فهرست مطالب

Iranian Biomedical Journal
Volume:16 Issue: 3, Jul 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/07/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی حبیبی انبوهی، آیدا فیض برازنده، سعید بوذری، محسن ابوالحسنی، حسین خان احمد، مجید گلکار، محمدرضا آقاصادقی، مهدی بهدانی، علی جهانیان نجف آبادی، محمدعلی شکرگزار صفحات 121-126
    پس
    زمینه
    هدف گیری آنتی ژن CD20 با استفاده از آنتی بادی های مونوکلونال، رویکردی اصلی در درمان لنفوم های غیر هوچکین و ایمونوتراپی بدخیمی های لنفوسیت های Bشده است. در دسترس بودن آنتی ژن، فاکتوری بسیار مهمی در تولید آنتی بادی های مونوکلونال علیه آن می باشد. از طرفی، یک مشکل مهم در زمان بیان آنتی ژن CD20کامل، توده ای شدن و تاشدگی نامناسب آن است و تولید یک پلی پپتید جایگزین در مقایسه با پروتئین غشایی کامل CD20، راحت تر و مطلوب تر می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، لوپ خارج غشایی CD20 انسانی (exCD20) که شامل 47 اسید آمینه ناحیه غیر گلیکوزیله آن می شود، بیان شد. توالی کد کننده exCD20 توسط PCR تکثیرگردیدو در وکتور بیانی pET32a(+) کلونشد. پروتئین مورد نظر در حالت متصل به تیوردوکسین و دارای His tag در سویه E.coli Origami بیان شد و به منظور اثبات فعال بودن پروتئین بیان شده، الایزا و وسترن بلات انجام گردید.
    نتایج
    در این مطالعه، پروتئین نوترکیب exCD20به دست آمد که قابل شناسایی در الیزا و آزمون وسترن بلات بود. فیوژن پروتئین نوترکیب مذکور، محلول و پایدار بوده و فاقد مشکلات توده ای شدن و تاشدگی نامناسب بود.
    نتیجه گیری
    لوپ خارج غشایی پروتئین CD20 انسانی در حالت متصل به تیوردوکسین، قابلیت استفاده در سنجش های فعالیت و برخی کاربردهای دیگر از جمله الایزا، ایمونوبلات، تخلیص تمایلی، ایمن سازی، غربالگری و تولید آنتی بادی های ضد CD20 را دارد.
    کلیدواژگان: E، coli، CD20، تیوردوکسین
  • محمد عباسیان، محمد سیاح، وهاب باباپور، رضا مهدیان، سمیرا چوپانی، بهار کاویانی صفحات 127-132
    مقدمه
    اتصالات شکافدار با انتشار مواد سمی و مرگ زا به سلولهای مجاور در سیستم دفاع سلولی نقش عملیاتی ایفا می کنند. این اتصالات از زیر واحدهای پروتئینی به نام کانکسین (Cx) تشکیل شده اند. هیپوکمپ یکی از بخشهای اصلی مغز است که مستعد آسیب پذیری بوده و دارای شبکه وسیعی از اتصالات شکافدار می باشد. پاسخ عملیاتی کانکسینهای 30 موجود در آستروسیتها و کانکسینهای 32 موجود در سلولهای عصبی به آسیب وارده بر هیپوکمپ نامعلوم است.
    روش ها
    به منظور ایجاد التهاب عصبی، لیپوپلی ساکارید LPS (5/2 میکروگرم در روز برای هر موش) بمدت 14 روز به داخل بطنهای طرفی مغز موشهای نر بزرگ آزمایشگاهی از نژاد ویستار تزریق شد. بیان ژن و پروتئین کانکسینهای 30 و 32 در هیپوکمپ موشها با روش های RT-PCR و وسترن بلات بعد از تزریق اول، هفتم و چهاردهم اندازه گیری شد.
    یافته ها
    افزایش معنی داری در بیان ژن کانکسینهای 30 و 32 پس از تزریق هفتم و چهاردهم LPS مشاهده شد اما با تغییری در بیان پروتئین کانکسینهای فوق همراه نبود.
    نتیجه گیری
    افزایش بیان ژن کانکسینهای 30 و 32 در هیپوکمپ می تواند نوعی واکنش سلولی به تولید مولکولهای سمی در داخل سلول تلقی شود اما با توجه به این که این افزایش با افزایش بیان در سطح پروتئین همراه نیست، به نظر نمی رسد که تغییری در عملکرد اتصالات شکافدار حاوی این کانکسین ها رخ دهد.
    کلیدواژگان: کانکسین30، کانکسین32، هیپوکمپ
  • کوثر شریعتی مهر، سید لطیف موسوی، ایرج رسولی، جعفر امانی، معصومه رجبی صفحات 133-139
    مقدمه
    عفونت با باکتری Escherichia coli O157:H7 می تواند منجر به اسهال خونی یا سندرم اورمی همولیتیک کلیوی مهلک شود. پروتئین های Intimin، Tir و EspA فاکتورهای ویرولانس بیان شده در لوکوس LEE باکتری E.coli انتروهموروژیک هستند. این باکتری به پروتئین EspA به عنوان رابطی برای انتقال Tir به سلول میزبان نیاز دارد و Intimin در سطح قرار می گیرد که باکتری را به Tir منتقل شده متصل می کند.
    روش ها
    در این تحقیق سازه ژنی متشکل از سه ژن espA که حاوی 120 اسید آمینه انتهایی کربوکسیل بوده و ژن eae که حاوی 282 اسید آمینه انتهایی کربوکسیل را دارا می باشد و ژن tir که حاوی 103 اسید آمینه از ناحیه 258-361 بوده که منطقه واکنش دهنده با اینتیمین می باشد. ژن مولتی مر بر روی دو وکتور یوکاریوتی pAAV-MCS-GFP و pCI-neo کلون شد. pAAV-MCS-GFP برای بررسی بیان ژن در سلول های T 293 مورد استفاده قرار گرفت. و وکتور pCI-neo به عنوان DNA واکسن به کار رفت. گروه های تست چهار بار با pCI-neo مورد تزریق درون ماهیچه ای قرار گرفتند. موش های کنترل تحت همان شرایط وکتور pCI-neo و PBS دریافت کردند.
    نتایج
    تیتراسیون سرم نشان داد که موش های BALB/c تست تزریق شده با DNA واکسن در مقایسه با گروه های کنترل به طور موفقیت آمیزی ایمن شده اند و در چالش با باکتری E.coli O157:H7 به صورت دهانی، محافظت نشان دادند.
    نتیجه گیری
    وکتورهای DNA واکسنی می توانند ایمنی محافظتی را به تنهایی یا در ترکیب با آنتی ژن نوترکیب تخلیص شده ایجاد نمایند.
    کلیدواژگان: واکسن DNA، Escherichia coli O157:H7، فاکتورهای بیماریزایی
  • نسترن محمدی قهاری، حامد محمدی قهاری، مهدی کدیور * صفحات 140-144
    زمینه

    تومورهای غدد بزاقی (SGT) از نظر هیستوپاتولوژی ضایعاتی متغیر می باشند. یکی از مسیرهای سیگنالینگ اصلی دخیل در ایجاد برخی از تومورها، مسیر protein kinase A است. در این مسیر ژنهای گلیکوژن سنتاز کیناز β (GSK3β) و فاکتور متصل شونده به عنصر پاسخ دهنده cAMP (CREB3) از جمله ژنهایی هستند که در بسیاری از تومورهای انسانی دچار کاهش بیان می شوند. در این مطالعه سطح بیان این ژنها به منظور بررسی تاثیر احتمالی بیان آنها در تکوین تومورهای غدد بزاقی ارزیابی شد.

    روش ها

    تعداد 48 نمونه بافتی از بیماران دارای تومورهای خوش خیم و بدخیم غدد بزاقی شامل آدنومای پلئومورفیک، تومور وارتینز، کارسینومای موکواپیدرموئید، کارسینومای مجرای بزاقی و کارسینومای با سابقه آدنومای پلئومورفیک به صورت تازه تهیه شد. همچنین هشت نمونه طبیعی به عنوان کنترل استفاده شد. جهت آنالیز سطح بیان ژنهای مذکور از real- time PCR کمی استفاده شد.

    نتایج

    داده ها با روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ژن GSK3β در تمام نمونه های آماری به صورت معنی داری ((P<0.05) با کاهش بیان همراه بود. در مورد ژن CREB3 کاهش یا افزایش معنی داری در سطح بیان mRNA مشاهده نشد اما در نمونه های کارسینومای موکواپیدرموئید و کارسینومای مجرای بزاقی تغییرات بیان معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    کاهش بیان ژن GSK3β در بسیاری از تومورهای انسانی گزارش شده است. این ژن محرک CREB3 در تکثیر سلولی و تومورزایی می شود. یافته های ما هر چند حاکی از کاهش بیان GSK3β در تومورهای غدد بزاقی است اما نشاندهنده سطح بیان نزدیک به گروه طبیعی برای ژن CREB3 می باشد. بنابر این شاید نتوان بیان نرمال CREB3 را دلیلی برغیر فعال بودن GSK3β در تومورهای غدد بزاقی دانست.

    کلیدواژگان: پروفایل بیان ژن، نئوپلاسم های غدد بزاقی، GSK3beta، CREB3
  • سمیه اسدیان نارنجی، ناصر نقدی*، شهربانو عریان، کیهان آزادمنش صفحات 145-155
    مقدمه

    تستوسترون و متابولیت هایش نقش مهمی در فرایند یادگیری و حافظه دارند. مطالعه اخیر به بررسی اثر تزریق داخل هیپوکامپی داروی تری آلفا دیول (یکی از متابولیتهای تستوسترون) و ایندومتاسین (مهارکننده آنزیم تری آلفا هیدروکسی استروئید دهیدروژناز) بر مراحل اکتساب، تثبیت و بخاطرآوری حافظه فضایی در تست ماز آبی موریس می پردازد.

    روش کار

    به این منظور رت های نر بالغ بصورت دو طرفه در ناحیه CA1 هیپوکامپ کانول گذاری شده و سپس دوزهای مختلف داروی تری آلفا دیول (2/0، 1، 3 و 6 میکروگرم) و ایندومتاسین (5/1، 3 و 6 میکروگرم) و نیز ایندومتاسین + تری آلفا دیول (3 میکروگرم + 1 میکروگرم) را در یک پروتوکل 5 روزه بصورت قبل از آموزش، بلافاصله بعد از آموزش و نیز قبل از تست پروب دریافت نمودند.

    نتایج

    داروی تری آلفا دیول و ایندومتاسین بطور معنی داری مدت زمان طی شده و نیز مسافت طی شده برای یافتن سکوی مخفی را در مراحل اکتساب و تثبیت افزایش دادند اما بر روی مرحله بخاطرآوری اثر معنی داری نداشتند.
    بحث: نتایج نشان داد که داروی ایندومتاسین و تری آلفا دیول مرحله اکتساب و تثبیت حافظه فضایی را تخریب نموده اما هیچ اثر معنی داری بر مرحله به خاطر آوری نداشتند. همچنین تزریق داخل هیپوکامپی ایندومتاسین+ تری آلفا دیول نتوانست اثر تخریبی هر کدام از این داروها را در تست ماز آبی موریس تغییر دهد.

    کلیدواژگان: آندروژن، حافظه فضایی، تری آلفا دیول، ایندومتاسین، گیرنده های GABAA
  • مقصود شاکر، علی رحیمی پور، محمد نوری، کوروش خانکی، مسعود دارابی، لعیا فرزدی، وحیده شهنازی، امیر مهدی زاده صفحات 162-168
    مقدمه
    نقش اسیدهای چرب در بسیاری از فعالیت های بیولوژیک شناخته شده است. اسیدهای چرب مایع فولیکولی، یک محیط مهم در تکامل تخمک ها، ممکن است در باروری زنان و کارایی تکنیک های کمک باروری موثر باشند. هدف این مطالعه ارزیابی اثر ترکیب اسیدهای چرب فسفولیپیدی مایع فولیکولی در زنان تحت روش های کمک باروری IVF/ICSI بود.
    روش کار
    نمونه های مایع فولیکولی از 100 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا تبریز گرفته شد. تعداد 79 نفر تحت IVF و بقیه 21 نفر تحت ICSI قرار گرفتند. چربی تام مایع فولیکولی استخراج شد و اسیدهای چرب با کروماتوگرافی گاز-مایع مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    اسیدهای چرب اشباع (SFA، 002/0=P) و نسبت SFA به اسیدهای چرب غیراشباع (001/0=P) پس همسان سازی سن با تعداد اووسیت های بالغ ارتباط عکس داشت. پس از همسان سازی شاخص توده بدنی و شمارش و تعداد اسپرم، اسید لینولئیک (006/0=P) با درصد حاملگی ارتباط مثبت داشت، در حالی که میزان اسید آراشیدونیک ارتباط منفی داشت.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که فسفولیپیدها یکی از اجزا اصلی متابولیسم لیپید هستند، یافته های این مطالعه اهمیت این جز را در متابولیسم مایع فولیکولی روشن می کند. در نتیجه، به عنوان یک شاخص تعیین کننده در میزان موفقیت روش های کمک باروری مانند IVF/ICSI مطرح شد.
    کلیدواژگان: مایع فولیکولی، اسیدهای چرب، تکنیک های کمک باروری
  • نیره سادات نوری، نرگس سادات نوری، امید آریانی، بهنام کمالی دهقان، مسعود هوشمند * صفحات 169-171

    خلاصه: بیماری موکوپلی ساکاریدوز نوع 6(MPS-VI) که به صورت یک صفت اتوزومال مغلوب به ارث می رسد، در اثر نقص در فعالیت آنزیم N-acetylgalactosamine 4-sulfatase (arylsulfatase B) و تجمع لیزوزومی Dermatan sulfate ایجاد می شود. در این مطالعه بررسی مولکولی جهش در ژن ARSB بر روی سه بیمار غیر فامیل که در اصل از استان آذربایجان غربی ایران بودند، انجام شد.

    روش کار

    پس از استخراج DNA PCR, وتعیین توالی مستقیم DNA انجام شد.

    نتیجه

    تعین توالی ژن نشان دهنده یک جهش missense هموزیگوت در ژن ARSB در نقطه c.1457 A>G [p. D486D] در سه بیمار غیر فامیل با با شدت های مختلف فنوتیپی بود.بحث: نوع جهش در سه بیمار مشابه بود که احتمالل دارد به خاطر تاثیر اثر موسس در این جمعیت باشد.

    کلیدواژگان: بیماری موکوپلی ساکاریدوز نوع 6(MPS، VI)، جهش، ایران
|
  • Mahdi Habibi Anbouhi, Aida Feiz Barazandeh, Saeid Bouzari, Mohsen Abolhassani, Hossein Khanahmad, Majid Golkar, Mohammad Reza Aghasadeghi, Mahdi Behdani, Ali Jahanian, Najafabadi, Mohammad Ali Shokrgozar Pages 121-126
    Background
    Targeting of CD20 antigen with monoclonal antibodies has become the mainstay in the treatment of non-Hodgkin''s lymphomas and immunotherapeutic depletion of malignant B cells. Accessibility of antigen is one of the crucial factors in development of monoclonal antibodies against this antigen. One major problem in expression of full length CD20 is aggregation and misfolding. Therefore, production of a polypeptide is easer and favorable comparing to that of a full length transmembrane protein CD20.
    Methods
    In this study, we expressed the extra membrane loop of hCD20 (exCD20) consisting of a non-glycosylated 47-amino acids region. The exCD20 coding sequence was amplified by PCR and cloned in pET32a(+) expression vector. The desired protein was expressed in fusion with thioredoxin and 6× His tag in E. coli Origami strain. ELISA and Western-blotting data were performed to indicate the functionality of this protein.
    Results
    We have obtained the exCD20 recombinant protein which can be detected in ELISA and Western-blot experiments. This recombinant fusion protein was soluble and stable without aggregation and misfolding problems.
    Conclusion
    The recombinant extra membrane loop of human CD20 protein in fusion with thioredoxin (exCD20) can be used in function assays and some applications such as ELISA, immuneblotting, affinity purification, immunization, screening, and development of anti-CD20 antibodies.
    Keywords: E. Coli, CD20, Thioredoxin
  • Mohammad Abbasian, Mohammad Sayyah, Vahab Babapour, Reza Mahdian, Samira Choopani, Bahar Kaviani Pages 127-132
    Background
    Gap junctions composed of connexins (Cx) are functional in cell defense by propagation of toxic/death molecules to neighboring cells. Hippocampus, one of the brain regions with particular vulnerability to damage, has a wide network of gap junctions. Functional response of astrocytic Cx30 and neuronal Cx32 to hippocampal damage is unknown.
    Methods
    We infused lipopolysaccharide (LPS) intracerebroventricularly (2.5 µg/rat) once daily for two weeks to create neuroinflammation. The mRNA and protein levels of the Cx were measured in the hippocampus after 1st, 7th and 14th injection by real-time PCR and Western-blot techniques.
    Results
    A significant increase in Cx32 and Cx30 gene expression was observed after 7th and 14th injection of LPS with no significant change in their protein abundance.
    Conclusion
    Transcriptional overexpression of hippocampal Cx30 and Cx32 could be an adaptive response to production of intracellular toxic molecules but it is not accompanied with post- transcriptional overexpression and might have no functional impact.
    Keywords: Connexin 30, Connexin 32, Hippocampus
  • Kowsar Shariati Mehr, Seyed Latif Mousavi, Iraj Rasooli, Jafar Amani, Masoumeh Rajabi Pages 133-139
    Background
    Infection with Escherichia coli O157:H7 rarely leads to bloody diarrhea and causes hemolytic uremic syndrome with renal failure that can be deadly dangerous. Intimin, translocated Intimin receptor (Tir), and enterohemorrhagic E. coli (EHEC) secreted protein A (EspA) proteins are the virulence factors expressed by locus of enterocyte effacement locus of EHEC. This bacterium needs EspA as a conduit for Tir delivery into the host cell and the surface arrayed Intimin, which docks the bacterium to the translocated Tir.
    Methods
    Here we used triplet synthetic gene (eit) which was designed from three genes: espA coding EspA 120 lacking 36 amino acids from the N-terminal of the protein, eae coding Intimin constructed of 282 amino acids from the C-terminal and tir coding Tir 103, residues 258-361 which interacts with Intimin. The multimeric gene was cloned in two eukaryotic vectors pAAV-multiple cloning site-green fluorescent protein and pCI-neo. The pAAV was used for gene expression assay in cell line 293T and pCI-neo-EIT (EspA, Intimin, Tir) was used as DNA vaccine in mice. Test groups were injected intramuscularly with pCI-neo-EIT four times and mice control group was injected under the same conditions with PBS or pCI-neo vector.
    Results
    The titration of serums showed that BALB/c mice were successfully immunized with DNA vaccine compared to control groups and also they were protected against challenges of live oral using E. coli O157:H7.
    Conclusion
    The results suggest that the DNA vaccine could induce protective immunity either alone or in combination with purified antigens to reduce EHEC infection.
    Keywords: DNA vaccines, Escherichia coli O157:H7, Virulence factors
  • Nastaran Mohammadi Ghahhari, Hamed Mohammadi Ghahhari, Mehdi Kadivar Pages 140-144
    Background

    Salivary gland tumors (SGT) are rare lesions with uncertain histopathology. One of the major signaling pathways that participate in the development of several tumors is protein kinase A. In this pathway, glycogen synthase kinase β (GSK3β) and cAMP responsive element binding protein (CREB3) are two genes which are supposed to be down regulated in most human tumors. The expression level of the genes was evaluated in SGT to scrutinize their possible under expression in these tumors.

    Methods

    Forty eight fresh tissue samples were obtained from patients with benign and malignant SGT, including pleomorphic adenoma, warthin’s tumor, mucoepidermoid carcinoma (MEC), salivary duct carcinoma and carcinoma ex pleomorphic adenoma. Eight normal samples were used as controls. Quantitative real-time PCR was used to analyze the expression level of interest genes.

    Results

    Data was analyzed by statistical methods. GSK3β was downregulate in all samples and all results were statistically significant (P<0.05). CREB3 did not show a significant decrease or increase in its mRNA expression, but the results were significant in MEC and salivary duct carcinoma.

    Conclusion

    GSK3β down regulation has been reported in many human tumors. This gene stimulates CREB3, inducing cell proliferation and oncogenesis. Our findings showed GSK3β down regulation; however, CREB3 expression level was close to normal group. No association between CREB3 expression and inactivated GSK3β could be postulated in SGT.

    Keywords: Gene expression profiling, Salivary Gland neoplasms, glycogen synthase kinase 3 beta (GSK3beta), CREB3 protein
  • Somayeh Assadian Narenji, Nasser Naghdi, Shahrbano Oryan, Kayhan Azadmanesh Pages 145-155
    Background

    Testosterone and its metabolites have important roles in learning and memory. The current study has conducted to assess the effect of pre-training, post-training and pre-probe trial intrahippocampal CA1 administration of 3α-anderostanediol (one of the metabolites of testosterone) and indomethacin (as 3α-hydroxysteroid dehydrogenase enzyme blocker) on acquisition, consolidation and retrieval in Morris water maze (MWM) task.

    Methods

    Adult male rats were bilaterally cannulated into CA1 region of hippocampus and then received 3α-diol (0.2, 1, 3 and 6 μg/0.5 μl/side), indomethacin (1.5, 3 and 6 μg/0.5 μl/side), indomethacin (3 μg/0.5 μl/side) + 3α-diol (1 μg/0.5 μl/side), 25-35 min before training, immediately after training and 25-35 min before probe trial in MWM task.

    Results

    Our results showed that injection of 3α-diol and indomethacin significantly increased the escape latency and traveled distance to find hidden platform in acquisition and consolidation stage, but did not have any effect on retrieval of spatial learning as compared with the control group.

    Conclusion

    It is concluded that intra-CA1 administration of 3α-diol and indomethacin could impair spatial learning and memory in acquisition and consolidation stage. Also, intrahippocampal injection of indomethacin + 3α-diol could not change spatial learning and memory impairment effect of indomethacin or 3α-diol in MWM task.

    Keywords: Androgens, Spatial memory, Indomethacin, 3α diol, GABAA receptor
  • Miroslav Pohanka, Oto Pavlis, Jiri Pikula Pages 156-161
    Background
    Galantamine is a drug used for the treatment of Alzheimer’s disease and some other cognitive disorders. It is an inhibitor of acetylcholinesterase; however, interaction with nicotinic acetylcholine receptors has also been reported. Owing to the significant role of cholinergic anti-inflammatory pathways in neuro-immunomodulation, we decided to examine the effect of galantamine on tularemia-infected BALB/c mice.
    Methods
    Animals were infected with Francisella tularensis LVS and treated with galantamine (0.1 mg/kg of body weight). Total mortality over the course of tularemia infection was assessed and interleukin 6 (IL-6) and interferon gamma (IFN-) in plasma samples were measured by enzyme-linked immunosorbent assays. Apart from the cytokine assays, biochemical markers such as inorganic phosphate, uric acid, lactate dehydrogenase, gamma glutamyltransferase, creatinine phosphokinase and amylase were assayed.
    Results
    The modulation of immunity by galantamine depended on two opposing processes: up-regulation of IFN- and down-regulation of IL-6. Tularemia infection resulted in significant nephropathy, as hyperphosphataemia and hyperuricaemia occurred in infected animals. In addition, galantamine resulted in the mitigation of nephropathy, and markers of kidney dysfunction were modulated. Alterations in mortality were also found in this study.
    Conclusions
    Galantamine can significantly influence the immune response via the cholinergic anti-inflammatory pathway. Despite the decrease in IL-6 levels, galantamine treatment enhanced protection against the intracellular pathogen F. tularensis, resulting in the remission of some pathology and reduced mortality.
    Keywords: Acetylcholinesterase, Immunity, Tularemia, Inflammation
  • Maghsod Shaaker, Ali Rahimipour, Mohammad Nouri, Korosh Khanaki, Masoud Darabi, Laya Farzadi, Vahideh Shahnazi, Amir Mehdizadeh Pages 162-168
    Background
    Fatty acids are known to be critically important in multiple biological functions. Phospholipid fatty acids of follicular fluid, an important microenvironment for the development of oocytes, may contribute to the women’s fertility and the efficacy of assisted reproduction techniques. The aim of this study was to investigate the effect of fatty acid composition of follicular fluid phospholipids on women undergoing assisted reproductive techniques.
    Methods
    Follicular fluid samples were obtained from 100 patients, referred to Tabriz Alzahra Hospital. Seventy-nine subjects underwent in vitro fertilization (IVF) and the remaining 21 underwent intracytoplasmic sperm injection (ICSI). Total lipid of follicular fluid was extracted and fatty acids were analyzed by gas-liquid chromatography.
    Results
    Saturated fatty acids (SFA, P = 0.002) and the ratio of SFA to polyunsaturated fatty acids (P = 0.001) were correlated negatively with a number of mature oocytes after age adjustment. Linoleic acid (P = 0.006) was positively correlated, while the level of arachidonic acid was negatively correlated with fertility percentage after adjustment for body mass index, sperm count, sperm motility.
    Conclusion
    Since phospholipids are one of the major components of lipid metabolism, the results of this study highlight the importance of this component in follicular fluid lipid metabolism. Consequently, it is proposed as an index in determination of the rate of success in assisted reproductive techniques such as IVF/ICSI.
    Keywords: Follicular fluid, Fatty acids, Assisted reproductive techniques
  • Nayerossadat Nouri, Nargesossadat Nouri, Omid Aryani, Behnam Kamalidehghan, Massoud Houshmand Pages 169-171
    Background

    Mucopolysaccharidosis type-VI (MPS-VI), which is inherited as an autosomal recessive trait, results from the deficiency of N-acetylgalactosamine 4-sulfatase (arylsulfatase B) activity and the lysosomal accumulation of dermatan sulfate. In this study, ARSB mutation analysis was performed on three unrelated patients who were originally from the West Azerbaijan province of Iran.

    Methods

    After PCR and direct DNA sequencing, DNA extraction was performed.

    Results

    Sequencing analysis revealed a novel homozygous missense mutation in the ARSB gene at c.1457A>G [p. D486V] in three unrelated Iranian MPS-VI patients with different phenotype severity.

    Conclusion

    The mutation type in three patients was the same; probably, because of a foundation effect on their population.

    Keywords: Mucopolysaccharidosis type, VI (MPS, VI), Mutation, Iran