فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 10 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نصرت الله نجفی، المیرا سرهنگ زاده صفحات 1-15
    شوری و غرقاب از مهمترین تنش های غیرزیستی محدود کننده رشد و عملکرد گیاهان در دنیا می باشند. این دو تنش می توانند به طور هم زمان رخ داده و بر رشد گیاهان از جمله ذرت اثر تجمعی داشته باشند. در یک آزمایش گلخانه ای، تاثیر شوری کلرید سدیم و غرقاب شدن خاک و اثر متقابل آنها بر ویژگی های رشد ذرت علوفه ای (Zea mays L.) رقم سینگل کراس 704 مطالعه گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار، شامل مدت غرقاب شدن خاک در پنج سطح (صفر، 2، 4، 8 و 20 روز) و شوری عصاره اشباع خاک در چهار سطح (11/0، 2، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) انجام گردید. نتایج نشان داد که تاثیر شوری بر وزن تر و خشک ریشه و بخش هوایی، نسبت وزن تر بخش هوایی به وزن تر ریشه، شاخص کلروفیل برگ ها و ارتفاع گیاه معنی دار بود. با افزایش سطح شوری، وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه، شاخص کلروفیل و ارتفاع گیاه کاهش یافتند. تاثیر مدت غرقاب بر وزن تر و خشک بخش هوایی و شاخص کلروفیل برگ ها معنی دار بود، ولی بر وزن تر و خشک ریشه، نسبت وزن تر بخش هوایی به ریشه و ارتفاع گیاه معنی دار نبود. با افزایش مدت غرقاب شدن خاک، وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه، نسبت وزن تر بخش هوایی به ریشه، شاخص کلروفیل و ارتفاع گیاه به طور معنی داری کاهش یافتند. اثر متقابل غرقاب و سطوح شوری بر وزن تر بخش هوایی و شاخص کلروفیل برگ ها معنی دار بود، ولی بر سایر ویژگی های تعیین شده معنی دار نبود. بیشترین وزن تر بخش هوایی در تیمار شاهد و کمترین آن در سطح شوری 8 دسی زیمنس بر متر و 20 روز غرقاب به دست آمد. بخش هوایی ذرت نسبت به تنش های غرقاب و شوری حساس تر از ریشه ها بود. نتایج نشان داد که حتی دوره های کوتاه غرقاب شدن خاک (2 روز) بر ویژگی های رشد ذرت علوفه ای اثر طولانی مدت داشتند.
    کلیدواژگان: تنش، ذرت، کلروفیل، شوری، غرقاب
  • سمیرا باغبان طبیعت، میرحسن رسولی صدقیانی صفحات 17-32
    امروزه برای ارزیابی کارآیی تغذی های گیاهان تاکید زیادی بر استفاده از بسترهای بدون خاک در کشتهای گلخانه ای می شود. به منظور بررسی کارآیی جذب و مصرف روی در ارقام مختلف گندم، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل و در سه تکرار اجرا گردید. به منظور بررسی کارآیی جذب روی (ZACE)، کارآیی مصرف روی (ZUTE)، کارآیی روی محاسبه شده (CZE) و روی کارآیی اندام هوایی(SZE)، 20 رقم مختلف گندم (داراب، هیرمند، بیات، کاوه، نوید، دز، شعله، گلستان، آریا، آزادی، رسول، مرودشت، اترک، اینیا، کرج1، کرج 2، مغان1، شیراز، نیک نژاد، هامون) در بستر شنی با محلول غذایی حاوی 5 میلی-گرم روی بر کیلوگرم (+Zn) و فاقد روی (-Zn) کاشته شدند. نتایج نشان داد که ارقام گندم از نظر روی کارآیی (ZE) و کارآیی جذب و مصرف روی در ریشه و شاخساره متفاوت بودند. رقم هامون بیشترین ZE و رقم هیرمند کمترین ZE را در بین ارقام دارا بودند. ZACE در شاخساره رابطه معنی داری با ZE ارقام گندم داشت. به طوری که در رقم روی کارآی هامون، ZACE در شاخساره بیشتر از رقم غیرکارآی هیرمند بود. ارقام نوید (67/3%) و اینیا (98/3%) کمترین و رقم مرودشت (58/10%) بیشترین ZUTE در شاخساره را به خود اختصاص دادند. نتایج نشان داد که بین ZE و CZE رابطه معنی دار (01/0P<) وجود داشت. ارقام مرودشت (643%) و آریا (158%) به ترتیب بیشترین و کمترین CZE را در بین سایر ارقام به خود اختصاص دادند. به طور کلی، در محیطهای گلخانه ای می توان با استفاده منظم از محلول های غذایی و ایجاد یک محیط یک نواخت، بسیاری از نیازهای مربوط به جداسازی و انتخاب ژنوتیپ های گیاهی مقاوم به کمبود روی را برطرف کرد.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ گندم، روی کارآیی، کارآیی روی محاسبه شده، محلول غذایی
  • آذین ارچنگی، محمود خدامباشی، عبدالرحمان محمدخانی صفحات 33-41
    با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی زراعی مطلوب برای کشاورزی، شناسایی گیاهان مقاوم به شوری از جمله شنبلیله، که یکی از گیاهان مهم دارویی محسوب می شود، از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی روی سه توده شیرازی، هندی و یزدی گیاه شنبلیله با پنج سطح شوری کلرید سدیم (صفر، 40، 80، 120 و 160 میلی مولار) و 3 تکرار به صورت هیدروپونیک در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد انجام شد. نتایج حاصل حاکی از کاهش ارتفاع بوته، طول ریشه، وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه و تعداد برگ با افزایش غلظت شوری بود. هم چنین با افزایش سطح شوری، میزان یون سدیم در اندام هوایی گیاه افزایش یافت، در صورتی که میزان یون های Ca2+ و +K و نسبت های +Ca2+/Na و K+/Na+ در اندام هوایی کاهش نشان دادند. توده یزدی دارای بیشترین مقدار ارتفاع بوته (1/20 سانتی متر)، وزن خشک اندام هوایی (94/1 گرم در بوته) و تعداد برگ (4/13 عدد در بوته) بود. حال آن که بیشترین میانگین یونهای Ca2+ و +K و هم چنین نسبت های +Ca2+/Na و K+/Na+ به توده شیرازی تعلق گرفت. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، به نظر میرسد بتوان از توده شیرازی به عنوان توده حاوی ژن های مقاومت به شوری برای اصلاح ارقامی با پتانسیل عملکرد زیاد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقاومت به شوری، تجمع یونی، نسبت پتاسیم به سدیم، نسبت کلسیم به سدیم
  • فاطمه رخش، احمد گلچین صفحات 43-54
    تغذیه مطلوب گیاه تاثیر چشم گیری بر مقدار و کیفیت عملکرد گیاه دارد. برای بهینه ساختن تغذیه کلم بروکلی در خاک های آهکی و فقیر از مواد آلی، یک آزمایش گلدانی در گلخانه دانشگاه زنجان در بهار 1389 به اجرا در آمد. با توجه به کمبود عناصر غذایی نیتروژن و بور در خاک های آهکی کشور و نقش زیاد این عناصر در افزایش عملکرد و حفظ کیفیت کلم بروکلی، تاثیر سطوح مختلف این عناصر بر مقدار و کیفیت عملکرد سر کلم بروکلی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 15 تیمار و سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایشی شامل ترکیب فاکتوریل سطوح مختلف نیتروژن (صفر، 100، 200، 300 و 400 کیلوگرم در هکتار از منبع سولفات آمونیوم) و بور (صفر، 7/1 و 5/3 کیلوگرم در هکتار از منبع اسید بوریک) بودند که روی کلم بروکلی رقم ساکورا اعمال گردیدند. نتایج نشان داد که افزایش مصرف نیتروژن و بور تا حد مشخصی باعث افزایش عملکرد و غلظت عناصر غذایی پرمصرف در سر کلم بروکلی می شود. بیشترین میزان عملکرد سر کلم بروکلی از مصرف 300 کیلوگرم نیتروژن و 7/1 کیلوگرم بور در هکتار به دست آمد و مصرف بیشتر نیتروژن به دلیل افزایش پوسیدگی سر و مصرف بیشتر بور به دلیل ایجاد مسمومیت در گیاه، عملکرد سر را کاهش داد. بیشترین غلظت عناصر غذایی نیتروژن، پتاسیم و منیزیم سر در تیمار 400 کیلوگرم نیتروژن و 7/1 کیلوگرم بور در هکتار اندازه گیری گردید.
    کلیدواژگان: آمونیوم سولفات، اسید بوریک، خاک آهکی، کیفیت
  • مجید طالبی، فروغ اعتصام، بدرالدین ابراهیم سید طباطبایی، غزاله خاکسار صفحات 55-65
    پروانش (Catharanthus roeus L.) از خانواده آپوسیناسه حاوی بیش از 130 نوع آلکالوئید ایندولی ترپنوئیدی (TIAs) می باشد که در بین آنها دو آلکالوئید دایمری وین بلاستین و وین کریستین دارای خاصیت ضد تومور بوده و در درمان بسیاری از سرطان ها به کار می رود. توجه به تولید اختصاصی و افزایش برخی از این آلکالوئیدها در بافت های تمایز یافته ای نظیر برگ و ساقه با استفاده از روش های باززایی مستقیم ریزنمونه های گیاهی از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش، 30 ترکیب هورمونی مختلف در محیط کشت MS برای باززایی مستقیم ریزنمونه گره در نظر گرفته شد. بهترین باززایی مستقیم ریزنمونه گره و تکثیر شاخه با استفاده از هورمون BAP در محیط کشت حاوی 1 گرم در لیتر ذغال فعال به دست آمد. اگرچه به دلیل وجود ترکیبات فنلی فراوان در پروانش، استفاده از ذغال فعال در محیط کشت برای رشد گیاه الزامی است، اما به دلیل اثر منفی آن در جذب هورمون ها و کاهش تکثیر شاخه، بهینه سازی مقدار مصرف آن در محیط کشت حائز اهمیت است. نتایج نشان داد که غلظت 1 گرم در لیتر ذغال فعال مقدار مناسبی برای تهیه محیط کشت های تکثیر شاخه می باشد. هم چنین انتقال شاخه های باززا شده به محیط کشت حاوی NAA سبب افزایش رشد طولی شاخه ها شد. شاخه های تولید شده در محیط کشت فاقد هورمون و حاوی 2 گرم در لیتر ذغال فعال تولید ریشه نمودند و پس از انتقال به خاک، با شرایط محیطی سازگار شدند.
    کلیدواژگان: پروانش، کشت بافت، باززایی، ریزازدیادی، تنظیم کننده های رشد گیاهی
  • منیره حاجی آقایی کامرانی، کاظم هاشمی مجد، نصرت الله نجفی، سید جلال طباطبایی صفحات 67-78
    سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) یکی از سبزی های مهم اقتصادی است. مینی تیوبرها بذرهای غده ای کوچک عاری از بیماری هستند که از گیاهچه های آزمایشگاهی پس از انتقال به گلخانه تولید می شوند و غده های بذری سالم و با کیفیت خوب تولید می کنند. سیستم های آبکشت، تولید مینی تیوبر سیب زمینی عاری از ویروس را افزایش می دهند. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر بسترهای مختلف کشت بر عملکرد مینی تیوبر و غلظت عناصر در بخش هوایی و ریشه سیب زمینی و هم چنین مقایسه سیستم های آبکشت با بسترهای حاوی خاک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار انجام شد. بسترها عبارت بودند از 8 نوع بستر کشت شامل: 1) پرلیت، 2) پرلیت + ورمی کولیت (1:1 حجمی/حجمی)، 3) پرلیت + پیت ماس (1:1 حجمی/حجمی)، 4) پرلیت + خاک (1:1 حجمی/حجمی)، 5) پرلیت + خاک + کمپوست کود گاوی (به ترتیب 40، 30 و30 درصد)، 6) پرلیت + خاک + ورمی-کمپوست (به ترتیب 40، 30 و 30 درصد)، 7) خاک و 8) پرلیت + پیت ماس (شاهد). در پایان دوره رشد، تعداد غده در بوته و غلظت عناصر N، P، K، Na و Ca در بخش هوایی و ریشه سیب زمینی تعیین گردید. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بسترهای کشت از لحاظ جرم مخصوص ظاهری، جرم مخصوص حقیقی، تخلخل، هدایت الکتریکی (EC) و پ- هاش تفاوت معنی داری با هم در سطح احتمال 1% داشتند. بستر خاک دارای بیشترین جرم مخصوص ظاهری (23/1 گرم بر سانتی متر مکعب)، بیشترین جرم مخصوص حقیقی (44/2 گرم بر سانتی متر مکعب)، بیشترین EC و پ- هاش و کمترین تخلخل (50%) بود. در نتیجه، کمترین تعداد غده در گلدان در این تیمار تولید شد. بیشترین غلظت N، P و K بخش هوایی و ریشه در بسترهای پرلیت + خاک + ورمی کمپوست و پرلیت + خاک + کمپوست بود. بیشترین غلظت Ca در بخش هوایی (68/1 میلی گرم در گرم ماده خشک گیاه) در بستر پرلیت + خاک بود. بیشترین غلظت Na در بخش هوایی (35/0 میلی گرم در گرم ماده خشک گیاه) در بستر پرلیت + خاک + کمپوست بود. تعداد غده در بوته و رشد گیاهچه در بسترهای کشت بدون خاک (آبکشت) نسبت به بسترهای خاکی بیشتر بود. بین غلظت-های عناصر در ریشه و بخش هوایی و ویژگی های بسترهای کشت همبستگی های معنی-داری مشاهده گردید. بستر پرلیت + پیت ماس (با نسبت 1:1 حجمی/حجمی(به عنوان بهترین بستر کشت آبکشت برای تولید مینی تیوبر سیب زمینی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آبکشت، بستر های کشت، پیت ماس، سیب زمینی، مینی تیوبر
  • حمیده امجزی، محسن حمیدپور * صفحات 79-87

    گل آهار به علت داشتن تنوع رنگ و طول دوره گل دهی، از گیاهان زینتی و بسیار زیبا و جذاب می باشد. اثر عنصر غذایی فسفر و بسترهای کشت ورمی کمپوست و زئولیت طبیعی بر خصوصیات رشد و عملکرد گل آهار در یک آزمایش گلخانه ای بررسی شد. تیمارها شامل فسفر در سه سطح (صفر، 75 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) و زئولیت و ورمی کمپوست در سه سطح (صفر، 5 و 10 درصد وزنی) بودند که به صورت طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار اجرا گردیدند. گیاهان در شرایط گلخانه به مدت دو ماه رشد کردند. سپس گیاهان از محل طوقه قطع و برگ و ساقه آنها جدا گردید. صفات اندازه گیری شده شامل میزان سطح برگ، میزان کلروفیل، وزن تر و خشک گیاه، وزن خشک برگ، وزن خشک ریشه و غلظت عناصر فسفر، روی و آهن در اندام هوایی گیاه بود. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار پارامترهای رویشی مربوط به تیمار ورمی کمپوست بود که اختلاف معنی داری نسبت به بقیه تیمارها و هم چنین تیمار شاهد داشت. زئولیت باعث کاهش مقدار پارامترهای رویشی مورد مطالعه نسبت به شاهدگردید. به طوری که کمترین مقدار پارامترهای رویشی مربوط به تیمار زئولیت بود.

    کلیدواژگان: گیاهان زینتی، بستر کاشت، عناصر غذایی
  • حسن رحمانی، فاطمه نورکی، مسعود برادران صفحات 89-100
    کشت های گلخانه ای با توجه به فراهم نمودن شرایط مصنوعی تولید و با خنثی کردن متغیرهای محیطی اهمیت ویژه ای در پیشبرد فرآیند توسعه کشاورزی دارند بدیهی است برنامه ریزی مناسب در جهت توسعه این نظام تولیدی با توجه به شرایط ویژه آن، نیازمند شناخت متغیرها و محدویت هایی است که بازدارنده ی توسعه این کشت می باشد. براین اساس تحقیق حاضر باهدف کلی ارزیابی عوامل موثر برمدیریت بهینه گلخانه های صیفی استان خوزستان انجام گردید. این مطالعه از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی در استان خوزستان انجام شده و از ابزار پرسشنامه و روش مصاحبه برای گردآوری داده های مورد نیاز استفاده گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل 95 واحد گلخانه صیفی استان می باشد. به منظور بررسی اعتبار (روایی) ابزار تحقیق از روش پانل متخصصان استفاده گردید و برای تعیین اعتماد (پایایی) پرسش نامه تعداد 30 پرسش نامه ی پیش آزمون بر اساس ضریب آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفت. این ضریب به ترتیب برابر با 82/0 و 71/0 برای دو بخش کشاورزی پایدار و دانش مهارتی به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که سن، رشته تحصیلی و سابقه کار گلخانه داران می توانند تفاوت معنی داری درسطح مدیریت بهینه ایجاد نماید. هم چنین بین دانش مهارتی گلخانه داران و نگرش آنها نسبت به کشاورزی پایدار با مدیریت بهینه رابطه معنی دارآماری به دست آمد. درضمن سطح تحصیلات نتوانسته است در مدیریت بهینه گلخانه های صیفی تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، کشت گلخانه ای، دانش مهارتی
  • طیبه رحیمی، عبدالمجید رونقی صفحات 101-112
    کادمیم یک عنصر سنگین است که برای انسان، گیاه و دیگر موجودات زنده سمی می باشد و در بین عناصر سنگین، به دلیل تحرک و زیست فراهمی زیاد در خاک و ایجاد سمیت در غلظت های کم، بررسی آن اهمیت ویژه ای دارد. برای ارزیابی اثر کادمیم و منابع روی (سولفاتی و کلاتی) بر رشد و غلظت برخی عناصر در اسفناج، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل سه سطح کادمیم (5، 10 و20 میلی گرم کادمیم در کیلوگرم خاک به صورت سولفات کادمیم) و چهار سطح روی (صفر، 5، 10 و20 میلی گرم روی در کیلوگرم خاک از دو منبع سولفاتی و کلاتی) در سه تکرار بودند. نتایج نشان داد که مصرف کادمیم به طور معنی داری وزن خشک اندام هوایی اسفناج را کاهش داد. اما کاربرد روی سبب کاهش اثر زیان بار کادمیم بر گیاه شد. با افزایش سطح کادمیم مصرفی، غلظت این عنصر در اندام هوایی گیاه افزایش یافت. اما مصرف روی از هر دو منبع مصرفی، غلظت کادمیم اندام هوایی را به طور معنی داری کاهش داد. کادمیم مصرفی، غلظت روی و منگنز اندام هوایی را به طور معنی داری کاهش داد. اما غلظت آهن تحت تاثیر کادمیم قرار نگرفت. غلظت منگنز و آهن اندام هوایی با مصرف روی از هر دو منبع مصرفی، کاهش یافت. با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر، به نظر می رسد کاربرد کودهای روی، به ویژه سولفات روی، برای کاهش اثرهای زیان بار کادمیم بر گیاه در خاک های آلوده به کادمیم مفید باشد.
    کلیدواژگان: کادمیم، سولفات روی، کلات روی، اسفناج، آلوده شدن خاک
|
  • N. Najafi, E. Sarhangzadeh Pages 1-15
    Salinity and waterlogging are two important abiotic stresses to plants growth and yield in the world. These two stresses can occur simultaneously and have additive effects on plants، including corn، growth. In a greenhouse experiment، the effects of NaCl salinity and waterlogging and their interactive effect on the growth characteristics of forage corn (Zea mays cv. single cross 704) were studied. A factorial experiment on the basis of completely randomized design with three replications was performed with two factors of waterlogging period at five levels (0، 2، 4، 8 and 20 days) and soil saturate extract salinity at four levels (0. 11، 2، 4 and 8 dS/m). The results showed that the effect of salinity level on fresh and dry weight of shoot and root، ratio of fresh weight of shoot to that of root، leaves chlorophyll index and plant height was significant. By increasing the level of salinity، the fresh and dry weight of both shoot and root، chlorophyll index and plant height were decreased significantly. The effects of soil waterlogging period on fresh and dry weight of shoot and chlorophyll index of leaves were significant but were not significant on fresh and dry weight of root، ratio of shoot fresh weight to root fresh weight، and plant height. By increasing the duration of soil waterlogging، the wet and dry weight of shoot and root، ratio of fresh weight of shoot to that of root، chlorophyll index and plant height were decreased significantly. The interactive effects of salinity and waterlogging on shoot fresh weight and leaves chlorophyll index were significant but were not significant on other measured characteristics. The highest shoot fresh weight was obtained in control treatment and the lowest amount of it was observed in salinity level of 8 dS/m and 20 days after soil waterlogging. The corn shoot growth was more sensitive than its root to salinity and waterlogging stresses. The results demonstrated that even short periods of soil waterlogging (2 days) had considerable long-term effect on the growth characteristics of forage corn.
    Keywords: Stress, Corn, Chlorophyll, Salinity, Waterlogging
  • S. Baghban-Tabiat, M.H. Rasouli-Sadaghiani Pages 17-32
    Recently، great emphasis has been placed on using soilless media in greenhouse culture for evaluation of plant nutritional efficiency. A factorial experiment، in a completely randomized design with three replications، was conducted to categorize wheat genotypes according to their Zn acquisition efficiency (ZACE) and Zn utilization efficiency (ZUTE). To study the Zn acquisition and utilization efficiencies، calculated Zn efficiency (CZE) and shoot Zn efficiency (SZE)، 20 wheat genotypes (Darab، Hirmand، Bayat، Kaveh، Navid، Dez، Sholeh، Golestan، Aria، Azadi، Rasoul، Marvdasht، Atrak، Inia، Karaj-1، Karaj-2، Moghan-1، Shiraz، Nik Nezhad and Hamoon) were grown in sand culture that was supplied with nutrient solution including Zn (5 mg/kg) and without Zn (0 mg/kg). The results showed that wheat genotypes were varying in shoot Zn efficiency، root and shoot Zn utilization as well as acquisition efficiency. Hamoon genotype was the most Zn-efficient and Hirmand was the most Zn-inefficient genotype under zinc deficiency condition. Shoot ZUTE showed significant relation with ZE and Hamoon (Zn - efficient) and Hirmand (Zn-inefficient) showed the highest and the lowest shoot ZACE، respectively. Furthermore، Navid (3. 67%) and Inia (3. 98%) genotypes contained the lowest and Marvdasht (10. 58%) the highest shoot ZUTE. Results showed that there was significant relationship (P<0. 01) between ZE and CZE. Marvdasht (643%) and Aria (158%) genotypes had the highest and the lowest CZE among other genotypes، respectively. In general، in greenhouse environment، uniform and regular use of nutrient solution can meet factors required for screening and selection of resistant genotypes to Zn-deficiency.
    Keywords: Wheat genotype, Calculated zinc efficiency, Nutrient solution
  • A. Archangi, M. Khodambashi, A. Mohammadkhani Pages 33-41
    Considering the increasing trend of saline land enhancement and lack of appropriate agricultural lands، identifying salt resistant plants such as fenugreek، which is an important medicinal plant، is important. To do so، a factorial experiment was conducted in the form of randomized complete blocks design with three replications on three fenugreek landraces (Yazd، Shiraz and Hendi) and five salinity levels (0، 40، 80، 120 and 160 mM NaCl) in hydroponic culture in greenhouse of College of Agriculture، Shahrekord University. The results showed that plant height، root length، shoot dry weight، root dry weight، and number of leaves per plant was reduced with the increase of salinity level. Increasing salinity level led to an increase in the amount of Na+ in shoot dry matter، while the amount of Ca+2 and K+ and Ca+2/Na+ and K+/Na+ ratios were decreased. The Yazd cultivar had the highest mean plant height (20. 1 cm)، shoot dry weight (1. 94 g per plant) and number of leaves (13. 4 per plant). Whereas، Shiraz cultivar had the highest amount of Ca+2 and K+ ions and also Ca+2/Na+ and K+/Na+ ratios. Based on the results of this research، it seems that Shiraz landrace، carrying genes related to salinity tolerance could be used to improve high yielding genotypes.
    Keywords: Salinity resistance, Ion accumulation, K+, Na+, Ca+2, Na+
  • F. Rakhsha., Golchin Pages 43-54
    Appropriate plant nutrition has a great impact on yield and yield quality of crops. To optimize nutrition of broccoli in calcareous soils، poor in organic matter content، a pot experiment was conducted in greenhouse of Zanjan University in 2010. With respect to nitrogen (N) and boron (B) deficiency in calcareous soils and great impact of these elements on yield and quality of broccoli، the effects of different rates of these elements on head yield and head quality of broccoli were assessed. The experiment was factorial، with completely randomized design، and had 15 treatments and three replications. Treatments were factorial combinations of five rates of N (0، 100، 200، 300 and 400 kg/ha from ammonium sulfate source) and three rates of B (0، 1. 7 and 3. 5 kg/ha from boric acid source) that were applied to Sakura cultivar of broccoli. The results showed that application of N and B up to a specific rate increased head yield and quality of broccoli. Application of 300 kg N/ha + 1. 7 kg B/ha resulted in the highest yield of broccoli head، but higher N and B rates decreased head yield due to enhancement of head rot and plant toxicity. The highest concentration of N، potassium and magnesium in broccoli head was measured in treatment with 400 kg N/ha + 1. 7 kg B/ha.
    Keywords: Ammonium sulfate, Boric acid, Calcareous Soil, Quality
  • M. Talebi, F. Etesam, B.E. Sayed-Tabatabaei, Gh. Khaksar Pages 55-65
    Periwinkle (Catharanthus roseus L.، Apocynaceae) contains more than 130 different terpenoid indole alkaloids (TIAs)، of which two dimeric alkaloids، Vinblastine and Vincristine، have antineoplastic activity and are useful in treatment of various cancers. Specific production of some alkaloids in differentiated tissues such as leaf and stem led to use direct regeneration of explants in order to increase the production of these important alkaloids in the plant. In this research، 30 combinations of plant growth regulators and activated charcoal were used in MS media for direct regeneration of node explants. Application of BAP in media containing 1 g/l activated charcoal showed the best direct regeneration of node explants and shoot proliferation. Although application of activated charcoal is necessary for periwinkle growth in media due to many phenolic compounds، but it has negative effects on adsorption of plant growth regulators and consequently reduce shoot proliferation. Therefore، it seems that 1 g/l activated charcoal is an appropriate concentration for preparing shoot proliferation media. In addition، transporting regenerated shoots to culture media containing NAA resulted in increasing shoot length. Proliferated shoots rooted in media without PGR and with 2 g/l activated charcoal and acclimated with environmental conditions after transferring to the soil.
    Keywords: Periwinkle, Tissue culture, Regeneration, Micropropogation, Plant growth regulators
  • M. Hajiaghaei Kmrani, K. Hashemimajd, N. Najafi, S.J. Tabatabaei Pages 67-78
    Potato (Solanum tuberosum L.) is one of the most important economical vegetable. Minitubers are small seed tubers without pathogens that are produced from invitro plantlets after translocation to greenhouse and create healthy and high quality seed tubers. Hydroponic systems increase the production of virus-free potato minitubers. This research was carried out to study the effect of different growth media on number of minitubers and concentration of elements in potato shoot and root and also to compare the hydroponic culture and soil containing media in a randomized complete blocks design with 8 treatments and 4 replications. The treatments consisted of: 1) perlite، 2) perlite + vermiculite (1:1 v/v)، 3) perlite + peat moss (1:1 v/v)، 4) perlite + soil (1:1 v/v)، 5) perlite + soil + compost (40:30: 30)، 6) perlite + soil + vermicompost (40:30: 30)، 7) soil، and 8) perlite + peat moss (control). At the end of growth period، the number of tuber per plant and concentration of elements (N، P، K، Na، and Ca) in roots and shoots were measured. Results of analysis of variance showed that bulk density، particle density، porosity، EC and pH of different growth media were significantly different (P<0. 01). The soil medium had the highest bulk density (1. 23 g/cm3)، the highest particle density (2. 44 g/cm3)، the highest EC and pH and the lowest porosity (50%). Therefore، this treatment produced the lowest number of tubers per pot. The maximum concentration of N، P and K in potato shoot and root were in perlite + soil + vermicompost and soil + compost + perlite media. The maximum concentration of Ca in potato shoot was in perlite + soil medium (1. 68 mg/g dw). The maximum concentration of Na in potato shoot was in soil + compost + perlite medium (0. 35 mg/g dw). Number of minitubers and plantlets’ growth in soilless media (hydroponics) were higher than soil media. There were significant correlations between the concentration of elements in root and shoot with the properties of cultivation media. The perlite + peat moss medium (1:1 v/v) is recommended for hydroponics production of potato minitubers.
    Keywords: Growth media, Peat moss, Potato, Minituber
  • H. Amjazi, M. Hamidpour Pages 79-87

    Zinnia is one of the beautiful and attractive flowers due to its length of blooming period and various colors. The effects of phosphorus (P) and vermi-compost and zeolite media on some growth characteristics and chemical composition of Zinnia were studied in a greenhouse experiment. Treatments consisted of 3 phosphorus levels (0، 5 and 150 mg P per kg soil) and 3 zeolite and vermi-compost levels (0، 5 and 10% w/w)، that were arranged in a completely randomized design with 3 replications. Plants grew for two months in the greenhouse. Then، they were cut from collar and leaves and stems were separated. Leaf area، chlorophyll content، fresh and dry weight of plants، dry weight of leaves، dry weight of roots، and concentration of P، zinc and iron in the aerial parts of the plants were measured. The results showed that vermi-compost treatment had the highest amount of growth parameters and the differences were significant as compared to control and other treatments. Zeolite decreased the studied plant growth parameters as compared to the control; the least amount of growth parameters belonged to zeolite treatment.

    Keywords: Ornamental flowers, Growth media, Nutrient elements
  • H. Rahmany, F. Nuraky, M. Baradaran Pages 89-100
    It pays attention to cultivation greenhouse، and provides produce artificial condition and the variants environment have especially important for neutralizing in progressing extent agriculture processes. It is necessary for progressing we need suitable planning until we can move forward to producing program and we are needed to know about variants and limitation which obstacle the develop of this plantation. It is based on this research، general object for recognizing important variants than the useful management of the summer greenhouses in Khuzestan province do it. This research is a kind of usage and it conducted by measurement method in Khuzestan province. We use for gathering information from questionnaire achieve and interview method. In the research of the statistical social. There are 95 unite of the summery greenhouse of province. In order to، experts use of panel method for determining validity. They divided 30 the kind of the questionnaire and then gathering them، they calculate score 11. 5 of kourenbakh (α) coefficient by SPSS software. This coefficient calculates for 2 parts، sustainable agriculture and skillful knowledge are %71 and %82 respectively. The results of research showed that age، courses studies and experience of owner`s greenhouse can make important differences in optimum management level. And also There are statistical significant relationship between the skillful knowledge of the owner`s greenhouse and their perception to sustainable agriculture with useful management. Additionally، education level couldn''t affect on optimum management in summery greenhouses.
    Keywords: Sustainable agriculture, Greenhouse cultivation, Knowledge skill
  • T. Rahimi, A.M. Ronaghi Pages 101-112
    Cadmium (Cd) is a heavy metal which is toxic to human، plants and all other organisms. Among heavy metals، Cd mobility and phytoavailability in soils is of great concern due to the fact that even at low concentrations may cause toxicity. Thus its behavior in soils needs further investigation. A greenhouse experiment was carried out to examine the effect of Cd and two zinc (Zn) sources (sulfate and chelate) on spinach growth and some nutrients concentration، in a factorial arrangement based on a completely randomized design. The treatments consisted of three Cd levels (5، 10 and 20 mg/kg soil as cadmium sulfate) and four Zn levels (0، 5، 10 and 20 mg/kg soil either sulfate or chelate) in three replicates. The results indicated that Cd application significantly decreased dry weight of spinach while Zn decreased the adverse effects of Cd. Increasing Cd level increased the concentration of this element in spinach shoot. Both sources of Zn significantly decreased Cd concentration in spinach aerial part. Cadmium application significantly decreased Zn and manganese (Mn) concentration in spinach shoot، but had no significant effect on iron (Fe) concentration. Both Zn sources decreased Mn and Fe concentration in spinach shoot. Based on achieved results of this study، it seems that Zn fertilizers application، especially Zn-sulfate، is useful to reduce the adverse effects of Cd on plants in soils contaminated with Cd.
    Keywords: Cadmium, Zinc sulfate, Zinc chelate, Spinach, Soil pollution