فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1390)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • _ منوچهر فرج زاده اصل، اسدالله خورانی، سعید بازگیر، پرویز ضیاییان _ صفحه 1
    در این مطالعه، اثر شاخص های هواشناسی کشاورزی و پارامترهای اقلیمی را بر عمل کرد محصول گندم دیم در استان کردستان شناسایی کرده ایم. به این منظور، همبستگی داده های مربوط به عمل کرد محصول گندم دیم و شش شاخص هواشناسی کشاورزی (مجموع اختلاف دمای حداکثر و حداقل روزانه[1]، مجموع درجه روزهای رشد[2]، مجموع واحدهای حرارتی- آفتابی[3]، مجموع واحدهای حرارتی- نوری[4]، مجموع کمبود فشار بخار آب[5]، میانگین تبخیر و تعرق[6]) و نیز یازده عنصر اقلیمی (میانگین حداکثر و حداقل دمای روزانه، میانگین دمای روزانه، مجموع بارش و تعداد روزهای بارانی، مجموع میزان ساعت های آفتابی واقعی، میانگین روزانه رطوبت نسبی، کمترین و بیشترین دمای ثبت شده روزانه، میانگین سرعت و حداکثر سرعت ثبت شده باد رادر شش مرحله فنولوژیکی رشد گیاه، از کاشت تا برداشت، استخراج کرده ایم. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در نخستین مرحله فنولوژیکی، یعنی مرحله کاشت تا سه برگی شدن (شانزدهم مهر تا شانزدهم آبان)، عامل دما؛ در دومین مرحله فنولوژیکی، یعنی مرحله رشد اولیه قبل از مرحله خواب (هفده آبان تا 21آذر)، عامل بارش؛ در سومین مرحله فنولوژیکی، یعنی مرحله خواب (22 آذر تا 25اسفند)، نوسان‏های دمایی؛ در پنجمین مرحله فنولوژیکی، یعنی مرحله زایشی (22 اردیبهشت تا بیست خرداد)، عامل رطوبت نسبی و حداقل مطلق دما؛ در ششمین مرحله فنولوژیکی یا مرحله رسیدگی (21 خرداد تا بیست تیر)، عامل رطوبت نسبی؛ در عمل کرد گندم دیم در استان کردستان تاثیر‏گذار بوده اند. در چهارمین مرحله فنولوژیکی، یعنی مرحله دوم رشد پس از خواب (26 اسفند تا 21 اردیبهشت)، هیچ کدام از عوامل یاد‏شده با میزان عمل کرد گندم دیم ارتباط معناداری نداشته اند. این مسئله نشان می دهد که گیاه، عناصر اقلیمی مورد نیاز برای رشد را از دوره های فنولوژیکی قبل کسب می کند و در این مرحله، به رشد خود ادامه می دهد.
    کلیدواژگان: _ شاخص های اقلیم شناسی کشاورزی، عملکرد گندم دیم، تحلیل هم بستگی، استان کردستان _
  • مجتبی رفیعیان، محمدرضا رضایی، علی عسگری، اکبر پرهیزکار، سیاوش شایان صفحه 19

    امروزه دیدگاه ها و نظریه های مدیریت سوانح و توسعه پایدار به دنبال ایجاد جوامع تاب آور در برابر مخاطرات طبیعی هستند. ازاین رو به نظر بسیاری از محققان، تاب آوری یکی از مهم ترین موضوعات برای رسیدن به پایداری است. در این ارتباط امروزه تاب آوری به عنوان راهی برای تقویت جوامع با استفاده از ظرفیت های آنان مطرح می شود و تعاریف، رویکردها، شاخص ها و مدل های سنجشی متفاوتی در مورد آن شکل گرفته است.برای پاسخ به این سوال که کدام تعریف، رویکرد نظری و نظام شاخص سازی برای تحلیل و ارتقای جوامع تاب آور نسبت به مخاطرات طبیعی مناسب است؟ از روش توصیفی- تحلیلی و از ابزار کتابخانه ای استفاده شد. نتایج نشان می دهد که تعریف کارپنتر و همکاران(2001) به عنوان تعریف قابل تاکید در جامعه علمی بوده و بر این اساس، شاخص های مطلوب برای جهت سنجش تاب آوری در قالب ابعاد چهارگانه اجتماعی، اقتصادی، نهادی و کالبدی- محیطی پیشنهاد و در نهایت این نتیجه حاصل شد که مناسب ترین مدل بر اساس رویکرد مفهومی و ساختار شاخص سازی ارایه شده، مدل ترکیبی DROP کاتر و CBDM می باشد ؛ زیرا این مدل ترکیبی به طور هم زمان دارای ویژگی هایی نظیر مکان محور بودن (جغرافیایی)، یکپارچه نگری در انتخاب ابعاد و شاخص ها و مشارکت پذیری مردم به عنوان ذی نفعان کلیدی برنامه ریزی و مدیریت سوانح طبیعی در جوامع محلی است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سوانح طبیعی، جوامع تاب آور، چارچوب های مفهومی، CBDM
  • سیدعلی علوی، اکبر پرهیزکار، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، محمدباقر قالیباف، سیدموسی پورموسی صفحه 43

    امروزه، مدل سازی تقاضای سفر و استفاده از روش های جدید بخش مهمی از دانش مهندسی حمل ونقل و برنامه ریزی ترافیک حمل ونقل درون شهری را به خود اختصاص داده است؛ به گونه ای که در سال های اخیر، استفاده از روش های علمی نوین نتایج امیدوار کننده ای داشته است. پرسش کلیدی مقاله این است: مدل مکانی تقاضای سفر چه ویژگی هایی داشته است ؟ و برای به دست آوردن میزان تقاضای سفر واقعی و تاثیر آن در پیش بینی و کاهش جریان های ترافیکی از سازگاری های لازم برخوردار است؟ برای پاسخ به این پرسش، از روش علمی ترکیبی سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، سنجش از دور (RS) و روش تحلیلی رگرسیون خطی چند متغیره برای مدل سازی مکانی تقاضای سفر در منطقه شش شهر تهران استفاده شده است. نتایج نهایی تحقیق نشان می دهد متغیر (C3) یعنی جمعیت منطقه با ضریب 23/14 درصد بیشترین درجه هم بستگی را با متغیر وابسته در مدل داشته است. پس از آن متغیرهای کاربری تجاری (C16) با ضریب 9/11- درصد و تعداد کارمندان شاغل در منطقه با 10/3- درصد به ترتیب دومین و سومین پارامترهای مدل هستند که به ترتیب از طریق معادلات رگرسیون خطی چند متغیره به دست آمده اند. همچنین، متغیر تعداد واحدهای کسبی منطقه (C11) با ضریب (./0089) درصد کمترین تاثیر را در مدل سازی مکانی تقاضای سفر نشان داده است. همچنین، جهت ارزیابی و روایی نتایج نهایی، از معیارهایی جهت برازندگی نتایج مدل و مقایسهآن با نتایج مدل های تقاضای سفر حمل ونقل درون شهری استفاده شده است. نتایج نهایی معیارهای استفاده شده به ترتیب مقدار (R2=0.73415936) ، ((MARE=78.628 ، (RMSE=1.43) درصد حاصل شده است. با توجه به نتایج تحقیق، مدل مکانی تقاضای سفر از توانایی های لازم جهت محاسبه میزان واقعی تقاضای سفر حمل ونقل درون شهری و تاثیر آن بر پیش بینی و کاهش جریان های ترافیکی در منطقه موردمطالعه برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: تقاضای سفر، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل مکانی، روش رگرسیون خطی چند متغیره
  • هادی اعظمی، علی اکبر دبیری صفحه 63

    تقسیمات کشوری یکی از مهمترین و موثرترین ابزارهای حکومت در سازماندهی سیاسی فضا به شمار می رود. در ایران نیز تقسیم بندی فضای کشور به واحدهای کوچکتر دارای سابقه دیرینه ای است و از شکل گیری اولین حکومت سرزمینی (هخامنشیان) تا به امروز، برای اداره و کنترل مطلوب تر فضای سرزمین مورد استفاده قرار گرفته است. نقش و کارکرد تقسیمات کشوری و ارتباط مستقیم آن با بقاء ملی، تسهیل اعمال اراده حکومت، کنترل فضای سرزمین، و... نشان دهنده اهمیت کارکرد سیاسی –امنیتی نظام تقسیمات کشوری است. اما در ایران وجود پاره ای از عوامل تهدید آفرین در نظام تقسیمات کشوری باعث ضعف و ناکارآمدی تقسیمات کشوری موجود در عمل به وظایف خود شده است. در این میان تهدیدات سیاسی و امنیتی به دلیل ماهیت خود دارای اهمیت بسزایی هستند. در این پژوهش 7 عامل شامل افزایش تمرکز سیاسی- اقتصادی، بی توجهی به جغرافیای فرهنگی کشور، شکل گیری رقابت های محلی و ناحیه ای، شکل گیری حفره های دولت، رخنه عوامل غیر رسمی در نظام تقسیمات کشوری، بی توجهی به مشارکت مردم تک عامله بودن قانون تقسیمات کشوری به عنوان مهمترین عناصر تهدید سیاسی- امنیتی نظام تقسیمات کشوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: سازمان دهی سیاسی فضا، نظام تقسیمات کشوری، ایران، تهدیدهای تقسیمات کشوری
  • ابوالفضل مشکینی، حجت الله رحیمی صفحه 85

    جدایی گزینی فضایی در اکثر مادرشهرها به عنوان یک موضوع قابل توجه مطرح می باشد، چرا که از یک سو مستعد شکل گیری آن می باشند و از سویی، جهانی شدن این فرایند را تقویت می کند. هدف این پژوهش بررسی الگوهای فضایی جدایی گزینی در مادرشهر تهران می باشد. در این راستا هشت متغیر شامل موقعیت شغلی، میزان تحصیلات، کیفیت و مساحت مسکن، بعد خانوار، سن سرپرست خانوار، قومیت و مذهب از داده های ثانویه (مرکز آمار ایران،1385) استخراج و با استفاده از شاخص جدایی گزینی فضایی دو گروهی و چندگروهی و بیضی انحراف استاندارد بررسی گردید. نتایج حاکی از وجود جدایی گزینی فضایی در شهر تهران می باشد، هرچند بین متغیرهای مختلف تفاوت هایی وجود دارد. متغیرهای مذهب و قومیت، به ترتیب، در مقایسه با سایر متغیرها میزان بالاتری از جدایی گزینی دوگروهی و چند گروهی را نشان می دهند، اما برخلاف نظریه همگون سازی فضایی متغیر مذهب الگوی متمرکزتری را در مقایسه با قومیت داراست. هم چنین، با استفاده از بیضی انحراف استاندارد مشخص گردید که تهران بر اساس متغیر مساحت خانه دارای ساختاری به شدت دوگانه می باشد و بر خلاف نظریه های رایج، افزایش بعد خانوار همراه با افزایش مساحت محل سکونت نمی باشد، بلکه خانه های پرجمعیت و با مساحت کم در جنوب شهر و خانه های با مساحت بالا و خانواده های کم جمعیت در شمال آن مستقر گردیده اند.

    کلیدواژگان: جدایی گزینی فضایی، عوامل اجتماعی، اقتصادی، عامل خانوادگی، عامل قومی مذهبی، تهران، جغرافیای اجتماعی
  • محمود ضیائی، سهند بنی کمالی، محمد شریفی کیا صفحه 109
  • محمود فال سلیمان، محمد حجی پور صفحه 129

    در پیش از انقلاب، تشکیل شرکت های سهامی زراعی در کنار سایر نظام های بهره برداری کشاورزی نوین استراتژی ای به منظور تغییر ساختارهای ناکارآمد بخش کشاورزی بوده است که به سبب عدم توجه به مشارکت روستاییان و نارضایتی آنان، با وقوع انقلاب به سرعت منحل شدند. پس از گذشت چند دهه و گسترده تر شدن نظام خرده مالکی، عدم استفاده بهینه از منابع آب و خاک و اهداف توسعه بخش کشاورزی در برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور، لزوم تغییر در نظام بهره برداری را ایجاب نموده است. از این رو برخی از کارشناسان منطقه ای جهاد کشاورزی معتقدند با ایجاد تغییراتی در ساختار تشکیلاتی شرکت های سهامی زراعی می توان بر اثر بخش بودن این نظام در زمینه توسعه کشاورزی و روستایی امیدوار بود. نمود این اعتقاد را می توان در شکل گیری شرکت سهامی زراعی در دشت سهل آباد به عنوان اولین شرکت سهامی پس از انقلاب به همراه سایر شرکت های تشکیل یافته در استان خراسان جنوبی یافت. این مقاله با ارایه و بررسی شاخص های مشارکتی جامعه روستایی در دشت سهل آباد، به دنبال تحلیل نقش و جایگاه آنان در زمینه تشکیل و فعالیت شرکت سهامی زراعی مزبور بوده است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش توصیفی – تحلیلی می باشد که به منظور نیل به اهداف از روش های اسنادی و میدانی استفاده شده است. جامعه تحقیق مشتمل بر 202 سهام دار بوده که از میان آن ها 130 سهام دار با کمک فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد پرسش گری واقع شده اند. آنالیز داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفته است. نتایج حاکی از آن است که میزان مشارکت جامعه روستایی بر حسب شاخص RPPI که معرف میزان مشارکت افراد ناحیه در تشکیل شرکت سهامی زراعی می باشد، زیاد بوده و هم چنین میزان مشارکت سهام داران شرکت بر حسب شاخص FSPI که معرف مشارکت سهام داران در فعالیت های شرکت سهامی زراعی در طی یک سال می باشد، در سطح متوسطی قرار داشته است. در نهایت می توان گفت که بهره برداران زراعی دشت سهل آباد نقش اساسی در تشکیل و تداوم فعالیت این شرکت داشته اند.

    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، مشارکت، شاخص RPPI، شاخص FSPI، شرکت سهامی زراعی، سهل آباد
|
  • _ M. Farajzadeh Asl, A. Khorani, S. Bazgir, P. Zeaeeyan _ Page 1
    Rainfed wheat is one of the major agricultural crops in Kurdistan province that includes most of the cultivated area. Agricultural production is affected by risks, resulted from weather and international markets. Although these risks could never completely been removed, we can minimize their effects by realizing the affecting parameters involved in plant growth and crop yield. In this study the impacts of effective agroclimatological indices and climatic elements have been identified for each phenophase of rainfed wheat yield in Kurdistan province. For this purpose, rainfed wheat yield data for Kurdistan province, and its counties were obtained from The Ministry of Jahde Agriculture for the period 1991-2006. Moreover, Necessary weather parameters of all the weather stations in Kurdistan province for the period 1991-2006(1993-2006 for Marivan station) were obtained from Iranian National Meteorological Organization. Correlation and nearest neighboring methods were used for retrieval of the missing data. Then, linear and nonlinear correlations between rainfed wheat yield and 6 agroclimatological indices (TD, GDD, HTU, PTU, VPD, PET) and 11 climatic elements (Tmax,Tmin, R, Rday, RH, Tabsmin, Tabsmax, FFmean, FFabsmax, TS, Tmean) in 6 pheneological phase of rainfed wheat growth from sowing to harvest, were extracted. The results of this study show that the effective variables in each phenophase of rainfed wheat yield growth are; temperature in the first phenophase (Early Seedling stage, from October 7 to November 6); precipitation in the second phenophase (the First Stage of Active Vegetative before Dormancy stage, from November 7 to December 11); temperature variations in the third phenophase (Dormancy Stage, from December 12 to
    Keywords: _ March 15), relative humidity, the absolute amount of minimum _
  • M. Rafieeian, M. R. Rezaee, A. Asgari, A. Parhizkar, S. Shayan Page 19

    Today, disaster management and sustainable development theories are seeking to create resilient communities against the natural hazards. Therefore, many researchers believe that the resilience is one of the most important research topics in the context of achieving sustainability. Regarding above fact, the resilience is considered as a way to strengthen the communities with use of the capacities, which is formed different definitions, approaches, indicators and measurement models. To answer the main question, “which definition, theoretical approach and indicator making systems are suitable to analyze and improve the community resilience for the natural hazards?” the method of analytical-descriptive and through instruments of library study is used. The results show that the definition of Carpenter et al., 2001 is emphasized in the scientific communities, and accordingly, appropriate indicators to measure resilience were proposed in the base of four social, economic, institutional and Physical-environmental dimensions. Finally, it is extracted that the most appropriate model is the combined model of DROP Cutter and CBDM, on the base of the conceptual approaches and the presented indicator-creating structure. Because this combined model considers many features such as simultaneously a place of being centered, integrated, and gaze at the dimensions selected quality indicators and people's participation as a key multi-stakeholder partnership planning and natural disaster management in local communities.

    Keywords: resilience, natural disaster, resilience communities, conceptual frameworks
  • S. A. Alavi, A. Parhizkhar, A. R. Roknedin Eftekhari, M. B. Ghalibaf, S. M. Pormosavi Page 43

    Today, travel demand modeling techniques and use of new knowledge, an important part of transportation engineering and traffic planning in urban transportation within the accounts is, So that in recent years using modern scientific techniques and promising results have come at too. The key question now is the paper where the models of travel demand characteristics have what has been, and to obtain the actual amount of travel demand forecasting and its effect on traffic flow and reduce the necessary adjustment has? To answer this question of the scientific method combined Geographic Information System (GIS), remote sensing (RS) and multivariate linear regression analysis for spatial modeling of demand in the area 6 of Tehran has been used. The final results indicate that the variable (C3), i.e. 14.23 percent of the population of the region with the highest degree of correlation coefficient with the dependent variable in the model has been, fret the commercial user variables (C16) with 11.9-percent ratio and the number of employees working in the region 3.10 - percent respectively second and third parameters of the model are, Order through the multivariate linear regression equations obtained. The variable number of units Business region (C11) with a coefficient of -0.008930 per cent minimum impact on travel demand modeling has shown that spatial. So for testing, evaluation and final results of modeling spatial Validity travel demand, the criteria for test, The criteria for testing, fitness model results and comparison with results of existing models of multivariate regression analysis technique is derived. Final results were used criteria value (R2 = 0.73415936), ((MARE = 78.628), (RMSE = 1.43) percent is derived. According to the results, model where travel demand capabilities required for calculating the actual amount of travel demand for transportation within the city and its effect on traffic flow and decrease predicted in the study area has enjoyed.

    Keywords: Travel demand, transportation within the city, GIS, spatial models, multiple regression analysis model
  • H. Azami, A. A. Dabiri Page 63

    Country partitions are one of the most important and effective government tools in space political organizing. In Iran partitioning country space to smaller units have an old history and of formation the first territory government (achamenian) until today, is used for the most favorable control on territory space. Country partitions role and function and their direct relation with nationality survival, simplifying government management acts, territory space control, etc, illustrate importance of Country partitions system security-political function. But existence of some threatening elements in the Country partitions system in Iran cause weakness and inefficiency of existent Country partitions in operating their duty. Between these political and security threatening, for their nature have particular importance. In this study 7 element consist of increasing economy-political concentration, inattention to country cultural geography, regional and local competence formation, government holes formation, informal elements penetrating in Country partitions system, inattention to people participant, being single agent of the Country partitions rule as the most important Country partitions security-political threatening elements being analyzed.

    Keywords: space political organizing, Country partitions system, Iran, Country partitions threats
  • A. Meshkini, H. Rahimi Page 85

    Spatial segregation in most metropolises is widely interesting issue because of their potential to foster segregation process and because of globalization impact to reinforce it. Goal of this paper is to study spatial patterns of segregation in Tehran metropolis. To examine segregation indices, we use three indices including two-group spatial segregation index, multi-group spatial segregation index and deviational ellipses respectively. The variables used for analysis from 2006 national census made by Statistics Centre of Iran and are organized in eight variables including: occupation, literacy, quality of home, area of house, family dimension, headship age, religion and ethnic status. Results show although different among variables, spatial segregation exists in Tehran. Compared with other variables, Religion and ethnicity have higher level, respectively, of two-group and multi-group spatial segregation. Despite spatial assimilation theory, religion exhibits more clustered pattern than ethnicity. Standard deviation ellipse indicates Tehran has strongly dual structure according to area of house. Also, unlike the discussed theories, increase in family size do not accompany increase in Area of house, then, sizable houses are occupied by married-couple households with few children and tend to move to North parts of the metropolis and married-couple households with more children has been deprived of ample houses and located in Northern Tehran.

    Keywords: spatial segregation, economic status, family structure, religious, ethnic group, Tehran
  • M. Ziaee, S. Banikamali, M. Sharifikia Page 109

    In order to prevent negative impacts of tourism, ecological capability evaluation and land planning is necessary, which leads to optimized development pattern of tourism destination. National park, protected areas, forests and beautiful waterfalls, in Minoodasht area has high potential in ecotourism development, but removing forests, building new roads, change of land use in forests and protected areas, has caused incompatibility between activities and structures in this area. Hence, to sustainably develop ecotourism in this area, ecological capability evaluation and prioritizing capable zones for ecotourism is necessary. In this research, GIS and related ecological model is used to identify intensive and extensive ecotourism capable zones. From 1362 recognized environmental units in Minoodasht County (with an area of 1576 km􀬶), 83 units with an area of 11􀀃km􀬶 had capability for intensive ecotourism, 1036 units with an area of 1355􀀃km􀬶 had capability for extensive ecotourism, and 243 units with an area of 219􀀃km􀬶 werent capable for ecotourism. Afterwards 4 intensive ecotourism development capable zones were prioritized using AHP and considering natural and cultural attractions, facilities and amenities, accessibility, and distance to residential areas criteria.

    Keywords: ecotourism, ecological capability evaluation, Analytical hierarchical process (AHP), Geographical information system (GIS), Minoodasht area
  • M. Fallsolyman, M. Hajipoor Page 129

    In before the revolution, farming joint stock companie's creation along with other modern farming systems, a strategy is to change inefficient structures of the agricultural sector. But by reason of the lack of attention to the participation of villagers and their dissatisfaction with the revolution were quickly disbanded. After several decades and spreading of the yeoman system, the non-optimum use of land and water resources and agricultural development programs in the country's economic and social development, the need to change the farming system is required. Therefore, some experts of regional believe that with changes in the organizational structure farming joint stock companies, we can hopeful to its useful in agriculture and rural development. We see appearance of this belief in create of Sahlabad farming joint stock Company at the first company after the revolution in South Khorasan Province. This paper by presentation and search rural community participation index's at Sahlabad, to analyze their role in the formation and activities of the Company aforesaid. This study is applied and descriptive – analytical that for achieve the purposes survey and attributive methods have been used. The study population consisted of 202 stockholders and 130 numbers in them between by Cochran formula and random sampling selected and have been questioning. Data analysis was done using SPSS software. Results show participation of villagers with "RPPI" index (presenter of participation in create farming joint stock company) is great and participation of stockholders with "FSPI" index (presenter of participation of stockholders in actives of companies once a year) is in medium level. Finally we can say that farmers in Sahlabad have main role in create and continue of company.

    Keywords: Agriculture development, Participation, RPPI index, FSPI index, Farming Joint Stock Company, Sahlabad