فهرست مطالب

فقه و مبانی حقوق اسلامی - سال چهل و چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال چهل و چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر ایزدی فرد، سمیه کلیجی، حسین کاویار صفحه 11
    باکره ی بالغه ی رشیده ای که ازدواج نکرده باشد یا ازدواج کرده، اما نزدیکی صورت نگرفته یا نزدیکی در دبر انجام شده یا اینکه بکارت دختر، به غیرجماع، قبل از بلوغ یا بعد از آن، بنابر قولی، از بین رفته باشد، ولایت بر او، در دو موضع «مالی» و «نکاح» قابل بحث و بررسی خواهد بود. فقهای امامیه و اهل سنت بر نفی ولایت، در امور مالی باکره ی بالغه ی رشیده، اتفاق نظر دارند. با این وجود، در ارتباط با ولایت در نکاح باکره ی بالغه ی رشیده، دارای اختلاف نظر می باشند. نظرات فقهاء در این باره، به 5 دسته قابل تقسیم است: عدم ثبوت ولایت مطلقا؛ تشریک ولایت؛ ثبوت ولایت در نکاح دائم و عدم ثبوت در متعه؛ ثبوت ولایت در متعه و عدم ثبوت در نکاح دائم؛ ثبوت ولایت مطلقا. پژوهش حاضر، با رویکردی انتقادی به ادله ی اقامه شده، به تبیین و تحلیل دیدگاه های مطروح پیرامون ولایت در نکاح باکره ی رشیده در فقه و حقوق ایران می پردازد و در پایان، نظر مختار که تشریک ولائی است، تشریح می شود.
    کلیدواژگان: بالغه ی رشیده، ولایت، باکره، نکاح
  • بیژن حاجی عزیزی، مجتبی زنگنه، عابدین مومنی صفحه 35
    تبدیل تعهد، از مباحث مهم حقوق تعهدات است که در معنای خاص و سنتی خود، ناظر به عملی حقوقی می باشد که ریشه در حقوق رومیان دارد و در قانون مدنی بیشتر کشورها، از جمله ایران، وارد شده است. با توجه به نقش خاصی که قواعد و احکام فقه امامیه، در تدوین قانون مدنی ایران دارد، سوالاتی در رابطه با تبدیل تعهد در فقه امامیه مطرح می شود که خلاهای معرفتی قابل توجهی را به دنبال می آورد؛ خلاها و سوالاتی که تاکنون، به صورت مضبوط و مبسوط، در مورد آنها بحث نشده است. تاسیس حقوقی تبدیل تعهد در فقه امامیه مقرر نشده است؛ زیرا اصول حقوقی متقن و مترقی فقه امامیه و حقوق اسلامی، نیاز به تبدیل تعهد رومی را از طرق مطلوبی تامین کرده است. اما گونه ای از تبدیل موضوع تعهد و تغییر روابط حقوقی، در فقه امامیه دیده می شود که تشریح ماهیت آنها و تبیین نقاط افتراق و اشتراک این موارد، با تاسیس حقوقی تبدیل تعهد، علاوه بر این که غنای مکتب فقهی امامیه را در این زمینه نشان می دهد، می تواند راهگشای پاسخ به سوالات موجود در این حیطه باشد.
    کلیدواژگان: سبب تعهد، موضوع تعهد، تاسیس حقوقی تبدیل تعهد، متعهدله، متعهد
  • عبدالحسین رضایی راد صفحه 55
    در این مقاله، با هدف ضابطه مند کردن هرچه بیشتر تغییر قوانین در نظام قانون گزاری جمهوری اسلامی ایران، تغییر مهمی که اخیرا در قانون ارث ایران صورت گرفته است، مورد دقت قرار گرفته و از جنبه های مختلف، از جمله از جنبه ی تاریخی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، حقوقی و فقهی بررسی و تحلیل می شود و تبعات و پی آمدهای احتمالی آن در حالت های مختلف پیش بینی می شود. در نهایت، این احتمال که تغییر مزبور، مستند به تاثیر حوادث و تحولات اجتماعی و با انگیزه ی تطبیق هرچه بیشتر قوانین موضوعه با نیازهای زمان، در ضمن هماهنگی با موازین شرعی باشد، تقویت می گردد.
    کلیدواژگان: تاریخ فقه، زن، اموال غیرمنقول، حقوق، قانون گزاری، ارث، تقنین
  • رئوف رهنمون، اسعد شیخ الاسلامی صفحه 77
    هرچند به علت رواج اصطلاح مصرف کننده در دوران معاصر، این اصطلاح در فقه ذکر نشده است، اما فقه به حقوق مصرف کننده و راه های حمایت از آن، همچنین به مسئولیت دولت در این زمینه و اقدامات ضروری برای حمایت از آن پرداخته است. ضوابطی که در ابواب معاملات برای داد و ستد مقرر شده است و اختیارات ویژه ای که به دو طرف معامله یا یکی از آن ها برای قطعی کردن معامله یا فسخ آن داده شده است، همچنین تحریم ربا، نهی از احتکار و... در معاملات، تنها نمونه هایی برای حمایت از حقوق مصرف کننده در فقه اسلامی است و برای آگاهی از چنین حمایتی در فقه، نباید به ابواب معاملات بسنده کرد؛ زیرا این حمایت، امروزه در قرارداد میان فروشنده و خریدار خلاصه نمی شود؛ بلکه مصرف کنندگان و دیگر افراد جامعه را دربرمی گیرد. از این رو، مقایسه ی موضوع «مسئولیت مدنی تولیدکنندگان» و «ضمان» از یک طرف و بررسی کتاب های مربوط به تنظیم بازار و اختیارات حاکم اسلامی (سیاسات شرعیه) در راستای حمایت از حقوق مصرف کنندگان از طرف دیگر، ما را با تلاش های ارزشمند فقهای مسلمان در این راستا و ظرفیت بالای فقه، در برآورده کردن نیازهای روز آشنا می سازد.
    کلیدواژگان: حقوق مصرف کننده، سیاسات شرعیه، مصرف کننده، ضمان، حسبه
  • ابوالحسن شاکری، یاسر غلام نژاد صفحه 99
    سب نبی (ص) یا ائمه (ع) نزد مسلمانان آنقدر قبیح و غیر قابل تحمل است که قانون مجازات اسلامی، خون سب کننده را هدر تلقی می کند. جائی که دولت اسلامی استقرار ندارد یا در قلمرو حکومت اسلامی قانونی راجع به مجازات سب کننده وضع نشده است، قتل سب کننده موجب قصاص نیست؛ ولی وقتی قانونگذار بطور خاص در ماده ی 513 ق.م.ا، برای این جرم مجازات اعدام را وضع کرده، در مقام جلوگیری از اجرای عدالت خصوصی است و دولت، مسئولیت اعدام سب کننده را به عهده می گیرد. با این حال اگر کسی در اجرای تکلیف شرعی سب کننده را بکشد، قاتل باید این جرم را در دادگاه ثابت کند و در هر حال مستند به ماده ی 612 قانون مجازات اسلامی در صورت اخلال در نظم و امنیت جامعه، مستحق مجازات حکومتی است؛ مگر اینکه رهبر با لحاظ شرع و قانون اساسی، با توجه به این که قوه قضائیه، از شئونات وی است قاتل را از مجازات حکومتی معاف کند، اما اگر قاتل، سب کننده را در خارج از ایران به قتل برساند، مرتکب از تعقیب کیفری و استرداد مصون است؛ اما چنانچه سب کننده با انگیزه ی غیر الهی به قتل برسد، قاتل به مجازات ارتکاب قتل عمدی محکوم می-گردد.
    کلیدواژگان: قتل، مهدورالدم، نبی، سب
  • عباسعلی عمید زنجانی، ابوالفضل احمدزاده * صفحه 117

    در این مقاله، قواعد و احکام عمومی خیارات، به عنوان یکی از سنت های معمول فقهای اسلامی در تبیین و تحلیل ماهوی خیارات، مورد بحث و واکاوی قرار گرفته است؛ از همین رو، در راستای تحصیل قاعده، کلی مزبور، دیدگاه ژرف شیخ اعظم انصاری (ره) و برخی از فقهای معاصر شیعی و نیز گروهی از حقوقدانان صاحب نظر، به نحو دقیق، مورد مداقه ی علمی با رویکرد انتقادی، واقع شده است که می توان به موارد «ملاک و ماهیت خیار فسخ»، «نوع حق در خیارات»، «اصل لزوم در عقود خیاری»، «سقوط خیار فسخ با تصرف ذی الخیار از روی علم و عمد» و «تلف در زمان خیار» اشاره داشت. بعد از تحلیل و تبیین مقام بحث در هر یک از موارد فوق الذکر و استخراج مبانی و اصول اتخاذی هر یک از دیدگاه ها، نظریه ی مختار و دیدگاه تنقیحی ارائه و تبیین شده است.

    کلیدواژگان: حق خیار، ذوالخیار، اصل لزوم، تلف، فسخ، ازاله، تصرف
  • علیرضا یزدانیان صفحه 139
    در مواردی، به تبع فقه، در حقوق موضوعه، مسئولیتی بر عاقله یا بستگان یا نهایتا بیت المال بار می گردد که برخی، مسئولیت مزبور را مخالف اصل شخصی بودن مسئولیت دانسته و بنابراین یا با این نهادها مخالفت شده و یا به صورت استثنایی با آنها برخورد می گردد. در حالی که تحلیل ماهیت ضمان در این نهادها، نشان می دهد که ضمان مزبور، نوعی مسئولیت مدنی است و از سوی دیگر، در حقوق برخی از کشورها، مسئولیت مدنی ناشی از عمل غیر، تبدیل به یک اصل شده است. بنابراین، به نظر می رسد با نگرشی دوباره به این نهادها، قانونگذار می تواند با استخراج برخی از آراء فقهی، آنها را با تفسیری که اخیرا در برخی از کشورها، از جمله در حقوق فرانسه از مسئولیت مدنی ناشی از عمل غیر به عمل آمده، به یکی از نهادهای مفید اجتماعی تبدیل کند که در این مقاله به آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: عاقله، خویشان، تعهدات، مسئولیت
|
  • Ali Akbar Izadifard, Somayyeh Kaliji, Hossein Kaviar Page 11
    Unmarried virgin adolescent girl or married, but this marriage hasn’t been consummated or sexual intercourse done in anus or her virginity is removed by non-copulation before maturity or after it, she is equal to maiden and guardianship on her will be arguable in two cases: financial affairs and matrimony. All jurisprudents (Imamiyeh and Sunni) have alliance about non-guardianship in financial affairs of adolescent maiden. With regarding to consensus of all juristic opinions about it, they are at variance in case of guardianship at the marriage of adolescent maiden. Jurisprudent's comments about this can be divided into five categories: Not proving guardianship absolutely, sharing in guardianship, prove of guardianship in permanent marriage and not in temporary, vice versa of previous and proving guardianship absolutely. This study, with critical approach, explains and analyzes the views in the provinces surrounding guardianship at the marriage of adolescent maiden in Islamic jurisprudence and Iranian law. At the end, selected comment that is sharing in guardianship will be described
    Keywords: Matrimony, Guardianship, Virgin, Adolescent
  • Bijan Hajiazizi, Mojtaba Zangene, Abadin Momeni Page 35
    Novation is one of the important topics of the obligations law, that is in its special and traditional meaning a legal act, and has been adopted from Roman law and it has been used in civil codes of the most countries, among them Iran. With due attention to special role of the Imamiyah jurisprudence rules in codification of the Iran civil code, some questions are propounded in connection to novation in Imamiyah jurisprudence, that pursue the remarkable theoretical vacuums; the vacuums and questions which have not been discussed certainly and in expanded way hitherto. The institution of the novation has not been ordained in Imamiyah jurisprudence, because the Islamic law and Imamiyah jurisprudence advanced legal rules have provided for the need to novation in desirable ways. But a sort of substitution of the obligation subject and a type of the changing of legal relations can be seen in Imamiyah jurisprudence that explanation about their nature and making their segregation and subscription points clear toward novation, not only can demonstrate the school of Imamiyah jurisprudence freedom of want, but also can answer to existent questions in this base
    Keywords: obligation subject, obligation cause, obligor, Institution of the novation, obligee
  • Abdolhosseyn Rezaei Rad Page 55
    This article which is aimed at regulating the change of laws in legislative system of Islamic republic of Iran, intends to shed light over a significant change which has recently been taken place in the inheritance law of Iran. (Articles 946-949 of Civl law of Iran). This is analyzed from various view points such as historical, political, social, economic, legal and juridical aspect. The probable consequences of it are anticipated in various conditions, and finally the probability that this change would be leased on new juridical proofs is reinforced and other probabilities like the effect of social events and political happenings in this change are put in doubt or rejected
    Keywords: enactment of the law, woman, history of jurisprudence, Jurisprudence, Law, nheritance, Legislation, Immovable properties
  • Rauf Rahnemoun, Assad Shikhul, Islami Page 77
    Although the contemporary term "Consumer" has not been mentioned in Islamic Jurisprudence; Jurisprudence have mentioned his rights and how to protect them. Meanwhile, the government's responsibility in this regard has been discussed. Rules for trading that is prescribed in Transactions sections, and the special options given to the seller and the buyer for certain contract or to revocation it, As well as usury prohibition, forbids the hoarding and. ..., Just as examples to consumer protection in Islamic jurisprudence is considered. To study these examples in the Jurisprudence' we should not limit ourselves to Transactions sections, because nowadays such rights can not be restricted to the contract between buyer and seller, but covers consumers and other individuals as well. So comparing the Guaranty (Zaman) subject and the books on "Hesba" (market surveillance) and the Islamic ruler's power to protect consumers rights make us familiar with the valuable efforts of Muslim jurisprudents and the
    Keywords: Hesba (Market surveillance), Legality policies, Consumer, Guaranty, Consumer protection
  • Abulhasan Shakeri, Yaser Gholamnejad Page 99
    Insulting to prophet or Imam is obscene, shameful and insupportable for any Muslim, so the person who insults must be killed. Any where that there is no Islamic government or it has not been ordained any rule about killing insulter; Killing insulter has no retaliation (punishment). But when legislator especially issued a rule for Killing punishment in article513 for the crime of insulting to prophet or Imam, it is for in habiting to execute private justice and the government is responsible to execute putting to death (Killing), that its necessity is public trial (judgment) and legal formality nonetheless, if a person Kills insulter for executing legal (juridical) task, Killer must be proved his/her crime in the court, and in any case, according to article 612 act of Islamic punishment rule, providing disruption in regularity and security of society, he/she is meritorious for governmental punishment. Unless, based on religious law and constitutional law, leader permit Killer from governmental punishment, because Judicial power is his status, but if killer kill insulter in out of Iran, he/she immunes from punitive pursuit and retraction. But if insulter is killed with non – divine stimulus, Killer must be condemned to punishment for intentional Killing
    Keywords: prophet, insulting, the person who insult to prophet, Kill
  • Abbas Ali Amid Zanjani, Abolfazl Ahmadzadeh Page 117

    In this article it has been tried to consider the general rules and provisions of options as one of the common traditions of Islamic jurists. Therefore, in order to reach to that general rule, the profound viewpoint of Sheikh Ansari and some of the contemporary Shii jurists and some highly qualified jurists have been analyzed critically, specially matters such as "criterion and nature of the revocation option", "type of right in options", "the principle of necessity in optional contracts", "cancellation of revocation option with the deliberate act of option holder" and "waste in the option period" have been considered and in each case after analyzing the subject and setting the context of the debate and eliciting the rationales and principles of each viewpoint, the selected view of the authors has been offered and explained

    Keywords: Seizure, Option Holder, Destruct, Removal, The Principle of Necesity, Revocation, right of option
  • Alireza Yazdanian Page 139
    Sometimes, following of Islamic law, there is a liability of paternal relatives, relatives and public treasury that some of the jurists say that this liability is a against of personal liability and therefore they oppose or limit this liability. But the analysis of this liability shows that this liability is a tort. In the other hand, in some of the countries the vicarious liability is a principle. Therefore, with inference of some of the Islamic jurisprudence and with legal interpretation of the vicarious liability in other country, the legislator can change this legal institution in to the social i nstitution
    Keywords: paternal relatives, liability, relatives, obligations