فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی - سال شصت و هفتم شماره 3 (تابستان 1391)

مجله تحقیقات دامپزشکی
سال شصت و هفتم شماره 3 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • شاهرخ رنجبر بهادری، محمد آلیاری صفحه 205
    زمینه مطالعه
    کریپتوسپوریدیوم انگل تک یاخته ای درون سلولی است که به عنوان عامل عمده ایجاد اسهال در انسان و حیوانات تلقی می گردد.
    هدف
    میزان وقوع آلودگی به کریپتوسپوریدیوم در گوساله های مبتلا به اسهال در دامداری های اطراف تهران و همچنین نقش عوامل موثر در بروز آن مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش کار
    200 نمونه مدفوع از گوساله های مبتلا به اسهال به روش نمونه گیری خوشه ایاز دامداری های اطراف تهران تهیه و با روش رنگ آمیزی ذیل– نیلسن اصلاح شده مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    وجود کریپتوسپوریدیوز در 18 گوساله (9)% مورد تایید قرار گرفت. میزان شیوع آلودگی به کریپتوسپوریدیوز ارتباط معنی داری با جنسیت دام (928‎/0=)p و سابقه اسهال (640‎/0= p)‎ نداشت، ولی میزان وقوع آلودگی در گوساله های شیرخوار با سن کمتر از دو ماه با بستر کود خشک، بیشتر بود.
    نتیجه گیری نهایی: با توجه به گزارش های آلودگی به کریپتوسپوریدیوز در بررسی های متعدد از مناطق مختلف کشور، شناخت متغیرهای تاثیرگذار بر وقوع آلودگی می تواند نقش بسزایی در کنترل این تک یاخته داشته باشد
    کلیدواژگان: تهران، اسهال، کریپتوسپوریدیوم، گوساله
  • حسین اسماعیلی، پرویز تاجیک، حسن اختیارزاده، محمود بلورچی، مونا حامدی، مهدی خلج، کریم امیری صفحه 211
    زمینه مطالعه
    بروسلوز بیماری مشترک انسان و دام است که در کشورهای در حال توسعه، توزیع گسترده ای دارد.
    هدف
    وضعیت برنامه مبارزه با بروسلوز گاوی در ایران از ابتدا تاکنون مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    اطلاعات مربوط به دوره 59ساله مبارزه با بروسلوز گاوی، از سازمان دامپزشکی ایران اخذ گردید.
    نتایج
    بروسلوز گاوی برای اولین بار در سال 1323 در ایران تشخیص داده شد و در حال حاضر بومی است. برنامه مبارزه با بروسلوز گاوی در سال 1328 آغاز شد که شامل مایه کوبی گوساله های ماده با 51/RB19S، آزمایش تشخیص آلودگی و کشتار دام های آلوده می باشد. میزان آلودگی در گاوداری های صنعتی و نیمه صنعتی 3‎/0% محاسبه شد.
    نتیجه گیری نهایی: کنترل و پیشگیری از بروسلوز گاوی پیچیده تر از مایه کوبی و آزمایش و کشتار دام های آلوده است. برنامه کنترل و پیشگیری که حمایت مالی خوبی داشته باشد نیاز به همکاری دامداران و متولیان دولتی دارد تا بتواند از گسترش بیماری جلوگیری نماید که اگر این شرایط محقق نشود هر گونه استراتژی هر چند خوب نیز موفق نخواهد بود.
    کلیدواژگان: ایران، بروسلوز گاوی، بروسلا آبورتوس، ریشه کنی، کنترل
  • شعبان رحیمی، سعید یخکشی، پروین شورنگ صفحه 223
    زمینه مطالعه
    پرتوتابی الکترون و استفاده از اسیدهای آلی سبب کاهش یا رفع آلودگی میکروبی جیره غذایی طیور می شوند.
    هدف
    این مطالعه به منظور مقایسه اثر پرتوتابی الکترون و اسید آلی بر بار میکروبی جیره، سیستم ایمنی، لیپیدهای سرم، مورفولوژی روده، وزن نسبی اندام ها و شاخص های رشد جوجه های گوشتی انجام گرفت.
    روش کار
    300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نر (سویه کاب 500) به طور تصادفی به 5 گروه آزمایشی تقسیم شدند، به طوری که هر گروه شامل 4 تکرار 15قطعه ای بود. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه به عنوان شاهد، جیره های پرتوتابی شده با دزهای kGy 3، 5 و 7 و جیره حاوی فورمایسین 2‎/0% بود.
    نتایج
    بیشترین و کمترین میانگین افزایش وزن روزانه در دوره پایانی و کل دوره به ترتیب در جیره پرتوتابی شده با دز kGy 7 و شاهد مشاهده شد (05‎/0 p<. ) به علاوه، تیمارهای آزمایشی اثر معنی داری بر کاهش آلودگی باکتریایی جیره داشتند (05‎/0 p<. ) بالاترین (66‎/5) و پایین ترین (17‎/4) عیار پادتن بر علیه SRBC در نوبت دوم به ترتیب در تیمار فورمایسین و شاهد مشاهده شد (05‎/0 p<. ) بیشترین و کمترین درصد وزن سینه و چربی بطنی به ترتیب در جیره پرتوتابی شده با دز kGy 7 و شاهد مشاهده شد (05‎/0 p<. ) بیشترین مقدار ارتفاع پرز ژژونوم mm(1089) و نسبت ارتفاع پرز بر عمق کریپت (84‎/5) در دز 7 kGy به دست آمد (05‎/0 p<. ) نتیجه گیری نهایی: پرتوتابی جیره های آزمایشی سبب بهبود عملکرد جوجه های گوشتی می شود که این روند با افزایش دز پرتوتابی بیشتر مشهود است.
    کلیدواژگان: عملکرد، پرتوتابی الکترون، جوجه های گوشتی، فورمایسین
  • محمد روستایی علی مهر، محمود حقیقیان رودسری، بهاره منصوری، غلامرضا نیکبخت بروجنی صفحه 235
    زمینه مطالعه
    در این مطالعه پاسخ های سلولی و هومورال سیستم ایمنی جوجه های گوشتی در هنگام مصرف مداوم لوامیزول خوراکی بررسی شد.
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه، تعیین بهتر مقدار لوامیزول آشامیدنی برای تحریک سیستم ایمنی جوجه های گوشتی بود.
    روش کار
    این آزمایش با استفاده از 250 قطعه جوجه گوشتی (نر و ماده) یک روزه از سویه راس با میانگین وزن g2‎/40 انجام شد. اثر مقادیر صفر (شاهد 0L)‎، 5‎/3(5‎/3)L، 7(7)L، 14)14(L و 28) 28(L Lmg/ لوامیزول آب آشامیدنی به طور مداوم از روز 5 تا 25 در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از آزمایش فاکتوریل در 5 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی پاسخ های ایمنی سلولی به کمک تزریق داخل پوستی فیتوهماگلوتینین (PHA-P)‎ در چین پوستی بال (روز پانزدهم) و اندازه گیری ضخامت پوست بعد از 24 و 48 ساعت انجام شد. اندازه گیری پاسخ های ایمنی هومورال با استفاده از تزریق عضلانی محلول 25% گلبول قرمز گوسفند (SRBC)‎ در روزهای 7 و 21 پرورش و تعیین تیتر آنتی بادی IgG علیه گلبول قرمز گوسفند در روزهای 7، 14، 28، 35 و 42 پرورش از طریق آزمایش آگلوتیناسیون انجام شد.
    نتایج
    پاسخ های ایمنی سلولی به P در تیمارهای 7L و 14 (Lبه ترتیب 272‎/0 و 205‎/0) به طور معنی داری تحت تاثیر لوامیزول قرار گرفت (05‎/0 p<. ) تیتر آنتی بادی علیه SRBC در تیمار 14L (16‎/6) به طور معنی د اری نسبت به سایر تیمارها بالاتر بود (05‎/0 p<. ) مصرف مداوم و مقادیر مختلف لوامیزول تاثیری بر صفات لاشه جوجه های گوشتی نداشت (05‎/0 p>. ) نتیجه گیری نهایی: استفاده از لوامیزول آشامیدنی به طور مداوم در مقادیر کم (تا mg/L14) موجب تقویت پاسخ های ایمنی سلولی و هومورال جوجه های گوشتی می شود.
    کلیدواژگان: لوامیزول، سیستم ایمنی، جوجه گوشتی
  • فرامرز قراگوزلو، مهدی وجگانی، گلشید جاودانی شاهدین صفحه 243
    زمینه مطالعه
    باکتری های واگیردار و محیطی از جمله علل متداول ورم پستان و تعداد باکتری های موجود در تانک شیر محسوب می شوند. در کنار سایر اقدامات بهداشتی کنترل ورم پستان، ضدعفونی کردن سرپستانک ها پس از دوشش با یک محلول مناسب از جایگاه ویژه ای برخوردار است و می تواند نقش مهمی در نوع ورم پستان گله و کاهش تعداد کل باکتری های شیر داشته باشد.
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی کارآیی تغییر مقطعی مایع ضدعفونی سرپستانک پس از دوشش بر تعداد و نوع باکتری های تانک شیر انجام شد.
    روش کار
    این بررسی در 2 دامپروری بزرگ اطراف تهران که محلول رایج ضدعفونی سرپستانک ها آنها ترکیبات یدوفور بود طی 4 مقطع زمانی در نیمه اول سال 1389 انجام شد. در هر 4 دوره پس از آخرین باری که محلول یده برای ضدعفونی سرپستانک ها استفاده شد، یک نمونه از تانک حمل شیر اخذ و 3 تست کلی شمارش سلول های سوماتیک در شیر مخزن کل، تست های کیفیت شیر و تست های جداسازی و شناسایی پاتوژن های مسبب ورم پستان انجام شد. سپس به مدت حداقل 2 هفته، ترکیب کلره جایگزین یده در ضدعفونی پس از دوشش شد. در خاتمه کار نیز نمونه دیگری اخذ و آزمایشات فوق تکرار شد.
    نتایج
    تغییر مقطعی ماده ضدعفونی از یده به کلره در هر 4 بازه زمانی، با توجه به کاهش سلول های سوماتیک، تعداد کل باکتری ها، شمارش کلی فرمی، شمارش پس از انکوباسیون اولیه، شمارش پس از پاستوریزاسیون آزمایشگاه و شمارش استرپتوکوک ها، استافیلوکوک ها و سایر پاتوژن های مسبب ورم پستان، باعث افزایش کیفی شیر و کاهش ورم پستان در سطح گله شد.
    نتیجه گیری نهایی: تغییر مقطعی ماده ضدعفونی سرپستانک ها پس از دوشش، تاثیر مثبتی بر کیفیت شیر خام دارد.
    کلیدواژگان: ورم پستان، محلول یده، ضدعفونی سرپستانک ها پس ازدوشش، محلول کلره
  • مجید شهابی، شهرام جمشیدی، علیرضا خسروی، حسام الدین اکبرین صفحه 251
    زمینه مطالعه
    قارچ ها یکی از عوامل شایع بیماریزا در التهاب مجرای شنوایی خارجی بشمار می روند.
    هدف
    هدف این مطالعه مقایسه فلور قارچی مجرای شنوایی خارجی و بخش مقعر لاله گوش گربه های نژاد ایرانی و موکوتاه اهلی سالم بود.
    روش کار
    نمونه برداری از 120 قلاده گربه سالم (60 قلاده نژاد ایرانی و 60 قلاده نژادموکوتاه اهلی) با استفاده از روش نوار چسب و سواب انجام شد.
    نتایج
    از مجموع 103 مورد کشت مثبت، 83 مورد (6‎/80)% مربوط به قارچ های رشته ای بود. عفونت های درماتوفیتی در 3 مورد (5)% تشخیص داده شد. آلودگی های مخمری نیز در20 مورد (4‎/19)% وجود داشت. براساس نتایج این مطالعه تفاوت معنی داری بین فلور قارچی گوش در گربه های ایرانی و موکوتاه اهلی وجود نداشت.
    نتیجه گیری نهایی: در مجرای شنوایی و لاله گوش بسیاری از گربه های سالم قارچ های مخمری و رشته ای وجود دارد که در صورت فراهم شدن شرایط مناسب ممکن است شکل بیماریزا پیدا کنند. همچنین عوامل درماتوفیتی ممکن است در گربه های به ظاهر سالم به صاحبانشان منتقل شود.
    کلیدواژگان: گربه ایرانی، گوش خارجی، فلور قارچی، گربه مو کوتاه اهلی
  • داریوش علیپور صفحه 257
    زمینه مطالعه
    بررسی تعداد و تنوع جمعیتی تک یاخته های شکمبه در نشخوارکنندگان مناطق گوناگون علاوه بر افزودن اطلاعات در زمینه تنوع گونه های تک یاخته، تا حدی میزان قرابت حیوانات نشخوارکننده را نشان می دهد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، مطالعه جمعیت تک یاخته های مژکدار در شکمبه شترهای یک کوهانه از نژادهای بلوچی (14 نفر) و سندی (6 نفر) بود.
    روش کار
    از محتویات شکمبه پس از کشتار نمونه برداری شد. نمونه ها به داخل ظرف حاوی فرمالین منتقل شدند. در ابتدا تعداد کل تک یاخته ها شمارش و سپس سلول ها در حد جنس و گونه شناسایی شدند.
    نتایج
    میانگین تعداد تک یاخته های مژکدار در نژاد بلوچی 104 × 4‎/29 و در نژاد سندی 104 × 6‎/35 به ازای هر میلی لیتر محتویات شکمبه بود. در هر دو اکوتیپ گونه های انتودینیوم دوباردی، دیپلودینیوم کملی، اپیدینیوم ایکوداتوم، اپیدینیوم کوداتوم و کالواسکولکس کملینوس مشاهده شد. فراوانی اپیدینیوم کوداتوم در شترهای سندی /mL(104×15) نسبت به بلوچی /mL(104×12) بیشتر بود (001‎/0 p<. ) گونه دیپلودینیوم دنتاتوم فقط در نژاد بلوچی /mL(104× 1‎/18) و گونه یودیپلودینیوم مگی تنها در نژاد سندی مشاهده شد.
    نتیجه گیری نهایی: جمعیت مژکداران شکمبه در هر دو نژاد شباهت زیادی به همدیگر دارند. در عین حال، تعدادی از گونه ها منحصرا در یک اکوتیپ از شترها وجود دارند و برای میزبان مربوطه اختصاصی هستند.
    کلیدواژگان: بلوچی، شتر یک کوهانه، تک یاخته های مژکدار، سندی
  • بابک اسماعیلیان، امید نجفی، سید جاوید آل داود، فرنود شکوهی ثابت جلالی، امیر عباس فرشید، ساناز رحمانی صفحه 265
    زمینه مطالعه
    عسل از دیرباز در طب سنتی برای التیام انواع زخم ها مورد استفاده قرار می گرفته است. در این مجموعه پژوهشی تاثیرات بالینی و هیستوپاتولوژیکی عسل خام و فرآوری نشده آذربایجان غربی در روند التیامی زخم های جراحی (بریدگی ها) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی و برآورد اثر عسل بر درمان زخم های تجربی در سگ و نقش آن در سرعت و کیفیت کاهش مساحت زخم در زمان مشخص انجام شد.
    روش کار
    30 قلاده سگ هر کدام به وزن تقریبی Kg25-20 در 2 گروه مطالعه بالینی (10 قلاده) و مطالعه هیستوپاتولوژیکی (20 قلاده) تقسیم شدند. در هر گروه پس از آماده سازی جراحی و بیهوشی، زخم های جراحی با ابعاد یکسان (مستطیل؛ 2mm25×50)در سطح پشتی (ناحیه سینه ای– کمری) ایجاد شد. به طور قراردادی زخم های طرف چپ به عنوان گروه درمان و زخم های طرف راست به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. در گروه درمان پس از شستشوی زخم ها با سرم فیزیولوژیک، یک لایه عسل g20 روی زخم ها مالیده شد. در گروه شاهد، زخم ها فقط با سرم فیزیولوژیک شستشو داده شدند. متغیرهای بالینی و هیستوپاتولوژیکی در روزهای 7، 14، 21 و 28 بعد از عمل مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    عسل سبب تسریع روند التیام و سرعت بسته شدن زخم های جراحی و کاهش میزان ترشح و عفونت در گروه درمان در مقایسه با گروه شاهد شد که در روزهای 14 و 28 به طور معنی داری بیشتر جلب نظر نمود (05‎/0 p<. ) کاهش مساحت زخم طی دوره تحقیق، در گروه درمان شده با عسل 1‎/11 % بیش از گروه شاهد بود. از لحاظ هیستوپاتولوژیکی، از هفته دوم به بعد نفوذ نوتروفیل ها و ترشحات عفونی در گروه درمان نسبت به گروه شاهد کاهش پیدا کرد و همچنین در گروه درمان، بافت همبند ترمیمی با سرعت بیشتری تشکیل شد.
    نتیجه گیری نهایی: عسل خام و فرآوری نشده آذربایجان غربی به طور بالقوه به عنوان دارو در تسریع التیام زخم های جراحی موثر است.
    کلیدواژگان: سگ، عسل خام، ترمیم زخم، موضعی
  • سید جواد احمدپناهی، محمدحسن یوسفی صفحه 273
    زمینه مطالعه
    تیروئید از جمله غدد درون ریزی است که بر بسیاری از اندام های بدن تاثیر گذاشته و در متابولیسم بدن حیوانات نقش مهمی ایفا می کند. با این حال، پژوهش های انجام شده در ایران در مورد خصوصیات آناتومیکی و بافت شناسی این غده در شتر اندک است.
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه، بررسی ساختار تشریحی و بافت شناسی غده تیروئید در شتر یک کوهانه بود.
    روش کار
    در این مطالعه که بر روی 40 نفر شتر 10-6ساله (20 نفر شتر نر و 20 نفر شتر ماده) صورت گرفت، ساختار تشریحی غده تیروئید از نظر خصوصیات مرفولوژیکی و توپوگرافی و همچنین ساختار بافت شناسی، پس از تهیه مقطع و رنگ آمیزی های هماتوکسیلین و ائوزین، ورهوف و تولوئیدین بلو با استفاده از میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    غده تیروئید شتر یک کوهانه در سطح جانبی نای قرار داشت و لوب راست آن جلو تر از لوب چپ و بلافاصله در سمت خلفی غضروف حنجره قرار گرفته بود. دو لوب توسط تنگه ای که در سطح شکمی نای قرار گرفته به یکدیگر متصل می شدند. بیشترین طول، عرض و ضخامت غده تیروئید در جنس نر به ترتیب cm 65‎/0 ± 15‎/5، 75‎/0 ± 25‎/2 و 5‎/0 ± 9‎/0 و در جنس ماده cm 5‎/0 ± 55‎/5، 3‎/0 ± 65‎/2 و 52‎/0 ± 9‎/0 بود. وزن غده تیروئید در دو جنس نر و ماده به ترتیب g 52‎/0 ± 69‎/51 و 25‎/0 ± 07‎/53 بود. از نظر بافت شناسی، غده تیروئید واجد فولیکول، بافت پوششی فولیکولر و سلول های پارافولیکولر بود و سلول های اخیر تقریبا 5% جمعیت سلولی غده را به خود اختصاص دادند. اغلب فولیکول های بزرگ و غیرفعال در قسمت های محیطی غده و فولیکول های کوچک و فعال در قسمت مرکزی غده قرار داشتند. قسمت های مرکزی غده در مقایسه با قسمت های محیطی از بستر عروقی غنی تری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری نهایی: غده تیروئید در شتر یک کوهانه از نظر ساختار تشریحی و بافت شناسی تفاوت قابل توجهی با سایر پستانداران اهلی ندارد.
    کلیدواژگان: تیروئید، آناتومی، شتر، بافت شناسی
  • زهرا طوطیان، نادر گودرزی، سیمین فاضلی پور، جمیله سالار آملی، علیرضا باهنر صفحه 279
    زمینه مطالعه
    فنل ماده شیمیایی آلی سمی است که در مواد غذایی و شیمیایی محیط اطراف ما یافت می شود.
    هدف
    با توجه به کاربرد وسیع و اثرات مخرب فنل خالص، این مطالعه برای تعیین تاثیر آن بر ساختار مورفومتری و هیستومتری بیضه انجام شد.
    روش کار
    24سر موش سوری نر بالغ در یک گروه کنترل و 3 گروه تجربی، برای مدت 35 روز دوز های mg/kg 30، 75 و 100 فنل خالص را از طریق گاواژ دریافت کردند. در پایان، وزن بدن، بیضه ها و سپیدپرده، میزان شاخص گنادی و همچنین طول، عرض و ضخامت بیضه تعیین شد. در مطالعه هسیتومتریک، قطر لوله های اسپرم ساز و ضخامت اپیتلیوم ژرمینال اندازه گیری شد.
    نتایج
    وزن بدن در دوز های mg/kg 75 و 100 (به ترتیب g 09‎/4±02‎/2 و 55‎/3±33‎/2) در مقایسه با گروه کنترل g(97‎/3±16‎/10)کاهش معنی داری داشت (05‎/0 p<). درحالی که وزن، طول، عرض و ضخامت بیضه ها در گرو ه های تجربی نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی داری نداشت، ولی شاخص گنادی در دوز های mg/kg 30، 75 و 100 (به ترتیب 11‎/0± 53‎/0، 07‎/0 ± 53‎/0 و 07‎/0±5‎/0)% در مقایسه با گروه کنترل (0083‎/0±088‎/0)% افزایش معنی داری داشت (05‎/0 p<. ) وزن سپیدپرده تنها در دوز mg/kg 75 g(006‎/0±01‎/0)نسبت به گروه کنترل g(002‎/0±002‎/0) افزایش معنی داری نشان داد (05‎/0 p<. ) قطر لوله های اسپرم ساز در دوزهای mg/kg 30 و 75 (به ترتیب mm44‎/49 ± 18‎/130و mm36‎/53± 89‎/156) نسبت به گروه کنترل (mm41‎/12± 42‎/100) و ضخامت اپیتلیوم ژرمینال (به ترتیب mm44‎/14±18‎/37 و mm04‎/5 ± 13‎/30) نسبت به گروه کنترل (mm42‎/18± 96‎/47) اختلاف معنی داری داشت (05‎/0 p<. ) نتیجه گیری نهایی: فنل خالص می تواند موجب تغییراتی در وزن بدن، میزان شاخص گنادی و ساختار هیستومتریک بیضه شود.
    کلیدواژگان: هیستومتری، موش سوری، بیضه، فنل، مورفومتری
  • مجتبی علیشاهی، مهرزاد مصباح صفحه 285
    زمینه مطالعه
    اخیرا، استفاده از محرک های ایمنی و رشد با منشاء گیاهی در آبزی پروری در سرتاسر جهان رواج یافته است.
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی اثر تجویز خوراکی عصاره های دو گیاه دارواش (Viscum album)‎ و سیاه دانه (Nigella sativa)‎ بر میزان بازماندگی، فاکتورهای رشد و مقاومت در برابر عفونت با آئروموناس هیدروفیلا در ماهی طلایی (Carassius auratus)‎ انجام شد.
    روش کار
    270 قطعه ماهی طلایی به دو گروه ایمن و غیرایمن و هر گروه به سه تیمار دارواش، سیاه دانه و کنترل (در سه تکرار) تقسیم شدند. ماهی های هر تیمار به مدت 49 روز با خوراک حاوی5‎/0% عصاره تغذیه شد، گروه کنترل با خوراک فاقد عصاره تغذیه گردید. در انتهای دوره، میزان بازماندگی، فاکتورهای رشد و مقاومت در برابر عفونت با باکتری آئروموناس هیدروفیلا بین تیمارها مقایسه شد.
    نتایج
    درصد تلفات ماهی ها در گروه های مختلف 33‎/9 تا 12% بود و تجویز این دو عصاره تاثیری در میزان بازماندگی تیمار ها نداشت (05‎/0 p>. ) ضریب تبدیل غذایی و درصد افزایش وزن در تیمار دارواش به ترتیب 31‎/0±56‎/2 و 05‎/25±6‎/131% و در تیمار کنترل به ترتیب 37‎/0±12‎/3 و 53‎/4±2‎/73% بود که در تیمار دارواش افزایش معنی داری نشان داد (05‎/0 p<)، ولی در تیمار سیاه دانه فاکتورهای رشد تغییر معنی داری نسبت به تیمار کنترل نداشتند (15‎/0= p.) تلفات بعد از چالش باکتریایی نیز در تیمارهای تغذیه شده با دارواش کاهش معنی داری نشان داد (05‎/0 p<)، به طوری که تلفات در تیمار ایمن و غیرایمن تغذیه شده با دارواش به ترتیب 40 و 80% بود، درصورتی که در تیمارهای کنترل به ترتیب 3‎/63 و 100% بود. سیاه دانه تاثیری در تلفات بعد از چالش ایجاد ننمود (45‎/0= p.) نتیجه گیری نهایی: مصرف خوراکی عصاره دارواش در ماهی طلایی اثرات تحریک ایمنی و رشد مشابه آنچه در حیوانات خونگرم گزارش شده دارد ولی سیاه دانه فاقد چنین اثراتی است.
    کلیدواژگان: سیاه دانه، فاکتورهای رشد، ماهی طلایی، آئروموناس هیدروفیلا، عصاره گیاه دارواش
  • فرهاد امینی، آذر همت زاده صفحه 291
    زمینه مطالعه
    ماهی کپوردندانی زاگرس (Aphanius vladykovi)‎ از ماهیان بومی ایران است که در آبگیرهای استان چهارمحال و بختیاری یافت می شود.
    هدف
    در این مطالعه، تعداد کروموزوم ها و کاریوتایپ ماهی کپوردندانی زاگرس مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    برای به دست آوردن گسترش های کروموزومی متافازی in vivo، ماهیان g4‎/5-1‎/2 با کلچی سین 1% به میزان mg 15‎/0-1‎/0 به ازای هر گرم از وزن بدن مورد تزریق داخل صفاقی قرار گرفته و پس از نگهداری در مخزن با دمای oC23-22 با هوادهی به مدت 5-4 ساعت، کشته شدند. بافت های خونساز، بیضه یا تخمدان، آبشش، طحال و کبد از ماهیان جدا و پس از هیپوتونیزاسیون در محلول 075‎/0 مولار کلرید پتاسیم، در محلول کارنوی سرد تثبیت شدند. گسترش های کروموزومی به دو روش چکاندن تعلیق سلولی یا مهر زدن از بافت های مورد نظر تهیه شدند. لام ها پس از رنگ آمیزی با گیمسای 10% با میکروسکوپ مورد مشاهده قرار گرفتند. پلاک های متافازی مناسب به طور دیجیتالی عکس برداری و کروموزوم های آنها شمارش و کاریوتایپ شدند.
    نتایج
    عدد کروموزومی دیپلویید در دامنه 42 تا 49 قرار داشت و تعداد نماییn(2) آنها 48 بود. براساس کاریوتایپ تهیه شده، فرمول کروموزومی این گونه a/t36+st12 بود و تعداد بازوهای کروموزومی (FN)‎ 60محاسبه شد. در این گونه، کروموزوم های جنسی هترومورفیک قابل تشخیص نبودند.
    نتیجه گیری نهایی: عدد کروموزومی دیپلویید در ماهی کپوردندانی زاگرس مشابه دیگر گونه های این جنس است که تاکنون بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: ماهی کپوردندانی زاگرس، _ Aphanius vladykovi، کروموزوم، کاریوتایپ
  • علیرضا صفامهر، محمد نریمانی، علی نوبخت صفحه 297
    زمینه مطالعه
    تغییر سطوح پروتئین و تعادل الکترولیت جیره می تواند در بهبود عملکرد جوجه های تحت تنش گرمایی مفید واقع شود.
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پروتئین و توازن الکترولیت در جیره جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی بر عملکرد تولید و صفات لاشه انجام شد.
    روش کار
    486 قطعه جوجه گوشتی (سویه راس) به روش فاکتوریل 3 × 3 در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار برای هر تیمار به مدت 42 روز مورد استفاده قرار گرفت. برای این منظور 9 جیره بر اساس توصیه انجمن تحقیقات ملی NRC() تهیه شد که حاوی سه سطح پروتئین (100، 90 و 80%، و سه سطح الکترولیت (DCAB)‎ به میزان meq/kg 200، 260 و 320 بود. پرندگان روزانه 8 ساعت از ساعت 10 صبح تا 18 عصر تحت تنش گرمایی (C؛ 3±34) قرار گرفتند.
    نتایج
    جیره غذایی حاوی DCAB، meq/kg260 موجب افزایش وزن بیشتری نسبت به سایر گروه ها در دوره های آزمایشی (آغازین، رشد و کل دوره) شد (05‎/0 p<. ) خوراک مصرفی در دوره رشد g(83‎/14 روزانه) تحت تاثیر سطوح مختلف توازن الکترولیت قرار گرفت (05‎/0 p<. ) سطوح مختلف پروتئین تغییر معنی داری در صفت افزایش وزن و خوراک مصرفی در دوره های آغازین، رشد و کل دوره ایجاد نکرد. اثر متقابل معنی داری بین سطوح مختلف توازن الکترولیت و پروتئین در میانگین افزایش وزن (5‎/11 g روزانه) و خوراک مصرفی (11‎/21 g روزانه) ملاحظه شد (05‎/0 p<. ) در حالیکه در کل دوره سطوح توازن الکترولیتی meq/kg 200 و 260، ضریب تبدیل خوراک را در مقایسه با meq/kg 320 به ترتیب 15‎/0 و 2‎/0 کاهش داد (05‎/0 p<)، ولی سطوح مختلف پروتئین تاثیری بر ضریب تبدیل خوراک نشان نداد. سطح الکترولیت بر مقدار لاشه قابل طبخ (25‎/3)%، سینه (63‎/1)% و وزن نسبی کبد (26‎/0)% و سنگدان (56‎/0)% تاثیر معنی دار (05‎/0)p<نشان داد و سایر ترکیبات لاشه (درصد ران، قلب و چربی حفره بطنی) تفاوت معنی داری نداشت. کاهش سطح پروتئین جیره هم بر ترکیبات لاشه به غیر از درصد لاشه تاثیر معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری نهایی: در تنش گرمایی، سطح الکترولیت meq/kg 260و پروتئین متوسط 90% توصیه NRC قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: عملکرد، پروتئین، تنش گرمائی، الکترولیت، جوجه های گوشتی
|
  • Ranjbar Bahadori S., Aliari M Page 205
    Background
    Cryptosporidium is an intracellular protozoan parasite that known as the major cause of diarrhea in human and animals.
    Objectives
    The level of infection to Cryptosporidium in diarrheic calves of livestock around Tehran and the role of risk factors on its emergence were studied.
    Methods
    200 fecal samples from diarrheic calves of livestock's around Tehran city were collected by cluster sampling method and were studied by modified Ziehl-Neelsen staining method.
    Results
    Existence of Cryptosporidium infection was confirmed in 18 calves (9%). Incidence rate of the infection did not have any significant relationship with sex of animals (p=0.928) and diarrhea history (p=0.640), but the incidence rate of the infection was more in suckling calves with age of less than 2 months with dry fertilizer bedding.
    Conclusions
    Background
    Cryptosporidium is an intracellular protozoan parasite that known as the major cause of diarrhea in human and animals.
    Objectives
    The level of infection to Cryptosporidium in diarrheic calves of livestock around Tehran and the role of risk factors on its emergence were studied.
    Methods
    200 fecal samples from diarrheic calves of livestock's around Tehran city were collected by cluster sampling method and were studied by modified Ziehl-Neelsen staining method.
    Results
    Existence of Cryptosporidium infection was confirmed in 18 calves (9%). Incidence rate of the infection did not have any significant relationship with sex of animals (p=0.928) and diarrhea history (p=0.640), but the incidence rate of the infection was more in suckling calves with age of less than 2 months with dry fertilizer bedding.
    Conclusions
    According to the reports of Cryptosporidium infection in multiple studies from different regions of Iran, recognizing the risk factors on the infection incidence can have an important role in controlling the protozoan. According to the reports of Cryptosporidium infection in multiple studies from different regions of Iran, recognizing the risk factors on the infection incidence can have an important role in controlling the protozoan.
    Keywords: diarrhea, Tehran, Cryptosporidium, calves
  • Esmaeili H., Tajik P., Ekhtiyarzadeh H., Bolourchi M., Hamedi M., Khalaj M., Amiri K. Page 211
    Background
    Brucellosis is a zoonotic disease that is widely distributed throughout the developing countries.
    Objectives
    The status of bovine brucellosis combating program in Iran from beginning to now was reviewed.
    Methods
    The information of 59 year combating against bovine brucellosis were obtained from Iran Veterinary Organization.
    Results
    Bovine brucellosis was first recognized in 1944 in Iran and is now endemic. In 1949, a bovine brucellosis combating program was setup which included vaccination of female calves with strain S19/RB51, infection diagnostic testing and slaughtering the infected cattle. Prevalence of brucellosis among industrial and semi-industrial dairy cattle calculated as 0.3%.
    Conclusions
    Controlling and prevention of bovine brucellosis is far more complex than vaccination, testing and slaughtering the infected livestock. A financially well- supported control and eradication program and joint efforts between the farmers and governmental authorities are needed as a mean to prevent the spreading of disease. Without these, even a very good strategy will fail.
    Keywords: Iran, control, bovine brucellosis, eradication, Brucella abortus
  • Rahimi S., Yakhkeshi S., Shawrang P Page 223
    Background
    Electron beam irradiation and using of organic acids cause reducing or eliminating the microbial load of poultry diets.
    Objectives
    This study was conducted to compare the effect of electron beam irradiation and organic acids on diet microbial load, immune system, serum lipids, intestinal morphology, organs relative weight and growth characters of broilers.
    Methods
    300 day-old male broilers (Cobb 500) were randomly divided into 5 experimental groups, so that each group included 4 replicates with 15 birds per pen. Treatments were basal diet as control, irradiate diet by 3, 5 and 7 kGy doses and diet containing Formycin 0.2%.
    Results
    The highest and lowest of daily weight gain average were observed in finisher and total period by 7 kGy and control groups, respectively (p<0.05). Moreover, a significant reduction were observed in microbial load of diets among treatments (p<0.05). Highest (5.66) and lowest (4.17) antibody titer against SRBC were observed in Formycin and control groups, respectively (p<0.05) after 2nd injection. Highest and lowest percentage of breast weight and abdominal fat were observed in 7 kGy and control groups, respectively (p<0.05). Greatest villus height (1089 µm) and villus height to crypt depth ratio (5.84) in jejunum were obtained in 7 kGy group (p<0.05).
    Conclusions
    Experimental dietary irradiation improves broiler perform-ance, that its trend is more evident with increasing exposure dose.
    Keywords: Formycin, performance, Electron beam irradiation, broilers
  • Roostaei Ali Mehr M., Haghighian Roudsari M., Mansori B., Nikbakht Broujeni G. R. Page 235
    Background
    in this experiment, the effect of consecutive oral levamisole usage on cellular and humoral responses of broilers immune system was evaluated.
    Objectives
    The aim of this experiment was to determine the best level of levamisole for stimulating immune system of broilers.
    Methods
    The experiment was conducted by 250 day old (male and female) broiler (Ross) chicks with an average live weight of 40.2g. Effect of zero (control L0), 3.5 (L3.5), 7 (L7), 14 (L14) and 28 (L28) mg/l of levamisole in drinking water from 5 to 25 days under randomized design using a factorial experiment with 5 replication were studied. Cellular immune responses were assayed by PHA-P injection in the skin fold of wings (day 15) and thickness of skin were measured after 24 and 48 hours. Sheep Red Blood Cell (SRBC) 25% were injected in the breast muscle in days 7 and 21 to investigate humoral immune responses, and IgG titer against SRBC was determined in days 7, 14, 28, 35, and 42 by agglutination test.
    Results
    Cellular immune responses to PHA-P in treatments containing 7 and 14 mg/l of levamisole (0.272 and 0.205, respectively) were significantly affected (p<0.05). IgG titer against SRBC in treatment containing 14 mg/l of levamisole (6.16) was significantly higher than other groups (p<0.05). Carcass trait of broiler chicks were not affected by different level of consecutive oral levamisole (p>0.05). CONCULUSIONS: The low level (up to 14 mg/L) of consecutive oral levamisole promotes cellular and humoral immune system responses of broiler chicks.
    Keywords: immune system, broiler chicks, levamisole
  • Ghareguzloo F., Vojgani M., Javdani Shahedin G Page 243
    Background
    Contagious and environmental bacteria are current causes of mastitis and Bulk Tank Bacteria Count (BTBC). Beside other hygienic procedures related to controlling mastitis, Post-Milking Teat Dipping (PMTD) with a suitable teat antisepsis has a special place and can play an important role in the kind of herd mastitis and decreasing the Total Bacteria Count (TBC).
    Objectives
    This study was performed to evaluate the efficiency of short-time changing of PMTD solution on count and kind of milk tank bacteria.
    Methods
    This study was conducted in 2 large dairy farms that their current antisepsis was iodophor components in 4 periods around Tehran during March to August 2010. In each 4 periods after the last time that iodophor was used, milk transfer tank sample was collected and 3 tests include Bulk Tank Somatic Cell Count (BTSCC), milk quality tests and bacterial isolation were performed. Then, antisepsis was replaced with chlore components for at least 2 weeks. At the end, another milk tank sample was obtained and tests were done again.
    Results
    Sectional changing of iodophor with chlore components in all 4 periods, according to decreasing in TBC, Coliform count, preliminary incubation count, laboratory pasteurized count, Staphylococcus count and Streptococcus count caused increasing the quality of milk and decreasing the mastitis.
    Conclusions
    Changing in post-milking teat dipping has positive effect on quality of raw milk. Contagious and environmental bacteria are current causes of mastitis and Bulk Tank Bacteria Count (BTBC). Beside other hygienic procedures related to controlling mastitis, Post-Milking Teat Dipping (PMTD) with a suitable teat antisepsis has a special place and can play an important role in the kind of herd mastitis and decreasing the Total Bacteria Count (TBC).
    Keywords: odophor teat dip, chlore teat dip, mastitis, post milking teat dipping(PMTD)
  • Shahabi M., Jamshidi S., Khosravi A. R., Akbarain H. Page 251
    Background
    Fungal agents are considered as one of the most prevalent organisms in external otitis.
    Objectives
    The aim of this study was to compare the fungal flora of external ear canal and concave surface of auricle in healthy Persian and Domestic Short Hair (DSH) cats.
    Methods
    Samples were collected from 120 healthy cats (60 Persians and 60 DSH) with swab and cellophane tape.
    Results
    Out of 103 (85.8%) organisms isolated from cats, 83 (80.6%) were identified as molds. infection with Dermatophytes were detected in 3 (5%) samples. Yeasts were also present in 20 (19.4%) cats. Based on the results of this study there wasnt any significant difference in fungal flora of the ear canal between Persian and DSH cats.
    Conclusions
    Ear canal and pinna in most of healthy cats harbor fungal filamentous and yeast organisms that maybe pathogenic in suitable conditions. Furthermore dermatophyte organisms in apparently healthy cats can be transmitted to their owners.
    Keywords: persian cats, external ear, fungal flora, domestic short hair cats
  • Alipour D Page 257
    Background
    The study of rumen protozoan frequency and population diversity in different region's ruminants, moreover than increasing the information about diversity of protozoa, shows the relationship within the species of ruminants, partially.
    Objectives
    The aim of this research was to study of ruminal ciliate population in one-humped camels of Baloochi (n=14) and Sindhi (n=6) strains.
    Methods
    The samples were collected from rumen after slaughter. Samples then were transferred into formalin bottles. At first, all the ciliates were counted and their genus and species were determined.
    Results
    The mean of ciliates were 29.4×104 in Baloochi and 35.6×104 in Sindhi camels per each milliliter of ruminal content. Entodinium dubardi, Diplodinium cameli, Epidinium ecaudatum, Epidinium caudatum and Caloscolex camelinus were observed in both breeds. Frequency of Epidinium caudatum in Sindhi camels (15×104 per ml) was significantly higher than Baloochi camels (12×104 per ml; p<0.001). Diplodinium dentatum was seen only in Baluchi (18.1×104 per ml), whereas Eudiplodinium maggii could be observed only in Sindhi camels.
    Conclusions
    The population of ciliated ruminal protozoa is very similar in two breeds. However, some of protozoa species exclusively present in one species of studied camels and are specific to the related host.
    Keywords: dromedary camel, baloochi, ciliate protozoa, sindhi
  • Esmaeelian B., Najafi O., Aldavood S. J., Shokouhi Sabet Jalali F., Farshid A. A., Rahmani S Page 265
    Background
    Honey has been generally used in traditional medicine for healing different kind of wounds. In this research complex, the clinical and histopathological effects of West Azarbayjan non-boiled honey in healing process of surgical wounds (cuts) were evaluated.
    Objectives
    This study was performed to evaluate the effect of honey on healing time and duration of wound closing in dog.
    Methods
    30 dogs, each weight was almost 25kg, were divided into 2 clinical (n=10) and histopathological (n=20) groups. In each group, after surgical preparation and anesthesia surgical wounds were produced by a similar pattern and size (rectangle; 25×50 mm2) in the thoracolumbar region. Wounds on the left side arbitrary taken as treatment group and on the right side as control group. Postoperative treatment in the honey group was included daily wound irrigation with normal saline and then topical application of 20g honey. In the control group only irrigation with normal saline was performed. Clinical and histopathological parameters were evaluated in each group 7, 14, 21 and 28 days after operation.
    Results
    Honey caused in acceleration an healing and surgical wound closure and in decreasing the level of infection and secretion in the experiment group in compare to control group which was more significant at days 14 and 28 (p<0.05). Decreasing the area of wound during experiment in honey treated group was 11.1% more than control group. From histopathological aspect, especially from the second week on, less neutrophilic chemotaxis was found in treatment group than in the control group and in treatment group the compact connective tissue was developed more rapidly.
    Conclusions
    West Azarbayjan non-boiled honey is potentially effective in surgical wound healing.
    Keywords: healing of wounds, non, boiled honey, local, dog
  • Ahmadpanahi S. J., Yousefi M. H Page 273
    Background
    Thyroid is an endocrine gland that influences many organs of the body and plays an important role in the metabolism of animals. However, little researches have been done about anatomical and histological characteristics of camel thyroid glands in Iran.
    Objectives
    The aim of this study was to determine the anatomical and histological structure of thyroid gland in one-humped camel.
    Methods
    In this research, the anatomical characteristics and histological structure of the thyroid glands of 40, 6-10 year old one-humped, camels (20 males and 20 females) were studied by sectioning and staining with Haematoxylin & Eosin, Verhoeff and Toluidine blue by light microscope.
    Results
    The thyroid gland of one-humped camel was situated in lateral surface of the trachea. The right lobe was located slightly cranial to the left one lying on the caudal aspect of the larynx while both lobes were connected together by isthmus on the ventral surface of trachea. Maximum length, width and thickness of thyroid gland were 5.15±0.65, 2.25±0.75 and 0.9±0.5 cm, respectively in male camels and 5.55±0.5, 2.65±0.3 and 0.9±0.52 cm, respectively in female camels. Weights of the thyroid gland in male and female camels were 51.69±0.52 and 53.07±0.25 g, respectively. Histologically, the thyroid gland contained follicles, follicular epithelium and parafollicular cells in microscopic examination. The parafollicular cells were about 5% of the cell population. Large follicles were located in peripheral margin whereas small ones in central part of the gland. Central parts of the gland had richer vascular base in comparison with the peripheral parts.
    Conclusions
    Anatomically and histologically, the thyroid gland of one-humped camel has no remarkable difference with other domestic mammals.
    Keywords: Camel, Key words: anatomy, thyroid, histology
  • Tootian Z., Goodarzi N., Fazelipour S., Salar Amoli J., Bahonar A. R. Page 279
    Background
    Phenol is a toxic organic chemical found in many foods and chemicals in our environment.
    Objectives
    Regarding to the wide use of phenol and its harmful effects, this study was done to determine the effect of pure phenol on morphometrical and histometrical structure of testis.
    Methods
    24 mature male Syrian mice divided to one control and 3 treatment groups that received pure phenol at 30, 75 and 100 mg/kg doses through gavage during 35 days. Finally, body, testis and tunica albuginea layer weight, gonadosomatic index (GSI) and length, width and thickness of the testis were measured. For histometrical assessment, the diameter of seminiferous tubules and the thickness of germinal layer were measured.
    Results
    Body weight in 75 and 100 mg/kg doses (2.02±4.09 and 2.33±3.35g, respectively) had significant decrease (p<0.05) comparing with control group (10.16±3.97g). The difference in weight, length, width and thickness of testis between treated groups and control group was not significant, but the GSI in 30, 75 and 100 mg/kg doses (0.53±0.11, 0.53±0.07, 0.5±0.07%, respectively) had significant increase (p<0.05) comparing with control group (0.088±0.0083%). Weight of tunica albuginea layer had increased significantly (p<0.05) only at dose of 75 mg/kg (0.01±0.006g) comparing with control group (0.002±0.002g). There were significant differences (p<0.05) in diameter of seminiferous tubules in control group (100.42±12.41µm) comparing with 30 mg/kg (130.18±49.14 µm) and 75 mg/kg doses (156.89±53.36µm) and thickness of germinal layer in control group (47.96±18.42 µm) comparing with 30 mg/kg (37.18±14.44 µm) and 75 mg/kg (30.13±50.04 µm) doses.
    Conclusions
    Pure phenol can cause changes in body weight, GSI and histometrical structure of testis.
    Keywords: mice, phenol, histometry, testis, morphometry
  • Alishahi M., Mesbah M Page 285
    Background
    Recently several types of herbal immune and growth stimulants have been used in aquaculture troughout the world.
    Objectives
    This study was performed to evaluate the effects of oral administration of Viscum album and Nigella sativa extracts, on survival rate, growth factors and resistance against Aeromonas hydrophila infection in gold fish.
    Methods
    270 gold fishes were divided into 2 immune and non-immune groups and each group into 3 treatments; V.album, N.sativa and control (each with 3 repeats). Each treatment groups fed for 7 weeks with food supplemented with 0.5% of V.album, N.sativa or water. At the end of treatment, survival rate, growth factors and resistance to A.hydrophila infection were compared among the groups.
    Results
    Percentage of mortality in different groups were 9.33 to 12% and prescription of either extracts has no significant effect on survival of groups (p>0.05). Food conversion rate and percentage of weight gain were 2.56±0.31 and 131.6±25.05% in V.album treatment and 3.12±0.37 and 73.2±4.53% in control treatment, respectively which showed a significant increase (p<0.05), growth factors didnt show any significant difference between N.sativa and control treatments (p=0.15). Mortality rate after bacterial infection showed a significant decrease in V.album treatment (p<0.05) in a way that mortality in V.album treatments of immune and non-immune groups were 40 and 80% and in control treatment were 63.3 and 100%, respectively. N.sativa had no significant effect on mortality after challenge (p=0.45).
    Conclusions
    Oral administration of V.album in gold fish has similar effects on immune and growth stimulation as those reported in other warm-blooded animals but N. sativa didnt show such effects.
    Keywords: Aeromonas hydrophila, gold fish, Nigella sativa, growth factores
  • Amini F., Hemmatzadeh A Page 291
    Background
    Zagros Pupfish (Aphanius vladykovi) is a native fish of Iran which is found in basins of Chahar Mahal & Bakhtiari province.
    Objectives
    In this study, the chromosome number and karyotype of Zagros Pupfish were investigated.
    Methods
    To obtain metaphase chromosome spreads in vivo, 1.2-5.4g fish were injected intraperitoneally by 0.1-0.15 mg/g of 1% colchicine and were humanely killed after being incubated in a well-aerated tank for 4-5 hours at 22-23oC. Hematopoietic, testis or ovary, gill, spleen and liver tissues were isolated from the fish and were fixed with cold Carnoy's solution after being hypotonized in 0.075M KCl. Chromosome spreads were prepared by either splashing of cell suspension or stamping of whole tissues onto slides. Slides were then stained by 10% Giemsa followed by microscopic observation. Suitable metaphase plates were digitally microphotographed and chromosomes were counted and karyotyped.
    Results
    Diploid chromosome number ranged from 42 to 49 with the modal number (2n) of 48. Based on the prepared karyotype, chromosome formula for this species was 12st+36a/t and the number of chromosome arms (FN) was calculated 60. No heteromorphic sex chromosomes could be recognized in this species.
    Conclusions
    The diploid chromosome number of Zagros Pupfish is similar to other species of the same genus so far investigated.
    Keywords: Aphanius vladykovi, zagros pupfish, karyotype, chromosome
  • Safamehr A. R., Narimani M., Nobakhat A Page 297
    Background
    Changing in protein level and electrolyte balance in diets can be useful in improvement of performance in broilers exposed to heat stress.
    Objectives
    This experiment was carried out to determine the effects of different levels of protein and electrolyte balance (DCAB) on performance and carcass traits in broiler exposed to heat stress.
    Methods
    486 Ross, one-day old broilers were used in a completely randomized design with a 3×3 factorial arrangement in triplicate for a treatment. For performing this, 9 diets were formulated according to NRC recommendation with 3 different protein levels (100, 90 and 80% of NRC recommendations) and electrolyte balance (200, 260 and 320meq/kg). The birds were exposed to heat stress (34±3ºC) for 8 hours (10:00 to 18:00).
    Results
    Body weight gain in broilers fed containing 260meq/kg DCAB, were significantly (p<0.05) higher than those fed other levels of DCAB in other periods (starter, grower and total period). The electrolyte balance had significant effect (p<0.05) on feed intake in grower period (14.63gr/day). Dietary protein levels had no significant effect on body weight gain (BWG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR) in all periods. There was a significant interaction (p<0.05) between DCAB and protein levels on the BWG an FI (11.5 and 21.11gr/day). Compared to DCAB 320meq/kg, the DCAB 200 and 260meq/kg significantly decreased FCR (0.15 and 0.2, respectively), but FCR did not affect by protein levels. Dietary DCAB had significant effect (p<0.05) on carcass yield (3.25%), breast (1.63%) and relative weights of liver (0.26%) and gizzard (0.56%), but had no significant effect on thigh, heart and abdominal fat. The lower protein level did not affect on carcass traits, with the exception of carcass yield.
    Conclusions
    260 meq/kg DCAB and medium 90% protein level of NRC recommendation in heat stress can be used.
    Keywords: broiler chickens, protein, performance, heat stress, electrolyte