فهرست مطالب

نشریه طب کار
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد خندان، مریم مقصودی پور، شهرام وثوقی صفحات 1-8
    مقدمه
    هدف این مطالعه ارزیابی رفتارهای ارگونومیک و تخمین اهمیت هر یک از آنها در واحدهای عملیاتی شرکت پتروشیمی خوزستان در جنوب ایران بوده که در سال 1389 اجرا شد.
    روش بررسی
    داده های این مطالعه با استفاده از روش نمونه برداری رفتار ارگونومیک جمع آوری، و به کمک روش آنتروپی تحلیل گردید. پس از مشخص کردن لیست رفتارهای غیر ارگونومیک و سپس اجرای مطالعه پایلوت با دقت 5% و حدود اطمینان 95% تعداد نمونه رفتار ارگونومیک جهت فاز اصلی مشاهده، 1755 به دست آمد، که به منظور اطمینان بیشتر 2631 مشاهده صورت پذیرفت.
    یافته ها
    در مجموع 4/56% از رفتارهای مشاهده شده ارگونومیک و 6/43% آنها نیز غیر ارگونومیک بوده است. رفتار استفاده کردن از پاها در بلند کردن بار با 83% غیر ارگونومیک بودن از کل مشاهدات آن، بدترین وضعیت و رفتار جابجا کردن بار با وزن مناسب با تنها 042/0 درصد غیر ارگونومیک بودن از کل مشاهدات رفتار مربوطه بهترین وضعیت را دارا بود. بیشترین و کم ترین وزن های به دست آمده توسط آنتروپی 370/0 و 0052/0 بوده که به ترتیب متعلق به رفتار جابجا کردن بار با وزن مناسب و رفتار پوسچر گردن بود.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن پیامدهای فاجعه آمیز حوادث در صنعت پتروشیمی، نتایج اهمیت توجه به رفتارهای ارگونومیک کارکنان در محیط کار و لزوم ارتقای آن را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رفتار ارگونومیک، نمونه برداری رفتار ارگونومیک، آنتروپی، شرکت پتروشیمی
  • ابوالفضل برخورداری، طاهره راعی بندپی، سید حسین حکمتی مقدم، محمدحسین مصدق، حسین فلاح زاده صفحات 9-16
    مقدمه
    با توجه به مصرف روزافزون سموم ارگانوفسفره در کشاورزی و اثرات سوء آنها بر انسان، میزان فعالیت آنزیم های کولین استراز خون سم پاشان مزارع برنج مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به صورت توصیفی-تحلیلی و از نوع مقطعی انجام شد، میزان فعالیت آنزیم کولین استراز تعداد 60 نفر (30 نفر سم پاش و 30 نفر شاهد) با بازه سنی 62-29 سال و میانگین سن 55/8±33/44 در سال 90 مورد بررسی قرار گرفت و داده ها با استفاده از آزمون آماری تی زوج و آزمون همبستگی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار غلظت آنزیم کولین استراز سرم و اریتروسیت ها در سم پاشان به ترتیب Iu/lit51/1229±2/5573 و IU/grHb30/52±73/144 تعیین گردید. حداقل و حداکثر غلظت آنزیم کولین استراز اریتروسیت به ترتیب IU/grHb07/71 و IU/grHb90/291 و این رقم برای آنزیم کولین استراز سرم Iu/lit3276 و Iu/lit7472 می باشد. ارزیابی نتایج تحقیق نشان داد که میانگین غلظت آنزیم های کولین استراز اریتروسیت (AchE) و سرم (PchE) اندازه گیری شده در افراد مورد مطالعه کمتر از شاهد بوده و اختلاف آن از نظر آماری نیز معنی دار می باشد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر مواجهه بالا با سموم ارگانوفسفره در بین سم پاشان مزارع برنج می باشد بنابراین بهتر است مسئولین بهداشت حرفه ای استان برنامه ریزی لازم جهت میزان مواجهه سم پاشان انجام و اجرا نمایند.
    کلیدواژگان: استیل کولین استراز، پایش بیولوژیک، آفت کش های فسفره، سم پاشی
  • امید امینیان، مریم اصلانی، خسرو صادق نیت حقیقی صفحات 17-24
    مقدمه
    اگر چه یکی از مخاطرات مهم در صنعت سیمان اثرات مواجهه با گرد و غبار سیمان بر سیستم تنفسی است شواهد متناقضی در زمینه ارتباط بین مواجهه با گرد و غبار سیمان و بروز علایم تنفسی با اختلالات عملکرد ریوی وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی دقیق تر تاثیرات مواجهه با گرد و غبار سیمان بر اندکس های ریوی و شکایات تنفسی کارگران شاغل در کارخانجات سیمان می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کوهورت گذشته نگر 182 نفر از کارگران صنعت سیمان در دو گروه در معرض مواجهه با گرد و غبار سیمان (گروه مورد) و بدون مواجهه با گرد و غبار سیمان (گروه شاهد) بررسی شدند. برای ارزیابی میزان مواجهه از نمونه های محیطی ذرات کلی گرد و غبار استفاده شد. پس از معاینه بالینی و تکمیل پرسشنامه استاندارد تنفسی، شاخص های اسپیرومتری تمام کارگران مطابق با گایدلاین ATS/ERS اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین ذرات کلی گرد و غبار اندازه گیری شده برای گروه با مواجهه 36/17 میلی گرم بر متر مکعب و برای گروه بدون مواجهه 86/0 میلی گرم بر متر مکعب بود. طبق نتایج به دست آمده شیوع علایم تنفسی شامل خس خس سینه، تنگی نفس و سرفه در گروه مواجهه در مقایسه با گروه کنترل افزایش قابل توجهی داشت. افت قابل توجه میانگین درصد شاخص های اسپیرومتری شامل PEF، FEV1، FEF 25-75، FEV1/FVC و FVC در کارگران با مواجهه با گرد و غبار سیمان مشاهده شد (05/0P<). در کارگران با مواجهه بالا شیوع بالاتر بیماری های انسدادی راه هوایی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کارگران بخش تولید سیمان که در معرض مواجهه با گرد و غبار سیمان هستند در خطر پیشرفت علایم ریوی و افت شاخص های اسپیرومتری می باشند.
    کلیدواژگان: گرد و غبار سیمان، علایم تنفسی، اسپیرومتری
  • ناصر هاشمی نژاد، ایرج محمدفام، رضا جعفری ندوشن، اسحاق درتاج رابری، حبیب الله کاکایی، حجت الله کاکایی صفحات 25-33
    مقدمه
    به منظور کنترل حوادث شغلی پی بردن به نوع رفتارهای ناایمن و درصد آنها در بین کارکنان الزامی است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی انواع رفتارهای ناایمن کارگران پالایشگاه نفت کرمانشاه و ارائه راهکارهایی جهت کاهش این گونه رفتارها انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی با بهره گیری از روش های مشاهده و مصاحبه و استفاده از چک لیست جهت جمع آوری داده ها و استفاده از تکنیک نمونه برداری از رفتار ایمن، اعمال ناایمن مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین میزان و انواع رفتارهای یاد شده با انجام مطالعه پایلوت حجم نمونه مورد نیاز برابر 4014 مشاهده تعیین گردید. همچنین جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 16 و آزمون های کای دو و رگرسیون لوجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 5/24% رفتارهای کارگران از نوع ناایمن می باشد. همچنین بین اعمال ناایمن کارگران با واحد کاری، شغل، وضعیت تاهل، سن، سطح تحصیلات، سابقه کار، سابقه حادثه قبلی، ساعت مشاهده رابطه معنی داری وجود داشت (001/0>p)، اما رابطه معنی داری بین روزهای مشاهده و اعمال ناایمن مشاهده نشد (05/0)
    کلیدواژگان: رفتار ناایمن، حادثه، پالایشگاه نفت، کرمانشاه
  • حسین فلاح، رضا خانی جزنی، ابوالفضل برخورداری، محمدعلی لحمی، غلامحسین حلوانی*، محمد موحدی صفحات 34-41
    مقدمه

    صنعت سفالگری با داشتن قدمت چندین هزار ساله هنوز ماهیت دستی بودن را حفظ نموده که این موضوع، احتمال ابتلای سفالگران به اختلالات اسکلتی-عضلانی را دو چندان کرده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی و ارزیابی ریسک فاکتور های آن با استفاده از روش (OCRA(Occupational Repetitive Actions Indexدر سفالگران شهرستان میبد در سال 1388 صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی و به روش مقطعی و جامعه هدف، کلیه سفالگران شاغل در کارگاه های سفالگری شهرستان میبد می باشد. اطلاعات مربوط به شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی به وسیله پرسشنامه ی نوردیک و از طریق مصاحبه و همچنین جهت بررسی عوامل خطرزای اختلالات اسکلتی-عضلانی از روش OCRA، بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج پرسشنامه نوردیک نشان داد که حدود 3/59% از سفالگران در یک سال گذشته دارای اختلالات اسکلتی-عضلانی در حداقل یکی از اندام های فوقانی خود بودند همچنین گروه سفالگران با فعالیت چرخ کاری، دارای بیشترین درصد نفرات دارای اختلالات اسکلتی-عضلانی در اندام های فوقانی بودند(4/34%). استفاده از آزمون آماری T مستقل نشان داد اختلاف معنی داری بین میانگین نمره نهایی شاخص OCRA در سفالگران دارای اسکلتی-عضلانی اندام های فوقانی و سفالگران فاقد این اختلالات وجود دارد(047/0P=).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده از ارزیابی با روش OCRA باید هر چه سریع تر انجام اقدامات اصلاحی و معاینات دوره ای جهت شناسایی زودرس این اختلالات، توسط مسئولین ذی ربط مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، شاخص OCRA، پرسشنامه نوردیک، سفالگری
  • مسعود نقاب صفحات 42-52
    مقدمه
    پاکبانان جمع قابل توجهی از کارگران خدمات شهری را تشکیل می دهند که با آلاینده های مختلفی مواجهه دارند. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی سلامت تنفسی گروهی از پاکبانان شاغل به کار در استان فارس بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی جمعیتی متشکل از 105 نفر پاکبان و 93 نفر گروه مرجع صورت گرفت. با افراد مصاحبه گردید و فرم پرسشنامه تنفسی مطابق توصیه انجمن متخصصین قفسه صدری امریکا برای آنها تکمیل گردید. علاوه بر آن پارامترهای عملکرد ریه برای پاکبانان و گروه مرجع در یک نوبت (قبل از شیفت کاری صبح شنبه) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تحلیل داده های جمع آوری شده نشان داد که شیوع علائم تنفسی نظیر تنگی نفس(39%)، سرفه توام با خلط (52/9%)، خس خس سینه (09/18%)، و خلط (47/10%) به طور معنی داری در پاکبانان بیشتر از گروه مرجع است. همچنین کاهش معنی داری در میزان FEV1 و نیز نسبت FEV1/FVC در پاکبانان در مقایسه با گروه مرجع مشاهده گردید. الگوی اسپیرومتری اختلالات، با ضایعات انسدادی همخوانی داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر روی هم رفته نشان داد که شیوع علائم تنفسی و اختلالات عملکرد ریوی به شکل معناداری در پاکبانان بیش از گروه مرجع است و این موضوع را احتمالا می توان به مواجهه پاکبانان با آلاینده های محیط کار آنان نظیر بیوآئروسل ها، دود و فیوم ناشی از اگزوز اتومبیل و غیره نسبت داد.
    کلیدواژگان: پاکبان، عملکرد ریوی، علائم تنفسی، اسپیرومتری
  • غلامرضا شریفی، علیرضا بابایی مزرعه نو، ابوالفضل برخورداری، محمد فرامرزی، محمدرضا ساده صفحات 53-58
  • سهیلا محمدی ریزی، معصومه کردی*، محمدتقی شاکری، جواد صالحی فدردی صفحات 59-65
    مقدمه

    توانایی شغلی کارکنان تعامل بین عوامل شغلی و فردی است که بر روی زندگی کاری افراد شاغل موثر می باشد که عامل مهمی در کیفیت و امنیت شغلی به شمار می رود. هدف از این مطالعه تعیین میزان توانایی شغلی ماماها بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی و بر روی 123 مامای شاغل در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد که شرایط ورود به مطالعه را داشتند از طریق نمونه گیری دو مرحله ای انجام شد. واحدهای پژوهش پرسشنامه های مربوط به مشخصات فردی، مشخصات شغلی و شاخص توانایی شغلی(WAIQ) را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار آماری SPSS نسخه 14 و آزمون های آماری از جمله تی تست، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار توانایی شغلی ماماها 05/0±81/38 بود. 8/0 درصد توانایی شغلی ضعیف، 73/31 درصد متوسط، 59/49 درصد خوب و 88/17 درصد توانایی شغلی عالی داشتند. همچنین مدت اشتغال با توانایی شغلی همبستگی منفی داشت(011/0=P، 431/0- =r).

    نتیجه گیری

    توانایی شغلی ماماها در مشهد به طور کلی پایین بود که با تمهیدات خاص از قبیل تقسیم کار بین افراد به منظور کاهش بار کاری و معاینات دوره ای توسط پزشک باید این میزان

    کلیدواژگان: توانایی شغلی، ماما، بیمارستان، مرکز بهداشت
  • غلامحسین حلوانی، مهرزاد ابراهیم زاده، مرضیه دهقان، حسین فلاح، مرتضی مرتضوی صفحات 66-72
    مقدمه
    فرهنگ ایمنی عاملی است که به موجب آن کلیه کارکنان اعم از مدیر عامل تا کارگران ساده متعهد می شوند که سهم عمده ای در ایمنی خود و همکارانشان داشته باشند. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط فاکتورهای موثر بر فرهنگ ایمنی در کارگران صنعت فولاد در شهرستان یزد می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی 244 نفر از کارگران صنایع فولاد صورت گرفته است. در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، از پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شد. این پرسشنامه شامل 75 سوال در مورد پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی و 6 سوال مربوط به حادثه بود. داده های جمع آوری شده پس از کدگذاری با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری کای اسکوئر مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مطالعه صورت گرفته با توجه به آنالیز آماری انجام شده، ارتباط فرهنگ ایمنی با میزان تحصیلات و سابقه کار معنادار به دست آمد(05/0P-value<). در این پژوهش فرهنگ ایمنی با سن، وضعیت تاهل، نوع حادثه، محل درگیری بدن و پیامد حادثه از لحاظ آماری رابطه معناداری وجود نداشت. در این مطالعه بیشترین نتیجه حادثه، شکستگی و بیشترین محل درگیری که دچار حادثه شده بود اندام فوقانی بود.
    نتیجه گیری
    برای وصول خواسته های سیستم در زمینه ایمنی ابتدا بایستی ساختاری مناسب طرح ریزی شده و برای قرار گرفتن افراد در چهارچوب ساختاری مورد نظر تغییر فرهنگ و تغییر رفتار تواما مورد استفاده قرار گیرند. کلید واژه ها: فرهنگ ایمنی، عوامل موثر، کارخانجات فولاد
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، عوامل موثر، کارخانجات فولاد
  • احمد سلطان زاده، داوود اسکندری، عبدالله غلامی، جواد ملکوتی صفحات 73-80
    مقدمه
    گرد و غبار آرد یکی از گرد و غبارهای حساسیت زا در محیط کار محسوب می شود که مواجهه با آن می تواند باعث آسیب های تنفسی گردد. هدف از این مطالعه بررسی مشکلات تنفسی گرد و غبار آرد بر کارگران شاغل در صنایع آرد خراسان رضوی و جنوبی می باشد.
    روش بررسی
    این یک مطالعه مقطعی است که در 6 کارخانه تولید آرد در استان های خراسان رضوی و جنوبی صورت گرفت. افراد مورد مطالعه شامل 180 نفر (90 نفر مواجهه یافته و 90 نفر مواجهه نیافته) بود. تعیین میزان مواجهه کارگران با گرد و غبار آرد با استفاده از دستگاه نمونه بردار فردی انجام شد و علائم تنفسی با استفاده از نسخه فارسی پرسشنامه علائم تنفسی انجمن متخصصان ریه آمریکا بررسی گردید. سنجش عملکرد ریه نیز با استفاده از یک اسپیرومتری کالیبره صورت گرفت و تجزیه و تحلیل داده های مطالعه با نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سن و سابقه شغلی گروه مواجهه یافته به ترتیب 03/9±8/36 و 6/5±00/12 سال و میانگین سن و سابقه کار گروه مواجهه نیافته به ترتیب 1/8±3/37 و 5/5±58/12 سال بود. میزان غلظت گرد و غبار قابل استنشاق mg/m338/2±3/13 و غیرقابل استنشاق mg/m3 6/3±77/38 به دست آمد. یافته های علائم تنفسی نشان داد که شیوع این علائم در گروه مواجهه یافته به شکل معنی داری بیشتر از گروه مواجهه نیافته می باشد. نتایج پارامترهای عملکرد ریه نیز نشان داد که اختلاف این مقادیر در افراد مواجهه یافته و مواجهه نیافته معنادار است(05/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که عوامل مهم در شیوع علائم تنفسی و کاهش ظرفیت های ریه در افراد مورد مطالعه وضعیت مواجهه با گردو غبار آرد و سن می باشد.
    کلیدواژگان: گرد و غبار آرد، مواجهه شغلی، علائم تنفسی، پارامترهای عملکرد ریه
|
  • M. Khandan, M. Maghsoudipour, Sh Vosoughi Pages 1-8
    Background
    This study aimed to evaluate ergonomic behaviors and to determine the importance of each ergonomic behavior in an Iranian petrochemical company. This study was conducted in Khuzestan petrochemical company، which is located in the south of Iran، in 2010.
    Methods
    The methodology was based on the Ergonomic Behavior Sampling (EBS)، and by entropy. After specifying the non-ergonomic behaviors and with reference to the results of a pilot study، a sample of 1755 was determined، with a sampling accuracy of 5% and confidence level of 95%، however، in order to have more confidence، 2631 observations were done.
    Results
    The results indicated that 43. 6% of workers'' behaviors were unsafe. The most frequent non- ergonomic behaviors were using of legs for load lifting (83%). The highest and lowest weights، which are obtained by entropy، belong to load carrying with correct weight behavior and neck posture behavior with weight of 0. 370 and 0. 0052، respectively.
    Conclusion
    Taking into account catastrophic consequences of accidents in petrochemical industry، the results show the importance of paying attention to safety principles and to develop a positive attitude among employees toward safety
    Keywords: ergonomic behavior, ergonomic behavior sampling, entropy, petrochemical company
  • A. Barkhordri, T. Raee Bandpey, Sh Hekmati Moghaddam, Mh Mosadegh, H. Fallahzadeh Pages 9-16
    Background
    Organophosphates use in agriculture and concern about their effects on human is increasing. This study was conducted to investigate the activity of blood cholinesterase in sprayers.
    Methods
    In a descriptive and analytical cross-sectional study، 60 (30 sprayers and 30 control individuals) with age range of 29-62 years، mean age of 44. 33±8. 55 years were studied and the results were analyzed using SPSS version 11.
    Results
    The average and standard deviation of erythrocyte cholinesterase (AchE) and plasma cholinesterase (PchE) concentration was 5573. 2± 1229. 51 U/L and 144. 73±52. 3 IU/grHgb، respectively. Minimum and Maximum activity of erythrocyte cholinesterase was also 71. 07 and 291. 9 IU /gr، respectively. The average concentration of both erythrocyte cholinesterase (AchE) and plasma cholinesterase (PchE) in the case group was lower than the control group. A significant difference was observed between two groups (p<0. 05).
    Conclusion
    In conclusion، high exposure to organophosphates was observed and it is needed to implement the occupational health program for prevention of health effects.
    Keywords: cholinesterase, biological monitoring, phosphorus pesticides, sprayer
  • O. Aminian, M. Aslani, Kh Sadeghniiat Haghighi Pages 17-24
    Background
    Although one of the most important occupational hazards in cement industry is the effect of cement dust exposure on respiratory system، there is controversy about the relationship between exposure to cement dust and respiratory symptoms and pulmonary function impairment. Our aim was to assess the effects of cement dust exposure on respiratory symptoms and lung capacities of cement workers more thoroughly.
    Methods
    In this retrospective cohort study، a total of 182 cement workers in two groups exposed to cement dust (case group) and non-exposed to cement dust (control group) were assessed. For exposure assessment، environmental samples of total dust were collected. For all workers after physical exam and filling ATS standard questionnaire، spirometry was done in accordance with ATS/ERS guidelines.
    Results
    The measured total dust levels contained a mean concentration of 17. 36 mg/m3 for exposed group and 0. 86 mg/m3 for non-exposed group. According to the results of this study، the prevalence of respiratory symptoms included wheezing، dyspnea and cough in the exposed group was significantly more than control group. A statistically significant reduction in average percent of PEF، FEV1، FEF25-75 and FEV1/FVC was seen in the workers exposed to cement dust (P value<0. 05). The highly exposed workers had a significantly higher prevalence for obstructive respiratory disease.
    Conclusion
    Our survey suggests that cement production workers with exposure to cement dust are at risk of developing respiratory symptoms and reduced spirometric indices.
    Keywords: cement dust, respiratory symptoms, spirometry
  • N. Hashemi Nejad, I. Mohammad Fam, R. Jafari Nodoshan, E. Dortaj Rabori, H. Kakaei, H. Kakaei Pages 25-33
    Background
    In the rapid progress of global industrialization، occupational accidents have created major problems for countries including our country. Recently، researchers have reported that more than 75 to 90 percent of the work accidents have been related to unsafe behaviors of workers. Therefore، recognition of unsafe behavior types، and factors influencing them، would help prevent such behaviors.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study unsafe behaviors of workers in Kermanshah oil refining company were evaluated and analyzed using safety behavior sampling technique. Data were collected using direct observation of workers’ behaviors، checklist، interview techniques and review of previous health and medical records. After a pilot study and considering the definition of different unsafe behaviors، required sample size was determined as 4014 observations. Demographic variables related to unsafe acts were collected by using relevant questionnaire.
    Results
    Observations during the study showed that 24. 5 percent of workers'' behaviors were categorized as unsafe. Also data showed that there was a significant relationship between workers’ unsafe behaviors and work unit، job، marital status، age، educational levels، work experience، and history of previous accidents (p<0. 001). But there was not a significant relationship between observation days and unsafe behaviors (p>0. 05).
    Conclusion
    In order to reduce unsafe behaviors and incidence rate of accidents، planning and implementation of training courses based on principles of safety behaviors، creating an appropriate safety climate and safety culture، workers involvement in safety performance، precise supervision on implementation of safety regulations and use of scientific experiences of academic researchers are suggested.
    Keywords: unsafe behavior, accident, oil refinery, Kermanshah
  • H. Fallah, R. Khani Jazani, A. Barkhordari, Ma Lahmi, Gh Halvani, M. Movahedi Pages 34-41
    Background

    Work-related musculoskeletal disorders are the most common occupational diseases. Between industries، pottery، with several thousand years of activity، still retains its nature as a manual job. This has led to increased risk of musculoskeletal disorders among potters. The aim of this study was to assess the prevalence of musculoskeletal disorders and related risk factors by OCRA method in Meybod potters in 2009.

    Methods

    This was a cross-sectional analytical study. Target population consisted of، all potters working in the pottery workshops in Meybod. There were 17 workshops with 54 potters. Information about the prevalence of musculoskeletal disorders was collected using Nordic questionnaire. The OCRA method was used to assess risk factors for musculoskeletal disorders of upper limbs.

    Results

    The results of Nordic questionnaire showed that approximately 59. 3% of the potters had at least one upper extremity musculoskeletal disorders in the last year. Wheel workers had the highest prevalence (34. 4%). Independent T-test showed no significant difference between the final score of OCRA index between potters with and without upper extremity musculoskeletal disorders (P=0. 047).

    Conclusion

    The results of this study showed that the risk of musculoskeletal disorders of upper extremities is high among potters. So it suggested that possible corrective actions take place as soon as possible and periodic evaluations are also necessary for early detection of these disorders.

    Keywords: musculoskeletal disorders, OCRA index, Nordic questionnaire, pottery
  • M. Neghab, F. Khodaparast Kazerouni, J. Hasanzadeh Pages 42-52
    Background
    Garbage collectors form a large group of municipal workers who have occupational exposure to different airborne contaminants. The aim of this study was to evaluate the respiratory health of a group of garbage collectors who were working in Fars province.
    Methods
    This cross-sectional study was undertaken among a group of 105 garbage collectors and 93 referrent individuals. Subjects were interviewed and respiratory symptom questionnaire، as suggested by the American Thoracic Society، was filled for them. Additionally، the parameters of pulmonary function were measured after two days of rest (before commencement of the saturday morning shift) for both garbage collectors and the referent subjects.
    Result
    sAnalysis of the data showed that some symptoms of respiratory disease such as shortness of breath (39%)، productive cough (9. 52%)، wheezing (18. 09%) and phlegm (10. 47%) were significantly (p<0. 05) more prevalent among garbage collectors. Similarly، significant decrements in FEV1 and FEV1/FVC ratio were noted in garbage collectors when compared with referent individuals. The spirometric pattern of ventilatory disorder was consistent with that of obstructive pulmonary diseases.
    Conclusion
    Our data indicate that the prevalence of respiratory symptoms as well as lung function impairments are significantly higher in garbage collectors than in their counterparts (referent group) and this is likely to be attributed to their exposure to bioaerosols، exhaust fumes and other workplace contaminants
    Keywords: garbage collectors, lung function, respiratory symptoms, spirometry
  • Gh Sharifi, Ar Babai, A. Barkhordari, M. Faramarzi, Mr Sadeh Pages 53-58
    Background
    Serotonin plays an important role in central fatigue and increases the release of prolactin. To determine the effect of one exhausted endurance exercise session on serotonin serum level of men runners، this study was conducted.
    Methods
    In a laboratory cross-sectional study، blood samples of 14 runners were collected and the level of serum serotonin and prolactin was measured before، immediately after and 10 minutes after exercise using Bruce protocol. Data were analyzed by SPSS 18.
    Results
    According to the results، the average level of serum serotonin before، immediately after and 10 minutes after exercise was 141. 26، 241. 04 ng/ml and 214. 34 and for prolactin was 7. 53، 11. 83 and 16. 84ng/ml، respectively. There was significant difference between both serotonin and prolactin levels and the time of exercise (p<0. 05).
    Conclusion
    The present study indicates that one exhausted endurance exercise session can increase blood serum serotonin and prolactin level and fatigue then after. It can be recommended that moderate exercise is useful for ordinary individuals.
    Keywords: exhausted exercise, serotonin, prolactin, runners
  • S. Mohamadi Rizi, M. Kordi, Mt Shakeri, J. Salehi Fadardi Pages 59-65
    Background

    Work ability is an interaction between individual and occupational factors influencing the working life of employee and is an important factor in working quality and security. The aim of this study was to determine the work ability in midwives.

    Methods

    This was a descriptive study on123 midwives employed in the public hospitals and health-care centers of Mashhad meeting the inclusion criteria. The subjects were selected by two- stage sampling method. Participants completed questionnaires about demographic information، work characteristics and Work Ability Index (WAIQ). Collected data were analyzed using SPSS version 14 and statistical tests such as independent t-test، one way ANOVA and Pearson،s correlation test were used.

    Results

    Results showed that mean ± SD of age and work ability of midwives was 32. 7± 1. 02 and 38. 81±0. 05 years، respectively. 0. 8% of midwives had poor، 31. 73% moderate، 49. 59% good، and 17. 88% excellent work ability. Also، there was a significant negative correlation between work ability and work experience (p=0. 011، r = -0. 431).

    Conclusion

    Midwives work ability was generally low in Mashhad. It can be increased through such special ways as dividing tasks among the members for lowering workload and periodic examination by physicians.

    Keywords: work ability, midwife, hospital, health, care center
  • Gh Halvani, M. Ebrahimzadeh, M. Dehghan, H. Fallah, M. Mortazavi Pages 66-72
    Background
    Safety culture is a factor that because of it all of workers from headmaster to simple workers come together so that they could contribute to the safety of themselves and their coworkers. The purpose of this study was to evaluate factors affecting safety culture in Yazd steel industry workers.
    Methods
    This study was conducted on 244 steel industry workers. In this cross-sectional study، data was gathered by a questionnaire. This questionnaire consisted of 75 questions in the form of multiple choice questions (standard safety culture questionnaire) and 6 questions about accidents (accident questionnaire). Data was gathered and after being coded was entered into SPSS software for analysis.
    Results
    In this study there was a significant relationship between safety culture and educational level and work experience (p-value<0. 05). There wasn’t a significant relationship between safety culture and age، marital status، work shift and location of body involved. In this study the most frequent cause of occupational accidents was burning (25%) and upper extremities were the organs most frequently injured.
    Conclusion
    In order to achieve system requirements about safety، it is necessary to implement a proper structure and in order to match individuals with this structure، culture change and behavior change should be used.
    Keywords: safety culture, affecting factors, steel industry
  • A. Soltanzadeh, D. Eskandari, A. Gholami, J. Malakuti Pages 73-80
    Background
    Flour dust is one of the allergens in the workplaces and its occupational exposure can cause respiratory impairments. The purpose of this study was to investigate the respiratory effects of exposure to flour dust in flour mill workers.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out at 6 flour producing factories in Razavi and South Khorasan provinces، Iran. Study subjects included 180 males (90 male workers with current exposure to flour dust and 90 male non-exposed employees). Determination of dust concentration was carried out with personal dust sampler at all production units of studied industries. Respiratory symptoms were investigated with American Thoracic Society questionnaire (Persian version). Lung function tests were done by a calibrated spirometer. The data were analyzed using SPSS (version 16).
    Results
    Mean of age and work experience of exposed group was 36. 8±9. 03 and 12. 0±5. 6 years، respectively. This result، for non-exposed group was 37. 3±8. 1 and 12. 58±5. 5 years، respectively. Atmospheric concentrations of respirable and inhalable dust were 13. 3±2. 38 and 38. 77±3. 6 mg/m3، respectively. Results indicated that prevalence of respiratory symptoms in exposed subjects was significantly higher than non-exposed workers. Likewise، pulmonary function parameters were significantly lower in exposed than reference group (p<0. 05).
    Conclusions
    The findings of this study showed that occupational exposure to flour dust and age could be important factors predicting the prevalence of respiratory symptoms and functional impairment of the lungs
    Keywords: flour dust, occupational exposure, respiratory symptoms, pulmonary function parameters