فهرست مطالب

فصلنامه کومش
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 45، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/02
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علیرضا ابدی، گلاره رحیمی، یدالله محرابی، ناهید خلدی صفحات 1-6
    سابقه و هدف
    افت وزن در کودکان از جمله اختلالاتی است که ممکن است به دفعات برای کودک اتفاق بی افتد، لذا در دسته ی رخ دادهای بازگشت پذیر قرار می گیرد.هدف این مطالعه، استفاده از مدل نرخ حاشیه ای برای رخ دادهای بازگشتی و هم چنین مدل نرخ با ضرایب وابسته-زمان برای بررسی عوامل خطرساز افت وزن بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از اطلاعات موجود در پرونده های بهداشتی 1673 کودک که در سال های 85 و 86 به منظور چکاب ماهیانه طی دو سال ابتدایی زندگی خود به مراکز بهداشتی-درمانی مناطق شرق تهران مراجعه کرده بودند، استفاده شد. ابتدا با به کارگیری مدل نرخ متناسب، عوامل خطرساز افت وزن در کودکان زیر دو سال شناسایی شده، سپس با برازش مدل نرخ با ضرایب وابسته-زمان تاثیر مصرف غذای تکمیلی در ماه های مختلف از عمر کودک روی بروز افت وزن مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد هم زمان با شروع تغذیه تکمیلی نرخ بروز افت وزن افزایش پیدا می کند و بین ماه های نهم تا یازدهم به حداکثر مقدار خود می رسد و از آن پس روندی نزولی در پیش گرفته با بزرگ تر شدن کودک کم تر و کم تر می شود. نتیجه ی آزمون والد نشان داد که اثر مصرف غذای کمکی روی افت وزن کودک به ازای ماه های مختلف از عمر او به صورت معناداری متفاوت می باشد (001/0 p <).
    نتیجه گیری
    با توجه به متفاوت بودن تاثیر مصرف غذای تکمیلی روی بروز افت وزن در کودکان، استفاده از مدل نرخ با ضرایب وابسته-زمان برآورد مناسب تری از این اثر ارائه می دهد
    کلیدواژگان: رشد کودک، علوم تغذیه کودک، غذای نوزاد، کاهش وزن
  • سید عابدین حسینی، علی اکبر عبداللهی، ناصر بهنام پور، عارف صالحی صفحات 7-12
    سابقه و هدف
    تنگی عروق کرونر خطرناک ترین عارضه ای است که در قلب به وجود می آید، عوامل متعددی در تنگی آن موثراند، پژوهش حاضر به منظور تعیین ارتباط عوامل خطر ساز ایسکمی قلب با تنگی عروق کرونر انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی– تحلیلی بر روی 5442 بیمار که در سال های 1387 الی 1388 در مرکز آنژیوگرافی کوثر استان گلستان به صورت سرشماری انجام شد. بیماران بر اساس نتیجه آنژیوگرافی مثبت و منفی دو گروه شدند. عوامل خطر شامل سن، جنس، نمایه توده بدنی، اندازه دور شکم، نسبت دور کمر به باسن، فشار خون، دیابت، سیگار و اعتیاد به مواد مخدر در نمونه ها پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز چند متغیره جهت تعیین ارتباط هر فاکتور با بیماری عروق کرونر با رگرسیون لجستیک انجام شد.
    یافته ها
    از نظر متغیرهای سن، دیابت، فشار خون بالا، بین بیماران با آنژیوگرافی مثبت در مقایسه با آنژیوگرافی منفی، در هر دو جنس تفاوت آماری معنی داری مشاهد گردید. هم چنین نسبت خطر در رابطه با فشار خون بالا 8/1، قند خون بالا 2/1، جنس مرد 2/2، نسبت دور کمر به باسن بالا 4/1 و اعتیاد به مواد مخدر 3/1 برابر بیش تر در مدل رگرسیون چند متغیره در درگیری عروق کرونر بود.
    نتیجه گیری
    در بیماران با آنژیوگرافی مثبت، سطح قند خون ناشتا، فشار خون بالا و سن در هر دو جنس و نسبت دور کمر به باسن، و مصرف مواد مخدر در زنان ممکن است عوامل مساعد کننده قوی تری در درگیری عروق کرونر باشند. پیشگیری از این عوامل خطر، در کنترل پیشرفت بیماری عروق کرونر موثر است
    کلیدواژگان: بیماری سرخرگ کرونر، عوامل خطر، پرتونگاری عروق، پرتونگاری عروق کرونر، تنگی عروق کرونر
  • سهیلا زارعی فر، امیر الماسی حشیانی *، مهران کریمی، سید حمیدرضا طباطبایی، رضا قیاس صفحات 13-19
    سابقه و هدف

    لوسمی شایع ترین سرطان در کودکان است. میزان بقا آن در مناطق مختلف دنیا متفاوت است. هدف این مطالعه برآورد میزان بقا 5 ساله لوسمی های حاد اطفال شامل لوسمی حاد لنفوبلاستیک (Acute lymphoblastic leukemia، ALL) و لوسمی حاد میلوبلاستیک (cute myeloblastic leukemia، AML) A) و فاکتورهای تاثیر گذار بر آن در بین کودکان زیر 15 سال مراجعه کننده به بیمارستان شهید فقیهی شیراز بین سال های 1383 تا 1387 بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه هم گروهی گذشته نگر، کلیه بیماران (280 بیمار) مبتلا به سرطان های نوع ALL و AML به منظور محاسبه میزان بقا وارد مطالعه شدند و داده های مورد نیاز از پرونده بیماران استخراج شد. برای تحلیل داده ها از روش کاپلان مایر و آزمون لگاریتم رتبه ای استفاده شده است، مدل سازی داده ها نیز با استفاده از مدل رگرسیونی کاکس انجام شد.

    یافته ها

    میانگین دوره پی گیری بیماران 1/16±2/28 (دامنه: 4/67-4/6) ماه بود که طی این دوره 60 مورد (7/24 درصد) از بیماران (47 مورد ALL و 15 مورد AML) فوت کردند. میزان بقا تجمعی 5 ساله سرطان در این مطالعه 055/0±3/53 درصد به دست آمد. مدل رگرسیونی کاکس نشان داد که بین متغیرهای پلاکت و تعداد موارد عود بیماری، ارتباط معنی داری با میزان بقا سرطان وجود دارد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه شمارش پلاکت و دفعات عود بیماری به عنوان عوامل موثر در بقا بیماران شناخته شدند بنابراین مد نظر قرار دادن این عوامل می تواند به بقا بیش تر این بیماران کمک نماید

    کلیدواژگان: سرطان خون با پیش سلول لنفوبلاستیک، سرطان خون میلوئید حاد، مدل مخاطرات تناسبی، میزان بقا، کودک
  • الهام فاطمی، امیرهوشنگ بختیاری، راهب قربانی، بهاره پیرایش، میلاد ایروانی، نیوشا نام اوریان، کیارش چوبچیان صفحات 20-26
    سابقه و هدف
    از آن جایی که در فعالیت های روزمره زندگی، عضلات همسترینگ و چهار سر رانی به طور عمل کردی و در الگوی انقباضی کانسنتریک و اکسنتریک عمل می کنند، بررسی نسبت عملکردی عضله همسترینگ به چهار سر رانی (Hamstring/Quadriceps ratio، H/Q ratio) ضروری به نظر می رسد. تا کنون مطالعه ای درباره نسبت عملکردی H/Q در بیماران مبتلا به استئوآرتریت انجام نشده است. لذا در این مطالعه نسبت عملکردی و متداول H/Q در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو با هم مقایسه شده است.
    مواد و روش ها
    35 بیمار مبتلا به استئوآرتریت زانو (21زن و 14مرد در رده سنی 45 تا 70 سال) وارد این مطالعه مقطعی شدند. گشتاور حداکثر عضلات همسترینگ و چهار سر رانی در طی انقباضات کانسنتریک واکسنتریک (در سرعت های 30، 60 و 90درجه بر ثانیه) و انقباضات ایزومتریک (در زوایای 30، 60 و 90درجه فلکسیون زانو) ارزیابی گردید. نسبت متداول H/Q از طریق تقسیم گشتاور حداکثر عضله همسترینگ بر گشتاور حداکثر عضله چهار سر رانی در طی انقباض کانسنتریک و ایزومتریک تعیین شد. نسبت عملکردی H/Q با تقسیم گشتاور حداکثر عضله همسترینگ در طی انقباض اکسنتریک بر گشتاور حداکثر عضله چهار سر رانی در طی انقباض کانسنتریک تعیین گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که نسبت متداول و عمل کردی H/Q تفاوت معنی داری در سرعت های پایین ندارند. اما در سرعت های بالاتر، نسبت عملکردی H/Q عمل کردی به طور معنی داری بیش تر از نسبت متداول H/Q است (P<0.001).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو، فعالیت های روزمره و تمرین درمانی در سرعت های پایین انجام می شود، در برنامه تمرین درمانی این بیماران علاوه بر تقویت عضله چهار سر رانی، باید به حفظ تعادل در قدرت عضله همسترینگ و چهار سر رانی هم توجه نمود. هم چنین نتایج مطالعه نشان داد که در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو، نسبت عمل کردی H/Q عمل کردی در سرعت های بالاتر، مشابه افراد سالم، افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، نسبت عمل کردی همسترینگ به چهار سر رانی، نسبت متداول همسترینگ به چهار سر رانی، گشتاور ایزوکنیتیک
  • مهسا سعادتی، سقراط فقیه زاده، سهراب هاشمی فشارکی، مرضیه قراخانی صفحات 27-32
    سابقه و هدف
    صرع یکی از اختلالات عصبی شایع می باشد که ممکن است تمام عمر دوام یابد و مستلزم مراقبت طبی منظم است. لزوم بررسی عوامل موثر بر رخ داد تشنج و دیسشارژهای این بیماران با در نظر گرفتن هم بستگی میان آن ها از یک طرف و عدم وجود مطالعه ای مشابه در این زمینه از طرف دیگر، ضرورت انجام این تحقیق را فراهم نمود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 97 بیمار مبتلا به صرع که در سال های 1386 تا 1389 به مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا مراجعه نمودند، انجام گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از مدل توام با اثرات تصادفی مشترک با کمک نرم افزار SAS انجام شد.
    یافته ها
    از میان متغیرهای جنسیت، نوع تشنج، وضعیت جان بازی و مدت زمان ابتلا به بیماری، تنها دو عامل مدت زمان ابتلا به بیماری (020/0 P<) و وضعیت جان بازی (002/0 P<) به ترتیب بر روی دیسشارژ و رخ داد تشنج در تحلیل توام معنی دار شدند. کسانی که جان بازند تقریبا 11 برابر بخت تشنج کردنشان بیش تر از کسانی که جان باز نیستند بود و با افزایش یک سال به سال های ابتلا به بیماری، میانگین لگاریتم دیسشارژها 5/2 درصد افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به هم بستگی موجود میان دیسشارژ و رخ داد تشنج در بیماران مبتلا به صرع، استفاده از مدل توام برای تحلیل این داده ها پیشنهاد می شود. نتایج نشان داد که وضعیت جان بازی و مدت زمان ابتلا به بیماری به ترتیب بر روی رخ داد تشنج و دیسشارژ به صورت توام اثر دارند که این عوامل باید در درمان و تشخیص صرع در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: صرع، تشنج، دیسشارژ، مدل توام، مدل با اثرات تصادفی مشترک
  • محمدرضا تمدن، علیرضا سلیمانی، ملیحه یارمحمدی، وحید سمنانی، راهب قربانی، فرهاد ملک، مجتبی ملک صفحات 33-38
    سابقه و هدف
    عفونت های مرتبط با کاتتر در بیماران همودیالیزی اهمیت خاصی دارد. با توجه به گزارش مواردی مبنی بر مقاومت میکروارگانیسم ها در مقابل ونکومایسین، استفاده از تیکوپلانین (که عوارض ناخواسته کمتری دارد) مد نظر قرار گرفته است. در این مطالعه پاسخ درمانی تیکوپلانین و ونکومایسین در درمان عفونت محل کاتتر در بیماران همودیالیزی ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    43 بیمار همودیالیزی تب دار بعد از رد سایر علل با احتمال عفونت محل کاتتر وارد مطالعه شدند. بیماران به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شده، گروه اول (22 نفر) تحت درمان آنتی بیوتیکی با تیکوپلانین 800 میلی گرم (تزریق عضلانی) به عنوان دوز اولیه و سپس 400 میلی گرم در روزهای 2 و 3 و 5 و 12 و 19 و گروه دوم (21 نفر) تحت درمان آنتی بیوتیکی با ونکومایسین 1 گرم (تزریق وریدی) به عنوان دوز اولیه و 500 میلی گرم هر 5 روز برای 3 هفته قرار گرفتند. معیار پاسخ دهی به درمان بر اساس علایم بالینی بیمار و قطع تب 72 ساعت بعد از شروع درمان آنتی بیوتیکی بود.
    یافته ها
    دو گروه از نظر سابقه عفونت و سن تفاوت معنی داری نداشتند. میانگین تعداد روز استفاده از کاتتر در بیماران دریافت کننده داروی ونکومایسین (5/137±8/110) و در بیماران دریافت کننده داروی تیکوپلانین (123±1/149) روز بود. 1/57 درصد بیماران دریافت کننده ونکومایسین و 2/68 درصد بیماران دریافت کننده تیکوپلانین پاسخ به درمان داشتند که تفاوت معنی دار نبود (454/0= p). عوارض جانبی در تیکوپلانین 1/9 درصد و در ونکومایسین 5/9 درصد بود که معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به پاسخ به درمان و عوارض دارویی نسبتا مشابه دو دارو و هزینه بیش تر تیکوپلانین در کشور ما، کماکان استفاده از ونکومایسین در درمان عفونت محل کاتتر در بیماران همودیالیزی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تیکوپلانین، ونکومایسین، عفونت های ناشی از سوند گذاری، دیالیز کلیوی
  • حبیب ا. اسماعیلی، ملوک هادی علیجانوند *، حسن دوستی، محمد تقی شاکری صفحات 39-46
    سابقه و هدف

    مطالعه ای که موقعیت تکرار عضو های نمونه، نقاط زمانی باشند را مطالعه طولی نامیده می شودم (Longitudinal study). مطالعه پنلی (Panel study) دسته ای از مطالعه طولی است که با ترکیب داده های مقطعی و سری زمانی، چند اتفاق را در چند دوره زمانی مورد بررسی قرار می دهد و جایگاه خاصی در مطالعات پزشکی از جمله کارآزمایی بالینی دارد. در این مقاله ابتدا ماهیت داده های پنلی، انواع مدل بندی آماری داده های پنلی آن مورد بررسی قرار گرفته است، با توجه به هم بستگی درون مجموعه مشاهدات هر فرد در داده های پنلی، نمی توان تحلیل آماری را با استفاده از رگرسیون معمولی انجام داد. در ادامه معادلات برآوردی تعمیم یافته (Generalized estimation equation GEE) برای برآورد ضرایب رگرسیون پنلی ضمن منظور نمودن هم بستگی بین مشاهدات پیشنهاد شد.

    مواد و روش ها

    اهمیت مدل بندی داده های پنلی با روش GEE در نمونه ای از داده های واقعی مربوط به تاثیر پچ (چسب) های استروژنی در درمان افسردگی بعد از زایمان نشان داده شد.

    یافته ها

    در برآورد ضرایب مدل رگرسیون پنلی داده های واقعی، اثر متغیر افسردگی قبل مطالعه با ضریب 428/0 و 001/0 p<، گروه درمانی با ضریب 025/4- و 001/0 p< و متغیر دوره درمانی با 218/1- و 001/0 p< با استفاده از روش نیرومند نسبت به بدتشخیصی ساختار هم بستگی GEE معنادار شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که ساختار هم بستگی بین پاسخ های داده های پنلی می تواند نقش مهمی در تحلیل داده ها در مطالعات پزشکی داشته باشد، برآورد ضرایب رگرسیون داده های پنلی با استفاده از روش GEE پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مطالعه طولی، داده های پنلی، پژوهش در زیست پزشکی
  • قدرت الله روشنایی، صنمبر صدیقی، ملیحه صفری، جواد فردمال صفحات 47-54
    سابقه و هدف
    سرطان معده دومین سرطان شایع دنیا و بزرگ ترین علت مرگ و میر ناشی از بدخیمی ها است. سرطان معده از لایه داخلی دیواره معده سرچشمه می گیرد و به تدریج، لایه های مجاور را درگیر می کند و به خارج معده گسترش می یابد. بررسی ویژگی های این بیماران و تعیین عوامل موثر بر بقای آن ها می تواند در پیش بینی یا بهبود بقای آنان موثر باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 199 بیمار مبتلا به سرطان معده دارای متاستاز بررسی شده و اثر سن در زمان تشخیص، نوع درمان، درجه تمایز یافتگی تومور، تعداد محل های درگیر و سایر عوامل بر طول عمر این بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کاپلان مایر و مدل مخاطرات متناسب کاکس استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد 151 نفر از بیماران (%9/75) مرد بودند و 71 بیمار (%7/35) در پایان پی گیری فوت شدند. میانگین و میانه بقای بیماران به ترتیب 9/3±7/24 و 19 ماه بود. احتمال بقای یک، سه و پنج ساله این بیماران به ترتیب برابر 66/0، 19/0 و 06/0 برآورد شد. مدل برازش شده نشان داد که سن در زمان تشخیص و میزان هموگلوبین با بقای بیماران مبتلا به سرطان معده دارای متاستاز مرتبط است (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    با تشخیص زود هنگام می توان خطر مرگ در بیماران مبتلا به سرطان معده دارای متاستاز را به شدت کاهش داد
    کلیدواژگان: نورویش های معده، دست اندازی نورویش، مدل مخاطرات متناسب، تحلیل بقا، میزان بقا
  • فاطمه مرادی، محمدرضا واعظ مهدوی، ابوالحسن احمدیانی، مهرداد روغنی، تقی الطریحی، علیرضا دلشاد، شهناز مجرب صفحات 55-64
    سابقه و هدف
    بر طبق مطالعات انسانی، نابرابری و بی عدالتی اجتماعی، آثار نامطلوبی بر سطح سلامت افراد و جامعه به جا می گذارد. اما به خوبی نمی دانیم که آیا عدم ثبات اجتماعی و نابرابری غذایی بر پیری زودرس و مرگ سلول های کبدی تاثیر دارد یا نه؟ جهت پاسخ به این سوال در مطالعه حاضر، اثرات نابرابری در دریافت مواد غذایی به هم راه و یا عدم هم راه با پایداری در شرایط اجتماعی بررسی شد و در آن تغییرات بافت شناسی در سلول های کبد و روند پیری سلولی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    48 سر خرگوش در شش گروه مختلف با وضعیت های اجتماعی متفاوت مورد استفاده قرار گرفت. در پایان مطالعه بافت کبد جدا شد. پس از مراحل پاساژ بافتی، رنگ آمیزی اختصاصی لیپوفوشین برای مشاهده میزان تجمع رنگ دانه لیپوفوشین و نیز تکنیک تانل جهت مشاهده میزان مرگ سلولی توسط میکروسکوپ نوری انجام گرفت. سطح کورتیزول سرمی نیز اندازه گیری شد.
    یافته ها
    با اعمال انواع استرس ها شامل: محرومیت غذایی در شرایط ایزوله، محرومیت غذایی در حال مشاهده برخورداری سایرین، و عدم ثبات محیط زندگی ناشی از تغییر هم خانه، تجمع لیپوفوشین و میزان مرگ سلولی در بافت کبد تفاوت معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان داد (05/0 P<). ناپایداری در شرایط اجتماعی چنان چه با محرومیت از غذا هم راه گردد، نسبت به شرایطی که صرفا محرومیت غذایی وجود دارد تجمع بیش تری از لیپوفوشین ایجاد می کند (001/0 P<). ناپایداری در شرایط اجتماعی و نیز ایزوله شدن اجتماعی هم راه با محرومیت غذایی سبب پیش برد آپوپتوز هم می گردد (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    محرومیت، نابرابری اجتماعی، و عدم ثبات وضعیت اجتماعی باعث تجمع لیپوفوشین به عنوان نشان گری از استرس اکسیداتیو و پیری زودرس و نیز افزایش آپوپتوز در سلول های کبد خرگوش می شود.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، محرومیت غذایی، عوامل اجتماعی اقتصادی، لیپوفوشین، پیری، خرگوش ها
  • راهب قربانی، بهاره ابطحی نایینی، رحیمه اسکندریان، علی رشیدی پور، محمد ابراهیم خمسه، مجتبی ملک * صفحات 65-75
    سابقه و هدف

    سندرم متابولیک مجموعه ای از اختلالات متابولیک است که باعث افزایش ریسک بیماری های قلبی-عروقی و دیابت می شود. مشخصه اصلی سندرم متابولیک چاقی مرکزی، تری گلیسیرید بالا، HDL پایین، هایپرگلیسمی و فشارخون بالا است. با توجه به رشد بیماری های قلبی در سال های اخیر مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع سندرم متابولیک در جمعیت بزرگ سال استان سمنان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه اپیدمیولوژیک به صورت مقطعی در استان سمنان بر روی 3799 فرد 70-30 ساله انجام شد. در این مطالعه افراد به صورت تصادفی چند مرحله ای از جامعه شهری و روستایی استان انتخاب و شیوع سندرم متابولیک بر اساس معیارهای ATP III و IDF بررسی شد.

    یافته ها

    شیوع سندرم متابولیک بر اساس ATP III و IDF به ترتیب 5/28% و 8/35% بود که با افزایش سن در هر دو جنس افزایش داشت. بالاترین شیوع در گروه سنی بیش از شصت سال دیده شد. شیوع سندرم متابولیک به طور معنی داری در زنان بر اساس هر دو تعریف، بالاتر و در غیرسیگاری ها بر اساس IDF بیش تر بود (05/0 P<). کاهش شیوع سندرم متابولیک با افزایش سطح سواد ارتباط معنی داری دارد (05/0 P<). شیوع سندرم متابولیک در جمعیت شهری و روستایی استان سمنان تفاوتی نداشت. از میان عوامل خطرزای سندرم متابولیک بر اساس ATP III و IDF به ترتیب تری گلیسرید بالا 8/40% و چاقی شکمی 8/70% بالاترین شیوع را داشت.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه بر شیوع بالای سندرم متابولیک در استان سمنان در جمعیت 30 تا70 ساله دلالت دارد. لذا باید کوشید با شناسایی عوامل خطر در جهت پیش گیری از ابتلا و شناسایی عوامل خطر در جامعه گام برداشت.

    کلیدواژگان: شیوع، سندرم متابولیک، جمعیت ایرانی
  • سولماز صالحی، رزیتا هدایتی*، امیرهوشنگ بختیاری، راهب قربانی، محمدعلی سنجری، عاطفه امینیان فر صفحات 76-85
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت راستای سر در وضعیت عمومی قرارگیری بدن، به نظر می رسد خروج سر از وضعیت طبیعی بتواند سیستم های پیچیده کنترل وضعیت و تعادل را نیز متاثر سازد. هدف از انجام این تحقیق بررسی ارتباط وضعیت رو به جلوی سر و تعادل بود.

    مواد و روش ها

    بیست زن با وضعیت جلو آمده سر (میانگین سنی 4/20 سال) و بیست زن بدون وضعیت جلوآمدگی سر (میانگین سنی 5/21 سال) در دو گروه قرار گرفتند. میزان جلو آمدگی سر با استفاده از خط شاقول و از طریق زاویه کرانیو-ورتبرال در دو وضعیت ایستاده و نشسته اندازه گیری شد. آزمون های تعادلی روی صفحه نیرو در شرایط ایستاده روی دو پا و یک پا، چشم های باز و بسته روی سطح نرم و سخت انجام گرفت. متغیرهای محاسبه شده از داده های مرکز فشار، شامل انحراف معیار جابه جایی و سرعت در دو جهت قدامی-خلفی و داخلی-خارجی، میانگین کلی سرعت، انحراف معیار جابه جایی و سرعت کلی بود.

    یافته ها

    زاویه کرانیو-ورتبرال دو گروه، در هر دو وضعیت ایستاده و نشسته تفاوت معنی داری را نشان داد (001/0 P<). زنانی با وضعیت جلوآمده سر از جابه جایی و سرعت مرکز فشار بزرگ تری نسبت به زنان بدون انحراف وضعیت برخوردار بودند (05/0 P<).

    نتیجه گیری

    انحراف رو به جلوی سر می تواند کنترل وضعیت را تحت تاثیر قرار داده و منجر به نقص کنترل حرکت گردد. این اختلال تعادل خصوصا در موقعیت هایی که کنترل وضعیت به چالش کشیده می شود، آشکار می گردد

    کلیدواژگان: وضعیت بدن، تعادل وضعیتی، مونث
  • سیدمحمود مهدی نیا، فوزیه بینتی عبدالطیف، حسن تقی پور صفحات 86-90
    سابقه و هدف
    هدف اصلی این تحقیق بررسی قابلیت سیلیکای شلتوک برنج احیا شده پس از اشباع شدن در حذف هیدروژن سولفاید بوده است. برای این منظور سیلیکای حاصل از شلتوک برنج و سیلیکای احیا شده به عنوان بسترهای جاذب در فیلتر مورد استفاده قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    فیلتری از جنس پلی وینیل کلراید (پی وی سی) به حجم 1 لیتر از بسترهای تهیه شده مورد آزمایش قرار گرفت. سیلیکای شلتوک برنج پس از اسید شویی و احتراق با حرارت 800 درجه سانتی گراد به مدت 4 ساعت در کوره تهیه شد. سیلیکای اشباع شده نیز با قرار دادن در کوره با حرارت 800 درجه سانتی گراد به مدت 4 ساعت احیا گردید. برای ارزیابی عمل کرد بسترها سه پارامتر: درصد حذف آلاینده، میزان ظرفیت حذف و میزان افت فشار مد نظر قرار گرفتند. سیستم با زمان ماند خالی 60 ثانیه و غلظت های مختلف ورودی هیدروژن سولفاید از 10 تا 300 قسمت در میلیون (پی پی ام) مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    فیلتر با هر دو بستر مورد استفاده، بیش از 98 درصد راندمان حذف هیدروژن سولفاید را در غلظت ورودی 10 پی پی ام نشان داد. ماکزیمم ظرفیت حذف هیدروژن سولفاید با بار ورودی 0/9 gm-3h-1 و غلظت ورودی 100 پی پی ام، در هر دو بستر 02/7 gm-3h-1 بوده است. این تحقیق نشان داد که در شرایط 0/1 لیتر در ثانیه جریان ورودی و غلظت های مختلف هیدروژن سولفاید ورودی، اختلاف معنی داری بین بستر سیلیکای شلتوک برنج و سیلیکای احیا شده آن در راندمان حذف هیدروژن سولفاید وجود ندارد (01/0 p<). هم چنین اختلاف معنی داری بین این دو بستر در میزان ظرفیت حذف در شرایط مشابه وجود ندارد (01/0 p<). این مطالعه هم چنین نشان داده است که افت فشار سیستم در برابر غلظت های مختلف ورودی و زمان های مختلف عمل کرد سیستم در هر دو بستر مورد استفاده در حد صفر بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داده است که سیلیکای احیا شده شلتوک برنج دارای عمل کرد مشابه سیلیکای اولیه آن است لذا می تواند به عنوان یک بستر مناسب و ارزان در حذف غلظت های کم هیدروژن سولفاید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیلیکای شلتوک برنج، هیدروژن سولفاید، راندمان حذف، ظرفیت حذف، افت فشار
  • حامد ناقوسی، سید رضا محبی*، سید محمد ابراهیم طاهایی، پدرام عظیم زاده، سارا رومانی، آرمین حسینی رضوی، آذر صنعتی، افسانه شریفیان، محمدرضا زالی صفحات 91-96
    سابقه و هدف

    ویروس هپاتیت B یکی از مهم ترین عوامل ایجاد بیماری های مزمن کبدی در جهان می باشد. در کنار شاخص های ویروسی و ایمونولوژیک، زمینه ژنتیکی میزبان از جمله پلی مورفیسم های تک نوکلئوتیدی نیز نقش تعیین کننده ای در مزمن شدن یا پاک سازی عفونت ایفا می کند. پروتئین مرگ برنامه ریزی شده سلولی 1، یک رسپتور بازدارنده است که در سطح سلول های T اختصاصی ویروس بیان شده و در عفونت های مزمن ویروسی باعث ممانعت از پاسخ سلول های T می گردد. در این مطالعه ارتباط پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی اگزون 5 ژن مرگ برنامه ریزی شده سلولی 1 (PD1) و استعداد ابتلا به عفونت مزمن هپاتیت B در جمعیت ایرانی مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که به صورت مورد-شاهدی انجام پذیرفت، DNA ژنومیک 160 فرد مبتلا به هپاتیت B مزمن و 150 فرد شاهد سالم استخراج گردید و ژنوتیپ افراد با روش PCR-RFLP تعیین گردید.

    یافته ها

    فراوانی ژنوتیپ های TT، TC و CC در جای گاه 7785 اگزون 5 ژن PD1 به ترتیب 5/12%، 40% و 5/47% در گروه بیماران و 7/10%، 7/42% و 6/46% در گروه شاهد تعیین گردید. هیچ گونه اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه بیمار و شاهد مشاهده نگردید. (شاخص p: 832/0).

    نتیجه گیری

    هر چند در برخی مطالعات پیشین ارتباط بین این پلی مورفیسم با برخی بیماری های ایمونولوژیک نظیر آرتریت روماتوئید مشاهده شده بود، نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده عدم هم بستگی پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی T/C در اگزون 5 ژن PD1 و استعداد ابتلا به هپاتیت B مزمن در جمعیت ایرانی می باشد

    کلیدواژگان: هپاتیت ب، چند شکلی تک نوکلئوتیدی، اگزون ها، آپوپتوزیس
  • علیرضا صفرزاده، الهه طالبی گرکانی صفحات 97-103
    سابقه و هدف
    واسپین (مهارگر پروتئاز سرین مشتق از بافت چربی احشایی) به تازگی به عنوان آدیپوسیتوکینی جدید با اثرات افزایش حساسیت انسولینی شناسایی شده است. اطلاعات اندکی در مورد تاثیر تمرین ورزشی بر غلظت سرمی واسپین وجود دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی بر سطوح سرمی واسپین و برخی از شاخص های التهابی بود.
    مواد و روش ها
    16 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار با میانگین وزن 19±288 گرم به طور تصادفی به گروه های شاهد و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی یک برنامه تمرین مقاومتی با استفاده از نردبان را (3 روز در هفته، برای 4 هفته) انجام دادند. وزن بدن، غلظت سرمی گلوکز، انسولین، واسپین، اینترلوکین-6 IL-6))، پروتئین واکنشی C (CRP) و عامل نکروز توموری آلفا (TNF- α) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    پس از 4 هفته تمرین مقاومتی سطوح سرمی واسپین در گروه تجربی در مقایسه با گروه شاهد به طور معناداری پایین تر بود (05/0 P<). تمرین مقاومتی سطوح سرمی IL-6، CRP و TNF- α را در گروه تجربی در مقایسه با گروه شاهد به طور معناداری کاهش داد (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که تمرین مقاومتی می تواند موجب کاهش سطوح سرمی واسپین هم راه با کاهش سطوح شاخص های التهابی گردد. کاهش سطوح سرمی واسپین ممکن است پاسخی تعدیلی به بهبود حساسیت انسولینی و کاهش سطوح شاخص های التهابی در موش های صحرایی تمرین کرده باشد
    کلیدواژگان: مقاومت تمرینی، سرپین ها، مقاومت به انسولین، موش های صحرایی
  • محبوبه قنبری، مهدی زاهدی خراسانی، عابدین وکیلی، عباسعلی طاهریان، حمیدرضا ثامنی صفحات 104-108
    سابقه و هدف
    گیاه کما (Ferula persica) در طب سنتی به عنوان پایین آورنده فشار خون استفاده می شود، با این وجود اثر آن در طب مدرن مشخص نیست. لذا هدف این مطالعه بررسی اثرات حاد و مزمن عصاره آبی گیاه کما بر فشار خون طبیعی موش صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (gr 300-250) به طور تصادفی به چهار گروه حاد تقسیم شدند. موش ها توسط پنتوباربیتال سدیم بی هوش و شریان و ورید رانی به ترتیب برای ثبت فشار خون و تزریق عصاره آبی کما و یا حلال آن کانول گذاری شد. برای ارزیابی اثرات مزمن عصاره گیاه، در دو گروه موش صحرایی (6= n) عصاره آبی کما (mg/kg/day 30)یا حلال آن به مدت یک ماه به صورت خوراکی تجویز شد. در این گروه فشار خون سیستولی در شروع و در انتهای آزمایش از طریق دم به روش غیر تهاجمی ثبت گردید.
    یافته ها
    تجویز داخل وریدی عصاره آبی کما با دوزهای mg/kg 60، 30 و 15 فشار خون متوسط شریانی را به ترتیب 32%، 42% و 55% در موش های صحرایی بی هوش کاهش داد (001/0 p<). تجویز مزمن خوراکی عصاره به مدت یک ماه اثری بر فشار خون سیستولی حیوانات به هوش نداشت. تجویز حاد و مزمن عصاره اثری بر ضربان قلب نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد تزریق وریدی عصاره آبی کما فشار خون را کاهش می دهد. لذا شناسایی اجزای گیاه و مصرف آن در بیماران هیپرتانسیو پیشنهاد می شود
    کلیدواژگان: گیاه کما، فشار خون، موش های صحرایی
  • مهرنوش خوش تراش، عاطفه قنبری، محمدرضا یگانه، احسان کاظم نژاد، پروانه رضا سلطانی صفحات 109-116
    سابقه و هدف
    درد، پدیده مشترک بعد از تمام اعمال جراحی است. استفاده از مسکن رایج ترین مداخله در تسکین درد است اما عوارض این داروها، عدم دسترسی تمام بیماران به آن ها و مناسب نبودن مسکن ها سبب شده است که توجه سیستم های درمانی به سمت روش های غیردارویی تسکین درد مانند ماساژ بازتابی پا جلب گردد. لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ماساژ بازتابی پا بر درد و شاخص های فیزیولوژیک زنان بعد از عمل سزارین انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است که در آن تعداد 62 بیمار تحت عمل جراحی سزارین مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) رشت به طور تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمون، ماساژ بازتابی پا طبق متد اینگهام و بر اساس توالی پایه به مدت 30 دقیقه در دو جلسه و به فاصله 24 ساعت انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، فرم مشخصات دموگرافیک، فرم پلکانی مقیاس دیداری سنجش درد، ثبت نمره درد و شاخص های فیزیولوژیک، فشارسنج و کرونومتر بود.
    یافته ها
    نتایج پژوهش بیانگر آن است که در گروه آزمون شدت درد پس از مرحله اول ماساژ نسبت به قبل از آن و هم چنین نسبت به گروه کنترل به ترتیب کاهش معناداری داشت (001/0 p< و 0001/0 p<). در مرحله دوم نیز شدت درد در گروه آزمون به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کم تر بود (001/0 p<). شاخص های فیزیولوژیک (فشار خون، ضربان قلب و تنفس) تغییر معناداری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    ماساژ بازتابی پا موجب کاهش شدت درد بیماران تحت عمل جراحی در روز اول شده است اما بر شاخص های فیزیولوژیک تاثیر قابل ملاحظه ای نداشته است
    کلیدواژگان: درد پس از عمل جراحی، سزارین، درمان های مکمل، ماساژ
|
  • Alireza Abadi, Gelareh Rahimi, Yadollah Mehrabi, Nahid Kholdi Pages 1-6
    Introduction
    Weight loss in children is one of the health problems that could occur several times for a child; therefore it is categorized as a recurrent event. In this study, we investigated the weight loss risk factors firstly by using proportional rates model and then by applying time-dependent coefficient rates model.
    Materials And Methods
    In this study, the information of 1673 babies who were born in 2006 or 2007 and were visited for monthly check ups at Tehran east health centers during their first two years of life were included in the analysis. We first fitted the standard proportional rates model to this data with the purpose of determining weigh loss major risk factors. After adjusting these factors, the month-specific effect of complementary foods on weight loss occurrence rate was explored using time-varying coefficient rates model.
    Results
    Our findings showed that the risk of weight loss gets heightened as with the increase in the intake of complementary foods. This negative effect is likely to be the most between 9 and 11 months of age and then tends to weaken as the baby grows older. The results of Wald-type statistic showed that the impact of complementary food on the occurrence of weight loss is significantly different with respect to the child ‘age (P<0.001).
    Conclusion
    Considering the variability of the effect of complementary food on the occurrence of weight loss, time-varying coefficient rates model can give more appropriate estimation of this effect than proportional rates model.
    Keywords: Child development, Child nutrition sciences, Infant food, Weight loss
  • Seyed Abedin Hosseini, Ali Akbar Abdollahi, Naseer Behnampour, Aref Salehi Pages 7-12
    Introduction
    Obstructive coronary diseases have been found to be the most important for the assessment of cardiovascular diseases. This survey was designed to determine the relationship between ischemic risk factors and tract disease coronary artery.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 5442 patients who referred to Golestan’s Kosar center for angiography in the years 2008 to 2009. The outcome variable was the results of angiography, positive or negative. Risk factors including age, gender, body mass index (BMI), waist circumference (WC), waist to hip ratio (WHR), blood pressure, diabetes mellitus, smoking and drug addiction in the samples were evaluated and recorded for all patients. Multivariate analysis was performed by logistic regression.
    Results
    We found significant differences between age, diabetic mellitus and hypertension status in patients with positive coronary angiogram versus patient with negative coronary angiogram in both sexes. Also, regression analysis showed hypertension (OR=1.8), abnormal fasting blood sugar (OR=1.2), male gender (OR=2.2), WHR (OR=1.4) and opiates addiction (OR=1.3) increased significantly the probability of coronary arteries involvement.
    Conclusion
    In patients with positive coronary angiogram, fasting blood sugar, hypertension and age in both sexes, and WHR and opium addiction in females may be stronger predictors of extent of CAD. Prevention of these risk factors may be effective in controlling the progress of CAD
    Keywords: Coronary artery disease, Risk factors, Angiography, Coronary angiography, Coronary stenosis
  • Soheila Zareifar, Amir Almasi, Hashiani, Mehran Karimi, Seyed Hamidreza Tabatabaee, Reza Ghiasvand Pages 13-19
    Introduction

    Leukemia is the most prevalent cancer among children that its survival rate varies in different parts of the world. The aim of the present study was to estimate five-year survival rate of acute pediatric leukemia including acute lymphoblastic leukemia (ALL) and acute myeloblastic leukemia (AML) and then to reveal its determinants among a group of 15 years old children visiting Shiraz ShahidFaghihi hospital from 2004 to 2008.

    Materials And Methods

    In a retrospective cohort study, to measure survival rate, all of the diagnosed patients with ALL and MLL (280 patients) were entered into analysis. The required data were obtained from patients registered files. To conduct analyses, Kaplan-Meyer and ordinal logarithm methods were used. Modeling of data was undertaken using by SPSS software and Cox regression method.

    Results

    The average follow-up period was about 28.2±16.1 months (range: 6.4-67.4) during which 60 patients (24.7%) (47 ALL cases and 15 MLL cases) passed away. Cumulative five-year survival rate was estimated to be 53.3±0.055 percent. Cox regression model revealed that there was a significant relationship between Platelet count and number of elapses with leukemia survival rate.

    Conclusion

    Our study showed that platelet count and number of relapses are effective factors on leukemia patient's survival. Thus, to extend the survival of these patients, these factors should be counted on.

    Keywords: Precursor cell lymphoblastic leukemia, Acute myeloid leukemia, Proportional hazards models, Survival rate, Child
  • Elham Fatemy, Amirhoshang Bakhtiary, Raheb Ghorbani, Bahare Pirayesh, Milad Irvani, Niosha Namavarian, Kiarash Chobchian Pages 20-26
    Introduction
    As quadriceps (QC) and hamstring (H) work functionally in concentric and eccentric contraction pattern in the activities of daily living, it is necessary to evaluate functional H/Q ratio. The functional Hamstring/Quadriceps ratio (H/Q ratio) has not been investigated in the patients with knee osteoarthritis (OA). Therefore, we compared functional and conventional H/Q ratio in patients with knee osteoarthritis.
    Materials And Methods
    Thirty five patients with knee OA (21 females and 14 males 45-70 years old) were participated in this cross sectional study. Maximum torque of QC and H were evaluated during concentric and eccentric contraction (at 30°/s, 60°/s and 90°/s) and isometric contraction (at 30°,60° and 90° of knee flexion). Conventional H/Q ratio was calculated by maximum torque of H concentric or isometric contractions divided by maximum torque of QC concentric or isometric contractions. Functional H/Q ratio was calculated by maximum torque of H eccentric contraction divided by maximum torque of QC concentric contraction.
    Results
    The findings indicated that conventional H/Q ratio in compared with the functional H/Q ratio in lower angular velocity did not show significant difference statistically while this difference was significant in higher angular velocity. Higher significantly functional H/Q ratio was found in higher angular velocity (P< 0.005).
    Conclusion
    Considering that the daily activities and exercise therapy in patients with knee osteoarthritis are doing in lower velocity, not only the strengthening of quadriceps muscle but also quadriceps and Hamstring muscles balance should be noticed in exercise therapy of these patients. Also our findings showed functional H/Q ratio increased in higher angular velocity in patients with knee OA like normal subjects.
    Keywords: Functional Hamstring, Quadriceps ratio, Conventional Hamstring, Quadriceps ratio, Knee osteoarthritis, Isokinetic torque
  • Mahsa Saadati, Soghrat Faghihzadeh, Sohrab Hashemi Fesharaki, Marzieh Gharakhani Pages 27-32
    Introduction
    Epilepsy is a common neurological disorder that may last a lifetime and will require regular medical care. To examine the factors affecting the occurrence of seizures and i nterictal epileptiform discharge (IED) in epileptic patients with considering the correlation between them and also because of the lack of similar studies in this field made the necessity of performing this research.
    Material And Methods
    Data were recorded from 97 epileptic patients referred to Shafa Neuroscience Center between 2007 and 2010. Data analysis was performed using shared random effect model. Software used for data analysis was SAS 9.2, and significance level was regarded as 0.05.
    Results
    Among the factors of gender, seizure type, war wounded and duration of epilepsy, only two factors had jointly statistically significant effect; Duration of epilepsy on IED (p<.020) and war wounded on seizure occurrence (p<.002). Odds of Seizures occurred for wars wounded are approximately 11 times more than the odds of other patient. One year increasing on duration of epilepsy resulted in 2.5% increase in IED mean.
    Conclusion
    Since there was a correlation between IED and seizure occurrence, analyzing these data with joint model is proposed. War wounded and duration of epilepsy affected on seizure occurrence and IED, respectively. These covariates should be considered for epilepsy treatment
    Keywords: Epilepsy, Seizure, Interictal epileptiform discharge, Joint model, Shared random effect model
  • Mohammad Reza Tamadon, Alireza Soliemani, Malihe YarMohammadi, Vahid Semnani, Raheb Ghorbani, Farhad Malek, Mojtaba Malek Pages 33-38
    Introduction
    Catheter related infection is one of the most important complications of vascular access devices. Treatment of these complications is important and life saving. The most common causative organisms are gram-positive bacteria especially staphylococcus. Vancomycin and teicoplanin are two antibiotics which widely used for invasive beta-lactam-resistant Gram-positive infections. In this study, we aimed to compare efficacy of vancomycin and teicoplanin in treatment of catheter related infection.
    Material And Methods
    In this clinical trial, 43 patients with catheter infection were enrolled. Diagnosis was based on clinical criteria. 22 patients were received teicoplanin 800mg intra-venous loading dose and 400mg at days 2th, 3th,5th,12th,19th and 21 patients received vancomycin 1gr intra venous loading dose and 500mg every 5 days and for 3 weeks. A criterion for treatment response was absence of fever after 72 hours.
    Results
    %57.1 patients who received vancomycin and %68.2 patients who received teicoplanin had clinical response (p=0.454). In patients who received vancomycin, one case developed red man syndrome and one case developed diarrhea (9.5%) and in tiecoplanin group one patient developed rash (9.1%).
    Conclusion
    Our findings show that there is no significant difference between two groups in treatment of catheter related infection in hemodialysis patients
    Keywords: Teicoplanin, Vancomycin, Catheter, related infections, Renal dialysis
  • Habib Ollah Esmaily, Moluk Hadi Alijanvand, Hasan Doosti, Mohammad Taghi Shakeri Pages 39-46
    Introduction

    A longitudinal study involves repeated observations of the same items over long periods of time. Panel studies are longitudinal studies of batch which combine cross-sectional and time- series data in observations on a number of over time that play special role in medical research or clinical trials. In this paper, we primarily discuss about the panel data and various modeling of panel data. It is not possible to use ordinary regression methods due to inter- correlation of observation related to one unit. Generalized estimation equation (GEE) for estimation of panel regression coefficient by considering inter correlation was used among observations.

    Materials And Methods

    We considerd the importance of panel data modeling with GEE in real panel data samples as applications in the effect of estrogen patches on the postnatal depression.

    Results

    In the estimation of panel regression coefficients on real data, starting treatment effect (b(pre)=0.428, p<0.001), treatment group effect (b(group)=4.025, p<0.001) and treatment period effect (b(visit)=1.218,p<0.001 with use of robust method to misspecification of the correlation structure were significant.

    Conclusion

    According to the important role of panel data inter- correlation structure in analyzing in medical research, we propose to estimate the coefficients of panel via GEE method.

    Keywords: Longitudinal Studies, Panel Data, Biomedical research
  • Ghodratollah Roshanaei, Sanamber Sadighi, Maliheh Safari, Javad Faradmal Pages 47-54
    Introduction
    Gastric cancer is the second most common cancer after lung cancer and the leading cause of cancer mortality. Gastric cancer of the lining of the stomach gradually affects the adjacent layers of stomach and spreads out. With studying the characteristics of these patients and determining factors in predicting affecting survival, it may be possible to predict or to improve their survival.
    Materials And Methods
    In this study, 199 patients with metastatic gastric cancer were studied and the age at the time of diagnosis, type of treatment, degree of tumor differentiation, the number of sites involved and many other factors affecting the length of survival time of patients were evaluated. For data analysis, Kaplan-Meier and Cox proportional hazards model were used.
    Results
    151 patients (75.9%) were male and 71 patients (35.7%) died in the end of follow-up. The mean and median survival time of patients was 24.7±3.9 and 19 months, respectively. Survival probability of one, three and five year of patients were 0.66, 0.19 and 0.06, respectively. Fitted model showed that age at diagnosis and level of hemoglobin associated with survival in patients with metastatic gastric cancers (P<0.05).
    Conclusion
    With early diagnosis in patients with gastric cancer, risk can be greatly reduced.
    Keywords: Stomach neoplasms, Neoplasm metastasis, Proportional hazards model, Survival analysis, Survival rate
  • Fatemeh Moradi, Mohammad Reza Vaez Mahdavi, Abolhassan Ahmadiani, Mehrdad Roghani, Taghi Altarihi, Alireza Delshad, Shahnaz Mojarab Pages 55-64
    Introduction
    Based on both animal and human studies, inequality and social injustice have adverse effects on individual and community health. However, it is not yet known whether social instability and food inequality can cause the premature aging hepatocytes death in young people. To address this question, the effects of food intake inequality with or without unstable social status were evaluated and histopathological changes in hepatocytes and aging process investigated as well.
    Material And Methods
    Forty eight Newzeland white male rabbits were divided into six groups and different social situations were applied to some groups during eight weeks. After the end of the period of the experiment, lipofuscin accumulation and apoptosis as two main markers of aging were studied by long Zeihl Nelseen staining and the terminal deoxynucleotidyl transferase dUTP nike end labeling (TUNEL reaction) of the hepatocytes respectively. Serum cortisol level was also measured.
    Results
    The simultaneous application of the mentioned situations (i.e. food restriction, social inequality and changed cage-mate), caused significant change in lipofuscin accumulation in the hepatocytes in comparison with the control group (p<0.001). In addition, application of instability and isolation environment produced significant changes in hepatocytes apoptosis (p<0.05).
    Conclusion
    Accumulation of two main markers of aging increased in hepatocytes and was accelerated in the groups with unstable social status
    Keywords: Social justice, Food deprivation, Socioeconomic factors, Lipofuscin, Aging, Rabbits
  • Raheb Ghorbani, Bahareh Abtahi Naeini, Rahimeh Eskandarian, Ali Rashidy, Pour, Mohammad Ebrahim Khamseh, Mojtaba Malek Pages 65-75
    Introduction

    Metabolic syndrome is a collection of metabolic disorders that increase the risk of cardiovascular diseases (CVD) and diabetes. Metabolic syndrome is characterized by abdominal obesity, hypertriglyceridemia, low HDL level, hyperglycemia and HTN. With regard to the development of CVD disease in recent years, the present study was completed to determine the degree of metabolic syndrome prevalence in the adult population of Semnan province.

    Materials And Methods

    This epidemiological cross-sectional study was carried out in the province of Semnan (Iran) on 3799 individuals between 30 and 70 years of age. In the study, multi-stage individuals were randomly selected from urban and rural environments and the prevalence of metabolic syndrome was determined according to ATPIII and IDF criteria.

    Results

    The prevalence of metabolic syndrome according to ATPIII and IDF was 28.5% and 35.8% respectively, and increased with age in both sexes. The highest degree of prevalence was seen in the above-60-years age group. The Prevalence of metabolic syndrome was significantly higher in women on basis of both definitions; it was higher among non-smokers on basis of the IDF definition (P<0.05). Decrease in the prevalence of the syndrome had significant relation to literacy. There was no significant difference of metabolic syndrome prevalence between urban and rural settings. Among the risk factors of metabolic syndrome according to ATPIII and IDF, high triglycerides (40.8%) and abdominal obesity (70.8%) had the highest prevalence respectively.

    Conclusion

    The findings show the high prevalence of metabolic syndrome in the 30 to 70 year-old population. Therefore, the identification of the risk factors should be attempted to prevent syndrome acquisition.

    Keywords: Prevalence, Metabolic syndrome, Iranian population
  • Solmaz Salehi, Rozita Hedayati, Amir Hushang Bakhtiyari, Raheb Ghorbani, Mohammad Ali Sanjari, Atefe Aminian Far Pages 76-85
    Introduction

    According to the importance of head alignment in general posture, it seems that deviation of head from neutral position can affect complex postural and equilibrium control. The purpose of this study was to survey the relationship between forward head posture and balance parameters.

    Materials And Methods

    Twenty females (mean age 20.36 years) with forward head posture and Twenty healthy subjects without forward head posture (mean age 21.47 years) were placed in two groups. The degree of forward head posture was measured using plumb line and the cranio-vertebral angle in both sitting and standing postures. Balance tests were performed on a force platform under conditions of double and single leg stance, eyes open and closed on foam and rigid surfaces. Parameters calculated from center of pressure data were standard deviation of displacement and velocity in both anterior-posterior and medio-lateral directions, mean total velocity, standard deviation of total displacement and velocity.

    Results

    The cranio-vertebral angle showed a significant difference between two groups in both sitting and standing postures (P<0.001). Women with forward head posture have more center of pressure displacement and velocity than women without postural deviations (P<0.05).

    Conclusion

    Forward head posture can affect postural control and lead to motor control impairment. This balance impairment gets obvious especially in conditions that postural control will be challenged

    Keywords: Posture, Postural balance, Female
  • Seyed Mahmoud Mehdinia, Puziah Binti Abdul Latif, Hassan Taghipour Pages 86-90
    Introduction
    The main goal of this study was to investigate the capability of regenerated rice husk silica after saturation to remove Hydrogen sulfide (H2S). For this purpose, rice husk silica and regenerated rice husk silica were used as adsorbents bed in filter.
    Material And Methods
    A poly vinyl chloride filter with one liter of prepared bed was tested. Rice husk silica was prepared in a furnace at temperature of 800 ºC for Four hours, after acid leaching. Saturated rice husk silica was regenerated in a furnace at temperature of 800 ºC for Four hours too. Removal efficiency, elimination capacity, and pressure drop were the three parameters to evaluate the filters bed. System were operated with empty bed residence time of 60 s and different inlet concentration of H2S from 10 to 300 part per million (ppm).
    Results
    More than 98% of removal efficiency was observed for both packed filters at inlet concentrations of H2S. The maximum elimination capacity was 7.02 gm-3h-1 with H2S mass loading rate of 9.0 gm-3h-1 in the both beds. This study showed that at a 1.0 lmin-1 flow rate and different concentration of inlet H2S. There is no significant difference between the rice husk silica and the regenerated rice husk silica beds in the amount of removal efficiency (p< 0.01). Also, there is no significant difference between these two beds in the amount of elimination capacity at the same condition (p< 0.01). Moreover, this study showed that the amount of pressure drop was undetectable (zero) in both filter’s bed.
    Conclusion
    The results of this study showed the regenerated rice husk silica has the same performance of the primary rice husk silica, Therefore it can be considered as a suitable and inexpensive bed to remove H2S at low concentration.
    Keywords: Rice husk silica, hydrogen sulfide, Removal efficiency, Removal capacity, Pressure drop
  • Hamed Naghoosi, Seyed Reza Mohebbi, Seyed Mohammad Ebrahim Tahaei, Pedram Azimzadeh, Sara Romani, Armin Hosseini Razavi, Azar Sanati, Afsaneh Sharifian, Mohammad Reza Zali Pages 91-96
    Introduction

    Hepatitis B virus (HBV) is one of the most important causative agents of chronic hepatic diseases worldwide. Along with viral and immunological components, host genetic background including single nucleotide polymorphisms (SNPs) has a critical role on chronicity or clearance of infection. Programmed cell death 1 is an inhibitory receptor which is expressed on virus-specific T cells and impairs the T cell response in chronic viral infections. In this research the relationship between a single nucleotide polymorphism of exon 5 of the programmed cell death 1 gene (PD1) and susceptibility to chronic hepatitis B infection in an Iranian population has been studied.

    Materials And Methods

    In such case-control study, genomic DNA from 160 chronic HBV patients and 150 healthy controls was extracted and genotyping was performed by PCR-RFLP method.

    Results

    Frequencies of TT, CT and CC genotypes of single nucleotide polymorphism on position 7785 of the exon 5 of PD1 gene were %12.5, %40 and %47.5 in patient group and %10.7, %42.7 and %46.6 in control group, respectively. No statistically significant difference was seen between case and control groups (p value: 0.832).

    Conclusion

    Although in later studies the relationship between this SNP and susceptibility to some immunological disorders such as rheumatoid arthritis was observed, results of this study suggest that there is no association between PD1 exon 5 C/T single nucleotide polymorphism and susceptibility to chronic hepatitis B in the Iranian population

    Keywords: Exons, Apoptosis hepatitis B, Polymorphism, Single nucleotide
  • Ali Reza Safarzade, Elahe Talebi, Garakani Pages 97-103
    Introduction
    Vaspin (visceral adipose tissue-derived serine protease inhibitor) has been recently identified as a novel adipocytokine with insulin-sensitizing effects. There is a limited information available regarding the effect of exercise training on serum vaspin concentration. The purpose of this study was to investigate the effect of resistance training on serum vaspin levels and some inflammatory markers.
    Material And Methods
    Sixteen male Wister rats (288 ± 19g) were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group was subjected to a resistance training program with the use of a ladder (3 days/wk, for 4 wk). Body weight and fasting serum levels of glucose, insulin, vaspin, C-reactive protein (CRP), interleukin (IL)-6, and tumor necrosis factor (TNF)-α were measured.
    Results
    following four weeks resistance training, serum vaspin level was significantly lower in the experimental group than the control group (P< 0.05). The resistance training significantly decreased serum levels of IL-6, CRP and TNF-α in the experimental group as compared to the control group (P< 0.05).
    Conclusion
    This study indicated that resistance training could decrease serum vaspin levels as well as inflammatory markers concentrations. Decreased of serum vaspin levels may be an adjustment mechanism in response to insulin sensitizing improvement and decline of inflammatory markers levels in trained rats.
    Keywords: Resistance training, Insulin resistance, Rats
  • Mahbobeh Ghanbari, Mahdi Zahedi Khorasani, Abedin Vakili, Abbas Ali Taherian, Hamid Reza Sameni Pages 104-108
    Introduction
    Ferula persica (F. persica) have been used as lowering blood pressure (BP) in traditional medicine, but its therapeutic effects are not yet known in new medicine. So, in this study, the acute and chronic effects of F.persica aqueous extract were investigated on normal BP of rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 male wistar rats (250-300gr) were randomly divided to four acute groups (n=7). Femoral artery and vein was catheterized for BP recording and extract or vehicle injected in pentobarbital sodium anesthetized rats. To evaluate chronic extract of F.persica effects on BP, the F.persica extract (30 mg/kg/day) or vehicle was orally administrated in two groups (n=6) for a month. Systolic BP was recorded non-invasively from the tail at the beginning and the end of the experiment.
    Results
    Intravenous administration of aqueous F. persica extract with 15, 30 or 60 mg/kg dosage significantly reduced mean arterial BP of anesthetized rats by 32%, 42% and 55% respectively (p<0.001). Chronic oral administration of extract or vehicle for a month had no effect on systolic BP of conscious rats. Also there is no significant difference in heart rate in different experimental groups.
    Conclusion
    The results of this study showed that intravenous injection of aqueous F. persica extract reduces BP. So, plant component identification and it can be used for hypertensive patients
    Keywords: Ferula persica, blood pressure, Rat
  • Mehrnoosh Khoshtarash, Atefeh Ghanbari, Mohammad Reza Yegane, Ehsan Kazemnejhad, Parvine Rezasoltani Pages 109-116
    Introduction
    Pain is a common phenomenon after all surgical operation. Although using analgesia is usual to relieve pain, its complication, unavailability, necessity of taking less drug, especially analgesia, and also ineffectiveness of using analgesia alone, to relieve pain has focused therapeutic system on complementary treatments such as foot reflexology. Therefore, this study was performed to investigate the effects of foot reflexology on pain in patients who underwent cesarean section.
    Materials And Methods
    This clinical trial study was carried out on 62 women referring to cesarean section in Alzahra Hospital (Rasht city). They were randomly divided into two groups of case and control. The reflexology group was received a 30-minute foot massage in two sessions, with 24-hours interval. Data gathering tool included a demographic form, step-visual analogue scale and pain score form.
    Results
    In the case group, severity of pain after first stage (day one) was significantly lower than before reflexology session and the control group (p<0.001, p<0.0001, repectively). The severity of pain after second stage was significantly reduced in the case group in comparison with the control group (P<0.001). In the case group, physiologic parameters (systolic and diastolic blood pressure, pulse rate and respiration rate) showed no significant differences assumed with the control group.
    Conclusion
    In general, foot reflexology appears to be a useful method to reduce postoperative pain, but no effect on physiological parameters
    Keywords: Postoperative pain, Cesarean section, Complementary therapies, Massage