فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 55 (تابستان 1391)

پژوهشنامه متین
پیاپی 55 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد موسوی بجنوردی، رضا احمدی صفحه 1
    یکی از راه های جلوگیری از ضررهایی که ممکن است در نتیجه معاملات به متعاملین وارد شود، اعمال خیار عیب از جانب ذی الخیار است. طبیعی است که این حق زمانی برای افراد ثابت می شود که کالای مورد معامله به هنگام عقد معیوب باشد. حال اگر تعریف، ملاک و ضابطه مناسب و دقیقی از «عیب» در دست نباشد، اجرای مقررات مربوط به خیار عیب با مشکل مواجه می شود. در نتیجه رسیدن به هدف تشریع آن، یعنی جبران ضرر ناروا محقق نمی شود. در این مقاله سعی شده است تا با نقد و بررسی تعاریف ارائه شده از جانب فقها، به نارسایی این تعاریف به نسبت تولیدات پیچیده و صنعتی جهان امروز اشاره شود. همچنین در ادامه با ذکر تمایزات مفهوم عیب با مفاهیم دیگری چون «فقدان وصف»، «عدم مرغوبیت کالا»، «تدلیس» و... به تحدید گستره مفهومی عیب پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: خیار عیب، تدلیس، قاعده غرور، عیوب مشترک، فسخ
  • سید حسن خمینی صفحه 25
    هر یک از بزرگان علم اصول، با تمرکز بر نکته ای سعی کرده اند که تمایزی را بین قواعد فقهی و مسائل اصولی پیدا کنند. مرحوم آخوند با تکیه بر میزان شیوع این مسائل در «ابواب فقهی»، مرحوم خویی با توجه به «حکمیه» یا «موضوعیه» بودن شبهه در یکی از نظریات خود و عنایت به تفاوت «استنباط» و «تطبیق» در نظریه دیگر، مرحوم حکیم با پیش کشیدن «توقف هر یک از مسائل بر دیگری و عدم آن»، مرحوم نائینی با موضوعیت دادن به میزان انتفاع «مجتهد» و «مقلد» از این مسائل در نظریه اول و ملاک قرار دادن «کلی» یا «جزئی» بودن نتیجه حاصله در نظریه دوم، و در آخر مرحوم امام با طرح «آلی» یا «استقلالی» بودن مسائل، سعی در حل این مسائل داشتند.
    از میان این نظریات، تنها مبنای مرحوم آخوند و حضرت امام می تواند راه حل جامع برای حل این مهم باشد.
    کلیدواژگان: مساله اصولی، قاعده فقهی، ابواب فقهی، شبهه حکمیه، شبهه موضوعیه، استنباط، تطبیق، مجتهد، مقلد، آلی
  • حکیمه دبیران صفحه 45
    پیامبر اکرم(ص) که مشرف به خطاب و إنک لعلیٰ خلق عظیم و بعثتش منتی بزرگ از جانب پروردگار بر بندگان است، می فرماید که من برای کامل کردن مکارم اخلاق به رسالت مبعوث شدم. فرمایش آن حضرت این نکته دقیق و قابل توجه را به ذهن متبادر می کند که فطرت و دین الهی بر اساس اخلاق استوار است و استاد بزرگ اخلاق، امام خمینی نیز علاوه بر توصیه های مکرر، بخشی از شرح حدیث بیست و نهم در کتاب وزین شرح چهل حدیث را به بیان ارزش و اهمیت خصلت های نیکوی انسانی و مکارم اخلاقی اختصاص داده اند. در مقاله حاضر پس از بیان معانی فطرت و ارتباط آن با اخلاق، به تبیین دیدگاه حضرت امام خمینی در این امر پرداخته می شود. ایشان که اصلاح جامعه و سوق بشر به سوی سعادت را مقصد اصلی آفرینش می دانند، از بیم آنکه مبادا تصور فطری بودن اخلاق، موجب ناامیدی گرفتاران سوء خلق شود و در صدد علاج برنیایند، به صراحت درمان پذیر بودن هر خلقی را، اگر چه ملکه شده باشد، چنین بیان می فرمایند که مقصود از طبیعی بودن و فطری بودن خلقی، آن نیست که ذاتی غیر قابل تغییر است، بلکه جمیع ملکات و اخلاق نفسانیه، تا نفس در این عالم و در تحت تصرف زمان و تجدد واقع است، قابل تغییر است. و انسان می تواند جمیع اخلاق خود را متبدل به مقابلات آنها کند. ایشان همچنین در فصلی با عنوان «مبادی محاسن اخلاقی و مساوی آن»، به نظر علمای فن اخلاق که مجموع فضایل نفس را در تحت چهار جنس حکمت، عفت، شجاعت و عدالت بر شمرده اند، اشاره می فرمایند تا شوق تخلق به اخلاق الهی را در سالکان راه و حتی غافلان نا آگاه ایجاد نمایند.
    کلیدواژگان: فطرت، اخلاق، امام خمینی، اخلاق نفسانیه، ملکات
  • حسین ناصری مقدم، مظاهر نامداری موسی آبادی صفحه 61
    در این مقاله با توجه به جایگاه قاعده لاضرر و لاحرج در استنباطات فقهی، تلاش شده تا ثابت شود عیوب مذکور در روایات و متون فقهی، حصری نبوده و از باب تمثیل است. بنابراین، ملاک موجود در این عیوب که عمدتا مهلک بودن یا مستلزم ضرر فراوان بودن است اگر در بیماری ها یا عیوب دیگری از جمله بیماری های جدید مثل ایدز یا بیماری های روانی، وجود داشت، این بیماری ها و عیوب نیز جزء عیوب مجوز فسخ نکاح به حساب می آمدند. همچنین ثابت می شود که بیماری جذام و برص از عیوب مشترک بین زوجین است و در صورتی که مرد هم به یکی از این عیوب مبتلا شود، زن حق فسخ نکاح دارد. امروزه با توجه به پیشرفت علم پزشکی، امکان معالجه و درمان بسیاری از بیماری ها وجود دارد، لذا در صورت درمان، به دلیل اینکه ضرر و عسر و حرج ناشی از بیماری منتفی می شود، جواز فسخ نکاح نیز منتفی است.
    با توجه به نظر حضرت امام خمینی راهکار طلاق نیز به دلیل اینکه در مواقعی خود، مستلزم عسر و حرج است روش مناسبی به نظر نمی رسد، لذا در مواردی، راهکار فسخ، در مقایسه با طلاق، قابل دفاع است.
    کلیدواژگان: فسخ نکاح، عیوب، تدلیس، تخلف از شرط صفت، لاضرر، لاحرج
  • سید ابوالقاسم نقیبی صفحه 85
    نظریه ولایت مطلقه فقیه از ابتکارات امام خمینی در زمینه فقه حکومتی در مکتب فقهی امامیه اثناعشریه است. نظریه خلافت راشده عبدالرزاق احمد سنهوری، که براساس آموزه-های فقه عمومی اهل سنت ارائه گردیده، از نظریات مهم فقه حکومتی است. مطالعه تطبیقی این دو نظریه امکان تعامل مطلوب بین مذاهب اسلامی را فراهم می آورد و به توسعه فقه عمومی اسلامی می انجامد. امام خمینی در نظریه ولایت مطلقه فقیه معتقدند که ولایت در عصر غیبت به صورت عام برای فقیه عادل و با کفایت اجتماعی و سیاسی جعل شده است و دامنه آن مقید به امور عمومی و مصلحت جامعه اسلامی و مطلق نسبت به احکام الهی اعم از اولیه و ثانویه و قوانین بشری است.
    از منظر امام خمینی انتخاب مستقیم ولی فقیه از ناحیه ملت یا انتخاب غیر مستقیم او از ناحیه خبرگان ملت در چهارچوب نصب عام فقیه عادل واجد کفایت اجتماعی و سیاسی صورت می پذیرد. سنهوری شمول و فراگیری خلافت نسبت به شئون دینی و دنیوی، التزام به شریعت اسلامی و اعمال آن در قلمرو دارالاسلام را از ویژگی های خلافت راشده می داند و بر ضرورت وجود شرایطی چون عدالت و حکمت در خلیفه و ولی امر تاکید می ورزد. و اصولا شکل گیری خلافت صحیحه راشده را منوط به مشارکت اهل حل و عقد از تمامی بلاد اسلامی در تعیین خلیفه می داند و بیعت آنان را موجد ولایت برای حاکم و خلیفه تلقی می-نماید. وی به استناد اجماع، استخلاف را از اسباب ایجاد ولایت می شمرد.
    کلیدواژگان: فقیه، عادل، ولایت، خلافت، حکومت اسلامی، مطلقه، راشده
  • حسین نمازی فر، صالح سعادت صفحه 105
    از مباحث مهم و اساسی در حقوق اسلامی بحث از ضمان و مسئولیت مدنی اشخاص در قبال یکدیگر است. بر این مبنا، آیات و روایات مختلفی در کتاب و سنت نقل شده است. یکی از مهم ترین این روایات، روایت رسول اکرم(ص) است که: «علی الید ما اخذت حتی تودیه» که به موجب آن هرکسی بدون اذن مالک بر مال دیگری تسلط پیدا کند ضامن آن مال محسوب می شود که در صورت بقای عین، موظف به رد مال به صاحب آن و در صورت تلف یا متعذر بودن رد عین، مکلف به رد مثل یا پرداخت قیمت آن به مالک است.
    فقها در کتب فقهی خود در بسیاری از مسائل فقهی مانند: غصب، بیع، ضمان، عاریه و رهن به این حدیث تمسک جسته اند، اما از آنجا که از این حدیث اثری در معاجم حدیثی و کتب اربعه روایی شیعه نیست، برخی از فقها استناد به این حدیث را مورد تردید قرار داده اند. از طرف دیگر، بین کسانی هم که به این حدیث استناد کردند در تبیین قلمرو و شمولات این حدیث اختلاف نظرهای گسترده ای وجود دارد. بنابراین باید با مداقه و دقت نظری ژرف در این حدیث ضمن دفاع از اعتبار آن، به تشتت آرا خاتمه داد و قدر متیقنی برای این موارد اختلافی تبیین کرد.
    کلیدواژگان: ضمان، حدیث علی الید، استیلاء، اخذ، تادیه، ضمان منافع
  • محمد هاشم پور یزدان پرست صفحه 127
    با تسلط تدریجی پاپ و کلیسای کاتولیک بر اروپا، قرونوسطی آغاز شد. افکار دنیاگریز و علم ستیز این مذهب شرایطی را به وجود آورد که از آن به عصر تاریکی یاد نموده-اند و انسانی تارک دنیا و رهبانیت پیشه و آخرت گرا به معنی کاتولیکی آن و علم گریز متولد شد. در عکس العمل به این تفکرات و شرایط حاصل از آن، معترضانی تفکرات انسان محورانه و مذهب پروتستان را به وجود آوردند که این تفکرات اعتراضی نقش بزرگی در گسترش تمدن مادی جدید و تولد انسان دنیا طلب منفعت جوی بریده از دین در این تمدن داشت. با ظهور انقلاب اسلامی و طرح شعار نه شرقی و نه غربی، در برابر مکاتب حاصل از این تمدن که ادعای جهانشمولی و ادعای برتری و تسلط بر همه تمدن ها و سرنوشت انسان ها را داشت این مبانی فکری مورد چالش قرار گرفت و به وسیله رهبری انقلاب اسلامی هویت و شخصیتی الهی و معنوی برگرفته از اندیشه های اسلامی برای انسان مطرح شد که در عمل موجب تولد انسانی جدید به عنوان الگوی انسان در عصر ما گردید. بررسی و مقایسه این سه آیین با دیدی تاریخی هدف این تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: کاتولیک، کلیسا، پروتستانتیسم، اومانیسم، انسان شناسی
|
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Reza Ahmadi Page 1
    One of the methods of prevention of injury or damage to parties to a deal is the practice of option of defection by the person entitled to option. The parties to a deal are entitled to such a right only when the subject of the deal is found to have been defected at the time of contract. But if the concept of defection is not properly defined or if there is no criteria or standard for definition of the concept of defection, then the practice f option of defection becomes difficult. As a result, legislation of the law on compensation of the injury is not practicable. Attempts have been made in the present paper to critically study the definitions given by the jurisprudents and refer to their shortcomings in the complicated industrial society today. Also in order to delimit the concept of defection, attempts have been made to make a distinction between this concept and other close concepts such as lack of attribute, lack of quality, etc.
    Keywords: option of defection, or defect, common defects, abrogation
  • Seyed Hassan Khomeini Page 25
    Great experts of principles of jurisprudence have tried to make a distinction between jurisprudential rules and issues related to principles of jurisprudence. The following jurisprudents tried to solve this problem through different approaches; the late Akhund relied on the prevalence of such issues in jurisprudential chapters, the late Khoie tried to make a distinction between commandments and subjective nature of these issues and also between inference and adjustment, the late Hakim focused on dependability of one subject on another or their independence from each other, the late Naini focused on usefulness of these issues for the religious authority and the followers as well as the generality or particularity of the result therein; the late Imam focused on the independence of the issues. Among the said issues, only the viewpoints of Imam Khomeini and the late Akhund can be used as a comprehensive solution to the problem.
    Keywords: issues related to principles of jurisprudence, jurisprudential rule, jurisprudential chapters, interference, adjustment, religious authority, follower
  • Hakimeh Dabiran Page 45
    The Holy Prophet of Islam who was addressed by God as: “Surely you are of great morality,” says: I have been raised to perfect moral virtues. One can infer from the above statement that the divine religion and primordial nature are based ethics and morality. Imam Khomeini, the great teacher of ethics, too allocated a part of his book, The Forty Traditions, to the exposition of value and significance of virtues of human beings and ethical virtues. Attempts have been made in the present article to discuss the relationship between primordial nature and morality from the viewpoint of Imam Khomeini. The Imam considers improvement of the society and direction of human beings towards felicity as the main goals of creation. One of the connotations of conception of naturalness of morality is frustration of immoral people who loose their faith in correction and treatment. Hence, Imam maintains that any temperament can be improved and if necessary corrected. Hence naturalness of temperament does not mean that it is not alterable, rather it means that so long as the soul is in this world, it is alterable. Therefore, man can change all his ethical characteristics. Also the Imam refers to the four ethical virtues of wisdom, chastity, courage and justice to encourage people to move towards acquiring divine virtues.
    Keywords: primordial nature, ethics, Imam Khomeini, carnal ethic
  • Hossein Nasseri Moqadam, Mazaher Namdari Musabadi Page 61
    Taking into account the place of the rules of no-injury and no-criticalness in the jurisprudential inferences, attempts have been made in the present paper to find out whether handicaps mentioned in the traditions and jurisprudential texts are exclusive to the mentioned handicaps or they are merely some of the examples. The hypothesis of the present paper is that: since the criterion of the said handicaps is being fatal or inflicting heavy damages, if other handicaps or new diseases such as AIDS or a mental disease carries similar damages, they too are considered among the handicaps that permit abrogation of a marriage contract. Also if one of the spouses contracts leprosy, the other spouse is entitled to abrogate the contract. Today, many diseases can be cured, therefore, if the disease is cured the permission to abrogate the contract is also nullified. In the light of Imam Khomeini’s viewpoints, divorce is not a suitable solution because in certain cases when it causes injuries and damages. Hence, in some cases abrogation is more defendable than divorce.
    Keywords: Abrogation of marriage contract, handicaps, no, injury, no, criticalness
  • Seyed Abulqasem Naqibi Page 85
    The theory of absolute guardianship of Jurisprudent is among initiatives of Imam Khomeini in the field of governmental jurisprudence within the framework of Twelver Imamiyah Jurisprudential school of thought. The theory of Caliphate of Raashede Abdurazaq Ahmad Sanhuri which was developed on the basis of general jurisprudence of Sunni School of thought is among important governmental jurisprudential schools. A comparative study of the two theories may prepare the grounds for better interaction between Islamic schools of thought and will develop Islamic general jurisprudence. Imam Khomeini maintains that Wilaya (guardianship) during the occultation of the Twelfth Imam has been created for a just and socially and politically efficient jurisprudent. Its domain encompasses public affairs as well as the exigency of the Islamic society and it is absolute with regard to the divine commandments including the primary and secondary principles as well as the laws enacted by human beings. In Imam Khomeini’s viewpoint, the direct election of the Wali-e Faqih by the nation or his indirect election by the representatives of the people (Assembly of Experts) is within the framework of general appointment of a just and politically and socially efficient jurisprudent. Sanhuri argues that one of the features of guided caliphate is its comprehensiveness and the fact that it encompasses religious and mundane affairs, while commitment to Islamic Sharia and its application within the realm of Abode of Islam (Dar ul Islam) is among the features of Caliphate system. He also maintains that the Caliph must be just and sagacious. According to him, a proper Guided Caliphate system can be formed with the participation of the experts from all Islamic territories to elect the Caliph and also to pledge allegiance to him. He also refers to consensus as one of the methods of election of the Caliph.
    Keywords: Jurisprudent, just, Wilaya, Caliphate, Islamic state, absolute, Rashedeh
  • Hossein Namazifar, Saleh Saadat Page 105
    Among the significant issues in Islamic law is civil responsibility of people towards each other. There are a number of Quranic verses and traditions which are considered the base of this responsibility. One of these traditions is attributed to the holy Prophet of Islam: anyone who takes control of a property without the permission of the owner is responsible towards the property, and if the property remains intact must be returned to the owner and if it is damaged or destroyed its equivalent or its price must be given to the owner. Jurisprudents have relied on this tradition in many jurisprudential subjects such as usurping, transaction, responsibility, borrowing and mortgage. But since this tradition has not been mentioned in collections of traditions and the four Shia sources of tradition, some jurisprudents hesitate to rely on this tradition. On the other hand, there are differences between those who have referred to this tradition with regard to the domain of its applicability. Hence, it is necessary to defend this tradition and put an end to the diverse viewpoints in this regard by setting an acceptable standard.
    Keywords: responsibility, domination, taking, returning, responsibility towards benefits
  • Mohammad Hashempour Yazdanparast Page 127
    The Middle Ages began with the gradual domination of Catholic Church over Europe. The anti-mundane and anti-scientific approach of this religion led to the creation of a situation which is also called the Dark Age. As a result, a man who renounced the world and was inclined to live in monastery, focusing on the hereafter in its catholic sense, was born. In reaction to this approach, humanism and Protestantism were born, which played a crucial role in expansion of modern materialistic civilization and birth of utilitarian human begin who discarded religion. With the victory of Islamic Revolution, the said schools of thought were challenged. The new Islamic approach offered a new human identity based on Islamic thought and practically a new human being was born in our age. The main objective of the present paper is to compare the three said approaches.
    Keywords: Catholic, Church, Protestantism, Humanism, anthropology