فهرست مطالب

نشریه رهیافت
پیاپی 50 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا محمدی، نسرین بیگدلو صفحه 5
    یکی از ارکان شکل گیری موسسه های دانش بنیان، پارک های علم و فناوری و مراکز رشد هستند. پارک ها و مراکز رشد در حقیقت زیرساخت های اقتصاد دانش بنیان یک کشور به شمار می روند. پارک های علم و فناوری بازتابی از این فرضیه هستند که نوآوری فناورانه، منبعث از مطالعات علمی است و پارک ها، محیطی تسهیل گر برای گذار از مطالعه محض و نظری به تولید و اجرا فراهم می کنند.
    در این مقاله، به راهکارهایی که در پارک علم و فناوری دانشگاه فنی خاورمیانه ترکیه برای افزایش احتمال موفقیت شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک انجام می گیرد، پرداخته شده است.
    این راهکارها، در دو حوزه، قابل دسته بندی هستند: دسته اول، اقدام هایی هستند که قبل از ورود شرکت ها به پارک به غربال ایده ها و انتخاب ایده های قوی تر و حذف ایده های ضعیفتر می پردازد. این اقدام ها، شامل «برگزاری مسابقه هایی برای انتخاب ایده های برتر» و «تدوین مقررات و پیشبینی فیلترهایی برای ورود شرکتها به پارک علم و فناوری» است. دسته دوم اقدام هایی هستند که به حمایت از ایده ها و شرکت های دارای پتانسیل رشد بالا می پردازند. این اقدام ها شامل «تاسیس مرکز رشد»، «مشوق ها و حمایت های قانونی»، «استفاده از تسهیلات شبکه موسسات اقتصادی اروپا» و «استفاده از خدمات شبکه اروپایی حامیان کسب و کار» هستند.
    کلیدواژگان: شرکت های دانش بنیان، پارک علم و فناوری، دانشگاه فنی خاورمیانه ترکیه
  • سوسن علایی صفحه 15
    فرهنگ هر جامعه با اثرات قابل توجهی که بر ویژگی های اکتسابی افراد دارد و همچنین با محدودیت ها و فرصت هایی که برای سازمان ها ایجاد میپ کند، اثرات قابل توجهی بر فرایندکارآفرینی و در نتیجه بر رشد و توسعه اقتصادی دارد. به عنوان مثال بررسی رابطه میان توانائی نوآوری و رشد اقتصادی کشورها بیانگر اثر فرهنگ بر رشد اقتصادی از طریق مکانیسم مداخله کننده نوآوری است که با فرهنگ کارآفرینی قابل توصیف است. مطالعات دیگری که در زمینه رابطه میان فرهنگ و میزان کسب وکار در 21 کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) انجام شده است و همچنین بررسی تاثیر جهت گیری های فرهنگی بر میزان کارآفرینی، از طریق سنجش ابعاد فرهنگی کشورها، موجب نگرش نوینی در جهان به فرهنگ کارآفرینی گردیده است. براین اساس پس از شناسائی ویژگی های فرهنگ کارآفرینی، ارائه راهکارهای ارتقاء و استقرار آن به عنوان ابزار رشد و توسعه اقتصادی از اهمیت به سزائی برخوردار است. در این مقاله پس از بررسی ادبیات موضوع فرهنگ کارآفرینی و اهمیت و ابعاد آن، مهم ترین راهکارهای توسعه فرهنگ کارآفرینی معرفی گردیده است.
    کلیدواژگان: ابعاد فرهنگ، فرهنگ کارآفرینی، نوآوری، رشد و توسعه اقتصادی
  • زهرا ابوالحسنی صفحه 27
    چهارچوب های موجود در سیاست گذاری علم و فناوری دارای رویکردی محدود است و در انتخاب اهداف، ابزاری های اجرا و ارزیابی پیامدهای اجرای سیاست ها تنها به رشد اقتصادی توجه می کنند. این نگرش محدود نسبت به سیاست علم و فناوری باعث شده که اثرات اجتماعی این سیاست ها کمتر مورد توجه قرار گیرد و اغلب پژوهش های موجود در این حوزه به گسترش مفاهیم مربوط به نقش علم و فناوری در توسعه اقتصادی بپردازند. این ضعف توجه در حالی رخ می دهد که دغدغه های اجتماعی از جمله نابرابری از مهم ترین چالش های کشورهای در حال توسعه است و صرف توجه به رشد اقتصادی بدون رفع مسائل اجتماعی تهای منجر به افزایش شکاف های اجتماعی خواهد شد. این مقاله در ابتدا به تحلیل اثرات اجتماعی سیاست های علم و فناوری می پردازد و راه حل های مختلف پیشنهاد شده در این حوزه برای رفع دغدغه های اجتماعی و به ویژه کاهش نابرابری را بررسی می نماید. در ادامه، از میان راه حل های ارائه شده، روش تقویت قابلیت های یادگیری و نوآوری انتخاب شد و چگونگی تاثیر آن بر گسترش همزمان نوآوری و عدالت اجتماعی تبیین شده است. در ادامه، استخراج شاخصی برای اندازه گیری قابلیت نوآوری- یادگیری معرفی و مقدار آن برای کشورهای مختلف مورد محاسبه قرار گرفته است. سپس توسط مقادیر استخراج شده برای این شاخص، رابطه مستقیم تقویت قابلیت نوآوری- یادگیری با کاهش نابرابری نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: سیاست علم وفناوری، نابرابری، قابلیت یادگیری، قابلیت نوآوری
  • رضا اسدی فرد، سید حبیب الله طباطباییان، جهانیار بامدادصوفی، محمدرضا تقوا صفحه 37
    شبکه های همکاری علم و فناوری به عنوان یکی از ابزارهای کارآمد برای مدیریت توسعه فناوری و نوآوری در چند دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته اند. اگرچه دیدگاه های مختلفی در مورد مراحل ایجاد و رشد یک شبکه همکاری مطرح شده، اما هنوز تئوری جامعی در این زمینه ارایه نشدهاست. در این مقاله با استفاده از مفهوم مطرح شده برای «تکنولوژی اجتماعی» و با الهام از تئوری «چرخه عمر تکنولوژی»، مدلی برای شکل گیری و تکامل شبکه های همکاری با عنوان «چرخه عمر شبکه های همکاری علم و فناوری» توسعه داده شدهاست. مزیت این مدل آن است که در عین سادگی و قابل فهم بودن، تئوری های مختلفی آن را پشتیبانی می کند، همان چیزی که اغلب تقسیم بندی های مطرح شده در مورد فرایند ایجاد و تکامل شبکه های همکاری فاقد آن هستند. برای اینکه سازگاری مدل مطرح-شده با شرایط واقعی هم مورد بررسی قرار گیرد، 7 شبکه همکاری علم و فناوری در ایران که از سال 1375 تا 1385 ه. ش. ایجاد شده اند، مورد مطالعه قرار گرفتند. در این راستا در قالب یک بررسی کیفی؛ از ابزارهای مختلف تحقیق شامل تحلیل و بررسی مستندات، مصاحبه های باز با موسسان و مدیران شبکه های مورد مطالعه و مشاهده؛ استفاده گردید. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که تمام شبکه های مورد مطالعه با مدل ارایه شده برای چرخه عمر شبکه های همکاری انطباق قابل قبولی دارند و این مدل قادر به توجیه شرایط واقعی شبکه های مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: شبکه های همکاری علم و فناوری، مراحل ایجاد و رشد شبکه ها، چرخه عمر شبکه ها
  • سید سپهر قاضی نوری، سید سروش قاضی نوری صفحه 49
    در بین دسته بندی های متعددی که تا به حال بر روی انواع سیاست های علم و فناوری انجام شده است، همه آنها در این نکته اشتراک نظر دارند که یک دسته از سیاست ها به بهبود زیرساخت ها و شرایط کلی علم و فناوری اختصاص داشته و هدف گیری خاصی روی موضوع یا پروژه مشخص ندارند. مقاله حاضر، از همین نکته برای ارائه یک دسته بندی جدید استفاده می کند و این دسته سیاست های مزبور را سیاست های عام می نامد. در مقابل، پیشنهاد می کند که هر حوزه علم و فناوری مانند فناوری نانو یا زیستی، نیازمند یک استراتژی خاص است که برای کل حوزه و شاخه های آن، برنامه متفاوتی را پیشنهاد می دهد. در ادامه مقاله، اهمیت و نحوه استخراج این دو دسته سیاست های عام و خاص بررسی می گردد و نشان داده می شود که دسته بندی فوق، درک روشنی برای سیاستگذاران حوزه علم و فناوری ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: سیاست های عام، توسعه علم و فناوری، استراتژی های خاص توسعه علم و فناوری
  • کیارش کاویانی کوثرخیزی، علیرضا بوشهری، منوچهر منطقی صفحه 57
    این مقاله به مرور و تحلیل مدل های ارائه شده در ادبیات برای تدوین نقشه راه فناوری در سطوح مختلف از جمله (فرا ملی، ملی، صنعت، بنگاه و...) می پردازد. امروزه فناوری نقشی اساسی در رقابت پذیری بنگاه ها ایفا می کند، بنابراین می باید بر اساس یک نگاه استراتژیک مدیریت شود. یکی از اهداف اصلی در مدیریت استراتژیک فناوری در سطح یک سازمان، به کارگیری فناوری های مختلف به گونه ای است که تولید ارزش در آن سازمان بیشینه شود. در این راستا، مدیران فناوری به ابزاری نیاز دارند تا از این موضوع اطمینان حاصل کنند. در این راستا نقشه راه فناوری، ابزاری قوی برای پشتیبانی از برنامه ریزی راهبردی کسب و کار، محصول و فناوری است که اطلاعات، فرایند و ابزار لازم برای تولید آنها را فراهم می کند. مدل ها و چهارچوب های مختلفی در زمینه تدوین نقشه راه تکنولوژی ارائه شده اند، اما این مدل ها و چهارچوب ها دارای ویژگی ها و پیش فرض هایی هستند که امکان استفاده از آنها را در شرایط مختلف، محدود می کند. در این مقاله مدل ها و چهارچوب های مختلف پس از تشریح ماهیت و ویژگی شان، بر اساس یک رویکرد نظری مورد ارزیابی و مقایسه قرار می گیرند. پس از مقایسه این روش ها از سه منظر محتوا، فرآیند و زمینه، نقات قوت و ضعف آنها مورد بررسی قرار می گیرند. نتیجه این بررسی و ارزیابی، ارائه یک دسته بندی از مدل ها است که به بنگاه ها کمک می کند، بر اساس اهداف و شرایط خود، مدل مناسب تدوین نقشه راه فناوری را انتخاب کنند.
    کلیدواژگان: نقشه راه، تکنولوژی، محتوا، فرایند، زمینه، مطالعه تطبیقی
  • مهدی پاکزاد، آرمان خالدی، مهتاب تیموری صفحه 71
    رتبه بندی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به منظور نشان دادن جایگاه رقابتی آنها در تمامی حوزه ها و یا در موضوع های خاص به وجود آمده است. اولین رتبه بندی بین المللی دانشگاه ها در سال 2003، توسط دانشگاه شانگهای جیاتانگ چین و به منظور بررسی وضعیت دانشگاه های این کشور در مقایسه با دانشگاه های فعال در سطح بین المللی منتشر شد. با توجه به استقبال گسترده از نتایج حاصل از این رتبه بندی، در سال های بعد سازمان های مختلف با اهداف متعددی نسبت به انتشار لیست های دسته بندی شده از دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی اقدام کردند. نتایج رتبه بندی دانشگاه ها علاوه بر کمک به دانشجویان در زمینه انتخاب مرکز آموزشی مناسب، برای ذی نفعان خارج از دانشگاه نیز مزایای زیادی دارد که از آن جمله می توان به تسهیل فرایند استخدام نیروی کار توسط سازمان های استخدام کننده اشاره کرد. همچنین رتبه بندی دانشگاه ها باعث ارتقاء کیفیت آموزش عالی و پژوهش، بهبود وضعیت تولید، گردآوری و پردازش اطلاعات در نظام آموزش عالی می شود.
    بررسی ها نشان می دهد نظام های بین المللی رتبه بندی دانشگاه ها از لحاظ تمرکز، شیوه جمع آوری داده ها، قلمرو زمانی و نحوه ارائه نتایج با همدیگر متفاوت هستند. هدف مقاله حاضر معرفی متدولوژی نظام های معتبر رتبه بندی و مقایسه تطبیقی آنها با بهره گیری از معیارهای ذکر شده است.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، نظام، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی
|
  • A. Mohammadi, N. Bigdelou Page 5
    Science and technology parks are an element of establishing knowledge based organizations. S&T parks and incubators are the fundamentals of knowledge based economy in countries. S&T parks are based on an assumption that “technological innovation” is derived from scientific studies; and the S&T parks are a facilitator for transformation of theoretical studies into production and execution. This article focuses on the ways that the S&T park of Middle East Technical University of Turkey establishes to increase the success likelihood of knowledge based firms located on this park. The ways are categorized into two groups: The first part is the measures that are done for selection of strong firms and elimination of poor ideas before acceptancing the firms. These measures include: competitions for selection of best ideas” and “developing regulations and predicting some filters for entrance of the firms to the S&T Park. The second part is the measures that are done for support of potent ideas and firms. These measures include: “establishment of incubator”، “incentives and legal protections”، “use of facilities of Enterprise Europe Network” and “use of facilities of European Business Angels Network”.
    Keywords: Knowledge based firms, Science, Technology Parks, Middle East Technical University of Turkey
  • S. Alaei Page 15
    The culture of each society has significant effects on acquired traits of individuals and creating the limitations and opportunities for organizations greatly influence the entrepreneurial process and thus the economic growth. For example، the studies show that differences in growth are partly due to differences in regional innovativeness، which can be explained by differences in entrepreneurial culture. Therefore، culture affects growth through the intermediating mechanism of innovativeness. Other studies in the field of the relationship between culture and the rate of business ownership، across 21 countries of the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)، and the survey of the effect of cultural orientation on the level of entrepreneurship through the measurement of cultural dimensions، have resulted in a new point of view to entrepreneurial culture in the world. Accordingly، after identifying entrepreneurial characteristics، providing strategies for promoting the culture is very important as a tool of economic development. This article presents the most important strategies for the development of entrepreneurial culture، following a review on the literature of entrepreneurship and the importance of culture and its dimensions.
    Keywords: Dimensions of culture, Entrepreneurial culture, Innovation, Economic growth, development
  • Z. Abolhasani Page 27
    Almost all of popular frameworks of science and technology policy making have limited perspective، and consider just the economic growth in selecting goals، implementing tools and evaluating the impacts. Neglecting the social effects of STI policies is while social problems such as inequality are of the most important challenges of developing countries and economic growth will not solve all the social problems. This paper، at first، explains the social impacts of STI policies and the proposed solutions to alleviate them. Then، «learning and innovation capability building» has selected among the proposed solution and its convergence with both innovation progress and social justice has been explained. An index has been proposed to measure learning- innovation capability of the countries، calculating it shows the direct convergence of learning and innovation capability building with social justice.
    Keywords: Science, technology policy, Inequality, Learning capability, Innovation capability
  • R. Asadi Fard, S.H. Tabatabaeian, J. Bamdad Soufi, M. Taghva Page 37
    Science and technology (S&T) collaborative networks have been considered as effective policy tools to manage the technology and innovation development in recent few decades. Although there are several opinions about the different stages of formation and evolution of a S&T collaborative network، but the literature still lacks a comprehensive theory. The present research develops a model for the formation and evolution of S&T networks – “the Life Cycle of S&T Collaborative Networks” - utilizing the concept of “social technology” and adopting the “technology life cycle” model. The proposed model is simple، easy-to-understand and supported by several preceding theories and models. The last characteristic is what the almost all pervious classifications regarding S&T networks evolution - contributed by other researchers- lack it. In order to examine the proposed model in the real world، seven S&T networks founded in I. R. of Iran from 1995 to 2005 are investigated. Conducting a qualitative inquiry and using multiple-case study method، researcher has collected related data adequately from semi-structured interviews with key informants، observation، and archived documents. The study shows that the model fits well with the case networks and could satisfyingly justify their real status.
    Keywords: Science, Technology (S, T) Collaborative Networks, Network Life Cycle, Network Formation, Evolution
  • S. Ghazinoory, S. Ghazinoori Page 49
    Among the various categories that had been done on different kinds of science and technology policies، the all have in common the fact that a kind of policies improve infrastructure and the general condition of science and targeting on specific topics or projects was not made. Based on that issue، this paper presents a new classification that named such kind of policies as “generic”. In contrast، suggests that every field of science and technology such as nanotechnology or biotechnology needs a “specific” policy that proposes a different program for the whole area and its branches. The article is continued by presenting the importance of the two categories of generic and specific policies and how to extract then and it is shown that the above classification provides a clear understanding for policy makers in the field of science and technology.
    Keywords: Generic Policies of S, T, Specific policies of S, T
  • K. Kavyani, A. Boushehri, M. Manteghi Page 57
    This paper attempts to overview and analyze the models presented in literature for developing a technology roadmap in different contexts، namely international، national، industrial، and corporation contexts. Today technology plays an important role in corporation competitiveness، so it should be managed in a strategic way. One of the important goals in strategic management of technology at corporate level is applying technologies in such a way that value creation in the corporation is optimized. Therefore، technology managers need a tool to ensure value creation. Technology roadmap is a vital tool for protecting strategic planning business، product، and technology which provides essential processes، information and instrument to produce them. Many frameworks and models have been presented for developing technology roadmap. But characteristics and assumptions of those models largely restrict their applications to different circumstances. In this paper nature and structure of different frameworks and models are assessed and compared on the basis of theoretical approach. After comparing those models regarding three different aspects (e. g. content، process، and context)، all of their weaknesses and strengths will be discussed. The output of this assessment and investigation is a classification of models which helps corporations in selecting the best model of developing technology roadmap based on their goals and circumstances.
    Keywords: Technology roadmap, Content, Process, Context, Comparative study
  • M. Pakzad, A. Khaledi, M. Teymouri Page 71
    There are rankings of universities and centers of higher education in order to demonstrate their competitive position in all areas or on specific issues. The first international ranking of universities was published by Shanghai Jiao Tong University to compare the countrys'' universities with other universities in the world in 2003. Given the enthusiastic reception of the results of this ranking، in later years different organizations with different objectives released classified lists of universities and centers of higher education. In addition to rankings of universities to help students in selecting an appropriate training center، there are many advantages for stakeholders outside the university such as facilitating the process of workforce employed by the organizations. University rankings also increase the quality of higher education and research، product improvement، collecting and processing information in the higher education system. International studies show that ranking systems of universities in terms of focus، data collection methods، scope and presentation of the results differ from each other. This paper aims to present a valid methodology grading systems and their comparison with the use of the criteria listed.
    Keywords: Ranking, System, Universities, higher education centers