فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 9 (پاییز 1382)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 9 (پاییز 1382)

  • 364 صفحه، بهای روی جلد: 6,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/09/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مباحث نظری
  • علی فیض زاده صفحه 13
    برنامه توسعه سازمان ملل متحد هر ساله گزارشی به نام گزارش توسعه انسانی منتشر می کند که در بخشی از آن، با استفاده از شاخصی ترکیبی به نام شاخص توسعه انسانی، وضعیت کشورهای مختلف از نظر موفقیت در فراهم آوردن امکان زندگی سالم توام با دانش و رفاه اقتصادی مقایسه می شود. گزارش توسعه انسانی سال 2003 اخیرا منتشر شده است و این مقاله، بر اساس این گزارش، به بررسی وضعیت ایران در چند سال اخیر می پردازد.
    در سال 2003، ایران در جایگاه 106 قرار گرفته است که نسبت به سال 2001، که در جایگاه 90 قرار داشت، سقوط بارزی کرده است. این سقوط در حالی است که در بین همسایگان ایران، غیر از عراق و افغانستان، تنها پاکستان است که از نظر توسعه انسانی پایینتر از ایران قرار گرفته است. امتیاز توسعه انسانی ایران نیز در این سال 0.719 بوده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش و در مقایسه با سالهای پیشتر افزایش اندکی را نشان می دهد. این در حالی است که میزان افزایش امتیاز توسعه انسانی در بسیاری از کشورهای همسایه مانندعمان، ترکمنستان و آذربایجان بیشتر از ایران بوده است. کاهش نسبت ناخالصی ثبت نام از 73 درصد در سال 2001 به 64 درصد در سال 2003علت اصلی سقوط رتبه ایران بوده است.
    شاخص توسعه انسانی، سنجه ای مناسب و یکدست برای مقایسه میزان موفقیت کشورها در دستیابی به اهداف توسعه است و لازم است که برنامه های توسعه ای کشورمان با در نظر داشتن عوامل این شاخص طراحی شود. همچنین میزان پراکندگی این شاخص در سطح کشور نیز از اهمیت بالایی برخوردار است که باید در اجرای برنامه های سنجش شاخص توسعه انسانی در سطح کشور مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، شاخص توسعه انسانی، رفاه اقتصادی
  • مهدیس کامکار صفحه 27
    از هزاران سال پیش، تعاریف اعتیاد، سوء مصرف، مصرف و پدیده (phenomenon) موارد رویگردان، مواد موثر بر روان، تحریک کننده، تخدیر کننده، خلسه آور، و تقویت کننده روان در اقلیمها و بین اقوام مختلف مطرح و جنجال برانگیز بوده است.
    شاید مهمترین دلیل این امر تاثیر این مواد نه تنها در فرد، بلکه در رفتار و روابط وی با خانواده و جامعه و در نهایت، اثر بر جامعه بوده است. به همین دلیل این بحث، علاوه بر تعاریف روان پزشکی و تفاوتهای بین مصرف، سوء مصرف و وابستگی به مواد موثر بر روان (روانگردان)، در بردارنده تفاوتها و تشابهات اصول عقیدتی است بین: 1) ممنوع خواهان مواد، 2) قانونی خواهان مواد که معتقد به قانونی کردن بازار آزاد همراه با ایجاد محدودیت در مورد کودکان و نوجوانان و اعمال مالیات سنگین بر مواد غیر قانونی و درواقع، قانونی کردن مواد موثر بر مواد هستند و 3) اختیار گرایان که معتقدند جامعه و دستگاه های قضایی و اجرایی آن حق ورود به حریم افراد را ندارند و مصرف هرگونه ماده ای را جزو اختیارات فردی می دانند.
    کلیدواژگان: جرم زدایی، جرم انگاری، کاهش عوارض، سوءمصرف مواد، وابستگی به مواد، ممنوعیت خواهان مواد، اختیاگران، قانونی خواهان مواد
  • شهرزاد برومند صفحه 63
    قاچاق مواد مخدر در دنیا درآمدی معادل 400 میلیارد دلار ایجاد می کند.به عبارت دیگر، دومین فعالیت پرسود اقتصادی بعد از صنعت اسلحه سازی به شمار می رود. درآمد حاصل از مواد مخدر مشابه درآمد حاصل از صنعت اتومبیل سازی یا داروسازی یا صنعت بانکداری است. تجارت مواد مخدر صنعتی است که نه مرز دارد و نه ملیت دارد و باندهای جنایتکار آن را به صورت چند ملیتی اداره می کنند. قاچاق مواد مخدر به صورت تجارتی سازمان یافته شکل است که سرمایه کلانی را جابه جا می کند، نیروی انسانی قابل ملاحظه ای را به کار می گیرد و از نیروی متخصص، با به فساد کشاندن یا تهدید و اعمال نفوذ، استفاده می کند.باندهای جنایتکار مانند کارتلهای کوکایین و مکزیکی، قاچاقچیان هنگ کنگی و تایوانی و چینی، کزانسترا سیسیلی (Cosa Nostrasicile) و مافیای روسی و اروپای شرقی اداره این بنگاه عظیم تجاری را بر عهده دارند.
    دورانی که در آن بعضی از کشورها خود را در ماده مخدر مخصوصی «تخصصی» می کردند به سر آمده است. در حال حاضر در تمام دنیا، همه گونه مواد مخدر برای بازاری که در حدود 200 میلیون نفر مصرف کننده تصادفی یا دائمی دارد تولید می شود. بر اساس گزارش برنامه (Most) یونسکو، جمهوری های شوروی سابق، 25 برابر نیمی از دنیا حشیش تولید می کنند. کشت کوکا، که به طور سنتی در بولیوی پرو و کلمبیا متمرکز بود، در حال حاضر در اکوادور، برزیل، ونزوئلا و پاناما نیز گسترش یافته است و حتی در سایر نقاط دنیا نیز گزارش شده است. آزمایشگاه های تولید کلروهیدرات، ماده لازم برای تولید خمیر کوکا، همان گونه که در شیلی وجود دارند در انگلستان هم فعال هستند. کشت خشخاش فقط به مثلث طلایی آسیای جنوبی (بیرمانی، لائوس، تایلند) یا هلال طلایی (افغانستان، ایران، پاکستان) محدود نمی شود و می توان مقادیر کمتر آن را در ترکیه، مصر، اروپای شرقی، مکزیک، امریکای مرکزی و آسیای مرکزی نیز یافت. در این نواحی خشخاش بر سطحی معادل بیش از 40هزار هکتار کشت می شود. ایالات متحده و اروپا مصرف کنندگان عمده مواد مخدرند. اما مصرف این مواد در دنیا، از اروپای شرقی گرفته تا آسیای جنوب شرقی وحتی افریقا، گسترش زیادی یافته است. در میان انواع مواد مخدر، از اکستازی (ecstasy)، کوکایین، کراک (crack) و هرویین استقبال روزافزونی می شود.
    کانابیس (cannabis) و مشتقات آن در همه دنیا مصرف می شود. در امریکا، درآمد حاصل از کشت کانابیس معادل 25 میلیارد دلار است و در بین تولیدات پر محصول کشاورزی همانند سویا و ذرت، در رده نخست قرار دارد.
    تولید مواد مخدر هر چند غیر قانونی است اما منبع درآمد بسیار مهمی برای بعضی از کشورها به شمار می رود و می تواند کسر بودجه آنها را جبران کند. عوامل خاصی دلارهای مواد مخدری را پولشویی و وارد فعالیتهای قانونی می کنند. این عاملها می توانند بانک های سازمان یافته، بنگاه های اقتصادی یا حتی یک ملت باشند. تحقیقات انجام شده در زمینه پول شویی به خوبی رابطه تنگاتنگ میان اقتصادهای رسمی و غیر قانونی را نشان می دهد. صنعت مواد مخدر ریشه های خود را در همه جا گسترانیده است، در جوامع شهری، در جوامع روستایی، در میان تجار یا دولتمردان. تقریبا نیمی از جمعیت روستایی 5 جمهوری آسیای مرکزی به کشت مواد مخدر اشتغال دارند. در بولیوی یک نفر از 10 نفر جمعیت شاغل این کشور در صنعت مواد مخدر مشغول به فعالیت است.
    در ایران نیز سوء مصرف مواد مخدر و اعتیاد سالهاست که به یکی از معضلات حاد اجتماعی - اقتصادی تبدیل شده و شمار معتادان و درصد مصرف کنندگان مواد مخدر در حال افزایش است.
    مبارزه با این پدیده مستلزم شناخت دقیق همه ابعاد آن اعم از اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است. بنابراین، برنامه هایی در امر مبارزه با مواد مخدر و اعتیاد موفق خواهند بود که با شناخت واقع گرایانه از مساله طرح و اجرا شوند.
    در صورتی که برنامه های مبارزه با مواد مخدر بر اساس تحقیقات پژوهشی طراحی نشود،نمی توان امید چندانی به موفقیت آنها داشت. بدین لحاظ بررسی اقتصادی مواد مخدر از دیدگاه سنتی می توان کمکی در درک پدیده اعتیاد به مواد مخدر باشد. در این مقاله، ابتدا پیدایش قیمت در یک بازار غیر قانونی، سپس درآمدهای حاصل از قاچاق مواد مخدر و، در آخر، سازماندهی های جنایی بررسی می شود.
    در مقاله حاضر، ضمن بررسی وضعیت بازار مواد مخدر در برخی کشوهای امریکایی و اروپایی، عرضه و تقاضا و مکانیسم های تعیین قیمت مواد ارایه خواهد شد. در پایان نیز مروری کوتاه بر بازار مواد مخدر ایران آمده است.
  • مباحث کاربردی
  • بررسی سیر تکوین اندیشه برنامه ریزی و توسعه در ایران
    علی حاج یوسفی صفحه 91
    قسمت اول مقاله حاضر در شماره 8 فصلنامه به چاپ رسید. در آن مقاله، ضمن بررسی چگونگی پیدایش اندیشه توسعه در ایران، مساله توسعه و عمران پس از کودتای اسفند 1299 و سپس تحولات توسعه از شهریور 1320 به بعد در دوران پهلوی دوم تحلیل شد. در قسمت دوم مقاله، زمینه های برنامه ریزی اجتماعی در دوران دولت ملی مرحوم دکتر محمد مصدق مطرح می شود.
  • حمزه زینالی صفحه 109
    در قانون 9 ماده ای «حمایت از کودکان و نوجوانان» مصوب 25 آذر ماه 1381 مجلس شورای اسلامی، در قبال «بزه دیدگی» اطفال، رویکردی دو گانه اتخاذ شده است. از یک سو، در پرتو توجه به یافته های علمی و تعهدات بین المللی ایران و با توسل به ساز و کار جرم انگاری خاص برخی رفتارها، به حمایت کیفری ویژه و افتراقی از اطفال بزه دیده (آزار دیده) اقدام شده و از دیگر سو، تحت تاثیر دغدغه های شرعی و فقهی والدین، اولیای قانونی و سرپرستان صغار از شمول قانون فوق استثنا شده اند و حمایت کیفری مقرر، محدود به آزار کودکان از جانب افرادی غیر از آنها شده است. در ماده این قانون نیز تا حدود زیادی از سیاست کیفری افتراقی اتخاذی قانونگذار درصد آن (مواد 2، 3 و 4) عدول شده است.
    کلیدواژگان: کودکان، نوجوانان، کودک آزاری، سیاست جنایی
  • کتایون جهانگیری صفحه 133
    ارزیابی منطقه ای فرایندی است که در طی آن، نیازهای ساکنان منطقه مورد نظر شناسایی، تعیین و اولویت بندی می شود تا به تهیه و تدوین برنامه ها و راهکارهایی مناسب به منظور رفع مشکلات اقدام گردد. در این پژوهش تلاش شده است تا ضمن شناسایی ویژگی های منطقه 17 شهر تهران و نیازهای ساکنان آن، نظرهای آنان در خصوص مشکلات منطقه اخذ شود.
    این پژوهش در سه مرحله انجام گرفته است. در مرحله اول، با مطالعه ای توصیفی، ویژگی های منطقه 17 شناسایی شد. در مرحله دوم، دیدگاه های گروه های هدف، به طرقه کیفی و با روش های بحث گروهی متمرکز، مصاحبه عمیق و برگزاری پانل کارشناسی، به دست آمد که نتیجه آن دستیابی به فهرستی از مشکلات منطقه 17 بود. در مرحله سوم، در جریان مطالعه ای مقطعی، با توجه به نتایج مطالعه کیفی مرحله دوم، پرسشنامه بسته ای تدوین و نظرهای 525 نفر از ساکنان منطقه 17 به کمک آن اخذ شد.
    این مطالعه نشان داد که منطقه 17، که کوچکترین منطقه شهری با بیشترین تراکم جمعیت در شهر تهران است، به دلایل متعددی، با مشکلات وسیع تری نسبت به دیگر مناطق شهر تهران مواجه است. شرایط ویژه این منطقه سبب شده است که ساکنان آن با مشکلات خاصی دست به گریبان باشند. نتایج نهایی این بررسی نشان داد که مشکلات این منطقه برحسب اولویت عبارت اند از: اعتیاد، تراکم جمعیت و شلوغی، درآمد پایین، مشکلات ترافیکی، بیکاری، وضعیت نامناسب بهداشت محیط (به ویژه فاضلاب)، بی بندوباری و مفاسد اخلاقی، نا امنی و زیاد بودن جرایم، ساختار قدیمی، عبور راه آهن از منطقه، آلودگی صوتی ناشی از صدای قطار و هواپیما.
    در این پژوهش سعی شده است با کسب نظر از برنامه ریزان، سیاست گذاران و متولیان سازمان های منطقه ای و فرامنطقه ای در مورد معضلات موجود و مقایسه فهرست به دست آمده با نظرها و نیازهای ساکنان منطقه، ضمن بازبینی برنامه های جاری و ارزیابی عملکرد سیستم های موجود، توجه مسئولان امور به بررسی ریشه های بروز این مسایل در منطقه 17 جلب گردد تا این توجه به کشف و به کارگیری راهکارهای مناسب و مداخلات موثر منتهی شود.
    کلیدواژگان: مشکلات اجتماعی، شهر تهران، ارزیابی ممنطقه ای، اعتیاد
  • مشکلات اجتماعی
  • محسن وزیریان صفحه 145
    این مقاله با هدف مرور فعالیتهای انجام شده در زمینه کاهش تقاضای مواد در کشور و مقایسه آن با یافته های علمی و تجربیات جهانی نوشته شده است تا با شناسایی کاستی ها، به چاره جویی و رفع آنها مبادرت شود.
    عرصه کاهش تقاضا به طور کلی شامل سه رویکرد پیشگیری، درمان و کاهش آسیب است. برنامه های پیشگیرانه که سعی در کاهش بروز موارد جدید سوء مصرف مواد دارند به شیوه ها و اشکال مختلفی اجرا می شوند. مطالعات نشان داده است که تنها آن دسته از اقدامات پیشگیرانه موثرند که جامع، چند بخشی و مداوم باشند. در میان اقدامات درمانی نیز تنها اقداماتی موثرند که به اعتیاد به چشم بیماری مزمن بنگرند. به عبارت دیگر، تنها درمانها و مراقبتهای طولانی مدت در ترک اعتیاد موثرند. همچنین، به دلیل آمادگی نداشتن بسیاری از معتادان برای پذیرش درمان از یک سو و نیز گسترش بیماری های مهلکی همچون ایدز و هپاتیت از طریق استفاده مشترک از وسایل تزریق از سوی دیگر، اتخاذ روش های کاهش آسیب که مبتنی بر به کارگیری اصول بهداشتی بدون الزام به ترک هستند از اولویتهای کاهش تقاضاست.
    به لحاظ میزان مصرف مواد افیونی ایران رتبه اول را در بین کشورهای جهان داراست. تاریخ معاصر کشور ما نشان دهنده غلبه دیدگاه کاهش عرضه و نقش حاشیه ای کاهش تقاضاست. رویکرد کاهش تقاضا در ده سال اخیر به تدریج در کشور گسترش یافته است، اما کمبودهایی، چه از بعد بررسی های همه گیری شناسی و فعالیتهای موثر پیشگیرانه، درمانی و کاهش آسیب، در آن وجود داشته است. بنابراین ضروری است که مساله کاهش تقاضا مورد توجه بیشتر صاحب نظران و مسوولان کشور قرار گیرد.
  • منصور رحمدل صفحه 203
    عتیاد به مواد موخدر امروزه یکی از معضلات اساسی زندگی بشری به شمار می رود. نزدیک به یک قرن است که جامعه بشری در سطحی گسترده مصمم به چاره اندیشی اساسی در مورد این معضل شده است. می توان گفت که در طی این مدت، در غالب کشورها، مصرف سوء مصرف و اعتیاد به مواد مخدر جرم شناخته شده و برای مرتکبان این جرایم مجازاتهایی تعیین و اعمال شده است. ولی، به رغم اعمال مجازاتهای سنگین، هنوز هم این مشکل، از جمله در کشور ما ایران، رو به گسترش است.
    تصور غالب، حداقل در ایران و مستفاد از قوانین تصویب شده در مورد اعتیاد و مصرف و سو مصرف مواد مخدر، آن بوده است که باید با معضل مصرف مواد مخدر و بخصوص اعتیاد به شکلی قهرآمیز برخورد کرد. به عبارت دیگر، دیدگاه غالب در برخورد به مصرف و اعتیاد به مواد مخدر دیدگاهی سرکوبگرانه بوده است. ولی آنچه مسلم است این است که علم پزشکی فرد معتاد را بیمار می داند. بدیهی است که باید با بیمار مطابق اصول درمان بیماری برخورد کرد و نه سرکوبگرانه.
    بررسی جرم انگاری یا جرم زدایی از مصرف مواد مخدر یا اعتیاد به مواد مزبور از این جهت واجد اهمیت است که، بر اساس آمار رسمی، در ایران تعداد 1.200.000 نفر معتاد و تعداد 800.000 نفر مصرف کننده تفننی مواد مخدر وجود دارد. بنابراین جرم زدایی با سرنوشت عده زیادی معتاد ارتباط مستقیم دارد.
    برای توجیه اتخاذ یکی از نظریه های جرم شناختی و حقوقی در مورد جرم انگاری یا جرم زدایی، لازم است ابتدا مبانی نظری نظریه های مزبور بررسی شود، زیرا سوال در این مقاله این است که آیا باید از سو مصرف و اعتیاد به مواد مخدر جرم زدایی شود یا می بایستی همچنان جرم تلقی شوند؟
  • فریبرز رئیس دانا صفحه 243
    مقاله حاضر مروری است بر تاریخچه بازار تریاک و هرویین در ایران، همراه با ارایه آمارهای جدید مربوط به قاچاق مواد، و عوامل موثر بر عرضه و تقاضا، و نیز تحلیلی است کمی بازار مواد. در این تحلیل، به عوامل اقتصادی، انگیزه های عرضه و تقاضای مواد، توقیف محموله ها و ویژگی های اقتصادی - اجتماعی مصرف کنندگان و خرده فروشان پرداخته و نشان داده شده است که این عوامل در شکل گیری ارزش مالی، عملکرد بازار و انگیزه های شخصی افراد، به ویژه جوانانی که از گروه های مختلف اجتماعی-اقتصادی هستند، موثرند.
    رابطه عاطفی متقابل میان والدین و فرزندان در فرهنگ ایرانی همچنان قوی و مستحکم است و به همین دلیل، با رواج اعتیاد در میان جوانان، بر فشار خانواده ها به دولت برای کنترل مواد و مبارزه با قاچاق آن افزوده می شود؛ و از آنجایی که بر طبق ایدئولوژی رسمی شیعه (با توجه به تفسیر اغلب روحانیون)، شیوع مواد ناشی از توطئه دشمنان به منظور تضعیف امت اسلامی است، دولت اقدام به ایجاد نظارت بر مواد کرد. تلفات انسانی و خسارات اقتصادی سنگین ناشی از مصرف و قاچاق مواد در سال باعث شد که توجه دولت در مرحله اول به سمت مهار عرضه مواد مصرف گردد. به اعتقاد مولف، دولت به واسطه دیدگاه های کشورهای غربی، به ویژه در زمینه لزوم رعایت حقوق بشر، مجبور به همراهی و قبول مسوولیت در زمینه کنترل مواد شده است.
  • بهزاد سترای صفحه 263
    پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان گرایش به اعتیاد در افراد بالای ده سال در سال 1381 انجام گرفته است. میزان گرایش به اعتیاد با آزمون محقق ساخته که در آن ابعاد مختلف گرایش (شناختی، عاطفی، عملی) در نظر گرفته شده بود و براساس پارامترهایی از قبیل سن، جنسیت، وضعیت تاهل، سابقه مصرف مواد، سابقه مصرف سیگار، میزان درآمد خانواده و محل سکونت، در مجموع با 16 نوع متغیر مستقل و با 77 سطح از این متغیرها، سنجیده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد بالای ده سال استان اردبیل در سال 1381 بود و با استفاده از روش «توصیفی پیمایشی» استفاده شد. در بخش توصیف داده ها، از شاخصهایی از قبیل نمرات، واریانس نمرات و انحراف استاندارد نمرات گرایش به اعتیاد؛ و در بخش تحلیل اطلاعات، از روش تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون توکی (HSD) بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان گرایش به اعتیاد در گروه هایی از قبیل بیکاران، بی سوادان، روستاییان، حاشیه نشینان شهرها، خانواده های دارای سابقه مصرف مواد و خانواده های پرجمعیت، و در برخی از شهرستانهای استان از قبیل مشگین شهر، نسبت به سایر سطوح گروه های خود، بالا و دارای تفاوت معنی دار است.
    کلیدواژگان: گرایش، نگرش، اعتیاد، مواد مخدر، استان اردبیل
  • محمدرضا سرگلزایی صفحه 283
    میزان بالای شیوع سوء مصرف مواد در ایران و پیامدهای روانی - اجتماعی آن ضرورت پژوهش های همه جانبه را بیش از پیش نمایان ساخته است. با توجه به ساختار جمعیتی جوان ایران، یکی از گروه های در معرض خطر دانشجویان هستند و این امر در مورد گروهی از دانشجویان که به اقتضای شغل خویش دسترسی آسان تری به مواد و داروهای مختلف دارند (دانشجویان پزشکی) اهمیت بیشتری دارد. با توجه به نکته های یاد شده، پژوهشگران فراوانی سوء مصرف مواد بین دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد را در نیمه دوم سال 1380 مطالعه کرده اند. به این منظور، پرسشنامه ای شامل سوالهایی درباره سن، جنسیت، وضعیت تاهل، محل سکونت، مقطع تحصیلی و مواد مصرفی احتمالی تهیه و بین 1126 دانشجوی پزشکی توزیع شد. از مجموع پرسشنامه ها، 433 مورد تکمیل و برگشت داده شد و همین تعداد با استفاده از روش های آماری غیر مولفه ای و به وسیله نرم افزار spss تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که بین متعیرهای جنسیت و سن با سوء مصرف مواد ارتباط معنا داری وجود دارد و این امر در مردان شایعتر است، اما ارتباطی بین مقطع تحصیلی و محل سکونت دانشجویان با سوء مصرف مواد به دست نیامد. علاوه بر این، ارتباط معناداری بین سوء مصرف مواد و وضعیت تاهل و نیز بومی یا غیر بومی بودن دانشجویان پیدا نشد.
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، وضعیت فردی، وضعیت خانوادگی، دانشجویان پزشکی، دانشگاه مشهد
  • لیلا کوهی صفحه 295
    این پژوهش به بررسی وضعیت روان شناختی کودکان دارای پدر معتاد اختصاص دارد. به همین منظور، از میان مراجعین به مرکز ترک اعتیاد شهید ملت دوست، سوء مصرف کنندگان تریاک که 5-3 سال سابقه مصرف تریاک داشتند و دارای کودکان سنین 9-7 سال تمام بودند، گروه بالینی شامل 40 نفر انتخاب شد. گروه مقایسه پژوهش نیز شامل 40 نفر از افرادی بود که سابقه سوء مصرف هیچ ماده ای را نداشتند. آنان از لحاظ سن، تحصیلات، وضعیت اقتصادی خود و همسرشان و نیز تعداد فرزندانشان با گروه بالینی به صورت گروهی همتاسازی شدند.
    اهداف دیگر پژوهش مقایسه الگوهای شخصیتی بیمارگونه در افراد دچار اعتیاد و نیز بررسی رابطه میان الگوهای شخصیتی پدران با مشکلات رفتاری-هیجانی کودکانشان بود. برای بررسی وضعیت روان شناختی کودکان از فهرست رفتاری-هیجانی کودک (CBCL) استفاده شد و برای بررسی الگوهای شخصیتی در پدران، از پرسشنامه چند محوری میلون(MCMI-II) 2. یافته های پژوهش نشان داد که کودکان پدران دچار اعتیاد اختلالات رفتاری-هیجانی بیشتری نسبت به گروه کودکان پدران غیر معتاد دارند. مقایسه الگوهای شخصیتی بیمارگونه در افراد معتاد و غیر معتاد نیز حاکی از وجود سه الگوی شخصیتی بیمارگونه (ضد اجتماعی، خود شیفته، وابسته) در افراد دچار اعتیاد بود. یافته های مربوط به بررسی رابطه میان الگوهای شخصیتی پدران و مشکلات رفتاری-هیجانی کودکان نیز نشان دهنده وجود رابطه میان برخی الگوهای شخصیتی در پدران و برخی از مشکلات رفتاری-هیجانی در کودکان آنان بود. این رابطه میان مولفه های زیر وجود دارد:- الگوی شخصیتی ضد اجتماعی در پدران گروه بالینی و رفتار بزهکارانه و پرخاشگرانه در کودکان - الگوی شخصیتی خودشیفته در پدران گروه بالینی و انزوا، اضطراب/افسردگی پرخاشگری در کودکان - الگوی شخصیتی آزارگر در پدران گروه بالینی و مشکلات اجتماعی و رفتارپرخاشگرانه در کودکان- الگوی شخصیت مرزی در پدران گروه بالینی و مشکلات اجتماعی و رفتار پرخاشگرانه و سایر مشکلات در کودکان - الگوی شخصیت پارانویید در پدران گروه بالینی و مشکلات اجتماعی و رفتار پرخاشگرانه و سایر مشکلات در کودکان.
  • دکترعلیرضا کلدی صفحه 307
    پژوهش حاضر به منظور بررسی علل بازگشت مجدد معتادان به اعتیاد در اردوگاه کاردرمانی و بازپروری استان زنجان، با هدف شناخت منبع کنترل (درمانی و بیرونی) که بازگشت مجدد داشته اند و همچنین علل و عوامل تاثیر گذار بر بازگشت مجدد به اعتیاد، در سال82-81 با حجم نمونه آماری شامل 277 نفر از معتادانی که بازگشت داشته اند اجرا شده است.
    روش پژوهش روش پیمایشی است که با استفاده از دو نوع پرسشنامه به اجرا درآمده است. پرسشنامه اول شامل مقیاس کنترل درونی و بیرونی (راتر) برای تعیین منبع کنترل جامعه مورد مطالعه و پرسشنامه بعدی به منظور بررسی زمینه های گرایش مجدد به اعتیاد بر اساس مبانی نظری و فرضیه ها تهیه شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده، از روش های آمار توصیفی استنباطی استفاده شده و از آنجا که روش تحقیق پیمایشی است، با توجه به یژگی های روش پیمایشی و نوع پرسشنامه، از آزمون X2(کی دو) که از آزمونهای غیر پارامتریک است استفاده شده است.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد:- بین منع کنترل و گرایش مجدد به اعتیاد رابطه معناداری وجود دارد. در افراد دارای کنترل بیرونی، گرایش مجدد به اعتیاد بیشتر است.
    - بیشترین بازگشت مجدد به اعتیاد مجدد در دامنه سنی 31-20 سال به میزان 39% است که از این میزان، 27% شامل افرادی است که دارای منبع کنترل بیرونی هستند.
    - بازگشت مجدد افرادی که متاهل و دارای منبع کنترل بیرونی هستند بیشتر از افراد مجرد است.
    - بازگشت مجدد در افرادی که دارای سطح تحصیلات پایین و منبع کنترل بیرونی هستند به مراتب بیشتر از افراد دارای منبع کنترل درونی است.
    در مجموع یافته های پژوهشی حاکی از آن است که افرادی که دارای منبع کنترل بیرونی هستند، به دلیل ویژگی های رفتاری خاص خود که موفقیتها و شکستها و محرومیت های خود را به عوامل بیرونی و محیطی نسبت می دهند، به مراتب بیشتر از افرادی که دارای منبع کنترل درونی اند، به اعتیاد گرایش مجدد دارند و نسبت به عواملی از قبیل نحوه روابط خانوادگی، پذیرفته نشدن در خانواده و محیط اجتماعی، تاثیر پذیری از دوستان و ارزیابی خود از واکنش محیط اجتماعی نسبت به آنان بعد از ترک اعتیاد و آزادی از زندان عکس العمل نشان می دهند و این عوامل را دارای بیشترین تاثیر در بازگشت مجدد خود به اعتیاد می دانند.
    کلیدواژگان: کنترل درونی و بیرونی، اعتیاد، منابع کنترل، باگشت محدد به اعتیاد
  • دانشکده
  • مراکز مطالعاتی و تحقیقاتی: دانشکده سلامت و علوم اجتماعی دانشگاه میدلسکس انگلستان
    صفحه 335
    دانشگاه سلامت و علوم اجتماعی یکی از مراکز مهم آموزش و پژوهش تخصصی در لندن است. این مرکز، در کنار رشته های متنوعی که ارائه می کند برنامه ها و فرصتهای پژوهشی بسیاری نیز برای دانشجویان تدارک می بیند. تاکید عمده مسؤولان آن بر یادگیری بلندمدت و انعظاف پذیری است که این رویکرد بر پایه مهارت و تخصصی صاحب نطران آن در حیطه آموزش اتخاذ شده است. دانشگاه میدلسکس (Middlesex University) به عنوان یکی از ابداع کنندگان برجسته روش های جدید در آموزش عالی آوازه بلندی یافته است. اغلب برنامه های این دانشگاه در درجه اول بریتانیایی اند و استانداردهایی نیز برای سایرین وضع شده است. دانشکده سلامت و علوم اجتماعی خاستگاه برخی پژوهشگران مطرح بریتانیا و چندین مشاور برجسته در این رشته، از جمله مشاوران اصلی دولت است. دانشکده سلامت و علوم اجتماعی دانشگاه میدلسکس یکی از بزرگترین و مهمترین مراکز آموزشی در رشته های زیر است: پرستای و مامایی، علوم زیست محیطی، مطالعات سلامت، بهداشت تکمیلی، فعالیت های ورزشی، علوم زیست شناختی، جامعه شناختی، سیاست اجتماعی،مطالعات جنسیتی، مددکاری، روان شناسی، جغرافیای انسانی، اقتصاد و مطالعات مربوط به جهان سوم. همچنین پژوهشهای بسیاری در این دانشکده صورت گرفته و اعضای هیات علمی آن از پایه پژوهشی قوی برخوردارند. این استادان، علاوه براینکه برای دادن مشاوره تحقیقی کاملا در دسترس دانشجویان هستند، به منظور ارتقای کیفیت تحقیق خود و منطبق ساختن آن بر یافته های روز، با پژوهش مستمر، از داده های پژوهشی بهره می گیرند. تاکید عمده برنامه های آموزشی و پژوهشی این دانشکده بر فعالیت بین رشته ای است. در حقیقت، هدف اصلی برنامه ها برقراری پیوند میان تدبیر، تجربه، تئوری و عمل در سطوح عالی آموزشی و پژوهشی است. به رشته های پرستاری و مامایی و رشته های مربوط به سلامت و روان شناسی این دانشکده نمره QAA بالایی به دلیل کیفیت ارائه علمی درسها تعلق گرفته است.همچنین، در ارزیابی فعالیتهای تحقیقاتی سال 2001، پژوهشهای اعضای این دانشگاه در چهار حوزه امتیازات خوبی کسب کرد: پژوهشهای پرستاری (3a)، علوم زیست- محیطی (3b)، تحقیق در روان شناسی (3a) و جغرافی و سیاست اجتماعی و مدیریت (4). دانشگاه میدلسکس ارتباطات مستحکمی با سازمان بهداشت عمومی، سازمان های دولتی و جمعیت های منطقه ای به علاوه دامنه وسیعی از بریتانیا، ا
  • کتابخانه
  • کتابشناسی رفاه اجتماعی (منتخب کتابهای منتشره در تابستان 1382)
    صفحه 341
|
  • Mahdis Kamkar Page 27
    From many thousands years ago, there has been an argumentative, opposite or different definition and classification about drugs and medicines which have been effective on the brain and the psyche, and also many varieties of definitions of use, abuse, addiction, psychoactive, psychomimetic, psychodelics… among peoples around the world.The most important reason for all may be not only the effect of the drugs on the persons, but also its deteriorative and dangerous effect to his family and to the society over all.This article considers to describe psychiatric definition, difference and similarity between use and abuse of the drugs, and putting aside this matter try to explain and clarify the reasons of three important groups which are effective on the laws and legislative rules about drugs: the prohibitionists, the legalizationists, and the libertarians.
    Keywords: Addiction, Criminalization, Decriminalization, Harm Reduction
  • Sharhzad Boromand Page 63
    The income of narcotic drugs trading equals to $400 milliard so that it is considered, on the other hand, as the second big economic activity in the world following the gun manufacturing industry. This income, in some cases, comes to the profit drawn of car industry, pharmaceutidcs or banking activities. There is no limit to the narcotic drugs business and it bears almost all borders and nations, as it seems that it is run by multi-national criminal organizations.This business is organized so perfectly and properly that it can control and transfer large quantities of financial resources and hire a considerable number of human resources by spoiling or threatening them. The world confronts with big criminal organizations such as cocaine manufacturers and law-breakers who are ruled over and led by different countries all over the world.This article considers the narcotic drugs market in some European and American countries and brings some facts into consideration such as demand & representation mechanisms and factors influencing on prices. Finally, it reviews the drugs market in Iran.
    Keywords: Criminal, Drugs, Income, Price
  • Hamzeh Zeinali Page 109
    The interaction of two viewpoints children abuse. The children support law was approved on 16th Dec., 2002, and contains 9 articles. But it seems that it follows a dual approach toward this fact. According to one point, it regards the child abuse as an illegal fact that must be handled as a crime and from another viewpoint, it refers to parents’ right to punish their children since they are officially called in charge of the children. The article no. 8 has raised a lot of questions about the policies taken in articles 2, 3 and 4.
    Keywords: Children, Iran, Law, Support
  • Katayon Jahangiri Page 133
    This was a community based study for needs assessment and priority setting in 17th area municipality of Tehran (Population Research Center of Tehran, University of Medical Sciences and Health Services).This study was undertaken 3 phases: The first phase was a descriptive study for demographic & community status identification by observation, available resources in 17th area. The second phase was consisted of a qualitative study with focus group discussion, in-depth interview and expert panel methods because of resident's problems identification. The third phase was a cross - sectional study carried out by closed questionnaire based on qualitative study of phase 2. With a population of approximately 288000 residents,17th area of Tehran is the smallest area of Tehran located in the south western corner of Tehran. Because of presence different factors, residents was confronted to multiple problems. The list of problems portrayed through the second as follow: Limited income, addiction, overpopulation, unemployment, noise pollution caused by railway passages, high rate of crime, teraffic congestion, environmental health disturbance, passage of trains and airplanes, old structures. At the third phase a total number of 525 individuals were selected to distinguish correlation between resident's target group's ideas.This study is recommended that needs and priorities setting are different in people and leaders and providers. It is necessary to revise policy and plans based on needs assessment and priority setting in community. Therefore, with attention to, policy makers and providers will have been able to identify community problems and correct their plans appropriate to community needs. Community Assessment, Need Assessment, Priority Setting, 17th Area of Tehran
  • Mohsen Vazirian Page 145
    The aim of this article is to review drug demand reduction activities in Iran and compare them with the current scientific findings and experiments around the world. Drug demand reduction could be viewed as integration of three approaches: prevention, treatment and harm reduction. Prevention programs try to reduce incidence rate of substance abuse in the community by means of different kinds of initiatives; however, only the subset of preventive measures which are comprehensive, multi-component and durable in design have been proved efficient. Furthermore, there is robust body of evidence that long-term treatment and care are exclusively effective interventions. Since the treatment compliance is substantially low among most of drug users and in advent of increasingly spreading of fatal infections like AIDS and hepatitis through sharing injection drug use, harm reduction activities has become the first priority in demand reduction domain. Iran has got the first rank in the world regarding the percentage of opioid drug use. Supply reduction view has prevailed in drug control system in contemporary history of Iran. Fortunately, drug demand reduction movement has been in progress during the last decade; nevertheless, there are significant deficiencies and obstacles in terms of legislations, strategic planning, official structure and quality and quantity of activities in Iranian demand reduction system. It's crucial for Iranian professionals and officials to further their activities in the field of demand reduction.
    Keywords: Drug, Demand Reduction, Iran, Substance Abuse
  • Mansoor Rahmdel Page 203
    Today, addiction is considered as one of the main problems for human being. It is nearly one century that the societies have brought this disorder into consideration and taken important measures in wide range to find an ultimate solution. In this regard, it can be said now that almost all countries have considered the drugs, drug abuse and addiction as crimes and put some punishments for those who commit these crimes. Nevertheless, you can see an increasing rate of drug abuse around the world and in Iran too.In this article, we first try to find a suitable answer to the question whether to declare the drug abuse as a crime or not. To answer this question, we have put a smart attention to different criminology and legal theories and finally we drew a conclusion about it.
    Keywords: Addiction, Criminalization, Decriminalization, Drug Abuse, Iran
  • Fariborz Raisdana Page 243
    This article reviews the history of the opium and heroin market in Iran, presents recent figures on the economics of drug trafficking, summarizes factors that influence supply and demand, and quantitatively analyzes the market. It analyzes economic causes and motives of supply and demand, plus risk of seizure, and the socioeconomic characteristics of consumers and retailers. All These factors support conclusions about price trends, their causes and results, the function of the market and the individual motives of its people of the different socioeconomic groups, particularly the youth.In Iranian culture, the reciprocal emotional relationship between parents and children is still strong and long lasting. Consequently, the drug addiction of Iranian youth have caused families to press the government to control drugs and combat drug traffickers. For its part, the government is inclined to control drugs because the formal political Shiite ideology (according to interpretation of the majority of clergy) views the prevalence of drugs as a conspiracy of the enemy to weaken the Ommat (Muslim people of our country). Therefore, the huge annual human losses and economic damages of drug consumption and trafficking have caused the government to give priority to controlling the drug supply. In my opinion, the government is also obliged to sympathize with and take responsibility for drug control as a way of alleviating the negative attitude the governments of Western countries have toward human rights in Iran.
    Keywords: Addiction, Drug Market, Iran
  • Behzad Sattari Page 263
    The present research has been done to study the tendency to addiction among individuals over 10 years old in Ardebil Province in 2002. The tendency rate to addiction was measured by the test made by the researcher on the basis of such parameters as age, sex, marital state, narcotic use record, cigar use record, family income amount, residence, and so on totally together with 16 independent variables and 77 levels of these variables. In the said test the different dimensions of the tendency had been considered. The statistical community for this research included individuals over ten years old in Ardebil Province in 2002, and 598 individuals were tested using the "cluster sampling" method. This research used the "descriptive survey" method. In order to describe the data such as average, variance, standard deviation regarding the tendency to addiction and in order to analyze the information the one-way variance analyzing method (ANOVA) and follow-up Tukey test (HSD) were used to study the significancy of the mean differences with the probability of 95% (a=5%). The results showed that the tendency to addiction among such groups such as unemployers, uneducated people, villagers, countryside residents, families who had a record in using narcotics, high dimension families and in some cities of the province such as Meshgin Shahr, regarding other levels of the groups was high and had significant difference.
    Keywords: Attitude, Addiction, Ardebil, Iran, Narcotics, Tendency
  • Mohammad Reza Sargolzaei Page 283
    The prevalence of drugs abuse abundance and its socio-mental outcomes calls a more comprehensive research than before. One of vulnerable groups who are under the influence of drugs are students, it raises in scale among those who find the drugs more accessible mainly due to their jobs. Bringing this fact into consideration, the researchers gave special attention to Mashad University Students in the second semester. A questionnaire was applied including some information about their ages, sexes, marital status, residing area, level of credits and the kind of drug used by them. Among 1126 distributed questionnaires, 433 ones were completed and returned to the office. The information collected was analyzed by means of spss system and pointed to this fact that there is a significant relationship between sex and age indicators to drug abuse, more among men. But there was no relationship between level of credit, residing area, marital status, etc. to drug abuse.
    Keywords: Abundance, Drug, Family Condition, Iran, Mashhad, Medical Student, Psychological Problem, Social Problem
  • Leila Kohei Page 295
    This study is on psychological states of children with drug addicted fathers in comparison with children with non-addicted fathers and comparing abnormal personality patterns of fathers and their relations to emotional and behavioral problems in their children. In part one, to opium-addicted clients from Mellat Doost Center with 2 to 5 years of addiction history who had children between 7 to 9 years old were selected. Then a control group was formed consisted of non-addicted people with no addiction history. This group was matched with clinical group in factors such as age, education and economical states of fathers and their wives. In the second part, abnormal personality patterns of fathers in both group were compared with each other and their relation to children problems were assessed. CBCL were used for children psychological assessment and personality patterns were determined by MCMI-II. Results show that children with addicted fathers have comparatively high scores on all emotional and behavioral dimensions. Comparison of personality patterns in clinical and nonclinical fathers illustrates that three abnormal patterns (antisocial, narcissistic and dependent) are more prevalent in addicted fathers. Examination of relationship between personality patterns of fathers and emotional and behavioral problems in children shows that:There is a relationship between antisocial personality pattern of addicted fathers and delinquency and aggression children. But control group, the relationship was between antisocial personality and aggression. There is a relationship between narcissistic personality pattern in addicted fathers and isolation, anxiety, depression and aggression in their children.Sadistic personality pattern of addicted fathers is related to social problem and aggressive behavior in children.Borderline and paranoid personality pattern in addicted fathers is related to social problems and aggressive behavior in children.
    Keywords: Addicted Fathers, Mental Status, Nonaddicted Father, Offspring
  • Ali Reza Kaldi Page 307
    Present research is done for inspecting the reasons that cause further return of addicts to addiction in work therapy and reforming camping of Zanjan Province with the aim of recognition control source (internal & external) in those who have again return and also know the reasons and causes of effective factors in further return to addiction in 1381-82. Sample include 271 addict persons who return again.The manner of research is correlation which itself is a kind of descriptive measurement investigation by using of two questionnaires. The first questionnaire is on the basis of internal and external factors.Scale is used to determine information which is related to the basis of further tendency into addiction according theoretical grounds and hypothesis and for information analysis is used from descriptive statistical method.Findings of this research show: 77/2 percent of studied society have external control source. The most further return to addiction occur in 20-37 years which is approximately 39 percent and from this amount, 27 percent consist people who have internal control source.It is observed that further return in those people who are married is more than single people, and also there is most amount of further return among people who have less education and have internal control source rather than who have external control source.The average of further return period to addiction is 7 months and 19 days in studied society, and seperately, people who have internal control source, it is 3 to 10 days and those who have external control source, it is 6 months and 24 days.
    Keywords: Addict, Addiction, External Locus, Internal Locus, Iran, Zanjan