فهرست مطالب

روان شناسی افراد استثنایی - پیاپی 5 (بهار 1391)

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 5 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل زارعی زوارکی، فرزانه غریبی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزشی چند رسانه ای بر میزان یادگیری و یادداری ریاضی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر پایه چهارم ابتدایی صورت پذیرفته است. روش موردنظر در این پژوهش شبه آزمایشی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر کم توان ذهنی کلاس چهارم ابتدایی شهر اراک و نمونه آماری، نمونه تمام شمار از جامعه مورد پژوهش بود که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه تقسیم بندی شدند. گروه آزمایش طی سه جلسه با استفاده از نرم افزار آموزشی محقق ساخته آموزش دیدند. اما گروه گواه به شیوه متداول و بدون بهره گیری از چندرسانه ای آموزش دیدند. به منظور بررسی تغییرات حاصله، ابتدا یک پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش در معرض متغیر مستقل قرار گرفت و از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و بعد از گذشت زمان دوهفته ای، پس آزمون دوم با هدف اندازه گیری میزان یادداری اجرا گردید. در تجزیه و تحلیل آماری از آمار توصیفی و استنباطی کمک گرفته شد. یافته ها نشان داد که میزان یادگیری و یادداری دانش آموزان گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه به طور معناداری افزایش یافته است. به طور کلی نتایج به دست آمده از این پژوهش برتری میزان یادگیری و یادداری دانش آموزانی که مطالب را از طریق چند رسانه ای آموزشی دریافت کرده بودند نشان داد. بنابراین پیشنهاد می شود که در تدریس و یادگیری ریاضیات برای این دانش آموزان می توان از چندرسانه ای آموزشی ریاضی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: چندرسانه ای آموزشی، ریاضی، دانش آموز کم توان ذهنی، یادگیری، یادداری
  • مژده جانه، صغری ابراهیمی قوام، حمید علیزاده صفحه 21
    پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای اجرایی استدلال، برنامه ریزی سازمان دهی و حافظه کاری در دانش آموزان مقطع ابتدایی با و بدون اختلال ریاضی است.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام گرفتن آن زمینه ای است. جامعه آماری شامل، دانش آموزان دختر مقطع دبستان با و بدون اختلال ریاضی شهرستان تهران است. 60 دانش آموز دختر مقطع ابتدایی در دو گروه 30 نفره با و بدون اختلال ریاضی در مقطع سنی 8 تا 11 سال به صورت تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از آزمون های کی مت، آزمون آندره ری و خرده آزمون های تشابهات و حافظه عددی وکسلر کودکان استفاده شد. داده ها با آزمون تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    نشان داد که این کودکان در کارکردهای اجرایی استدلال، برنامه ریزی سازمان دهی و حافظه کاری با گروه عادی تفاوت داشتند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که: بین دو گروه کودکان عادی و دارای اختلال ریاضی در متغیرهای وابسته ترکیبی استدلال، برنامه ریزی سازمان دهی و حافظه کاری تفاوت معنی داری مشاهده می شود. برای تعیین معنادار بودن نتیجه نهایی از تصحیح بفرونی استفاده شد که سطح معناداری را که 05/0 بود به 4 تقسیم نمودیم. مقدار 0125/0 شد و برای آزمون معناداری مدنظر قرار گرفت.
    با توجه به نظریه ها و تحقیقات انجام شده در حوزه های مورد بحث و با توجه به نتایج تحقیق حاضر می توان نتیجه گیری نمودکه، بین عملکرد استدلال، حافظه کاری و برنامه ریزی سازماندهی دانش آموزان عادی با دانش آموزان دارای اختلال ریاضی تفاوت وجود دارد. البته این پژوهش تنها سه حوزه از کارکردهای اجرایی شامل استدلال، برنامه ریزی سازمان دهی و حافظه کاری را مورد بررسی قرار داد. پیشنهاد می شود در تحقیقات آتی سایر کارکردهای اجرایی نیز مورد بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، استدلال، برنامه ریزی، سازمان دهی، حافظه کاری، اختلال ریاضی
  • لیلی صالحی، دیبا سیف صفحه 43
    هدف از انجام گرفتن این پژوهش پیش بینی احساس تنهایی براساس تعامل معلم با دانش-آموز و ابعاد ادراک شایستگی در میان نوجوانان با و بدون نقص بینایی بود، که با روش تحقیق همبستگی به انجام رسید. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه نوجوانان با و بدون نقص بینایی بود که در مقطع راهنمایی مدارس تلفیقی تحصیل می نمودند. آزمودنی های پژوهش که با روش هدفمند انتخاب شدند، شامل 46 دانش آموز با نقص بینایی (25 پسر و 21 دختر) و 46 دانش آموز بدون نقص بینایی(25 پسر و 21 دختر) بودند که به صورت تلفیقی در مقطع راهنمایی مدارس شهرستان شیراز به تحصیل اشتغال داشتند. مقیاس تعامل معلم دانش آموز، مقیاس ادراک شایستگی، و پرسشنامه احساس تنهایی به عنوان ابزار سنجش مورد استفاده قرار گرفت. مطالعه ویژگی های روان سنجی این ابزارها در پژوهش حاضر، نشان از روایی و پایایی قابل قبول آنها داشت. یافته ها مبین آن بود که با فزونی یافتن هر یک از ابعاد ادراک شایستگی، احساس تنهایی کاهش می یابد. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که شایستگی اجتماعی مهم ترین عامل پیش بینی کننده احساس تنهایی است. تعارض در تعامل معلم و دانش آموز، که رابطه ای مستقیم با احساس تنهایی داشت، دومین عامل پیش بینی کننده این متغیر شناخته شد. نتایج نشانگر آن بود که دختران نسبت به پسران، احساس تنهایی بیشتری را تجربه می نمایند. همچنین، یافته ها حاکی از آن بود که احساس تنهایی دانش آموزان، در مدارس مجری طرح تلفیقی، از نقص بینایی تاثیر نمی پذیرد. از پیشنهادهای این پژوهش، کمک به گسترش شایستگی اجتماعی دانش آموزان است. همچنین، توصیه می شود که به منظور روشن ساختن نقش تعامل معلم دانش آموز در خود ادراکی و احساس تنهایی دانش آموزان تحقیقات بیشتری در آموزش تلفیقی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، تعامل معلم با دانش آموز، ادراک شایستگی، دانش آموز با نقص بینایی
  • اعظم مرادی، صدیقه رضایی دهنوی صفحه 65
    هدف این تحقیق بررسی و مقایسه اثربخشی آموزش های گروهی عزت نفس، خودکارآمدی و انگیزش پیشرفت بر عزت نفس زنان با معلولیت جسمی حرکتی شهر اصفهان بود.
    روش
    طرح تحقیق نیمه تجربی بود. جامعه آماری شامل کلیه اعضای زن 35-18 ساله تشکل غیردولتی جامعه معلولان شعبه شهر اصفهان بود. برای نمونه گیری 80 نفر از جامعه آماری به طور تصادفی انتخاب شدند و پس از اجرای مقیاس عزت نفس روزنبرگ، 40 نفر از آنهاکه عزت نفس شان از نیم دیگر آزمودنی ها پایین تر بود، به عنوان نمونه نهایی انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه آزمایشی ویک گروه گواه واگذار شدند. سپس برای هر یک از گروه های آزمایشی 1، 2 و 3 به ترتیب برنامه آموزش گروهی عزت نفس، آموزش گروهی خود کارآمدی و آموزش گروهی انگیزش پیشرفت، در قالب 9 جلسه هفتگی 120 دقیقه ای برگزار شد. پس از اتمام جلسات آموزش، پس آزمون با به کارگیری مقیاس عزت نفس روزنبرگ، بر روی هر سه گروه آزمایشی و گروه گواه انجام شد. برای سنجش ویژگی های آزمودنی ها علاوه بر پرسشنامه کیفیت زندگی، پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی نیز به کار برده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس، تحلیل مانکوا و آزمون تعقیبی LSD استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها سطح احتمال 05/0P< استفاده شد. یافته ها حاکی از اثربخشی آموزش گروهی عزت نفس (023/0=P)،آموزش گروهی خود کارآمدی (006/0=P) و آموزش گروهی انگیزش پیشرفت (016/0P=) بر عزت نفس بود، اما اثر بخشی سه نوع آموزش گروهی با یکدیگر تفاوتی نداشت. هر یک از روش های آموزش گروهی عزت نفس، آموزش گروهی خود کارآمدی و آموزش گروهی انگیزش پیشرفت می تواند بر بهبود عزت نفس افراد با معلولیت جسمی و در نتیجه توانبخشی آنها موثر باشد. بر این اساس پیشنهاد می شود که این سه نوع برنامه آموزشی به صورت منظم در مراکز درمانی و آموزشی و تشکل های غیردولتی مخصوص افراد با معلولیت جسمی اجرا گردد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، آموزش گروهی عزت نفس، آموزش گروهی خود کارآمدی، آموزش گروهی انگیزش، زنان با ناتوانی جسمی، حرکتی
  • محمدرضا جلالی، لیلا حسن پور صفحه 99
    در پژوهش حاضر به منظور بررسی ماهیت و جهت رابطه تفکر و زبان، تشکیل مفهوم (به عنوان اساسی ترین عنصر تفکر) در دانش آموزان شنوا و مبتلا به نقص شنوایی مورد مقایسه قرار گرفت تا از این طریق تاثیر فقدان یا تاخیر در آموزش زبان و همچنین تفاوت در نوع درون دادهای زبانی (زبان نشانه ای) بر تشکیل مفهوم و به تبع آن تفکر مورد ارزیابی قرار گیرد. این مطالعه از نوع کاربردی و روش انجام آن زمینه ای است. نمونه آماری براساس سطوح شنوایی، سطوح سنی و جنسیت در گروه ها جایگزین شده اند. با این حال متغیر وابسته پژوهش (فرایند شکل گیری مفهوم) و تاثیر سطوح متغیر مستقل بر آن به شیوه تجربی مورد بررسی قرار می گیرد. جامعه آماری: در گروه های مبتلا به نقص شنوایی، شامل کلیه افراد 17- 5 سال ناشنوایی است که تحت نظارت مرکز آموزش استثنایی شهر قزوین، آموزش های ویژه را دریافت می کنند و در گروه شنوا، شامل کلیه افراد 17- 5 سالی است که در مقاطع پیش دبستانی تا دبیرستان شهرستان قزوین مشغول به تحصیل هستند.
    نمونه آماری: پژوهش عبارت از 110 نفر است که شامل سه گروه 30 نفری (ناشنوا، نیمه شنوا و شنوا) است. هر گروه متشکل از 15 دختر و 15 پسر است (5 نفر در هر یک از رده های سنی پیش عملیاتی، عملیات عینی و عملیات صوری) و یک گروه 20 نفری (کم شنوا) که متشکل از 10 دختر و 10 پسر (5 نفر در هر یک از رده های سنی عملیات عینی و صوری) است. در گروه مبتلا به نقص شنوایی به دلیل محدود بودن جامعه آماری، کلیه افراد مورد آزمون قرار گرفتند. گروه شنوا با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدر گروه جایگزین شدند. ابزار و روش تحلیل داده ها: نمرات حاصل از آزمون شکل گیری مفهوم ویگوتسکی در دو گروه به وسیله نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس یک راهه، تحلیل واریانس چند متغیره، آزمون تعقیبی توکی و آزمون t مستقل مورد مقایسه قرار گرفت. پژوهش نشان می دهد توالی مراحل و سن ظهور شکل گیری مفهوم در دو گروه یکسان بوده، در گروه های پیش عملیاتی و عملیات عینی بین دو گروه شنوا و ناشنوا تفاوتی وجود ندارد؛ اما در گروه عملیات صوری، اگر چه ناشنوایان قادر به تشکیل مفهوم هستند، اما در مقایسه با گروه شنوا تفاوت معناداری نشان می دهند. از میان عوامل سن، جنس و سطح شنوایی، تنها عامل سن در تشکیل مفهوم تاثیر داشته و بین دختر و پسر در تشکیل مفهوم در دو گروه شنوا و مبتلا به نقص شنوایی تفاوتی مشهود نیست. پیشنهاد: می شود با توجه به محدودیت های این تحقیق، در پژوهش های بعدی با نمونه آماری بزرگتر، عوامل هوش، همتاسازی نمونه و نمونه گیری تصادفی لحاظ شود.
    کلیدواژگان: تشکیل مفهوم، نقص شنوایی
  • احمد عابدی، مریم قادری نجف آبادی، مژگان شوشتری، فرشته گلشنی صفحه 125
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر آموزش برنامه فراشناخت پانوراو فیلیپو بر بهبود عملکرد حل مساله و دانش ومهارت فراشناخت دانش آموزان با نارسایی ویژه در ریاضی انجام گرفت. ازروش پژوهش نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی با نارسایی ویژه در ریاضی شهرستان نجف آباد در سال تحصیلی 90-89 بود. به منظور انجام گرفتن این پژوهش، 20 دانش آموز با نارسایی ویژه در ریاضی، انتخاب و با روش تصادفی به گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند (یک گروه 10 نفری آزمایش و یک گروه 10 نفری کنترل). ابزارهای مورد استفاده عبارت از پرسشنامه فراشناخت پانورا و فیلیپو، چک لیست تشخیصی اختلال ریاضی تبریزی، مقیاس هوش ریون و آزمون عملکرد تحصیلی ریاضی بودند. مداخله مربوط به آموزش برنامه فراشناخت پانورا و فیلیپو بر روی گروه آزمایش به صورت انفرادی و در 8 جلسه 45 دقیقه ای انجام گرفت. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که بین میانگین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت (05/0= p). در مجموع یافته های این پژوهش حاکی از آن است که آموزش برنامه فراشناخت پانورا و فیلیپو بر عملکرد حل مساله و دانش و مهارت فراشناخت دانش آموزان با نارسایی ویژه در ریاضی موثر می باشد. پیشنهاد می گردد که از روش آموزش فراشناخت پانورا و فیلیپو به عنوان یک روش مفید در رفع مشکلات حل مساله دانش آموزان با نارسایی ویژه در ریاضی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: ناتوانی ریاضی، برنامه پانورا و فیلیپو، حل مساله، دانش ومهارت فراشناخت
  • نیلوفر میکائیلی، خدیجه زمانلو صفحه 145
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان شیوع کودک آزاری و همچنین، پیش بینی آن از طریق بررسی متغیرهای افسردگی و اضطراب والدین، سبک های دلبستگی و سلامت روانی نوجوانان پسر آنان می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره راهنمایی شهر اردبیل بود. به منظور تعیین شیوع کودک آزاری یک مطالعه از نوع کاربردی و برای پیش بینی آن روش همبستگی از نوع تحلیل ممیز به کار رفته است. 2000 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای برای شیوع شناسی و از بین آنان 200 دانش آموز که بالاترین نمره و 200 دانش آموز که پایین ترین نمره را گرفته بودند، برای آزمون فرضیه ها انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های ضربه کودکی (CTQ)، افسردگی بک، اضطراب اسپیل برگر، سبک دلبستگی هازان و شیور و مقیاس تجدیدنظر شده نود سوالی علائم روانی (SCL 90 – R) می باشد. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی، روش تحلیل ممیز نیز مورد استفاده قرار گرفت. براساس نتایج به طورکلی، 85/14درصد آزمودنی ها در معرض کودک آزاری بالاتر از متوسط قرار گرفته بودند و کودک آزاری عاطفی شایع ترین نوع بود. همچنین، کودک آزاری را می توان از طریق متغیرهای افسردگی و اضطراب والدین، سبک های دلبستگی و سلامت روانی فرزندان پیش بینی نمود. از سوی دیگر با توجه به اثرات مخرب کودک آزاری، با انجام دادن پژوهش و شناسایی عوامل پیش بینی کننده آن می توان اقدامات مداخله ای لازم را به منظور پیشگیری از وقوع آن انجام داد.
    کلیدواژگان: کودک آزاری، افسردگی، اضطراب، سبک های دلبستگی، سلامت روانی
|
  • E. Zaraii Zavaraki , F. Gharibi Page 1
    The aim of this research was to examine the impact of instructional multimedia on learning and retention of mathematics of fourth grade educable mentally retarded girl students of elementary schools in the Arak city.The quasi-experimental research method has been used. The statistical population include all fourth grade educable mentally retarded students of elementary schools in the Arak city and the sample included all the statistical population, that were randomly assigned into an experimental and a control group. While the experimental group received three training sessions with a researcher made instructional multimedia software, the control group was trained with the conventional method without using the multimedia. In order to study the probable resulting changes, first, a pre-test was applied on both groups. After running the test, the experimental group was exposed to the independent variable. Both groups underwent the post test, and a second post test was performed to measure the retention after a two weeks time. The statistical analysis was descriptive and inferential statistics. Findings showed that learning and retention rates of students in the experimental group as compared with the control group were significantly increased. Overall, the results of the research show the excellence of learning and retention rates of students who had received training through multimedia software. Based on the results, it can be recommended that instructional multimedia can be useful in teaching and learning of mathematics for this group of students.
    Keywords: Instructional multimedia, Mathematics, Mental retarded students, Learning, Retention
  • M. Janeh, S. Ebrahimi Ghavam, H. Alizadeh Page 21
    The present research’s purpose is to compare the executive functions of reasoning, planning, organizing and working memory between the students with or without mathematics disorder at primary school. The research is of an applied type and the method to carry it out is contextual. The statistical population includes girl students with or without mathematics disorder at primary schools in the Tehran province.60primary school girls at the age of 8 to 11 were randomly assigned in 2 groups of 30with or without mathematics disorder. In order to gather data tests of key math Andre Rey, subtests of similarities and children numerical memory and W.I.S.C were used. The data was analyzed by multiple variance analysis tests. The findings showed that the students with mathematics disorders were different in terms of the executive functions of reasoning, planning, organizing and working memory as compared with the normal group. The outcomes of the present research showed that: there is a meaningful difference in related-combined variables of reasoning, planning, organizing and working memory between the two groups of normal and those having mathematical dysfunction. To specify the meaningfulness of the final outcome Bonferroni correction was used and P which was equal to 0.05 was divided by 4. Amount of P turned to be 0.0125 and meaningfulness was assigned to the test. With regard to existing theories and researches so far undertaken in the area and the results of the present research we can conclude that there are obvious differences in the functions of reasoning, working memory and planning-organizing of normal students and those having mathematical dysfunction. However this research studied 3 areas of the executive functions including reasoning, planning-organizing and working memory. It is suggested that other executive functions be also studied in future research projects.
    Keywords: Executive Functions, Reasoning, Planning, Organizing, Working Memory, Mathematics Disorder
  • L. Salehi , D. Seif Page 43
    The purpose of the present study was to investigate the predictive pattern of loneliness based on teacher-student interaction and perceived competence among students with and without visual impairment.The method of this research was descriptive-correlational. Statistical population involved all adolescents with and without visual impairment at inclusive guidance schools. Subjects were 46 guidance school students with visual impairment (25 males, 21 females) and 46 students without visual impairment (25 males, 21 females) in Shiraz. Pianta Student-Teacher Interaction Scale (PTIS), Perceived Competence Scale (PCS) and Loneliness Scale (LS) were used as measurement instruments. Factor analysis, inter-correlations between subscales, and item analysis revealed the validity of these instruments. Reliability of these instruments was assessed by the use of Cronbach alpha coefficients. The results provided acceptable validity and reliability for the measuring instruments. Findings of this study revealed that all of the dimensions of perceived social competence are negatively correlated with loneliness. Multiple regression analysis showed that social competence is the most important negative predictor of loneliness. The second predictor of loneliness was teacher-student conflict which predicted loneliness positively. Findings also revealed that girls feel lonelier than boys. Furthermore, there were no significant effects of visual impairment on loneliness. Based on the findings of this study, improving social competence in students is recommended. Also, more studies need to be conducted in order to clarifying the role of teacher – student interaction in perceived competence and loneliness in inclusive education.
    Keywords: Social skills training, aggression, anxiety, exceptional children
  • A. Moradi , S. Rezaei Dehnavi Page 65
    The purpose of this study was to examine and compare the effectiveness of achievement motivation, self-efficacy and self-esteem group trainings on self-esteem of physically disabled females in Isfahan city.Research design was semi-experimental. The statistical population included all 18-35 year old women members of Isfahan branch of the NGO named the Society of Disabled. A random sample of 80 of the statistical population was selected, and after responding to Rosenberg Self-Esteem Scale(RSES), forty of the primary sample whose self-esteem scores were lower than the other half were selected as the final sample and assigned to three experimental groups and one control group randomly. Then nine weekly sessions of self esteem group training, self-efficacy group training, and achievement motivation group training were administrated for 1, 2, and 3 experimental groups respectively. At the end of all sessions, post- test (RSES) again administrated for three experimental groups and control group. For assessing subject's characteristics, in addition Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES), a demographic characteristics questionnaire was used. Data were analyzed using analysis of covariance and LSD Post Hoc test. Probability level P<0/05 was used to test the hypotheses. Results showed a significant effect for self esteem group training(P=0/023), self-efficacy group training(P=0/006), and achievement motivation group training(P=0/016); but there was no significant difference between the effect of self esteem group training, self-efficacy group training and achievement motivation group training. self esteem group training, self-efficacy group training and achievement motivation group training can be effective for enhance self-esteem of physically disabled persons and in result for their rehabilitation. Accordingly it is proposed that these three types of educational programs be implemented on a regular basis in medical centers and educational and non-governmental organizations for people with physical disabilities.
    Keywords: self, esteem, self esteem group training, self, efficacy group training, achievement motivation group training, physically disabled, females
  • M. R. Jalali, L. Hassanpoor Page 99
    The current study was designed to investigate nature and direction of relationship between thought and language. For this aim, concept formation in deaf and hearing students compared until influence of lack and delay in language instruction and also differential language input (sign language) upon concept formation and subsequently thought evaluated. The statistical population is the hearing- impaired including all 5 – 17 years deaf people in an educational center, under the supervision of Qazvin exceptional institution, who receive educations and the non –impaired group includes all 5 – 17 years hearing people in kindergartens, elementary, secondary and high schools of Qazvin. The Sample group included three 30-members groups (hearing, profound deafness and moderate deafness). Each groups consist of 15 girls and 15 boys (pre operational age (5), concrete operational age (5) and formal operational age (5) and a 20-members group (mild deafness) which is composed of 10 girls and 10 boys (concrete operational (5) and formal operational (5). Tools of research were Vygotskii’s concept formation test and data was analyzed with SPSS software and by using one-way Anova, multiday ANOVA, Tuckey post hoc and independent sample T tests analysis. indicate that appearance and development of real concepts in deaf and hearing children is equal and concept formation in preoperational and concrete operational don’t show significant difference, but in formal operational group there was a significant difference between hearing and deaf people in concept formation. From agents of age, gender and deafness, only the age affected the concept formation, deafness only in formal operational groups influenced concept formation. Girls and boys show similar functioning in concept formation. With regard to limitations of this study, future researches should make use of random sampling and more agents must be considered.
    Keywords: Concept formation, development of, hearing impaired children
  • A. Abedi , M. Gaderi Najaf Abadi , M. Shooshtari , F. Golshani (M.A. Student) Page 125
    The present survey aims to study the effect of teaching the meta-cognitive program of Panoura and Philippou on the improvement of problem- solving performance, the students’ meta- cognitive knowledge and skill of students with a disability of math learning.Methodology has been empirical. The statistical population of this survey was all the students of the4th grade of elementary schools in Najaf Abad in 2010-2011who had a disability of math learning. To do this survey, 20 students with a disability of math learning were selected and assigned to an experimental and a control group (n1=10 and n2=10). The tools used included a meta-cognition questionnaire of Panoura and Philippou, the checklist of math disorder diagnosis of Tabrizi, Raven intelligence scale and a math academic performance test. Intervention related to teaching the meta-cognition program of Panoura and Philippou was applied on the experimental group. The data obtained have been analyzed by using a statistical method of co-variance. The results of co- variance analysis showed that there is a significant difference (P 0.01) between the average grades in pre-test and post-test. Altogether, the findings of this survey indicate that teaching the meta-cognition program of Panoura and Philippou is effective on problem- solving performance and the metacognition knowledge and skill of students with a disability of learning. It is suggested that the use of teaching Panoura& Philippou's meta -cognitive program can be considered as a useful method for program- solving problems in student's with math learning disability.
    Keywords: math disability, Panoura, Philippou program, problem solving, meta, cognition knowledge, skill
  • N. Mikaeili, Kh. Zamanloo Page 145
    The aim of the present study was to a) to determine the prevalence of child abuse and b) to predict it from a study of parents’ depression and anxiety, and attachment style and mental health of their adolescent sons. The population of the study comprises all adolescent boys enrolled in middle schools in Ardabil city. To determine the prevalence of different types of child-abuse a survey was conducted, and to predict it a discriminant functional analysis was used. The prevalence sample comprised 2000 students selected through a multi-stage random sampling procedure, of which 200 students scoring high and 200 scoring low were selected for hypotheses testing. Data were collected using the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Beck Depression Inventory, II (BDI-II),State Trait Anxiety Inventory (STAI), modified Hazan & Shaver Attachment Style Questionnaire (ASQ) and Symptom Check List 90 (SCL-90-R). Descriptive statistics and discriminant function analysis were used to analyze the data. The results showed that 14.85% of the subjects were exposed to child-abuse, with emotional abuse being most prevalent. Furthermore, child abuse can be predicted from the variables of parents’ depression and anxiety, attachment style and mental health of their adolescent sons. Considering the destructive effects of child abuse, by research into child abuse and identification of its predictive factors, necessary interventions can be implemented to prevent it.
    Keywords: child abuse, parental depression, anxiety, attachment styles, mental health