فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1391)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فخرالسادات نصیری، سیروس قنبری، مصطفی نیکنامی، معصومه آخوندی صفحه 1
    هدف از این پژوهش، تعیین رابطه فرهنگ سازمانی با ادراک توانمندی مدیران مدارس متوسطه شهر همدان بوده است. روش بررسی از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بوده است و جامعه آماری شامل 113نفر از مدیران می باشند که از این تعداد 92 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه فرهنگ سازمانی (با35 پرسش که براساس مفاهیم Robins طراحی شده) و پرسشنامه استاندارد ادراک توانمندی (با20 پرسش که بر اساس مدل watten & Cameron طراحی شده) استفاده گردید. داده ها با استفاده از آمار استنباطی همچون ضریب همبستگی پیرسون، آزمون T تک گروهی و آزمون F مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که بین فرهنگ سازمانی و ادراک توانمندی رابطه ای مثبت و معنی دار وجود دارد. هم چنین، در بین شاخص های فرهنگ سازمانی به جز توجه به اعضاء و نوع سبک رهبری، سایر شاخص ها رابطه ای مثبت و معنی دار با ادراک توانمندی داشتند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، ادراک توانمندی، مدیران مدارس، توانمندسازی
  • نادر سلیمانی، ناصر عباس زاده، بهروز نیاز آذری صفحه 21
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ادراکات کارکنان از ابعاد اخلاق حاکم بر کار با رضایت شغلی و استرس شغلی آنان بود. شیوه پژوهش توصیفی (همبستگی) بود. جامعه آماری پژوهش تمامی کارکنان مراکز آموزش فنی و حرفه ای به تعداد 482 نفر بودند.حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 216 نفر برآورد گردید و به شیوه نمونه گیری خوشه ایو تصادفی انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه شامل: 1- پرسشنامه اخلاق کار 2- پرسشنامه رضایت شغلی (Robbins،1991) و 3- پرسشنامه استرس شغلی (Sotodeh،2003) استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان دادند که بین ادراکات کارکنان از اخلاق حاکم بر کار با رضایت شغلی آنان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد، اما بین ادراکات کارکنان از اخلاق حاکم برکار با استرس شغلی آنان رابطه منفی معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد که سه بعد اخلاق کار (دلبستگی و علاقه، پشتکار و جدیت، روابط سالم و انسانی در کار) پیش بینی کننده های معناداری برای رضایت شغلی هستند. هم چنین، دیگرنتایج تحلیل رگرسیونی نشان دادند که دو بعد اخلاق کار (دلبستگی و علاقه، پشتکار و جدیت در کار) پیش بینی کننده های معناداری برای استرس شغلی کارکنان بشمار می روند.
    کلیدواژگان: اخلاق کار، رضایت شغلی، استرس شغلی، سازمان آموزش فنی وحرفه ای
  • علی شریعتمداری، مریم سیف نراقی، عزت اللهنادری، زهرا طالب صفحه 39
    هدف از این پژوهش مقایسه دیدگاه معلمان دروس علوم، ریاضی، عربی و ادبیات در بکارگیری و اولویت بندی مهارت های فاوا به منظور اثر بخشی برنامه درسی دوره راهنمایی بوده است. این پژوهش از نوع زمینه ای بوده است از بین 4010 نفر از معلمان دروس مورد بررسی، 350 نفر با استفاده از جدول مورگان به روش تصادفی تعیین و از بین نمونه 117 نفر از معلمان دارای شرایط انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته می باشد که پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ (8/93%) محاسبه و با استفاده از ماژول های بنیاد جهانیICDL تهیه گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها افزون بر آمار توصیفی از آمار استنباطی و آزمون کروسکال والیس استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آنست که از دیدگاه معلمان بکارگیری مهارت های هفت گانه فاوا در یادگیری این دروس موثر است. بین میانگین نمره های معلمان در خصوص چهار مهارت مفاهیم پایه سخت افزار و فن آوری داده ها، کامپیوتر و مدیریت فایل ها، بکارگیری نرم افزار واژه پرداز، جستجوی اینترنتی و پست الکترونیک، تفاوتی معنی دار وجود ندارد، ولی در بکارگیری سه مهارت دیگر تفاوت معنی دار مشاهده شد. بکارگیری صفحه گسترده و بانک داده ای در آموزش درس ریاضی و نرم افزار ارایه مطالب در آموزش درس علوم از اولویت بالاتری نسبت به سایر مهارت های فاوا برخوردارند
    کلیدواژگان: فن آوری داده ای و ارتباطات، برنامه درسی، دوره راهنمایی
  • علیرضا بخشایش، عبدالله آذرنییاد صفحه 63
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین سبک های مدیریت مدیران با رضایت شغلی و سلامت روانی معلمان شهر بوکان بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود.. از بین 102 مدیر، 63 نفر (27 زن و 36 مرد) و از بین 2700 معلم، تعداد 338 نفر (149 زن و 189 مرد) از مدارس شهرستان بوکان به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبک سنج (Luthans، 1989)، شاخص توصیف شغل(JDI) (Smith، Kendall and Hullin، 1969) و پرسشنامه سلامت روانی (12- GHQ) (Goldberg and Hiller، 1970) استفاده شد. داده های بدست آمده با استفاده از شاخص های توصیفی و استنباط آماری نظیر آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. یافته های بدست آمده نشان داد: سبک مدیریت انسان مدارانه مدیران با رضایت شغلی معلمان رابطه مثبت و معنی دار و با سلامت روانی معلمان رابطه منفی و معنی داری دارد. سبک مدیریت وظیفه مدارانه مدیران با رضایت شغلی معلمان رابطه منفی و معنی دار و با سلامت-روانی معلمان رابطه مثبت و معنی داری دارد. بین رضایت شغلی و سلامت روانی معلمان رابطه منفی و معنی داری وجود داشت. هم چنین، براساس یافته ها بین مدیران مدارس ابتدایی، راهنمایی و متوسطه در سبک مدیریت انسان مدارانه تفاوت معنی داری وجود دارد، ولی بین آن ها در سبک مدیریت وظیفه مدارانه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بنابراین، رضایت شغلی و سلامت روانی معلمان مدارس بستگی زیادی به نوع سبک مدیریت مدیر دارد. مدیرانی که نگرش انسان مدارانه نسبت به معلمان داشته باشند، رضایت از شغل و میزان سلامت روانی آنان را بهبود می بخشند.
    کلیدواژگان: سبک مدیریت، سبک مدیریت انسان مدارانه، سبک مدیریت وظیفه مدارانه، رضایت شغلی، سلامت روانی
  • محمدحسین یارمحمدیان، احمدعلی فروغی ابری، ابراهیم امیرشاه جعفری، احمدرضا اوجی نژاد* صفحه 83

    هدف اصلی این مقاله بررسی رویکردهای تربیت معنوی با توجه به مولفه های برنامه درسی در کشورهای منتخب بوده است که با روش تطبیقی و با کمک الگوی بردی انجام گرفت. بدین منظور، اسناد و مدارک مرتبط با موضوع در کشورهای منتخب با استفاده از روش کتابخانه ای و با مراجعه به سایت های اینترنتی مرتبط مانند یونسکو و پروکوئیست و سایت های وزارت آموزش و پرورش کشورهای مورد نظر گرد آوری، توصیف، تفسیر و مقایسه شد. جامعه آماری پژوهش کلیه کشورهایی هستند که در زمینه تربیت معنوی دارای برنامه هایی هستند. از میان جامعه مورد مطالعه کشورهای استرالیا، ژاپن و ترکیه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه مورد بررسی انتخاب گردیدند سپس ویژگی های اصلی رویکردهای تربیت معنوی در ارتباط با مولفه های هدف، محتوا و روش های تدریس در کشورهای منتخب مطالعه و بررسی گردید. نتایج بدست آمده حاکی از وجود شباهت ها و تفاوت های شایان توجهی بین اهداف، محتوا و روش های تدریس در کشورهای مورد مطالعه بود. شباهت ها بیش تر در اهداف و گه گاه در محتوا، اما تفاوت ها بیش تر در روش های تدریس وجود دارند.

    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، رویکردها، تربیت معنوی، مولفه های برنامه درسی، برنامه درسی
  • بهرام اسماعیلی، حسین حسینی صفحه 103
    هدف از این پژوهش، بررسی ارتباط بین سه متغیر مهارت ها، توانایی ها و نقش های مدیریتی بوده است. روش پژوهش، پیمایشی – همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 157 نفر از مدیران دوره متوسطه شهر شیراز بود که از نمونه گیری صرف نظر گردید و همه افراد از راه سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از سه دسته پرسشنامه استاندارد استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها، با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسشنامه مهارت ها، توانایی ها و نقش ها: 88/، 90/، 86/ گزارش شده است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها نیز بر اساس نظر متخصصان بدست آمده است. داده های بدست آمده با استفاده از روش های آماری چون: آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه به روش گام به گام، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون t برای گروه های مستقل مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که مهارت های انسانی، فنی و ارتباطی و توانایی های فکری – ذهنی و علمی سهم بیش تری در تبیین نقش های مدیریتی دارند
    کلیدواژگان: مهارت، توانایی، نقش، مدیران متوسطه
  • محمد صالحی، محمد حاجی زاد، موسوی سید ابراهیم صفحه 121
    این پژوهش با هدف بررسی کارکردهای شاخص توانمند ساز مدل تعالی سازمانی درآموزش و پرورش شهرستان ساری انجام شده است. این پژوهش ازنوع کاربردی ودرچارچوب روش توصیفی از نوع زمینه یابی بوده وجامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان آموزش و پرورش شهرستان ساری به تعداد 300نفر بوده است. نمونه شامل کارکنان آموزش و پرورش شهرستان ساری، مدیریت آموزش و پرورش ناحیه ی 1و 2، مناطق چهاردانگه، دودانگه و میاندرود بوده است. در ضمن، با توجه به جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 170نفر انتخاب گردید. روش نمونه گیری آن به صورت تصادفی ساده است. برای گردآوری داده ها نیز از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. در روش میدانی پرسشنامه بسته پاسخ با 25 گویه در مقیاس رتبه ای 1 تا 9 تنظیم گردید که معیارهای توانمندساز را مورد سنجش و اندازه گیری قرار داده است. داده های جمع آوری شده نیز در محیط SPSS طبقه بندی و برای تایید یا رد فرضیه پژوهش از آزمونT تک نمونه ای استفاده شد. نتایج نشان دادند کارکردهای شاخص توانمندساز (رهبری، خط مشی و استراتژی، منابع انسانی، شراکت ها و منابع، فرآیندها در آموزش و پرورش مثبت و از وضعیت مطلوب برخوردار است.
    کلیدواژگان: شاخص توانمند ساز مدل تعالی سازمانی، رهبری، خط مشی واستراتژی، منابع انسانی، مشارکت ها، منابع، فرایندها
  • محسن گل پرور، امین برازنده، زهرا جوادیان صفحه 135
    این پژوهش با هدف تدوین الگوی پیش بینی تعهد سازمانی معلمان بر اساس تعارض نقش، گرانباری و قرار داد روانی به مرحله اجرا درآمد. پژوهش از نوع مطالعات همبستگی است که به صورت مقطعی به مرحله اجرا درآمد. جامعه آماری پژوهش معلمان زن و مرد برخی نواحی آموزش و پرورش (حدود 3000 نفر) در شهر اصفهان بودند که از میان آنها، 532 نفر به شیوه نمونه گیری سهل الوصول انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، شامل مقیاس تعارض نقش (با آلفای کرونباخ 6/0)، پرسشنامه گرانباری نقش (با آلفای کرونباخ 7/0)، پرسشنامه قرارداد روانی (با آلفای کرونباخ 77/0) و پرسشنامه تعهد سازمانی (با آلفای کرونباخ 72/0) بود. روایی سازه پرسشنامه ها از راه تحلیل عاملی اکتشافی مورد بررسی قرار گرفت. داده ها از راه ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون واسطه ای و شبیه سازی معادله ساختاری (SEM) مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که تعارض و گرانباری نقش با تعهد سازمانی دارای رابطه منفی و معنادار (01/0P<) هستند، اما از بین تعارض و گرانبلری نقش، فقط تعارض نقش با قرارداد روانی در سطح روابط ساده دارای رابطه بود. نتایج شبیه سازی معادله ساختاری و تحلیل رگرسیون واسطه ای نشان دادند: قرارداد روانی متغیر واسطه ای پاره ای در رابطه بین تعارض و گرانباری نقش با تعهد سازمانی است. بدین ترتیب که بخشی از اثرات گرانباری و تعارض نقش بر تعهد سازمانی از راه قرارداد روانی به گونه غیرمستقیم اعمال می شود.
    کلیدواژگان: تعارض نقش، گرانباری نقش، قرارداد روانی، تعهد سازمانی، معلمان
  • فریبا کریمی، فهیمه فهیمه، زهرا لیث صفار صفحه 151
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین مولفه های هوش هیجانی و ابعاد رفتار شهروندی سازمانی دبیران دوره متوسطه شهر اصفهان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، دبیران مدارس متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی90- 89 به تعداد 4064 نفر بودند. حجم نمونه به وسیله فرمول تعیین حجم نمونه 305 نفر و با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای تعیین گردید. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی شرینگ (1994) و رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران (1990) بود. روایی محتوایی هر دو پرسشنامه به وسیله صاحبنظران تایید گردید و برای تایید پایایی، آلفای کرونباخ برای پرسشنامه هوش هیجانی80/0 و برای پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی 79/0 محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از راه آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبی شفه) انجام گرفت. نتایج نشان دادند که از بین مولفه های هوش هیجانی، خودآگاهی، خودانگیزی، همدلی و مهارت های اجتماعی با رفتار شهروندی سازمانی دبیران رابطه مثبت داشتند. بین نظرات دبیران در مورد هوش هیجانی و رفتار شهروندی سازمانی با توجه به جنس، سابقه خدمت و مدرک تحصیلی تفاوت معناداری مشاهده نشد جز اینکه دبیران با سابقه خدمت بیش از 20 سال هوش هیجانی خود را بیش تر برآورد کردند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رفتار شهروندی سازمانی، مهارت های اجتماعی، خود انگیزی، معلمان دوره متوسطه
  • ویدا فلاحی، کاوه رستمی صفحه 167
    این پژوهش به بررسی رابطه هوش هیجانی معلمان و اثربخشی تدریس و هم چنین، پیش بینی اثربخشی تدریس و زیر مقیاس های آن به وسیله متغیر هوش هیجانی معلمان می-پردازد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. نمونه پژوهش شامل 704 نفر از دانش آموزان مدارس راهنمایی و هم چنین، 32 نفر از دبیران زن و مرد مدارس راهنمایی شهر شیراز می باشند که با روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه هوش هیجانی بار- آن با ضریب پایایی 89/0 و ابزار اثربخشی تدریس پاینتا و همر بوده است. اساسا این ابزار اثربخشی تدریس را با روش مشاهده ای می سنجد و دارای سه بعد (حمایت آموزشی، حمایت عاطفی و سازماندهی کلاسی) می باشد. برای پایایی این مقیاس ضریب همبستگی بین دو مشاهده مستقل محاسبه و مقدار (85/0 =r) بدست آمده است. افزون بر این ابزار مشاهده ای، سعی شد تا عوامل تدریس اثر بخش در سه بعد ذکر شده، با کمک پرسشنامه ای که به وسیله دانش آموزان پاسخ داده می شود، انداره گیری گردد که پیش از استفاده، روایی و پایایی آن مورد سنجش قرار گرفته است. پایایی این مقیاس با روش آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار (78/0 = α) بدست آمد. جمع کل نمره های بدست آمده از این دو ابزار (مشاهده ای و پرسشنامه دانش آموزی) به عنوان مبنای اثربخشی تدریس معلمان در نظر گرفته شد. روش آماری مورد استفاده در این پژوهش، ضریب همبستگی و محاسبه ضریب رگرسیون چند متغیری می باشد. نتایج بیانگر آن بودند که بین دو متغیر یاد شده رابطه ای مثبت وجود دارد و حتی با کنترل متغیرهای سن، جنس و تحصیلات معلمان، فاکتور هوش هیجانی قادر است با قدرت بالایی اثربخشی تدریس معلمان را پیش بینی نماید) 73/0(Beta= و هم چنین، رابطه مجزای هوش هیجانی با زیر مقیاس های تدریس اثربخش نشان داد که هوش هیجانی با عامل حمایت عاطفی (،P<.00061/0r=) و حمایت آموزشی (،P<.0542/0=r) به ترتیب بیش ترین همبستگی و با زیرمقیاس سازماندهی کلاسی کم ترین رابطه را نشان داده است، لذا فرضیه های پژوهش مورد پذیرش قرار گفت. از آنجایی که خوش بختانه هوش هیجانی قابل آموزش می باشد، پیشنهاد می شود که در برنامه های درسی تربیت معلم توجه به پرورش هوش هیجانی معلمان بیش تر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی درآموزش، هوش هیجانی معلمان، اثربخشی تدریس، تدریس اثربخش در مدارس راهنمایی
|
  • F. Nasiri, S. Ghanbari, M. Niknami, M. Akhondi Page 1
    The aim of this research was to determine the relationship between organizational culture and ability perception of high school principals in Hamadan. The sample of this descriptive-correlational study included 92 respondents selected from a population of 113 principals through stratified sampling method. A use was made of two questionnaires, that is, Organizational Culture Questionnaire (comprising 35 items developed drawing on Robins’s view point) and the Standardized Ability Perception Questionnaire (including 20 items constructed based on Watten & Cameron’s model). Data were analyzed using inferential statistics including Pearson product-moment correlation, one-sample t-test, and F test. The findings of this study indicated that there was a statistically positive relationship between organizational culture and ability perception. This was the case with all organizational culture subscales except “attention to members” and “leadership style”.
    Keywords: Organizational Culture, Ability Perception, School Principals
  • N. Soleimani, N. Abaszadeh, B. Niaz Azari Page 21
    This study aimed at exploring the relationship of work ethics to staffs’ job satisfaction and job stress. This descriptive (correlational) study sampled 216 respondents from among a total of 482 staffs working in Vocational and Technical Education Centers in Tehran city using cluster sampling strategy in accordance with Morgan’s table. Research instruments included three questionnaires of 1. work ethics, 2. job satisfaction (Robbins 1991), 3. job stress (Sotodeh, 2003). Data were analyzed using Pearson product-moment correlation and multiple regression analyses. The findings revealed that there was a statistically positive relationship between the staffs’ perception of the work ethics and their job satisfaction. However, the relationship between their perception and job stress was found to be statistically negative. Regression analyses further indicated that the three dimensions of work ethics (attachment, seriousness, and healthy relations) could predict job satisfaction. They also demonstrated that attachment and seriousness were significant predictors of job stress.
    Keywords: Work Ethics, Job satisfaction, Job stress
  • A. Shariatmadari, M. Seifnaraghi, E. Naderi Page 39
    This field study compared the viewpoint of teachers of science, mathematics, Arabic and literature with respect to the use and priority of information and communication technology (ICT) skills to make middle school curriculum more effective. From among a total of 4010 teachers a sample of 350 respondents was randomly selected according to Morgan’s table. The final sample of participants with required characteristics included 117 teachers. The research instrument was a questionnaire developed by the current researchers drawing on the World Foundation ICDL. Its Cronbach’s Alpha reliability was estimated to be 0.93.8. In order to analyze data a use was made of both descriptive statistics and Kruskal-Wallis test. The results of the study indicated that using the seven ICT skills is effective in middle school curriculum. There was no significant difference among teachers’ viewpoint concerning four ICT skills of concepts of information and communication technology, using the computer and managing files, word processing, and web browsing and emailing. There was, however, a significant difference as regards the other three ICT skills. In respondents’ view, employing spreadsheets and databases in teaching mathematics and presentation software in teaching science had the highest priority over the other ICT skills.
    Keywords: Information, Communication Technology, ICT Skills, Curriculum Effectiveness, Middle School
  • A. R. R. Bakhshayesh, A. Azarniyad Page 63
    The purpose of the current study was to investigate the relationship between principals’ leadership style with teachers’ job satisfaction and mental health in Boukan. Research design was descriptive-correlational. From among 102 principals, 63 respondents (36 male and 27 female) and from among 2700 teachers, 338 teachers (189 male and 149 female) were selected from schools in Boukan through stratified random sampling. In order to collect data, a use was made of Luthan's Leadership Style Questionnaire (Luthans, 1989), Job Descriptive Index (JDI) (Smith, Kendall & Hullin, 1969) and General Health Questionnaire (GHQ-12) (Goldberg and Hiller, 1970). Data analysis involved descriptive and inferential statistics such as Pearson’s correlation coefficient and MANOVA. The results showed that the principals’ humanistic leadership style had a significant positive relationship with teachers’ job satisfaction and a significant negative relationship with teachers’ mental health. Further, the principals’ task-oriented leadership style had a significant negative relationship with teachers’ job satisfaction and a significant positive relationship with teachers’ mental health. There was also a significant negative relationship between teachers’ job satisfaction and teachers’ mental health. As regards the principals’ humanistic leadership styles no significant difference was found among principals of elementary, secondary, and high schools. There was, however, no significant difference among them in terms of task-oriented leadership style. Thus, teachers’ job satisfaction and mental health is dependent on the principals’ leadership styles to a large extent. That is, principals with humanistic attitudes enhance teachers’ job satisfaction and mental health.
    Keywords: Leadership Style, Humanistic Leadership Style, Task, Oriented Leadership Style, Job Satisfaction, Mental Health
  • M. H. Yarmohammadian, A. A. Foroughi Abari, S. E. Mirshah Jafari, A. R. Oji Nejad Page 83

    The main purpose of this paper was to study spiritual education approaches with regard to curriculum components in selected countries through a comparative method drawing on Brady’s model. To this end, relevant documents concerned with the selected countries were collected using library research and through referring to related websites including UNESCO and Proquest, and those of the Ministry of Education in the target countries. Data then was described, interpreted, and compared. From among countries with spiritual education programs, Australia, Japan and Turkey were purposively sampled. Spiritual education approaches were then examined in terms of aim, content, and teaching methodology. The results of the study indicated that there were considerable similarities and differences regarding the education components of concern in this study. While similarities concerned the objectives to the largest extent and content to some extent, differences were recognized in methodologies.

    Keywords: Comparative Study, Approaches, Spiritual Education, Curriculum Components, Curriculum
  • B. Esmaeili, H. Hosseini Page 103
    This study was carried out to examine the relationship among three variables of skills, abilities, and managerial roles. This survey-correlational study included all high school principals (N=157) of Shiraz. A use was made of three standard questionnaires of skills, abilities, and roles. Their reliability indexes as assessed by Cronbach’s Alpha were 0.88, 0.90, and 0.86 respectively. Content and face validity of the instruments were established by experts. Data were analyzed using Pearson correlation analysis, stepwise multiple regression, one-way ANOVA, and independent t-test. The results indicated that human, technical, and communicational skills and intellectual-mental and scientific abilities could better account for the managerial roles.
    Keywords: Skills, Ability, Role, High School Principal
  • M. Salehi, M. Hajizad, S. E. Mousavi Page 121
    This study aimed to study main empowering functions of the organizational excellence model in Sari education organization. This study was of applied research type which used descriptive method. The sampling frame included all staff of the education organization (N=300) in Sari including district one and two, Dodangeh, Chardangeh, and Miandorod. As suggested by Morgan’s table 170 respondents were sampled through simple random sampling method. In order to collect data a use was made of library and survey research methods. A use was made of a closed-ended questionnaire (including 25 items) with a 9-point scale to tap into empowering criteria. Data were analyzed using SPSS and in order to refute or confirm the hypothesis one-sample t-test was employed. The results showed that functional indicators of empowerment (leadership, policy and strategy, human resources, and partnering resources) were positive and satisfactory in education organization.
    Keywords: European Foundation for Quality Management, Leadership, Policy, Strategy, Human Resources, Partnering Resources, Process
  • M. Golparvar, A. Barazandeh, Z. Javadian Page 135
    This research was conducted to investigate the predictive model of teachers’ organizational commitment on the basis of role conflict, overload, and psychological contract. This cross-sectional study was of correlational type. The target population included all teachers of Isfahan city education organization (approximately 3000 teachers). A convenience sample of 532 respondents was selected from the population. Research instruments included role conflict scale (Cronbach’s α=0/6), role overload (Cronbach’s α=0/7), psychological contract (Cronbach’s α=0/77), and organizational commitment (Cronbach’s α=0/72). Construct validity of research instruments was studied through exploratory factor analysis. Data were analyzed employing Pearson correlation coefficient, mediation regression analysis and structural equation modeling (SEM). The results revealed that while role conflict and overload had negative but significant relationship with organizational commitment (P<0.01), just role conflict had a significant relationship with psychological contract. The results of structural equation modeling and mediation regression analysis showed that psychological contract was the partial mediator variable in the relationship between role conflict and overload and organizational commitment. In other words, some of the effects of role conflict and overload were exerted indirectly on organizational commitment through psychological contract.
    Keywords: Role Conflict, Role Overload, Psychological Contract, Organizational Commitment, Teachers
  • F. Karimi, F. Hasoumi, Z. Leis Safar Page 151
    The aim of this research was to investigate the relationship between emotional intelligence components and dimensions of organizational citizenship behavior of high school teachers in Isfahan. The target population in this descriptive-correlational research comprised all high school teachers (n=4064) in Isfahan in the academic year of 2010-2011. A sample of 305 teachers was drawn using multistage random sampling method. The research instruments involved two standard questionnaires of emotional intelligence (Shering, 1994) and organizational citizenship behavior (Podsakoff et. al. 1990). The Content validity of both questionnaires was approved by experts. The reliability indexes of the questionnaires as assessed through Cronbach's alpha were 0.80 and 0.79 for emotional intelligence and organizational citizenship behavior respectively. Data were analyzed employing both descriptive and inferential statistics (Pearson correlation test, independent t-test, one-way ANOVA, and Scheffe test). The findings revealed that from among emotional intelligence components there was a significantly positive relationship between self-Awareness, self-motivation, empathy, and social skills and organizational citizenship behavior of teachers. There was no significant difference between the teachers’ viewpoints about emotional intelligence and organizational citizenship behavior regarding sex, work experience and education. However, teachers with more than 20 years of work experience estimated that they had higher emotional intelligence
    Keywords: Emotional Intelligence, Organizational Citizenship Behavior, High School Teachers
  • V. Fallahi, K. Rostami Page 167
    This research explored the relationship between teachers’ emotional intelligence and teaching effectiveness and the predictive power of emotional intelligence for effective teaching. Research method was descriptive-correlational. The sample of this study included 704 students and 32 teachers of secondary school in Shiraz selected through stage cluster sampling. Research instruments were Emotional Quotient Inventory (Bar-On, 1997) and Classroom Assessment Scoring System (CLASS) (Painta & Hamre, 2009). Basically, ClASS evaluates teaching effectiveness through observation and involves three dimensions of educational support, emotional support, and class organization. Its reliability as assessed by test-retest method was 0.85. Teaching effectiveness in terms of these three components was measured using a questionnaire answered by students. Its Cronbach's alpha reliability index was estimated to be 0.78. The mean score of both instruments (observation scale and student questionnaire) was viewed as the index of every teacher’s teaching effectiveness. Data were analyzed employing Pearson correlation and regression analysis. The results indicated that the variables of interest were significantly and positively correlated and even by controlling sex, age, and education EQ could strongly predict effective teaching (Beta=0.73). Furthermore, partial correlation of EQ with subscales of effective teaching revealed that there was a significant relationship between EQ and educational support and emotional support but not class organization. Therefore, the research hypothesis was confirmed. As emotional intelligence is teachable it is suggested that more attention be devoted to its development in teacher training programs.
    Keywords: Emotional Intelligence in Education, EI of Teachers, Effective Teaching, Teaching Effectiveness