فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقداد جورغلامی، وحید ریزوندی، باریس مجنونیان صفحه 187
    توسعه و گسترش سیستم های بهره برداری، تسهیل نمودن عملیات از نظر فیزیکی، به صرفه بودن از نظر اقتصادی و ایجاد راه حل های زیست محیطی سالم است. داده های صدمه به توده باقیمانده از یک توده آمیخته پهن برگ در جنگل خیرود جمع آوری شد. در این تحقیق سیستم بهره برداری گرده بینه کوتاه با استفاده از اسکیدر چرخ لاستیکی تیمبرجک C450 مورد عمل قرار گرفت. هدف از این تحقیق ارزیابی صدمه به تنه، ریشه ها، وسعت صدمه دیدگی، الگو، اندازه و توزیع صدمات با استفاده از نمونه برداری منظم با شروع تصادفی و قطعه نمونه هایی با مساحت ثابت است. نتایج نشان داد که زخم ها به 4/16 درصد درختان باقیمانده وارد شده است، ولی شدت زخم ها در بین گونه ها متفاوت است. 46 درصد از زخم ها در تمام گونه ها دارای اندازه کوچک (کوچک تر از 500 سانتی متر مربع) هستند. بیشترین مقدار میانگین صدمه به تنه در 1 متر ابتدایی تنه از زمین (93 درصد) و در محدوده 3 متر از خط مرکزی مسیر چوبکشی (4/86 درصد) رخ می دهد. زخم های عمیق، 79 درصد کل زخم ها را شامل می شوند. نتایج نشان می دهد که مونه بندی منطقه مورد بررسی به طور موثری دقت اندازه گیری های صدمه به توده باقیمانده را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: جنگل خیرود، بهره برداری جنگل، صدمه به توده باقیمانده، مونه بندی
  • افشین دانه کار، ملیحه عرفانی، غلامرضا نوری، حسین عقیقی، محمدرضا مروی مهاجر، طاهره اردکانی صفحه 197
    هدف از این بررسی پایش تغییرات وسعت و تراکم رویشگاه مانگرو در خور گواتر در دوره زمانی 49 ساله (1336 تا 1385) است. این رویشگاه تنها از گونه حرا (Avicennia marina) تشکیل و در منتهی الیه جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. در این تحقیق از عکس های هوایی 1:55.000 و 1:20.000 سال های1336 و 1345، عکس ماهواره ای Corona سال 1344، تصاویر ماهواره ای لندست سنجنده های TMو ETM مربوط به سال های 1377 و 1380، تصاویر ماهواره IRS سال 1385 و تصاویر ماهواره Quickbird سال 1385 استفاده شد. نتایج نشان داد که در این دوره، روند تغییرات وسعت این جنگل ها یکنواخت نبوده، اما برایند تغییرات مثبت و وسعت آنها از 19/101 به 18/149 هکتار رسیده است. چنین تغییراتی با نرخ رشد متوسط 98/0 هکتار در کل دوره مورد بررسی همراه است. عمده این افزایش مربوط به سال های 1345 تا 1377 است. به طور کلی می توان گفت که تا قبل از سال 1345 فرایند غالب رخ داده در وسعت این جنگل ها، کاهش در هر دو طبقه تراکمی (تنک و انبوه) بوده و بین سال های 1345 تا 1377 افزایش به ویژه در طبقه کم تراکم مشاهده می شود و پس از آن تا سال 1385 روند تغییرات کند و منفی بوده است.
    کلیدواژگان: رویشگاه مانگرو، خور گواتر، استان سیستان و بلوچستان، سنجش از دور
  • غلامرضا گودرزی، خسرو ثاقب طالبی، فاطمه احمدلو صفحه 209
    بررسی نیاز رویشگاهی گونه های مهم از نظر پراکنش به منظور مدیریت منابع طبیعی (اصلاح، احیا و توسعه) ضروری است. بادامک یکی از گونه های مهم جنگلی استان مرکزی با نام علمی Spach. Amygdalus scoparia است که استفاده خوراکی و صنعتی و ارزش محیط زیستی و حفاظتی در شرایط مختلف محیطی دارد. در این پژوهش تاثیر عوامل فیزیوگرافی مانند شکل زمین، جهت، ارتفاع از سطح دریا، شیب و برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک روی برخی ویژگی های کمی و کیفی این گونه (ارتفاع، قطر تاج، درصد تاج پوشش، تعداد درخت، زادآوری و درصد شادابی) بررسی و تجزیه وتحلیل آماری شد. بیشترین ارتفاع درخت و قطر تاج در جهت های شمالی و شرقی، بیشترین درصد تاج پوشش و زادآوری در جهت شمالی و فرم دره و طبقه ارتفاعی 1500-1000 متری و بیشترین تعداد درخت در جهت جنوبی و فرم های دامنه و دره و طبقه ارتفاعی 1500-1000 و 2000-1500 متری و در شیب های 20-0 و 35-20 درصد و بیشترین درصد شادابی در جهت های شمالی و جنوبی، فرم های دره و دامنه، ارتفاع 1500-1000 متر و شیب 20-0 درصد مشاهده شد. همچنین مشخصه های ارتفاع، قطر تاج، درصد تاج پوشش، تعداد درخت، زادآوری و درصد شادابی در سمت مثبت محور اول پراکنده شده اند و با مقدار درصد شن خاک همبستگی مثبتی نشان داده اند.
    کلیدواژگان: استان مرکزی، تحلیل مولفه های اصلی، فیزیوگرافی، نیاز رویشگاهی، ویژگی های خاک
  • طیبه طالبی، محمدحسین ایران نژاد پاریزی، اصغر مصلح آرانی، انوشیروان شیروانی صفحه 221
    این تحقیق برای تعیین بهترین تیمار، به منظور غلبه بر مشکلات نهفتگی بذرهای Colutea persica و همچنین پیدا کردن بهترین تیمار برای جوانه زنی در بذرهای این گونه انجام گرفت. تیمارهای به کاررفته در این پژوهش شامل قرار گرفتن بذرها در اسید سولفوریک غلیظ (98 درصد) به مدت نیم ساعت، خراش دهی سطحی از طریق ساییدن، سرمادهی به مدت 2 هفته، سرمادهی به مدت 4 هفته، استفاده از اسید جیبرلیک و سرمادهی به مدت 2 هفته به صورت همزمان و در نهایت استفاده از آب مقطر به عنوان شاهد بود. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار ده تایی در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت که در آن تیمارهای ذکرشده به عنوان عامل، بررسی شدند. تعداد بذور جوانه زده در تیمارهای مختلف بررسی شد. داده هایبه دست آمده به وسیله آزمون دانکن (در سطح احتمال 5 درصد) تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی (Gp) و سرعت جوانه زنی (Gr) در بذوری مشاهده شد که تحت تیمار خراش دهی قرار داشتند؛ درصد جوانه زنی در آنها 88 درصد و سرعت جوانه زنی نیز 8 درصد بود که در روز اول به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که عدم جوانه زنی این گونه به دلیل نفوذناپذیری پوسته بذر است و خواب درونی جنین در این گونه مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: دغدغک (Colutea persica Boiss، )، جوانه زنی، بذر، استراتیفیکاسیون، خراش دهی
  • فرشاد کیوان بهجو صفحه 231
    جنگل فندقلوی اردبیل از جمله تفرجگاه های مهم در سطح منطقه ای و ملی است. این تحقیق در جنگل مذکور، با هدف تعیین مقدار و شدت آسیب وارد بر درختچه های سرپا در اثر فعالیت تفرجی انجام گرفت. بدین منظور محدوده ای از جنگل که پارک جنگلی و تحت تاثیر فعالیت های تفرجی بود، انتخاب شد. با استفاده از یک شبکه آماربرداری به ابعاد 50×50 متر، 86 قطعه نمونه دایره ای به شعاع 5 متر در منطقه پیاده شد. نتایج نشان داد که حدود 56 درصد از قطعات نمونه دچار آسیب متوسط و سنگین شده اند. به منظور تعیین تاثیرگذارترین متغیر، سه متغیر، انتخاب و با روش تحلیل عاملی، تجزیه وتحلیل شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که عامل طول زخم به تنهایی حدود 71 درصد از کل واریانس متغیرهای اولیه را بیانمی کند. از طرف دیگر نتایج تجزیه واریانس و آزمون توکی نشان داد که از نظر شدت آسیب دیدگی درختچه ها، طول و سطح زخم بین طبقات مختلف قطعات نمونه، اختلاف معنی داری وجود دارد (000/0=p). همچنین نتایج نشان داد که بین متغیرهای تعداد درختچه های آسیب دیده و فاصله از حاشیه جنگل ارتباط نمایی وجود دارد. بنابراین نتیجه گیری می شود که فعالیت های تفرجی، آسیب های زیادی به جنگل وارد می کند و باید برنامه ریزی و مدیریت اصولی برای کاهش این آسیب ها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: جنگل فندقلو، فعالیت تفرجی، قطعه نمونه، حاشیه جنگل، طبقه قطعه نمونه، تحلیل عاملی
  • نجیبه گیلانی پور، اکبر نجفی، سیدمهدی حشمت الواعظین صفحه 243
    امروزه با گسترش مکانیزاسیون، ارزیابی مقدار تولید و محاسبه هزینه متوسط در ساعتی سیستم های چوبکشی به منظور شناسایی و استفاده بهینه از آنها ضروری است. به این منظور، در این تحقیق مدل ریاضی تولید و هزینه اسکیدر چرخ زنجیری زتور در جنگل آموزشی-پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس بررسی شد. برای بررسی اجزای کار ماشین در مسیر چوبکشی رو به پایین از زمان سنجی پیوسته و به منظور ارائه مدل تولید از رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای فاصله چوبکشی، شیب و حجم بار در هر نوبت چوبکشی بر زمان هر نوبت چوبکشی تاثیر می گذارد. تاخیرها 94/14 درصد از زمان چوبکشی را شامل می شوند که 44 درصد از این تاخیرها، مربوط به تاخیر فنی (تاخیر اجتناب ناپذیر) است و تاخیر شخصی و اجرایی به ترتیب 33 و 21 درصد از تاخیرها را تشکیل می دهند. مقدار تولید زتور بدون در نظر گرفتن زمان تاخیر 84/5 مترمکعب در ساعت و با در نظر گرفتن زمان تاخیر 98/4 مترمکعب در ساعت برآورد شده است. هزینه متوسط سیستم 265678 ریال در ساعت و برای منطقه مورد نظر 54330 ریال در هر مترمکعب به دست آمد. به دلیل کم بودن سرعت و بازده زتور، این سیستم برای عملیات چوبکشی در فواصل طولانی مناسب نیست، ولی از آنجا که قدرت این ماشین زیاد و استقرار آن سریع است، به کارگیری این سیستم به طور ترکیبی با دیگر سیستم ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: چوبکشی زمینی، اسکیدر زتور، هزینه چوبکشی، زمان سنجی پیوسته
  • پژمان طهماسبی، رحمان توکلی، محسن فعال، مجتبی عیدی، نبی الله یارعلی صفحه 253
    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثربخشی دوره های آموزشی- ترویجی منابع طبیعی بر کاهش تعداد تخلفات مرتبط با منابع طبیعی شامل قطع جنگل، شخم و شیار و چرای خارج از فصل و مازاد دام و تعیین عوامل آنها است. به این منظور، اطلاعات دوره های آموزشی- ترویجی و تخلفات بهره برداران در یک دوره شش ساله (1382 تا 1388) در سطح 17 روستا از توابع شهرستان اردل و کیار استان چهارمحال و بختیاری از اداره کل منابع طبیعی استان گردآوری شد. همچنین اطلاعات اقتصادی و اجتماعی روستا از طریق پرسشنامه از 20 سرپرست خانوار در هر روستا جمع آوری و برای هر روستا میانگین گیری شد. سپس تعداد افراد آموزش دیده که قبلا مرتکب تخلف شده بودند به تفکیک هر روستا به دو گروه تقسیم شدند: افرادی که بعد از دوره آموزشی مرتکب تخلف شدند و افرادی که تخلف نداشتند. با استفاده از آزمون ویلکاکسون مشخص شد که آیا تفاوت معنی داری در تعداد تخلفات قبل و بعد از دوره های آموزشی وجود دارد یا خیر؟ برای بررسی اثر عوامل اقتصادی و اجتماعی، ابتدا روستاها بر اساس خصوصیات اقتصادی و اجتماعی، خوشه بندی شدند. در نهایت معنی داری ارتباط بین خوشه های فوق و تعداد تخلفات آنها با استفاده از آزمون کای اسکور بررسی شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در تعداد تخلفات، قبل و بعد از دوره های آموزشی وجود دارد. تعداد تخلفات افراد آموزش دیده بعد از شرکت در دوره های آموزشی به طور معنی داری کاهش یافته است. با وجود این، کاهش تخلفات در همه شرایط یکسان نبوده و عوامل فردی، اقتصادی و اجتماعی در آن دخیل بوده است. با تغییر خصوصیات فردی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی بهره برداران و امکانات و خدمات رفاهی روستاها، موفقیت دوره های آموزشی- ترویجی تحت تاثیر قرار می گیرد. نتایج مبین این است که توجه به خصوصیات اقتصادی و اجتماعی بهره بردان در طراحی و اجرای دوره های آموزشی- ترویجی می تواند موجب افزایش کارایی دوره ها شود.
    کلیدواژگان: دوره های آموزشی، ترویجی، تخلف مرتبط با منابع طبیعی، خصوصیات اقتصادی و اجتماعی، خوشه بندی
  • مهدی پورهاشمی، اسماعیل خسروپور، مازیار حیدری صفحه 265
    درختان خیابانی از مهم ترین عناصر سازنده پوشش های سبز شهری به شمار می آیند. با توجه به اینکه روزانه افراد و وسایل نقلیه زیادی در پیاده روها و خیابان های شهر در حرکت هستند، هرگونه عیب و نقصی در این درختان ممکن است به بروز خطرهای مالی و جانی منجر شود. برای این منظور مقدار خطرآفرینی درختان چنار دو سمت خیابان ولیعصر (حد فاصل میدان تجریش تا تقاطع خیابان طوس) با روش آماربرداری صددرصد و با استفاده از معیارهای خشکیدگی شاخه ها و سرشاخه ها، شکاف، شاخه دهی نامناسب، پوسیدگی، ضعف ساختاری، زخم، مشکلات ریشه و تماس با خطوط برق بررسی شد. در مجموع 457 درخت اندازه گیری شد و پس از تحلیل داده ها سهم هر یک از معیارهای خطرآفرین در آنها مشخص و میزان خطر طبقه بندی شد. نتایج نشان داد که خشکیدگی شاخه و سرشاخه و ضعف ساختاری (به ترتیب با مقادیر 80 و 69 درصد کل درختان) بیشترین سهم را در خطرآفرینی درختان دارند، درحالی که معیارهای شاخه دهی نامناسب و پوسیدگی کم اهمیت ترین معیارها هستند. وزن دهی معیارهای خطرآفرین نشان داد که 19 درخت (4 درصد کل درختان) در طبقه بسیار خطرناک قرار دارند. همچنین طبقه بندی درختانی که در حال حاضر در طبقه های خطر متوسط و زیاد قرار داشته، ولی در آینده قابلیت تبدیل شدن به درختان خطرناک و بسیار خطرناک را دارند، مشخص شد. درمجموع، انجام اقدامات اصلاحی مانند هرس تاج و قطع شاخه های خشک برای درختان با خطر متوسط و زیاد و قطع درختان بسیار خطرناک پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: خیابان ولیعصر، چنار، درخت خطرآفرین، شکاف، زخم
  • سید رضافاطمی طلب، اسدالله متاجی، ساسان بابایی کفاکی صفحه 277
    هدف این تحقیق، بررسی مراحل تحولی در جنگل های تحت مدیریت و مدیریت نشده و تغییرات ناشی از آن در تنوع زیستی گونه های علفی متاثر از این روند است. این پژوهش در جوامع راش منطقه رامسر واقع در جنگل های شمال ایران انجام گرفت. به منظور تعیین تنوع زیستی مراحل مختلف تحولی در دو منطقه مدیریت شده و مدیریت نشده (هریک به مساحت 10هکتار) از جنگل های راش شمال ایران، الگوهای مراحل تحولی (صعود و افزایش، اپتیمال و تخریب) برای هر یک از قطعات مورد بررسی به طور مجزا تعیین شد. به منظور بررسی پوشش علفی 112رولوه به ابعاد 10×10 متر انتخاب و درصد فراوانی گونه های علفی با استفاده از روش براون بلانکه ثبت شد. سه مرحله تحولی صعود و افزایش، اپتیمال و تخریب در هر دو منطقه مشاهده شد، که بیشترین تکرار پلی گون های منطقه مدیریت شده در مرحله صعود و افزایش و در منطقه مدیریت نشده مربوط به مرحله تخریب است. نتایج بررسی تنوع زیستی در بین مراحل دو قطعه نشان داد که در منطقه مدیریت شده و مدیریت نشده حداکثر و حداقل مقدار غنای مارگالف به ترتیب در مراحل صعود و افزایش و اپتیمال است. همچنین شاخص های مختلف تنوع زیستی در دو منطقه مدیریت نشده و مدیریت شده (بدون در نظر گرفتن مراحل) نشان داد که بین تنوع زیستی گونه های علفی کف در این دو منطقه هیچ اختلافی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مراحل تحولی، تنوع زیستی، راش، اپتیمال، جنگل مدیریت نشده
|
  • Page 187
    The development and deployment of harvesting systems aims to provide physically feasible, environmentally sound and economic solutions. The data of residual stand damage was collected from a mixed broadleaved stand in Kheyrud forest following the cut-to-length harvesting system using Timberjack rubber-tired skidder. After finishing the harvesting operations, damage to the bole, roots, extent of the damage, scars patterns, size and distribution was evaluated for all trees using stratified systematic sampling with a random start and fixed area plots. Results showed that scars occurred on 16.4% of the remaining trees, but the severity of scars varied significantly by species. Forty-six percent of scars for all species was considered as small size (>500cm2). The greatest average amount of damage to the bole occurred along the first 1 m up from the ground (93%) and also within 3 m of the skid trail centerline (86.4%). Gouges were present on 79% of all scars. The stratification of the study unit would effectively improve the accuracy of stand damage surveys.
    Keywords: Kheyrud forest, Forest harvesting, Residual stand damage, Stratification
  • Page 197
    Govater Creek is one of the creeks in GovaterBayat the end of east southern of Sistan and BaluchestanProvince. Mangrove’s communities in this bay only consist of grey mangrove (Avicennia marina). In order to study the changes of mangrove vegetation area and density in Govater Creek from 1957 to 2006 (for 49 years) aerial photos with scales of 1:55000 and 1:20000 in 1957 and 1966, Corona satellite image in 1965, Landsat satellite image TM/ETM related to 1998 and 2001, IRS satellite image in 2006 and QuickBird satellite image in 2006 were used. Results showed that the changes rate of mangrove’s forest for this period has not been uniform but changes have been positive and area was changed from 101.19 to 149.18 ha. This change has average growing rate of 0.98 ha per year. The most of changes is related to years between 1966 until 1998. Generally we can conclude that before 1966, decreases have been in both density class (i.e. dense and sparse) and from 1966 to 1998, increases is observed specially in low density class and then until 2006 trend of changes has been slow and negative.
    Keywords: Mangrove vegetation, Govater Creek, Govater Bay, Sistan, Baluchestan province, Remote sensing, GIS
  • Page 209
    Habitat needs and requirement of important species in terms of distribution is necessary for natural resources management. Amygdalus scoparia is one of the important forest species in Markazi province for food, industries and environmental protection in different climatic conditions. The effect of physiographic factors such as land form, aspect, altitude, slope and some physical and chemical soil properties on qualitative and quantitative characteristics as height, crown diameter, canopy cover, tree density, regeneration and vitality percent was studied and then the data were analyzed using SPSS and PC-ORD (PCA method). The results of this study showed: 1- maximum height and crown diameter was observed in northern and eastern aspects. 2- The maximum canopy cover and regeneration was seen in northern aspect, valleys and in altitudes 1000-1500 meters. 3- The maximum tree number was observed in southern aspect, amplitude and valley land forms, in altitudes of 1000-1500 and 1500-2000 meters and in slops of 0-20 and 20-35%. 4- The maximum vitality percent was observed in northern and southern aspects, slope and valley land forms, in altitudes of 1000-1500 meter and in slops of 0-20%. The factors of height, crown diameter, canopy cover, tree number, regeneration and vitality were scattered in the positive direction of first axis by Principal Component Analysis (PCA) that had the highest correlation with sand.
    Keywords: Markazi province, Principal component analysis, Physiographic, Site demand, Soil characteristics
  • Page 221
    The main purpose of this study was to determine the best treatment for Colutea persica seeds to break their dormancy and better regeneration. Applied treatment Includes: soaking seeds in Sulfuric Acid solution (98%) for half an hour, scratching treatment, two and four weeks cooling, using Gibberellic Acid and cooling treatment simultaneously for two weeks and finally using distilled water as reference control. Statistical analysis was conducted randomly by using five replicates (with 10 seed samples in each one) in Lab conditions. Number of germinated seeds was evaluated in different treatments. The data were analyzed usingDuncan’s test at level of 5% probability by SPSS software package. Results demonstrated that the highest germination percentage (Gp) and Germination rate (Gr) was found in seeds for which scratching treatment was applied (88% and 8%, respectively). In addition, the results revealed that hindrance in budding process occurs due to the impermeability of the seed coat. Moreover, no dormancy in embryo was observed in this species.
    Keywords: Colutea persica Boiss, Germination, Seed, Stratification, Scratching
  • Page 231
    Fandoghlou forest is one of the most important recreational areas at regional and national levels, thus present study was aimed at determining the amount and intensity of damage to residual shrubs due to recreational activities in this forest. For this purpose, a part of forest that was as a forest parkand affected by recreational activities was selected. Using a grid of 50*50 meter, a number of 86 circular plots with the radius of 5m were selected in the region. The results showed that about 56% of plots were moderately and heavily damaged. In order to determine the most affected variable, three variables were selected and analyzed using factor analysis. The results of factor analysis showed that scar length extended around 71% of total variations of primary variables, alone. On the other hand, the results of one-way ANOVA and Tukey test showed that regarding to the amount of damage to shrubs, scar length and scar area, there is a significant difference among different categories of plots (pvalue=0.000). The results also showed that there is a exponential relationship between the number of damaged shrubs and distance from the forest edge. Thus, it is concluded that recreational activities cause high damages to forest, hence rational planning and management should be conducted for reducing these damages.
    Keywords: Fandoghlou forest, Recreational activity, Plot, Forest edge, Plot category, Factor analysis
  • Page 243
    Nowadays, with mechanization development, evaluation of machine productivity and calculation of average cost of skidding for each hour and each cubic meter is necessary to compare their efficiency. In this study, the mathematical model of production and cost of steel tracked skidder LTT-100A was studied in Tarbiat Modares University Experimental Forest (TMUF). Continuous time study was applied during skidding operation to record the time spent for each component of skidding. The obtained data was then analyzed using multivariable regression analysis to build the mathematical model of production. Results showed that skidding distance, skid trail slope and volume of logs at each cycle are significant variables influencing skidding time. The share of delay was 14.94 % of total time while 44% of delays time was identified as technical delay (unavoidable delay), personal and operational delay were recorded 33% and 21% percent, respectively. Skidder productivity regardless of delay time and effective time were calculated 5.84 m3/h and 4.98 m3/h, respectively. Total average cost of system was estimated 265678 RLS/h and 54330 RLS/m3, respectively (Rials= 50cent). The results showed that there is a significant difference in the numbers of recorded illegal activities before and after the extension and educations programs. The numbers of recorded illegal activities significantly reduced after passing extension and educations programs. However, reducing in the numbers of illegal activities was not the same in every condition, and individual and socio-economic factors. Facilities and services provided by government had significant effects on success in extension and educations programs. The results indicate that socio-economic factors should be considered when designing and performing extension and educations programs.
    Keywords: Ground, based skidding, Steel tracked skidder LTT, 100A, Time study, Multiple regression model, Hourly cost, Hourly productivity
  • Page 253
    The primary purpose of this study was to evaluate the effectiveness of extension and educations programs in natural management and related factors. To do so, information on extension and educations programs and criminal records related to natural resources were gathered from 17 villages in Ardal and Kiar counties in a time period of 2004-2010. Soico-economic information was also recorded in a field survey using a proposed questionnaire in order to gather this information from 20 local people whom were randomly selected in each village. Local people who were participated in extension and educations programs also with illegal activities recorded before extension and educations programs were divided into groups of 1- those with recorded illegal activities related to natural resources after passing these programs and 2- those without them after passing these programs. Afterwards, a Wilcoxon test was used so as to reveal any significant difference in the number of illegal activities before and after extension and educations programs. In order to investigate soico-econmoic effects on effectiveness of extension and educations programs, at first, the villages were clustered based on soico-econmoic characteristics. Finally, chi-square test was used to evaluate the relationship between extracted clusters and the numbers of recorded illegal activities in each cluster. The results showed that there is a significant difference in the numbers of recorded illegal activities before and after the extension and educations programs. The numbers of recorded illegal activities significantly reduced after passing extension and educations programs. However, reducing in the numbers of illegal activities was not the same in every condition, and individual and socio-economic factors. Facilities and services provided by government had significant effects on success in extension and educations programs. The results indicate that socio-economic factors should be considered when designing and performing extension and educations programs.
    Keywords: Illegal activities related to natural resources, Law office, Soico, econmoic characteristics, Clustering
  • Page 265
    Street trees are one of the most important components of urban green spaces. Any defects in street trees may cause injuries to human, vehicles and buildings. In this research, the assessment of hazardous oriental plane (Platanus orientalis L.) trees was carried out on both sides ofValiasr street (between Tajrish square toTous street cross section). Eight types of tree defects were detected: dead woods, cracks or seams, weak branch unions, decay, wound or cankers, root problems, poor tree structure and contact with power transmission lines. Totally, 457 trees were sampled. The results showed that the dead woods and poor tree structure are the main tree defects (with values of 80 and 69 percent of all sample trees, respectively), while weak branch unions and decay have less importance. Regarding to combination of tree defects, 19 trees were classified as very dangerous and must be removed. Furthermore, trees in medium and high risk classes were classified based on their potential to move toward more dangerous classes. Totally, improvement practices such as pruning of dead branches of trees with medium and high risk and cutting of very dangerous trees are recommended.
    Keywords: Crack, Hazardous tree, Valiasr street, Platanus orientalis, Wound
  • Page 277
    The purpose of this research was to compare the development stages in the managed and unmanaged forests, and the resultant changes on the biodiversity of understory vegetation. This study has been conducted in the beech communities of Ramsar region located in the north are forests of Iran. In order to determine the biodiversity of different development stages, the patterns of development stages (initial, optimal and graded) for each of the understudy zones were determined in two 10ha zones of the beech forests in the north of Iran. In order to study the understory species, 112 releves in an area of 100-m² were done and the percentage of understory species frequency was recorded using Braun-Blanquet Method. Three development stages of initial, optimal, and degraded were observed in both zones, which the highest frequency of polygons in the managed zone are in the initial phase while those in the unmanaged zone were in the degraded phase. The results from the survey on the biodiversity in the phases of the zones showed that in both managed and unmanaged zones, the maximum and minimum richness of Margalef are in initial and optimal stages, respectively. The indices of biodiversity in both managed and unmanaged zones (regardless the phases) revealed that there are no significant differences between the biodiversity of understory species in these two zones.
    Keywords: Development stages, Biodiversity, Beech, Unmanaged forests