فهرست مطالب

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:3 Issue: 2, Summer 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غنچه تضمینی صفحه 7
    ایران و روسیه در زمانی نوسازی را تجربه می کنند که بسیاری از الگوهای نوسازی در غرب، به عنوان زادگاه نوسازی، زیر سوال رفته است. این دو کشور با پشت سر گذاشتن تناقض های اجتماعی به نقطه ای رسیده اند که از منطق توسعه قرون 18، 19 و 20 فراتر می رود. امروزه نوسازی روسیه و ایران نشان دهنده تعامل منحصر به فردی با الگوهای جهانی ارزش و هنجارهای فرهنگی خاص است. بر این اساس ما نیازمند فضای شناختی وسیع تری هستیم که منجر به ظهور «نوسازی چندگانه» می شود. دوران نوسازی تثبیت شده، اروپا محور و برگشت ناپذیر به پایان خود نزدیک می شود. نوسازی به لحاظ معرفت شناختی، از روایات کلی که به آن متصل شده، پیشی می گیرد. غرب قوم محور باید همسان نبودن تجربه نوسازی را بپذیرد و به تلاش هایش برای یکسان سازی دیگری خاتمه دهد. در این رابطه باید منطق یک جانبه گرایی با مواجهه میان فرهنگی اصیل جایگزین شود که باعث می شود دیدگاه های بسیار وسیع تری از فرآیند نوسازی مطرح شود و در بلند مدت مورد پذیرش فرهنگی جوامع تمدنی در رابطه با چالش نوسازی قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: روسیه، ایران، نوسازی، تنوع میان تمدنی، مواجهه میان فرهنگی، هژمونی، یک جانبه گرایی
  • علی امیدی صفحه 35
    امنیت، نگرانی اصلی و دلیلی وجودی هر کشوری است. جمهوری اسلامی ایران و غرب نگرانی های ژئوپلیتیک مشترکی همراه با همگرایی در افغانستان دارند. اولویت اول برای ایالات متحده به صورت خاص و برای اروپا به صورت کلی بعد از واقعه 11 سپتامبر کنار آمدن با مسئله تروریسم است که در مرکز اصلی آن افغانستان قرار دارد. این مقاله بعد از مروری کوتاه بر روابط تاریخی ایران و افغانستان و همچنین اهمیت ژئوپلیتیکی این کشور برای تهران، به نگرانی امنیتی ناشی از افغانستان و برآیند برخاسته از تحلیل ایران از دوران بعد از 11 سپتامبر می پردازد. مقاله بیان می کند که سیاست ایران و حتی ایده آل های امنیتی این کشور برای افغانستان در دراز مدت مشابه مدل عراق است و به معنای خروج کامل نیروهای خارجی و خود اتکایی ملی در عرصه امنیت تعبیر می شود. به همین دلیل ایران از خروج نیروهای ناتو از افغانستان در سال 2014 و الزام همکاری با غرب در افغانستان برای امنیت پایدار و ماندگار استقبال می کند.
    کلیدواژگان: ایران، افغانستان، امنیت، ایالات متحده، طالبان، ناتو
  • فرشاد رومی صفحه 61
    حکومت های دموکراتیک به سوی همکاری مثبت گرایش دارند. دموکراسی با ایجاد چارچوبی، رفتار سیاستمداران را کنترل کرده و مانع از آن می شود تا سیاست های نامتعادل و نادرست در پیش گیرند. انقلاب های مردمی در خاورمیانه تعدادی از رژیم های اقتدارگرای متحد آمریکا را سرنگون کرده است. با به قدرت رسیدن دولت های مستقل و مردمی، شاهد به چالش کشیدن رقبا و دشمنان منطقه ای و فرا منطقه ای ایران هستیم. تلاش برای گسترش دمکراسی در خاورمیانه می تواند عامل مهمی در تقویت نفوذ ایران باشد ضمن اینکه حضور شیعیان در حاکمیت در ارتباط مستقیم با گسترش روندهای دموکراتیک است. بنابراین با توجه به قاعده بازی در خاورمیانه که حاصل جمع صفر است، جمهوری اسلامی ایران می بایست با حمایت آشکار و صریح از مطالبات ملت های منطقه، موازنه قدرت منطقه ای را به سود خود تغییر داده، سطح امنیت ملی اش را ارتقاء و حوزه منافع ملی اش را وسعت بخشد.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، بیداری اسلامی، صلح دموکراتیک، ایران
  • خلیل الله سردارنیا صفحه 93
    تا پیش از وقوع جنبش های اجتماعی اخیر در شمال آفریقا و برخی از کشورهای خاورمیانه عربی، دیدگاه غالب در بین تحلیل گران آن بود که این منطقه همچنان در مقابل امواج دموکراسی مقاوم خواهد بود. سقوط چند رژیم اقتدارگرا و استمرار جنبش های اجتماعی به ایجاد تردیدهای جدی در این دیدگاه و پیدایش افق های نوید بخش برای مردم سالاری گردید. نگارنده بر این باور است که این جنبش های اجتماعی ریشه در بحران مشروعیت تشدید یابنده حکومت های اقتدارگرا و نارضایتی های فزاینده سیاسی، اجتماعی و اقتصادی توده مردم، جوانان و طبقه متوسط جدید دارند. مهم ترین ویژگی های این جنبش ها عبارتند از: فراگیری، اسلامی بودن، دموکراتیک، استبداد ستیز، استقلال طلب وابستگی شدید آنها به فناوری های نوین ارتباطی- اطلاعاتی. شبکه های اجتماعی اینترنتی به مثابه عامل شتابزا در بسیج فراگیر اقشار یاد شده در بستر بحران مشروعیت تشدید یافته و شکاف بین دولت و ملت عمل کردند نه به عنوان عامل ساختاری و ریشه دار.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، شمال آفریقا، جنبش های اجتماعی، بحران مشروعیت، مردم سالاری اسلامی
  • محمد سلطانی نژاد صفحه 119
    انقلاب های عربی افق امنیتی و سیاسی خلیج فارس را دچار تغییر داده است. این جنبش ها منشا تهدیدات خارجی را که کشورهای منطقه ناشی از دخالت خارجی می دانستند به منشا داخلی تغییر داد. ناآرامی در بحرین و عربستان سعودی نشان داد که منشا تنش های کشورهای عربی کاملا اجتماعی است. در نتیجه تاکتیک قدیمی اعراب برای مقصر دانستن ایران و دخالت این کشور در چالش های داخلی مهجور ماند. نقش های سنتی قدرت های منطقه تغییر کرد و همکاری های منطقه ای دستخوش تحول شد. سرنگونی رژیم مبارک همراه با تردید امریکا در حمایت این جنبش ها در دوران انقلاب های عربی نقش ایران را در خلیج فارس با هزینه امریکا و شورای همکاری خلیج فارس برجسته کرده است. همچنین وابستگی امنیتی کشورهای خلیج فارس به ویژه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، در مواجهه با چالش های امنیتی، این کشورها را بر آن داشت تا با احیا خود به پشتیبانی از رژیم های عربی بپردازند. تمامی تحولات گفته شده به وسیله تئوری مجتمع امنیت منطقه ای در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، مجتمع امنیت منطقه ای، وابستگی امنیتی، تهدیدهای وجودی، راه های تخاصم و تفاهم
  • حسین پور احمدی، سجاد محسنی صفحه 143
    تحولات بیداری اسلامی در خاورمیانه به ویژه در سال 2011 تلاش های امنیتی کردن فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران از سوی آمریکا در دوران ریاست جمهوری اوباما را تحت تاثیر قرار داده و البته بیش از همیشه شدت بخشیده است. در واقع فعالیت های هسته ای ایران یکی از مهم ترین دغدغه های سیاست خارجی آمریکا بوده است. آنچه که بوش در دوران ریاست جمهوری خود و به خصوص در دور دوم، به آن پرداخت، اوباما به صورت جدی پیگیری نمود. هر دو روسای جمهور آمریکا برنامه هسته ای ایران را تهدیدی علیه بقای آمریکا در وهله ی اول و منافع این کشور در وهله ی دوم قلمداد می کردند که ناشی از همین نگاه امنیتی و تبعات تهدیدآمیز این نگاه، نسبت به ایران است. به همین خاطر بخش بزرگی از سیاست خارجی ایران تحت تاثیر فعالیت های هسته ای این کشور بوده است به طوری که آن را می توان بزرگ ترین چالش دهه ی اخیر سیاست خارجی ایران نامید. این مقاله درصدد است تا در چهارچوب الگوی تحلیلی و نظری مکتب کپنهاک روند امنیتی کردن پرونده هسته ای ایران را به ویژه در دوران ریاست جمهوری اوباما از نظر کنش کلامی و عملی مورد بررسی قرار دهد. این مقاله همچنین به دنبال پاسخگویی به این سوال برمی آید که اوباما از چه روش هایی برای امنیتی کردن فعالیت های هسته ای ایران استفاده کرده است؟ که در پاسخ می توان به تلاش در جهت انزوای ایران از طریق کنش کلامی و عملی آمریکا اشاره کرد.
    کلیدواژگان: امنیتی کردن، مکتب کپنهاک، تهدید، فعالیت های هسته ای ایران، سیاست خارجی اوباما، کنش کلامی، کنش عملی، سیاست نرم
  • محمود جلالی، صفورا بنی نجاریان صفحه 175
    از بدو پیدایش انسان و از آغاز زندگی بشری، نیاز انسان ها در ارتباط و تعامل با یکدیگر نمود پیدا کرده است. در نتیجه همین ارتباط و تعامل، وجود حقوقی که وظایف و تکالیف انسان ها را در قبال یکدیگر مشخص کند، ضروری بوده است. با وجود تدوین مقررات مختلف مربوط به حقوق بشر باز هم انسان ها از این حقوق به نسبت مساوی استفاده ننموده اند. در حقیقت سراسر تاریخ بشر را تاریخ مبارزه مظلومان با زورگویان تشکیل می دهد که در پی این مبارزات طولانی، انسان ها همواره به دنبال حقوقی متعالی می گشته اند حقوقی که فارغ از قدرت و ثروت، فارغ از رنگ و پوست و نژاد از آنها احقاق حق نماید. با اذعان به این مطالب اگر با دید کلی به اهداف و فعالیت های مربوط به حقوق بشر نگاه شود، می توان این گونه بیان کرد که ادیان الهی نیز نقش بسیار موثری در ترویج حقوق بشر داشته اند. بر اساس یافته های این پژوهش گرچه حقوق بین الملل و حقوق بین الملل اسلام هر دو به جهانی بودن حقوق بشر معتقدند، بی شک ماهیت و مبانی هر یک باهم متفاوتند. با این حال زمینه ها و نقاط مشترک زیادی بین دو حقوق مذکور وجود دارد که باید منابع انسانی بین المللی جهت تحقیق و استفاده از آنها به منظور ایجاد وحدت و حفظ صلح و امنیت جهانی بکار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق بین الملل، اسلام، جهان شمولی، جهانی شدن
|
  • Editor ́s Note: Iran and Non-Aligned Politics
    Eyed Kazem Sajjadpour Page 1
  • Ghoncheh Tazmini Page 7
    Iran and Russia are experiencing their own modernity at a time when the very paradigm of modernity is being radically questioned in the west, its place of origin. Having passed through the labyrinth of social contradictions, both Russia and Iran have reached a point where they are transcending the logic of development of the 18th, 19th and 20th centuries. Today, Russian and Iranian modernization represents a unique interaction of universal value patterns and specific cultural codes- a trajectory that can be qualified as an autonomous and adaptive modernity. As such we need a broader cognitive space to allow the emergence of "multiple modernities". The era of fixed, euro-centered, and non-reflexive modernity is reaching its end- modernity, as as epistemological category, is transcending the totalizing narrative in whose grip it has been enchained. The ethnocentric west needs to acknowledge the heterogeneity of the modernization experience, and accordingly subdue its impulse to "homogenize" and "orientalise" the "other". It needs to move away from a unilateral logic toward a genuine cross-cultural encounter that takes a much broader view of the modernization process by placing it in the long-term context of cultural adaptation of civilization complexes to the challenge of modernity.
    Keywords: Russia, Iran, modernization, inter, civilizational diversity, cross, cultural encounter, hegemony, unilateralism
  • Ali Omidi Page 35
    Security is the main concern or raison d'être of any state. The Islamic republic of Iran and the west have had common geopolitical concerns, with some convergence in Afghanistan. The first security priority of the U.S. in particular and Europe in general after the September 11 events has been coping with terrorism in its heartland, i.e. Afghanistan. This paper, after a short review of Iran's historical relations with Afghanistan as well as its geopolitical importance for Tehran, examines Iran's main security concerns stemming from Afghanistan and the consequent Iranian narration of those threats in the post-9/11 era. The article argues that Iranian policy and even ideals for Afghanistan's long-term security is similar to the Iraqi model: outright withdrawal of foreign troops and national self-reliance on security issues. Therefore, Iran welcomes NATO's drawback from Afghanistan in 2014 and implicitly cooperates with the west in Afghanistan for viable and indigenous security.
    Keywords: Iran, Afghanistan, Security, the United States, Taliban, NATO
  • Farshad Roomi Page 61
    Democratic governments tend to cooperate with each other positively. By establishing a framework, democracy controls politician's behavior, preventing them from pursuing imbalanced and improper policies. Popular revolutions in the Middle East have overthrown a number of authoritarian regimes allied with the United States. With the independent democratic governments being formed, we see Iran's regional and transregional rivals and adversaries challenged. Making efforts to promote democracy in the Middle East can serve as an important factor in strengthening Iran's influence in the region. Therefore, given that the rule of the game in the Middle East is one of zero-sum, the Islamic republic of Iran should reinforce its national security level and enlarge its national security realm by explicitly supporting and articulating the demands of the regional nations. Also, the presence of the Shia in government is closely related to the promotion of democratic trends, support for the democracy-seeking wave in the Middle East.
    Keywords: Middle East, Islamic Awakening, Democratic Peace, Iran
  • Khalilollah Sardarnia Page 93
    The fall of several authoritarian regimes and continuity of social movements has generated serious doubts in this outlook, leading to the appearance of promising horizons for democratization. This paper argues that these social movements originate from the exacerbating legitimacy crisis of authoritarian governments and rising political, social and economic dissatisfaction of the general public, including the youth and the modern middle class. This work seeks to answer the question: what are the major sociological origins and precipitating factors influencing the advent of social movements in the Middle East and North Africa? In response, it can be argued that the advent of social movements in a number of Middle East and North African countries is rooted in the legitimacy crisis, as well as rising political, social and economic dissatisfaction of the general public, the youth and the modern middle class in recent decades. The web-based social networks and cell phones acted as precipitating factors in the massive mobilization and integration of mass protests and those of the modern middle class and the fall of a number of authoritarian regimes. These movements are notably characterized by being comprehensive, Islamic, democratic, anti-despotic, independence-seeking, and highly reliant on new information and communications technologies. The web-based social networks served as a precipitating factor in massive mobilization of the aforementioned strata within the context of an exacerbated legitimacy crisis and the gap between the state and the society rather than as a structural deep-rooted factor.
    Keywords: Middle East, North Africa, Social Movements, Legitimacy Crisis, Islamic Democracy
  • Mohammad Soltaninejad Page 119
    The Arab revolutions have changed the political and security landscape of the Persian Gulf. The upheavals have altered the sources of threats states used to feel from those emanating from outside the internal ones; the unrest in Bahrain and Saudi Arabia has proved that the sources of tension for the Arab states are quite societal. As a result, the old Arab tactic of attribution of domestic challenges to alleged Iranian interventionism is now obsolete. The traditional role played by the regional powers is also affected and the regional alignments are in flux. The overthrow of the Mubarak regime along with the U.S middle of the way approach during the Arab revolutions have elevated Iran’s stance in the Persian Gulf at the expense of the U.S and the GCC. Moreover, the security interdependence of the Persian Gulf states, particularly among the GCC, is tightened and in the face of increasing security challenges, the monarchical bloc is revitalized with the aim to buttress Arab regimes. All the said developments are the subject of examination in this article through application of the regional security complex (RSC) theory.
    Keywords: The Persian Gulf, regional security complex, security interdependence, existential threats, enmity, amity patterns
  • Hossein Pour, Ahmadi, Sajad Mohseni Page 143
    Developments relating to the Islamic Awakening in the Middle East, especially in 2011, influenced and intensified, more than ever, the efforts made by the Obama Administration to securitize nuclear activities of the Islamic Republic of Iran. In fact, these activities have always been one of the major preoccupations for the foreign policy the USA. Obama followed up seriously on what George Bush did, especially during his second term. The approach of both US presidents, predicated on considering the Iranian nuclear energy programme as a threat against the US and its interests, has its root in the security-oriented approach, and its adverse consequences, towards the Iran. Therefore, a major part of Iran's foreign policy has been influenced by nuclear activities. This paper proposes to consider the process of securitizing Iran's nuclear file, especially under Obama's administration, on the basis of the conceptual pattern provided by the Copenhagen School and from speech act and action perspectives. This paper seeks also to answer the question as to what methods Obama has used to securitize Iran's nuclear file. It presupposes that the attempts to isolate Iran have been made through speech act and actions.
    Keywords: Securitizing_Copenhagen School_threat_I R Iran's nuclear activities_Obama foreign policy_speech act_action_soft policy
  • Mahmood Jalali, Safoura Bani, Najarian Page 175
    From the beginning of human life on earth, human needs have been crystallized in their relationship and interaction with each other. As a result of such an inter-relationship and interaction, it has been necessary for a body of law to exist that would specify humans’ duties and obligations towards each other. Even though different regulations concerning human rights have been codified, human beings have not taken benefit from these rights on an equal basis. In fact, we see that throughout history, the oppressed have fought oppressors. In these protracted struggles, human beings continued to seek transcendental rights; rights they wanted to enjoy regardless of power and wealth, skin color and race. Based on this argument, if we look at the objectives and activities related to human rights, we can suggest that monotheistic religions also played a crucial part in promoting human rights. According to the findings of this research, although international law and Islamic international law both believe in the universality of human rights, without any doubt their nature and foundation differ. Nonetheless, there are numerous shared grounds and points between the two aforementioned bodies of law for whose study and utilization international human resources have to be used to forge unity and to protect world peace and security.
    Keywords: Human Rights, International Law, Islam, Universality, Globalization