فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال ششم شماره 19 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه تقی یاره، یوسف کریمی صفحه 1
    این مقاله شرایط پدیدآیی اثر چارچوب را بررسی می کند. این سازه در مطالعات مختلف پدیده باثباتی نبوده و لذا پژوهشگران از دهه 80 میلادی در پس شناسایی علل تغییرات آن بوده اند. پژوهش حاضر با هدف تشخیص متغیرهای موثر بر سازه مورد بحث، و همچنین حل و فصل تناقضات موجود پیرامون نحوه تاثیرات این متغیرها به انجام رسید. 551 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشکده فنی دانشگاه تهران و دانشکده های مختلف دانشگاه علوم پزشکی تهران، در دو مرحله، و در 8 گروه پژوهشی، متن تجدید نظر شده مرگ، زندگی و اطمینان کاهنمن و تورسکی را با همان اندازه گروه و ابهام موقعیت متن اصلی پاسخ دادند. نتایج نشان می دهد که اثر چارچوب ارتباط مستقیمی با «اهمیت سرنوشت قربانی برای آزمودنی» دارد. به عبارت دیگر هنگامی که در آزمودنی ها «درگیری هیجانی» نسبت به «سرنوشت مخاطبین در معرض خطر» ایجاد می شود اثر چارچوب بارز می گردد. همچنین استفاده از سوالات باز پاسخ مشخص می کند تمایز ملیتی نه تنها بر میزان درگیری هیجانی آزمودنی موثر است، بلکه ابعاد عاطفی متمایزی را برای پاسخ دهندگان برجسته می سازد؛ ابعادی که علیرغم اهمیت، حضورشان در مطالعات گذشته ناشناخته بوده است.
    کلیدواژگان: اثر چارچوب، درگیری هیجانی، اهمیت به سرنوشت قربانی، اندازه گروه، و ابهام موقعیت
  • علیرضا منظری توکلی، نجمه عراقی پور صفحه 19
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین دینداری و شادکامی دانشجویان دختردانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان در سال 1389-1388 است. در این پژوهش از روش تحقیق همبستگی، استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی فرضیه های پژوهش از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دهنده این است که بین دینداری و شادکامی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از این است که بین سه مولفه ی دینداری یعنی رفتار دینی، دانش دینی و نگرش دینی وشادکامی نیز همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: دینداری، شادکامی، رفتار دینی، دانش دینی، نگرش دینی
  • آناهیتا فرجی، سعید آریاپوران، علی عبدی صفحه 47
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سبک های مقابله ای و حمایت اجتماعی در تمیز دانشجویان دارای اضطراب امتحان بالا و پایین بود. 387 نفر از دانشجویان دانشگاه به روش خوشه ایانتخاب و مقیاس های سبک مقابله ای دانشجویی، ادراک حمایت اجتماعی و اضطراب امتحان را تکمیل نمودند. برای بررسی داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل ممیز استفاده شد. نتایج نشان داد که بین مقابله هیجان مدار (514/0=r) و مساله مدار (418/0-=r) و ادراک حمایت اجتماعی (334/0-=r) با اضطراب امتحان رابطه معنی دار وجود دارد. نتایج تحلیل ممیز نشان داد که سبک مقابله هیجان مدار، مساله مدار و حمایت اجتماعی خانواده به طور معنی داری دانشجویان دارای اضطراب امتحان بالا و پایین را متمایز نموده است (05/0>p). اما حمایت دوستان و دیگر افراد مهم، دانشجویان دارای اضطراب امتحان بالا و پایین را متمایز نکرده است.
    کلیدواژگان: سبک مقابله، حمایت اجتماعی، اضطراب امتحان، دانشجویان
  • علی محبی، نعمت الله موسی پور، علیرضا کیامنش، غلامرضا حاجی حسین نژاد صفحه 69
    یکی از برنامه های اجرا شده در نظام های آموزشی «برنامه درسی تجربه شده» می باشد که مطالعات و تحقیقات زیادی روی آن صورت گرفته است. برنامه درسی تجربه شده دارای سطوح مختلفی است که برنامه درسی نهفته در سطح اول آن قرار دارد. این برنامه درسی متاثر از عوامل مختلفی است که دراین تحقیق برای سهولت کار به چهار دسته کلی با عنوان، آموزشی، اجتماعی، فردی و جغرافیایی تقسیم شده است. علی رغم گستردگی تحقیقات انجام شده در مورد برنامه درسی تجربه شده، تاکنون تحقیقات میدانی زیادی در زمینه عوامل موثر بر آن صورت نگرفته است. در مقاله حاضر درس اندیشه اسلامی دوره کارشناسی انتخاب و عوامل موثر بر برنامه درسی نهفته این درس مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق با استفاده از روش کمی و به وسیله پرسشنامه، برنامه درسی نهفته اندیشه اسلامی دانشجویان در هنگام ورود به دانشگاه و نیز عوامل موثر بر آن مورد سنجش قرار گرفت. برای انتخاب جامعه نمونه از میان دانشجویان ورودی سال 89-1388 یکی از دانشگاه های تهران که650نفربودند تعداد 210 دانشجو به طور تصادفی انتخاب شد. پس از جمع آوری پرسشنامه با استفاده از آزمون آماری پیرسون متغیرهایی که رابطه معنی داری با متغیر ملاک (برنامه درسی نهفته اندیشه اسلامی) داشتند مشخص شد. سپس از آزمون آماری رگرسیون جهت تعیین سهم هر کدام از عوامل استفاده شد؛ بر اساس نتیجه آزمون آماری پیرسون همه عوامل آموزشی، اجتماعی، انفرادی و جغرافیایی و زیر مجموعه های آنها با برنامه درسی نهفته اندیشه اسلامی رابطه دارشتند؛ اما در رگرسیون کل فقط رابطه عوامل آموزشی با متغیرهای (مدرس، محتوا، ارزشیابی)، عوامل اجتماعی با متغیرهای (خانواده، رسانه و دوستان و همکلاسی ها)، عوامل اجتماعی با متغیرهای (مطالعه، رضایت از آموزش دینی) و عوامل جغرافیایی با متغیرمحل زندگی ثابت شد. براساس نتایج بدست آمده متغیرهای رضایت ازآموزش دینی، مدرسان دروس دینی، دوستان وهمکلاسی ها، رسانه ها و مطالعه دینی به ترتیب بیشترین رابطه را با برنامه درسی نهفته درس اندیشه اسلامی داشتند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی تجربه شده، برنامه درسی نهفته، عوامل موثر
  • علی اکبر سیف، فرحناز کیان ارثی صفحه 89
    در گذشته، رابطه بین نظریه های سنتی یادگیری در روان شناسی و نظریه های نوروفیزیولوژی رابطه نزدیکی نبود. اما به تازگی یافته های نو در علوم عصب شناسی برای پدیده های یادگیری گاه پیچیده، مانند یادگیری مشاهده ای، مکانیسم های عصبی نسبتا ساده ای کشف کرده اند که یکی از آنها نورون های آیینه ای است.این نورون ها نشان می دهند که مغز چگونه فعالیتی را که ما انسان ها مشاهده می کنیم در خود ثبت می نماید و انجام آن فعالیت را در همان لحظه یا درآینده آسان می سازد. نقش این نورون ها آن است که، در تعاملات اجتماعی، عمل فرد مشاهده کننده را با عمل فرد مورد مشاهده مطابقت می دهد و از این طریق به فرد مشاهده کننده کمک می کند تا از طریق همسو نمودن رفتار خود با رفتار فرد مورد مشاهده آن رفتار را بفهمد.در مورد منشا نورون های آیینه ای سه دیدگاه وجود دارند: (1) دیدگاه تکاملی که وجود نورون های آیینه ای را بخشی از سازگاری می داند که در طول عمر نوع جاندار در او تکامل یافته است؛ (2) دیدگاه تداعی که بر توانایی ذاتی در شکل دهی به نورون های آیینه ای با تاکید بر تجربه استوار است؛ و (3) دیدگاه اندیشه- عمل که طبق آن تصوری که ما از بازخوردهای حسی مرتبط با یک عمل می سازیم اساس اجرای درست آن عمل است. پیش از کشف نورون های آیینه ای دو تبیین عمده برای یادگیری مشاهده ای از سوی روان شناسان رفتاری و شناختی ارائه شده بود.رفتارگرایان به رهبریت بی اف اسکینر، واضع شرطی سازی کنشگر، برای یادگیری از راه مشاهده و تقلید آموزی سه عنصر مشاهده الگو، انجام رفتار مطابق با الگو، و دریافت تقویت را ضروری می دانستند. در مقابل، شناخت گرایان، به سرکردگی آلبرت بندورا، یادگیری مشاهده ای را عمدتا پدیده ای کاملا شناختی و خبر پردازانه معرفی کردند و برای یادگیری آن به چهار فرایند توجه، به یاد سپاری، باز آفرینی حرکتی، و انگیزش متوسل می شدند.کشفیات مربوط به نورون های آیینه ای هم دیدگاه رفتار گرایان و هم اندیشه شناخت گرایان را مورد چالش قرار می دهد.
    کلیدواژگان: نورون های آیینه ای، نظریه شرطی سازی اسکنیر، یادگیری مشاهده ای بندورا، دیدگاه تکاملی، دیدگاه تداعی، دیدگاه اندیشه، عمل
  • پروین قدیری، حسن اسدزاده، فریبرز درتاج صفحه 115
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی ادراک از محیط کلاس و جهت گیری هدف با پیشرفت تحصیلی ریاضی است. به همین منظور، از میان دانش آموزان دختر پایه ی سوم متوسطه ی منطقه 9 شهر تهران، 150 دانش آموز از طریق نمونه گیری خوشه ایبه عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از (الف) پرسشنامه ی «در این کلاس چه می گذرد (WIHIC) (فراسر، فیشر و مک روبی، 1996)، (ب) هدف گرایی تحصیلی (AGOR) (بوفارد و همکاران، 1998). همچنین، از نمره ی درس ریاضیات در پایان نیمسال اول به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی استفاده شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد: (الف) رابطه ی معناداری بین ادراک از محیط کلاس و پیشرفت تحصیلی درس ریاضیات وجود دارد، (ب) رابطه ی معناداری بین ادراک از محیط کلاس و جهت گیری هدف وجود دارد، (پ) بین جهت گیری هدف و پیشرفت ریاضی رابطه ی معناداری مشاهده نشد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که ادراک از محیط کلاس می تواند پیش بینی کننده ی پیشرفت تحصیلی در درس ریاضیات و جهت گیری هدف تسلط باشد.
    کلیدواژگان: ادراک محیط کلاس، جهت گیری هدف، پیشرفت تحصیلی ریاضی
  • مهدی شاه محمدی، محمدحسن ترابی صفحه 139
    موبایل یا تلفن همراه وسیله ای است که اگر چه در ابتدا تجملی در نظر گرفته می شد، اما رفته رفته با کاهش قیمت و افزایش کارایی هایش به یک ابزار ضروری تبدیل گشته است. امروزه همه قشرها از پیر تا نوجوان گرفته بدون تلفن همراه خود سردرگم هستند و بدون آن بسیاری از امور روزمره علی الخصوص برای جوانان و نوجوانان غیر ممکن است.برای این قشر این وسیله نه تنها مهم بلکه دیگر نقش ضروری را ایفاء می نماید. امروز برای موبایل همه نوع نرم افزار تهیه شده است از بازی و سرگرمی گرفته تا فال حافظ و قرآن، از پرداخت قبض آب و برق تا خرید سهام و جابه جایی پول، از تبلیغات دسته جمعی تا اطلاع رسانی و اخبار. در یک کلام امروز کاری نیست که به انجام آن نیاز داشته باشیم و نرم افزار قابل اجرا برروی موبایل برای آن وجود نداشته باشد.
    هدف از نگارش این مقاله بررسی قابلیت های مهم موبایل در راستای استفاده از آن در ارتقاء سیستم آموزشی برای جامعه هدف مورد نظر (کودکان تا جوانان) می باشد.
    کلیدواژگان: موبایل، تکنولوژی، پیامک، آموزش، نرم افزار، GPRS
|
  • F. Tagi Yareh, Y. Karimi Page 1
    this work concerns the situations in which the framing effects emerge. This has not been an established feature in different studies, so the reasons for its variations have been the subject of various studies since 1980s. Present study aimed to determine the variables affecting the feature as well as to address the controversies exist on how these variables affect it. 551 students from engineering faculty, University of Tehran and different faculties at Tehran University and Medical Sciences were included in the study. They were assigned to eight categories in two steps and filled out the modified Kahnman and Tveresky`s death, life, and trust text with the classical conditions. Results indicate that framing effects has a significant relationship with “the importance of sucrife`s fate to the participant. In other words, the framing effects emerge as “emotional involvement” on the “the fate of human beings in danger” is produced in the participant. In addition, application of open- ended questions reveals that nationality distinction not only affects the emotional involvement, but can also highlight distinct emotional aspects in participants. In spite of their importance, these aspects have been neglected in the previous studies.
    Keywords: Emotional, Framing Effect, Risk Taking
  • A.R.Manzari Tavakoli, N.Araqi Pour Page 19
    this study aims at religiosity and happiness and their relation among the students of kerman Islamic azad university in 2009-2010.In this survey 200 girl students out of 5440 students of Kerman Islamic Azad University were selected randomly. The study is based on the correlation Research methodology. This survey in cludes question tools are religiosity test (sadeghi 2008) and happiness test (oxford2003) and descriptive statistics and statistical inference methods were used to analyze the details and the study hypothesizes. Finally the findings are analyzed by spss software. According to the results, there is a positive and meaningful correlation between religiosity among happiness. It also maintains that there is a positive and meaningful correlation between three other components of religiosity behavior, religious knowledge and religious look and happiness.
    Keywords: Religiosity, happiness
  • A. Faraji, S. Ariapour, A. Abdi Page 47
    the purpose of this research was the the role of coping styles and social support in discriminating of students with high and low test anxiety. 387 of students in Azad university of Kermanshah selected by clustered sampling and filled the students coping scale and multidimensional Scale of perceived social support and test anxiety questionnaire. Results indicated that there is meaningful correlation between emotion-centered coping (r=0.514), problem-centered coping (r=-0.418) and social support(r=-0.334) with test anxiety. Results of discriminate analysis showed that emotion-centered coping, problem-centered coping and social support from family were meaningfully discriminated students with high and low test anxiety (p<0.05). But social support from friends and significant other didn’t discriminate students with high and low test anxiety.
    Keywords: coping style, social support, test anxiety, students
  • A. Mohhebi, N. Mosapour, A. Kiamanesh, G. H. Nedjad Page 69
    the Experienced Curriculum” is one of the curriculums performed in the educational systems on which several different studies have been done. “The Experienced Curriculum” is of different levels whose first one is the hidden curriculum. This curriculum can be affected by different factors which have been categorized into four categories namely, educational, social, and geographical in this study. Despite the plethora of studies done on the experienced curriculum, a few field studies have been done on the effective factors in the curriculum. The present study aims at exploring the effective factors in the hidden curriculum of “Islamic Thoughts” course for B.A. students. The required data have been collected by questionnaire. 210 students have been randomly selected as the statistical sample from among 650 students studying at one of Tehran’s universities in 2010-2011 semesters. The Pearson statistical test has been used to analyze the collected data. The findings of the study demonstrated that all educational, social, and geographical factors and their related subsets have significant relationships with hidden curriculum of “Islamic Thoughts” course, but the results of the total Regression only proved the following significant relationship: educational factors and teacher, content and evaluation variables; social variables and the family media, friends and classmate variables; social variables and study, satisfaction of religious education; and the geographical variables with the residential place variables. The findings also proved that “satisfaction of religious education”, “teachers of the religious course”, “friends and classmates”, “media and religious studies” have the most significant relationships with the hidden curriculum of “Islamic Thoughts” respectively.
    Keywords: curriculum, the experienced curriculum, hidden curriculum, effective
  • A. A. Saif, F. Kianersi Page 89
    In past, the relationship between traditional learning theories and neurophysiological theories wasn’t a close relationship. Recently, new findings in neurological sciences showed relatively simple neuron mechanisms for somewhat complicated learning events, for example observational learning, one of which is mirror neurons. These neurons show that how the brain registers the activity observed and facilitates doing it at the present time or in the future. The role of these neurons in social interactions is matching the action observed with the action performed by the person, and, in this way, help the person observing others understand their behaviors through coordinating his (her) behaviors with behaviors of other people. About the origin of mirror neurons there are three perspectives: 1) evolutionary perspective assumes that existence of mirror neurons is part of human adaption which has evolved during the species life, 2) association perspective is basis on individual’s innate ability in shaping mirror neurons with emphasis on experience; and 3) ideation-action perspective supposes that image shaped from sensory feedback of an action is the base of it’s true performance. Before discovering the mirror neurons, there were two explanations for imitative and observational learning from cognitive and behavioral psychologists. Behaviorists by the leadership of B.F Skinner, the founder of operant conditioning theory, believed that observing model, performing behavior based on model’s behavior, and obtaining reinforcement are three elements of observational learning. In contrast, cognitionists, with the leadership of Albert Bandura, believed that observational learning is mainly a cognitive and informational processing event and assumed that four steps for it: attention, retention, movement reproduction and motivation. The discovery of mirror neurons supports neither behavioral perspective nor cognitive view points.
  • P. Ghadiri, H. Asadzadeh, F. Dortaj Page 115
    this study was done to find out any relationship between perceptions of classroom environment and goal orientation with math academic achievement of female secondary students in district 9) in Tehran city. 150 students were selected as sample group through cluster sampling."What happens in this classroom" (WIHIC) and "goal-oriented education" (AGOR) scales was used for collecting of required data. Also, were measured math achievement in the first semester with final scores math (calculus). Statistical analysis of data was done using SPSS statistical software that includes using Pearson Spearman correlation test and regression analysis. Results showed that there is significant relationship between perceptions of classroom environment and education achievement of math. Also there is significant relationship between perceptions of classroom environment and goal orientation; but there is no significant relationship between goal orientation and education achievement of math. Also, regression analysis results showed that perceptions of classroom environment predict education achievement of math and mastery goal orientation.
    Keywords: classroom environment perception, goal orientation, math achievement
  • M.Sahmohammadi, M.H.Torabi Page 139
    Mobile phone technology means that it has become a very efficient tool. The development of tools and reduce its price, makes it all the segments of the from the old to the young do not go out of the house without their cell phone and the most essential tool with which they have. This has caused most organizations and service agencies also offer mobile services based on their. List of the Quran, to pay electricity, water bills and handling money or buying stocks, mass advertising or information and news for all the necessary software can be downloaded and used free of charge from variety of sites. In a word, is something that need to be done and the runs on the mobile software for it are not? The main purpose of this paper reviews the use of mobile in development and education, or M-Learning.
    Keywords: mobile, technology, SMS, training, software, M, Learning, GPRS