Heavy metal results was measured and comparing them with standards showed that there is no treatment from sanitary in studied area. But with increasing population and pollution and disease It may be observed changes in the concentrations of heavy metals in future. Therefore it is essential to be continuously monitored for heavy metals.
    Keywords: Risk Assessment, Heavy metal, Groundwater, Ali Abad Katoul
  • Pages 165-171
    Background and Objective
    Schizophrenia is considered as one of the most extreme mental illnesses in the area of psychiatry which is characterized by social and occupational incompetence. Support and care of these patients has always been on the part of families. The imposed burden includes physical، mental، social and economic problems being experienced by caregiver of the family. The present study aimed at investigating the burden experienced by schizophrenic patients at Imam Reza Hospital in the city of Bojnurd.
    Material and Methods
    This is a descriptive-analytical study conducted on 75 family caregivers visiting Imam Reza Hospital. Data collection methods included demographic questionnaire، and Zarit Questionnaire which measured degree of experienced burden by caregivers. Reliability and validity of both questionnaires had already been established. Then، data were fed into SPSS 14 for analysis.
    Results
    12. 2% of caregivers experienced low burden، 36. 4% average burden، and 51. 5% high burden. The perceived burden among women was significantly higher (P=0. 003) than that of men. There was significant relationship (p=0. 03) between the obtained score of caregiving and age of caregivers while the relationship between caregiving score and age of patients was not significant (p>0. 05) but was negative. Younger patients imposed higher burden on the caregivers.
    Conclusion
    Taking care of schizophrenic patients put immense pressure on family especially on caregivers. Therefore، it can be said that the mental pressure imposed by such patients threatens caregivers'' mental health، hence reduction in quality of care and support. Consequently، family centered programs are recommended for decreasing the burden incurred by schizophrenic patients.
    Keywords: burden, caregiver, family, schizophrenia
  • Pages 173-183
    Background and Objectives
    Gestational diabetes mellitus (GDM) is a state of glucose intolerance that is diagnosed during pregnancy. Maternal GDM increases the risk of some complications in children، which includes macrosomia and the risk of cardiovascular and renal disorders. The purpose of the present study was to investigate the outcomes of gestational diabetes on progenies in an experimental rat model.
    Materials and Methods
    Female pregnant rats were randomly divided into 4 groups: intact control، sham، diabetics treated with streptozotocin (STZ، 50 mg/kg)، and gestational diabetics treated with hypertonic glucose (2g/kg) and medroxyprogesterone (3mg/kg) (GM). On postnatal day 1، the weights of several organs such as، kidney and heart، as well as body weight of progenies were measured. Furtheremore، some histological studies were performed on the heart and kidney tissues، and several parameters such as total heart volume، cardiac ventricle volume، wall thickness of aorta، renal cortical volume and total number of glomeruli in each kidney were determined.
    Results
    The average body weight of progenies in STZ group was significantly higher than control (P<0. 001)، sham (P<0. 05) and GM (P<0. 001) groups. The body weight of progenies in GM group was lower than sham group (P<0. 01). A significant decrease was observed in the kidney weight of progenies in GM group in comparison to sham (P<0. 05). Histological analysis on the tissues showed no significant difference between groups.
    Conclusion
    Our findings suggest that the hyperglycemic pregnant rat model is a reliable model for gestational diabetes in human. In addition، induction of STZ diabetes or hyperglycemia in pregnant rats lead to some changes in body or organ weights of progenies، however، it does not induce structural changes in various tissues.
    Keywords: Gestational diabetes, Diabetic pregnancy, Progenies, Medroxyprogesterone, Hyperglycemia
  • Pages 185-190
    Background and Objective
    Because of the main effects of stress on human communication، having a spouse with PTSD disorder can increase marital conflicts. So، this study done with the purpose of survey of effectiveness of coping with stress strategies training on decreasing marital conflicts among combat-related PTSD patient’s wives.
    Material and Methods
    In this study 30 persons among wives of combat veterans with PTSD diagnosis are chosen with random selection، and they placed in two groups in random; experimental group and control group. Experimental group had received coping with stress strategies training in 12 sessions، and they filled marital conflict’s questionnaire before and after the intervention. Data analyzed with analysis of covariance test and by the SPSS 17، the significance level considered 0. 01.
    Results
    The result shows there is a significant difference between experimental and control groups.
    Conclusion
    Training coping with stress strategies to combat veterans with PTSD’s wives is effective in decreasing their marital conflicts.
    Keywords: Training coping styles, Marital conflict, War PTSD
  • Pages 193-198
    Background and Objectives
    neonatal Sepsis is one of the most important and common disease in infancy which caused by bacterial infection، in this study clinical and laboratory findings of neonatal sepsis in pediatric ward at Ghaem hospital in Mashhad.
    Material and Methods
    It was a descriptive-analytical study which performed on 186 neonate who suspected to sepsis in pediatric ward at Ghaem hospital in Mashhad from 1385 to 1388. Data was collected from records of patients and was analyzed with Excels and SPSS 16.
    Results
    in this study Male to female ratio was 2:1. Mean age of admission was 8. 1 days. Poor feeding and fever were most common complains. Other common findings were hyporeflexia، respiratory distress، hypothermia and convulsion. Klebssiela pneumonia was the most common organism of sepsis.
    Conclusion
    Information Strong suspicion to sepsis especially in a neonate who suffers from fever or poor feeding can lead to early diagnosis and treatment of neonatal sepsis and result decrement in neonatal mortality rate
    Keywords: Septicemia, neonate, fever, poor feeding
  • Pages 201-207
    Background and Objectives
    European Foundation for Quality Management has designed the EFQM Model to determine the rate of organization development and excellence and construct ways to achieve organizational excellence. Self-assessment based on EFQM model provides the opportunity for managers to move on the path to excellence Status of their organization and the findings resulting take action to improve its
    Material and Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2011 in Bujnord.. The research population are comprised from 28 employees Quality improvement committee in Imam Ali and Imam Reza Hospital. Data was collected by self- assessment Standard and valid questionnaire of EFQM. Date analyzed using chi – square and descriptive tests by Spss16 software.
    Results
    In the enabling criteria this hospital has obtained a score of 360 (of 500): [71/2 % of the desired level]. In terms of the results criteria it has gained a score of 335/5 (of 500) [65/5 % of the desired level]. As a whole، this hospital has obtained 695/5 point [of a total of score 1000].
    Conclusion
    Although the EFQM scores rated by hospital employees seems unrealistic to some extent، but considering the results can improved the hospital managers’ view، confirm that the people results and key performance results criteria need pay more attention to improved
    Keywords: Self, assessment, EFQM Excellence Model, performance, Hospital
  • Pages 209-218
    Background and Objective
    Depression associate with increase severity of illness، length of hospitalization and mortality in heart failure patient''s. The aim of this study was to investigate the frequency and related factors of depression in male systolic heart failure patients.
    Materials and Methods
    This is a cross sectional study that was conducted on 100 male patients with systolic heart failure in Alborz of Karaj and Shahriar Social Security Hospitals in 2010. Sampling method in this study was Convenience sampling. Data collected by demographic data form، MLHFQ (Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire)، (CES-D) Center for Epidemiologic Studies Depression Scale. Data was analyzed by SPSS software version 18 and using descriptive statistics، t-test، ANOVA and coefficient Pearson correlation.
    Results
    The findings indicated that mean score of depression was 20. 3±12. 47% had severe and 16% had mild to moderate depression. Depression significant associated with age (p=0. 002)، education (p<0. 001)، economic status (p=0. 002)، smoking (p=0. 034)، hemoglobin level (p=0. 004)، left ventricular ejection fraction (p=0. 012)، use of digoxin (p=0. 019)، angiotensin receptor blocker (ARB) (p=0. 005)، aldacton (p=0. 005) and quality of life (p<0. 001).
    Conclusion
    Depression was common among men with systolic heart failure and had negative impact on quality of life. Nurses by screening and assessment symptoms of depression and refer patients for counseling and treatment can help to improve quality of life in heart failure patient.
    Keywords: Heart failure, Depression, Quality of life
  • Pages 221-226
    Background and Objective
    Sleepiness is not only as a sign of sleep disorders، But as a normal physiological experienced by most people in any period of 24 hours. This study investigated the relationship between sleepiness and general health of shift workers have been working in the automotive industry.
    Material and Methods
    In this study، a descriptive - analytic study was done A total of 120 workers employed in the automobile industry in Tehran were studied. The number 60 in the morning and the rest to be rotated constantly working the night shift. Number of samples were selected by simple sampling. Data in this study، the 28-item General Health Questionnaire (GHQ) and the Stanford sleepiness scale to assess the degree of Sleepiness.
    Results
    The mean age of the constant shifts in the morning (5/55 31/16 ± years) and for night shift (7/29 31/83 ± years). Also، 80% of the study population were married، and 5/77% of them were smokers. Pearson test showed that between shift work and Sleepiness at 4 am، there is a direct relationship (P-value=0. 02). T - test showed (P-value =0. 03) Sleepiness rates at 12 o''clock at night، In married ones is higher than singles
    Conclusions
    Shifts and Sleepiness has negative effect on public health workers In automobile industry And can be used In administrative planning And married people to apply for jobs and dropout prevention will eventually lead to keeping health staffs.
    Keywords: sleepiness, general health, work shift, automobile industry
  • Pages 229-235
    Background and Objective
    In short memory، hippocampus has an important role. Hippocampus is one of the regions of brain which neurogenesis has been shown in adults. In the present study، effect of ethanol on histological structure of dentate gyrus (DG) in epileptic mice was investigated.
    Materials and Methods
    in this experimental study، mice (25-30g) during chemical kindling (pentylentetrazol; 40 mg/kg) received ethanol (0. 5، 1 and 2 g/kg body weight) intraperitoneally. After treatment period، hippocampus and DG was dissected out. Histological passage and coronal cross-section was carried out in final. After Hematoxyline-stained slides forty fields random systematic (counting of normal neurons in DG) from each group by photomicroscope (Motic، X400) and Advanced motic plus2 software were studied. The mean number of normal neurons in DG of hypocampus were analyzes by ANOVA، Dunnett and Duncan. Immunohistochemical method used caspase 3 for program cell death in hypocampal neurons.
    Results
    Dunnett test showed the number of normal neurons in ethanol receiving groups (0. 5 g/kg، 7 or 21 days injection) has not been decreased significantly different in comparison with control group (p=0. 41 and p=0. 07 respectively). The number of normal neurons in groups which received ethanol 1g/kg (7 or 21 days injection) has been decreased significantly different in comparison with control group (p=0. 014 and p=0. 007 respectively). This parameter is also different between ethanol 2g/kg group and control group (p<0. 001). The apoptosis of hypocampal neurons in groups which received high dose of ethanol 2 g/kg greater.
    Conclusion
    decreasing of the number of normal neurons in DG hippocampus has right relationship with increasing dosage and duration of ethanol usage in epileptic mice
    Keywords: ethanol, hypocamp, pentylentetrazol, mice
  • Pages 237-242
    Background and Objective
    Amygdal is a subcortical nucleus of limbic system that has a pivotal role in behavioral، vegetative and endocrine activities. Sexual dimporphism in some amygdale nuclei have been investigated. The aim of this study was to answer this query: does the total volume of amygdale nucleus differ in two sex morphometrically?
    Material and Methods
    This study was conducted on Adult wistar rats (male and female N=10 per group، 8weeks old، weight 240-260 gr). Brains were removed and fixed in formalin 10% and in 10 µm sections were prepared by microtome. After staining with cresyl violet 1% the boundary of amygdal was defined and its volume calculated with cavalieri method
    Results
    The volume of amygdala nucleus was estimated 2. 07 ± 0. 12mm3 in male rats and 1. 57± 0. 11 mm3 in female rats (P<0. 05).
    Conclusion
    Based on our finding the total volume of amygdala nucleus in male rats is larger than those of female rats that suggest the sexual dimorphism of amygdala nucleus between tow genders. These findings may have implications for developmental studies dimorphisms in human amygdala.
    Keywords: amygdala, Sexual dimorphism, Rat, stereological analysis
  • Pages 245-251
    Background and Objective
    The purpose of the present study was to examine the effects of three treating methods (behavioral mother training، Verbal self-instruction to the children، and pharmacotherapy) in children with attention deficit-hyperactivity disorder on maternal mental health changes.
    Material and Method
    In this semi-experimental study، 95 of mothers with ADHD children were selected by multi-stage sampling and accessible sampling and divided to four groups; Mother Behavioral training group، Verbal Self-instruction، pharmacotherapy and Control group. Data collection tool was General Health Questionnaire (GHQ). All of the groups were evaluated after the intervention in post-test and also 2 months later in follow up. Finally، data were analyzed using SPSS (ver15) and General linear models and Bonferroni post hoc test.
    Result
    Significant declines were observed in behavioral mother training group and pharmacotherapy in post test (respectively P=0. 04، P=0. 007)، and follow up (P=0. 002). In the verbal self-instruction and control groups، there were no significant differences in scores of maternal mental health among the pre test، post test and follow up.
    Conclusion
    The behavioral mother training and pharmacotherapy treatment for ADHD can improve the maternal mental health.
    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, mothers, mental health, CSI, 4
  • Alireza Nematollahi* Pages 253-258
    Background and Objectives

    Since the incidence rate of colon carcinoma is growing significantly and natural products and medicinal plants are widely used in cancer treatment، the cytotoxic effects of two unstudied medicinal plants have been studied.

    Material and Methods

    Different concentration of the hexane، chloroform and ethanol fractions of Uvaria grandiflora Roxb. (leaves and stem barks) and Diospyros wallichii King&Gamble. (fruits and stem barks) were subjected to cytotoxic investigation against HTC-116 cell line by using MTT technique. In this study، quercetin was used as a positive control.

    Results

    The chloroform fraction of Uvaria grandiflora Roxb. stem barks and the chloroform fraction of Diospyros wallichii King&Gamble. Fruits exhibit the highest growth inhibiting activities among all the tested samples with the GI50 value of 3. 85 µg/ml and 4. 58 µg/ml، respectively.

    Conclusion

    From the obtained results، it was concluded that the Naphthoquinones derivatives from Diospyros wallichii and Flavonoids from Uvaria grandiflora are responsible for pharmacological and biological activities. Therefore، more investigations and isolations are recommended.

    Keywords: cytotoxic, Uvaria grandiflora, Diospyros wallichii, colon carcinoma, MTT assay
  • Pages 261-272
    Background And Objectives
    The aim of the study was first to translate the Kidney Disease Quality of Life Short Form KDQOL-SF (version 1. 3 (Questionnaire into Iranian and then to assess it in terms of validity and reliability on Iranian patients.
    Material and Methods
    The questionnaire was first translated into Farsi by two independent translators، and then subsequently translated back into English. An initial test-retest reliability evaluation was performed on a sample of 20 patients from the total group (212 patients with end stage renal disease)، over a ten day interval. Afterwards، reliability was estimated by internal consistency and validity was assessed using known group comparison and construct validity on the patient group as a whole. Finally، the factor structure of the questionnaire was extracted by performing exploratory factor analysis (EFA (.
    Results
    All of the scales in the questionnaire showed good test–retest reliability(all above 0. 7(. All of the items met the minimal criteria (i. e. 0. 7 (for internal consistency and Cronbach''s α ranged from 0. 73 to 0. 93. To test construct validity، we examined correlations of the kidney disease targeted scales and overall health rating scale. The majority of items correlated significantly with the overall health rating. Furthermore، results from a discriminate validity evaluation showed that the questionnaire could be used to discriminate between subgroups of the patients. Finally، a principal component analysis of the disease specific scales indicated that this part of the questionnaire could be summarized into a two-factor structure (disease burden and patient satisfaction (that jointly accounted for 63 % of the variance.
    Conclusion
    The Iranian version of the KDQOL-SF questionnaire is both highly reliable and valid for use with Iranian ESRD patients.
    Keywords: End stage renal disease, Health related quality of life, KDQOL, SF, Questionnaire validation
  • Pages 275-282
    Background and Objectives
    Considering the high application of diagnostic tests in medical practice، understanding the concept of diagnostic test evaluation indices is highly important. Ability of test in distinguishing healthy subjects from patients is evaluated by sensitivity، specificity، positive predictive value (PPV)، negative predictive value (NPV). Although their understanding is relatively straightforward، they are often used mistakenly or interchangeably. We have tried to present these concepts utilizing the diagrams to make it easier to understand and remember.
    Materials and Methods
    we used diagrams to illustrate the concept of diagnostic indexes. Then we showed the effect of change of prevalence of disease in these indexes.
    Results
    Sensitivity and specificity are not sensitive to the prevalence of disease in the population. On the other hand positive predicted value increase when the prevalence of disease increase and negative predictive value increase when the prevalence of disease decreases.
    Conclusion
    Although it has been shown that sensitivity and specificity are essential in evaluation of accuracy in diagnostic tests، their ability to discover the degree of confidence is limited، so the predictive values is used to indicate the posterior probability of disease after observing the test results. It should be considered that predictive values are dependent upon the prevalence of disease in population and should not be generalized for different populations with different prevalence of diseases.
    Keywords: diagnostic tests, sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value
  • Pages 285-290
    Primary neoplastic lesions presenting with a mucocele of the Appendix are very rare and can be divided in to benign variant of mucinous adenomas or cyst adenomas، mucinous tumours of uncertain malignant potential or mucinous cyst adenocarcinomas. Most of these tumors are asymptomatic and are found incidentally or by symptoms of simple appendicitis. We describe an unusual presentation of pseudomyxoma peritonei (the major complication of neoplastic mucinous appendiceal tumor) with urologic symptoms.
    Keywords: pseudomyxomaperitonei, Mucinous cyst Adenocarcinoma