فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتادم شماره 7 (پیاپی 139، مهر 1391)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتادم شماره 7 (پیاپی 139، مهر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله اصیل
  • تقی حسن زاده، عسگر برخورداری صفحه 393
    زمینه و هدف
    در میان عوامل خطرساز بیماری کرونری قلب، هیپرلیپیدمی از عوامل خطرساز اصلی می باشد. با توجه به نقش هیپرلیپیدمی در بیماری های قلبی- عروقی به عنوان اولین عامل مرگ و میر انسان و انجام مطالعات بسیار کم روی پلی مورفیسم های ژن کلسترول استر ترانسفر پروتئین در ایران، ما در این مطالعه پلی مورفیسم G/A 971- این ژن را در بیماران هیپرلیپیدمی اولیه بررسی نمودیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد- شاهدی، تعداد 200 بیمار دارای هیپرلیپیدمی اولیه و 200 فرد سالم به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. قطعات ژنی واجد تغییرات ژنتیکی با استفاده از تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) تکثیر و ژنوتیپ های پلی مورفیسم G/A 971- با تکنیک Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) تعیین گردید. فعالیت ژن کلسترول استر ترانسفر پروتئین به وسیله کیت فلوریمتر و با استفاده از دستگاه Fluorescence spectrometer اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    فراوانی ژنوتیپ ها و آلل ها بین دو گروه شاهد و بیمار اختلاف معنی داری نداشت (در گروه کنترل: AA 24 درصد، GA 5/47 درصد و GG 5/28 درصد و در گروه بیمار: AA 18 درصد، GA 51 درصد و GG 31 درصد) (05/0P>). در گروه بیمار افراد هموزیگوت واجد آلل A (ژنوتیپ AA) دارای کلسترول و HDL-C بالاتری نسبت به سایر افراد (ژنوتیپ های GG و GA) بودند. در هر دو گروه بیمار و کنترل، افراد واجد ژنوتیپ AA، CETP کم تری داشتند.
    نتیجه گیری
    پلی مورفیسم G/A 971- در پروموتور ژن CETP می تواند الگوی لیپیدی و فعالیت CETP را در جمعیت مورد مطالعه تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: کلسترول استر ترانسفر پروتئین، پلی مورفیسم G، A 971، هیپرلیپیدمی اولیه
  • پروین بلالی، ملیحه سودی، سودابه سعید نیا صفحه 402
    زمینه و هدف
    تجمع بیش از حد پپتید بتاآمیلویید که جزو اصلی پلاک های پیری در بیماری آلزایمر می باشد از طریق القای استرس اکسیداتیو باعث مرگ سلول های عصبی می شود و به همین دلیل عوامل آنتی اکسیدان در درمان بیماری استفاده می شوند. گیاهان دارویی از خانواده نعناعیان به طور گسترده در طب سنتی ایران استفاده می شوند. این گیاهان حاوی ترکیباتی با خاصیت آنتی اکسیدانی قوی می باشند و برای بعضی گیاهان این خانواده خاصیت نوروپروتکتیو گزارش شده است. در این مطالعه هفت گیاه از جنس های مریم گلی و مرزه انتخاب شدند و اثر حفاظتی آن ها بر سمیت ناشی از پپتید بتاآمیلویید در سلول های PC12 بررسی شد.
    روش بررسی
    عصاره گیری از سر شاخه های هوایی گیاهان به ترتیب با حلال های اتیل استات و متانول به روش پرکولاسیون در دمای اتاق انجام گرفت. سلول های PC12 با غلظت های مختلف عصاره های متانولی در محیط کشت یک ساعت قبل از اضافه کردن پپتید بتاآمیلویید انکوبه شدند و سمیت سلولی 24 ساعت بعد از اضافه کردن پپتید بتاآمیلویید به محیط کشت، به روش سنجش MTT مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین عصاره های گیاهی مورد مطالعه عصاره گیاهان مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica)، مریم گلی باغی (Salvia officinalis) و مریم گلی لوله ای (Salvia macrosiphon) اثر حفاظتی چشم گیری در برابر سمیت ناشی از پپتید بتاآمیلویید نشان دادند (001/0P<).
    نتیجه گیری
    ترکیبات اصلی این عصاره ها شامل رزمارینیک اسید، نارینژنین، آپژنین و لوتئولین می باشد که می توانند در اثرات نوروپروتکتیو مشاهده شده نقش داشته باشند. با توجه به اثرات حفاظتی مشاهده شده در برابر پپتید بتاآمیلویید، این گیاهان می توانند در درمان بیماری آلزایمر مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آلزایمر، پپتید بتاآمیلویید، سمیت عصبی، خانواده نعناعیان
  • فرهاد سمیعی، افسانه مداح صفایی، ابراهیم عصمتی، عباس علی بخشی، منیر سادات میرایی آشتیانی، پیمان حداد صفحه 410
    زمینه و هدف
    رژیم اپیروبیسین، اگزالی پلاتین و کپسیتابین (EOX) یکی از رژیم هایی است که برای شیمی درمانی نئواجوانت مراحل موضعی پیشرفته و غیر قابل جراحی سرطان معده پذیرفته شده است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان پاسخ به این رژیم و تحمل پذیری نسبت به آن می باشد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی فاز 2، 28 بیمار مبتلا به آدنوکارسینوم مرحله ی موضعی پیشرفته ی معده، یا محل اتصال مری به معده تایید شده با بررسی پاتولوژیک و بررسی های اولیه برای مرحله بندی سرطان شامل سی تی اسکن قفسه ی سینه و شکم، اندوسکوپی و اندوسونوگرافی مری و معده و بررسی آزمایشگاهی که طی سال 1390 به انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی (ره) مراجعه کرده بودند، تحت سه دوره شیمی درمانی نئواجوانت با رژیم EOX به فاصله 21 روز (اپیروبیسین 2m/mg50 روز اول، اگزالی پلاتین 2m/mg130 روز اول و کپسیتابین 2m/mg625 دو بار در روز برای 21 روز) قرار گرفتند. پاسخ به درمان با استفاده از اندوسونوگرافی مری و معده و سی تی اسکن شکم و قفسه ی سینه مورد بررسی قرار گرفت. طی مدت درمان عوارض شیمی درمانی نیز ارزیابی شد.
    یافته ها
    قبل از شیمی درمانی، اکثر بیماران در مرحله ی III (8/92%) و پس از آن در مرحله ی II (14/57%) قرار داشتند. قبل از انجام شیمی درمانی، فقط 5/28% تومورها قابل برداشت با جراحی بودند، اما پس از آن، 1/82% تومورها قابل برداشت بودند. شایع ترین عارضه این رژیم نوتروپنی درجه سه و چهار بود که در 25% بیماران اتفاق افتاد.
    نتیجه گیری
    این رژیم به خوبی تحمل و به طور قابل توجه موجب پاسخ و افت مرحله ی بیماری شد. لذا به نظر می رسد که بررسی این رژیم در مطالعات بزرگ تر و در کارآزمایی های فاز سه منطقی و ضروری است.
    کلیدواژگان: سرطان معده، شیمی درمانی نئواجوانت، رژیم EOX
  • سمیه اعلمی، وحید نیکویی، مهشید ایرانی، اعظم بختیاریان * صفحه 416
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت فلز روی (Zn) به عنوان یک عامل محیطی، در مطالعه حاضر، نقش آن در فشار خون و سیستم قلبی- عروقی بررسی شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تاثیر فلز روی بر روی فشارخون در سال های 1386 تا 1387 در 80 بیمار مبتلا به افزایش فشارخون اولیه (ایدیوپاتیک) و 80 فرد غیرمبتلا به فشارخون که به مرکز قلب تهران مراجعه کرده بودند، در هر دو جنس و چهار گروه سنی (50-41، 60-51، 70-61 و 80-71 سال) مورد بررسی قرار گرفت. پس از انتخاب افراد و گرفتن نمونه خون از آن ها، سطح پلاسمایی روی، توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت پلاسمایی فلز روی در گروه مبتلا به فشار خون، g/mlμ04/0±456/0 و در گروه غیر مبتلا، g/mlμ055/0±551/0 بود. تجزیه آماری نشان داد که میزان فلز روی به صورت معنی داری در گروه اول پایین تر از گروه دوم بود (05/0P≤). میانگین غلظت پلاسمایی روی در گروه مردان مبتلا به فشار خون، g/mlμ494/0 و در مردان غیر مبتلا، g/mlμ486/0 بود که تفاوت معنی داری مشاهده نگردید (05/0P>). میانگین غلظت پلاسمایی روی در گروه زنان مبتلا به فشار خون، g/mlμ415/0 و در زنان غیر مبتلا، g/mlμ596/0 بود که نشان گر اختلاف معنی داری بین دو گروه بود (001/0P). هم چنین بین غلظت پلاسمایی روی افراد مبتلا به فشار خون بالا و افراد غیر مبتلا، در گروه سنی 51 تا 60 سال، تفاوت معنی دار بود (05/0P)، اما در سایر گروه ها اختلاف معنی داری مشاهده نگردید (05/0P>).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان دهنده ارتباط چشمگیر بین کاهش سطح پلاسمایی روی و افزایش فشار خون در زنان و نیز در گروه سنی 51 تا 60 سال بود.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی، عروقی، فشار خون، روی، پلاسما، غلظت
  • حسین معصومی اصل، عبدالوهاب البرزی، بهمن پورعباس صفحه 423
    زمینه و هدف
    تست پوستی توبرکولین یکی از تست های در دسترس برای شناسایی عفونت سل نهفته می باشد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی میزان شیوع این عفونت در گروه کودکان کم تر در معرض خطر 15-1 ساله انجام شد.
    روش بررسی
    با یک مطالعه مقطعی به مدت شش ماه در سال 1388 تعداد 1289 دختر و پسر با نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای در 15 گروه از چهار منطقه شهرداری شیراز انتخاب شدند. شرایط ورود به مطالعه شامل سن 15-1 سال، سابقه معتبر واکسیناسیون BCG در بدو تولد، ایرانی، مقیم شیراز و سلامت جسمانی بود. مبتلایان به تب، نقص ایمنی و مصرف کنندگان دارو کنار گذاشته شدند. اندوراسیون 10 میلی متر و بیش تر مثبت تلقی شد.
    یافته ها
    شیوع عفونت سل نهفته در کودکان 15-1 ساله 5/4% برآورد شد. میزان شیوع در گروه سنی 5-1 ساله 5/3%، گروه 10-6 ساله 1/4% و در گروه 15-11 ساله 7/5% برآورد شد. بیش ترین میزان شیوع در 15 ساله ها 8/9% و کم ترین میزان در سه سالگی 2/2% بود. جنس در ابتلای به عفونت سل نهفته نقشی نداشت. تفاوت معنی داری از نظر شیوع عفونت سل نهفته در چهار منطقه شهرداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    کم ترین میزان شیوع این عفونت در مقایسه با سایر مطالعات در کشور مشاهده شد. با کاهش میزان عفونت سل نهفته در یک جامعه به ویژه افراد کم تر در معرض خطر، ارزش اخباری مثبت این تست کاهش می یابد که اغلب نتایج آن مثبت کاذب بوده و ناشی از واکنش های غیر اختصاصی و مایکوباکتریوم های محیطی می باشد. بنابراین تست مناسبی نبوده و نیازمند جایگزینی با تست های جدید می باشد.
    کلیدواژگان: عفونت سل نهفته، تست پوستی توبرکولین، کودکان، کم تر در معرض خطر
  • مسعود ثابتی، عبدالرضا ناصر مقدسی، مهدی آلوش، سید محمدحسن پاکنژاد صفحه 430
    زمینه و هدف
    وجود ضایعه حاد در تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI) مغز با پخش وزنی یا تصویرگیری دیفیوژن (Diffusion Weighted Imaging، DWI) در مبتلایان به حملات ایسکمیک گذرا (Transient Ischemic Attack، TIA) ارزش پیش گویی کننده برای وقوع سکته مغزی ایسکمیک بعدی در کوتاه مدت دارد. لذا شناخت ریسک فاکتورهایی که می توانند از لحاظ بالینی با وجود ضایعه در نمای DW مرتبط باشند، در رویکرد مناسب به بیماران مبتلا به TIA کمک کننده است. مطالعه ما به دنبال یافتن پاسخ آن است که مشاهده ضایعه در DWI بیماران دچار TIA با چه فاکتورهای بالینی در ارتباط است.
    روش بررسی
    پنجاه بیمار مبتلا به TIA به صورت متوالی، وارد مطالعه شدند. از تمام این بیماران شرح حال اخذ شد و آنان تحت معاینه کامل اعصاب و مطالعات آزمایشگاهی قرار گرفتند. از بیماران در فاصله زمانی حداکثر 72 ساعت، MRI مغز با نمای DW تهیه شد.
    یافته ها
    ضایعه حاد در 16% بیماران در نمای DW مشاهده شد. هم چنین، ارتباط معنی داری بین وجود ضایعه حاد در نمای DW با مدت زمان حمله (0003/0P=)، سابقه دیابت ملیتوس (02/0P=) و همراهی فلج یک طرفه صورت (008/0P=) مشاهده شد. سایر متغیرها چون سن، سابقه فشارخون، هیپر لیپیدمی، وجود TIA قبلی و نیز اختلال حسی، سردرد، سرگیجه و اختلال بینایی رابطه معنی داری با وجود ضایعه حاد در نمای DW نداشتند.
    نتیجه گیری
    از لحاظ بالینی، طول مدت علایم، وجود دیابت ملیتوس و نیز همراهی فلج یک طرفه صورت می تواند بیان گر احتمال بالاتری از وجود ضایعه حاد در نمای DW باشد که این به معنای آن است که خطر بیش تری برای ابتلا به استروک در کوتاه مدت وجود دارد.
    کلیدواژگان: ضایعات عروقی حاد مغز، MRI نمای DW، MRI مغز، حمله ایسکمیک گذرا، دیابت ملیتوس، فلج یک طرفه صورت
  • فیروزه ساجدی، روشنک وامقی، آدیس کراسکیان موجمباری، عباس حبیب اللهی، حمیدرضا لرنژاد، بهرام دلاور صفحه 436
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر، تهیه نسخه فارسی دارای اعتبار پرسش نامه های «سنین و مراحل»، به منظور جبران کمبود ابزارهای غربالگری اختلالات تکاملی در ایران، بود.
    روش بررسی
    مراحل ترجمه، بازترجمه، تعیین روایی صوری و محتوایی و تطبیق فرهنگی و زبانی برای پرسش نامه ها به ترتیب انجام شد. سپس یک مرحله پایلوت بر روی 100 والد ایرانی دارای کودکان 60-4 ماهه با نمونه گیری در دسترس در تهران در سال 1385 اجرا گردید تا میزان وضوح سوالات، تطابق فرهنگی و تشخیص سوالات مبهم یا ناقص مشخص گردد. به منظور تعیین پایایی بین آزمون گران، پرسش نامه ها توسط مادر و پدر 38 کودک تکمیل و با یک دیگر مقایسه شد. سپس برای تعیین خصوصیات روان سنجی آزمون، تعداد 555 کودک چهار تا 60 ماهه از مراکز بهداشتی- درمانی واقع در پنج منطقه شهر تهران، به صورت نمونه گیری مستمر یا تدریجی انتخاب شدند و آزمون برای ایشان اجرا گردید.
    یافته ها
    در مناسب سازی فرهنگی و زبانی که توسط یک تیم متخصص شامل چهار متخصص کودکان، یک روان- شناس، یک آسیب شناس گفتار و زبان، و یک روان سنج انجام شد، برخی تغییرات غیر قابل اجتناب بود. به طور تقریبی در تمامی گروه های سنی از 10 ماهگی به بعد در حیطه «ارتباط» تغییراتی داده شد که به طور عمده یا منشا زبانی یا فرهنگی داشتند. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه ها در مجموع 79/0 تعیین و روایی سازه پرسش نامه ها به روش تحلیل عاملی تایید شد. یک یافته مهم دیگر این مطالعه، دست یابی به میانگین نمرات تکاملی کودکان تهرانی بود.
    نتیجه گیری
    نسخه بومی سازی شده و فارسی پرسش نامه های «سنین و مراحل» دارای پایایی و روایی مناسب برای غربال گری اختلالات تکاملی در کودکان تهرانی می باشد.
    کلیدواژگان: استانداردسازی، اعتباریابی، تکامل، غربالگری
  • گزارش کوتاه
  • مهرداد آقایی، سیما صدیقی، ناصر بهنام پور، شرابه هزارخوانی، محسن جام شیر، آیلی آق، مهدیه شجاع صفحه 447
    زمینه و هدف
    یائسگی و بیماری آرتریت روماتویید، از عوامل تاثیرگذار در کاهش دانسیته استخوانی می باشند، این مطالعه با هدف بررسی شیوع پوکی استخوان و ارتباط آن با برخی عوامل در زنان یائسه مبتلا به آرتریت روماتویید انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر، در سال 1388، بر روی کلیه زنان یائسه مبتلا به آرتریت روماتویید بیمارستان آموزشی درمانی پنج آذر شهرستان گرگان انجام شد. اطلاعات لازم به وسیله پرسش نامه از پرونده های بیماران استخراج گردید.
    یافته ها
    در مجموع 98 زن یائسه مبتلا به آرتریت روماتویید مورد بررسی قرار گرفتند. متوسط مدت زمان یائسگی و متوسط مدت بیماری به ترتیب 39/9 و 13/5 سال بود. شیوع کلی استئوپروز 3/13% گزارش شد. سن، مدت یائسگی و مدت بیماری با تراکم استخوان رابطه معنی داری داشتند (05/0P<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر شیوع به نسبت بالای پوکی استخوان در مهره های کمری بیماران یائسه مبتلا به آرتریت روماتویید را تایید می کند
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، یائسگی، آرتریت روماتویید، دانسیته استخوانی
  • محمد فرهادی، آذردخت طباطبایی، مهدی شکرآبی، ثمیله نوربخش، شیما جوادی نیا، یاسر قوامی صفحه 452
    زمینه و هدف
    استافیلوکوک اورئوس سوپرآنتی ژن های زیادی ترشح می کند که در التهاب مخاط سینوس ها و ایجاد رینوسینوزیت مزمن نقش دارند. هدف این مطالعه، بررسی وجود این سوپرآنتی ژن ها در بافت پولیپ بینی مبتلایان به رینوسینوزیت مزمن و مقایسه آن با گروه کنترل بود.
    روش بررسی
    آنالیز بافت پولیپ بینی در 38 بیمار و نمونه مخاطی 14 کنترل از نظر وجود سوپرآنتی ژن های اگزوتوکسین A، B، C، D و TSST1 با روش RT-PCR و ELISA انجام شد.
    یافته ها
    در بررسی RT-PCR در 2/88% بیماران و 5/45% گروه کنترل حداقل یک سوپرآنتی ژن شناسایی شد که از نظر آماری اختلاف معنی داری دارد (03/0P=). در بررسی کلی از نظر سوپرآنتی ژن ها با روش ELISA در 100% بیماران و 5/35% گروه کنترل حداقل یک سوپرآنتی ژن شناسایی شد که از نظر آماری اختلاف معنی داری داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    نشان داده شد که بین سوپرآنتی ژن های استافیلوکوکی و پولیپ بینی و احتمال دخالت آن ها با پاتوژنز پولیپوز بینی ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: سوپرآنتی ژن
  • مطالعه موردی
  • مریم رزاقی آذر، فاطمه طباطبایی صفحه 457
    زمینه
    سندرم جیتلمن (Gitelman syndrome) بیماری نادر، با توارث اتوزوم مغلوب است که در سنین نوجوانی با اسپاسم و کرامپ عضلانی مکرر تظاهر یافته و با آلکالوز متابولیک، هیپوکالمی، هیپوکلسیوری و هیپومنیزیمی همراه می باشد. در این سندرم، موتاسیون ژن کد کننده NCCT وجود دارد که روی کانال (Sodium-Chloride Co-Transporter، NCCT) در لوله پیچیده دور اثر می گذارد و باعث اختلال الکترولیتی می گردد.
    معرفی بیمار: بیمار، پسر 10 ساله با شکایت گزگز انگشتان دست و پا و صورت و چنگ شدن دست ها از سه سال پیش از مراجعه به درمانگاه غدد بیمارستان حضرت علی اصغر ارجاع شد. در بررسی های انجام شده بیمار دارای آلکالوز متابولیک، هیپوکالمی، هیپوکلسیوری، دفع بالای منیزیم ادرار با منیزیم سرم نرمال و کلسیم، فسفر و فشارخون نرمال بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به علایم بالینی و آزمایشگاهی، بیمار مبتلا به سندرم جیتلمن بود و با درمان پتاسیم و منیزیم، علایم بالینی برطرف شد
    کلیدواژگان: سندرم جیتلمن، آلکالوز متابولیک، هیپوکالمی، هیپوکلسیوری، دفع بالای منیزیم ادرار
|
  • Hassanzadeh T., Barkhordari A Page 393
    Background
    Coronary heart disease (CHD) is a leading cause of death worldwide and hypertriglyceridemia and hypercholesterolemia are major risk factors for the disease. Considering the role of hyperlipidemia as the underlying cause of cardiovascular mortalities and morbidities, and the limited and conflicting results of studies on CETP gene polymorphisms in Iran, we aimed to study -971 G/A polymorphism of cholesterol ester transfer protein gene in patients with primary hyperlipidemia.
    Methods
    In this case-control study performed in Hamadan University of Medical Sciences (from May 2010 to April 2011), we recruited 200 patients with primary hyperlipidemia (total cholesterol >250 mg/dl and/or triglyceride >200 mg/dl) as the cases and 200 healthy individuals with normal cholesterol and triglyceride as the control group. Gene segments were replicated by polymerase chain reaction (PCR) and -971 G/A polymorphism genotypes were identified by RFLP technique. Subsequently, plasma CETP activity was measured enzymeatically by a kit in a fluorescence spectrometer.
    Results
    The allele and genotype frequencies were not significantly different (P>0.05) between the two groups (in the control group: AA 24%, GA 47% and GG 28.5% and in the case group: AA 18%, GA 51% and GG 31%). In the case group, homozygous individuals with A alleles (AA genotype) had greater cholesterol and HDL-c concentrations than those with other alleles (GG and GA). In both cases and controls, individuals with AA genotype had lower CETP concentrations.
    Conclusion
    We conclude that -971 G/A polymorphism in CETP gene promoter can affect lipid profile and alter CETP activity.
    Keywords: cholesteryl ester transfer protein, hyperlipidemia, polymorphism
  • Balali P., Soodi M., Saeidnia S Page 402
    Background
    Excessive accumulation of beta-amyliod peptide (Aβ), the major component of senile plaques in Alzheimer's disease (AD), causes neuronal cell death through induction of oxidative stress. Therefore, antioxidants may be of use in the treatment of AD. The medicinal plants from the Lamiaceae family have been widely used in Iranian traditional medicine. These plants contain compounds with antioxidant activity and some species in this family have been reported to have neuroprotective properties. In the present study, methanolic extract of seven plants from salvia and satureja species were evaluated for their protective effects against beta-amyloid induced neurotoxicity.
    Methods
    Aerial parts of the plants were extracted with ethyl acetate and methanol, respectively, by percolation at room temperature and subsequently, methanolic extracts of the plants were prepared. PC12 cells were incubated with different concentrations of the extracts in culture medium 1h prior to incubation with Aβ. Cell toxicity was assessed 24h after addition of Aβ by MTT assay.
    Results
    Satureja bachtiarica, Salvia officinalis and Salvia macrosiphon methanolic extracts exhibited high protective effects against Aβ induced toxicity (P<0.001). Protective effects of Satureja bachtiarica and Salvia officinalis were dose-dependent.
    Conclusion
    The main constituents of these extracts are polyphenolic and flavonoid compounds such as rosmarinic acid, naringenin, apigenin and luteolin which have antioxidant properties and may have a role in neuroprotection. Based on neuroprotective effect of these plants against Aβ induced toxicity, we recommend greater attention to their use in the treatment of Alzheimer disease.
    Keywords: alzheimer, β amyloid, Lamiaceae family, neurotoxicity
  • Samiei F., Maddah Safai A., Esmati E., Alibakhshi A., Mirai Ashtiani , Haddad P Page 410
    Background
    Gastric cancer is an important health problem across the world. Chemotherapy in combination with local treatment is the standard treatment for locally advanced gastroesophageal junction (EGJ) cancers. The purpose of this study was to evaluate response and tolerability to neoadjuvant regimen combining epirobicin, oxaliplatin and capecitabin (EOX) in locoregionally advanced gastric cancer.
    Methods
    We recruited 28 patients with histologically confirmed advanced gastric or EGJ adenocarcinoma in this study performed in the Cancer Institute of Imam Khomeini Hospital in Tehran, Iran in 2010-2011. Staging workup included chest and abdominal computed tomography (CT) scans, upper gastrointestinal endoscopy, endoscopic ultrasonography (EUS), measurement of carcinoembryonic antigen (CEA), complete blood cell count (CBC), and liver and renal function tests. After three treatment cycles with EOX regimen, we evaluated response to the neoadjuvant chemotherapy by performing endoscopic ultrasonography (EUS) and chest and abdominal CT scans.
    Results
    The mean age of the patients was 56.64±11.08 years (ranging from 37 to 78 years). Most patients were classified as having stage III (98.8%) cancer before chemotherapy while most were classified as stage II (57.14%) after the treatment. Only 28.5% of tumors were resectable before chemotherapy, but 82.1% of them were resectable upon the treatment. 75% of tumors were downstaged after chemotherapy.
    Conclusion
    Regarding the acceptable response and downstaging of tumors and low toxicity of EOX regimen in locoregionally advanced gastric cancer, evaluation of this regimen as a neoadjuvant chemotherapy in larger phase III clinical trials in Iranian patients would be both necessary and logical.
    Keywords: EOX regimen, gastric cancer, neoadjuvant chemotherapy
  • Aalami S., Nikoui V., Irani M., Bakhtiarian A Page 416
    Background

    There are conflicting reports about zinc, a trace element, in the pathogenesis of hypertension and other cardiovascular diseases. The aim of this study was to evaluate the role of zinc in high blood pressure.

    Methods

    We conducted this study on 80 patients with primary (idiopathic) hypertension and 80 normotensive people with similar age who attended to Tehran Heart Center between 2007 and 2008. We examined the effect of zinc concentration on blood pressure in both sexes in four age groups (41-50, 51-60, 61-70 and 71-80 years old). We measured plasma zinc concentration by atomic absorption.

    Results

    The mean plasma zinc concentrations were 0.456±0.04 µg/ml and 0.551±0.055 µg/ml in patients with hypertension and in normotensive people, respectively, (P≤0.05). Nevertheless, the mean plasma zinc concentrations were 0.494 µg/ml and 0.486 µg/ml in men with and without hypertension, respectively. The mean plasma zinc concentrations of women with and without hypertension, respectively were 0.415 µg/ml and 0.596 µg/ml, showing a significant difference between two groups (P≤0.001). Moreover, there was a significant difference in plasma zinc concentration between hypertensive and normotensive people in 51 to 60 years age group (P≤0.05), but difference were not significant between other age groups.

    Conclusion

    The results of this study revealed the relationship between the decrease in plasma zinc concentration and increase in blood pressure in women and in the men aged 51 to 60 years.

    Keywords: cardiovascular diseases, concentration, hypertension, plasma, zinc
  • Masoumi Asl H., Alborzi A., Pourabbas B Page 423
    Background
    Tuberculin skin test (TST) is a readily available test for the diagnosis of latent tuberculosis infection (LTBI). This study was designed to evaluate LTBI in low-risk children aged 1-15 years.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in Shiraz, Iran, over six months during 2009. Totally, 1289 boys and girls were selected by stratified multistage random sampling from four municipality areas before allocating them to 15 groups. Inclusion criteria included age 1-15 years, documented history of BCG vaccination at birth, Iranian nationality and a healthy state of being. Children with acute febrile diseases, immunosuppression, on medication and immigrants were excluded. We considered a TST ≥ 10 mm of induration as positive.
    Results
    The prevalence of LTBI in 1-15 years old children was 4.5%. The percentage was 3.5% in 1-5 year old, 4.1% in 6-10 year old and 5.7% in 11-15 year old children. The highest rate of infection was 9.8% in 15 year olds and the lowest was 2.2% in 3-year old children. Gender had no effect on LTBI rate. There is no significant difference of LTBI prevalence between four municipality areas.
    Conclusion
    The prevalence of LTBI in this study was lower in comparison with other studies performed in Iran. Positive predictive value of TST decreases in low endemic areas for tuberculosis, especially in low-risk groups; therefore, most positive results are false-positive created by nonspecific reactions and infection with environmental mycobacteria. Hence, there is a need for new diagnostic tools that are easy and cost-effective.
    Keywords: children, latent tuberculosis infection, low risk group, tuberculin test
  • Sabeti M., Naser Moghadasi A., Aloosh M., Paknejad Sm, Toghae M Page 430
    Background
    Finding an acute brain lesion by diffusion-weighted (DW) MRI upon an episode of transient ischemic attack (TIA) is a predictor of imminent stroke in the near future. Therefore, exploring risk factors associated with lesions in DW-MRI of the brain is important in adopting an approach to TIA management. In the current study, we tried to determine the risk factors associated with lesions in DW-MRI of the brain in patients experiencing TIA episodes.
    Methods
    Fifty patients with TIA were recruited consecutively in Sina Hospital, Tehran, Iran, over a 6-month period between July 2008 and January 2009. All of the patients underwent a complete neurological examination and laboratory tests. Brain DW-MRIs were performed for all the patients within 72 hours of a TIA episode.
    Results
    DW-MRI revealed an acute lesion in 16% of the participants. There was a significant correlation between presence of an acute lesion in DW-MRI and TIA duration, history of diabetes mellitus and presence of unilateral facial palsy (P=0.0003, P=0.02 and P=0.008, respectively). Other variables such as age, hypertension, hyperlipidemia, past history of TIA, headache, vertigo, and sensory or visual disturbances had no significant relation with the presence of an acute lesion in DW-MRI.
    Conclusion
    Duration of TIA, presence of diabetes mellitus and unilateral facial palsy are risk factors for an acute lesion in DW-MRI, meaning that patients with such risk factors are at risk for stroke in the near future.
    Keywords: acute, brain, diabetes mellitus, diffusion, weighted MRI, facial palsy, lesion, transient ischemic attacks, unilateral, vascular
  • Sajedi F., Vameghi R., Kraskian Mojembari A., Habibollahi A., Lornejad H., Delavar B Page 436
    Background
    The aim of this study was to provide a valid Persian version of the Ages and Stages Questionnaires, in order to compensate the lack of developmental screening tools in Iran.
    Methods
    Forward and backward translation, face and content validity determination, and cultural and linguistic adaptation of the questionnaires were performed, consecutively. Next, a pilot study was carried out on 100 Iranian parents of 4- to 60-month-old children, recruited by consecutive sampling in Tehran, Iran during the year 2006 to determine the degree of clarity for each item and explore cultural adaptations. In order to determine inter-rater reliability, we had parents of 38 children complete the questionnaires. For determining the psychometric properties of the tests, we later recruited a representative sample of 555, 4- to 6-year-old children by consecutive sampling from health care centers in five main geographical areas in Tehran.
    Results
    Performing cultural and lingual adaptations, our expert team made some inevitable changes to the questionnaires. Almost in all age groups older than 10 months, cultural or linguistic changes were made in items in the “communication” domain. Overall, the questionnaires’ Cronbach alpha was 0.79. The constructive validity of the tests was also satisfactory. Another important finding was determination of the children’s developmental mean scores.
    Conclusion
    The culturally adapted Persian copies of the Ages and Stages Questionnai-res have proper validity and reliability for being used as developmental screening tools for children in Tehran.
    Keywords: development, screening, standardization, validation
  • Aghaei M., Sedighi S., Behnam Pour N., Hezar Khani Sh, Jamshir M., Agh A., Shojaa M Page 447
    Background
    Low bone mass is a serious health problem mostly seen in postmeno-pausal women with rheumatoid arthritis. The purpose of this study was to determine the prevalence of osteoporosis and some related risk factors in postmenopausal women with rheumatoid arthritis.
    Methods
    The data for this descriptive analytical study was extracted from the medical records of 98 postmenopausal women with rheumatoid arthritis who had attended the 5th of Azar Teaching Hospital affiliated to Gorgan University of Medical Sciences, in Iran, in 2009.
    Results
    The mean durations of menopause and rheumatoid arthritis were 9.39 and 5.13 years, respectively. The overall prevalence of osteoporosis was 13.3%. We found a significant correlation between age, disease duration, and duration of menopause with bone mineral density (P<0.05).
    Conclusion
    Our results indicate a high prevalence of osteoporosis at the lumbar spine of postmenopausal women with rheumatoid arthritis.
    Keywords: bone mineral density, osteoporosis, postmenopausal, rheumatoid arthritis
  • Farhadi M., Tabatabaee A., Shekarabi M., Noorbakhsh S., Javadi Nia Sh, Ghavami Gh Page 452
    Background
    Staphylococcus aureus secretes numerous superantigenes which trigger the inflammatory mechanisms of sinus mucosa and cause chronic rhino-sinusitis. This study was designed to evaluate the role of staphylococcus aureus superantigens in polyp tissues of patients with chronic rhino-sinusitis in comparison with a control group.
    Methods
    Polyp tissue samples of 28 patients and mucosal specimens of 19 healthy individuals were evaluated for staphylococcus aureus bacterium superantigens, exotoxins A, B, C and D and TSST-1 with RT-PCR and ELISA methods Rasoul Akram Hospital during 2 years.
    Results
    Polymerase chain reaction (PCR) results revealed that 88.2% of the patients and 45.5% of the controls had at least one type of superantigen (P=0.03). Evaluation of superantigens using ELISA method showed presence of at least one type of superantigen in the nasal samples of all patients and in 35.3% of the controls (P<0.001).
    Conclusion
    A relationship between staphylococcal superantigens and nasal polyps is concluded from this study which indicates the probable role of these superantigens in the pathogenesis of nasal polyposis.
    Keywords: ELISA, RT, PCR, superantigens
  • Razaghy, Azar M., Tabatabaei F Page 457
    Background
    Gitelman syndrome is a rare autosomal recessive disorder that typically presents with recurrent muscle cramps, carpopedal spasms, hypokalemic metabolic alkalosis, hypocalciuria and hypomagnesemia and high urine magnesium during adolescence. Mutation in the gene encoding for sodium chloride co-transporter in distal convoluted tubule causes electrolyte imbalance.
    Case Presentation
    We present a 10-year-old boy complaining of carpopedal spasms, tingling of fingers and facial parestesia for three years prior to his admission in endocrinology clinic of H. Ali-Asghar Pediatric Hospital. The patient had metabolic alkalosis, hypokalemia, hypocalciuria, increased urine fraction excretion of Mg, serum magnesium of 1.8 mg/dl, normal serum calcium and phosphorus and normal blood pressure. His clinical manifestations recovered after potassium and magnesium administration.
    Conclusion
    A patient with Gitelman syndrome with normal serum Mg. is presented.
    Keywords: Gitelman syndrome, hypocalciuria, hypokalemia, high urine Mg, metabolic alkalosis