فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال چهارم شماره 10 (بهار 1391)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال چهارم شماره 10 (بهار 1391)

  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محب علی آبسالان صفحه 7
    سیکهیزم، آئینی که تا به امروز برای ادامه ی اندیشه ها و تفکرات بنیانگذارش، درابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی تلاش فراوان می نماید و توانسته است نه تنها در هند بلکه در سایر ملل، جایگاه دینی و اجتماعی را برای گسترش این دین باز نماید، چرا بر خلاف سایر آئین های هند، تا به امروز سیکهیزم به عنوان دینی بزرگ شناخته شده است؟ اگر نگاهی به ادیان هند داشته باشیم، به راحتی در یک مقایسه ی تطبیقی می توان به این موضوع پرداخت که بررسی جنبه های تاریخی- اجتماعی و اعتقادات دینی هندوئیزم، جاینیزم و بودیزم نشان می دهند که تفکرات این ادیان درشکل گیری ساختار دینی سیک در جنبه های مختلف موثر بوده است. اعتقاد به چهار باور بنیادی یعنی طبقات، خدایان، کتاب مقدس و سمساره یا تناسخ درادیان بزرگ هند، تفکر جدیدی را در باورهای مردم هند گشود که ما امروز آن را به عنوان دین سیک در جهان می شناسیم. دراین مقاله تلاش شده است تا با نگاهی به تاریخ تفکر دینی و اعتقادات ادیان بزرگ، تحولات این دین را درمقایسه با سایر ادیان مورد بررسی قراردهیم.
    کلیدواژگان: سیکهیزم، طبقات، خدایان، کتاب مقدس، سمساره یا تناسخ، هندوئیزم، جاینیزم و بودیزم
  • مریم خلیلی جهانتیغ، سمانه منصوری آل هاشم صفحه 27
    مقاله ی حاضر به بررسی تشبیه و طبقه بندی انواع آن در دیوان سعید خان مولتانی می پردازد. نمایاندن ارزش ادبی و هنری هر اثر منوط به زیبایی شناسی آن است؛ تشبیه علاوه بر اینکه از ارکان مهم واساسی علم بیان محسوب می شود؛ بررسی وتحلیل انواع آن از نظر ساختار و محتوا می تواند بیانگر سبک وزبان خاص شاعر نیز باشد. از این روی بررسی اثرسعید خان مولتانی، از منظر کاربرد تشبیه می تواند راهگشایی برای علاقه مندان به آثار ادبی جهت فهم بهتر شعر وزیبایی های شعری ایشان باشد. در این مقاله با استفاده از اطلاعاتی که از تحلیل دقیق وکامل تشبی هات در دیوان سعید خان به دست می آید، بسامد کاربرد تشبیه در شعر شاعر مشخص خواهد شد تا گرایش شاعر به این تمهید هنری و نقش آن در وجهه ی ادبی سخن او آشکار گردد. نتیجه ی کلی این تحقیق رویکرد شاعر به تشبیه در نمایش عاطفه است که از ویژگی های سبک خراسانی می باشد.
    کلیدواژگان: سعید خان مولتانی، دیوان، تشبیه
  • مجید سرمدی، علی اصغر فیروزنیا صفحه 49
    هند در عهد سلطنت خاندان تیموری، مهد پرورش شاعران فارسی بوده است. گروهی از شاعران، در همان روزگار از ایران به آن دیار رفته و همان جا مانده و در گذشته اند. شهرت برخی فراگیر است، اما جمعی نیز کمتر شناخته شده اند. طغرای مشهدی یکی از این شاعران سخنور است که متاسفانه تقریبا گمنام مانده است. او از شعرای توانای سبک هندی در قرن یازدهم هجری است که در عهد شاه جهان (جل.1037. ق- عزل 1068 . ق) در هند زیسته و در ملازمت شاهزاده مراد بخش بوده است. اواخر عمر را در کشمیر گذرانده و در همان جا فوت کرده و به خاک سپرده شده است. او در شعر و نثر، چیره دست بوده و در آثار خود، واژه های هندی را بسیار به کار گرفته است. طغرا شاعری مضمون آفرین بوده؛ ولی با این همه بلندپروازی، به آوازه ای درخور، نرسیده است. در تحقیق حاضر، به معرفی او و آثار وی بویژه نسخه ی خطی دیوانش می پردازیم. در این مقاله به معرفی دو نسخه ی خطی طغرا و همچنین ارتباط وی با شبه قاره ی هندوستان التفات شده است. روش تحقیق در این مقاله به شیوه ی موضوعی است و ضرورت این پژوهش، کمک به شناخت بیشترسبک هندی و برهه ای از تاریخ و فرهنگ شبه قاره ی هندوستان است.
    کلیدواژگان: طغرای مشهدی، نسخه ی خطی، شبه قاره، تیموریان هند، سبک هندی
  • علیم اشرف خان صفحه 75
    میرزا عبدالقادر بیدل(1054-1133) از شاعران نامدار هندوستان و در ردیف امیرخسرو دهلوی و غالب دهلوی است. شاید در گوشه و کنار کتابخانه ها، موزه ها و کتابخانه های شخصی هند، بیش از هزار نسخه ی خطی از آثار منظوم و منثور بیدل وجود داشته باشد. در این مقاله سعی خواهد شد گوشه ای از این نسخ که در کتابخانه و موزه ی علوم شرقی شهر حیدرآباد نگهداری می شود، به اختصار معرفی شود. لازم به ذکر است که در همین کتابخانه نسخه ای از غزلیات بیدل وجود دارد که بیدل با دستخط خود در حواشی آن، بعضی از غزل ها را نوشته است و از این نظر جزو نسخه های بسیار ارزشمند غزلیات بیدل است. در این مقاله فقط به معرفی نسخه های آثار منظوم شاعر پرداخته می شود؛ اما علاوه بر آثار منظوم، آثار منثوری نیز در این مجموعه هست که در مقاله ی دیگری معرفی خواهد شد.
    کلیدواژگان: بیدل، نسخه های خطی، آثار منظوم، دیوان
  • حشمت سادات معینی فر صفحه 91
    نظام کاست به عنوان نظام روابط اجتماعی، قرن ها است که یکی از مسائل مهم اجتماعی در جامعه ی هند به شمار می آید. در خصوص منشا، خصوصیات و نقش آن در جامعه ی هند، گمانه زنی ها، بحث ها و توضیحات بسیاری مطرح شده است. این ادعا وجود دارد که این نظام، ایدئولوژی فراگیری است که روابط دیگر را در جامعه کنترل می نمای و در واقع انگاره ی اصلی آن، ریشه در سلسله مراتبی دارد که براصل «پاکی» و «آلودگی» استوار است. هدف این مقاله بررسی نظام کاست در هند و بررسی اجمالی مشکلات و معضلات ناشی از آن است. ضرورت پرداختن به این مسئله بر کسی پوشیده نیست؛ چرا که بسیاری از نابرابری های اقتصادی و اجتماعی این کشور، از همین نظام بر می آید. روش تحقیق این مقاله، اسنادی- کتابخانه ای است. در بخش های مختلف این مقاله علاوه بر بحث در خصوص نظام کاست در دوره های باستان، قرون وسطی و دوره ی استعمار انگلیس، به تعریف کاست، پویایی کاست، کاست به عنوان یک ایدئولوژی، کاست و طبقه و تغییرات دراین نظام خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: هند، نظام کاست، نابرابری های اقتصادی، اجتماعی، پاکی، آلودگی
  • مهرالسادات موسوی، علی زمانی صفحه 109
    مقاله ی پیش رو، جستار و درنگی در آرا و احوال ابوالبرکات منیر لاهوری، نظم پرداز و نثر نویس توانای قرن یازدهم، در سرزمین هند است، وی بانگاهی نقادانه به سبک هندی و با بهره گیری از پیشینیان سخن، آگاهانه از سبک هندی رویگردان شد و برای نخستین بار، از فارسی زبانان ایرانی الاصل که با پیروی از طرز تازه، موجد و مروج سبک هندی بودند، به سختی انتقاد نمود و برای نشان دادن توانمندی زبان اربابان سخن، دو قرن زودتر از قائم مقام فراهانی، نثر خود را درسرزمین هند در مسیر سادگی و سره نویسی مبتنی بر ارزش های زبانی و بلاغی قرار داد؛ افزون براین از منیر به عنوان حلقه ی گمشده ی نهضت ساده نویسی می توان یاد کرد؛ این جنبش ادبی که از قرن دهم با ابوالفضل علامی در سرزمین هند آغاز گردید، با قایم مقام فراهانی در آغاز قرن سیزدهم در ایران به اوج رسید. این پژوهش براساس مطالعات راهبردی کتابخانه ای و با رویکرد مقایسه، تحلیل و مقابله ی نسخ خطی آثار منثور منیر، در ایران و هند انجام گرفته است؛ این آثار شامل منشآت، رقعات، مناظرات دیباچه ها و متن تاریخی- ادبی کارستان است.
    کلیدواژگان: انصراف از سبک هندی، نقدآگاهانه، پس رو پیشینیان سخن
  • احمدرضا یلمه ها صفحه 131
    آنچه از گذشتگان به صورت نسخه های خطی برای ما باقی مانده، هر کدام گنجینه ای است که باید در حفظ، احیا و شناسایی آن کوشید. با وجود آن که در سال های اخیر، سعی فراوانی در شناسایی و معرفی این گنجینه های نفیس صورت پذیرفته؛ ولیکن هنوز راه نرفته بسیار است؛ چراکه هنوز دواوین شعری و متون منثور فراوانی در گوشه و کنار کتابخانه ها، در زیر غبار نسیان و فراموشی است. یکی از این آثار مجهول القدر و ارزنده، دیوان شاعری ناآشناست با عنوان سید محمد فرزند میرزا صدرا، متخلص به حسرت مشهدی، شاعر فارسی گوی شبه قاره در نیمه ی دوم سده ی یازدهم هجری که نسخه ی اصلی دیوان این شاعر به خط خود شاعر است و در سال 1144 هجری قمری کتابت گردیده و در کتابخانه ی مرکزی دانشگاه تهران نگهداری می شود. این پژوهش بر آن است تا برای نخستین بار به معرفی این شاعر و مضامین شعری دیوان وی، بر اساس نسخه ی مذکور بپردازد.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، سبک هندی، شبه قاره، حسرت مشهدی، دیوان، نسخه ی خطی
|
  • Dr. Moheb Ali Absalan Page 7
    Sikhism is a religion that tries to keep alive the teachings of its founder. This religion has been able to maintain its position, not only in India but also among the other countries. The question is; Why the Sikhism, unlike the other religions of India, is known as a great religion in the world? In a comparative study of various aspects of Indian religions- Hinduism, Buddhism and Jainism- we understand that the teachings of these religions have been effective in shaping the structure of the Sikh religion; particularly in the four fundamental teachings: Gods, Caste, Holy Book and Samsara. This article attempts to study the Sikhism religious and historical transformations in the light of the history and teachings of the great religions in India
    Keywords: Sikhism, Gods, Caste, Holy Book, Samsara, Hinduism, Buddhism, Jainism
  • Dr.Maryam Khalili Jahantigh, Samaneh Mansoori Alehashem Page 27
    The present paper deals with simile and classification of its varieties in Saeed Khan Multani’s divan. Representation of the literary and artistic value of any work depends on its aesthetic. Simile is considered one of the important and fundamental elements of the science of rhetoric; moreover, investigation and analysis of its varieties from the viewpoint of structure and content can be indicative of the poet’s particular style and language as well. Thus, investigation of Saeed Khan Multani’s work, from the aspect of employment of simile, will be the subject of the present article.In the paper, using the information obtained from the accurate and perfect analysis of the similes in Saeed Khan’s divan, we try to identify varieties of simile and its employment in his poetry so that the poet’s orientation towards this artistic skill and its role in the literary aspect of his speech will be revealed. The overall result of this research shows the poet’s tendency towards simile in the representation of sentiment which is of the characteristics of the Khorasani style. The research method is the text analysis of the work and description of the similes as well as the presentation of the frequency of their employment.
    Keywords: Saeed Khan Multani, divan (collection of poems), simile
  • Dr. Majid Sarmadi, Ali Asghar Firooznia Page 49
    During the Timurids dynasty, the Indian subcontinent was the cradle of nurturing the Persian poets. At that time, a group of the Iranian poets moved to that territory, settled down and passed away there. The reputation of some is widespread, but some are less known. One of these eloquent poets is Toqra-ye-Mashhadi, who is unfortunately almost unknown among people.He was a very talented Indian style poet in the 11th Century A.H. who traveled to India during the monarchy of Shah Jahan and was an attendant of Prince Moradbakhsh. He spent his final days in Kashmir where he passed away and was buried. He was an expert in poetry and prose and used many Indian words in his works. Toqra was a theme-creating poet; however, in spite of his ambitions, he did not reach his deserved position. In the present study, we are trying to introduce Toqra and his works, in particular, the manuscript of his divan, paying attention to Toqra’s two manuscripts and also his relationship with the Indian subcontinent. The method of the study is thematic and the purpose is to provide help for more knowledge on the Indian style and on a period of the history and culture of the Indian subcontinent.
    Keywords: Toqra, ye, Mashhadi, manuscript, the subcontinent, Indian Timurids, Indian style
  • Dr. Alim Ashraf Khan Page 75
    Mirza Abdul Qader Bedil (1054_1133) is one of India’s well-known poets of the same rank as Amir Khusraw Dihlavi and Qalib Dihlavi. There may be more than a thousand of Bedil’s manuscripts in poetry and prose in the libraries, museums, and private libraries in India. We will attempt, in the present article, to briefly introduce some of these copies which are being kept in the city of Hyderabad’s Library and Oriental Sciences Museum. It should be mentioned that there is a manuscript of Bedil’s lyric poems (ghazals) in this library where Bedil has written some of the lyric poems in the margins in his own handwriting; thus it is considered to be among the very valuable copies of Bedil’s lyric poems. In this article we will merely deal with introducing the copies of the poet’s poetic works. Of course, there are prose works besides the poetic works in this collection which will be introduced in another article.
    Keywords: Bedil, manuscripts, poetic works, divan
  • Dr. Heshmat, Os, Sadat Moinifar Page 91
    The caste system as a system of social relations has been one of the important issues in the Indian society for centuries. There have been lots of assumptions, discussions, and explanations on its origin, nature and role in the Indian Society. It has been claimed that this system is an ideological system which controls all other relations within the society, and its central idea, in fact, lies in a hierarchy based on “purity” and “pollution”.The purpose of this paper is to investigate the caste system in India and to elaborate the resulted problems and difficulties. The importance of covering the issue is so clear because some of the socio-economic disparities have their roots in the very system. The methodology of this article is documentary- library based, and in different sections of it we will cover the definition of caste, caste dynamics, caste as an ideology, caste and class, and changes in the caste system besides discussing the caste system in the ancient, medieval, and the British colonialism periods.
    Keywords: India, Caste System, Socio, Economic Disparities, Purity, Pollution
  • Mehro., Ssadat Mousavi, Dr. Ali Zamani Page 109
    This paper is a discussion and description of the biography and ideas of Monir Lahouri, the 11th Century’s powerful writer of poem and prose in India. Criticizing the Indian style and taking advantage of the predecessors of the speech, he consciously rejected the Indian style, and for the first time he severely criticized the Persian- speaking figures of Iranian origin who, through following the new approach, were the creators and promoters of the Indian style, and two centuries before Ghaem Magham Farahani, in order to show the potentiality of the language of the masters of the speech, he changed, in India, his prose style into simplicity and pure writing based on the language and eloquence values. Moreover, we can remember Monir as the lost ring of the simple writing movement_ the literary movement which started in India with Abolfazl Alami in the 10th century and reached its zenith in Iran with Ghaem Magham Farahani at the beginning of the 13th century.The present research has been carried out according to strategic library studies and through comparison, analysis, and collation of the manuscripts of Monir’s prose works in Iran and India. The works include epistolary writings, letters, arguments, prologues, and the historical- literary text of Karestan.
    Keywords: rejecting the Indian style, conscious critique, follower of the predecessors of the speech
  • Dr.Ahmad Reza Yalameha Page 131
    What have remained of our ancestors in the form of manuscripts are treasures that must be preserved, revived, and identified. Despite great attempts in order to identify these precious treasures in recent years, there are still many efforts to be done because there are lots of poetic divans and prose texts still in the corners of libraries under the dust of oblivion and forgetfulness. One of these unknown, yet valuable, works is a divan of the unfamiliar poet, Seyed Mohammad, the son of Mirza Sadra, known as Hasrat Mashhadi, the Persian-speaking poet of the Indian subcontinent in the second half of the 11th century A.H., who wrote the original copy in 1144 A.H. This copy in the poet’s own handwriting is being kept in the Central Library of Tehran University. This research paper tries to introduce the poet and the themes of his divan for the first time based on the above mentioned manuscript.
    Keywords: Persian poetry, Indian style, the subcontinent, Hasrat Mashhadi, divan, manuscript