فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1391)

نشریه حکومت اسلامی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1391)

  • ویژه اندیشه و فقه سیاسی اسلام
  • تاریخ انتشار: 1391/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین جوان آراسته صفحه 6
    این مقاله، برخی از مباحث امر به معروف و نهی از منکر را که در تبیین و تنقیح مفهوم این فریضه الهی دخیل است، مورد توجه قرار می دهد و روشن می سازد که آیا اصطلاح «امر به معروف و نهی از منکر»، اموری نظیر تعلیم یا ارشاد جاهل، یا اقدامات پیشگیرانه فرهنگی و غیر فرهنگی، قضاوت، اجرای حدود الهی و نیز جهاد در راه خدا را دربرمی گیرد یا خیر. همچنین بررسی می کند در مواردی که فقها در مورد وجوب یا حرمت چیزی، اختلاف دارند، امر به معروف و نهی از منکر چه حکمی دارد و با توجه به مراحل و مراتب متعدد این فریضه الهی، مومنان در دورانی که قدرت سیاسی در اختیارشان نیست در مقایسه با زمانی که حکومت اسلامی وجود دارد چه وظیفه و تکلیفی دارند.
    کلیدواژگان: معروف، منکر، امر و نهی، تعلیم جاهل، قضاوت، جهاد
  • رحیم شاهدی صفحه 32
    فقه امامیه از ویژگی هایی برخوردار است که نظیر آن را در کمتر دانشی می توان یافت. در میان این شاخصه ها سه ویژگی که تا حدودی از گوشه ای از سیمای این دانش، پرده برمی گیرد؛ یعنی جاودانه بودن فقه، فراگیربودن فقه و انعطاف پذیری فقه، دارای اهمیت بیشتری می باشند.
    بیان ویژگی های مزبور، هر انسان آزاداندیشی را به طرح این پرسش بنیادی وا می دارد که دلیل توانمندی و کارآمدی فقه در قبال انبوه نیازهای تمام نشدنی انسان چیست و سازوکار آن کدام است؟
    نوشتار حاضر، به دنبال آن است تا ضمن طرح مبادی موضوع بحث، به تبیین علل و عوامل پویایی و بالندگی فقه در عرصه حیات جمعی انسان پرداخته و به پاره ای از شبهات در این حوزه، پاسخ گوید.
    کلیدواژگان: فقه پویا، جامعه متحول، نیازهای انسان، اجتهاد، عقل، عرف، احکام حکومتی
  • ذبیح الله نعیمیان صفحه 66
    تدبیر جامعه اسلامی، نیازمند دارابودن اختیاراتی است که صدور احکام حکومتی، بخشی از این اختیارات است. در این میان، این پرسش مهم نسبت به نظام سیاسی اسلام، مطرح است که ضوابط «صدور احکام حکومتی» چیست؟
    احکام حکومتی یا ولایی از جهت صدوری، احکامی مستقل از احکام شرعی هستند، اما از جهت محتوایی می توانند نسبت های مختلفی با آنها پیدا کنند. احکام حکومتی یا ولایی، همانند احکام شرعی بر دو نوعند؛ یعنی بخشی از احکام حکومتی از سنخ احکام تکلیفی هستند؛ چنانکه بخشی از آنها از سنخ احکام وضعی می باشند.
    نوشتار حاضر، به بررسی ضوابط حاکم بر صدور «احکام حکومتی تکلیفی» اختصاص دارد و با تفکیک «ضوابط عمومی» از «ضوابط احکام اضطراری»، شش مولفه را از زمره ضوابط عمومی و سه ضابطه را از زمره ضوابط احکام اضطراری، دانسته است.
    کلیدواژگان: حکم حکومتی، حکم ولایی، ضابطه حکم حکومتی، مصالح الزام آور، مفسده، تزاحم، احکام اضطراری
  • عباسعلی کدخدایی، محمد جواهری طهرانی صفحه 99
    تفکیک قوا، نظریه ای است که در چند سده اخیر، به یکی از مشهورترین نظریات مطرح در حوزه اندیشه سیاسی، تبدیل شده است تا جایی که در کلام و قلم برخی نویسندگان و مترجمان، رنگی از تقدس به خود گرفته و معیاری برای ارزش گذاری نظامهای سیاسی قلمداد گردیده است. این در حالی است که صرف نظر از چالش های کارکردی این نظریه و علی رغم تلاشهای صورت گرفته در تکمیل و ترویج آن، همچنان از تناقضات و نواقص تئوریک متعددی، رنج می برد.
    در نوشتار حاضر، نخست به نقد فهم نادرست تفکیک گرایان از قدرت و انسان و پس از آن واکاوی خطای تاریخی «مونتسکیو» در مدل سازی این نظریه و در نهایت، ناکارآمدی تفکیک قوا در تامین غایات مطلوب نظریه پردازان پرداخته شده و تلاش گردیده است، ضرورت پردازش نظریه ای جایگزین، مبتنی بر اندیشه های بومی و متناسب با اقتضائات حیات نوین جوامع بشری، اثبات گردد
    کلیدواژگان: تفکیک قوا، قدرت، نظام سیاسی، استبداد، کنترل
  • مسعود راعی، فرامرز عطریان صفحه 124
    «حاکمیت قانون» از مهم ترین اصول مطرح و مورد قبول قوانین اساسی همه کشورهای جهان است و مضمون این اصل، حاکمیت قوانین موجود در یک کشور می باشد که در نتیجه آن، همگان در برابر قوانین، مساوی خواهند بود. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز با تحدید وظایف و اختیارات کارگزاران و برابرشمردن آنها با دیگر آحاد ملت و همچنین پیش بینی نظارتهای متعدد بر دولتمردان، اصل حاکمیت قانون را به رسمیت شمرده است.
    از طرفی در شرع مقدس اسلام، حاکم اسلامی حق دارد راسا بر طبق مصالح عامه اسلام و مسلمین، تصمیمات لازم را اتخاذ نماید. این تصمیمات که «احکام حکومتی» نامیده می شوند، همچون احکام اولیه و ثانویه، واجب الاطاعه خواهند بود که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، طی اصول 5، 110 و 112 تبیین شده اند. حال سوال مطرح در حوزه حقوق عمومی این است که آیا احکام حکومتی با اصل حاکمیت قانون در تعارض نیست؟ ادعای نوشتار حاضر، این است که احکام حکومتی، نمادی از اصل حاکمیت قانون است. از دلایل فقهی و حقوقی به دست می آید که قانون، اعم از قانون مدون و احکام حکومتی می باشد و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز بر این دیدگاه، صحه گذاشته است. روش این تحقیق، توصیفی تحلیلی بوده و در تحلیل داده ها به منابع فقهی و حقوقی استناد شده است.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، حکم حکومتی، ولی فقیه، مصلحت، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
  • دادخدا خدایار، احمد رهدار صفحه 148
    انقلاب اسلامی، انقلابی مبتنی بر سنت اسلامی است. برخلاف تلقی رایج در غرب که سنت، به مثابه بخش و جزئی از عالم غربی ملاحظه می شود، سنت در اندیشه اسلامی، شامل عالم اسلامی بوده و قابل تقلیل به جزء و بخشی از آن نمی باشد. دکتر سید جواد طباطبایی یکی از نویسندگان معاصر که همه تحولات و اندیشه های ایرانی را از صدر اسلام تاکنون بر محور سنت اسلامی و تطورات آن تحلیل می کند بر این باور است که سنت اسلامی به دلیل دورشدن از عقل آزاد به معنای یونانی آن و لغزیدن در ظاهر شریعت اسلامی و نیز به سبب تحولات تاریخی ناشی از حمله مغولان به ایران و... دچار انحطاط، زوال، تصلب و بن بست شده و آن چنان گرفتار تکرار بی تذکاری گردیده است که تراث آن برای درک مناسبات عصر مدرن ناکافی می باشد. هر چند وی کمتر مستقیما و با صراحت درباره انقلاب اسلامی سخن گفته است، اما از آنجا که این انقلاب بر پایه همین سنت اسلامی به بن بست رسیده! استوار شده است، منطقا باید وصف یاس آوری که درباره سنت اسلامی وجود دارد را در مورد انقلاب اسلامی نیز صادق دانست. این نوشتار در صدد است تا ضمن نقد نظریه دکتر طباطبایی، مساله سنت اسلامی را به مثابه اساس و پایه انقلاب اسلامی، مورد تامل و بحث قرار دهد.
    کلیدواژگان: سنت، سنت اسلامی، انحطاط، زوال اندیشه سیاسی، انقلاب اسلامی
  • محسن رضوانی صفحه 172
    مقاله حاضر به بررسی انتقادی نظریه «اروین روزنتال» درباره فلسفه سیاسی اسلامی می پردازد. دغدغه اصلی روزنتال، فهم و تفسیر رابطه میان فلسفه سیاسی اسلامی با آموزه های یونانی و اسلامی است. بر اساس نظریه روزنتال، هر چند فلسفه سیاسی اسلامی از هر دو آموزه یونانی و اسلامی تاثیر پذیرفته است، اما میان آموزه های یونانی با آموزه های اسلامی، هیچ گونه سازگاری و هماهنگی وجود ندارد؛ به گونه ای که فیلسوف سیاسی اسلامی از آنجا که یک مسلمان مومن است، نمی تواند تحت تاثیر آموزه هایی باشد که با مبانی دینی، ناسازگار و ناهماهنگ است. بنابراین، مشکل اصلی رهیافت روزنتال، بیش از آنکه فهم دین اسلام و آموزه های اسلامی باشد، فهم فلسفه یونان و آموزه های یونانی است. روزنتال، تحت تاثیر رهیافت های مدرن غربی، تصویری از فیلسوفان سیاسی اسلامی و یونانی، ارائه می دهد که انطباق چندانی با متون و آموزه های اصلی آنان ندارد
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی اسلامی، فلسفه سیاسی یونانی، وحی و عقل، افلاطون، ارسطو، فارابی، ابن سینا، ابن رشد، ابن باجه، روزنتال
  • صفحه 189
|
  • Husayn Jawan Arasteh Page 6
    The present article is concerned with some of the questions relating to the divine obligation of enjoining good and forbidding evil in order to explain and revise this issue and show whether or not the term “enjoining good and forbidding evil” includes such things like guiding the ignorant, taking preventive actions in cultural and non-cultural affairs, judgement, exercising divine punishments and jihad (holy war).The article also investigates how the duty will be in case of necessity or unlawfulness, about which faqihs have different opinions, and discusses the duty of the faithful in this regard in the period when they have no political power in contrast with their duty in the time when the affairs is run by an Islamic government, by taking into consideration the different stages and levels of this divine duty.
    Keywords: good, evil, enjoining, forbidding, instructing an ignorant, judgement, jihad (holy war)
  • Rahim Shahidi Page 32
    Shi‘ah fiqh has some characteristics, the like of which cannot be found in most disciplines.We can refer to three of these characteristics, which help to reveal some aspects of this discipline such as everlastingness of fiqh, comprehesiveness of fiqh and flexibility of fiqh which are of special importance.An exposition of the mentioned characteristics urges free thinkers to ask this important question: What is the secret behind the efficiency and ability of fiqh to meet man’s boundless needs and what is its mechanism?Mentioning the basic principles of the subject in question, this article tries to explain the reasons and factors of the high position which fiqh has in man’s social life and to clear up some misgivings about this issue.
    Keywords: dynamic fiqh, developing society, human needs, independent judgement (ijtihad), reason, common sense, governmental judgements
  • Zabihollah Naimiyan Page 66
    Jurisdictions are necessary for running the affairs of Islamic society. One of these jurisdictions is the making of governmental judgements.The key question which arises about the Islamic system is: What are the rules and regulations for making governmental judgements?Govermental judgements, often termed Walā’i judgements, are separate from Shar‘i injunctions in as far as the side or authority which issues them is concerned, but in as far as their contents are concerned, different relationships are detectable between them.Governmental or Walā’i judgements, like Shar‘i injunctions, are of two types. Some fall in the province of obligatory judgements and some fall in the province of positive obligations.This article is concerned with the rules and regulations for making obligatory governmental judgements by a ruler. Making a distinction between “common rules” and “the rules for urgent judgements”, the author observes that six components are connected to common judgements and three rules are connected to urgent judgements
    Keywords: governmental judgement_WalaI judgement_rule for a governmental judgement_abiding interests_mischief_rivalry_urgent judgement
  • Abbasali Kadkhudai, Jawahiri Tehrani Page 99
    The theory of separation of powers has changed into one of the most famous theories in the field of political thought during the last few decades to such an extent that, as some writers and translators words and speeches indicate, it has taken a sacred hue and is considered as a criterion for evaluating political systems. However, this theory has many theoretical contradictions and deficiencies, regardless of the functional challenges facing it and inspite of the efforts made to complete and disseminate it.The present research begins with commenting on the separatists’ misconception about power and man, and then discusses the historical mistake which Montesquieu has committed in the modeling of this theory. Finally, the author investigates the inefficiency of separation of powers in order to achieve the theorists’ desired objectives, and to prove that it is necessary to advance an alternative theory based on indigenous thoughts and compatible with the requirements of modern human socities.
    Keywords: separation of powers, authority, political system, despotism, control
  • Masud Rai, Faramarz Atriyan Page 124
    The ‘authority of law’ is one of the most important principles which all the constitutions of the world consider acceptable. According to this principle, authority is represented in the laws of a country, which consider all citicizens equal before law. Identifying the duties and jurisdiction of officials and considering them equal with other citizens as well as predicting various types of supervising the work of the statesmen, the constitution of the Islamic Repulic of Iran officially recognizes the principle of the authority of law.In Islamic law, a Muslim ruler has the right to directly make decisions in accordance with the interests of Islam and Muslims. These decisions are known as “governmental judgements”, which as stated in the principles 5, 110 and 112 of the constitution of the Islamic Republice of Iran, have to be obeyed, as in the case of primary and secondary judgements.Among the questions which are raised in the field of public law is: Are governmental judgements in contradiction with the principle of authority of law? The author sees that governmental judgements are symbolic of the principle of the anthority of law. Fiqhi and legal evidence indicates that law, which includes the codified law and governmental judgements as well as the constitution of the Islamic Republic of Iran endorse this view. This research uses a descriptiveanalytical method and cites evidence from fiqhi and legal resources to support its argument.
    Keywords: the authority of law, governmental judgement, guardian jurist of Islamic law, interest, the constitution of the Islamic Republic of Iran
  • Dadyar Rahdar, Ahmad Rahdar Page 148
    The Islamic Revolution is a revolution founded on Islamic tradition. Unlike the notion of tradition prevailing in the West which is taken as part of the western world, traditionin the view of Islamincludes the Muslim world and is not reduced to part of the Muslim world. Dr. Seyyed Jawad Tabātabā’i, one of the contemporary writers, who has analysed all the changes in the Iranian thoughts for the period between the early Islam and today on the basis of Islamic tradition, thinks that, due to the distance between tradition and reason _ in its Greek sense _ and falling into the trap of the exterior aspect of Islamic law along with the historical changes which occurred after the Mongol attacks on Iran, etc., Islamic tradition suffered from decay, decline, rigidity and deadlock, and problems of this kind reoccurred and what has been inherited from it was too little for one to understand the relations of modern time. Although he rarely talks about the Islamic Revolution explicitly and directly, the same pessimistic description of Islamic tradition which exists has to be considered true of the Islamic Revolution. In an attempt to criticize Dr. Tabatabā’i’s theory, the article delves into the topic of Islamic tradition as the foundation of the Islamic Revolution.
    Keywords: tradition, Islamic tradition, decay, decline, political thought, the Islamic Revolution
  • Muhsin Ridwā, Ni Page 172
    The present essay is centered on criticizing E. Rosenthal’s view about political philosophy in Islam. Rosenthal’s main concern is to understand and explain the relationship between Islamic political philosophy and Greek and Islamic doctrines. Rosenthal sees that although Islamic political philosophy is influenced by both Greek and Islamic doctrines, there is no agreement and harmany between Greek doctrines and Islamic doctrines at all and so a Muslim political philosopher cannot be influenced by the doctrines which are not in harmony with religious principles because of his being a devout Muslim. Therefore, the main problem of Rosenthal’s way of thinking is that his understanding of Greek doctrines is wider than his understanding of Islam and Islamic doctrines. Influenced by modern western approaches, he introduces a picture of Muslim and Greek political philosophers that does not correspond with their original texts and doctrines.
    Keywords: Islamic political philosophy, Greek political philosophy, revelation, reason, Plato, Aristotle, alFarabi, Ibn Sina, Ibn Rushd, Ibn Bajja, Rosenthal