فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 29 (تابستان 1391)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 29 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد بهشتی، فاطمه فقیه ایمانی صفحه 9
    برهان صدیقین اولین بار توسط ابن سینا با ملاک «واسطه قرار ندادن غیر وجود در اثبات واجب الوجود» مطرح شد و سپس تقریرهای گوناگونی از آن ارائه گشت. با تقویت ملاک های ارائه شده در مکاتب متاخر درباره روش یکی از تقریرات بوعلی اشکالی مطرح شده است؛ اما پس از تحلیل براهین به مقدمات و بررسی تقریرات شیخ، از لحاظ منطقی (صورت برهان) و فلسفی (ماده برهان) و با توجه به «جنبه برهانی» و «جنبه صدیقین» هر تقریر، «صدیقین بودن» برهان آوری وی ثابت می شود. در این پژوهش تقریرات مختلف ابن سینا از برهان صدیقین از جنبه های «برهانی» و «صدیقین» ارزشیابی گشته و نقدهایی که به آن تقریرات شده، بررسی می شود.
    کلیدواژگان: وجود، مفهوم وجود، حقیقت وجود، خارجیت، ضرورت ازلی، امکان فقری، واجب الوجود
  • اسحاق طاهری سرتشنیزی، علیرضا میرزایی صفحه 33
    وحدت گرایی در هستی شناسی از دیدگاه ملاصدرا و اسپینوزا به دلیل شباهت قابل توجه این دو در برخی جهات مهم شخصیتی، سبک و غایت فلسفه ورزی، موضوعی درخور پژوهش است. افزون بر آن، دو فیلسوف یادشده مفاهیم مشترکی از قبیل وجوب ذاتی، موجود قائم به ذات، عینیت صفات با ذات، بی همتایی، عالی ترین مرتبه بساطت، ثبات و تغییرناپذیری، سرمدیت و نامتناهی را به کار بسته اند. صدرا این ویژگی ها را به حقیقت وجود و اسپینوزا آنها را به جوهر نسبت می دهد. هر دو نیز تصریح و تاکید دارند که این موجود خداست. البته تفاوت هایی نیز در مبانی آنها وجود دارد؛ ولی شباهت ها غالب است. بر این اساس، نمی توان اسپینوزا را «پانته ایست» خواند.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، اسپینوزا، ملاصدرا، پانته ایسم، واجب الوجود
  • مهدی عبداللهی پور، محمدعلی مهدوی راد صفحه 53
    یکی از مهم ترین نیازهای آدمی، رزق و روزی است و ادامه زندگی بدون برآورده شدن این نیاز امکان پذیر نیست. خداوند عهده دار روزی رسانی شده و در قرآن کریم به تضمین روزی ها وعده داده است؛ ازسوی دیگر، درنگ در زندگی انسان ها این حقیقت را آشکار می سازد که گونه ای نابرابری در میزان بهره مندی از روزی میان آنها وجود دارد. ناشناخته ماندن فلسفه وجودی این امر، شبهه هایی را ایجاد کرده و باعث لرزش پایه های ایمان به عدل الهی در این گروه شده است. ازآنجاکه پرداختن به این مسئله بدون بررسی پیوند این تفاوت ها با عدالت الهی نافرجام خواهد ماند، در این نوشتار افزون بر بیان مفهوم رزق و ارائه تفسیر صحیح از وعده تکفل روزی ها، فلسفه گونه گونی روزی ها و سازگاری این مقوله با عدالت الهی بررسی شده می شود.
    کلیدواژگان: رزق، تفاوت، عدالت، حکمت، مصلحت، قرآن کریم
  • حسن پناهی آزاد صفحه 69
    ایمان عقدی قلبی است که پس از شناخت چیزی، به آن تعلق می یابد. غیب نیز وجودی فراحسی و غیرقابل اشاره است. ایمان به غیب، ارتقا معرفت به امور فراحسی و رسوخ به مرتبه قلب (برترین مرتبه مثالی نفس انسان) است. وجود خدا و صفات او، وحی و معارف وحیانی دین، معاد و احوال آن مهم ترین مصادیق امور غیبی اند که بندگان پرهیزگار خدا، این حقایق را به نحو وجدانی می شناسند و به آنها تعلق قلبی دارند و در عمل نیز به این حقایق پایبند هستند. این نوشتار معنا و امکان تحصیل ایمان به غیب را براساس دیدگاه صدرالمتالهین و امام خمینی+ و متناظر با دو جنبه وجود انسان (نظر و عمل) تبیین می کند.
    کلیدواژگان: ایمان، غیب، حظ عقل، حظ قلب، عقد قلبی، امر غیبی، مثال، عقل، قلب
  • محسن دریابیگی صفحه 89
    پاره ای از مکاتب فلسفی در روزگار ما، فلسفه خود را بر محور مرگ بنا کرده اند؛ اما مقصودشان به هیچ وجه این نبوده که آدمی را متوجه عوالم دیگری کنند. بی تردید یکی از تعلیمات مهم ادیان، توجه دادن انسان ها به مرگ است. یکی از عرصه ها در فرهنگ شیعی که فراوان به این مهم پرداخته، مضامین ادعیه است. این مقاله برآن است تا این مقوله را در صحیفه کامله سجادیه بررسی کند. این کتاب نگاهی مثبت به مرگ داشته، آن را امری مطلوب معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: دعا، صحیفه کامله سجادیه، مرگ، فرهنگ قرآن، امام سجاد، صحیفه جامعه
  • مرتضی شجاری صفحه 103
    در آیاتی از قرآن کریم، انسان خلیفه خداوند معرفی شده است. از نظر ملاصدرا، آنچه موجب شده از میان مخلوقات الهی تنها انسان دارای چنین صفتی باشد، ضعف او در خلقت و ظلوم و جهول بودن اوست که این خصیصه در آیات کتاب الهی، دلیل اصلی استحقاق آدمی برای دریافت امانت الهی معرفی شده است. به باور ملاصدرا، این امانت نوری است که بر همه موجودات عرضه شد؛ اما فقط انسان توانست آن را حمل کند و به واسطه این نور، خلافت الهی به انسان اختصاص یافت. وی میان خلافت در زمین و خلافت در عالم تفاوت قائل است. خلیفه در زمین، نوع بشری (حضرت آدم× و اولاد او) است؛ اما خلیفه در تمام عالم حضرت محمد’ است که واسطه در خلقت کل عالم و مشکاتی است که تمام علوم و معارف از او دریافت می شود.
    کلیدواژگان: انسان، امانت الهی، خلیفه الهی، نبوت، ولایت
  • مصطفی سلطانی صفحه 127
    موضوع صفات خبری همگام با نزول وحی پا به عرصه تفسیر و کلام نهاد. در فهم آیات خبری و انتساب این صفات به خداوند، دیدگاه هایی مانند تشبیه و تجسیم، توقف (تفویض)، اثبات بلاتاویل، اثبات بلاکیف و اثبات باتاویل به متکلمان و مفسران نسبت داده شده است. سیدمرتضی و قاضی عبدالجبار ازجمله اندیشمندانی هستند که قائل به نظریه اخیر بوده، «عینیت صفات و ذات» و «نظریه تنزیه» اساس تفکر آنان را تشکیل می دهد. سیدمرتضی با ارجاع متشابهات به محکمات و در پرتو هدایت عقل و بهره وری از دلالت لفظی و تصدیقی به فهم و تفسیر آیات مربوط می پردازد؛ اما قاضی عبدالجبار با عقل محض و در مواردی بدون وجود قرینه ای بر تاویل، به این امر مبادرت می ورزد.
    کلیدواژگان: صفات خبری، تاویل، تشبیه، تجسیم، امامیه، معتزله، صفات خدا
  • محمد مهدی علیمردی صفحه 147
    یکی از مسائل کلامی و عرفانی مسلمانان، تحلیل اسمای الهی و ازجمله اسم اعظم خداوند است. اسمای الهی، تجلیات حق در عالم غیب و شهادت محسوب می شوند. به اعتقاد مسلمانان، ذکر این اسما به خصوص اسم اعظم، رهگشا و ره گستر مسائل بسیاری است؛ اما اینکه اسم اعظم لفظی است یا معنوی و باید آن را به زبان خاصی ادا کرد یا اینکه به دین خاصی اختصاص دارد یا نه، مورد تامل و تدبر است. در آیین نیز به این مهم توجه شده و با ذکر مکرر و هر روز آن، اهمیت نام الهی متذکر شده است. آنان معتقدند برای ر هایی از رنج تناسخ، ذکر نام خدا نجات دهنده و راه گشا خواهد شد. به عبارتی منشا هر چیز را تنها در نام های پرآفرین و بردل هانشین خدا جستجو می کنند. ازهمین رو نام های خداوند را بی شمار و دست نیافتنی تلقی نموده، بسیاری از اسمای الهی موجود در سایر ادیان را نیز نام خدا خوانده اند.
    کلیدواژگان: نام (Nâm)، اسمای الهی، اسم اعظم، ذکر، واهه گورو، جپنا، سیمرن
  • حسن مهرنیا صفحه 171
    یکی از مهم ترین بحث ها بین هگلیان جوان و شارحان هگل این است که دین در نظام فکری و فلسفی هگل چه جایگاهی دارد و آیا او در طول حیات فکری خود رویکرد واحدی به مقوله دین داشته است.
    در این نوشتار تبیین می شود که: اولا دین در نظام فکری فلسفی هگل جایگاه ویژه ای دارد و از ضروریات حیات اجتماعی بشر بشمار می رود؛ ثانیا نمی توان به سادگی او را فیلسوفی ملحد و خداناباور قلمداد کرد؛ ثالثا، اگرچه ایجابیت دین یهود و مسیحیت، موجبات انحراف فکری عمیقی را در پیروان آنها فراهم آورده است، نباید ادیان الهی و وحیانی، به ویژه دین مبین اسلام را نیز دینی ایجابی، عقل ستیز و معارض با آزادی و حقوق شهروندی دانست.
    کلیدواژگان: دین متعین، دین قومی، ایجابیت، اسلام، مسیحیت، هگل
  • بهزاد مرتضایی صفحه 195
    بسیاری از عرفا، عقل را حجاب معرفت می دانند؛ به ویژه اینکه آنها بین علم و معرفت تمایز قائل اند و معرفت را مربوط به دایره شناخت انسان از حق تعالی و تجلیات او و جایگاه آن را قلب می شمارند و علم را محصول ادراکات عقل نظری می دانند. ابن عربی معتقد است عقل در شناخت حق تعالی دو مقام و مرتبه دارد: یکی مقام ادراک و دیگری مقام قبول و پذیرش. وی عقل را در مقام ادراک و شناخت ذات حق و برخی از مراتب تعینات و تجلیات او، ناتوان معرفی می کند؛ اما در مقام پذیرش و قبول، قادر به شناخت حق می داند و برای آن محدودیتی قائل نیست. این مقاله با تبیین جایگاه عقل، به دو مقام عقل و مهم ترین دلایل ناتوانی عقل نظری در بعد ادراکی در شناخت حق و ویژگی های خاص هریک از آنها از دیدگاه ابن عربی می پردازد.
    کلیدواژگان: عقل، قلب عرفان، حق تعالی، تعینات حق، عقل فاعل، عقل قابل، ابن عربی
|
  • Ahmad Beheshti, Fatemeh Faqihimani Page 9
    Seddiqin proof was firstly established by Avicenna, relying on nothing but the very existence and, then, different accounts of the proof were put forth Supporting the standards given in recent shools, one of his methods has been opposed to objection. However, regarding the proofs along with their precedents from both aspects of logical forms and philosophical contents and noticing the two states of being proof and seddiqin, it has been made clear that there is no place for the objection. In the paper, Avicenna`s accounts of the proof and the critiques in the field have been studied.
    Keywords: existence, concept of existence, essenc of existence, externality, eternal necessity, poverty possibility, necessary being
  • Eshaq Taheri, Alireza Mirzaie Page 33
    Molla Sadra and Spinoza`s ontological monism can be counted as a considerable topic to be studied comparatively; the philosophers have some similitudes in certain aspects of personality and method of philosophizing. In addition, there can be found such concepts as essential necessity, self-subsistent being, real unification of essence and qualities, uniqueness, highest grade of simplicity, unchangeability, eternality and limitlessness in both. Sadra attributes the concepts to existence itself, while Spinoza to substance. The philosophers, both, know it to be God. When considering what in common, one cannot view Spinoza to be pantheist.
    Keywords: existential unity, Spinoza, Molla Sadra, pantheism, necessary being
  • Mahdi Abdollahipour, Mohammadali Mahdavirad Page 53
    Human life is in vital need of daily bread, and, as is said in Quran, God has guaranteed human daily bread. Yet, as is seen, there is not equality in daily bread of people. How can we explain such a disparity with regard to the absolute justice of God? Without a reasonable answer to this question, Divine justice would remain unexplained. Regarding the close relation between daily bread and Divine justice, the paper has presented a reasonable explanation on human daily bread and Divine justice. In this way, the differences in daily bread have been philosophically justified.
    Keywords: daily bread, difference, justice, reason, interest, Holey Quran
  • Hasan Panahi Azad Page 69
    Belief is an inner agreement of something already known and by the unseen is meant what beyond sensation. Belief in the unseen, therefore, can be viewed as ascending knowledge beyond sensation and penetrating the heart. God`s existence and attributes, revelation and revealed knowledge, hereafter and its properties are well-known as religious cases of the unseen in and upon which religious people believe and act. This paper has explained the possibility of belief in the unseen on Sadr al-Mutuallihin and Imam Khomeini`s views in the fields of knowledge and action.
    Keywords: belief, reason interest, hearth interest, heartly agreement, unseen affair, imagination, reason, heart
  • Mohsen Daryabeiigi Page 89
    Today some philosophical schools have been founded on the problem of death; they, however, have not intended to give an idea of the next worlds. Without any doubt, making human beings aware of death has formed one of the most important teachings of religions. Shiite prayers have included some considerable statements on death. This paper, therefore, has intended to study the problem of death in Imam Sajjad`s complete prayer book. As is understood, this collection of prayers has known death to be a desireable stage of human life.
    Keywords: prayer, Imam Sajjad's complete prayer book, death, Quranic culture, Imam Sajjad, comprehensive Sahifeh
  • Morteza Shajari Page 103
    Man has been known as the caliphate of God in some Quranic verses. For Molla Sadra, human weakness in creation as well as human tyranny and foolishness form the foundation of his being caliphate alone. Quran has known such states of man as main origin for human`s competency in getting Divine trust. Sadra has viewed the trust as a light presented to all beings; yet, only human being was able to get and carry it. He has distinguished two kinds of caliphate, one in the earth and the other in the world. The former belong to human kind and the latter to Prophet Mohammad, being the medium for all creation and the origin of all knowledge.
    Keywords: human being, Divine trust, Divine caliphate, prophecy, guardianship
  • Mostafa Soltani Page 127
    The discussion of predicative attributes was taken place in the fields of theology (kalam) and commentary when revelation began. In explaining predicative attributes and the way in which they are related to God, different points of view such as similitude, tashbih, embodiment, tajsim, stoppage, tawaqquf, proving without interpretation, ithbati bila ta`wil, proving without quality, ithbati bila keif, and proving with interpretation, ithbati ba ta`wil, have been presented by commentators and theologians. Seyyed Morteza and Qazi Abduljabbar have been among those believing in the last. Their thought has stablished on the basis of unity of attributes and essence, einiyyate sifat ba dhat, and the theory of purification, tanzih. Reffering the allegorical verses to the clear ones, using reasoning, literal and confirmative designation, Seyyed Morteza seeks to interpreat Quranic verses. Qazi Abduljabbar, however, using pure reason and in some cases, without any sign for ta`wil, interpreats them.
    Keywords: predicative attributes, tawil, tashbih, Imamiyyeh, Mutazelite, Divin attributes
  • Mohammadmahdi Alimardi Page 147
    Divine Names, including the greatest Name, have formed one important problem in Islamic theology and Islamic mysticism. They have been considered to be Divine manifestations in the invisible and the visible, both. For Muslims, to mention the Names, particularly the greatest Name, is effective in opposing difficulties of human life. As for the greatest Name, if it is verbal or nonverbal, if it is found only in a special religion or not, it is a place for study. The problem of Divine Names has been centered on in sikh. Its followers mention the Names frequently everyday. For them, such mentioning would deliver man from the pains of reincarnation. In other words, the followers of sikh know everything originated from the Names. Divine Names, therefore, are limitless and inattainable. Many of Divine Names found in other religions are also called the Names of God.
    Keywords: name, Divine Names, Greatest Name, praise, vaheguru, gapna
  • Hasan Mehrnia Page 171
    One of the most important discussion of young Hegelians and Hegel`s commentators is concerned with the place of religion in Hehel`s system of thought and his approach on religion during all his philosophical life. In the paper, it has been proved firstly that in Hegel`s philosophical system a special place has been given to religion as a necessary fact in human social life, secondly that he may not be considered an atheist philosopher, and thirdly that though deterministic state of current reading of Judaism and Christianity has led to a deep distortion in their followers, one cannot consider revealed religion, in particular Islam, as deterministic, opposite to reason, freedom and citizen rights.
    Keywords: determined religion, tribal religion, determinism, Islam, Christianity, Hegel
  • Behzad Mortezaie Page 195
    Many mystics have known reason as an obstacle against mystical intuition; particularly they make a distinction between knowledge and intuition, the former being concerned with an awareness of God and His manifestations perceived by heart and the latter by reasoning. Ibn Arabi views reason as being of two positions: one is the position of understanding and the other of acceptance. For him, reason is unable to intuit Divine Essence and some of Divine modes and manifestations; while he views reason absolutely able to perceive the True in the position of acceptance. In this paper, the place of reason with regard to its two positions has been justified at first and, then, its failures in knowing God has been demonstrated.
    Keywords: reason, heart of mysticism, the Exalted, Divine modes, effective reason, capable reason, Ibn Arabi