فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال نهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1391)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال نهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید اسعدنیا، ابراهیم جان بزرگی، میرزا علی خلیل پور صفحه 11
    درجمهوری اسلامی ایران وظیفه نظارت مالی، در اجرای ماده نود قانون محاسبات عمومی کشور، بر عهده وزارت امور اقتصادی و دارایی محول شده است. وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز وظیفه نظارت را، از طریق نصب ذی حساب در دستگاه های اجرایی، اعمال می کند؛ اما، به علت حجم زیاد و پراکندگی فعالیت های مالی دستگاه های اجرایی، همواره همه عملیات مالی، حسب مورد، مستقیما توسط ذی حسابی امکان پذیر نیست. از این رو قانون گذار قسمتی از وظایف ذی حساب را به عامل ذی حساب محول نموده است. حال اینکه تا چه حد اعمال نظارت ذی حساب بر عملکرد عامل ذی حساب موثر است و موجبات جلوگیری از بروز تخلفات و سوء استفاده های مالی را فراهم می کند، مسئله ای است که در این تحقیق دنبال یافتن پاسخ آن هستیم. در این تحقیق برای توصیف داده ها از آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی و نمودارها استفاده شده است و برای پاسخ به سوال های تحقیق نیز از آزمون تی (t) یک نمونه ای و تحلیل واریانس فریدمن بهره گرفته شد. ابزار اندازه گیری این تحقیق پرسش نامه است. به منظور جمع آوری داده های تحقیق، بین تمامی افراد جامعه تحقیق پرسش نامه توزیع شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیات و جمع آوری یافته های تحقیق نشان دهنده این است که نظارت ذی حساب بر دقت، سرعت و صحت رعایت قوانین و مقررات و ادای وظایف عاملان ذی حساب نیروی انتظامی موثر است.
    کلیدواژگان: ذی حساب، عامل ذی حساب، نظارت، عملکرد، نیروی انتظامی
  • زینب صادقی، رضا محتشمی صفحه 25
    عصر ما عصر سازمان های بزرگ و پیچیده است و محیطی که با آن مواجهیم با تغییرات و تحولات فراوانی روبه رو است. در این میان، سازمان ها نیز، برای تحقق اهداف و اجرای برنامه ها و فرایندهای خود، باید به شناخت و درک عمیقی از عناصر و عوامل موثر بر اثربخشی خود دست یابند، تا، از این طریق و با ایجاد تناسب و هماهنگی بین اجزا و عناصر سازمانی، زمینه بقای معنادار خود در محیط را فراهم آورند. هدف از این مقاله بررسی ساختار سازمانی است که ویژگی و نوع آن می تواند بر رفتار و عملکرد اجزا و سرانجام بر اثربخشی سازمانی موثر باشد. از این رو با استفاده از روش توصیفی در این مقاله به معرفی جدیدترین نوع شناسی ساختار سازمانی می پردازیم و، با بیان ویژگی ها و همچنین عرضه چند یافته پژوهشی مرتبط با ساختار سازمانی و اثربخشی سازمانی، نشان داده می شود که برای تضمین حفظ و بقای معنادار سازمان ها در محیط و نیز اثربخشی آن ها ضرورت دارد که به اصلاح و تغییر ساختار سازمانی و تبدیل آن به ساختارهای سازمانی تواناساز توجه شود.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی تواناساز، ساختار سازمانی بازدارنده، اثربخشی سازمانی، نوع شناسی
  • حسن جهانشاهی، حسینعلی حسن پور، مسعود احمدی قواقی * صفحه 43

    اجرای مدیریت دانش نیازمند ایجاد نوآوری و تغییر ساختارها در سازمان است. بسیاری از سازمان ها در اجرای مدیریت دانش شکست می خورند؛ بنابراین بررسی دقیق و نظام مند عوامل تاثیرگذار در اجرای موفق مدیریت دانش ضروری است. هدف این مقاله شناسایی عوامل تاثیرگذار در اجرای موفق مدیریت دانش و رتبه بندی این عوامل بر اساس روش آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری، با لحاظ وابستگی های درونی بین عوامل، است. روش آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری، با تشکیل ماتریس رابطه کلی بین عوامل، به رتبه بندی عوامل می پردازد. از مجموعه های فازی نیز برای تفسیر ارزیابی های ذهنی به متغیرهای زبانی استفاده می شود. به منظور اجرای روش پیشنهادی، در بخش اول عوامل موثر بر موفقیت مدیریت دانش را از ادبیات موضوع استخراج می کنیم و، در بخش دوم، روش آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری فازی را اجرا می کنیم. یافته های این تحقیق نشان می دهد عامل «فرایندهای دانشی نظام مند» بیشترین اهمیت را در اجرای موفق مدیریت دانش دارد و این عامل به شدت تحت تاثیر عوامل دیگر است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عوامل موفقیت، آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری، فازی
  • علیرضا پویا، زینب ملکی صفحه 61
    قوم نگاری یکی از روش های کیفی تحقیق در علوم انسانی است. در این روش محقق با درگیری فعال در میدان تحقیق به دنبال مشارکت در توسعه معرفت علمی در گروه ها یا فرهنگ هاست. در این رویکرد، افراد، با استفاده از ابزارهایی متنوع، به منظور دریافت معانی اجتماعی در شرایط طبیعی بررسی می شوند. مشاهده گروه پژوهش در شرایط طبیعی و سرانجام تحلیل و ارزیابی یافته ها در زمینه و بستر پژوهش باعث دیدی جامع در تحقیق قوم نگاری با اعتبار نسبتا بالایی شده است. در این مقاله سعی شده است ابعاد گوناگون پژوهش قوم نگاری بررسی شود. به همین منظور، پارادایم و روش شناسی غالب در این روش و مراحل تحقیق با رویکرد قوم نگاری معرفی شده است. در نهایت رویکردی نو با عنوان «قوم نگاری انتقادی» مطرح شده است.
    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، قوم نگاری، تحلیل محتوا، نظریه مفهوم سازی بنیادی، قوم نگاری انتقادی
  • سیدیاسر ابراهیمیان جلودار، سیدروح الله ابراهیمیان جلودار، سیدمحمود ابراهیمیان جلودار صفحه 89
    در سال های اخیر، سازمان های مختلف پیوستن به مسیر دانش را آغاز کرده اند و ایجاد مفاهیم جدیدی همچون کار دانشی، مدیریت دانش و سازمان های دانشی خبر از شدت یافتن این حرکت می دهد. باور صاحب نظران نیز بر آن است که دانش به محور تحول اقتصاد جهانی و منشا خلق ارزش در سازمان ها تبدیل شده است. این امر ضرورت برنامه ریزی، سازماندهی، رهبری سازمانی و همچنین مدیریت فرایند دست رسی به دانش درست را، به گونه ای که از کارایی و اثربخشی لازم برخوردار باشد، نشان می دهد. بنابراین ضروری به نظر می رسد که مدیریت دانش از اثربخشی لازم در فرایندهای کسب، خلق، ذخیره و به کارگیری دانش برخوردار باشد. چنین هدفی می تواند به واسطه توانمندی های مدیریت دانش حاصل شود. از این رو هدف این مقاله ترکیب و پیشنهاد توانمندی های مدیریت دانش در فرایندهای مختلف مدیریت دانش، به منظور بررسی اثربخشی مدیریت دانش، است. در این مقاله پس از بررسی پنج اصل مدیریت دانش نشان داده می شود که موفقیت و اثربخشی مدیریت دانش در سازمان ها بستگی به تعهد کامل سازمان ها و کارکنان به این پنج اصل دارد. دیگر اینکه معیارهای توانمندی مدیریت دانش در فرایندهای مدیریت دانش منجر به اثربخشی مدیریت دانش می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، توانمندی مدیریت دانش، مدیریت دانش اثربخش، فرایند مدیریت دانش
  • زهره دهدشتی شاهرخ، توکل شرفی * صفحه 105

    قلمرو رقابتی سازمان ها در سال های اخیر از لحاظ پویایی و بالندگی در سطح بالایی قرار داشته است. برای بقا در چنین شرایط جدید و متغیری، استمرار و پایداری در مزیت رقابتی، از طریق توسعه ظرفیت های فردی و سازمانی، ضرورت یافته است. از این رو، برخی از متفکران و صاحب نظران معاصر اظهار می کنند که دانش منبع عمده کسب مزیت رقابتی پایدار محسوب می شود و سازمان ها، به منظور دستیابی به چنین مزیتی، می توانند به خلق دانش به مثابه فرصتی جدید توجه کنند. در جامعه دانشی، سازمان ها به تقویت پایدار توانمندی های اصلی و به روزکردن پایگاه دانشی خود، به منظور روبه رو شدن با چالش های محیطی، نیاز پیدا کرده اند. به این منظور، درک مفهوم دانش آفرینی و به صحنه عمل آوردن فنون آن، یکی از مباحث حساس در رشته مدیریت شده است. ایجاد دانش جدید، اکتساب دانش، استفاده از این دانش در تصمیم گیری و کاربرد آن شواهدی بر اهمیت و ضرورت این امر در سازمان های امروزی است. در این مقاله، با استفاده از الگوی حلزونی آفرینش دانش نوناکو، الگویی جدید از راهبردهای دانش آفرینی سازمانی در قالب الگوی (کاوشی، کارآفرینی سازمانی، ترکیبی و بهره برداری) عرضه شده است. در این الگو تغییر و تبدیل دانش با استفاده از مفهوم دو نوع دانش عمومی و خصوصی و در سطح سازمانی صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: راهبردهای دانش آفرینی، دانش خصوصی و عمومی، دانش آشکار و پنهان
  • ابراهیم سبا، جنیفر رولی، راشل دلبریج ترجمه: امیر لطفی صفحه 121

    این تحقیق با هدف کمک به فهم مدیریت و اشتراک دانش در بخش عمومی در منطقه خاورمیانه و از طریق یک نمونه پژوهی بر پایه بررسی ابتکارات، چالش ها و موانع پیش روی دانش صورت گرفته است. مصاحبه های نیمه ساختارمند با پانزده نفر از افسران پلیس در رده ها و سطوح مختلف صورت گرفت. سوالات بر راهبردها و رهیافت های مدیریت دانش، به منظور تشویق کارکنان به مبادله و اشتراک دانش، و نیز مشکلات مربوط به تشویق افسران در به اشتراک گذاشتن دانش متمرکز شد. مصاحبه ها یا پس از ضبط، رونوشت از آن تهیه می شد و یا مستقیما از آن ها یادداشت برداری می شد. یک تحلیل سه مرحله ای موضوعی نیز از مصاحبه ها صورت پذیرفت. نیروی پلیس دبی دارای تعهدی راهبردی به توسعه مدیریت دانش به منظور افزایش کارایی خویش است. این نیرو در سال 2003 برنامه سرمایه گذاری بر روی مهارت ها را آغاز و در سال 2005 اداره مدیریت دانش و در سال 2009 اداره آموزش را تاسیس نمود. اما شواهد به دست آمده از مصاحبه ها نشان می دهد که سازمان هنوز نتوانسته است فرهنگ دانشی را درون سازمان جا بیندازد. چهار مانع کلیدی بالقوه پیش روی اشتراک دانش شناسایی شد: ساختار سازمانی، رهبری، اختصاص دادن زمان و اعتماد. این مقاله اهمیت رهبری، اختصاص دادن زمان و اعتماد را در مسیر ترویج فرهنگ دانشی و تشویق در به اشتراک گذاشتن دانش آشکار می سازد. در فرهنگ عربی، عنصر رهبری و اعتماد و پاداش های مرتبط با آن، مانند احترام، نقش ویژه ای در این مسیر ایفا می کند.

    کلیدواژگان: اشتراک دانش، مبادله دانش، راهبردهای مدیریت دانش، بخش عمومی، نیروی پلیس، سازمان های بخش عمومی، پلیس
|
  • Hamid Asadnia, Ebrahim Jan Bozorgi, Mirza Ali Khalil Por Page 11
    In Iran Islamic republic the duty of financial supervision in execution of the article of 90 of state public accounts are assigned to ministry of finance and economy. The ministry of finance and economy enforces the duty of supervision through assignment of accountant agents in administrative systems too. But due to massive bulk and diversity of administrative systems finance activities, always all finance operations are not possible case by case and directly by accountant. Therefore legislative assigns part of accountant duty to accountant agent. Now how much the supervision of accountant over the performance of accountant agent is effective and prevents the wrongdoing and finance corruptions is the problem that this research is trying to provide an answer to it. In this research to describe data, description statistics such as Frequency Distribution Table and diagrams are used and to answer the research questions the single sample T test and freedman variance analysis are used. Questionnaire is the measurement tool in this research. To collect research data the questionnaire distributed among all research statistical population. The results of hypothesis testing and collection of research findings indicate that the supervision of accountant influence the exactness, speed and accuracy of law and regulation observance and fulfillment of Iran police accountant agent duties.
    Keywords: Accountant, Accountant Agent, Supervision, Performance, Iran Police
  • Zainab Sadeghi, Reza Mohtashami Page 25
    Our age is the age of great and complex organizations and the environment we are facing is subject to many developments and changes. Therefore organizations should understand and have deep perception about factors and elements influencing their effectiveness so that by creation of fitness and harmony among organization components and ingredients, they can provide meaningful survival field in the environment. The purpose of this article is to study the organization structure, type and characteristics which can influence the ingredients performance and behavior and finally the organization effectiveness. Therefore by descriptive method in this article the most recent organization structure typology is introduced and the characteristics and an introduction to some research findings related to organization structure and organization effectiveness provided to ensure meaningful preservation and survival of organizations in environment. Furthermore effectiveness is necessary to improve and change organizational structure and convert them to enabling organizational structure
    Keywords: Enabling Organizational Structure, Deterrent Organizational Structure, Organizational Effectiveness, Typology
  • Hassan Jahan Shahi, Hossain Ali Hassan Por, Masood Ahmadi Ghawaghi Page 43

    The knowledge management execution requires the creation of innovation and change of structures in organization. Many organizations have failed in knowledge management execution; therefore the systematic and careful study of effective factors in successful execution of knowledge management is necessary. The purpose of this article is the recognition of influencing factors in knowledge management successful execution and ranking these factors based on the appraisal laboratory method and the fuzzy decision making test in association to internal dependencies of these factors. Appraisal laboratory method and fuzzy decision making test by formation of matrix of general relation between factors deal with the ranking factors. Fuzzy sets are used for interpretation of subjective appraisals to language variables. For execution of suggested method, in part one, the effective factors of knowledge management success was extracted from subject literatures and in part two, appraisal laboratory method and fuzzy decision making test were executed. The findings of this research indicated that the factor "systematic knowledge processes" are more prominence in knowledge management successful execution and this factor influenced severely by other factors.

    Keywords: Knowledge Management, Successful Factors, Appraisal Laboratory Method, the Fuzzy Decision Making Test
  • Ali Reza Poya, Zainab Malaki Page 61
    Ethnography is one of research qualitative methods in humanities. In this method the researcher by active involvement in the research field tries to participate in development of scientific insight in groups or cultures. In this approach by using different tools the individuals are studied to extract social meanings from natural conditions. Research group observation in natural conditions and finally analysis and appraisal of research bed findings and field lead to comprehensive insight in ethnography research with relatively high credit. In this research it is attempted to study the different dimensions of ethnography research. Therefore the dominant methodology and paradigm in this research and research stages with regard to ethnography approach introduced. Finally a new approach by the title of "critical ethnography" suggested.
    Keywords: Qualitative Research, Ethnography, Content Analysis, Grounded Conceptualization Theory, Critical Ethnography
  • Yasser Ebrahimiyan Jelodar, Rohoallah Ebrahimiyan Jelodar, Mahmod Ebrahimiyan Jelodar Page 89
    In recent years different organizations have started to join the knowledge path and the creation of new concepts such as knowledge work, knowledge management and knowledge organization that betoken the intensity of this movement. The experts believe that knowledge has changed into world economy development axel and a source of value creation in organizations. This matter indicated that planning, organization, organization leadership and also access process management to accurate knowledge in an effective and efficient manner are necessary. Therefore it is necessary that knowledge management should enjoy required effectiveness in acquisition processes, creation, preservation and knowledge application. Such purpose can be achieved through knowledge management abilities. Therefore the purpose of this article is composition and suggestion of knowledge management abilities in knowledge management different processes to analyze knowledge management effectiveness. After the study of five knowledge management principles in this article it is shown that success and knowledge management effectiveness in organization depend on personnel and organization total commitment to these five principles. Furthermore the knowledge management ability parameters in knowledge management processes lead to knowledge management effectiveness.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Management Ability, Knowledge Management Effectiveness, Knowledge Management Processes
  • Zohreh Dehdashti, Tavakol Sharafi Page 105

    Organizations competition domain in recent years have been in high level in regard to growth and dynamism. Survival in such changing and new conditions, continuity and sustainability in competition advantage through organizational and individual capacities development has become a necessity. Therefore some contemporary experts and thinkers have stated that knowledge is the main source of acquiring sustainable competition advantage and organizations should pay attention to knowledge creation as a new opportunity to attain such advantage. In knowledge community, organizations need to reinforce permanently their main capabilities, updating their knowledge bases to confront environment challenges. Thus perception of knowledge creation concept and actualization of their technique are one of the sensitive topics in management discipline. New knowledge creation, knowledge acquisition, usage of this knowledge in decision making and its application are witnesses of its importance and necessity in today organizations. In this article using Nonaka Knowledge Creation Spiral Model, new model in template of exploration, organizational entrepreneurship and exploitation from organizational entrepreneurship strategies have been introduced. In this model, using concept of two types of general and specific knowledge, conversion and changes at organization level are introduced.

    Keywords: Knowledge Creation Strategies, General, Specific Knowledge, Tacit, Explicit Knowledge
  • Ibrahim Seba, Jennifer Rowley, Rachel Delbridge Page 121

    This study aims to contribute to understanding of knowledge management and sharing in the public sector in the Middle East through a case study based investigation of knowledge management initiatives and associated challenges and barriers. Semi-structured interviews were conducted with 15 police officers of different rank and position. Questions focussed on knowledge management strategies and approaches to encouraging employees to exchange and share knowledge, and difficulties associated with encouraging officers to share knowledge. Interviews were either recorded and transcripts created, or notes were taken. A three-stage thematic analysis of the interview transcripts was undertaken. The Dubai Police Force has made a strategic commitment to the development of knowledge management to enhance performance. It established a Skills Investment Programme in 2003, a Knowledge Management Department in 2005, and more recently, in 2009, a Curriculum Department. However, the evidence from interviews suggests that the force has yet to succeed in embedding a knowledge culture. Four key factors were identified repeatedly as potential barriers to knowledge sharing: organizational structure, leadership, time allocation, and trust. This article demonstrates the importance of leadership, time allocation, and trust in promoting a knowledge culture and encouraging knowledge sharing. In Arab cultures, leadership and trust, and associated rewards such as respect have a particular role to play.

    Keywords: Knowledge Sharing, Knowledge Exchange, Knowledge Management Strategies, Public Sector, Police Forces, Public Sector Organizations, Police