فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • برزو امیرپور صفحه 143
    اهداف
    امروزه، هدف آموزش علم تربیت افرادی است که بتوانند خود را با شرایط مختلف سازگار نمایند، به شیوه ای انعطاف پذیر به تفکر بپردازند، دارای تفکر خلاق باشند، به صورت چندبعدی مساله گشایی کنند، از مهارت های فرآیند دانش در حل مساله استفاده نمایند، به جهان از زاویه دید یک دانشمند بنگرند و دیگران را محترمانه بپذیرند و عقاید متفاوت با خود را تحمل کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تفکر انتقادی و ابعاد آن با شادکامی و عزت نفس اجتماعی در دانشجویان انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش بنیادی و توصیفی در سال 1390 به صورت مقطعی در 200 دانشجوی دوره کارشناسی دانشگاه پیام نور کنگاور اجرا شد. ابزار مورد استفاده پرسش نامه شادکامی آکسفورد، پرسش نامه تفکر انتقادی ریکتس 2003 و پرسش نامه عزت نفس اجتماعی لاوسون، مارشال، مک گراث 1979 بودند. داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS 18 و با استفاده از آزمون T مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بالاترین میانگین در متغیرهای مورد بررسی مربوط به عزت نفس اجتماعی (27/62±162) و پایین ترین میانگین مربوط به بالندگی (5/04±30) بود. بین متغیرهای پژوهش، همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت و تنها بین بالندگی و شادکامی رابطه معنی دار مشاهده نشد. تفکر انتقادی و ابعاد آن (به جز بالندگی) قادر به پیش بینی شادکامی و همچنین قادر به پیش بینی عزت نفس اجتماعی بودند.
    نتیجه گیری
    تفکر انتقادی می تواند نقش اساسی در شادکامی و عزت نفس اجتماعی دانشجویان ایفا کند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، عزت نفس اجتماعی، شادکامی
  • حمیدرضا رضوانی، هادی درگاهی * صفحه 149
    اهداف

    امروزه به کارگیری گسترده تکنولوژی های نو و در نتیجه نیاز به آموزش بیشتر و به تبع آن هزینه بیشتر، مراکز آموزشی و شرکت ها را بر آن داشته است تا به استفاده از راهکارهای نوین آموزشی روی آورند. یکی از این راهکارها، آموزش الکترونیک است. هدف از این مطالعه شناسایی و دسته بندی ویژگی های یک سیستم آموزشی مطلوب از دیدگاه دانشجویان دانشگاه های مجازی کشور بر اساس مدل کانو بود.

    روش ها

    این مطالعه توسعه ای در بازه زمانی دی ماه تا اسفندماه 1390 در کلیه فارغ التحصیلان و دانشجویان سال آخر 17 مرکز فعال آموزش الکترونیکی دانشگاهی ایران انجام شد. در مجموع 459 نفر از 17 مرکز آموزشی مجازی سراسر ایران به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از نرم افزار Excel و روش میانگین موزون جدول فراوانی برای تحلیل مدل کانو استفاده شد.

    یافته ها

    عوامل طراحی مفید، کیفیت مطلوب اینترنت و استفاده آسان، به ترتیب مهم ترین عوامل اساسی موثر بر ایجاد رضایت در دانشجویان، عوامل عدم تشویش، تعامل با محتوای درسی، خودبهره گیری، تعامل با دیگر دانشجویان، تعامل با اساتید و تنوع در ارزیابی، به ترتیب مهم ترین عوامل عملکردی موثر بر رضایت دانشجویان و عوامل نگرش دانشجو، انعطاف در ارایه محتوای آموزشی، کیفیت محتوای آموزشی، نگرش اساتید و پاسخ های به موقع اساتید، به ترتیب مهم ترین عوامل انگیزشی موثر بر رضایت دانشجویان بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه عوامل نگرش دانشجو، انعطاف در ارایه محتوای آموزشی، کیفیت محتوای آموزشی، نگرش اساتید و پاسخ های به موقع اساتید به عنوان عوامل اصلی در انگیزش دانشجویان هستند، موسسات آموزش الکترونیکی باید بر این عوامل تاکید بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: رضایت دانشجو، آموزش الکترونیکی، مدل کانو، دانشگاه مجازی
  • محسن فرمهینی فراهانی، فاطمه ضیاییان علیپور صفحه 157
    اهداف
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی کیفیت تدریس اعضای هیات علمی براساس مولفه های مقیاس مای کورس (مدیریت کلاس، رفتار مناسب کلاسی، تمرکز و حفظ توجه به درس، آماده کردن مرور و تمرین، مهارت های پرسشگری، استفاده از روش های مختلف آموزش، برقراری جو مثبت و میزان بیان راه بردهای حل مساله در کلاس) از دیدگاه دانشجویان بود.
    روش ها
    این پژوهش، مطالعه ای توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه دانشجویان دختر ترم هفتم و هشتم کارشناسی پیوسته دانشگاه شاهد در نیم سال دوم سال تحصیلی 90-1389 بود. 90 نفر از این دانشجویان به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه مقیاس مای کورس استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار آماری SPSS 20 انجام شد. با توجه به دامنه نمره گذاری گویه ها (صفر تا 5) و محاسبه نمره کلی مولفه ها برحسب این دامنه ها، میانگین فرضی جامعه 5/2 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از دیدگاه دانشجویان، مولفه های میزان تحقق تکنیک های مدیریت کلاس، میزان حفظ رفتار مناسب، میزان آماده کردن مرور و تمرین، میزان نمایش مهارت های پرسشگری و مولفه میزان برقراری جو مثبت در کلاس از سوی اعضای هیات علمی در حد متوسط، مولفه های میزان تمرکز و حفظ توجه و میزان بیان راهبردهای حل مساله در حد بالا و مولفه میزان استفاده از روش های مختلف آموزش در حد پایین بود.
    نتیجه گیری
    کیفیت تدریس اعضای هیات علمی دانشگاه شاهد در بیشتر مولفه های مقیاس مای کورس (5 مولفه) از دیدگاه دانشجویان در حد متوسط ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت تدریس، اعضای هیات علمی، مقیاس مای کورس، دیدگاه دانشجویان، مولفه های تاثیرگذار
  • محسن طالب زاده نوبریان، محمود ابوالقاسمی، محمد جمالی تازه کند صفحه 163
    اهداف
    با توجه به تاثیر اساسی آموزش و پرورش در جامعه پذیر کردن دانش آموزان، آماده سازی نسل جدید برای ایفای نقش شهروندی در جامعه محلی، ملی و جهانی نیز امری است که از این نهاد آموزشی انتظار می رود. هدف این پژوهش، بررسی میزان تاثیرگذاری محتوای کتاب های درسی علوم اجتماعی در راستای اهداف تعیین شده و میزان ارایه مهارت های تربیت شهروندی در کتاب ها بود.
    روش ها
    این مطالعه تحلیل محتوی در کلیه کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره متوسطه در سال تحصیلی 89-1388 انجام شد. براساس عملیات برش، محتوای کتاب های علوم اجتماعی دوره متوسطه طبقه بندی و به 4 بخش متن، تصویر، پرسش و فعالیت تقسیم شدند. برای پردازش داده ها از روش آنتروپی شانون استفاده شد. پس از بهنجارسازی داده ها، بار اطلاعاتی هر مقوله محاسبه و در نهایت، با استفاده از بار اطلاعاتی مقوله ها، ضریب اهمیت هر یک از مقوله ها محاسبه شد.
    یافته ها
    از مجموع 3194 واحد محاسبه شده در محتوای کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره متوسطه، تنها 99 واحد به مهارت ویژه شهروندی اختصاص داشت. بیشترین میزان توجه با 31 واحد متعلق به شاخص «خودآگاهی» بود. به شاخص «استفاده درست از امکانات شهری» هیچ اشاره ای نشده بود.
    نتیجه گیری
    با وجود آنکه برنامه های درسی رسمی و به ویژه علوم اجتماعی در تحقق تربیت شهروندی نقش اساسی ایفا می کنند، بیشتر شاخص های مربوط به مهارت شهروندی از توجه بسیار کمی در محتوای برنامه درسی علوم اجتماعی برخوردار است.
    کلیدواژگان: علوم اجتماعی، مهارت های شهروندی، تحلیل محتوی، آنتروپی شانون
  • سید محمد خادم الحسینی، جمیله مختاری نوری*، فخرالدین فیضی صفحه 171
    اهداف

    ارزش یابی بالینی دانشجویان ارتباط تنگاتنگی با کسب مهارت آنان دارد. ارزش یابی بالینی دانشجویان پرستاری، مسئولیت مهم و اغلب پیچیده مربیان پرستاری است. این پژوهش با هدف مقایسه شیوه های ارزش یابی عملکرد دانشجویان پرستاری انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش توصیفی- مقایسه ای در سال 1385 انجام شد. جامعه مورد مطالعه، دانشجویان ترم آخر رشته پرستاری در مقطع کارشناسی پیوسته در دو دانشکده پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی «الف» و «ب» در شهر تهران بودند. 105 نفر (20 نفر از دانشگاه «الف» و 85 نفر از دانشگاه «ب») به روش مبتنی بر هدف انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه خودساخته بود. تجزیه و تحلیل داده ها با برنامه نرم افزاری SPSS 13 و به کمک آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. از آزمون مجذور کای، آزمون دقیق فیشر و آزمون T مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    بین دو دانشگاه درخصوص ارزش یابی عملکرد دانشجو با حضور خود دانشجو، توضیح دادن معیارهای ارزش یابی عملکرد بالینی در ابتدای دوره، تنظیم معیارهای دسترسی به اهداف آموزشی همراه با دانشجو، اطلاع رسانی نمرات حاصل از ارزش یابی عملکرد بالینی دانشجو، استفاده از خودارزشیابی، سنجش میزان توانایی دانشجو قبل از شروع ترم، مشاهده رفتار دانشجو حین اجرای پروسیجر و تهیه و تنظیم معیارهای ارزش یابی توسط مربیان بالینی تفاوت معنی دار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    95% دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی «الف»، فرآیند ارزش یابی بالینی را سنتی و 5% نوین می دانند، در حالی که در دانشگاه علوم پزشکی «ب» 18/41%، شیوه ارزش یابی را سنتی و 82/58% آن را نوین قلمداد می کنند. همچنین بین شیوه های ارزش یابی بالینی دو دانشگاه، تفاوت آماری معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ارزش یابی عملکرد، آموزش بالینی، دانشجویان پرستاری
  • لیلا نعیمی، شعله بیگدلی، کامران سلطانی عربشاهی صفحه 177
    اهداف
    در جهان امروز که دانش دایما در حال تغییر و ارتقاست و سروکار داشتن با مفاهیم نوظهور و تازه، جنبه ای مهم در رویارویی با بیماران است، مهارت های یادگیری خودراهبر برای موفقیت فراگیران در حرفه پزشکی ضروری است. این پژوهش با هدف بررسی میزان آمادگی یادگیری خودراهبر دانشجویان پزشکی (مقاطع علوم پایه، فیزیوپاتولوژی و کارآموزی) انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 182 نفر از دانشجویان پزشکی (مقاطع علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی) به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای از میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران در بهمن تا اسفندماه 1390 انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه «آمادگی یادگیری خودراهبر فیشر» با شاخص های سن، جنسیت، معدل دیپلم، نمره علوم پایه، مقطع تحصیلی و معدل تا زمان مطالعه بود. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 19 و آزمون T مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و آماره کوهن انجام شد.
    یافته ها
    دانشجویان پسر نسبت به دانشجویان دختر از مهارت خودمدیریتی بهتری برخوردار بودند و نمره کل یادگیری خودراهبر بهتری داشتند. ارتباط معنی داری بین ویژگی های فردی و حرفه ای دانشجویان و مهارت های یادگیری خودراهبر مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مهارت خودمدیریتی و همچنین نمره کل یادگیری خودراهبر در دانشجویان دختر و پسر متفاوت است و در پسران وضعیت بهتری دارد. ویژگی های فردی و حرفه ای دانشجویان تاثیری در مهارت های یادگیری خودراهبر ایشان ندارد. دانشجویان هنوز ترجیح می دهند مواد درسی را از طریق فعالیت هایی با راهنمایی استاد یاد بگیرند.
    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، دانشجویان پزشکی، یادگیری مادام العمر
  • اباصلت خراسانی، حامد زمانی منش صفحه 183
    اهداف
    خاستگاه جهانی شدن عرصه ای به جز تعلیم و تربیت است ولی تعلیم و تربیت به علت ارتباط متقابل و عمیقی که با حوزه های مختلف معرفت و ارکان زندگی بشر دارد ناگزیر از دریافت تاثیرات جهانی شدن است. هدف این مطالعه بررسی نقش راهبردهای ارتباطی، سیاسی، خدماتی و دانشگاهی در بین المللی شدن دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی از دیدگاه اعضای هیات علمی بر حسب جنسیت و مرتبه دانشگاهی بود.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- پیمایشی در کلیه 570 عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در سال تحصیلی 91-1390 انجام شد. 205 نفر به عنوان نمونه پژوهش از طریق روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر طیف پنج ارزشی لیکرت و شامل 32 گویه در 4 راهبرد ارتباطی (8 گویه)، سیاسی (7 گویه)، خدماتی (6 گویه) و دانشگاهی (11 گویه) بود. از آزمون های آماری پارامتریک T تک نمونه ای، T مستقل، تحلیل واریانس یک راهه و تعقیبی شفه برای تجزیه و تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS 16 استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین نظرات اعضای هیات علمی مرد و زن در مورد راهبردهای موثر در بین المللی شدن دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی مشاهده نشد. تفاوت اعضای هیات علمی با مرتبه های دانشگاهی مختلف در مورد تاثیر راهبرد سیاسی بر بین المللی شدن دانشگاه ها معنی دار نبود در حالی که این تفاوت برای راهبردهای ارتباطی، خدماتی و دانشگاهی معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی استفاده از راهبردهای ارتباطی، سیاسی، خدماتی و دانشگاهی نقش موثری در بین المللی شدن دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور دارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، راهبردهای بین المللی شدن، آموزش عالی، دانشگاه شهید بهشتی
  • رضا ساکی صفحه 191
    مقدمه
    پژوهش در آموزش و پرورش، وسیع ترین و حساس ترین حوزه پژوهشی در قلمرو علوم انسانی را دربرمی گیرد. آموزش و پرورش به عنوان زیرساخت و الگوی توسعه جامعه در همه ابعاد از نقشی حیاتی و ظریف برخوردار است. علاوه بر این، ماهیت پیچیده فعالیت های یاددهی- یادگیری، سطح دشواری فعالیت های آموزش و پرورش را به مراتب افزایش می دهد. چنین موقعیتی است که نقش سازوکارهای حمایتی از جمله پژوهش را برای توسعه کارکردهای آموزش و پرورش و تضمین فعالیت ها در این نهاد گسترده آشکار می سازد. هدف این مقاله، معرفی پژوهش معلم محور به عنوان پارادیمی نو در عرصه پژوهش های آموزشی معرفی بوده است. این نوع پژوهش با ظرفیت خود می تواند روند تربیت معلم را متحول ساخته و در نهادینه سازی تحول و نوآوری در عرصه یاددهی- یادگیری نقشی اساسی ایفا نماید.
    نتیجه گیری
    موضوع پژوهش در آموزش و پرورش پارادیم های گوناگونی را دربرمی گیرد. پژوهش معلم محور، از جمله پارادیم های نوین در عرصه پژوهش های آموزشی است که ناظر بر نیازمندی های حرفه ای معلم برای مدیریت تدریس و همچنین راهکاری اساسی برای ازمیان برداشتن فاصله بین پژوهش و عمل تربیتی است.
    کلیدواژگان: پژوهش معلم محور، پژوهش آموزشی، اقدام پژوهی، درس پژوهی، معلم پژوهنده
  • رقیه صادقی، فریده یغمایی صفحه 199
    مقدمه
    ارایه تعریفی جامع از انفورماتیک پرستاری و حوزه هایی که این حرفه را شامل می شوند برای پرستاران بسیار مهم است، زیرا براساس این تعریف، پرستاران به وظایف و اصول کاری خود پی می برند و همچنین با تعریف دقیق از انفورماتیک پرستاری، جایگاه این رشته برای دیگر کارکنان گروه بهداشتی- درمانی مشخص می شود. هدف این مطالعه معرفی انفورماتیک پرستاری و نقش آن در زمینه های مراقبتی، آموزشی و پژوهشی بود. به منظور یافتن مطالعات و منابع مرتبط با انفورماتیک پرستاری، علاوه بر مطالعه کتابخانه ای، از پایگاه های اطلاعاتی Ovid، Proquest، Science Direct و Pubmed و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) استفاده شد. جست وجوی مقالات انگلیسی از سال 1976 تا 2007 و مقالات فارسی از سال 1365 تا 1388 با استفاده از کلیدواژه های انفورماتیک، انفورماتیک پرستاری و سیستم اطلاعاتی انجام شد. در نهایت، 42 مقاله و کتاب برای مرور متون در زمینه انفورماتیک پرستاری مورد بررسی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    انفورماتیک پرستاری علمی شامل ترکیبی از فرآیند پرستاری و اطلاعات وابسته به آن، مدیریت اطلاعات پرستاری و سایر پردازش های اطلاعاتی است. انفورماتیک پرستاری در حوزه های مراقبتی، آموزشی و پژوهشی پرستاری کاربرد دارد
    کلیدواژگان: انفورماتیک پرستاری، سیستم اطلاعاتی، آموزش پرستاری، پژوهش پرستاری، مراقبت پرستاری
  • زینب صادقی، رضا محتشمی* صفحه 207
    مقدمه

    مشارکت که از آن به عنوان دخالت در فرآیند های تصمیم گیری و تصمیم سازی یاد می شود، موجب افزایش بهره وری در کار و توسعه همه جانبه می شود. مراکز آموزشی نمی توانند تنها به توانایی، قابلیت و هوش مدیران متکی باشند. همه مدرسان و کارکنان مراکز آموزشی به طور موثری در برنامه های یادگیری و رضایت فراگیران و فعالیت های بهبود و ارتقای مستمر کیفیت نقش دارند. در رابطه با گسترش و بهبود یادگیری فراگیر، مرکز آموزشی باید منعکس کننده محیطی باشد که کلیه مدرسان و فراگیران بسیج شوند و هر کس در حوزه فعالیت خود نسبت به بهبود شرح وظایف در جهت تعمیق یادگیری تلاش کند. بنابراین، مدیران باید نگرش خود را نسبت به سازماندهی امور تغییر دهند. این مقاله با هدف توصیف مفاهیم اصلی در رهبری آموزشی، سبک شناسی موقعیت های مختلف رهبری و شرح ایده های اصلی در مفهوم رهبری غیرمتمرکز که دارای نقشی موثر در بهبود کیفیت یادگیری فراگیر هستند، انجام شد.

    نتیجه گیری

    رهبران باید مهارت های متفاوت رهبری را ترکیب نموده و مرکز آموزشی را در موقعیت های متفاوت به نحو موثری هدایت نمایند و با تغییر سیستم آموزشی از مسئولیت انفرادی به جمعی، در مسیر صحیح خویش قرار دهند. تلاش گروهی و رهبری غیرمتمرکز کارآیی بیشتری نسبت به رهبری فردی ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: رهبری غیرمتمرکز، بهبود یادگیری، رهبری آموزشی
|
  • Borzoo Amirpour Page 143
    Aims
    Nowadays, the aim of the science education is to train individuals who can adapt to different conditions, contemplate in a flexible manner, have creative thinking, solve problem multi-dimensionally, use knowledge process skills while solving the problems, consider the world by a scientist’s point of view, embrace others respectfully and tolerate different ideas. The present study was conducted aiming at investigating the relationship between critical thinking and its dimensions with happiness and social self-esteem in students.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was undertaken on 200 postgraduate students in Kangavar Payam-e-Noor University in 2011. The instruments used were Oxford happiness questionnaire, Ricketts critical thinking questionnaire (2003), and the Lawson, Marshall, & McGrath social self esteem. Data were analyzed using SPSS 18 statistical software and independent T-test, Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis.
    Results
    The highest mean among variables was associated with social self-esteem (162±27.62) and the lowest one was related to the growth (30±5.04). There was a positive and significant correlation between research variables. No significant relationship was observed just between growth and happiness. Critical thinking and its dimensions (except for growth) were able to predict happiness as well as social self-esteem.
    Conclusion
    Critical thinking play principal role in happiness and social self-esteem in college students.
    Keywords: Critical Thinking, Social Self, esteem, Happiness
  • Hamid Reza Rezvani, Hadi Dargahi Page 149
    Aims

    Nowadays, widespread use of modern technology and as a result, the need to further education followed by higher costs, has led educational centers and companies to use educational modern solutions. One of these solutions is electronic education, known as E-learning. The purpose of this study is to identify and categorize the characteristics of a desirable E-Learning system from the viewpoint of Virtual Iranian Universities’ students based on the Kano model.

    Methods

    This developmental study was conducted on all graduate and undergraduate students of 17 active university E-learning centers in Iran from January to March 2012. Totally, 459 subjects were selected from among 17 virtual Iranian educational centers using simple random sampling method. Excel software and frequency table weighted mean were used to analyze the Kano model.

    Results

    Effective designing, high quality of internet, and easy use factors are respectively the most effective basic factors in creating satisfaction among university students. Likewise, the factors like the lack of anxiety, interaction with lesson contents, self-exploitation, interaction with other university students and masters, and variety in evaluation are respectively the most practical factors effective on the level of students’ satisfaction. Moreover, factors of students attitude, flexibility in offering educational content, the quality of educational content, teachers’ attitude and their timely answers are respectively the most the important motivational factors affecting the level of students satisfaction.

    Conclusion

    According to the fact that factors like student’s attitude, flexibility in offering educational content, the quality of educational content, teachers’ attitude and their punctual answers are among the most important motivational factors for students, E-learning (electronic education) institutes must more emphasize on these factors.

    Keywords: Student's Satisfaction, E, Learning, Kano Model, Virtual University
  • Mohsen Farmahini Farahani, Fatemeh Ziaeiyan Alipour Page 157
    Aims
    The purpose of the present study was to investigate the quality of faculty members’ teaching based on Mycourse scale components (the techniques of classroom management, appropriate class behavior, focus and maintain the attention to the lesson, prepare a review and exercise, inquirer skills, using different methods of training, establishing a positive atmosphere in the class and the rate of problem-solving strategies expression in the class) from students point of view.
    Methods
    This study is a descriptive survey. The study population consisted of all female undergraduate students studying 7th and 8th semesters in the second academic year of 2010-11. Among them, 90 students were randomly selected. For data collection, Mycourse scale questionnaire was used. Data analysis was done at the descriptive and inferential levels using SPSS 20 statistical software. Considering the items scoring range (0 to 5) and calculation of the components’ total score using these ranges, the assumed mean of the population considered to be 2.5.
    Results
    From the students’ perspective, the components of the rate of the realization of classroom management techniques, the rate of maintaining an appropriate behavior in class, the amount of preparing the review and exercise, the level of exhibiting inquirer skills and the amount of establishing a positive atmosphere in the class by faculty member were at an average level, and the components of concentration and maintaining attention, and the amount of expressing the problem solving strategies were at a high level and the component of the amount of using various methods of training was at a low level.
    Conclusion
    The quality of faculty members’ teaching of Shahed University is evaluated to be an average level in terms of the majority of Mycourse scale components (five components) from the students’ point of view.
    Keywords: Quality of Teaching, Faculty Members, Mycourse Scale, Student's Viewpoint, Effective Components
  • Talebzadeh Nobarian, Abolghasemi, Jamali Tazehkand Page 163
    Aims
    With regard to the fundamental effect of traing and education in the students’ sociablity, preparing the young generation to play citizenship role in the local, national and global community is an issue which is expected of this educational entity. The present study was conducted to evaluate the effect of the content of social sciences textbooks in line with the determined objectives and the degree of presenting the citizenship training skills in such textbooks.
    Methods
    This content analysis study was conducted in social sciences textbooks of middle school courses in 2010-11. Based on sectioning or cutting procedure, social sciences textbooks’ contents of secondary school was categorized and divided into four sections including text, image, question and activity. Shannon entropy method was used for data analysis. After normalizing the data, information load of each category was calculated and finally, importance coefficience of each one of categories was estimated using categories’ information load.
    Results
    From among the 3149 units calculated in the content of the secondary school’s social sciences textbooks, just 99 units were allocated to the special citizenship skill. The highest rate of attention belonged to the Self-awareness with 31 units. No reference was made to “appropriate use of civil facilities”.
    Conclusion
    Although formal curricula, especially social sciences play substantial role in the realization of citizenship training, little attention has been paid to the indexes pertinent to citizenship skills in the social sciences curricula content.
    Keywords: Social Sciences, Citizenship Skills, Content Analysis, Shannon Entropy
  • Seyyed Mohammad Khademolhosseini, Jamileh Mokhtari Nouri, Fakhreddin Feyzi Page 171
    Aims

    Clinical evaluation of university students is highly correlated with their acquisition of skill. Clinical evaluation of nursing students is the important and often complex responsibility of nursing trainers. The present study was conducted aiming at comparing the methods of the evaluation of nursing student's performance.

    Methods

    This descriptive-comparative study was conducted in 2006. The population under study was the last-semester undergraduates studying at nursing faculties of two medical sciences universities A and B in Tehran. 105 students were selected (20 Medical Sciences "A" and 85 of Medical Sciences "B") using purposive sampling method and included in the study. Data gathering tool was researcher-made questionnaire. Data was analyzed using SPSS13 software and using descriptive and inferential statistics. Chi square test, Fisher's exact test and independent T-test were used.

    Results

    There was a significant difference between two universities regarding the evaluation of students performance by student presence, explaining the criteria of clinical performance evaluation at the beginning of the course, adjustment of the criteria of accessing to the educational objectives with student, providing information of scores resulting from student's clinical performance evaluation, using the evaluation itself, assessment of the ability of student before beginning of the semester, observing the student's behavior during the implementation of the procedure and preparing and setting the criteria of accessing to the educational objectives by clinical trainers.

    Conclusion

    95% of students at the medical sciences university "A" considers the clinical evaluation process traditional and 5% considers it new, while at the medical sciences university "B", 41.18% of students considers the evaluation method traditional and 58.82% considers it new. Moreover, there is a statistical significant difference between the clinical evaluation approaches of two universities.

    Keywords: Performance Evaluation, Clinical Education, Nursing Students
  • Leila Naeimi, Shoaleh Bigdeli, Kamran Soltani Arabshahi Page 177
    Aims
    In the present world in which knowledge is constantly changing and developing, and dealing with new and novel concepts is an important aspect in confronting with patients, self-directed learning skills are essential for success of learners in the medical profession. The present study was conducted aiming at investigating the self-directed learning readiness of medical students (basic sciences, pre-clinical, and clerkship levels).
    Methods
    In this descriptive analytical study, 182 medical students (basic sciences, pre-clinical, and clerkship levels) were selected using random-stratified sampling from among Students of Tehran University of Medical Sciences in February to March 2012. The research tool was Fischer’s Self-directed Learning Readiness Scale (SDLRS) with age, gender, diploma Grade Point Average (GPA), basic science score, the educational degree and average of lessons before participation in the study. Data was analyzed using SPSS 19 Software and independent T-test, Pearson correlation coefficient and Cohen statistics.
    Results
    Male students enjoyed better self-management skill than female students and had better self-directed learning grades. There was no significant relationship between personal and professional characteristics and self-directed learning skills.
    Conclusion
    Self-management skill and also the self-directed learning total score differ in male and female students, observing in better status in male students. Student's personal and professional characteristics have no significant effect on their self-directed learning skills. Students still prefer to learn the academic materials through activities and tasks which are guided by their teachers.
    Keywords: Self, Directed Learning, Medical Students, Lifelong Learning
  • Abasalt Khorasani, Hamed Zamani Manesh Page 183
    Aims
    The globalization origin is an area rather than education, however, education due to its mutual and deep relationship with different wisdom areas and human life elements is perforce to be affected by globalization. The main goal of the present study is to investigate the role of communicative, political, service and university strategies in the internationalization of universities and higher education institutions from the faculty members’ viewpoints based on gender and university degree.
    Methods
    This descriptive-survey study was conducted in all 570 faculty members’ of Shahid Beheshti University in Iran academic years of 2011-12. 205 faculty members were selected as the participants of the study using stratified sampling method. The research instrument was a researcher-made questionnaire based on the Likert five-option scale and included 32 items in four communicative (8 items), political (7 items), service (6 items) and university (11 items) strategies. Parametric statistic tests including one-sample t-test, independent t-test, one-way ANOVA and Scheffe’s test were used for data analysis using SPSS 16 softeware.
    Results
    No significant difference was observed between the opinions of male and female faculty members regarding the strategies effective in internationalization of universities and higher education institutions. The difference of the faculty members with different academic degrees regarding the effect of political strategy on internationalization of universities was not significant, while, this difference was significant for communicative, political, service and university strategies.
    Conclusion
    From the viewpoints of the Shahid Beheshti University's faculty members, the use of communicative, political, service and university strategies has an effective role in the Internationalization of Universities and higher education institutions in Iran.
    Keywords: Globalization, Internationalization Strategies, Higher Education, Shahid Beheshti University
  • Reza Saki Page 191
    Introduction
    Research in education includes the most extensive and sensitive area of humanities research. The education, as an infrastructure and model of society development has a crucial and delicate role in all aspects. In addition, the complex nature of teaching and learning activities increases by far the level of education difficulty. This situation reveals the role of supportive mechanism such as research to develop the education functions and guarantee the activities in the given institution. The aim of this study was to introduce the teacher-oriented research as a new paradigm in educational Research. This type of research, with its capacity, may change the teacher training trend and internalization and play an essential role in the teaching-learning area.
    Conclusion
    The subject of research in education embraces a variety of paradigms. Teacher-oriented research is among the new paradigm in educational research area which is witness of teacher's professional needs for teaching management as well as fundamental approaches for removing the gap between researches and training activity.
    Keywords: Teacher, Oriented Research, Educational Research, Research Action, Lesson Study, Researcher Teacher
  • Roghaye Sadeghi, Faride Yaghmayi Page 199
    Introduction
    Providing a comprehensive definition of nursing informatics and areas embracing it is essential for nurses, since according the given definition, nurses find their work's responsibilities and principles. Moreover, an accurate definition of nursing informatics specifies the position of this discipline for the other staffs of health-treatment group. The aim of this article is to introduce nursing informatics and its role in care, education and research areas. In order to find out the studies and resources related to nursing informatics, beside library study, Ovid, Proquest, Science direct and Pubmed and Jihad-e Daneshgahi's scientific information database (SID) were used. English articles search was done from 1976 to 2007 and Persian articles search was performed from 1986 to 2009 using some keywords including informatics, nursing informatics and information system. At the end, 42 articles and books were selected to review the texts in the field of nursing informatics.
    Conclusion
    Scientific nursing informatics is a combination of the process of nursing and information pertinent to it, the management of nursing information and the other information processing. Nursing informatics is applicable in the care, education and research domains.
    Keywords: Nursing Informatics, Information System, Nursing Education, Nursing Research, Nursing Care
  • Zeynab Sadeghi, Reza Mohtashami Page 207
    Introduction

    Cooperation known as involvement in the decision making process, causes increased efficiency in the work and multi-dimensional development. The educational centers may not just rely on manager's ability, capability and intelligence. All teachers and employees of educational centers play a critical and influential role in satisfaction programs and learning of learners as well as the activities for the improvement and continuous promotion of quality. Thus regarding the progress and improvement of the learner's learning, an educational center shall provide an environment in which all teachers and learners do their best to improve duties and responsibilities directed toward deepening the learning activity. Therefore managers shall change their viewpoint toward organization of affaires. The present paper was conducted aiming at elaborating the main principles of educational leadership, leadership stylistics at different situations, and explaining the major ideas in the distributed leadership which enjoy an efficient role in the improvement of the learner's learning quality.

    Conclusion

    Leaders shall combine a variety of different leadership styles and direct the educational center in various situations efficiently. Moreover, by revising the learning system through changing the individual into group responsibility, leaders should put the educational center in its appropriate direction. Group effort and distributed leadership have higher efficiency compared to individual leadership.

    Keywords: Distributed Leadership, Learning Improvement, Educational Leadership