فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صابر اعظمی، جعفرصادق تبریزی، لیلا عبدالهی، خدیجه یاری فرد، ندا کبیری، محمد سعادتی، سمانه ولی زاده، امین دائمی، علی اکبر ابهری، بتول ندیمی صفحه 7
    زمینه و هدف
    یکی از اصلی ترین ارکان اجرای موفق اعتباربخشی، تعهد مدیران ارشد می باشد. برای این منظور نیز ابتدا باید آگاهی، دانش و نگرش این افراد مورد بررسی قرار گیرد. از این رو این مطالعه در نظر دارد تا آگاهی، دانش و نگرش مدیران ارشد بیمارستانی و کسانی که با اجرای اعتباربخشی در ارتباط هستند را در دو استان آذربایجان شرقی و اردبیل بررسی کند.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی بوده که در سال 1390 در 14 بیمارستان آموزشی استان های آذربایجان شرقی و اردبیل صورت گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن توسط نظرات متخصصین و روش دو نیم سازی بدست آمد (9/0=α). تعداد نمونه ها 150 نفر بوده که به روش سرشماری انتخاب گردیدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از spss-16صورت گرفته است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 6/50% شرکت کنندگان زن بودند، مدرک کارشناسی با 66% بیشترین میزان را در بین مدارک تحصیلی شرکت کنندگان داشت. بیشترین گروه را پرستاران تشکیل می دادند. 63% شرکت کنندگان میزان آگاهی و دانش پایینی داشته و فقط حدود 11% افراد از آگاهی و دانش بالایی برخوردار بودند. حدود 70% از شرکت کنندگان اذعان کردند که اعتباربخشی می تواند باعث افزایش اعتماد عمومی، کیفیت خدمات، میزان رضایت کارکنان و بیماران، ایمنی خدمات و درآمد بیمارستان ها شده و همچنین باعث کاهش هزینه های بیمارستان و بهبود فرایند های بیمارستان گردد. از دیدگاه شرکت کنندگان در مطالعه، اعتباربخشی می تواند در مقایسه با سیستم ارزشیابی جاری اثربخش تر و موثرتر باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش کلیدی میزان آگاهی، دانش و نگرش مدیران ارشد در اجرای موفق اعتباربخشی و همچنین با توجه به پایین بودن میزان آگاهی و دانش مدیران و مثبت بودن نگرش این افراد، لازم است که در راستای افزایش آگاهی مدیران ارشد و کسب حمایت و همکاری آن ها، برنامه ریزی مناسبی بعمل آید.
  • عفت مظاهری، سعید صادقیه اهری صفحه 16
    زمینه و هدف
    بیماری و عدم صلاحیت از چالش های بسیار معمول در هر خانواده ای می باشد و مشکلات روانی اجتماعی که در زمان های بخصوصی توسط هر فردی از اعضای خانواده تجربه می شود، تاثیر غیر قابل انکاری بر روی کل سیستم خانواده دارد. بر اساس برآورد موسسه سرویس های بهداشتی، تعداد کودکانی که مشکلات بهداشت روانی دارند 7/7 تا 8/12 میلیون نفر می باشد. بعلاوه دو سوم افراد جوان که دارای مشکلات بهداشت روانی می باشند از دریافت هرگونه کمکی محروم هستند. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت روانی اجتماعی افراد 6-16 سال شهر اردبیل و آپگار خانواده آن هادر سال 1382 انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مطالعه توصیفی بوده و روش نمونه گیری خوشه ایطبقه بندی شده بود که 380 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه بطور تصادفی از خوشه ها انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش چک لیست PSC حاوی 35 سوال، و پرسش نامه آپگار خانواده حاوی 25 سوال و 5 سوال نیز مربوط به مشخصات دموگرافیک دانش آموزان بود. بررسی داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت و نتایج با استفاده از آمار توصیفی به صورت جداول توزیع فراوانی عددی و نسبی مطلق در 6 جدول عینا گزارش شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 5/51% دانش آموزان دارای سن 11-6 سال، 50% مذکر و 50% مونث بودند و بر اساس چک لیست PSC3/55% دانش آموزان دارای نمرات بالای 28 بودند. بررسی وضعیت آپگار خانواده ها نشان داد که در 7/89 % موارد، آپگار خانواده ها خوب بوده است.
    نتیجه گیری
    امتیازات کسب شده از پرسش نامه PSC اکثریت افراد بالاتر بود و این زنگ خطری است تا به مسائل و مشکلات افراد 16-6 سال توجه بیشتری شود. ولی آپگار اکثریت خانواده ها مطلوب بود.
    کلیدواژگان: وضعیت روانی اجتماعی، آپگار خانواده
  • محمدعلی عروجی، عبدالرحمان چرکزی، سید محمد مهدی هزاوه ای، محمد موذنی صفحه 24
    زمینه و هدف
    صدمات ناشی از حوادث جاده ای یکی از چالش های بزرگ، اما نادیده گرفته بهداشت عمومی است که نیازمند تمرکز کوشش ها برای پیشگیری موثر و پایدار می باشد. این مطالعه با هدف بررسی عملکرد رانندگان موتور سیکلت در استفاده از کلاه ایمنی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در شهر خمین انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جمعیت مورد مطالعه 384 نفر از رانندگان موتور سیکلت بودند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته بر اساس سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی بود که به صورت مصاحبه ای تکمیل شد و عملکرد حساسیت درک شده موانع و منافع درج شده و شدت درک شده با استفاده از آزمون های آماری سنجیده و ارتباط هر کدام از بخش ها با عملکرد سنجیده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 50/8±96/28 بود که 42 درصد مجرد و بقیه متاهل بودند. میانگین نمره عملکرد، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، راهنمای به عمل در افراد متاهل نسبت به افراد مجرد تفاوت معنی دار آماری را نشان داد (05/0(p<. میانگین نمرات حساسیت درک شده، موانع درک شده، منافع درک شده، راهنمای به عمل با میانگین نمره عملکرد ارتباط معنی داری داشت (05/0(p<. علت عدم استفاده از کلاه ایمنی به ترتیب عرق کردن، کمتر شنیده شدن صدا، گران بودن، سنگین بودن کلاه، محدودیت دید در هنگام استفاده از کلاه ایمنی بود. درصد استفاده از کلاه ایمنی در زمان بررسی 2/16 بود. 4/61 درصد از افراد مورد مطالعه آموزش و اطلاع رسانی، 7/22 درصد جریمه توسط پلیس، 9/15 درصد توقف موتور سیکلت را در استفاده از کلاه ایمنی موثر دانستند.
    نتیجه گیری
    طراحی و اجرای برنامه آموزشی بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی و تغییرنگرش نسبت به آن، طراحی مناسب کلاه ایمنی و اصلاح رفتار پلیس می تواند در استفاده از کلاه ایمنی موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، مدل اعتقاد بهداشتی، کلاه ایمنی، خمین
  • رضا خسروی مشیزی، مسعود یونسیان، محمد امیدوار برنا، الهام گلوی صفحه 32
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده بی رویه و ناآگاهانه از رنگ های مصنوعی مجاز و غیر مجاز در آشپزخانه ها و کارگاه های تولید مواد غذایی فاقد نیروی متخصص، نگرانی های بهداشتی زیادی را در زمینه سلامت مصرف کنندگان ایجاد نموده است. اطلاع از میزان آگاهی و نگرش کارکنان مراکز فوق می تواند برنامه ریزی و اقدامات مدیریتی و کنترلی لازم را تسهیل نماید. این تحقیق با هدف بررسی میزان آگاهی و نگرش کارکنان صنف قنادی در زمینه استفاده از رنگ های مصنوعی در تهیه مواد غذایی صورت گرفته است.
    روش کار
    دراین مطالعه با استفاده از ابزار پرسش نامه آگاهی و نگرش 46 نفر از کارکنان صنف قنادی به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفت. روش تحلیل داده ها آزمون تجزیه و تحلیل واریانس یکطرفه، مقایسه میانگین دانکن و آزمون همبستگی پیرسون بوده است.
    یافته ها
    نمره آگاهی با میزان تحصیلات رابطه معنی دار و مثبت و با سن و سابقه کار رابطه معنی دار و منفی دارد (05/0>p) میانگین کل نمرات آگاهی50 درصد کل نمرات است. نمره نگرش هم اگر چه فقط با تحصیلات رابطه معنی داری دارد (01/0>p) اما اختلاف میانگین این نمرات در گروه های مختلف چندان متمایز نیست و تقریبا میانگین کل نمرات نگرش 74 درصد کل نمرات است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد میزان آگاهی کارکنان در مورد خوراکی و غیر خوراکی بودن رنگ ها و استاندارد استفاده از رنگ های خوراکی مجاز کم است و لزوم آموزش در این زمینه احساس می شود. بر طبق نتایج بهتر است این آموزش بر اساس میزان تحصیلات افراد انجام گیرد، همچنین افراد در مورد اثرات بهداشتی استفاده غیر مجاز از رنگ های مصنوعی دارای نگرش منفی بوده اند. ضمن اینکه توزیع محدود و کنترل شده رنگ های مصنوعی و افزایش آگاهی استفاده کنندگان و تولیدکنندگان، بهترین راه های کاهش استفاده غیر مجاز از رنگ های مصنوعی در جامعه می باشد.
    کلیدواژگان: رنگ مصنوعی، آگاهی، نگرش، صنف قنادی
  • عبدالرحمان چرکزی، عبدالطیف اسمعیلی، غفار گرگز، زلیخا قریشی، صبوره گری، سلیمه نظری صفحه 42
    زمینه و هدف
    امروزه در کشور ما مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی از وضعیتی بحرانی برخوردار است. هر ساله در کشورمان حدود 28000 نفر جان خود را بر اثر سوانح رانندگی و تصادفات از دست می دهند. این مطالعه با هدف بررسی حوادث رانندگی در مراجعین به بخش اورژانس بیمارستان آل جلیل آق قلا انجام شد.
    روش کار
    نوع مطالعه تحلیلی بود که در فاصله تیر 1388 تا 1389 انجام شد. داده ها از طریق سرشماری جمع آوری گردید. برای جمع آوری داده ها فرم ثبت داده ها که شامل متغیرهای دموگرافیک و متغیرهای مرتبط با هدف تحقیق بود، مورد استفاده قرار گرفت. روایی پرسش نامه مذکور از طریق آزمون اعتبار محتوا مورد تایید قرار گرفت. داده های لازم از طریق مصاحبه با بیماران و در صورت لزوم از طریق مصاحبه با همراهان بیمار بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس استفاده گردید. سطح معنی داری 5% در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تعداد مراجعین 833 نفر بود. میانگین و انحراف معیار سنی آن ها 96/13± 67/24 سال بود. 8/33% مصدومین را جوانان 29-20 سال تشکیل می دادند. نسبت جنسی (مرد به زن) 7/5 بوده و نوع وسیله نقلیه مصدومین در 5/74% موتورسیکلت و 9/10% عابر پیاده بود. در هنگام وقوع حادثه 96% مصدومین از کلاه یا کمربند ایمنی استفاده نکرده بودند. زمان وقوع سوانح 6/41% در ساعات 18-12و 3/19% حوادث در روز پنج شنبه بود. بیشترین فراوانی مربوط به فصل تابستان (5/38%) بود. بین وقوع حوادث رانندگی با ایام هفته و فصول سال ارتباط معنی داری مشاهده گردید (05/0p<).
    نتیجه گیری
    اکثریت مصدومین حوادث رانندگی در شهرستان آق قلا را موتورسواران جوانی که فاقد کلاه ایمنی هستند، تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژیک، تروما، حوادث، رانندگی، اورژانس، بیمارستان
  • محمدعلی عروجی، عباس بیات اصغری، عبدالرحمان چرکزی، جواد جواهری صفحه 50
    زمینه و هدف
    بیماری تب مالت یکی از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان است که همچنان به عنوان یک مسئله مهم بهداشتی و اقتصادی مطرح می باشد. هماهنگی بین بخشی، مراقبت از بیماری، آموزش جامعه و آموزش کارکنان بهداشتی درمانی از راهکارهای اصلی در کنترل و پیشگیری بیماری تب مالت به شمار می روند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخلات آموزشی بر اساس الگوی پرسید، به منظور کاهش بروز بیماری تب مالت در مناطق روستائی شهرستان خمین انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی تصادفی شده شاهد دار بود. جمعیت مورد مطالعه 400 نفر از مردان مناطق روستایی شهرستان خمین بودند که به طور تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته بر اساس سازه های الگوی پرسید بوده و مداخله آموزشی در طی سه جلسه، بصورت یکبار در هفته و به مدت 60 الی 90 دقیقه بر اساس سازه های مدل پرسید صورت گرفت و نمونه های پژوهش به مدت 3 ماه پیگیری شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات عوامل مستعد کننده (آگاهی و نگرش)، عوامل تقویت کننده و عوامل قادرساز در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی دار آماری را نشان داد (05/0(p<. بروز بیماری تب مالت از 147 مورد در صد هزار نفر جمعیت در سال 1385، به 43 مورد در صد هزار نفر در 9 ماهه اول سال 1387 رسید (05/0(p<.
    نتیجه گیری
    طراحی و اجرای برنامه آموزشی بر اساس الگوی پرسید می تواند در کاهش بروز تب مالت موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، مدل پرسید، تب مالت، خمین
  • حسین خادم حقیقیان، فرهاد وحید، آزیتا حکمت دوست، سید رفیع عارف حسینی صفحه 59
    زمینه و هدف
    شواهد جدید و مطالعات اخیر از نقش کلسیم در متابولیسم چربی حمایت می کنند. از آنجایی که چاقی ممکن است به طور دقیق با نمایه توده بدن و توزیع چربی بدنی با ارزیابی دور کمر، تعریف و سنجیده شود؛ لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین دریافت کلسیم رژیمی با نمایه توده بدن و دور کمر است.
    روش کار
    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی است که بر روی 402 دانشجوی پسر ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1388 صورت گرفته است. میزان دریافت کلسیم روزانه با استفاده از پرسش نامه کیفی تکرر مصرف غذایی برای یک سال و یادآمد 24 ساعته خوراک برای سه روز غیرمتوالی ارزیابی گردید. اندازه گیری قد، وزن، دور کمر و نمایه توده بدن نیز صورت گرفت. برای تعیین نرمال بودن توزیع داده ها از تست کولموگروف اسمیرنوف و برای تعیین ارتباط بین شاخص نمایه توده بدن و دور کمر با میزان کلسیم دریافتی، از ضریب پیرسون استفاده گردید. از تست آنالیز واریانس یک طرفه برای مقایسه طبقه های BMI از لحاظ دریافت کلسیم استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین (±انحراف میار) سنی دانشجویان 0/11±1/21 سال و میانگین BMI 8/4±9/23 کیلوگرم بر مترمربع و میانگین کلسیم دریافتی روزانه 9/277±23/622 میلی گرم بود. یک رابطه معکوس بین میزان دریافت روزانه کلسیم و BMI وجود داشت. افرادی که در رنج نرمال BMI قرار داشتند، نسبت به افرادی که دارای اضافه وزن یا چاق بودند، میزان دریافت روزانه کلسیم بالاتری داشتند. تفاوت بین کلسیم دریافتی در گروه های BMI و دور کمر از لحاظ آماری معنی دار بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق حاکی از آن است که ارتباط معکوسی بین کلسیم دریافتی با نمایه توده بدن و دورکمر وجود دارد. مطالعات بیشتر برای بررسی این ارتباط در هر دو جنس و با افراد بیشترلازم است.
    کلیدواژگان: کلسیم، چاقی، نمایه توده بدنی، دورکمر، دانشجویان
  • رقیه مهدی پور رابری، منیرالسادات نعمت اللهی، عصمت نوحی صفحه 67
    زمینه و هدف
    خانواده ها نقش مهمی در اعتیاد فرزندان دارند. یافته ها نشان می دهد که ارتباط نزدیکی بین افراد خانواده و اعتیاد وجود دارد. از آنجایی که در میان اعضای خانواده فردی که از کودکی بیشترین زمان را با فرد می گذراند مادر است، بنابراین بر آن شدیم تا نقش مادران را از دیدگاه مادران افراد معتاد بررسی کنیم
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که بر روی 200 مادر دارای فرزند معتاد به مواد مخدر انجام شد.
    در این مطالعه 200 مادر بین 40 تا 70 سال که بنا به گفته خود فرزند معتاد به مواد مخدر داشتند، به روش خوشه ایاز سطح شهر کرمان انتخاب شدند. پس از آگاهی دادن و گرفتن رضایت نامه، از پرسش نامه پژوهشگر ساخته ای که شامل اطلاعات دموگرافیک و 20 سوال در مورد نقش مادران در اعتیاد فرزندان بود و پایایی و روایی آن مورد تایید واقع شده بود، استفاده گردید. داده ها با استفاده از spss15 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه 85% مادران فرزند پسر معتاد و در سنین 22 تا 45 سال داشتند.80% مادران خود را در اعتیاد فرزندان مقصر می شمردند و بر این باور بودند که اگر می دانستند که فرزند آنان نیز ممکن است معتاد شود، بیشتر مراقب می بودند. جدال خانوادگی در 83%، بی اعتنایی به فرزندان در 41%، مصرف مواد در حضور فرزندان در 36% موثر گزارش شد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که آگاهی مادران به میزان زیادی می تواند از اعتیاد فرزندان پیشگیری نماید.
    کلیدواژگان: اعتیاد، فرزند، مادر، خانواده
|
  • Azami S., Tabrizi J.S., Abdollahi L., Yari Fard Kh, Kabiri N., Valizadeh S., Daemi A., Abhari A.A., Nadimi B Page 7
    Background and Objectives
    Commitment of top managers is one of the key requirements to implement accreditation successfully and that knowledge, attitude, and practice of managers should be studied. Therefore, this study aimed at assessing knowledge and attitude of top managers who involve in accreditation programs in teaching hospitals of Ardabil and East Azarbaijan provinces.
    Methods
    A descriptive study was conducted in 14 teaching hospitals of Ardabil and East Azarbaijan provinces in 2012. A self-administered questionnaire was used to collect data and validity of the questionnaire obtained by expert panel opinions and reliability was attained through half-structure method (α=0.9). In total, 150 individuals were selected through census method. Data were analyzed using SPSS v.16 software.
    Results
    50.6% of participants were female with the most common education level of Bachelor degree (66%) and the majority was nurses. 63% had low and 11% had good knowledge on accreditation. About 70% of participants believed that accreditation increases public trust, quality of services, patient and staff satisfaction, and services safety as well as decreases hospital costs and improve hospital processes. They also stated that accreditation is more effective and efficient than the current evaluation system.
    Conclusion
    Considering important role of top managers’ knowledge and attitude to implement accreditation processes successfully and low level of their knowledge and high level of attitude; planning of proper programs is necessary to improve managers’ knowledge and attain their support and cooperation.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Hospital top managers, Accreditation
  • Mazaheri E., Sadeghieh S Page 16
    Background and Objectives
    Disease and incapacity are common challenges for families. Psychosocial problems experienced by every member of the family have an impact on the whole family system. According to the Department of Health and Human Services estimates, the number of children with mental health problems ranges from 7.7 to 12.8 million. Furthermore, two thirds of young people with mental health problems are deprived from any support. This study was performed to investigate psychosocial status of 6-16 years individuals in Ardabil city and their family APGAR in 2004.
    Methods
    In a descriptive study 380 students were randomly selected using stratified cluster sampling method. Data were collected through PSC (pediatric symptoms checklist containing 35 questions) as well as the APGAR questionnaire containing 25 questions and 5 questions on students’ demographic specification. Data analysis was performed by descriptive statistics and absolute and relative numerical frequency distribution using SPSS software and the results were reported in 8 tables.
    Results
    Findings indicated that 51.5% of samples aged 6-11 years, 50% being male and 50% female. Based on PSC, scores of 55.3% students were higher than 28. In 89.7% of cases family APGAR was categorized as good.
    Conclusions
    Scores achieved by the majority of students from PSC questionnaire was high. This implies to pay more attention to the problems of students aged 6-16 years. However, the APGAR scores in majority of families were good.
    Keywords: Psychosocial status, Family APGAR
  • Oruogi M.A., Charkazi A., Hazavehei S.M., Moazeni M Page 24
    Background and Objectives
    Road accident injuries as significant public health challenges require concentration on effective and sustained preventive efforts. The aim of current study was to evaluate practice of motorcyclists on helmet use based on health belief model in Khomein city.
    Methods
    In a cross-sectional study a convenience sample of 384 subjects was selected. Data were collected using a self designed questionnaire based on structure of a health belief model through interview. Perceived severity, perceived benefits and barriers, and their relationships with drivers’ practice were determined using statistical analysis.
    Results
    The average age of subjects was 28.96±8.50 years and 42% of drivers were single with the remaining being married. Significant differences were observed between average scores of practice, perceived severity, perceived benefits, and perceived barriers of married and single drivers (p<0.05). Average scores for perceived severity, perceived benefits, and perceived barriers significantly correlated with practice scores (p<0.05). The barriers to helmet use were identified as sweating, interfering with hearing, expensiveness, heaviness, and visual limitation. 16.2% of subjects use helmets. 61.4, 22.7, and 15.9% of drivers believed that awareness and education, police fine, and police stopping are effective on helmet use, respectively.
    Conclusion
    Planning and implementing of health education programs based on health belief model, properly designed helmets, and changes in police treatment may be effective on helmet use.
    Keywords: Health Education, Health Belief Model, Helmet, Khomein
  • Khosravi Mashizi R., Yunesian M., Omidvar Borna M., Galavi E Page 32
    Background and Objectives
    Using immethodically and uninformed of allowed and nonallowed artificial food dyes in food production establishments without supervision of authorized experts, has caused concerns in consumers health. Being aware of the knowledge and attitude of food dealers can facilitate throughout planning and managerial programs. This study aimed to assess knowledge and attitude of confectionery employees on usage of artificial food dyes.
    Methods
    Knowledge and attitude of all 46 confectionery employees were studied using a standard questionnaire. ANOVA, Duncan, and Pearson correlation tests were applied for data analysis.
    Results
    Despite the significant positive correlation between knowledge scores and employees education level, negative relationships were found between knowledge scores and age and experience (p<0.05). Attitude scores had significant relationship only with education (p<0.01), however, their differences in different groups were not considerable.
    Conclusion
    The results showed that staff awareness on food and non-food grade dyes and their application is low and training is necessary on this field. It is recommended that training to be planned based on employee’s education levels. Subjects had negative attitude on health effects of non-allowed artificial dyes. Controlled and limited supply of artificial colors along with promoting awareness of producers and users of these dyes are the best strategies to reduce the unauthorized application of artificial dyes in the community.
    Keywords: Artificial color, Knowledge, Attitude, Confectionary
  • Charkazi A., Esmaeili A., Garkaz G., Qoreishi Z., Gerey S., Nazari S Page 42
    Background and Objectives
    Road traffic fatality is in critical situation in our country nowadays and about 28000 individuals die from road traffic accidents annually. The aim of the current study was to investigate road traffic accidents in patients admitted in emergency department of Alejalil hospital in Aq-Qala city.
    Methods
    An analytical study conducted from July 2009 to July 2010. Data were gathered through census method using record sheets which include demographic and other related variables based on the study objectives. The questionnaire was validated by content validity analysis. Data were recorded using interview with patients or their accompanies. ANOVA was applied for data analysis with the alpha level set at p<0.05.
    Results
    Average age of 833 subjects was 24.67(SD=13.96) years. 33.8% of the patients were in 20-29 years age group. Sex ratio (male to female) was 5.7. 74.5% of injuries occurred for motorcyclists and 10.9% for pedestrians. 96% have not used either helmet or seat belt at the accident occurrence time. 41.6% of the accident occurred between 12 to 18 o’clock and 19.3 in Thursday. Thirty eight point five percent was occurred in summer. Significant relationships were observed between accident occurrence and season and day of the week (p<0.05).
    Conclusion
    Majority of the road traffic accidents were in young motorcyclists’ who don’t wear helmet.
    Keywords: Trauma, Road Traffic Accident, Motorcycle, Aq, Qala
  • Oruogi M.A., Bayt Asghari A., Charkazi A., Jvaheri J Page 50
    Background and Objectives
    brucellosis is a zoonosis and has remained a major health and economic concern. The main strategies for control and prevention of brucellosis include Intersectoral collaboration, disease surveillance, community education, and training of health workers. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of educational interventions on reduction of brucellosis in rural areas of Khomein city.
    Methods
    In a randomized semi-experimental study 400 adult men from rural areas of Khomein city were randomly allocated to case and control groups. Data were gathered using a researcher designed questionnaire based on PRECEDE framework. Educational interventions were conducted in three sessions (one session in a week) for 60 to 90 minutes based on the PRECEDE framework and the subjects were followed for 3 months.
    Results
    Mean scores of predisposing factors (knowledge and attitude), reinforcing and enabling factors showed significant differences between case and control groups after intervention (p<0.05). Brucellosis incidence reduced from 147 in 2006 to 43 cases per 100000 in the first nine mounts of 2008 (p<0.05).
    Conclusion
    Planning and implementing of health education interventions based on PRECEDE framework could be effective on reduction of brucellosis incidence.
    Keywords: Health Education, PRECEDE framework, brucellosis, Khomein
  • Khadem Haghighian H., Vahid F., Hekmatdost A., Arefhosseini R Page 59
    Background and Objectives
    New evidences and recent studies support regulatory role of dietary calcium intake on fat metabolism. Since obesity may be more precisely defined by determining body mass index and fat distribution through assessing waist circumference, present study aimed to elucidate the relationships between dietary calcium intake and BMI and waist circumference.
    Methods
    A cross-sectional survey was conducted on 402 male students residing in ormitories of Tabriz University of Medical Sciences in 2009. Daily Ca intake was estimated using a food frequency questionnaire for one year and 24 hour dietary recall questionnaire for 3 days. Height, weight, waist circumference, and body mass index were measured. Kolmogorov Smirnov and Pearson coefficient tests were applied to assess normal distribution of data and determine the relationships between BMI and waist circumference and calcium intake, respectively. ANOVA test was used to compare dietary intake of calcium in different BMI categories.
    Results
    Average age of students was 21.1±11 year and respective values for BMI and daily calcium intake were 23.9±4.8 kgm-2 and 622.23 ± 277.9 mg. A negative correlation was found between daily dietary calcium intake and BMI. Subjects falling in normal BMI range had higher daily Ca intake than those falling in overweight or obese students. Statistically significant differences were observed in daily Ca intake of BMI and waist circumference categories (p<0.05).
    Conclusions
    Finding of current study confirms the inverse relationships between daily dietary calcium intake and BMI and waist circumference. Further studies are required to evaluate these relationships for both genders in a large number of participants.
    Keywords: Calcium, Obesity, Body mass index, Waist circumference, Students
  • Mehdipoor Rabori R., Nematollahi M., Nouhi E Page 67
    Background and Objectives
    Families have an important role in addiction of their children. Findings show that close relationships exist between family members and addiction. Since mother has close and long-lasting contact with her child within the family members, the mothers’ role on addiction of children from point of view of addicted children’s mothers was studied.
    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on 200 mothers of drug addicted children. The subjects (40-70 years), who declared that their child is drug addicted, were selected based on cluster sampling method in Kerman city. After getting consent, a validity and reliability confirmed questionnaire was used to collect data. The researcher-made questionnaire contained demographic information and 20 questions on mothers’ role in addiction of children. Descriptive and analytical tests were applied for data analysis using SPSS version 15.
    Results
    Results showed that 85% of subjects had addicted sons aged from 22 to 45 years. 80% of mothers blamed themselves on their child addiction and believed that they would be more careful if they were aware that their child may also be at the risk of drug addiction. Family disputes, child ignorance, and drug use in presence of children account for 83, 41, and 36% of children addiction, respectively.
    Conclusion
    The findings showed that mother's knowledge can greatly prevent drug addiction of children.
    Keywords: Addiction, Child, Mother, Family