فهرست مطالب

پژوهش ادبیات معاصر جهان - پیاپی 63 (پاییز 1390)

نشریه پژوهش ادبیات معاصر جهان
پیاپی 63 (پاییز 1390)

  • 150 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کامران احمدگلی، سروه منبری صفحه 5
    مقاله حاضر با به کارگیری نظریه «بینامتنی» کریستوا (1969) و مدل لپی هالم (1997) برای دسته بندی انواع تلمیح و راهکارهای ترجمه آنها، بررسی موردی 4 شعر پرتلمیح تی اس الیوت «ترانه عاشقانه جی آلفرد پروفراک»، «سرزمین بی حاصل»، «مردان پوچ» و «چهارشنبه خاکستر» به همراه 16 ترجمه فارسی از آنها از دهه 1340 مطمح نظر دارد. هدف این بررسی، راهکارهای مترجمان ایرانی برای انتقال تلمیحات بینامتنی در اشعار الیوت به زبان مقصد است. نتایج نشان می دهد که راهکار «حفظ اسم» در ترجمه تلمیحات اسامی خاص و دو راهکار «تغییر حداقل» و «توضیح صریح تلمیح» مورد ترجمه به ترتیب پربسامدترین راهکارها در ترجمه تلمیحات عبارات کلیدی بوده اند. نتایج بررسی بسامد راهکارها نشان می دهد که در طول زمان، راهکار «تغییر حداقل» روندی کاهشی داشته و در برابر، راهکار «توضیح صریح» روندی افزایشی داشته است. بر این اساس، نگرش مترجمان ایرانی به ترجمه تلمیحات در گذر زمان تغییر اساسی یافته است و به روندی شتابناک به سوی راهکارهای خواننده مدار و متمایل به زبان مقصد تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: بینامتنی، تلمیح، راهکارهای ترجمه، تی اس الیوت، ترجمه ادبی
  • حسن امامی، ابراهیم محمدی، ملیحه زارعی صفحه 25
    پژوهش بر اساس نظریه های بنیادی ادبیات تطبیقی- گستره پژوهش در پیوندها و داد و ستد های ادبی ملل– نشان می دهد که گنجینه فرهنگ و ادبیات فارسی نقش بسزایی در الهام بخشی و آفرینش شاهکارهای متعدد در ادبیات جهان داشته است. آندره ژید، نویسنده مشهور فرانسوی، از کسانی است که تحت تاثیر این میراث غنی به خلق آثار منحصر به فرد دست یافته اند. او کتاب مائده های زمینی خود را به گونه ای در پیوند با ادبیات شرق، به ویژه ادبیات فارسی آفریده است. ژید با ذکر مصراعی از حافظ و آیه ای از قرآن کریم در آغاز کتابش، توجه ویژه خود را به این آثار نشان داده است. در حالی که ژید نام خیام را تنها یک بار در کتاب مائده های زمینی آورده است، گمان می رود که این کتاب نمایانگر برخی تاثیرپذیری های آندره ژید از خیام نیشابوری نیز باشد و شاید بتوان گفت، تاثیر اندیشه خیام در این اثر بیش از اندیشه حافظ است؛ از این رو در این نوشتار ضمن بررسی شیوه و میزان آشنایی ژید با رباعیات خیام، با تحلیل تطبیقی مفاهیم مشترک رباعیات خیام و مائده های زمینی آندره ژید، نقش رباعیات در آفرینش مائده ها آشکار شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، رباعیات خیام، ادوراد فیتز جرالد، آندره ژید، مائده های زمینی
  • مریم سلطان بیاد، ناهید احمدیان صفحه 45
    جورج برنارد شاو ایرلندی، یکی از نخستین نویسندگانی است که مقوله باز آفرینی تاریخی را به شکلی متفاوت از هم اندیشان معاصر و پیش از خود، در درام های تاریخی قرن بیستم به تصویر می کشد و رویکرد چالش برانگیزتری نسبت به سنت دستیازی به تاریخ در راستای پردازش داستانی نمایشی ارائه می دهد. در این راستا نگاه شاو به فلسفه تاریخ در دهه 1920، با نمایشنامه ژان قدیس، به اوج بلوغ خود می رسد و شباهت نزدیکی با اندیشه فلسفی فردریش ویلهلم هگل، فیلسوف آلمانی قرن نوزدهم، و رویکرد او به روند تکاملی فلسفه تاریخ غرب پیدا می کند. در این مقاله تلاش شده است تا نمایشنامه ژان قدیس از منظر فلسفه تاریخ هگل که در فلسفه حق و فلسفه تاریخ او آمده، تحلیل شده و با استناد به متون نگارشی این دو نویسنده، همانندی های آنان در ارائه نگاهی ایده آل گرایانه و پوزیتیویستی به مقوله تاریخ ارائه شود.
    کلیدواژگان: ژان قدیس، فلسفه تاریخ، درام تاریخی، جورج برنارد شاو، هگل، دیالکتیک
  • حسین پیرنجم الدین، عباسعلی برهان صفحه 65
    رمان پسایازده سپتامبر (9‎/11 fiction) جایگاهی ویژه در ادبیات معاصر امریکا دارد. در پی رخداد یازده سپتامبر، گفتمان تروریسم به یکی از دغدغه های اصلی ادبیات امریکا بدل گردید. نویسندگان برجسته ای چون مارتین ایمیس، جان آپدایک و دان دلیلو به طور مستقیم به بازنمایی و طرح داستانی این موضوع پرداختند. در این میان رمان های دان دلیلو، به دلیل چند دهه پیشینه در پرداختن به تروریسم و شیفتگی به این موضوع، مورد توجه و اقبال ویژه جوامع ادبی قرار گرفت. برای مثال، به طور خاص از رمان مائوی دوم با تعبیراتی هم چون «پیش بینی» و «پیش گویی» حادثه یازده سپتامبر یاد می شود. در این جستار، نویسندگان ابتدا بازتولید انگاره های گفتمان چیره نوشرق شناسی در رمان مائوی دوم را بررسی کرده و سپس با مقایسه برخی قرائت های حاکم از رخداد یازده سپتامبر و آن چه در قالب گفتمان شرق شناسانه رمان، تروریسم معرفی می شود به ریشه یابی و اسطوره زدایی از «پیش گویی»های نویسنده از این واقعه می پردازند.
    کلیدواژگان: دان دلیلو، مائوی دوم، نوشرق شناسی، تروریسم، پیش گویی، تاریخ، امریکا، یازده سپتامبر
  • مریم حق روستا، الهه نوری غلامی زاده صفحه 85
    سینما به عنوان یکی از صنایع فرهنگی، ارتقاء دهنده هویت، حافظه، رویا و پروژه های جمعی است. واضح است که کشور مکزیک نیز برای معرفی هویت جمعی خویش به جهانیان از این صنعت بهره برده است. بررسی چگونگی بهره بری مکزیک از این صنعت، می تواند گام موثری در بهبود سینمای این کشور به شمار آید. رویکردهای منشاشناسی ملت ها، بر فرهنگ، به عنوان پیش شرطی ضروری برای ساخت و تجربه هویت ملی، اتفاق نظر دارند. آنچه یک فیلم را در ارتباط با سینمای یک ملت قرار می دهد، «فرهنگ عمومی و جمعی یک ملت» است. فیلم «جهنم»، علی رغم پرداختن به قاچاقچیان موادمخدر در مکزیک، تنها هویت فرهنگی و ملی بخش شمالی مکزیک را بازتاب می دهد. از طرف دیگر، مکزیک هنوز راه زیادی را تا تحقق اهداف انقلابی خویش پیش روی دارد. اتخاذ رهیافت شفاف سازی و مقابله با مسائل اجتماعی در این فیلم، نشان از این دارد که سینمای مکزیک بر آن است تا گام های مهم در راستای تحقق این اهداف بردارد. در پژوهش حاضر، رویکرد انتقادی فیرکلاف در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین و در وجوه روایی، ادبی و سینمایی فیلم «جهنم» به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: هویت ملی، سینمای ملی، تحلیل گفتمان انتقادی، سینمای مکزیک، فیلم جهنم
  • مریم دادخواه تهرانی، بهروز محمودی بختیاری صفحه 103
    این مقاله به بررسی کارکرد اصلی مهم در تحلیل گفتگو می پردازد که به فیلسوف معاصر پل گرایس تعلق دارد. او معتقد است مکالمه میان افراد، علاوه بر رد و بدل کردن اطلاعات، بر پایه همکاری میان آنها است و در همین راستا اصلی به نام «اصل همکاری» را مطرح می کند که شامل قواعدی درباره زیربافت متون است. از آنجا که اصل همکاری گرایس در رابطه با گفت وگو مطرح شده، می توان آن را در تحلیل متون نمایشی به کار برد. در این مقاله، «اصل همکاری» گرایس در نمایشنامه سالارزنان اثر کاریل چرچیل مورد کاوش قرار می گیرد و تلاش می شود که در راستای این بررسی، به رویکردهای سیاسی - فمینیستی موجود در متن پرداخته شود، چرا که بی گمان گفت وگوها بخش عمده ای از این رویکردها را نشان می دهند. هدف این مقاله این است که نشان داده شود چطور بهره گیری از رویکردهای زبان شناختی و استفاده از امکانات گفت وگو می تواند به نمایشنامه نویس در روند خلق اثر یاری رساند.
    کلیدواژگان: کاریل چرچیل، اصول همکاری گرایس، سالارزنان، فمینیسم لیبرال، فمینیسم سوسیالیستی، زبان شناسی متن دراماتیک، کاربردشناسی
  • علیرضا مهدی پور صفحه 123
    در برابر رویکرد معرفت شناسی دکارتی که بر پایه تفکیک انسان فاعل (سوژه) از جهان عینی (ابژه) استوار است، نوگرایی پدیدارشناسی هوسرل، مرزی بین این دو نمی شناسد و فاعل و مفعول را در هم کنشی دیالکتیکی با هم می فهمد. بدین ترتیب «من» دکارتی جهان-آگاه در دید نوگرایی، موجودی پیراسته و ماندگار و دگرگون ناپذیر و جدا از «غیر» و جهان نیست و هر گونه آگاهی از بن اندیشه ور است. «لوییزا لطفا به خانه برگرد» اثر شرلی جکسون در تقلید یا هجوی از «ویکفیلد» اثر ناتانیل هاثورن نوشته شده و موضوع هر دو گریز از خانه و بازگشت است. این مقاله بحث می کند که می توان خانه را نماد یا نشانی از جهان، برون، یا (مفعول) دانست که با قهرمان (فاعل) هم کنشی دیالکتیکی دارد و یکدیگر را تعریف می کنند.
    کلیدواژگان: ناتانیل هاثورن، شرلی جکسون، معرفت شناسی، سنت، مدرنیته، پدیدار شناسی، اندیشه وری
|
  • Kamran Ahmadgoli, Serveh Menbari Page 5
    Drawing upon Julia Kristeva’s 1969 theory of intertextuality and based on Leppihalme's model for translating allusions (1997), this study analyzes how Iranian translators of T. S. Eliot’s poetry have dealt with rendering his allusions into Persian and what major strategies they have used to undertake the task. The analysis of four of Eliot's most heavily allusive poems "The Love Song of J. Alfred Prufrock", The Waste Land, "Hollow Men" and "Ash Wednesday" along with their sixteen different translations into Persian reveals that ‘name retention’ for PN allusions and ‘minimum change’ and ‘explicit explanation’ for KP allusions are the most frequent translating strategies. The study will also show that there has been a significant decrease in the frequency of minimum change strategy and a proportionate increase in the frequency of explicit explanation strategy over the course of the four decades of translating Eliot since the 1960s in Iran. This implies translators’ increasing tendency and preference over time towards producing more target-text, reader-oriented translations.
    Keywords: Translation Strategies, Allusion, Intertextuality, Literary Translation, T. S. Eliot
  • Hassan Emami, Ebrahim Mohammadi, Maliheh Zarei Page 25
    This research, based on the fundamental theories of comparative literature, indicates that the treasure of Persain culture and literature has played a vital role in creating and inspiring several literary masterpieces of the world. Andre Gide –the eminent French writer–is one of those who under the influence of this rich heritage has created such a unique work as "The Fruits Of Earth". He has created this famous work under the influence of Persian literature. By mentioning a line of Hafiz and a verse of Quran at the beginning of his book, Gide has indicated his special attention to oriental works. To some extent, his "The Fruits of the Earth" is related to oriental literature, especially Persian. Although he has mentioned the name of Khayyam just one time, the influence of Khayyam on his work is more than other Persian writers. This research shows the different ways and the extent of Gide’s familiarity with Khayyam and offers a comparison of common concepts in "Rubaiyyat" and "The Fruits of Earth".
    Keywords: Comparative Literature, Persian, Literature, Fruits of Earth. Khayyam, Andre Gide
  • Maryam Soltan Beyad, Nahid Ahmadain Page 45
    Among British playwrights, George Bernard Shaw is a dramatist who envisages the hermeneutics o f history with a m ore challenging perspective w hich approximates him to a modern o utlook. I n this regard, he manages to attune his philosophy of history (best exposed in a 1923 p lay by t he name of S aint Joan) with the idea of F. W. Hegel, t he nineteenth - c entury German th inker, and his unique approach to the speculations on the philosophy o f history. The attempt of the present study is t o read Saint Joan through the looking glass of Hegel’s two eminent works, The Philosophy of Right and Philosophy o f History and if possible, to excruciate t he assimilations between t he t wo thinkers a nd their involvement in the notion of history.
    Keywords: Philosophy of History, Dialectics, G. B. Shaw, Historical Drama, Saint Joan, F. W. Hegel
  • Hossein Pirnajmuddin, Abbasali Borhan Page 65
    The post-9/11 fiction is regarded as one of the indispensable parts of contemporary American literature. Prominent novelists such as Martin Amis, John Updike, and Don DeLillo have directly addressed the 9/11 terrorist events in their fiction. DeLillo’s novels, however, have been of especial interest to the literary circles due to their decades-long preoccupation with the issue of terrorism in its different forms. For instance, Mao II is particularly described to be the historical prescience and anticipation of the 9/11 attacks. In this article, the writers explore the re-inscription of the dominant discourse of neo-Orientalism in Mao II and make a comparison between some of the dominant accounts of the 9/11 event and what is being introduced as terrorism through the framework of Orientalist discourse within the novel. The objective is to expose the roots of the novel’s “anticipations” of the 9/11 and thereby de-mythologize the author’s status as a guru of terrorist novel.
    Keywords: 9, 11, Terrorism, History the U.S., Don DeLillo, Neo, Orientalism, Anticipation, Mao II
  • Maryam Haghroosta, Elaheh Nourigholamizadeh Page 85
    Cinema as a Cultural Industry, is the promoter of identity, memory, dreams and collective projects. Mexico has introduced its collective identity to the world, using this industry. Examining the application of this industry in Mexican Cinema can be considered an important step for improving the country’s cinema. Approaches to the origins of modern nations consider culture as a fundamental constituent of construction and experience of a nation and the linking element of a film to a national cinema is common mass culture of that nation. The film “Hell”, in spite of considering Mexico's drug trafficking problem, only reflects the national and cultural identity of the northern part of Mexico. On the other hand, Mexico has still a long way to achieve its revolutionary goals. Adopting a transparent approach and dealing with social problems in this film shows that Mexican cinema is trying to take key steps toward achieving these goals. In this research, the critical method of Fairclough in three levels (Description, Interpretation and Explanation) and three aspects (Literary, Dramatic and Cinematic) was applied in the film “Hell”.
    Keywords: National Cinema, Critical Discourse Analysis, National Identity, Film “Hell”, Mexican Cinema
  • Maryam Dadkhah Tehrani, Behrooz Mahmoodi Bakhtiari Page 103
    This article aims to study an important principle in discourse analysis, which belongs to Paul Grice, the contemporary philosopher. He believes that in addition to giving and taking information during a conversation, people also show their cooperation with each other, and so he suggests the ‘cooperative principle’ which contains some principles of subtext. Since the cooperative principle is with regards to dialogue and conversation, it can be applied to plays. This article studies the cooperative principle in Top Girls by Caryl Churchill and through this study, it shows the political and feminist approaches in this play, because these approaches are shown through language. The goal of this article is to show how Churchill was or was not successful in showing her ideological beliefs through language and cooperative principle in particular. Through this study, it will be shown how linguistics and its principles, strengthen the dramatic effects and help the dramatist to show his/her ideology.
    Keywords: Linguistic of Drama Pragmatics, Top Girls, Caryl Churchill, Socialist Feminism, Libertarian Feminism, Feminism, Cooperative Principle
  • Alireza Mahdipour Page 123
    In contrast with modern Cartesian epistemology that is based on the subject-object dichotomy of man versus the world, postmodern approach makes no distinction between the two; conceiving them in a dialectical interaction. This article contrasts the traditional/modern and postmodern views of "reality" by analyzing two examples from the short story genre, taken as metaphors for rendering reality: In Hawthorne's traditional story the protagonist leaves his house (the world) to watch it from without, (without any encounter with it). In the classically happy ending of the story, his homecoming makes no apparent objection or surprise on behalf of his wife, and the border and relation between the subject and the object is not violated. But in Louisa, Please Come Home there is no subject-object dichotomy between the protagonist and the world, and they mutually modify and define one another. When Louisa comes home, her parents and sister do not recognize her. The subject and the object in this postmodern short story are relative, and their identity and relation are dynamic. This article deals specifically with the element of point of view and the idea of seeing.
    Keywords: Modernism, Consciousness, Intentionality, Point of View, Nathaniel Hawthorne, Tradition, Shirley Jackson