فهرست مطالب

مجله جهانی رسانه - نسخه فارسی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقالات داوری شده
  • حسین افخمی*، المیرا موسوی تبار صفحه 1
    این پژوهش به تحلیل عملکرد تصویری مطبوعات داخلی در قبال سه حادثه مهم خاور میانه در سال های اخیر پرداخته است: مرگ صدام حسین[i]، بی نظیر بوتو[ii] و اسامه بن لادن[iii]. نویسندگان در پی آن بوده اند که به این سئوال پاسخ گویند که آیا تصویر دوستان و دشمنان در عکس های اخبار سیاسی روزنامه ها به طور یکسان بازنمایی می شود؟ روزنامه ها چگونه موفق به نمایش موضع گیری خود نسبت به افراد مختلف از خلال تصویر می شوند؟ و آیا مواضع سیاسی روزنامه ها در چگونگی موضع گیری آنها نسبت به شخصیت های گوناگون تاثیری دارد؟ برای پاسخ به این سئوالات، ما به تحلیل نشانه شناسانه عکس های 15 روزنامه سراسری کی هان، اطلاعات، همشهری، جام جم، ایران، جمهوری اسلامی، رسالت، ابرار، سیاست روز، فرهنگ آشتی، اعتماد، شرق، آفتاب یزد، همبستگی و مردم سالاری از مرگ صدام حسین، بی نظیر بوتو و اسامه بن لادن بر مبنای روش نشانه شناسی[iv] منتج از نظریات رولان بارت[v] درباره نشانه شناسی عکس، نظریه بازنمایی رسانه ای استوارت هال[vi]، نظریات دنیس مک کوئیل[vii] درباره سوگیری پرداخته ایم. نتایج این تحقیق نشان داد که روزنامه های با مواضع سیاسی متفاوت، تصاویر افراد را به شیوه ای متفاوت بازنمایی می کنند. ضمن اینکه روزنامه های سراسری کشور، موضعی دوستانه نسبت به بوتو و موضعی دشمنانه نسبت به صدام داشته اند، اما به طور کلی درباره بن لادن موضعی مبهم و دو پهلو اتخاذ کرده اند.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، عکس، روزنامه، دوست، دشمن
  • سید حسن حسینی*، منصوره دشتی صفحه 27
    مرد یا زن بودن، تصورات و پیش فرض هایی را به دنبال دارد که در فرهنگ هر جامعه ای تا حدودی متفاوت است. این تصورات، کلیشه های جنسیتی نامیده می شود که کمابیش در هر جامعه ای وجود دارد. بر اساس کلیشه های جنسیتی، زنان و مردان در جامعه دارای ویژگی های خاص، رفتار خاص و حالات روانی خاص هستند و قابلیت انجام وظایف و کارهایی را دارند که به صورت معمول با یکدیگر متفاوتند. کلیشه ها در درون فرهنگ جوامع و به همراه دیگر عناصر فرهنگی از طریق نهادهای های اجتماعی مانند خانواده، رسانه های گروهی، گروه همسالان و نظام آموزش در طی نسل های متمادی بازتولید می شوند. رسانه های همگانی در کنار خانواده و آموزش و پرورش، از جمله عوامل جامعه پذیر کردن افراد یک جامعه هستند. آنچه رسانه ها به نمایش می گذارند هم برگرفته از فرهنگ جامعه است و هم تاثیرگذار بر آن. در این میان کتاب یکی از رسانه های همگانی است که از طریق انعکاس هنجارها، ارزش ها و تفکرات موجود در جامعه، به بازتولید فرهنگ جامعه می پردازد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی کلیشه های جنسیتی موجود در ادبیات داستانی آل احمد می باشد. بدین منظور تمام آثار داستانی آل احمد مورد بررسی قرار گرفت. روش مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل محتوا می باشد. یافته ها نشان از وجود کلیشه های جنسیتی (پر حرفی، خرافاتی، هیجانی و انفعال برای زنان و پرخاشگری و عصبانیت و سلطه گر بودن برای مردان) در داستان های آل احمد بوده و در این میان کلیشه های زنانه برجسته تر و از نظر تعداد سهم بیشتری را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: کلیشه های جنسیتی، زنانه، مردانه، تحلیل محتوا، آل احمد
  • محمدصادق ضیایی*، عباس نرگسیان، منیژه کیا منفرد صفحه 65
    نظم گفتمانی حاکم بر سخنان دولتمردان در عرصه بین الملل در تصویر سازی از مشروعیت دولت شان در پی آن است که با شکل دهی گفتمان خود تصویری مثبت ازاعمال حاکمیت خود ارائه نماید. گفتمان دولتمردان برای کشف روابط و مناسبات قدرت (اقتدار) در جهت بازتولید و حفظ ساختارهای اجتماعی و سیاسی خود و همچنین مشروعیت بخشی به اعمال حاکمیت خودشان تحلیل شده است. در این راستا، دولت ایالات متحده آمریکا با زبان قدرت و خشونت و دولت ایران با حمایتهای مردمی و با زبان اقتدار سعی در ارائه تصویری مثبت از خود و مشروعیت بخشی به دولت و اعمال حاکمیت خود در محافل بین المللی دارند. نویسندگان این مقاله به مطالعه و مقایسه گفتمان دولتمردان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا با روش تحلیل گفتمان انتقادی پرداخته اند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که گفتمان دولتمردان جمهوری اسلامی ایران، گفتمان تکثر گرا بوده است در حالی که گفتمان دولتمردان ایالات متحده آمریکا، گفتمان توطئه و انحصار گرا بوده است.
    کلیدواژگان: گفتمان، مشروعیت سیاسی، تحلیل گفتمان انتقادی، ایران، ایالات متحده آمریکا
  • سعید رضا عاملی*، میترا نعیمی، مرضیه خلقتی صفحه 101
    مسئله اولیه ما در این تحقیق، تعیین جایگاه شهروند ایرانی در شکل دهی و توسعه فرهنگ شهروندی است. اما از آنجا که شهروند الکترونیک برای توسعه فرهنگ شهروندی نیاز به آموزش، امکانات و حق تولید محتوای دیجیتالی از طریق دولت ها را دارد، در این تحقیق به تعیین جایگاه شهروند ایرانی در قوانین فضای مجازی ایران پرداختیم. پس از مرور نظریات مرتبط مختلف، سنخ شناسی قوانین فضای مجازی به عنوان چهارچوب نظری در این تحقیق به کار گرفته شد. روش شناسی این تحقیق نیز استفاده از روش سناریوسازی به طور معکوس (واسازی) است. با هدف تحلیل رویکرد دولت به شهروندی الکترونیک در ایران، در این مقاله تلاش شده است با تحلیل قوانین برنامه های پنج ساله چهارم و پنجم توسعه، رویکرد دو برنامه پنج ساله به فضای مجازی، قابلیت ها و کاربردهای آن و همین طور به حقوق شهروندی و آموزش شهروندی مورد مطالعه قرار گیرد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که رویکرد قانونگذاران و برنامه ریزان در ایران، افزایش دسترسی به اینترنت و تشکیل دولت الکترونیک برای خدمت رسانی به شهروندان است (قوانین ایجابی) و در عین حال به امکان تولید محتوای فرهنگ شهروندی توسط شهروندان کم توجهی شده است (قوانین سلبی). پیشنهاد می شود که با نگاهی سازگارانه و معتدل به ظرفیت های فضای مجازی، توسعه فرهنگ شهروندی الکترونیک با همکاری دولت و شهروندان (رویکرد ارتباط متقابل) به طور جدی مورد توجه قرار گیرد. در واقع بزرگترین سرمایه فضای مجازی تبدیل کردن کاربر و شهروند به تولید کننده است.
    کلیدواژگان: شهروندی الکترونیک، سنخ شناسی قوانین، قوانین برنامه پنج ساله توسعه، ایران، شهروند به عنوان تولید کننده
  • یونس نوربخش*، محمد مهدی مولایی صفحه 131
    تاثیرپذیری فرهنگ های مردم پسند نقاط مختلف دنیا از یکدیگر در دهه های اخیر در قالب مفهوم جهانی شدن مطالعه شده است. در این دیدگاه اغلب از تاثیرپذیری و گاه تحت سلطه بودن فرهنگ های بومی از جانب فرهنگ غالب جهانی سخن گفته می شود. دیدگاه جهان-محلی شدن به عنوان کامل کننده یا جایگزینی برای جهانی شدن، در کنار عناصر جهانی به عناصر بومی نیز توجه دارد و امر جهانی را فی نفسه نقطه ی مقابل امر محلی نمی داند. از جمله عرصه هایی که در آن می توان پروژه های جهان-محلی شدن را مشاهده و مطالعه کرد موسیقی مردم پسند است. در این مقاله ما با نگاه جهان-محلی شدن، مضامین دینی در موسیقی رپ ایرانی-فارسی را مطالعه کردیم. موسیقی رپ ایرانی-فارسی، از سویی تاثیرگرفته از فرهنگ رپ جهانی (غربی) و از سوی دیگر تحت تاثیر فرهنگ بومی (ایرانی-اسلامی) است و مصداق فرآیند جهان-محلی شدن است. برای نشان دادن این وضعیت، مضامین دینی در این موسیقی با استفاده از الگوی دین داری گلاک و استارک مطالعه شده است. در این الگو ادیان جهان شامل ابعاد اعتقادی، مناسکی، فکری، تجربی و پیامدی دانسته شده اند. باید توجه داشت که این مقاله به دنبال تایید شرعی این نوع موسیقی نیست و تنها درصدد مطالعه نوع پرداختن آن به مضامین دینی است. در این مقاله با استفاده از این ابعاد دین داری، به سراغ تحلیل محتوای کیفی متن قطعه های موسیقی رپ ایرانی-فارسی رفتیم. نتایج نشان داد مفاهیم دینی به عنوان جنبه ای بومی در موسیقی رپ ایرانی-فارسی مشاهده می شوند.
    کلیدواژگان: جهان، محلی شدن، جهانی شدن، ابعاد دین داری، موسیقی ایران، موسیقی رپ
  • مهدی آقا پور*، ساجده زارع پور صفحه 163
    این مقاله به فرا تحلیل ده مقاله و پایان نامه با موضوع ورزش و رسانه پرداخته است. پژوهشگران متعددی تلاش کرده اند تا مسائل مربوط به ورزش و رسانه را از منظر جامعه شناسی مطالعه کرده و عوامل و پیامدهای آن را ارزیابی کنند. اما این پژوهش ها همانند بعضی از کند و کاوها در سایر حوزه های علوم انسانی از روش معینی پیروی نکرده و بیشتر تابع سلیقه و علاقه پژوهشگر بوده است. فراتحلیل حاضر، کوششی برای تحلیل مجدد مجموعه ای از پژوهش های آسیب شناختی در حوزه ورزش و رسانه و برشمردن نقاط قوت و ضعف این پژوهش هاست. این نوشتار و سایر تحقیقات این حوزه که روش فراتحلیل را به کار برده اند از این جهت مهم تلقی می شوند که مجالی را فراهم می نمایند تا متخصصین در حوزه جامعه شناسی ورزش نگاهی به راهی که تا کنون دیگران پیموده اند داشته باشند و همچنین بازنگری واقع بینانه ای نسبت به دستاوردهای این حوزه میسر گردد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی ورزش، ورزش، رسانه، جوانان
|
  • Hossein Afkhami*, Elmira Moosavitabar Page 1
    This study attempts to assess the visual function of Iranian newspapers concerning three major incidents in the Middle East in recent years: deaths of Saddam Hussein, Benazir Bhutto and Osama bin Laden. This study seeks to answer the following questions: are images of friends and foes similarly represented in photos of political news in newspapers? How do newspapers manage to demonstrate their political standpoint towards different individuals through photographs? And does the political stance of a newspaper affect its position towards different individuals? To answer these questions, this research uses photographs of deaths of Saddam Hussein, Benazir Bhutto and Osama Bin Laden published in the following 15 Iranian national newspapers: Kayhan, Ettelaat, Hamshahri, Jam-e-Jam, Iran, Jomhouri Eslami, Resalat, Abrar, Siasat Rooz, Farhang Ashti, Etemaad, Shargh, Aftab Yazd, Hambastegi and Mardomsalari. The assessment is done by implementing semiotics techniques drawn from Roland Barthes’s notions on image semiotics, as well as Media Representation Theory by Stuart Hall and Denis McQuail’s notions on bias in addition to semiotic interpretation and analysis of the mentioned photographs. The results from this study indicate that newspapers studied in this research represent the photographs of friends and foes differently. In addition, these national newspapers held a friendly stance towards Bhutto and a hostile stance towards Saddam, while their position towards Bin Laden was generally vague and two- sided.
    Keywords: semiotics, image, newspaper, friend, foe
  • Seyed Hasan Hosseini*, Mansooreh Dashti Page 27
    Being a man or woman entails some defaults and conceptualizations which depend on the culture of each society. These images of men and women are called gender stereotypes which exist in each society. Based on gender stereotypes, men and women have some behavioral and psychological traits and are fitted to do jobs which are different from each other. Stereotypes are reproduced over the generations by social institutions like family, mass media, peers and education system. Media, family and educational system are factors affecting socialization process. In one hand, media content is affected by culture; on the other hand media content affect the culture. Among all media, books, using reflection of norms, values and thoughts, reproduce culture strongly. In this paper, we have studied gender stereotypes in Al-e-Ahmad's fictions, one of the greatest contemporary writers of Iran. All of Al-e-Ahmad's books are studied in search for gender stereotypes. Our methodology is content analysis. Results reveal that many gender stereotypes (talkative, superstitious and emotional for women and aggressive, angry and dominant for men) are prevalent in Al-e-Ahmad fictions.
    Keywords: Gender Stereotype, Feminine, Muscular, Al, e, Ahmad, Content analysis
  • Mohammad Sadegh Ziyaie*, Abbas Nargesian, Manizheh Kia Monfared Page 65
    This article studies and compares Islamic Republic of Iran and the United States of America leader's discourses with using of Critical Discourse Analysis (CDA) as methodology. Particularly, we have analyzed the Speeches of Imam Khomeini and George W. Bush. The results show that Islamic Republic of Iran leader's discourse is pluralism, while the United States of America leader's discourse is conspiracy and monopolist. Dominant discursive order of media and leader's speeches intend to form a positive image of their government legitimacy. We have analyzed the newspapers and governors’ discourses to discover their power relations to reproduce and to retain of the political and social structures that have legitimated their sovereignty. The government of the United States of America with using of power and violence language, and the government of Islamic Republic of Iran with using of authority language intend to form a positive image of their government legitimacy in international sphere.
    Keywords: Discourse, Political Legitimacy, Critical Discourse Analysis, Iran, USA
  • Saied Reza Ameli*, Mitra Naeimi, Marziyeh Khelghati Page 101
    This study aims at addressing the question of interaction between people and state in the virtual space which explains the issue of virtual citizenship in Iran. We attempted to examine the position of Iranian citizens in constructing virtual citizenship in Iran. In other words, this paper discusses the position of citizens in the state’s plans and ways of regulations in order to examine the position of Iranian citizens in the construction of virtual citizenship. To elaborate the issue, we studied the fourth and fifth five- year development plans of Iran. We analyzed the mentioned plans by laws’ typology – as the theoretical framework- and Scenario Building - as the methodology of research. Understanding the position of Iranian citizens in the fourth and fifth development plans paves the way for understanding Iranian virtual citizenship. The conclusion point of this paper is that these two five years development plans are positively expanding the virtual services to Iranian citizens in a very comprehensive and wide angles. However, it needs improvement in terms of giving more interactive position between the State and people for producing national data and content and also more interactivity and cooperation and social and political participation.
    Keywords: Virtual citizenship, law's typology, scenario building, five, year development plans, Iran
  • Younes Nourbakhsh*, Mohammad Mahdi Mowlaei Page 131
    In this article, using glocalization, as a complementary or alternative term for globalization, we have studied religious themes in the Iranian rap music. Despite the globalization of rap music, we cannot say this music has been expanded with fixed western pattern around the world. Adolescents and young people around the world have created different rap music(s) that are influenced by their local cultures. In Iran, rap music both in the musical characteristics and themes, has been influenced by local culture. In one hand Iranian rap music has been influenced by global (Western) rap culture and on other hand it has been influenced by local (Iranian-Islamic) culture. We used Glock and Stark's model to study religious themes in the contemporary Iranian rap. This model describes doctrinal, intellectual, ethical-consequential, ritual, and experiential dimensions of religion. We used qualitative content analysis to explore the religious themes. Results show that religious themes in the Iranian rap music are part of local culture. Analyzing rap songs show that in doctrinal dimension, resurrection is the main theme. In ritual dimension, some Islamic behaviors and in experiential dimension, religious fears are of main themes. As summarized, Iranian rappers selected some limited dimensions of religion in their songs. According to our findings, in the Iranian rap music, no one has represented multidimensional religion.
    Keywords: Glocalization, Globalization, Religious Dimensions, Iranian Music, Rap Music
  • Mehdi Aghapour*, Sajede Zarepour Page 163
    This article offers a meta-analysis of ten articles and dissertations that their subject is sport and media. Many researchers have tried to study sports with a sociological approach, but these researchers have not obeyed any specific methodology and mostly followed their own interest. Hence, this meta-analysis is an attempt to re-analyze, mostly methodologically, some of the researches done on the media and sport in Iran, and to evaluate their strengths and weaknesses. Also, the present article is aimed to provide an opportunity to the professionals in the field of sociology of sports to know about researches on this field. The meta-analysis of ten articles and dissertation on media and sports demonstrates that most of the researches have used quantitative methods and have not paid attention to the qualitative methodologies and the intentions of communicators and cultural dimensions of media and sports are overlooked.
    Keywords: Sport, Media, Meta, analysis