فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1391)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1391)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید رضاسیدجوادین صفحه 2
  • حسن زارعی متین*، صدیقه بحیرایی، ثریا افتخاری غریب دوستی صفحه 3

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه رابطه بین ابعاد شخصیت با شادی در میان دانشجویان است.

    روش

    روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده است.شخصیت دانشجویان به کمک پرسشنامه ای ترکیبی از دو الگوی Big–5 و MBTI مورد سنجش قرار گرفته و تاثیر آن بر شادی دانشجویان بررسی شده است. شادی دانشجویان به کمک مقیاس شادی آکسفورد که روایی آن در ایران بارها مورد تایید قرارگرفته است، در نمونه ای طبقه ای و تصادفی از 310 آزمودنی به کمک تحلیل رگرسیون مطالعه شد.

    یافته ها

    یافته های تحلیل رگرسیون نشان داد که به ترتیب بین ابعاد روان ر نجوری، برون گرایی، وظیفه شناسی، احساسی بودن و قضاوتی بودن، با شادی، رابطه معناداری وجود دارد و سه بعد سازگاری،گشودگی و حواس گرایی از الگوی رگرسیون حذف شده اند. همچنین نتایج نشان می دهد که تقریبا 45 درصد تغییرات متغیر شادی توسط ابعاد شخصیت، پیش بینی می شوند.

    نتیجه گیری

    به منظور توسعه شادی در میان دانشجویان، طبق نظر محققان مختلف می توان تاکید داشت که، تا حدی می توان در تعدیل ویژگی های شخصیتی نفوذ کرد؛ لذا چنانچه توسعه شادی یکی از اهداف مدیران باشد، می توانند از طرق مختلف در آن تاثیر بگذارند و به کمک شیوه های مدیریتی به توسعه ویژگی هایی از قبیل ثبات عاطفی(در مقابل روان رنجوری)، برون گرایی، وظیفه شناسی و احساسی بودن بپردازند.

    کلیدواژگان: شادی، شخصیت، دانشجویان
  • حسین خنیفر، حامد بردبار، فریبا فروغی قمی صفحه 23
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین سبک هویت افراد با شادی آنان بوده است.
    روش
    روش تحقیق مورد استفاده توصیفی از نوع تحقیقات همبستگی است. جامعه مورد مطالعه، تمام دانشجویان پردیس قم دانشگاه تهران بودند. با توجه به نمونه مورد مطالعه، 90 پرسشنامه توزیع شد که 78 پرسشنامه در تحلیل ها مورد استفاده قرار گرفت. نمونه های آماری به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که بین هویت، هویت اطلاعاتی، هنجاری و تعهدی با شادی ارتباط معنی دار مثبت وجود دارد. همچنین بین هویت هنجاری و شادی، ارتباط معنی داری پیدا نشد.
    نتیجه گیری
    تقویت برون گرایی دانشجویان، کاهش خود محوری، تقویت هم نوایی در حد متوسط، دستیابی به استقلال عاطفی و گرایش به مسئولیت پذیری، راهکارهایی هستند که سبک های هویتی و شادی را تقویت می نمایند.
    کلیدواژگان: شادی، هویت، هویت اطلاعاتی، هویت هنجاری، هویت اجتنابی، هویت تعهدی
  • سیداحمد میریان، حسین باقری، سوسن براری کوهی صفحه 51
    هدف در این پژوهش مقایسه و تطبیق شادی و نشاط در قرآن و عهدین موجود است. روش استفاده شده در این تحقیق روش توصیفی از نوع تحلیل اسنادی است.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده حاکی از آن است که قرآن و عهدین در بسیاری موارد شادی کردن را تایید نموده و در برخی موارد، شادیی که عواقب سوئی را در پی داشته باشد را منع نموده اند. قرآن بیش از عهدین به معرفی عوامل شادی پرداخته است. از نظر ادیان الهی، شادی هایی که هم روحا و هم جسما باعث رشد و ترقی انسان بوده و او را از مسیر زندگی خارج ننماید، ممدوح و شادی هایی که هرگونه اذیت و آزاری برای سایر مردم فراهم آورد، مذموم شمرده می شود.
    نتیجه گیری
    دین، موید آرزوها و شادکامی های اصولی انسان بوده، برای هدایت و دستیابی به آنها، برنامه و دستوراتی همچون: ایمان، اعتقاد و اطاعت را صادر کرده و از طرفی نیز با افسردگی، بی حالی و خودخوری، مخالف و با شوخ طبعی، خوش رفتاری، امیدواری، توانمندی و نشاط، موافق است.
    کلیدواژگان: شادی، نشاط، قرآن، عهدین
  • محسن فرمهینی فراهانی، سید علیرضا صفوی صفحه 81
    هدف اساسی پژوهش حاضر، ترسیم الگوی فرهنگ مطلوب دانشجویی بر مبنای قرآن و سنت است. بر این اساس، سه سوال پژوهشی در خصوص «تاکید امام خمینی در رابطه با فرهنگ مطلوب دانشجویی»، «ارزشهای حاکم بر فرهنگ مطلوب دانشجویی در قرآن و سنت» و «اعمال دانشجو در فرهنگ مطلوب دانشجویی از منظر قرآن و سنت» مطرح و مورد مطالعه قرار گرفت. روش انجام پژوهش، توصیفی و از نوع مطالعه اسنادی و کتابخانه ای بود.
    یافته ها
    یافته هایپژوهش نشان داد که عمده ترین مولفه های الگوی فرهنگ مطلوب دانشجویی بنا بر زمینه های مورد بررسی، شامل خدامحوری، حق مداری، آخرت گرایی، هدایت جویی، عقل ورزی، علم آموزی، هماهنگی با مسیر انبیا، نورانیت در علم و عمل و اخلاق، احترام به استاد، تلاش و کوشش، نظم و برنامه ریزی، نوآوری و خلاقیت، دوری از غربزدگی و اهتمام بر خودکفایی، شکرگزاری و دقت در انتخاب دوست است.
    نتیجه گیری
    نتیجه ی پژوهش مبین آن است که فرهنگ مطلوب دانشجویی در قرآن وسنت از جایگاه مهمی در منظومه ی فرهنگی اسلام برخوردار می باشد که با تبیین آن گامی اساسی در راستای عملیاتی نمودن اندیشه های امام خمینی (ره) به عنوان منادی اسلام ناب محمدی در عصر حاضر، پیرامون اسلامی شدن دانشگاه ها برداشته خواهد شد.
    کلیدواژگان: اسلام، قرآن، سنت، امام خمینی (ره)، فرهنگ
  • علیرضا رشیدی صفحه 103
    هدف اساسی این پژوهش، بررسی اولویت معیارهای انتخاب همسر از دیدگاه دانشجویان پسر و دختر دانشگاه رازی بر اساس روش توصیفی - تحلیلی بوده است. جامعه آماری تحقیق، شامل دانشجویان پسر و دختر دانشگاه رازی در سال 1385 است. حجم نمونه، برابر 360 نفر (180 پسر و 180 دختر)، با استفاده از فرمولهای آماری تعیین و انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات نیز پرسشنامه از نوع بسته، هدایت شده و منظم بود. به منظور تعیین اعتبار ابزار سنجش، ضمن مشورت با استادان صاحب نظر، پرسشنامه با چارچوب نظری تحقیق، تطبیق داده شد؛ یعنی تلاش شد، سوالات به گونه ای تنظیم شود که در جهت تعریف و تبیین متغیرها باشد. برای تعیین پایایی، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آلفا، بیش از 75 درصد بود. برای توصیف اطلاعات، از شاخصهای آمار توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و برای آزمون فرضیه، از روش آزمون پارامتری T برای دو گروه مستقل استفاده شد. یافته ها نشان داد که اولویت اول در معیارهای انتخاب همسر در هر دو جنس، اعتقاد و ایمان است. دومین اولویت در معیار انتخاب همسر از دیدگاه پسران، سلامت فکر و روان است در حالیکه دانشجویان دختر، این معیار را اولویت پنجم خود به حساب آورده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که بین دانشجویان پسر و دختر در اولویت دادن به معیارهای انتخاب همسر، تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: معیار انتخاب همسر، دانشجویان، پسر، دختر
  • تحلیل رابطه بین نظام ارزشها و سلامت روانی دانشجویان کارشناسی ارشد / مطالعه موردی یکی از دانشگاه های دولتی ایران
    سید حسن حاتمی نسب، اکبر بهمنی، رضا طالعی فر، موسی جوانبخت صفحه 127
    هدف؛ این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین نظام ارزشها و سلامت روانی و تعیین اولویت ارزشها در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش از حیث بازنگری ادبیات و تحقیقات گذشته، از نوع تحقیقات کتابخانه ای و از نظر نوع مطالعه و جمع آوری داده، در شمار تحقیقات پیمایشی و کاربردی بود. نمونه مورد پژوهش، 75 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه یزد بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به طور تصادفی از بین گروه های آموزشی موجود در این دانشگاه انتخاب شدند. ابزار پژوهش نیز پرسشنامه بررسی ارزشها و آزمون سلامت روانی بود. یافته ها؛ نتایج ضریب همبستگی چند متغیری در سطح اطمینان 95 درصدی نشان داد که بین ارزشهای زیبایی گرایی، مذهبی و اجتماعی با سلامت روانی، همبستگی مثبت معنی داری وجود دارد، ولی ارزشهای سیاسی، اقتصادی و نظری با سلامت روانی همبستگی معنی داری نشان نمی دهند. همچنین، نتایج تحلیل واریانس نشان داد که ارتباط متغیر جنسیت با ارزشها و سلامت روانی معنی دار نیست. نتایج به دست آمده از تاپسیس فازی نیز نشان داد که ارزش مذهبی و اجتماعی بیشترین اولویت و ارزشهای زیبایی گرایی و سیاسی کمترین اولویت را داشته اند. نتیجه گیری؛ تغییر سیاستها و برنامه ریزی های دانشگاهی برای موفقیت دانشجویان بر اساس ارزشهای کلیدی و اولویت دارتر مشخص شده در این تحقیق، باید مد نظر قرار گیرد و برای آن برنامه ریزی شود
    کلیدواژگان: نظام ارزشها، سلامت روانی، تاپسیس فازی، دانشجویان دانشگاه یزد
  • سعید مذبوحی، حسن ملکی صفحه 149
    هدف
    الگوی مطلوب فرهنگ دانشجویی از منظر قرآن کریم چیست؟ به عبارت دیگر؛ چگونه می توان با مراجعه به قرآن، الگویی برای فرهنگ یا همان ارزشها وهنجارهای مطلوب دانشجویی استخراج کرد؟
    روش
    روش این پژوهش، توصیفی - تحلیلی و هرمنوتیک است؛ بدین ترتیب که ابتدا آیه و تفسیر آن به صورت توصیفی - تحلیلی مورد نظر قرار گرفت و سپس به روش هرمنوتیک یا تفسیرشناختی، برداشت تربیتی به قصد پژوهش در خصوص مولفه ها و الگوی مطلوب فرهنگ دانشجویی ارائه شد.
    یافته ها
    مولفه های اساسی برای فرهنگ دانشجویی مستخرج از قرآن عبارتند از: آشنایی، انس و الفت با قرآن، تعقل و اندیشه ورزی، مسئولیت پذیری فردی و اجتماعی، توجه به نقش دوستان، اجتماع و تاثیر ارزشمند علم وآگاهی در فرهنگ سازی و...
    نتیجه گیری
    مکتب اسلام، معیارها و شاخص هایی برای زندگی انسان ارائه می دهد که بدون تردید، توجه و به کارگیری آنها در یک نظام دانشگاهی، سعادت دنیوی و اخروی را می تواند به دنبال داشته باشد. نظام آموزش عالی قاعدتا باید این ظرفیت و قابلیت را داشته باشد که این شاخصها را از طریق برنامه های درسی، فعالیتهای آموزشی و تلاشهای فرهنگی، تقویت کند و دانشجویان فرهیخته و متعهد به جامعه تحویل دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، فرهنگ دانشجویی، مولفه ها و الگوی مطلوب
  • سید ابراهیم حسینی بیجی کلا، عباس اسدی، ابومحمد مرتضوی، عبدالرضا بایاری صفحه 169
    هدف
    تحقیق حاضر به منظور شناخت سنجش تاثیر عوامل دینی و جمیعتی بر روی گرایشهای ارزشی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده و چارچوب نظری آن بر اساس نظریه رونالد اینگلهارت (1373) استوار شده است. روش تحقیق پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است. تعداد 285 نفر با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده در پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند: 1. بین میزان دینداری و گرایشهای ارزشی دانشجویان رابطه وجود دارد. 2. بین میزان دینداری (بعد اعتقادی) و گرایشهای ارزشی دانشجویان رابطه وجود دارد. 3. بین میزان دینداری (بعد اخلاقی) و گرایشهای ارزشی دانشجویان رابطه وجود دارد. 4. بین میزان دینداری (بعد مناسکی) و گرایشهای ارزشی دانشجویان رابطه وجود دارد. 5. بین جنسیت و نوع گرایشهای ارزشی، رابطه وجود ندارد. 6. بین سن و نوع گرایشهای ارزشی رابطه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    کشور ما به لحاظ اقتصادی، جزء کشورهای جهان سوم است. لذا برای پیشرفت و آبادانی باید با تکیه بر ارزش ها و فرهنگ خود قدم بردارد. یکی از این ارزش ها، ارزش های فرامادی است که می توان با استفاده از تمام ظرفیتهای دینی در جهت تقویت آن گامهای موثری برداشت.
    کلیدواژگان: ارزش مادی، ارزش فرامادی، جنسیت، سن، دینداری
|
  • Hasan Zarei Matin, Sedigheh Bahiraee, Soraya Eftekhari Page 3
    Aim

    The present study aims to analyze the relationship between personality dimensions and happiness among university students.

    Method

    This research is a survey study. To measure the personality of university students, combination of questionnaires and MBTI and big-5 is used and their impact on university students is analyzed. The happiness of university students is studied using Oxford happiness scale and a stratified and random sample of 310 subjects. Regression analysis is used to promote the research. It is necessary to mention that the justifiability of oxford happiness scale is repeatedly confirmed.

    Results

    The results of the Regression analysis show a significant relationship between happiness and psychotic problems, extroversion, deontology, being emotional and being judgmental. Compatibility, openness and sensory integration are three dimensions, which have been removed in Regression pattern. The article also confirms that personality dimensions predict approximately 45 percent of happiness changes.

    Conclusion

    In order to develop happiness among university students -according to researchers- we have to focus on personality adjustment features and develop emotional stability (to reduce psychotic disorders), extraversion, loyalty and deontology.

    Keywords: happiness, personality, university students
  • Hossein Khanifar, Hamed Bordbar, Fariba Foroghi Ghomi Page 23
    Aim
    The author of the paper aims to evaluate the relationship between identity style of people and their happiness.
    Method
    The type of method is descriptive and correlational research. The study population included all students of Ghom Campus of Tehran University. 90 questionnaires are distributed and 78 of them are used in analyses. Statistical random sampling is selected in present survey.
    Results
    A positive significant relationship is observed between identity, identity information, normative identity, identity commitment and happiness. On the other hand, no significant relationship was found between normative identity and happiness.
    Conclusion
    The author of the paper put the following suggestion forward, as solutions to enforce identity styles and happiness: reinforcing the extraversion of students, avoiding egoism, strengthening conformity, achieving emotional independence and responsibility tendency.
    Keywords: happiness, identity, information identity, normative identity, avoidant identity, identity commitment
  • Ahmad Mirian, Hossein Bagheri, Soosan Berarikohi Page 51
    Aim
    The present study intends to compare happiness and excitement in Islamic and testaments point of view.
    Method
    Descriptive and analyses.
    Result
    The result of the study shows that Islam and testaments confirm happiness in many aspects and in some cases, that type of happiness, which mislead to bad consequences is banned. Happiness is mentioned in Islam much more than testaments. From perspective of religions, the type of happiness, leading to both physical and spiritual progress and transcendence is praised and happiness that causes inconvenience to people is reprehensible.
    Conclusion
    The author of the article concludes that religion confirms happiness and wishes of humankind and suggests us to concentrate on faith, belief and obedience to god. On the other hand confirms humor, good behavior, hopefulness, excitement and happiness and does not confirm depression and inaction indeed.
    Keywords: happiness, excitement –holly Koran, testaments
  • Desirable Components Of Student Culture In Holy Quran, Tradition Page 81
    ط
    Aim
    The present study aims to analyze the desirable culture for university students based on holly Quran and tradition. To fulfill the study, three research comments are put forward and studied 1- desirable culture for university students in Imam Khomeini point of view. 2- dominant values of desirable culture for university students in holly Quran and tradition. 3- students duty in desirable culture for university students from view point of Holly Quran and tradition.
    Method
    Descriptive and documentary study affairs.
    Results
    The results of the research show that the major components of desirable culture for university students are as follow: god-centered attitude– rightful due –ultimate life care-right guidance –rationalism-science learning-coordination with the prophets- light bestowing of knowledge, practice and ethics-respect to the master- trial and endeavor- programming and discipline-creativity and innovation- avoiding from westernization and trying to be self sufficient -thanksgiving-carefully choose a friend.
    Conclusion
    The article concludes an important position for the desirable culture for university students based on holly Quran and tradition in Islamic cultural system. Practicing the mentioned cultural system is considered as a principal step toward Islamicization of universities and actualizing Imam Khomeini's thoughts as a present faithful caller of Islam.
    Keywords: Islam, Holy Quran, Tradition, Imam Khomeini, culture
  • Alireza Rashidi Page 103
    Aim
    The present study aims to evaluate criteria for mate selection preferences from the perspective of students, boys &girls in Razi University
    Method
    The method is descriptive- analyses. The statistical community of this study included students, boys &girls of Razi University in 1385. The sample of the research is 360 persons (180 boys and 180 girls) who are selected using a statistical formula. Data Collection tool is well-arranged questionnaire. Beside consulting with faculty experts to determine research tools, the questionnaire is adapted to theoretical frame work for research. Crohn's alpha of bach method is used to determine the reliability of study. In order to describe the data, descriptive statistics (percent, abundance, average, standard deviation) are used and to test the hypothesis, T Parameter test is used for two independent groups.
    Results
    The first priority for mate selection in boys and girls is faith and belief. The second priority for mate selection preferences from the perspective of boys is think health, while girls consider it as their fifth priority.
    Conclusion
    The author of the article concludes a significant difference between boys &girls students in their prioritizing and criteria on selecting their desired spouse.
    Keywords: partner selection criteria, university students, boy, girl
  • Hasan Hataminasab, Akbar Bahmani, Reza Taleifar, Mosa Javanbakht Page 127
    Aim
    The author of the article intends to analyze the relationship between values and mental health of university students and determining priority values.
    Method
    The method of the research is a documentary study affair, due to history of literature revision and navigational, functional type, due to data collection and study. The sample of the research is 75 persons of Yazd university postgraduate students who are selected among educational groups, using cluster random sampling. Research tools are analyses of values questionnaire and mental health test.
    Results
    The results of multivariate correlation coefficient (95 percent confidence level) indicated a significant and positive relationship between aestheticism, religious, social values and mental health but there is no significant relationship between political, economical, theoretical values and mental health. In addition the results of variance analysis Show no significant relationship between gender variable and values and mental health. The results of the fuzzy topsys prove the highest priority in religious and social values and the lowest priority in aestheticism and politic.
    Conclusion
    The author of the paper suggests a revision in strategies and planning, based on priorities and principal values.
    Keywords: the values, mental health, fuzzy tapsys, students of Yazd University
  • Saeid Mazbouhi, Hasan Maleki Page 149
    Aim
    The author of the article aims to answer a basic question: what is the desired pattern for student culture from perspective of holy Quran? In other words, how can we refer to holly Koran in order to find desirable pattern for student culture.
    Method
    The study is descriptive, analytical and hermeneutics. Thus before all, verses and the interpretation of the verses in the matter of a descriptive - analytical are under research. In this way, hermeneutics, the educational purpose of the research components and the desired pattern for Students are all considered.
    Results
    The key components for student culture which are extracted from the holy Quran are: Acquaintance, familiarity with the Quran, reasoning and thinking, personal and social responsibility, the role of friends, community and valuable impact of science in developing culture and etc.
    Conclusion
    Islam offers the criteria and indicators for life. Paying attention to such features will guarantee not only terrestrial happiness but also otherworldly bliss. Higher education should strengthen the mentioned criteria through educational activities and cultural programs and as a result trains cultivated and educated student.
    Keywords: Holy Quran, student culture, desirable pattern, factors
  • Ebrahim Hosseini Bijikola, Abbas Asadi, Abo Mohammad Mortazavi, Abdoreza Bayari Page 169
    Aim
    The author of the research aims to study and analyze the effectiveness of religious and population factors on value trends of Tehran Medical Science University students. The theoretical aspect of the study is based on Ronald Ayngihart Theory.
    Method
    The method of the research is survey research method. The statistical community of this study included male and female students in Tehran medical science university. 285 persons were selected using Cochran formula and simple random sampling. To collect data, questionnaire is used.
    Results
    The results of the study show:1- there is a relationship between faithfulness and value trends of university students2- there is a relationship between faithfulness (believing aspect) And value trends of university students 3- there is a relationship between faithfulness (moral aspect) And value trends of university students 4-there is a relationship between faithfulness (devoutness aspect) And value trends of university students. 5- there is a relationship between gender and the type of value trends.6- there is a relationship between age and value trends.
    Conclusion
    The paper suggests concentration on culture and traditional values to develop the economical and other aspects of the country. Spiritual values in this way should be appreciated.
    Keywords: value, spiritual value, gender, age, religiousness