فهرست مطالب

مجله نامه مفید
پیاپی 73 (1388)

  • نامه حقوقی
  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدمصطفی محقق داماد، محمد امامی پور صفحه 3
    حضور در بازارهای جهانی و در عرصه مبادلات بازرگانی بین المللی، امری اجتناب ناپذیر است و موفقیت در این زمینه، مستلزم آگاهی از آخرین تحولات و پیشرفت های حقوق بازرگانی است. موضوع واگذاری حقوق قراردادی، یکی از مهمترین مباحثی است که در سال های اخیر متحول شده و بسیاری از اندیشه ها و انظار را به خود جلب نموده است.
    واگذاری حقوق قراردادی، دارای زوایای مختلف و پیچیده ای است که به رغم اهمیت فزاینده موضوع در معاملات تجاری و مبادلات گسترده مالی جهان امروز، از نظر قواعد و اسناد بین المللی با فقر خاصی مواجهیم. در سال های اخیر و در اصول قراردادهای تجاری بین المللی و اصول کلی حقوق قرارداد اروپایی، این موضوع جای خود را پیدا نموده است. در این مقاله شرایط و آثار واگذاری حقوق قراردادی در پرتوی دو مجموعه فوق و مقررات قانونی ایران مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: واگذاری، قرارداد، حقوق و تعهدات، شرط منع واگذاری
  • عبدالحسین شیروی، مرتضی محمدی صفحه 23
    تجارت الکترونیکی به سرعت در حال توسعه است. در این میان، تشکیل قراردادهای الکترونیکی توسط سیستم اتوماتیک و خودمختار توجه بسیاری از نویسندگان حقوقی و تنظیم کنندگان کنوانسیون های بین المللی را به خود جلب کرده است. این سیستم قادر است بدون دخالت و مشارکت شخص انسانی و صرفا بر اساس دانش و هوش تعبیه شده در درون خود نسبت به ایجاب و قبول و تعیین شرایط قرارداد اقدام کند. سوال اساسی که از جهت حقوقی مطرح می شود این است که، آیا بر اساس مبانی حقوقی، قراردادهای منعقده توسط چنین سیستمی صحیح تلقی می شود. در سیستم های حقوقی دنیا نسبت به توجیه انعقاد قرارداد توسط سیستم هوشمند، نظرات و راه حل های متعددی مطرح شده است که در این مقاله به اختصار بیان می شود. سپس صحت تشکیل قراردادهای الکترونیکی به نحو خودمختار از منظر حقوق ایران و بر اساس قانون تجارت الکترونیکی سال 1382 و مبانی فقهی آن مورد بحث قرار می گیرد. نهایتا، صحت و الزام آور بودن چنین قراردادهایی از دیدگاه حقوق و مبانی فقهی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قرارداد الکترونیکی، نمایندگی هوشمند، تشکیل قرارداد، شخصیت حقوقی، قانون تجارت الکترونیکی
  • عباس کریمی، رضا شکوهی زاده صفحه 47
    منظور از صلاحیت انحصاری آن است که فقط مرجعی که دارای چنین صلاحیتی می باشد، می تواند به موضوعات داخل در صلاحیت انحصاری خود رسیدگی نماید. بحث صلاحیت انحصاری در رابطه با مراجع قضایی حقوقی مطرح می گردد. بنابراین، هدف از طرح قواعد صلاحیت انحصاری، کاربرد آن ها در رابطه با مراجع قضایی غیر حقوقی، مانند دادگاه های کیفری و یا مراجع غیر قضایی، مانند مراجع اداری نمی باشد. صلاحیت انحصاری از صلاحیت ذاتی نیز متفاوت می باشد. در واقع ممنوعیت ناشی از اعمال صلاحیت ذاتی محدود به مقطع طرح دعوا می باشد، اما پس از طی این مقطع، صلاحیت ذاتی مانع طرح دعوا به عنوان دفاع یا ایراد یا به صورت طاری نمی گردند. در واقع، دادگاه رسیدگی کننده به دعوای اصلی می تواند به دعاویی که به عنوان دفاع یا ایراد یا به صورت طاری مطرح می گردند رسیدگی نماید، هر چند که از لحاظ نوع مرجع در صلاحیت ذاتی آن نباشد، مگر آنکه این دعاوی در صلاحیت انحصاری مرجعی در همان صنف و درجه باشد.
    کلیدواژگان: صلاحیت انحصاری، مراجع استثنایی، دعاوی طاری، دعاوی تفکیک ناپذیر، ایرادات، دفاعیات
  • سید فضل الله موسوی، سید مهدی موسوی صفحه 63
    آیین دادرسی مدنی مجموعه اصول و تشریفاتی است که در مراحل مختلف روند دادرسی در مرجع صالح (دادگاه) به عنوان ابزاری برای اثبات و احقاق حق بکار گرفته می شود. همانطور که مشخص است، مرجع صالح یا دادگاه در بحث آیین دادرسی مدنی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. با توجه به اینکه دادرسی فوری نیز در میان مباحث آیین دادرسی مدنی جایگاه خاصی دارد، در این مقاله سعی شده است که به بررسی مرجع صالح در دادرسی فوری در حقوق ایران و انگلستان پرداخته شود.
    کلیدواژگان: دستور موقت، قرار انسداد، دادرسی فوری، مرجع صالح، دادگاه
  • عباس تدین صفحه 83
    احترام به حریم خصوصی اشخاص به مفهوم رعایت حرمت مسکن و محل کار افراد و محرمانه نگاهداشتن مکاتبات، مراسلات و محاورات آن هاست. با توجه به اهمیت حریم خصوصی به عنوان یکی از مهمترین مفاهیم نظام های حقوقی توسعه یافته و ارتباط تنگاتنگ آن با کرامت و شخصیت و آزادی انسان، قانونگذار و رویه قضایی تلاش نموده اند با تعیین قواعد و مقررات خاصی در زمینه تفتیش و بازرسی منازل و اماکن به ویژه در مرحله تحقیقات مقدماتی، تحصیل ادله را قانونمند و مشروعیت و قابلیت پذیرش آن ها را منوط به رعایت حریم خصوصی اشخاص نمایند. هر چند، گاه اهمیت جرائمارتکابی و تفوق منافع اجتماع بر منافع افراد و به ویژه رواج دیدگاه های امنیت محور توجیه گر عدول از این اصل بوده ولی مشروعیت و اعتبار ادله اکتسابی همواره در رعایت قانون و متناسب و ضروری بودن اعمال تحقیقاتی ارزیابی شده است. به رغم اینکه قانونگذار و رویه قضایی ایران با مفهوم حریم خصوصی بیگانه نیست ولی قواعد و مقررات موجود برای حمایت و صیانت از ابعاد مختلف این اصل سازمان بخش جامعه مدنی کفایت نمی کند. به همین علت توجه به رویکرد نظام حقوقی کشور فرانسه که در پرتو رویه قضایی دیوان اروپایی حقوق بشر اصلاح و تکمیل شده است، می تواند قانونگذار ما را با ابعاد مهم حمایت از حریم خصوصی و عملکرد سایر نظام های حقوقی در این قلمرو آشنا و زمینه تغییر و تحول در حقوق داخلی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، اصل مشروعیت تحصیل دلیل، حریم مسکن و محل کار، حرمت مراسلات و ارتباطات، تفتیش و بازرسی، شنود تلفنی، ضبط اصوات و تصاویر
  • فخرالدین اصغری آقمشهدی، حمید میری صفحه 105
    اسکناس حکایت از مال ندارد، بلکه به منزله مال است و از این رو، بی تردید باید آن را عین به شمار آورد. همچنین به رهن گذاردن اسکناس (پول) توسط بدهکار به طلبکار خویش امری غیر معقول نیست و چه بسا این عمل هم برای راهن (بدهکار)، هم برای مرتهن (بستانکار) و حتی برای دیگری سودمند باشد بدون آنکه دادن اسکناس (پول) پرداخت بدهی تلقی گردد بلکه وثیقه طلب قرار می گیرد. تخطی مرتهن از مفاد عقد رهن اسکناس، او را در برابر راهن به خاطر تخلف از مفاد عقد و امانت مسئول خواهد کرد و البته شکل این مسئولیت را باید در نوع عمل انجام شده توسط مرتهن جستجو کرد.
    کلیدواژگان: اسکناس، پول، عین، اموال اصالی، امتیازات رهن اسکناس
  • محمد ابراهیم شمس ناتری، مجید قورچی بیگی صفحه 125
    این مقاله با استفاده از تجربیات پیشگیری وضعی در پیشگیری از سایر جرام، به تحلیل ساختار فرصت حملات تروریستی می پردازد. تروریسم متفاوت از سایر انواع جرائم نیست؛ تروریسم جرمی است که با انگیزه سیاسی ارتکاب می یابد. برای پیشگیری وضعی از تروریسم، عقلانیت تصمیم یک تروریست و ساختار فرصت حملات تروریستی (آماج ها، ابزارها، سلاح ها و شرایط تسهیل کننده) باید مورد تحلیل قرار گیرد. آماج های انتخابی و سلاح های مورد استفاده تروریست ها دارای ویژگی های مشخصی هستند که می توان با شناخت این ویژگی ها از حملات تروریستی پیشگیری کرد. برای پیشگیری از حملات تروریستی این سلاح ها باید کنترل شده، آماج های آسیب پذیر مورد محافظت قرار گرفته و شرایط تسهیل کننده تروریسم نیز باید حذف شوند. در پایان نیز پنج اصل پیشگیری وضعی - افزایش تلاش، افزایش خطر، کاهش منافع، حذف عذرها و حذف تحریک ها - در کاهش فرصت های اعمال تروریستی مورد بررسی قرار می گیرد. البته هر یک از اعمال تروریستی دارای انواع مختلف و ساختار های متفاوتی می باشند، که هر یک از آن ها باید بر اساس اصول کلی بیان شده در این مقاله، جداگانه مورد تحلیل قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تروریسم، پیشگیری وضعی، فرصت، جا بجایی، آماج، سلاح ها، شرایط تسهیل کننده
  • ستار عزیزی صفحه 147
    واژه ایرانی الاصل در قوانین عادی ایران ذکر نشده اما در قوانین اساسی مشروطیت و جمهوری اسلامی ایران از این اصطلاح استفاده شده است. لازم به ذکر است قانونگذار عادی و اساسی تاکنون تعریفی از این واژه ارائه نداده اند و شورای نگهبان نیز تاکنون تفسیری رسمی از این مفهوم منتشر نکرده است. همچنین بسیاری از حقوق دانان ایرانی نیز در باب معنا و مفهوم واژه ایرانی الاصل اظهار نظر نکرده اند.
    تنها برخی از حقوق دانان ایرانی تعریف خاص خود از این مفهوم را ارائه نموده اند که نگارنده به دلایلی که ذکر می گردد با آن ها موافقت ندارد. نویسنده معتقد است که تامین مصالح حقوقی، سیاسی و اجتماعی ایران مستلزم آن است که شخصی «ایرانی الاصل» تلقی گردد که از پدر و مادر دارای تابعیت اصلی ایران متولد شده و دارای تابعیت انحصاری ایران باشد.
    کلیدواژگان: ایرانی الاصل، اصل 115 قانون اساسی، شرایط نامزدان ریاست جمهوری، تابعیت اصلی، اصل خون
|
  • Mostafa Mohaghegh Damad, Mohammad Emamipour Page 3
    Nowadays to achieve success in international business world requires being informed of the latest developments in trade area. Notwithstanding its increasing importance in modern business and finance, the subject of assignment of rights has long been neglected by lawmakers. But fortunately “Principles of European Contract Law 2002” and “UNIDROIT Principles 2004” have codified the issue. In this essay, the authors deal with some aspects of this issue in the light of these two Codes and the Iranian regulations.
  • Abdolhossein Shiravi, Morteza Mohammadi Page 23
    Electronic commerce is expanding very fast. Among many issues, the formation of electronic contracts through an automated and autonomous system has received a lot of attention from legal academics, researchers and drafters of international conventions. This system could make an offer and acceptance and could determine the terms and conditions of a transaction without any human intervention or participation. Thus, the question has been raised whether a contract which is made by such automated system is legally valid. There are various arguments for the validity of contracts made by using intelligent systems. In this paper, we first examine the different views regarding the validity of contracts made by intelligent systems. Then, the validity of the autonomous formation of the electronic contracts in the context of Iranian legal system, the Iranian Electronic Commerce Act and Islamic jurisprudence will be investigated. Finally, we argue that such contracts are valid and binding from both legal and jurisprudential perspectives.
    Keywords: Electronic Contract, Intelligent Agency, Formation of Contract, Legal Personality, Electronic Commerce Act
  • Abbas Karimi, Reza Shokoohi Zadeh Page 47
    The exclusive character of a jurisdiction means that other jurisdictions could not acknowledge the matters which are attributed to that jurisdiction by law. The exclusive jurisdiction is only related to civil jurisdictions. Consequently, the exclusive competence of penal or administrative jurisdictions may not be discussed. Additionally, the attribution competence is distinguished from the exclusive competence. In fact, the forbiddance resulting from the attribution competence is limited to commencement of an action, but after this phase, the attribution competence of a jurisdiction may not impede other jurisdictions to accept the incidental matters and defensive remedies. In fact, a jurisdiction, before which an action is brought as an exception, could accept this action, even if this action is out of its attribution competence. In contrast, such a jurisdiction, could not accept these actions, if they are within exclusive competence of other jurisdictions.
    Keywords: Exclusive Competence, Attribution Competence, Incidental Matters, Indivisible Demands, Exceptions, Defensive Remedies
  • Seyed Fazollah Mousavi, Seyed Mahdi Mousavi Page 63
    Civil procedure rules are a complex of principles and regulations which are used in the whole process of a trial as a means of achieving the truth in courts. Since Speedy Trial and consequently the competent authority for it has an important role in civil procedure rules, this article seeks to consider and analyze comparatively the position of this competent authority in Iranian and English legal system.
    Keywords: Freezing Order, Speedy Trial, Competent Authority, Iran, England
  • Abbas Tadayyon Page 83
    Respecting individual's privacy means honoring their dwellings and workplaces and keeping their correspondence, letters and conversations surreptitious. Because of the importance of privacy as one of the significant concepts of developed legal systems and due to its close nexus with human dignity, personality and freedom, legislators and jurisprudence have endeavored to regulate acquiring evidence and to lay down specific rules and regulations in the field of inspection of houses and places -especially in primary investigations- and to subject its legitimacy and admissibility to respecting people's privacy. Although sometimes the importance of committed crimes and the priority of public benefits over those of the individuals, and specially the prevalence of security-oriented considerations have been used to justify derogations from this principle, the legitimacy and authenticity of acquired evidences have nevertheless been always evaluated in the light of respecting the law and proportionality and necessity of inspections. Despite the fact that Iranian legislator and its jurisprudence are not alien with the concept of privacy, existing rules and regulations are not sufficient for protecting various dimensions of this organizing principle of civil societies. Therefore, considering French legal system- which has been amended in the light of the practice of the European Court of Human Rights- may make Iranian legislator acquainted with significant dimensions of protecting privacy and with the approaches of other legal systems and prepare the ground for legislative changes in this regard.
    Keywords: ivacy, Principle of Legitimacy of Acquiring Evidence, Respect for Dwelling, Workplace, Respect for Correspondence, Communications, Detection, Inspection, Interception, Recording Voices, Pictures
  • Fakhroddin Asghari Aghmashhadi, Hamid Miri Page 105
    Paper money is not a symbolic object; it has inherent value in itself. So there's no doubt that it should be considered as a legal object. It will also be reasonable to mortgage paper money in the form of contract of mortgage by debtor to his creditor. Thus, this agreement may be a useful one both for mortgagor (debtor) and mortgagee (creditor) and even for the others. Thus, paper money which is given to the debtor is a pledge for him not for paying debit. If the mortgagee breaches the contract, he/she will be responsible to the mortgagor. We should consider the liability of mortgagor based on the nature of the act done by mortgagee.
    Keywords: Paper Money, Money, Tangible Goods, Property with Inherent Value, Privileges of Mortgaging the Paper Money
  • Mohammad, Ebrahim Shams, Majid Qourchi Baygi Page 125
    This article attempts to offer some strategies for preventing terrorism on the basis of experiences obtained through situational crime prevention in other crimes. There is no fundamental difference between crime and terrorism. It is a crime that is committed with political motive. For the prevention of terrorism, the rationality of terrorist's decision-making and the structure of opportunity must be analyzed and recognized. Terrorists are interested in certain kinds of weapons and tools and for the purpose of the prevention of terrorism these weapons should be controlled, vulnerable targets should be protected and facilitating conditions should be eliminated. Finally five strategies of situational crime prevention for the prevention of terrorism are considered. Since terrorism has great variety and the structure of each attack is different from another, therefore each of them needs to be analyzed separately on the basis of these general principles.
    Keywords: Terrorism, Situational Prevention, Opportunity, Displacement, Targets, Weapons, Facilitating Conditions
  • Sattar Azizi Page 147
    The notion of the “Iranian by origin” was used in the pre-Islamic revolution Constitution and is used in the Islamic Republic of Iran's Constitution. The phrase is, however, not mentioned in the statutes. The Guardian Council of the constitution has not yet officially interpreted the notion. Some Iranian jurists have attempted to define the notion of “Iranian by origin” in the title of Article 976(2) of the Civil Code.The author does not agree with those definitions and argues that a person must be considered Iranian by origin if he/she is born of parents with Iranian nationality at birth.
    Keywords: Iranian by Origin, Nationality at Birth, Acquisition of Nationality, Jus Sanguinis, Jus Soli