فهرست مطالب

جامعه شناسی ایران - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1390)

مجله جامعه شناسی ایران
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهرنگ صدیقی صفحه 3
    جنبش مشروطه از چه زمانی آغاز شد؟ آیا می توان یک آغازگاه برای جنبش مشروطه تعیین کرد؟ کدام یک از نیروهای اجتماعی فعال در بستر اجتماعی ایران جرقه این جنبش را زدند؟ این ها پرسش هایی است که در این مقاله به آن ها پرداخته می شود. در این راه، ضمن مرور مواضع متفاوت روایی، پیوست انگار، گسست انگار، و بسگانه انگار به مقوله تاریخ پژوهی و نقد دیدگاه های برگسون و برودل و گورویچ، با تکیه بر رویکرد تبارشناختی فوکو به جای آغاز جنبش مشروطه از آغاز«ها»ی جنبش مشروطه سخن خواهیم گفت. در نهایت، با تحلیل گفتمان انتقادی سرمقاله روزنامه وطن نشان خواهیم داد که یکی از آغازهای جنبش مشروطه همزمان است با پاگیری روشنفکران ارگانیک به عنوان نیروی اجتماعی نوپا در مقطع آستانه مشروطه. گرچه اگر شخصیت اصلی روایت تاریخ جنبش مشروطه را به جای روشنفکران، دیگر نیروهای اجتماعی قلمداد کنیم آغاز این جنبش به جای دیگری از تاریخ منتقل خواهد شد.
    کلیدواژگان: جنبش مشروطه، گفتمان روشنفکری ارگانیک، تبارشناسی، گسست انگاری، بسگانه انگاری، موضع روایی
  • ملیحه شیانی، طاهره دالوند صفحه 37
    «حقوق شهروندی» از جمله مفاهیمی است که اخیرا در گفتمان سیاسی و اجتماعی جامعه رونق گرفته است. این مفهوم ترجمان حقوق و آزادی های اساسی و عمومی جامعه بوده و اساسی ترین نیازهای هر ملتی را در برمی گیرد. اگرچه شهروندی تنها شامل حقوق نیست و با مجموعه ای از تعهدات در قبال آن متوازن می شود اما این آگاهی از حقوق است که شهروندان را نسبت به وظایف خود آگاه و متعهد می کند. بنابراین باید نسبت به آگاهی همه مردم، به ویژه جوانان و دانشجویان به عنوان قشر وسیعی از جمعیت توجه ویژه ای مبذول داشت.
    این مقاله درصدد است، ضمن توصیف میزان آگاهی از حقوق شهروندی در میان دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه آزاد اسلامی و بررسی تفاوت ها، به تحلیل عوامل موثر بر میزان آگاهی این گروه اجتماعی مهم و ویژه در جامعه بپردازد. در مقاله حاضر، پس از مرور تاریخی و ارائه چارچوب نظری، با استفاده از روش پیمایشی و تکنیک پرسش نامه، در نمونه ای با کاربرد روش خوشه ایچندمرحله ای و انتخاب سهمیه ای، 300 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه آزاد مورد آزمون قرار گرفتند.
    نتایج حاکی از بالاتر بودن میزان آگاهی از حقوق شهروندی در میان دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی نسبت به دانشجویان دانشگاه آزاد است. این نتیجه به ویژه در آگاهی از حقوق جنسیتی، حقوق مدنی، حقوق فرهنگی و حقوق اجتماعی به دست آمده است. بیشترین میزان آگاهی در میان دانشجویان هر دو دانشگاه نیز مربوط به حقوق جنسیتی و کمترین میزان آگاهی مربوط به حقوق مدنی بوده است.
  • محمدتقی ایمان، الهام یوسفی، مرتضی حسین زاده (کاسمانی) صفحه 63
    مزاحمت خیابانی یکی از اشکال ممنوع تبعیض جنسی علیه زنان است که عرصه عمومی را به محیطی ناامن و نامطلوب برای فعالیت اجتماعی آنان تبدیل می کند. سکوت زنان در برابر این مزاحمت ها یکی از دلایل شیوع آن در جامعه قلمداد می شود، از این رو مطالعه تجربه زنان از مزاحمت های خیابانی و واکنش آنان در برابر این مزاحمت ها ضروری به نظر می رسد.
    پژوهش حاضر که در بین دختران دانشجوی دانشگاه شیراز اجرا شد، به روش ترکیبی با استفاده از طرح اکتشافی (کیفی کمی) برای این منظور انجام شده است. در بخش کیفی پژوهش موضوع تحقیق از طریق مصاحبه های عمیق با 16 مشارکت کننده مورد اکتشاف قرار گرفت تا به این وسیله پژوهشگران به معانی ذهنی، تجربیات و دیدگاه های افراد مورد مطالعه نزدیک گردند. سپس یافته های بخش کیفی، محققین را در انتخاب چشم انداز نظری و طراحی ابزار پرسش نامه بخش کمی (369 نمونه) یاری نمود.
    بر اساس نتایج مصاحبه های کیفی، یک طبقه بندی از انواع مزاحمت های خیابانی در عرصه عمومی در قالب 4 مولفه مزاحمت های بصری، کلامی، تعقیبی و لمسی به دست آمد. بر اساس اظهارات پاسخ گویان بخش کمی، مزاحمت های بصری بیشترین شیوع را دارند و پس از آن به ترتیب مزاحمت های کلامی، لمسی و تعقیبی قرار دارند. هم چنین درباره واکنش پاسخ گویان نسبت به مزاحمت ها، یافته های بخش کمی حاکی از این است که بیشتر پاسخ گویان (حدود 70 درصد) به مزاحمت ها پاسخ منفعلانه می دهند. بدین معنا که بیشتر آن ها ترجیح می دهند که در برابر مزاحمت ها سکوت اختیار کنند که این یافته نیز با نتایج مصاحبه های کیفی منطبق بود.
    کلیدواژگان: مزاحمت خیابانی، زنان، واکنش به مزاحمت خیابانی، روش های ترکیبی
  • محمدرضا طالبان صفحه 94
    اعمال مذهبی در قالب مناسک و شعائر، به عنوان مشهودترین جلوه دین در جامعه، از اهمیت به سزایی برای جامعه شناسان برخوردارند. در تبیین اعمال مذهبی، تئوری های محرومیت، جامعه پذیری مذهبی، و اعتقادات آموزه ای سه رویکرد نظری عمده و مسلط در تحقیقات جامعه شناسی محسوب می شوند. در این مقاله پژوهشی تلاش شده است که از سویی، ایده های اساسی این سه تئوری در مدلی نظری تلفیق گردد تا بر غنای تبیینی موضوع تحقیق یعنی اعمال مذهبی افزوده شود و از سویی دیگر، بعضی پیش بینی های رقیب این سه تئوری مورد ارزیابی تجربی قرار گیرد تا مرجح بودن هر یک از آنان آشکارتر گردد. مدل نظری تدوین شده با داده های حاصل از جمعیت ملی ایرانیان (4937 = n) مقابله شد تا میزان برازش تجربی آن آشکار شود. به طور کلی نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مدل نظری منبعث از تئوری های مزبور به طور کلی و یک جا توانست حدود سه چهارم (73 درصد) از تغییرات اعمال مذهبی افراد تحت مطالعه را توضیح دهد. با وجود این، تئوری محرومیت نتوانست حمایت تجربی به دست آورد. همچنین، یافته های این تحقیق بار دیگر بر اهمیت جامعه پذیری مذهبی صحه گذاشت و نشان داد که اعمال مذهبی افراد عمدتا تابع مستقیمی از تجربیات جامعه پذیری مذهبی آنان است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی دین، اعمال مذهبی، تئوری محرومیت، تئوری جامعه پذیری، تئوری اعتقادات آموزه ای، تعلق مذهبی، لیزرل، تحلیل مسیر
  • علی یوسفی، محمدرضا سلیمانی صفحه 117
    احساس اثرمندی سیاسی دارای دو بعد درونی و بیرونی است. بعد درونی آن دلالت بر توانایی افراد در تاثیرگذاری بر فرایندهای سیاسی و بعد بیرونی آن دلالت بر درک پاسخ گویی حکومت دارد. از ترکیب این دو بعد، چهار حالت عمده شامل دلگرمی سیاسی، بی تفاوتی سیاسی، نومیدی سیاسی و اعتراض سیاسی حاصل می شود. تغییر حالات چهارگانه اثرمندی موکول به تغییر سطح اعتماد سیاسی، مشارکت انتخاباتی، علاقه سیاسی، ترجیح ایدئولوژیک و پایگاه اجتماعی اقتصادی است. نتایج تحلیل ثانویه حاضر که از یک نمونه 200 نفری از معلمان شهر نیشابور حاصل آمده، نشان می دهد اولا احساس اثرمندی سیاسی معلمان در بعد درونی کمتر از حد متوسط (9/48) و در بعد بیرونی کمی بیش از حد متوسط (6/56) است. ثانیآ حالت دلگرمی سیاسی با 8/52 درصد فراوانی، رایج ترین حالت اثرمندی سیاسی معلمان و پس از آن حالت بی تفاوتی سیاسی با فراوانی 2/39 درصد قرار دارد. ثالثآ از بین متغیرهای پیش بینی کننده اثرمندی سیاسی، دو متغیر اعتماد سیاسی و مشارکت انتخاباتی، اثر تعیین کننده تری بر تغییر حالات اثرمندی سیاسی (از بی تفاوتی به دلگرمی سیاسی) دارند. به طوری که 58 تا 78 درصد از تغییر حالات اثرمندی، موکول به تغییر سطح اعتماد سیاسی و مشارکت انتخاباتی برآورد گردیده است. رابعآ با آگاهی از قوت و ضعف اعتماد سیاسی و مشارکت انتخاباتی معلمان، در 3/92 درصد از موارد حالت دلگرمی و در 2/84 درصد از موارد، حالت بی تفاوتی سیاسی آن ها را به درستی می توان پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: احساس اثرمندی سیاسی درونی، احساس اثرمندی بیرونی، مشارکت انتخاباتی، اعتماد سیاسی، علاقه سیاسی، ترجیح ایدئولوژیک، پایگاه اجتماعی
  • حسین بهروان، محسن نوغانی، اعظم عباچی صفحه 143
    هدف این مقاله بررسی فرآیند و پیامدهای اجتماعی برچسب در مبتلایان به اچ ای وی/ایدز در شهر مشهد می باشد. روش تحقیق، کیفی و تکنیک آن، مطالعه موردی (سرگذشت پژوهی) می باشد. جامعه مورد بررسی کلیه بیماران اچ ای وی یک مرکز درمانی عفونی رفتاری واقع در شهر مشهد بود که گزینش آن ها به صورت هدفمند و بر اساس شیوه ابتلا صورت گرفت. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق و نیمه متمرکز جمع آوری شد. نتایج نشان می دهد که انگ (برچسب زنی) در نقض حقوق انسانی و عدم پایبندی به درمان تاثیر دارد. یافته های این تحقیق همسو با تحقیقات دیگری در داخل و خارج از ایران، نشان می دهد که انگ اچ ای وی هم ابعاد شخصی و هم ابعاد عمومی دارد. معمولا علاوه بر بیمار، کسان دیگری که به نحوی با بیمار در تماس هستند، ممکن است در برابر بیماری واکنش نشان دهند. این واکنش ها به شکل گرفتن تفسیرهای شخصی درباره بیمار کمک می کند و می تواند چالش هایی برای درک از خویشتن و نیز روابط تثبیت شده او به وجود آورد. محقق نتیجه گرفت که در هر حال داغ ننگ از باورها و برداشت های کلیشه ای سرچشمه می گیرد و بدین جهت بهداشت فرد و جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: برچسب، کنش متقابل، خود پنداره، اچ ای وی، ایدز، قضاوت پزشکی
|
  • B. Sadighi Page 3
    When did constitutional revolution begin in Iran? Can we recognize a beginning point in the history for this revolution? Which one of the active social forces in social context of Iran sent the flying spark of this revolution? These are questions under discussion in this article. For dealing with these questions, some standpoints in historical research such as narrative position, continuity, discontinuity, and multiplicity of perspectives are reviewed and views of Henri Bergson, Ferdinand Braudel, and Georges Gurvitch are criticized. Afterwards, on the basis of Foucault's genealogy, instead of considering a "beginning", this historical research relies on the "beginnings" of constitutional revolution. Finally, through a critical discourse analysis of the editorial of the solitary published number of Vatan (La Patrie) newspaper, we make it clear that one of the beginning of the constitutional revolution happened at the same time that organic intellectuals, as a new social forces at the juncture of threshold of constitutional revolution, came into the social stage of Iran. But, if other social forces, instead of intellectuals, are considered as the main actor in narration of constitutional revolution, the beginning of this revolution would be transferred to the other point of history.
    Keywords: Iran's Constitutional Revolution, Organic Intellectual Discourse, Genealogy, Discontinuity, Multiplicity, Narrative Position
  • M. Shiani, T. Davoodvandi Page 37
    The compound term "citizenship rights" is a conception that has recently gained currency in the social and political discourse. This conception represents common rights and basic freedoms of societies and contains essential needs of a nation. The citizenship rights not only include rights but it is also balanced by a set of commitments. Citizens undertake their duties by awareness of rights. Therefore, it is obligatory to be cognizant about awareness of rights among all citizens especially young adults and students.This article describes the measure of awareness of rights among Allameh Tabatabaei University and the Islamic Azad University students. It focuses on differences and analyzes effective factors as concerns the measure of awareness among these students. In this study upon reviewing the history of citizenship concept and defining the theoretical framework, the survey method is used along with the technique of questionnaire, during which 300 students were selected through cluster sampling.The results demonstrated that the measure of awareness of rights in some domains such as gender rights, civil rights, cultural rights and social rights are higher among Allameh Tabatabaei University students compared with the Islamic Azad University students. The highest measure of awareness of rights is related to gender rights and the lowest measure of awareness of rights is related to civil rights.
    Keywords: Citizenship Rights, University, Students, Awareness, Participation
  • Mt. Sadighi Iman, E. Yousefinejad, M. Hoseinzadeh (Kasmani) Page 63
    Street harassment is a form of forbidden discrimination against women which turns public places into an unsafe and undesirable environment for their social activities. Women's silence while facing these kinds of harassments is considered as a reason for the prevalence of such acts in the society. So studying the women's experiences of street harassment and their responses to harassment seems to be essential.The present study on the female students of Shiraz University has been conducted using exploratory "qualitative-quantitative" design. The research problem was explored through depth interviews, in order to familiarize the researchers with the participant's mental meaning, experiences and point of views, in the qualitative part of this study. Afterward, the results of the qualitative part (N = 369) were used to develop the theoretical framework, and the quantitative instrument, the questionnaire.According to the qualitative interviews results, a classification of different kinds of street harassment in public places was made, including 4 main categories: visual, verbal, following and touching harassments. The participants of the qualitative part had experienced verbal and visual harassments more frequently than the other kinds, and this finding was very similar to the quantitative results. According to the respondents of the quantitative part, the visual harassment is the most frequent, followed by verbal, touching and following harassments. Additionally, in case of the respondent's reactions to street harassment, the quantitative results showed that most of the respondents (about %70) respond to the harassment passively. It means most of them preferred to stay silent while confronting a kind of harassment, and this finding agrees with qualitative results, too.
    Keywords: Street Harassment, Women, Response to Street Harassment, Mixed Methods
  • Mr. Taleban Page 94
    Religious behaviors in the form of rituals and ceremonies, as the most obvious manifestation of religion in society, have great importance for sociologists. For explaining religious behaviors, theories of deprivation, religious socialization, and doctrinal beliefs are three major and dominant theoretical approaches in sociological researches. In the present research article an attempt has been made, first, to combine the basic ideas of these three theories in a theoretical model for added richness of explanation of the topic namely, religious behaviors, and in the second step, some competing predictions of these theories are made to empirically evaluate and to clearly determine which of them are preferable. Finally, the developed theoretical model was tested by data obtained from the National Iranian population (n = 4937) to find out the level of empirical fitness. Overall, the results of this study indicate that theoretical model derived from aforesaid theories, generally and in sum, could explain about three-quarters (73 precent) of variance of Religious behaviors. However, the theory of deprivation failed to obtain empirical support. Also, the findings of the present research once again proved the importance of religious socialization and indicated that religious behaviors are more direct function of their religious socialization experiences.
    Keywords: Sociology of Religion, Religious Behaviors, Theory of Deprivation, Theory of Socialization, Theory of Doctrinal beliefs, Religious Belonging, LISREL, Path Analysis
  • A. Yousofi, Mr. Soleimani Page 117
    The sense of political efficacy has two dimensions. The first is internal efficacy which indicates personal competencies for influencing political processes and the second is external efficacy which denotes personal perception of government accountability.Composing political internal and external efficacy introduces four political positions including political assured action, apathy, protest and despondency. The dynamic processes of these four are dependent upon change in levels of political trust, electoral participation, political commitment, ideological preference and social economic status.Results of secondary analysis in a 200 people sample of teachers in Neishabour city showed that: First, teacher's sense of political efficacy in its internal dimension is lower than middle point (48.9 in a 0-100 scale) and in its external dimension is higher than middle point (56.6). Second, political assured action (52.8) and apathy are the most frequent types of teacher's political efficacy. Third, among other variables, political trust and electoral participation are most powerful determinants of shifting political efficacy states (from apathy to assures political action), that is %58 to %78 of shifts in efficacy states are linked to change in levels of political trust and electoral participation. Fourth, having levels of political trust and electoral participation, it is possible to predict accurately %92.3 of apathy cases and %84.2 of assured actions.
    Keywords: Sense of Internal Political Efficacy, Sense of External Political Efficacy, Electoral Participation, Political Trust, Political Interest, Political, Ideological Preference, Socio, Economic Status
  • H. Behrovan, M. Noghani, A. Abaachi Page 143
    The present study aims at analyzing social process and consequences of labeling concerning patients with HIV/AIDS in Mashhad in the year of 2009. The qualitative method and case study technique (life history) were used. The subjects were all HIV-infected patients of a behavioral health center in Mashhad. There were all selected based on the types of risk analysis, that is the mode of exposure to the disease. The data were gathered using deep and semi-focused interviews. The results ultimately proved the stigma of violation of patient's human rights and non-compliance to treatment procedure. In line with other studies, inside and outside Iran, findings of this research show that stigma HIV/AIDS has both personal and public dimensions. In addition to the patient, others who are in contact with the patient may react to the disease. These reactions help the patient form some personal interpretations that can pose him/her challenges regarding one's self-concept and in establishing relationships with others. The researchers conclude that stigmas are rooted in the beliefs, perceptions and stereotypes; therefore they can affect individual's as well as community's health.
    Keywords: Labeling, Interaction, Self, Concept, HIV, AIDS, Medical Judgments