فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 70، تابستان 1391)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 70، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • رحمت الله فتاحی صفحات 799-800
    با توجه به سیاست های دولت در گسترش آموزش عالی به ویژه دوره های کارشناسی ارشد و دکتری، اکنون با تعداد فزاینده ای از دانشجویان در این مقاطع روبرو هستیم. این رشد فوق العاده زیاد، چالش های گوناگونی از نظر کیفیت آموزش و پژوهش برای نظام آموزش عالی، استادان، و دانشجویان ایجاد کرده است. یکی از این چالش ها، الزام دانشجویان به چاپ مقاله در مجله های علمی پژوهشی است که باید تا پیش از جلسه دفاع از پایان نامه رخ داده باشد. برابر آیین نامه های موجود، دانشجویان کارشناسی ارشد باید دست کم یک مقاله و دانشجویان دکتری باید دست کم دو مقاله به چاپ رسانیده باشند و یا نامه پذیرش مقاله را ارائه دهند. این چالش به دلایل زیر می تواند پراهمیت و برای بسیاری از دانشجویان مخاطره آمیز باشد: 1) با افزایش تعداد دانشجویان، سهم هر استاد راهنما برای هدایت پایان نامه های ارشد و دکتری به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است، زیرا طی سال های اخیر تعداد اعضای هیئت علمی به نسبت تعداد دانشجویان افزایش نیافته است. این امر باعث می شود میزان وقتی که استادان برای راهنمایی پایان نامه ها و ویراستاری مقاله های برگرفته از پایان نامه ها صرف می کنند کمتر شود و در نتیجه، از کیفیت این مقاله ها کاسته شود. چنین چیزی در تضاد با هدف آموزش عالی است. 2) نکته مهمتر آن است که با توجه به تعداد کم مجله های علمی پژوهشی در مقایسه با تعداد فزاینده مقاله های برگرفته از پایان نامه ها، درصد قابل توجهی از این مقاله ها از شانس انتشار در مجله های علمی-پژوهشی برخوردار نخواهند شد. نتیجه این مساله آن است که بخش قابل توجهی از یافته های علمی و دانش نو، مجال انتشار و در دسترس قرار گرفتن نمی یابند. این امر نیز در تضاد با هدف آموزش عالی است، به ویژه در سال های اخیر که تولید علم مورد تاکید فراوان قرار گرفته است. همچنین، بسیاری از دانشجویان از امکان فارغ التحصیل شدن به موقع برخوردار نخواهند شد و یا بخشی از نمره پایان نامه آنان کسر خواهد شد.
  • نجلا حریری، زهره باقری نژاد صفحات 801-822
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل رابطه تفکر انتقادی و انگیزش یادگیری با کاوش اینترنتی ارادی انجام شده است. روش پژوهش، پیمایشی تحلیلی و نمونه پژوهش شامل 224 دانشجوی کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران بوده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب و خرده مقیاس انگیزش یادگیری پینتریچ و گارسیا و رفتار کاوش اینترنتی ارادی وو است. نتایج حاکی از عدم وجود رابطه معنی دار بین تفکر انتقادی و کاوش اینترنتی ارادی در جامعه پژوهش بود، اما فرضیه وجود رابطه معنی دار بین انگیزش و کاوش اینترنتی ارادی تایید شد. سطح تفکر انتقادی با میانگین 19/10 ضعیف، میانگین نمره انگیزش (10/82) بالاتر از حد میانی، و میانگین امتیاز کاوش اینترنتی ارادی (51/58) در حد متوسط است. بررسی رابطه متغیرهای پژوهش با متغیرهای جمعیت شناختی نشان داد بین سه متغیر تفکر انتقادی، انگیزش یادگیری، و کاوش اینترنتی ارادی و مقطع تحصیلی و رشته رابطه معنی دار وجود دارد و میانگین دانشجویان کارشناسی ارشد بیش از کارشناسی است.
    کلیدواژگان: انگیزش، انگیزش یادگیری، تفکر انتقادی، کاوش اینترنتی ارادی، دانشجویان، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران
  • علیرضا بافنده زنده، صمد عالی، داود نوروزی، محمد امین جریر احمدی صفحات 823-840
    پژوهش حاضر، به منظور بررسی تاثیر عدم اطمینان محیطی بر انتخاب راهبرد های مدیریت دانش در حوزه محصول شکل گرفت. در این پژوهش، تاثیر عدم اطمینان محیطی بر انتخاب راهبرد اکتشاف دانش و بهره برداری دانش با آزمون سه فرضیه مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری مورد نظر شامل روسا و معاونان دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی خراسان رضوی بود که 28 دانشگاه و 48 نفر پاسخ دهنده به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، از نوع پژوهش های کاربردی و از حیث روش، از نوع پژوهش های علی محسوب می شود. فرضیه ها با استفاده از مدل رگرسیون مورد آزمون قرار گرفتند و نتایج نشان داد که عدم اطمینان محیطی تاثیر مثبتی بر راهبرد های اکتشاف دانش و بهره برداری دانش در حوزه محصول دارد. نتایج این پژوهش نقشی را که راهبرد های مدیریت دانش در حوزه محصول دارند، روشن تر کرد و چشم اندازهایی را برای مدیران دانشگاه ها فراهم ساخت تا خدمات آموزشی و پژوهشی خویش را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان محیطی، راهبرد های مدیریت دانش در حوزه محصول، راهبرد اکتشاف دانش در حوزه محصول، راهبرد بهره برداری دانش در حوزه محصول
  • محمدحسین طحاری مهرجردی، حمید بابایی میبدی، سمیه جاویدی صفحات 841-856
    در عصر جهانی سازی و رقابت شدید، سازمان های تحقیق و توسعه ملی در تنگنای شدیدی جهت فعالیت موثر و کارا قرار گرفته اند. زمانی که بخشی از سرمایه های ملی بر روی مراکز تحقیق و توسعه سرمایه گذاری می شود، این مراکز مسئول پاسخگویی در قبال عملکرد خود به جامعه هستند. هدف از این پژوهش، ارزیابی کارایی نسبی عملکرد تحقیق و توسعه بخش علوم و مهندسی ایران در دو بخش تولید و انتشار علم با استفاده از سازوکار «تحلیل پوششی داده ها» است. در این بین، فعالیت های تحقیق و توسعه 14 کشور منطقه استخراج شد. در این راستا، برای ارزیابی کارایی نسبی آنها در بخش تولید علم، از ورودی هایی همچون نرخ ثبت نام در رشته های علوم و مهندسی، تعداد پژوهشگران تحقیق و توسعه، هزینه تحقیق و توسعه و خروجی هایی همچون تعداد مقالات علمی و مهندسی و پروانه های ثبت اختراع دریافتی بین المللی و در بخش انتشار علم، از ورودی های تعداد مقالات علمی و مهندسی و پروانه های ثبت اختراع دریافتی بین المللی و خروجی هایی همچون صادرات فناوری پیشرفته و میانگین ارجاع به مقالات استفاده شد. نتایج نشان داد که در بخش تولید علم، از 14 کشور تحت بررسی تعداد چهار کشور و در بخش انتشار علم، تعداد نه کشور در میان کشورهای منتخب ناکارا هستند. از نتایج قابل تامل این بود که ایران در بخش تولید علم از جایگاه مناسبی در بین کشورهای منتخب برخوردار نیست، ولی در بخش انتشار علم توانسته است بیشترین کارایی را از مدل تحلیل پوششی داده ها به دست آورد.
    کلیدواژگان: کارایی نسبی، تحقیق و توسعه، تحلیل پوششی داده ها، تحلیل پوششی داده های شبکه ای
  • جمشید ناظمی، علی باقری صفحات 857-886
    سازمان ها در عمر خود رفتارهای متفاوتی را در زمینه های مدیریت، اداره کسب وکار، و نظام های سازمانی نشان می دهند. از سویی دیگر، توسعه به کارگیری فناوری اطلاعات در عصر حاضر به کارگیری آنها را بخشی از الزامات کسب وکار نموده است. به کارگیری نظام های مدیریتی مناسب در دوره های عمر سازمانی بر موفقیت عبور از هر مرحله موثر است و هم سویی و هماهنگی فناوری اطلاعات با الزامات کسب و کار بر اثربخشی مدیریت در این دوره های عمر سازمانی موثر واقع می شود. پژوهش حاضر، وجود ارتباط معنی دار بین رفتارهای مدیریت و فناوری اطلاعات را در دوره های مختلف عمر و رویکردهای عمومی انتخاب شده توسط سازمان ها بررسی نموده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که سازمان ها در دوره های مختلف عمر خود، دارای رویکردهای متفاوتی نسبت به استفاده از فناوری اطلاعات هستند و مواجه شدن آنها با چالش های منحصر به فرد در هر مرحله، سبب بروز تجارب مشابه در بهره برداری از فناوری در هر یک از مراحل عمر سازمان ها شده است. مدل عمومی به کارگیری نظام های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات در دوره های مختلف عمر سازمانی بخشی دیگر از نتایج پژوهش است که شناخت موارد این انطباق می تواند مبنای انتخاب و توسعه فناوری اطلاعات در سازمان ها برای پاسخ به نیازهای هر دوره عمر سازمانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عمر سازمان، فناوری اطلاعات، نظام اطلاعاتی، مدیریت کسب وکار، نظریه مراحل
  • احمد شاهیوندی، حمیدرضا وارثی، محمود محمدی صفحات 887-906
    امروزه، یکی از معیارهای سنجش توسعه یافتگی کشورها از سوی سازمان های بین المللی و اقتصاد جهانی میزان دستیابی و استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات است. علاوه بر دستیابی به این ابزار، توزیع عادلانه آن برای خدمات رسانی بهتر و به روزتر نیز بسیار حائز اهمیت است. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی نحوه توزیع فضایی شاخص های سخت افزار و نیروهای متخصص فاوا و کاربران انفورماتیک در مناطق چهارده گانه شهرداری اصفهان است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است که برای رتبه بندی، سطح بندی، و تعیین میزان پراکندگی شاخص ها از مدل های آماری مک گراناهان، تحلیل خوشه ای، و ضریب اختلاف استفاده شده است. نتایج نشان داد که شهرداری های مناطق مختلف شهر اصفهان از نظر برخورداری از این شاخص به صورت یکسان نبودند. به طور کلی، این مناطق در 4 گروه و به صورت برخوردار، به نسبت برخوردار، کمتر برخوردار، و نابرخوردار طبقه بندی شده اند. همچنین، ضرایب پراکندگی نشان داد اختلاف زیاد در نوع و نحوه توزیع این شاخص ها در شهرداری های شهر اصفهان وجود دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، کاربران انفورماتیک، توزیع فضایی، مدل مک گراناهان، مدل تحلیل خوشه ای، ضریب اختلاف
  • فائزه سادات طباطبایی امیری، سیدمهدی طاهری، عبدالحسین فرج پهلو، فریده عصاره، عبدالحمید معرف زاده صفحات 907-920
    پژوهش حاضر با هدف تبیین نمایه سازی و رتبه بندی اشیای محتوایی5 حاوی عناصر فرا داده ای هسته دوبلین و مارک 21 مبتنی بر زبان نشانه گذاری گسترش پذیر (XML) در محیط های اطلاعاتی پیوسته پویا توسط موتورهای کاوش گوگل و یاهو و مقایسه آنها با یکدیگر با رویکرد تحلیلی-مقایسه ای انجام شد. جامعه پژوهش را 100 شیء محتوایی (کتاب الکترونیکی) مبتنی بر زبان نشانه گذاری گسترش پذیر (XML) در قالب دو گروه تشکیل می داد. گروه اول، حاوی عناصر فرا داده ای هسته دوبلین و گروه دوم، حاوی عناصر فرا داده ای مارک 21 که از اواخر مرداد 1388 تا خرداد 1389 روی وب سایت http://www.marcdcmi.ir انتشار یافته بودند. ابزار گردآوری داده ها سیاهه وارسی بود. وب سایت مورد مطالعه براساس پیشرفته ترین روش ها به موتورهای کاوش گوگل و یاهو معرفی شد. یافته های پژوهش نشان می دهند که موتور کاوش گوگل توانست عناصر فراداده ای مربوط به دو طرح فراداده ای هسته دوبلین و مارک 21 درج شده در اشیای محتوایی مورد مطالعه را به طور کامل نمایه سازی کند. ولی، موتور کاوش یاهو تا پایان مهلت انتشار (حدود 10 ماه) واکنش مثبتی نشان نداد و فاقد توانایی در نمایه سازی و به تبع آن رتبه بندی اشیای محتوایی مورد مطالعه بود. از دیدگاه مقایسه ای نیز تفاوتی میان نمایه سازی و رتبه بندی عناصر فراداده ای مربوط به دو استاندارد مورد مطالعه توسط موتور کاوش گوگل مشاهده نگردید. در مجموع، یافته ها حاکی از آن بود که هیچ یک از دو طرح فرا داده ای هسته دوبلین و مارک 21 مبتنی بر XML منتشرشده در محیط های اطلاعاتی پیوسته پویا از لحاظ دسترس پذیری توسط موتورهای کاوش نسبت به یکدیگر برتری ندارند.
    کلیدواژگان: طرح فرا داده ای هسته دوبلین، قالب فرا داده ای مارک 21، نمایه سازی عناصر فرا داده ای، محیط های اطلاعاتی پیوسته پویا، موتورهای کاوش وب، رتبه بندی نتایج کاوش، زبان نشانه گذاری گسترش پذیر (XML)
  • ناهید سلیمانی، احمد شعبانی، سعید رجایی پور صفحات 921-943
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی میزان کاربرد مولفه های مدیریت فرانوگرا در بین مدیران و کتابداران کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر اصفهان بود که به روش توصیفی - پیمایشی انجام شد. جامعه پژوهش را مدیران و کتابداران کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر اصفهان (166 نفر) تشکیل داده است. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شدند و با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که میزان کاربرد تمام مولفه ها در وضعیت موجود، کمتر از سطح متوسط و در وضعیت مطلوب، بیشتر از سطح متوسط بود. نتایج حاصل از هتلینگ نیز نشان داد که میزان تاثیر مولفه ها در وضعیت موجود و مطلوب یکسان نیست. همچنین، تحلیل نتایج نشان داد که در وضعیت موجود برحسب ویژگی جمعیت شناختی جنسیت و محل خدمت و در وضعیت مطلوب نیز برحسب ویژگی جمعیت شناختی رشته تحصیلی و محل خدمت تفاوت میانگین ها معنی دار بوده است (p<0.05).
    کلیدواژگان: فرانوگرایی، کتابخانه های دانشگاهی، مدیریت فرانوگرا، مدیریت کتابخانه های دانشگاهی
  • سعید نظریان، هاشم عطارپور، عبدالرضا نوروزی چالکی صفحات 945-960
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر چندنویسندگی و خوداستنادی بر میزان استناد به مقالات ایرانی نمایه شده در وبگاه علوم است. جامعه پژوهش، مقالات ایرانی نمایه شده در وبگاه علوم در سال 2007 است که دست کم یک استناد دریافت کرده باشند. تعداد این مقالات در زمان انجام پژوهش (اکتبر و نوامبر 2010) برابر با 7355 بود که 390 مقاله از بین آنها براساس روش طبقه ای نسبتی و به صورت تصادفی، به عنوان نمونه انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که مقالات چندنویسنده در مقایسه با مقالات تک نویسنده، استنادهای بالاتری را دریافت کرده اند و این تفاوت از نظر آماری معنی دار است. از طرف دیگر، حذف خوداستنادی، به کاهش معنی دار میزان استناد به مقالات چندنویسنده و تک نویسنده منجر می شود و بعد از حذف خوداستنادی، تفاوت موجود در میزان استناد به مقالات چندنویسنده و تک نویسنده معنی داری خود را از دست می دهد. بنابراین می توان نتیجه گیری نمود که حذف خوداستنادی موجب کاهش استناد به مقالات ایرانی نمایه شده در وبگاه علوم شده است. اما، تاثیر حذف خوداستنادی بر میزان استناد به مقالات چندنویسنده بیشتر بوده است. به عبارت دیگر، میزان استناد بالای مقالات چندنویسنده ایرانی در مقایسه با مقالات تک نویسنده بیشتر تحت تاثیر خوداستنادی بوده است نه استنادهای خارجی. این یافته، با نتایج پژوهش های قبلی در تناقض و در عین حال، نوآوری این پژوهش بود
    کلیدواژگان: استناد، ایران، چندنویسندگی، خوداستنادی، وبگاه علوم
  • مریم اکبری، مظفر چشمه سهرابی، ابراهیم افشار صفحات 961-984
    پژوهش حاضر به بررسی وضعیت و روند پذیرش موتورها و ابرموتورهای جستجو در بین کاربران دانشگاه اصفهان براساس نظریه اشاعه نوآوری راجرز پرداخته است. هدف اصلی از انجام این پژوهش، بررسی نرخ پذیرش و شناسایی قابلیت ها و ابزارهای موثر در پذیرش موتورها و ابرموتورهای جستجو در بین کاربران دانشگاه اصفهان بوده است. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه اصفهان بوده است که تعداد 351 نفر از آنها به عنوان نمونه و براساس روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی نظیر میانگین،آزمون t، و آزمون ناپارامتری کروسکال- والیس (آزمون H) استفاده شده است. براساس نتایج پژوهش، آزمون های t وکروسکال- والیس نشان دادند که میانگین پذیرش موتورها و ابرموتورهای جستجو توسط کاربران دانشگاه اصفهان از نظر جنسیت و مقطع تحصیلی و دانشکده از لحاظ آماری معنی دار نبوده و فقط از نظر جنسیت در پذیرش موتورهای جستجوی تخصصی معنی دار بوده است. دیگر نتایج حاکی از آن بود که دوستان کاربران، در چگونگی پذیرش موتورهای جستجوی عمومی و راهنماهای موضوعی و استادان در چگونگی پذیرش موتورهای جستجوی تخصصی و ابرموتورها نقش مهمی داشته اند. بیشترین محل آشنایی کاربران با موتورها و ابرموتورهای جستجو در دانشگاه بوده است. اضافه بر این، نتایج پژوهش نشان داد که منحنی آهنگ پذیرش نوآوری در میان نمونه مورد پژوهش نرمال و S شکل نیست. همچنین، مقایسه بین استفاده از صفحات ساده و یا پیشرفته جستجو در گوگل نشان داد که در بین کاربران نسبت به صفحه جستجوی ساده، گرایش بیشتری وجود دارد و این امر نظریه راجرز را تایید کرد. نتایج دیگر پژوهش نشان داد که انصراف از نوآوری فقط در مرحله تصمیم گیری نیست و این امر با نظریه راجرز در تضاد بود
    کلیدواژگان: موتورهای جستجو، ابرموتورهای جستجو، نظریه اشاعه نوآوری راجرز، نرخ پذیرش، مطالعات کاربران، دانشگاه اصفهان
  • بهروز رضایی منش، سینا محمد نبی، ساویز محمدنبی صفحات 985-1009
    بلوغ سازمان، توانایی حفظ یا توسعه عملکرد در بلندمدت و نتیجه تداوم رضایت ذی نفعان سازمان در طول زمان است. بلوغ سازمانی میسر نخواهد شد، مگر آنکه سازمان بتواند تغییرات محیطی خود را شناسایی نماید و از آن تغییرات در جهت به روزآوری برنامه های راهبردی و چشم انداز خود استفاده کند. برای دستیابی به بلوغ، سازمان باید به طور مداوم تغییرات عوامل محیطی را مورد پایش قرار دهد. از طرفی، امروزه دانش تنها منبع مطمئن برای ایجاد مزیت رقابتی پایدار در سازمان ها به شمار می آید. در این پژوهش، ضمن معرفی مدل های مدیریت بلوغ سازمان و مدیریت دانش، مدلی جهت سنجش و اندازه گیری درجه بلوغ سازمان ارائه گردیده است. رویکرد اصلی این پژوهش، استفاده از فعالیت های مدیریت دانش برای مدیریت دانش تغییرات محیطی سازمان جهت ایجاد بلوغ سازمانی بوده است. برای اثبات مدل ارائه شده، درجه بلوغ 112 قطعه سازی خودرو مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت، نتایج نشان از اثبات فرضیه های پژوهشگران و در نتیجه، همبستگی بالای بین فعالیت های مدیریت دانش و بلوغ سازمان داشت. برای آزمون فرضیه ها و به منظور سنجش اعتبار پرسشنامه ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.
    کلیدواژگان: بلوغ سازمانی، مدیریت بلوغ، مدیریت دانش، مدیریت راهبردی، تحلیل محیطی
  • زهیر حیاتی، لیلا دهقان صفحات 1011-1031
    هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان توجه به کیفیت اطلاعات از سوی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز است که به روش متن پژوهی و توصیفی پیمایشی از طریق پرسشنامه انجام شده است. حجم نمونه انتخاب شده 384 نفر است و از روش های آماری تحلیل واریانس طرح تکراری و آزمون شفه برای بررسی سوالات پژوهش استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که در میزان توجه به چهار معیار باورپذیری، دامنه، امنیت و قابلیت فهم در بین دانشجویان رشته های مختلف تفاوت معنادار دارد. در میزان توجه به چهار معیار اعتبار، روزآمدی، کامل بودن و باورپذیری در بین دانشجویان سطوح مختلف تحصیلی تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین در میزان توجه دانشجویان زن و مرد به هفت معیار دسترس پذیری، عینیت، کامل بودن، باورپذیری، دامنه، امنیت و قابلیت فهم تفاوت معنادار وجود دارد. اما به طور کلی تفاوت معناداری از نظر میزان توجه به همه 14معیار کیفیت اطلاعات وب در بین رشته های مختلف، سطوح تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری و جنسیت دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز، مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات، کیفیت اطلاعات وب، معیارهای کیفیت اطلاعات وب، اعتبار اطلاعات وب، تعیین کیفیت اطلاعات وب
  • محمد علایی آرانی، نادر نقشینه، سیدمهدی طاهری صفحات 1033-1052
    تولیدات علمی برونداد و بیانگر تلاش های جوامع علمی و صنعتی هستند. مطالعه این بروندادها، گرایش های علمی و رویکردهای یک جامعه را نسبت به دنیای علم نشان می دهد. بررسی کمی آنها نیز می تواند تصویری از حجم و گستردگی تلاش های علمی صورت گرفته توسط پژوهشگران منطقه یا جامعه ای خاص را ارائه نماید. پروانه های ثبت اختراع یکی از مهم ترین این بروندادها محسوب می شوند. در این پژوهش، با استفاده از داده های موجود در پایگاه های اداره ثبت اختراع اروپا3، اداره ثبت اختراع و علائم تجاری آمریکا4، اداره ثبت اختراع ژاپن5، و سازمان جهانی مالکیت فکری6، اسامی مخترعان ایرانی استخراج شد، وضعیت و تعداد تولیدات علمی این مخترعان نیز با استفاده از نمایه های استنادی موسسه تامپسون (آی. اس. آی) در پایگاه WoS7 مورد ارزیابی قرار گرفتند. هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی ارتباط دو مقوله تعداد پروانه های ثبت اختراع و تعداد تولیدات علمی مخترعان و در بعد ملی، نسبت پروانه های ثبت اختراع به کل تولیدات علمی نمایه شده کشور جمهوری اسلامی ایران در WoS است. در انجام این پژوهش، از روش تحلیل محتوی استفاده شده است. یافته های پژوهش در نهایت، به تحلیل همبستگی رسید و برای تعداد تولیدات علمی و پروانه های ثبت شده توسط مخترعان در سطح 95 درصد، ضریب همبستگی 039/0 محاسبه شد که هیچ گونه رابطه معنی داری را میان دو متغیر نشان نمی دهد. از نتایج قابل تامل این پژوهش، نسبت تعداد تولید علمی مخترعان دارای مقاله به سایر پژوهشگران است. یافته های این پژوهش نشان دهنده سهم 5/6 درصدی مخترعان در مقایسه با سایر پژوهشگران است.
    کلیدواژگان: پروانه های ثبت اختراع، تولیدات علمی، مخترعان ایرانی، اداره ثبت اختراع و علائم تجاری آمریکا، اداره ثبت اختراع اروپا، اداره ثبت اختراع ژاپن، سازمان جهانی مالکیت فکری
  • رسول زوارقی، میکائیل صفایی صفحات 1053-1088
    هدف از این مقاله، ارائه مباحثی تفصیلی در زمینه ضرورت ها و چگونگی استفاده از رویکردی به نام مدیریت اطلاعات شخصی بوده است. برای انجام این مهم، از روش مطالعه کتابخانه ای استفاده شده است. بررسی تاریخی این حوزه پژوهشی نوپدید نشان می دهد که مدیریت اطلاعات شخصی کاغذی، نوع اولیه مدیریت اطلاعات شخصی است و در ادارات و مراکز بروکراسی کاربرد دارد. با ظهور فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی و به تبع آن گسترش دامنه فضای شخصی اطلاعات2 به سبب افزایش قابل ملاحظه اشکال، قالب ها، محمل ها، و مکان های ذخیره اطلاعات، و بروز سرریز و آلودگی اطلاعات، حوزه پژوهشی جدیدی تحت عنوان «مدیریت اطلاعات شخصی»3 تولد یافت که ترکیبی از حوزه های بازیابی اطلاعات، مدیریت پایگاه های داده، اطلاع رسانی، تعامل انسان-رایانه، روان شناسی شناختی، و هوش مصنوعی است. این حوزه پژوهشی سعی دارد پاسخی برای مشکل دیرین جامعه بشری در دنیایی با مختصات امروز بیابد. در این مقاله سعی شده است با معرفی این حوزه پژوهشی نوپدید، زمینه های ظهور، تعاریف، تاریخچه، مزایا، چگونگی عملکرد، انواع، و پژوهش های انجام شده در این حوزه به تفصیل مورد بحث قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اطلاعات شخصی، مدیریت اطلاعات شخصی، فضای اطلاعات شخصی، PIM، فضای اطلاعات عمومی، تعامل انسان، رایانه
|
  • Rahmatollah Fattahi Pages 799-800
  • Nadjla Hariri, Zohre Bagherinejad Pages 801-822
    This research aimed to investigate the relationship between critical thinking and motivation with intentional Internet search. The research sample included 196 students in bachelor degree and 28 students in master degree programs offered by Hygiene Faculty at Mazandaran University of Medical and Health Sciences. The method used in this research was based on analytical survey and the tools used in collecting data for critical thinking survey was based on California “form B” standardized by Khalili. Motivation was measured by the subscales of Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) which was developed by Pintrich and Garcia and Behavioral Internet Search Questionnaire developed by Wu was used for measuring intentional Internet search. Findings of this research indicated that there was no meaningful relationship between critical thinking and intentional Internet search amongst the targeted population in this research; however، the researcher theory was based on existence of a meaningful relationship between motivation and intentional Internet search approved. Measured level of critical thinking within targeted population averaged to 10/19 which was lower than standardized process that yields 15/59. This indicated that research population’s critical thinking was weak. Measured level of motivation amounts to 82/10 and this was higher than the average. This indicated that population under research possessed relatively good motivation. Measured level of intentional Internet search averages to 58/51 which was at the mean interval for this variable، therefore this skill was on par with the average level. Review of relationship between variables in the research with variables of gender demographic، educational courses، section and educational discipline indicated that there was indeed a meaningful connection between critical thinking and variables of demographic of degree level and discipline. There was a meaningful relationship between motivation and demographic variables of degree and discipline and the average of motivation factor in master degree was higher than the bachelor degree. Intentional Internet search had a meaningful connection with respect to education level and discipline..
    Keywords: intention, learning motivation, critical thinking, intentional Internet search, students, health faculty, Mazandaran University of Medical Sciences
  • Alireza Bafandeh Zendeh, Samad Aali, Davoud Norouzi, Mohammad Amin Joreir Ahmadi Pages 823-840
    This study investigated the effect of environmental uncertainty on the selection of knowledge management strategies in the domain of product. However we investigated the effect of environmental uncertainty on the selection of knowledge detection strategies and knowledge revenue by testing three hypotheses. The statistical universe included chancellors and assistants of universities of Khorasan-e-Razavi that 28 universities and 48 repliers were selected as the sample of study. This study with the view of quarry was sort in applied researches and with the view of method was sort in causal researches. Hypotheses were tested by using regression model and results showed that environmental uncertainty had positive impact on knowledge detection strategies and knowledge revenue in domain of product. Also results cleared the role of knowledge management strategies in the domain of product and prepared perspectives to chancellors of universities to improve their education and research
    Keywords: environmental uncertainty, knowledge management strategies in the field of product, knowledge exploration strategy in the field of product, knowledge exploitation strategies in the field of product
  • Mohammad Hossein Tahari Mehrjadi, Hamid Babaei Meybodi, Somaye Javidi Pages 841-856
    In the era of globalization and intense competition، the research and development national organizations have been in the strong dilemma for the efficient activities. When part of the national capital would be invested on research and development centers، these centers are responsible of the answer for their performance. The purpose of this study was to evaluate the relative efficiency the Iran''s research and development performance in the region in both sectors: the production and publishing of knowledge using Network DEA. So the research and development activities from 14 countries region were extracted to assess their relative efficiency. In the production sector، the inputs such as enrollment rates in the sciences and engineering fields، number researchers، costs research and development and the outputs such as number patents، number papers engineering and scientific were used. In sector publishing of knowledge، the inputs such as number patents، number papers engineering and scientific and outputs such as export technology modern and mean reference to the articles were used. The results showed that in the sector of the production of knowledge، four countries and in the sector of the publishing of knowledge، nine countries were inefficient. It was noteworthy that Iran in the sector of the production of knowledge did not have the proper place between the selected countries، but in the sector of the publishing of knowledge it was able to gain maximum efficiency from the DEA models.
    Keywords: relative performance, research, development, DEA, network DEA
  • Jamshid Nazemi, Ali Bagheri Pages 857-886
    Organizations have the different patterns of behaviors on management practice and the use of systems during their life cycle and due to rapid growth of information technology، the application of appropriate technologies is becoming an essential part of business، as well. The adaptation of appropriate management systems on different stages of organizational life period will affect on sustainability of the firms and success to move to next stage and alignment and collaboration schema of IS/IT and business requirement affects on management effectiveness at every stage. This research investigated the significance of relationship between management behavior and IS/IT usage and the generic approach selected by companies. The results showed that organizations have chosen different approach during their life cycle and as they faced with unique challenges on each stage، a common practice on using information technology and applications became part of organizational life cycle. A generic model for information technology usage on organization life cycle was also developed that will assist organizations to select and develop IS/IT plans which addresses the requirements for each stage of life cycle.
    Keywords: organizational life cycle, information technology, information system, business management, stage theory
  • Ahmad Shahivandi, Hamid Reza Varesi, Mahmood Mohamadi Pages 887-906
    Today، one of the criteria for the assessment of development of countries، international organizations and world economy is the achievement of the level of ICT. In addition، a fair distribution of this tool for better and update services is very important. The purpose of this study was to assess the spatial distribution parameters and hardware experts in the areas of ICT and informatics users fourteen municipality of Isfahan. Descriptive research method was analytic and for ranking، grading and determination of distribution models، statistical indicators Mac Granahan، cluster analysis and factor differences were used. The results showed that the different regions of Isfahan Municipality of enjoyment of these indicators were not equal to. Generally، these areas formed four classes to enjoy، have relatively less ill، have enjoyed and have been classified. The scattering coefficient showed large differences in the type and distribution of these indices in Isfahan Municipality there..
    Keywords: information, communication technology, informatics users, spatial distribution, Mac Granahan model, cluster analysis model, factor differences
  • Faezeh Sadat Tabatabai Amiri, Sayyed Mahdi Taheri, Abdolhossein Farajpahlou, Farideh Osareh, Abdolhamid Moarrefzadeh Pages 907-920
    The purpose of this research was to make exam the indexing and ranking of XML content objects containing Dublin Core and MARC 21 metadata elements in dynamic online information environments by general search engines and comparing them together in a comparative-analytical approach. 100 XML content objects in two groups were analyzed: those with DCXML elements and those with MARCXML elements were published in website http: //www. marcdcmi. ir. from late Mordad 1388 till Khordad 1389. Then the website was introduced to Google and Yahoo search engines. Google search engine was able to retrieve fully all the content objects during the study period through their Dublin Core and MARC 21 metadata elements; Yahoo search engine، however، did not respond at all. The indexing of metadata elements embedded in content objects in dynamic online information environments and different between indexing and ranking of them were examined. Findings showed all Dublin Core and MARC 21 metadata elements by Google search engine were indexed. And there was not observed difference between indexing and ranking DCXML and MARCXML metadata elements in dynamic online information environments by Google search engine.
    Keywords: Dublin Core Metadata Initiative (DCMI), MARCXML, indexing metadata elements, dynamic online information environments, web search engine, ranking, Extensible Markup Language (XML)
  • Nahid Soleymani, Ahmad Shabani, Saeed Rajaeepour Pages 921-943
    The purpose of this study was to investigate the application rate of post modern management components among managers and librarians in the libraries of Isfahan state universities and the research method was descriptive survey study. The population consisted of 166 managers and librarians in the libraries of Isfahan state universities. Data was gathered using a researcher-made questionnaire and SPSS software was used to analyze the data. The findings showed that the application rate of all the components in the existing situation were lower than the average and in the ideal situation were higher than average. The results of Hotteling showed that the effect of the components in the existing situation and in the ideal situation were not the same. The findings also showed that there was significance in the existing situation based on demographic factors gender and place of work and in the ideal situation based on demographic factors course of study and place of work (p<0.05).
    Keywords: Isfahan, post modern, Academic libraries, post modern management, management of university libraries
  • Seaid Nazarian, Hashem Atapour, Abdolreza Noroozi Chakoli Pages 945-960
    The aim of this research was to investigate the effect of co-authorship and self-citation on the citation rates of Iranian indexed articles in Web of Science (WoS). Research population included Iranian indexed articles in WoS in 2007 which had been received at least one citation. Numbers of articles in the time of research (October & November 2010) was 7355، which 390 of them، using stratified random sampling، was selected as sample. Research results showed that co-authored articles have received more citations than single-authored ones and this difference was statistically significant. On the other hand، self-citation exclusion has significantly reduced the citation rates of both co-authored and single-authored articles. After self-citation exclusion، existing difference between citation rates of co-authored and single-authored articles lost its significance. So، it can be concluded that self-citation exclusion led to reduction of citation rates of Iranian indexed articles in WoS، but this exclusion affected co-authored articles citation rates more than single-authored ones. In other words، high citation of Iranian co-authored articles in comparison with single-authored articles has been affected mainly by self-citation، not by foreign citation. This finding، which was our contribution، contradicted with results of previous researches.
    Keywords: citation, Iran, co, authorship, self, citation, Web of Science
  • Maryam Akbari, Mozafar Cheshme Sohrabi, Ebrahim Afshar Zanjani Pages 961-984
    The present study investigated the analysis of search engines and meta search engines adoption process by University of Isfahan users during 2009-2010 based on the Rogers'' diffusion of innovation theory. The main aim of the research was to study the rate of adoption and recognizing the potentials and effective tools in search engines and meta search engines adoption among University of Isfahan users. The research method was descriptive survey study. The cases of the study were all of the post graduate students of the University of Isfahan. 351 students were selected as the sample and categorized by a stratified random sampling method. Questionnaire was used for collecting data. The collected data was analyzed using SPSS 16 in both descriptive and analytic statistic. For descriptive statistic frequency، percentage and mean were used، while for analytic statistic t-test and Kruskal-Wallis non parametric test (H-test) were used. The finding of t-test and Kruscal-Wallis indicated that the mean of search engines and meta search engines adoption did not show statistical differences gender، level of education and the faculty. Special search engines adoption process was different in terms of gender but not in terms of the level of education and the faculty. Other results of the research indicated that among general search engines، Google had the most adoption rate. In addition، among the special search engines، Google Scholar and among the meta search engines Mamma had the most adopting rate. Findings also showed that friends played an important role on how students adopted general search engines while professors had important role on how students adopted special search engines and meta search engines. Moreover، results showed that the place where students got the most acquaintance with search engines and meta search engines was in the university. The finding showed that the curve of adoption rate was not normal and it was not also in S-shape. Morover، among simple and advanced pages of Google، a specific bias toward simple search pages could be seen in users. This part of the study confirmed Rogers’ theory. Other results of the study indicated that renouncement of innovation was not only in decision phase. This part of the investigation was in conflict with Rogers’ theory.
    Keywords: search engines, meta search engines, Rogers diffusion of innovation, adoption rate, user studies, Isfahan University
  • Behrooz Rezaeemanesh, Sina Mohammadnabi, Saviz Mohammadnabi Pages 985-1009
    Organizational maturity is the ability of retain or development of performance during the long-term and it is the result of the continued satisfaction of organization’s stakeholders during the time. Organizational maturity will occur through identification of environmental changes and upgrading of organization’s strategic plans and visions. Organizations shall be able to predict the environment and adapt their planning to it. Therefore، for achieving maturity، organizations shall monitor its environmental factors changes continuously. On the other hand، today knowledge is the only confidential source for creating the sustainable competitive advantage in organizations. In addition، knowledge is a tool for capture and retain of sustainable competitive advantage for organizations and they find the importance of knowledge as a strategic source، more and more. In this research، organization’s maturity and knowledge management models have been introduced and a model for measurement of maturity level of organizations has been presented. This research approach was to use knowledge management activities for managing of environmental changes knowledge to creating of organizational maturity. To proving of the presented model، maturity level of 112 automotive part producers has evaluated. Finally، the results showed that the researchers'' hypotheses were true and knowledge management activities and organization’s maturity were correlated. For hypotheses test and measuring the questionnaires validity Pearson correlation coefficient has used.
    Keywords: organizational maturity, maturity management, knowledge management, strategic management, environmental analysis
  • Zahir Hayati, Leila Dehghan Pages 1011-1031
    Web is developing very fast. It is a resource to publish electronic information. There is no standard on the web so it is important that we identify information quality on the web. To this aim، this survey first identified fourteen web information quality criteria and then a questionnaire based on these criteria was used to investigate the amount of attention to and application of web information quality criteria among post-graduate students of Shiraz University while searching for information in the web. Data was analyzed using inferential statistics such as repeated measures. The results indicated that the amount of attention to the web information quality criteria differed for each of the criteria on the basis of the user''s information needs، knowledge and experiences، their aims of searching for information and the amount of their tolerance for biased information. In general، no significant differences were found on the amount of attention to information quality criteria among different disciplines، MA and PhD levels and the sex of graduates in Shiraz University.
    Keywords: information quality, web information quality, web information quality criteria, web information validity, web information quality identification
  • Mohammad Alaee Arani, Nader Naghshineh, Sayyed Mahdi Taheri Pages 1033-1052
    The output of scientific products represents the efforts of scientific and industrial communities. The study on this output shows scientific attitudes and approaches of a community towards world of science. Quantitative studies can give a representation of the size and extent of the scientific efforts of researchers in special occasions، or a particular society. Patents are one of these important outputs. In this study، the names of Iranian inventors were extracted by carrying a combined search and the analysis of patent data available through Europe Patent Office (EPO)، the United States Patent and Trademark Office (USPTO)، Japan Patent Office (JPO)، and the World Intellectual Property Organization (WIPO) databases. Inventors amount of scientific products were also evaluated by using citation indexes in Thompson Reuters (formerly ISI) Web of Science. Content analysis research method was adopted. Results of this study reported no significant correlation was found between scientific output and patent application. Findings also indicated a 6. 5 percent contribution of patent researcher in comparison with non-patent researchers of Iranian indexed articles by Web of Science.
    Keywords: patents, scientific productivity, Iranian inventors, United State Patent, Trademark Office, Europe Patent Office, Japan Patent Office, World Intellectual Property Organization
  • Rasoul Zavaraqi, Michael Safaie Pages 1053-1088
    The aim of this paper was to present detailed texts about necessities of personal information management (PIM) and has been written by literature survey. Historical investigation of this new born research area showed PIM is an extension to primary personal information management in offices and other bureaucratic centers. PIM is the result of new ICT developments and its followings as information overload and pollution، which is combination of information retrieval، database management systems (DBMS)، information science، human-computer interaction، cognitive psychology، and artificial intelligence. The research area tries to address to old challenges by new mechanisms. The paper introduced the new born research area and discussed about its appearance، definitions، history، benefits، performance and researches which has been done about it.
    Keywords: personal information, personal information management, personal space of information, PIM, human, computer interaction