فهرست مطالب

تاکسونومی و بیوسیستماتیک - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1391)

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور علی آبادیان، نیلوفر علایی کاخکی، جمشید درویش صفحات 1-12
    همتافت گونه جغد انباری (Tyto alba) گونه ای جهان گستر است و تغییرات ریختی قابل توجهی را نشان می دهد. این تغییرات زیاد ریختی و جغرافیایی سبب شده است که گونه جغد انباری دارای زیرگونه های متعددی در سرتاسر جهان باشد. با وجود این، هنوز مطالعات گسترده ای در مورد این گونه انجام نشده است. در این مطالعه، تعیین توالی ژن میتوکندریایی غیر کدینه (16S rRNA) به طول 569 نوکلئوتید برای 40 نمونه از جغد انباری از سراسر جهان انجام شد. این احتمال که زیرگونه های جغد انباری دنیای جدید از زیرگونه های آن در دنیای قدیم متمایز شده باشند بررسی شد. اطلاعات حاصل از تحلیل درخت های میانبرترین (Maximum Parsimony)، محتمل ترین (Maximum Likelihood) و بیزین (Baysian) نشان دهنده وجود دو تبار مجزای دنیای قدیم با نام T. alba و دنیای جدید با نام T. furcata است. میزان تنوع ژنتیکی بین تبارهای دنیای قدیم و دنیای جدید، 8/3 درصد است. با توجه به نتایج به دست آمده، این احتمال وجود دارد که زیرگونه های دنیای جدید و قدیم از نظر ژنتیکی جدا بوده و فاقد تبادل ژنتیکی باشند که مبتنی بر حضور دو گونه جغرافیایی جدا در این همتافت گونه با زیرگونه های متعدد است.
    کلیدواژگان: فیلوژنی (تبارزایی)، جغد انباری، DNA میتوکندری، رمزنگار مولکولی DNA، rRNA 16S
  • سید محمد مهدی حمدی، مصطفی اسدی، علیرضا ایرانبخش، مریم ملک لو، مصطفی عبادی صفحات 13-22
    جنس Typha در ایران دارای 12 گونه است، از این تعداد دو گونه بوم زاد ایران هستند. هدف از این تحقیق، بررسی و مقایسه ساختار تشریحی گونه های جنس Typha و ارزیابی این صفات در تاکسونومی جنس مورد مطالعه است. در این تحقیق، ساختار تشریحی برگ با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته، صفات تشریحی برای هر گونه شرح داده شده است. مشخص شد که صفات تشریحی مختلف برگ در بین گونه ها متغیر بوده و گونه های این جنس را می توان به کمک این صفات از یکدیگر جدا نمود. تصاویر رنگی برای هر گونه، همچنین صفات ثابت و متغیر، جدول های نشان دهنده صفات جدا کننده گونه ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: Typhaceae، Typha، خصوصیات تشریحی، ایران
  • سرور رحمانیان، محمدرضا رحیمی نژادرنجبر صفحات 23-32
    تعداد 58 جمعیت از دو گونه Eremopoa persica و E. songarica متعلق به خانواده Poaceae از طایفه Festuceae (Poacea) از لحاظ ریخت شناسی در ایران بررسی شد، همچنین، عدد کروموزومی 7 جمعیت شمارش شد که اعداد میتوزی شمارش شده 14n=2 و 21n=2 برای E. persica و 28n=2 برای E. songarica در سه سطح دیپلو-، تریپلو- و تتراپلوئید مشاهده شد. بر اساس مشاهدات حاصل پیشنهاد گردید که دو گونه معرفی شده Eremopoa persica و E. songarica به عنوان دو واریته در گونه E. persica در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: Eremopoa، ریخت شناسی، عدد کروموزومی، ایران
  • نرگس فاطمی، فریده عطار*، محمد ضعیفی زاده، بهنام حمزه ای، محمدحسن عصاره صفحات 33-46

    در این بررسی، صفات ریخت شناسی و ریزریخت شناسی در فرم-سری های گونه Rosa canina L. مطالعه شد. در این گونه، به علت پراکنش وسیع و پتانسیل بالای هیبریداسیون با سایر گونه های این جنس، یافتن صفت ریخت شناسی ثابت برای شناسایی آن مشکل است. 30 صفت ریخت شناسی و 31 صفت تشریحی و ریزریخت شناسی مطالعه شد که با توجه به تنوع زیاد صفات، مخصوصا چهار صفت: کرک برگچه، کرک دمگل، غده برگچه و غده دمگل، این گونه به هشت فرم-سری در ایران طبقه بندی شد. نتایج حاصل از بررسی صفات تشریحی و گرده ای و تحلیل داده های آماری با نرم افزارهای SPPS و NTsys نشان داد که صفات تشریحی، ریخت شناسی و ریزریخت شناسی صفات با ارزشی برای جدا کردن این فرم-سری ها از یکدیگرند.

    کلیدواژگان: تحلیل آماری، ریخت شناسی، صفت تشریحی، صفت گرده ای، Rosa canina
  • حمید درویش نیا، مهدی دهقانی کاظمی، امیر حسین فرقانی*، امیر ارسلان کاویانی فرد صفحات 47-60

    در این مطالعه، فلور منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ در استان ایلام مورد بررسی قرار گرفت. این منطقه در طول 46 درجه و 18 دقیقه تا 46 درجه و 37 دقیقه شرقی و عرض 33 درجه و 26 دقیقه تا 33 درجه و 45 دقیقه شمالی واقع شده است. طبق روش مرسوم مطالعات فلوریستیک، گیاهان از منطقه نامبرده جمع آوری، شناسایی و در هرباریوم دانشگاه پیام نور ایلام قرار داده شدند. این مطالعه نشان داد که در منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ 52 تیره، 156 جنس و 231 گونه گیاهی وجود دارد. بزرگترین تیره، Compositae با 18 جنس و 29 گونه و بزرگترین جنس Astragalus از تیره Fabaceae با 11 گونه است. شکل های زیستی گیاهان منطقه طبق روش رانکایر شامل 9 درصد فانروفیت، 13 درصد کریپتوفیت، 42 درصد همی کریپتوفیت، 4 درصد کامفیت و 32 درصد تروفیت است. درصد بالای عناصر ایرانی-تورانی، نشان می دهد که منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ به این فیتوکوریون تعلق دارد. همچنین، این مطالعه تنوع گونه ای بالا و غالبیت بارز گیاهان همی کریپتوفیت را نشان داد که احتمالا ناشی از ارتفاع بالا و سرمای شدید حاکم بر منطقه در فصل نامساعد است. همچنین وفور گونه های تروفیت هم به ارتفاع منطقه و هم تخریب های شدید و آشکار ناشی از چرای مفرط، قطع درختان توسط دامداران و هم جواری آن با شهر ایلام مرتبط است.

    کلیدواژگان: ایلام، شکل زیستی، فلور، مانشت و قلارنگ
  • اکرم کاوه، شاهرخ کاظم پور اوصالو صفحات 61-68
    در این مطالعه، تحلیل تبارزایی (کلادیستیک) صفات ریخت شناسی با استفاده از 21 صفت و 26 تاکسون شامل 19 گونه از Ebenus، دو گونه از Taverniera، دو گونه از جنس Onobrychis و دو گونه از جنس Hedysarum به عنوان درون گروه و Alhagi persarum به عنوان برون گروه در بازسازی فیلوژنی انتخاب شدند. روش بیشینه صرفه جویی (maximum parsimony) تعبیه شده در نرم افزار PAUP* با استفاده از جستجوی ابتکاری برای این تحلیل استفاده شد. تحلیل ماتریس داده ها با چهار بار وزن دهی مجدد صفات با استفاده از شاخص Rescaled Consistency، 50 تا کوتاه ترین درخت به طول 88/17، شاخص پایداری برابر با 709/0 و شاخص نگهداری برابر با 901/0 ایجاد کرد. داده های حاصله نشان دادند که Ebenus تک تبار است و هیچ یک از بخشه های Ebenidium و Euebenus، تک تبار نیستند. E. cretica و E. stellata شاخه هایی هستند که به دنبال آنها تباری متشکل از بقیه اعضای این جنس قرار گرفته است. همچنین، Onobrychis و Hedysarum با حمایت بالایی با Ebenus قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، فیلوژنی (تبارزایی)، Ebenus، Fabaceae و Hedysareae
  • مصطفی نعمتی پیکانی، نسترن جلیلیان صفحات 69-78
    در این تحقیق که به منظور جمع آوری و شناسایی گیاهان دارویی استان کرمانشاه صورت گرفت، ابتدا از فهرست فلوریستیک استان کرمانشاه اسامی گیاهانی که در منابع علمی به عنوان گیاه دارویی ذکر گردیده اند و همچنین نشانی محل جمع آوری و نقاط پراکنش آنها در استان کرمانشاه استخراج گردید. سپس بر اساس نقشه های توپوگرافی و نشانی های استخراج شده به رویشگاه های گیاهان دارویی مذکور مراجعه شد و پس از جمع آوری آنها بر اساس روش های مرسوم تاکسونومیک، از آنها نمونه های هرباریومی تهیه شد. برای هر نمونه گیاه جمع آوری شده ویژگی های رویشگاه شامل: نشانی محل جمع آوری، ارتفاع محل رویش از سطح دریا و سایر ویژگی های بوم شناختی محل جمع آوری یادداشت گردید. علاوه بر این، اطمینان از صحت تطابق نمونه های جمع آوری شده با فهرست گیاهان دارویی استخراج شده، شناسایی و نام گذاری آنها با استفاده از منابع لازم انجام گرفت. اطلاعات جمع آوری شده در مورد هر گونه دارویی در فرم های الصاقی به نمونه هرباریومی آنها ثبت شد. اشکال زیستی گیاهان دارویی شناسایی شده بر اساس روش Raunkiaer (1934) تعیین گردید. در مجموع، 208 گونه دارویی از 198 جنس و 72 خانواده شناسایی شد.
    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، شناسایی، گیاهان دارویی
  • منا حسینی راد، گیتی امتیازی، زرین دخت امامی، قاسم غفاری صفحات 79-89
    بالکینگ (یا حجیم شدن لجن)، شناور شدن توده های لجن، در اثر رشد بیش از اندازه باکتری های رشته ای و یا غیر رشته ای در فرآیند تصفیه پساب است که کاهش کیفیت فرآیند تصفیه و جریان خروجی را به دنبال دارد. با توجه به این که ازدیاد نوکاردیوفرم ها (Nocardioforms) و Beggiatoa به ترتیب نشانه وجود ترکیبات روغنی بالا و وجود گوگرد در سیستم است، با شناسایی باکتری های غالب بالکینگ کننده، می توان به عوامل ایجاد آن پی برد و به راهکارهایی جهت کنترل اختصاصی بالکینگ دست یافت. در این مطالعه، شناسایی باکتری های بالکینگ کننده، در واحد بازیافت آب پالایشگاه نفت اصفهان، با استفاده از روش های میکروسکوپی و تهیه اسلاید پنهان انجام شد. اسلاید پنهان، تکنیکی مفید برای تحلیل نمونه های محیطی است که در آن، یک لام میکروسکوپی درون نمونه محیطی مورد نظر قرار می گیرد. در این روش می توان با استفاده از یک پوشش ژلاتینی اختصاصی نازک بر روی لام، گرایش به سوی تجمع انتخابی باکتری های نمونه را تحریک نمود. با مطالعه میکروسکوپی لام ها، تشخیص باکتری ها بر اساس خصوصیات ریخت شناسی و واکنش آنها به رنگ آمیزی های گوناگون انجام شد و نوکاردیافرم ها و Nostocoida limicola به عنوان باکتری های رشته ای غالب شناسایی شدند. Nostocoida limicola در گروه پلانکتومایست های زائده دار قرار دارد. در این پژوهش، برای نخستین بار طی مطالعات میکروسکوپی اسلاید پنهان شکل زائده دار این باکتری به وضوح مشاهده گردید. همچنین روابط معنی داری میان غلبه این باکتری ها و شرایط بهره برداری سیستم یافت شد که بر مبنای آنها، می توان به روش هایی برای کنترل اختصاصی بالکینگ دست یافت.
    کلیدواژگان: اسلاید پنهان، حجیم کننده لجن رشته ای، پالایشگاه نفت اصفهان، روش میکروسکوپی، نوکاردیافرم ها (Nocardioforms، Nostocodia limicola)
|
  • Mansour Aliabadian, Niloufar Alaee Kakhky, Jamshid Darvish Pages 1-12
    The Barn owl، Tyto alba (Scopoli، 1769)، occurs worldwide and shows a considerable amount of morphological and geographical variations، leading to the recognition of many subspecies throughout the world. Yet، no comprehensive study has not been done on this species. Data from mitochondrial gene (16S Ribosomal RNA (16S)) with 569 bp length were analyzed for 41 individuals around the world. Maximum likelihood (ML)، maximum parsimony (MP) and Bayesian analysis showed two distinct clades including alba clad (old world) and furcata clad (new world). The amount of genetic variation within each of these clades ranged from 0. 5-1. 7 but variation between clades was 3. 7. This data may suggest that Barn owls of the Old World may be a separate species from those of the New World.
    Keywords: Phylogeny, Tyto alba, mtDNA, DNA barcoding, 16S rRNA
  • Seyed Mohammad Mehdi Hamdi, Mostaf Assadi, Alireza Iranbakhsh, Maryam Malekloo, Motafa Ebadi Pages 13-22
    The genus Typha L. (Typhaceae)، comprising 12 species in Iran، among which two species are endemic flora of Iran. The main purpose of this study was to analyze anatomical characters of the members of the genus and also evaluating the systematical efficiency of these features. The leaf anatomy of the genus Typhaceae in Iran was studied by light microscopy and it was discussed as well. Differences of various anatomical characters between species were considered. The results obtained from this research work confirmes the usefulness of leaf anatomy characters for identification of the most of the species. Species were easily separated from each other by means of morphological and anatomical characters. In addition to providing a list of variable and constant species characters، tables showing the species distinguishing characters as well as anatomical photos of the species were presented.
    Keywords: Typhaceae, Typha, Anatomical characters, Iran
  • Sorour Rahmanian, Mohammad Reza Rahiminejad Ranjbar Pages 23-32
    A total of 58 accessions of Eremopoa persica and E. songarica belongigng to the family Poaceae and tribe Festuceae (Poacea) were morphologically studied. Three polidy levels diplo، triplo and tetraploid were counted from chromosome number counting of 7 accessions of the root tips as: 2n=14 and 21 for E. persica and 2n=28 for songarica. Based on the results of this study it could be suggested that the two Eremopoa species (E. persica and E. songarica) might to be considered as two varieties of E. persica.
    Keywords: Eremopoa, Morphology, Chromosome number, Iran
  • Nargess Fatemi, Farideh Attar, Mohammad Zaeifizadeh, Behnam Hamzehee, Mohammad Hassan Assareh Pages 33-46

    In this study، the morphological and micromorphological characters in form-series of species Rosa canina were considered. In this species، it is difficult to find constant morphological features due to its wide distribution and high potential for hybridization with other species of this genus. Therefore، 30 morphological and 31 micromorphological characters were studied. Regarding high variable of features specially four characters indumentum leaflet، pedicle، glandular leaflet and pedicle، this species was classified into 8 groups. Anatomical، micromorphological and statistical studies with SPSS and NTsysb softwares showed that these characters were valuable to separate these form-series from each other.

    Keywords: Statistical analysis, Morphology, Anatomical character, Pollen character, Rosa canina L
  • Hamid Darvishnia, Mehdi Dehghani, Amir Hossein Forghani, Amir Arsalan Kavyani Fard Pages 47-60

    In this study، flora of the protected area of Manesht and Qalarang in Ilam province، was surveyed. The area was located in 46° 18´ E to 46° 37´ E and 33° 26´ N to 33° 45´ N. The method of plant study was classical method of taxonomic studies. Using different botanical references and differerent flora، collected plants were identified as families، genera and species، herbarium specimens are deposited in herbarium of Payame Noor University of Ilam. It was shown that there were 52 families، 156 genera and 231 plant species in this area. The largest family was Compositae with 18 genera and 29 species، and the largest genus was Astragalus (Fabaceae) with 11 species. According to Raunkiaer، life forms of the studied plants were categorized as: Hemicryptophytes (42%)، Therophytes 32%، Cryptophytes 13%، Phanerophytes 9% and Chamaephytes 4%. High percentage of Irano-Touranian elements indicated that the area belonged to this phytochorion. This study also showed high species richness and palpable predominance of Hemicryptophytes which probably resulted from high elevation and cold climate encompassing the area. Also، high abundance of Throphytes species was probably due to high elevation and severe destruction of habitat، over-grazingand contiguity to the city of Ilam.

    Keywords: Ilam, Life form, Flora, Manesht, Qalarang
  • Akram Kaveh, Shahrokh Shahrokh Kazempour Osaloo Pages 61-68
    In this study، cladistic analysis of characteristics morphological dataset using 21 characters for 26 taxa، including 19 taxa of Ebenus، 2 taxa of Taverniera، 2 taxa of Onobrychis and 2 taxa of Hedysarum as ingroups plus Alhagi persarum as an outgroup were chosen in phylogenetic analyses. Maximum parsimony approach as implemented in PAUP* with a heuristic search was employed. Fifty shortest trees with L=17. 88 steps and a CI=0. 709 and an RI=0. 901 were generated. The analysis revealed that Ebenus was monophyletic. None of its multi-specific sections، Ebenidium and Euebenus، were monophyletic. E. cretica and E. stellata were basalmost branches that followed by a clade consisting of the remaining species. Onobrychis and Hedysarum were strongly allied with Ebenus.
    Keywords: Morphology, Phylogeny, Ebenus, Fabaceae, Hedysareae
  • Mostafa Nemati Paykani, Nastaran Jalilian Pages 69-78
    In order to collect and determine medicinal plants of Kermanshah province، at first a list of medicinal plants and their localities was prepared based on the floristic list of the Kermanshah province mentioned as medicinal plants in the related references. Then، stands of the mentioned medicinal plants were referred according to the topographic maps and the extracted localities and after collecting medicinal plant specimens، herbarium specimens were prepared based on the traditional taxonomic methods. For each collected plant specimen، habitat characteristics including locality، altitude (elevation above sea level) and the other ecological characteristics of each location were recorded. Furthermore، local names and usable parts were recorded for each species including their local usage. To reassure accordance of the collected specimens with the prepared list of the medicinal plants، their identification and determination were carried out by the present related references. Collected information about each medicinal plant species was recorded in the form attached to the related herbarium specimen. The life forms of the determined medicinal plants were determined based on the Raunkiaer method. Altogether 208 medicinal species belonging to 198 genera and 72 families were determined.
    Keywords: Kermanshah province, Determination, Medicinal plants
  • Mona Hosseini Rad, Giti Emtiazi, Zarrindokht Emami, Ghasem Ghaffari Pages 79-89
    Bulking is the floation of sludge flocculent due to excessive growth of filamentous or non filamentous microorganisms in the process of wastewater treatment that can lead to further deterioration of treatment process and effluent quality. Nocardiaforms and Beggiatoa build-up are due to presence of excess oil component and sulfur in the system، respectively. Hence by identifying the main cause of bulking bacteria، we can recognize its formation and finding solutions to specific bulking control. This study was carried out to identify the main microorganisms responsible for the bulking at Isfahan oil refinery water recycling unite by using microscopical methods and buried (or contact) slide technique. Buried slide is a useful technique to analyze environmental samples in which a microscope slide is embedded in an expected sample. The contact slide method might have a bias toward selective colonization by using specific thin agar cover on the slide. By microscopic studying of different slides، identification of filamentous bacteria was carried out based on morphological characteristics and their reaction to different staining. Dominant filamentous bacteria were identified as nocardioforms actinomycete and Nostocoida limicola. Nostocoida limicola belongs to the genetic category of the budding Planctomycete. For the first time، the budding formations of these bacteria were clearly seen in contact slides in this study. Furthermore some relationships were found between the dominance of these bacteria and the conditions of the wastewater treatment plant، which based on them، the methods to specific bulking control could be obtained.
    Keywords: Buried slide, Filamentous bulking, Isfahan oil refinery, Microscopical method, Nocardioforms, Nostocodia limicola