فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال پانزدهم شماره 6 (پیاپی 65، آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عابدین ثقفی پور، یاور راثی، محمدرضا عبایی، محمدعلی عشاقی، محمدرضا یعقوبی ارشادی، مهدی محبعلی، هما حجاران، رضا مصطفوی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    لیشمانیوز جلدی یک معضل مهم بهداشتی در بسیاری از مناطق ایران به شمار می‎رود. این بیماری به طور عمده در استان قم از بخش مرکزی شامل دهستان‎های قنوات و قمرود گزارش می‎شود. این مطالعه با هدف تعیین هویت نوع انگل در انسان و جوندگان به منظور شناسایی سیمای اپیدمیولوژیک بیماری و ارائه برنامه کنترل در سال 1389 انجام شده است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مقطعی، گسترش میکروسکوپی 45 نمونه انسانی و 30 نمونه جونده صید شده از مجاورت روستاهای انتخابی از دهستان‎های قمرود و قنوات واقع در بخش مرکزی استان قم مورد آزمایش قرار گرفت که 15 مورد انسانی و 1 مورد جونده اسمیر مثبت داشتند. سپس DNA انگل از روی لام‎ها، استخراج و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی لیشمانیا جهت تکثیر قطعه ITS1 با روش PCR آزمایش شدند و محصولات PCR تحت هضم آنزیمی (HaeIII) قرار گرفت.
    یافته ها: در مجموع 15 نمونه انسانی و 1 نمونه از جونده گونه مریونس لیبیکوس، مورد آزمایش PCR-RFLP قرار گرفتند. پس از الکتروفورز محصولات واکنش مشخص گردید که انگل موجود در لام‎های انسانی و جونده مریونس لیبیکوس، لیشمانیا ماژور (عامل بیماری لیشمانیوز جلدی روستایی) می‎باشد.
    نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده روش مولکولی PCR-RFLP روشی مناسب جهت تعیین گونه انگل لیشمانیا در لام‎های رنگ آمیزی شده با گیمسا که از انسان و مخزن حیوانی گرفته شده، می‎باشد و از مزایای این روش این است که بدون انجام تعیین توالی ژن‎ها، تشخیص گونه های انگل لیشمانیای مولد بیماری امکان پذیر خواهد بود. ضمن این که تکنیک PCR-RFLP روشی با حساسیت و ویژگی بالا بوده و می‎تواند در طی 24 ساعت علاوه بر تشخیص لیشمانیوز، نوع گونه انگل را تعیین هویت نماید.
    کلیدواژگان: سالک، لیشمانیا، واکنش زنجیره‎ای پلیمراز
  • عادله حسینی زاده، حمید ابطحی، مانا شجاع پور، مجید اکبری، راضیه نظری، معصومه صوفیان صفحات 11-16
    زمینه و هدف
    انتروکوکوس در ایران همانند سراسر جهان به عنوان یک پاتوژن مهم مطرح شده است. با افزایش استفاده از آنتی‎بیوتیک ونکومایسین، انتروکوک مقاوم به ونکومایسین، یک عامل مهم عفونت‎های بیمارستانی شده است. ونکومایسین قادر است همراه با یک آمینوگلیکوزید درمان موثری را برای عفونت‎های انتروکوکی فراهم کند. در عین حال مقاومت انتروکوک به آنتی‎بیوتیک ونکومایسین در حال افزایش است. در این مطالعه به بررسی الگوی مقاومت آنتی‎بیوتیکی و فراوانی انتروکوک‎های مقاوم به ونکومایسین پرداخته شده است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی، پس از جداسازی و تشخیص 150سویه انتروکوک از نمونه های بالینی، الگوی مقاومت این سویه ها نسبت به آنتی‎بیوتیک‎های اریترومایسین، تیکوپلانین، ونکومایسین، سیپروفلوکساسین، تتراسایکلین، جنتامیسین، کوتریموکسازول و لینوزولید مورد بررسی قرار گرفت. هم‎چنین آزمون MIC در مورد نمونه های مقاوم به ونکومایسین با آنتی‎بیوتیک‎های ونکومایسین و تیکوپلانین به روش broth Micro dilution انجام شد.
    یافته ها: آزمون تعیین حساسیت باکتری ها نشان داد که 6/14 درصد از نمونه ها به ونکومایسین و 3/5 درصد نیز به تیکوپلانین مقاوم بودند. به ترتیب 64، 40، 6/38، 6/6، 0 و 7/38 درصد از نمونه ها به اریترومایسین، کوتریموکسازول، سیپروفلوکساسین، تتراسایکلین، لینوزولید و جنتامیسین مقاوم بودند. 14 نمونه دارای مقاومت بالا به ونکومایسین بودند وهمگی این 14 نمونه،MIC بزرگ‎تر مساوی 256 میکروگرم بر میلی‎لیتر داشتند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده، مقاومت به ونکومایسین در سویه های انتروکوک در اراک نیز مانند تمامی نقاط دنیا وجود دارد. درصد انتروکوک‎های مقاوم به ونکومایسن در اراک بالا است و انتخاب درمان مناسب جهت عفونت‎های ایجاد شده توسط انتروکوک ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، انتروکوک، MIC، ونکومایسین
  • علی دهقانی، سیمامحمدخان کرمانشاهی، ربابه معماریان صفحات 17-26
    زمینه و هدف
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری مزمن و تحلیل برنده سلول‎های عصبی مرکزی است که به دلایلی از جمله ماهیت مزمن، نداشتن پیش آگهی و درمان قطعی باعث استرس در بیماران می‎شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزش گروه همتا بر استرس بیماران مولتیپل اسکلروزیس در سال 1390 انجام شد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 110 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد (هر گروه 55 نفر) تقسیم شدند. بعد از آماده کردن گروه همتا، 6 جلسه آموزشی توسط افراد همتا برای گروه آزمون در طول دو ماه انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش‎نامه 21 DASS بود که جهت سنجش استرس بیماران قبل و بعد از 4 ماه در هر دو گروه تکمیل گردید. جهت تحلیل یافته ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها: نتایج اختلاف معنی‎داری در نمره استرس بیماران گروه آزمون و شاهد قبل از مداخله نشان ندادند (24/0=p)، این در حالی است که بعد از اجرای مداخله اختلاف نمره استرس در دو گروه معنی‎داری شد (001/0=p). همچنین نمره استرس در گروه آزمون بعد از مداخله معنی‎داری بود (001/0p=) اما اختلاف معنی‎داری در نمره استرس بیماران گروه شاهد مشاهده نشد (39/0p=).
    نتیجه گیری: برنامه آموزش گروه همتا موجب کاهش استرس بیماران مولتیپل اسکلروزیس گردید. از این رو پیشنهاد می‎شود جهت آموزش بیماران مولتیپل اسکلروزیس از گروه همتا استفاده شود
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، مولتیپل اسکلروزیس، گروه همتا، استرس
  • رضا رضایی، مهنوش نجفی، امیر الماسی حشیانی صفحات 27-34
    زمینه و هدف
    دژنراسیون مربوط به سن ماکولا شایع‎ترین علت کاهش بینایی مرکزی غیر قابل برگشت در افراد بالای 50 سال می‎باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی کاهش دید ناشی از دژنراسیون مربوط به سن ماکولا و بعضی از عوامل خطر همراه با آن می‎باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد شاهدی، بر روی 150 بیمار مبتلا به دژنراسیون مربوط به سن ماکولا و150 فرد کنترل که همگی سن 50 سال و بالاتر داشتند انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و پزشکی به همراه نتایج معاینه کامل چشم پزشکی برای هر شرکت کننده جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها: متوسط سن افراد در گروه مورد و شاهد، به ترتیب 38/78 و 28/79 سال بود. در یک مدل چند متغیره، فشار خون بالا (003/0=p)، دیابت (006/0=p)، رنگ روشن عنبیه (05/0=p)، هیپرکلسترولمی (036/0=p)، کدورت لنز (029/0=p) و جراحی قبلی کاتاراکت (029/0=p) ارتباط معنی‎داری با ابتلا به دژنراسیون مربوط به سن ماکولا نشان دادند در حالی که این ارتباط بین شاخص توده بدنی (11/0=p) و عیوب انکساری(94/0=p) با دژنراسیون مربوط به سن ماکولا معنی‎دار نبود.
    نتیجه گیری
    دژنراسیون مربوط به سن ماکولا با فشار خون بالا، دیابت، هیپرکلسترولمی، رنگ روشن عنبیه، کدورت لنز و جراحی قبلی کاتاراکت، مرتبط بود.
    کلیدواژگان: دژنراسیون مربوط به سن ماکولا، دیابت، هیپرکلسترولمی، عیوب انکساری
  • بهنام رفیعی، نادر مصوری، علی اصغر فرازی، راضیه نظری، روح الله کشاورز، کیوان تدین صفحات 35-44
    زمینه و هدف
    سل معضلی قدیمی است که هم اکنون به عنوان چالشی جدید مطرح شده و با توجه به همسایگی ایران با دو کشور افغانستان و پاکستان که در زمره 22 کشور دارای بیشترین شیوع سل در دنیا هستند ضرورت توجه بیش از پیش ما را به این بیماری متذکر می‎کند. بنابر این به منظور آگاهی از اپیدمیولوژی مولکولی سل و بررسی میزان تنوع ژنتیکی سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در استان مرکزی، مطالعه حاضر انجام پذیرفت.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی تعداد 57 نمونه خلط از بیماران سل ریوی اسمیرمثبت مراجعه کننده به مرکز بهداشت و درمان استان مرکزی، برروی محیط‎های اختصاصی کشت داده شدند. سپس DNA ژنومیک جدایه ها طبق پروتکل استاندارد سازمان بهداشت جهانی استخراج گردید و با استفاده از روش PCR تعلق این جدایه ها به کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس تایید گردید، سپس DNA ژنومیک توسط آنزیم‎های PvuII و AluI مورد هضم آنزیمی قرار گرفت و محصول هضم، الکتروفورز شده و قطعات DNA از طریق ساترن بلاتینگ به غشاء نایلونی با شار‍ ژ مثبت منتقل گردیدند و سپس هیبریداسیون با پروب PGRS انجام پذیرفت. در خاتمه قطعات هیبرید شده با استفاده از واکنش آنزیمی شناسایی و مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها: در طی تایپینگ این جدایه ها به روش RFLP، با استفاده از دو آنزیم PvuII و AluI و پروب PGRS، گستره وسیعی از تنوع ژنتیکی نمایان گردید به طوری که به ترتیب 50 و 45 تیپ ژنتیکی شناسایی شد.
    نتیجه گیری: با توجه به تنوع بالای PGRS در سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس می‎توان نتیجه گیری کرد که در جمعیت مورد بررسی اکثر افراد با منشا متفاوت به بیماری سل مبتلا شده‎اند، بنابراین فعال شدن مجدد عفونت نقش بیشتری را در گسترش بیماری سل در استان مرکزی داشته است.
    کلیدواژگان: انگشت نگاری ژنومی، فعالیت مجدد عفونت، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، RFLP
  • محسن شمسی، علیرضا حیدرنیا، شمس الدین نیکنامی، محمد رفیعی صفحات 45-56
    زمینه و هدف
    با توجه به عدم وجود پرسش‎نامه استاندارد در زمینه مراقبت‎های بهداشت دهان و دندان در مادران باردار بر اساس الگوهای رفتاری، پژوهش حاضر با هدف طراحی و روان سنجی ابزار مراقبت‎های بهداشت دهان و دندان در مادران باردار شهر اراک بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی صورت پذیرفته است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مقطعی که بر روی 340 نفر از مادران باردار شهر اراک صورت پذیرفت، پس از بررسی متون، ابزار لازم طراحی، و روایی و پایایی آن بر اساس کسب نظر پانل خبرگان، محاسبه نسبت روایی محتوی، شاخص روایی محتوی، روایی صوری، تحلیل عامل اکتشافی و نیز تعیین اعتماد ابزار با سه روش آزمون-آزمون مجدد، همسانی درونی و ضریب توافقی انجام گرفت. کلیه تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها: روایی 61 آیتم با محاسبه شاخص امتیاز تاثیر آیتم بالاتر از 5/1، شاخص نسبت روایی محتوای بالاتر از 79/0 ارزیابی و بر اساس تحلیل عامل اکتشافی در 7 عامل دسته‎بندی شدند. پایایی کلی ابزار تحقیق با محاسبه آلفا کرونباخ برابر 84/0 تایید شد. پایایی پرسش‎نامه آگاهی 88/0، حساسیت درک شده 73/0، شدت درک شده 70/0، منافع درک شده 75/0، موانع درک شده 71/0، راهنماهای عمل 72/0، خودکارآمدی 76/0 و چک لیست عملکرد با ضریب کاپای بالا تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه شواهد مناسبی در خصوص استحکام ساختار عاملی و پایایی ابزار سنجش سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در مورد رعایت رفتارهای بهداشت دهان و دندان در گروه آسیب پذیر مادران باردار، بر اساس انجام فرایند روان سنجی مورد مطالعه را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، بهداشت دهان، بارداری، روان سنجی
  • سارا ضیاغم، زهرا عباسپور، محمدرضا عباسپور صفحات 57-64
    زمینه و هدف
    آتروفی اروژنیتال از شایع‎ترین عوارض بعد از یائسگی بوده و کیفیت زندگی زنان یائسه توسط علائم مربوط به آتروفی واژن تحت تاثیر قرار می‎گیرد. هدف این مطالعه مقایسه تاثیر شیاف واژینال هیالورونیک اسید با ویتامین E در درمان آتروفی واژن در زنان یائسه می‎باشد.
    مواد و روش‎ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور در شهر اهواز و از شهریور تا دی ماه سال 1389 انجام شد. تعداد 40 زن یائسه با علائم آتروفی واژن به صورت تصادفی در دو گروه شیاف واژینال حاوی 5 میلی‎گرم نمک سدیمی هیالورونیک اسید (20 نفر) و 1 میلی‎گرم ویتامین E (20 نفر) برای مدت 8 هفته، قرار گرفتند. علائم آتروفی واژن به وسیله مقیاس 4 درجه‎ای نمره ترکیبی علائم واژینال (عدم وجود، خفیف، متوسط و شدید) تعیین و در 4 دوره ارزیابی شد. در انتها، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و در سطح معنی داری 05/0 تحلیل شد.
    یافته ها: یافته های این پژوهش نشان داد که علائم آتروفی واژن در مقایسه با ابتدای مطالعه به صورت معنی‎داری در دو گروه درمانی تسکین یافت (001/0>p) که تسکین علائم به طور معنی‎داری در گروه هیالورونیک اسید درمقایسه با ویتامین E بالاتر بود(05/0>p).
    نتیجه گیری: هیالورونیک اسید و ویتامین E سبب تسکین علائم واژن می‎شوند، اما بهبودی در گروه هیالورونیک اسید بهتر بوده است. لذا استفاده از شیاف واژینال هیالورونیک اسید در زنان دچار آتروفی واژن که نمی‎توانند استروژن درمانی موضعی را دریافت نمایند، پیشنهاد می‎گردد.
    کلیدواژگان: هیالورونیک اسید، یائسگی، آتروفی واژن، ویتامین E
  • ذات الله عاصمی، اشرف خرمی راد*، محسن تقی زاده، زهرا عابدینی، علی اکبر رشیدی صفحات 65-73
    زمینه و هدف

    سوء تغذیه پروتئین- انرژی به عنوان یک مشکل بهداشتی در کشورهای در حال توسعه، در نتیجه کم غذایی ناشی از فقر محسوب می‎شود. این مطالعه با هدف مقایسه کیفیت پروتئینی دو نمونه غذای صنعتی کودک شامل سرلاک (بر پایه شیر خشک، گندم و موز حاوی باکتری پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم لاکتیس) و غنچه (بر پایه شیر خشک، گندم و عسل) در موش‎های صحرایی انجام گرفت.
    مواد و روش‎ها: این مطالعه تجربی بر روی 64 موش صحرائی 23 روزه در گروه های 8 تایی تحت 8 رژیم غذایی شامل: 2 رژیم تست (سرلاک حاوی پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم لاکتیس و غنچه)، یک رژیم استاندارد (کازئین) و یک رژیم پایه (بدون پروتئین) برای مطالعه قابلیت حقیقی هضم پروتئین و قابلیت هضم ظاهری و 2 رژیم تست، یک رژیم استاندارد و یک رژیم پایه برای مطالعه نسبت خالص پروتئین، نسبت کارآیی پروتئین و نسبت کارآیی غذا انجام شد.
    یافته ها: میزان قابلیت حقیقی هضم پروتئین برای پروتئین‎های کازئین، سرلاک و غنچه به ترتیب 77/93، 23/84 و 82/89 بود و نتایج بین گروه ها معنی‎دار بود(001/0p<). میزان نسبت خالص پروتئین برای پروتئین‎های کازئین، سرلاک و غنچه به ترتیب 38/4، 1/4 و 17/3 بود و نتایج بین گروه ها معنی‎دار بود(009/0=p). نسبت کارآیی پروتئین برای پروتئین‎های کازئین، سرلاک و غنچه به ترتیب 05/3، 59/2 و 01/2 بود و نتایج بین گروه ها معنی‎دار بود(001/0p<).
    نتیجه گیری: یافته ها نشان داد که ارزش پروتئینی سرلاک حاوی بیفیدوباکتریوم لاکتیس در مقایسه با غنچه بالاتر می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت پروتئینی، موش‎، غذای کودک
  • اعظم فروغی پور، فاطمه سلمانی، احمد عینی صفحات 74-81
    زمینه وهدف
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری دمیلینه کننده سیستم اعصاب مرکزی می باشد. دو سوم زنانی که به بیماری مولتیپل اسکلروزیس مبتلا می شوند زنان 30-20 ساله سن باروری می باشند. این بیماری ناتوانی عصبی به ویژه در افراد جوان را به دنبال دارد. هدف از این مطالعه تعیین پیامد بارداری در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و مقایسه آن با زنان باردار سالم می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه همگروهی، 37 مادران باردار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با 74 زن باردار از نظر متغیرهای بارداری، زایمان و نوزادی مقایسه گردیدند. اطلاعات بیماران از طریق پرسش نامه جمع آوری گردید و داده های حاصل با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکوئر و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عوارض دوران بارداری مانند پره اکلامپسی و عوارض گوارشی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بیشتر از گروه کنترل بود(001/0p<). هم چنین زایمان ابزاری در این زنان بیشتر بود(05/0p=). از نظر پیامدهای نوزادی تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، به نظر می رسد که در مادران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس برخی از عوارض بارداری بیشتر است هم چنین در این زنان زایمان طبیعی بیشتر بود و استفاده از ابزار نیز در طی زایمان واژینال بیشتر بوده که می تواند به دلیل خستگی در این افراد باشد و باید در برنامه ریزی و اداره بیماران باردار این موارد در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: زایمان، مولتیپل اسکلروزیس، نوزاد، پیامد بارداری
  • حسام الدین مدیر، محمد خلیلی*، بیژن یزدی، اسماعیل مشیری صفحات 82-88
    زمینه و هدف

    استفاده از پروپوفول به تنهایی برای جای گذاری وسایل سوپراگلوتیک راه هوایی، می‎تواند منجر به وقایع ناخوشایندی مانند سرفه، اوغ زدن و گرفتگی حنجره شود. برای بهبود شرایط جای گذاری این وسایل از داروهای مخدر استفاده می‎گردد. در این مطالعه، اثر دو داروی مخدر رمی فنتانیل و سوفنتانیل بر روی سهولت جای گذاری دو نوع وسیله سوپراگلوتیک راه هوایی به همراه القای بیهوشی به وسیله پروپوفول مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 200 بیمار که تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند به روش تصادفی بلوکه‎ای به چهارگروه تقسیم شدند. القاء بیهوشی با 5/2 میلی‎گرم بر کیلوگرم پروپوفول انجام و برای گروه اول از رمی فنتانیل و ماسک حنجره‎ای، گروه دوم رمی قنتانیل و اسلیپا، گروه سوم سوفنتانیل و ماسک حنجره‎ای و گروه چهارم سوفنتانیل و اسلیپا استفاده شد. میزان باز شدن فک، سهولت در جای گذاری وسیله سوپرا گلوتیک، سرفه، گرفتگی حنجره، اوغ زدن، تعداد ضربان قلب و میزان فشار خون شریانی در یک، سه و پنج دقیقه بعد از جای گذاری وسیله سوپراگلوتیک ثبت شد. داده ها استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها: بین میزان بازشدن دهان، راحتی جایگذاری وسیله سوپراگلوتیک، اوغ زدن، گرفتگی حنجره، سرفه و متغیرهای همودینامیک اندازه‎گیری شده در گروه های چهارگانه، هیچ اختلاف معنی‎داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه، برای کنترل راه هوایی با استفاده از وسایل سوپراگلوتیک، استفاده از ماسک حنجره‎ای یا اسلیپا در حضور رمی فنتانیل یا سوفنتانیل، ارجحیتی بر یکدیگر ندارند و باعث اختلال در همودینامیک بیمار نمی‎شوند.

    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، ماسک حنجره، رمی فنتانیل، سوفنتانی
|
  • Abedin Saghafipour, Yavar Rassi, Mohammad Reza Abai, Mohammad Ali Oshaghi, Mohammad Reza Yaghoobi Arshadi, Mehdi Mohebali, Homa Hajaran, Reza Mostafavi Pages 1-10
    Background
    Cutaneous leishmaniasis is a health problem in many areas of Iran. Cutaneous leishmaniasisis reported mostly in the central county of Qom province، including Ghanavat and Qomrood villages. This study was done to identify parasite species in human and rodents in order to illustrate the epidemiologic picture of the disease and provide an appropriate control program in 2010
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done on microscopic smears of 45 human samples and rodents samples hunted around Ghanavat and Qomrood villages in the central county of Qom province in 2010. In total،15 human samples and one hunted rodent sample were positive. In this study،the DNA of the parasites were extracted from the slides and analyzed by Leishmania specific premiers using ITS1 PCR-amplification (Internal Transcribed Spacer1). PCR (PolymeraseChain Reaction) products were digested by Haelll enzyme.
    Results
    Overall، 15 human samples and one rodent sample from Merioneslibycus species were evaluated by PCR-RFLP (Restriction Fragment Length Polymorphism). After electrophoresis، it was demonstrated that the parasite was Leishmaniamajor in both human and rodent species.
    Conclusion
    PCR-RFLP technique is an effective method to determine Leishmania parasite species in Geimsa stained slides from human and rodent reservoirs. One of the advantages of this technique is that it is possible to recognize the pathogen species of Leishmania parasite without gene sequencing. Besides، PCR-RFLP technique is a method of quite high sensitivity and specificity which can identify parasite species in addition to the diagnosis of leishmaniasis within 24 hours.
    Keywords: Cutaneous leishmaniasis, Leishmania, PCR, RFLP
  • Adeleh Hoseinizadeh, Hamid Abtahi, Mana Shojapour, Majid Akbari, Razieh Nazari, Masoomeh Sofian Pages 11-16
    Background
    Enterococcus is known as an important pathogen in Iran like all around the world. The increasing use of vancomycin makes vancomycin-resistant enterococci (VRE) an important nosocomial pathogen. Vancomycin in combination with an aminoglycoside can provide effective treatment for severe enterococcus infections، while resistance to vancomycin antibiotic is increasing in enterococci. In this study، the pattern of antibiotic resistance and prevalence of vancomycin resistance enterococci have been explored.
    Materials And Methods
    In this experimental study، after isolating and identifying 150 strains of enterococci from clinical specimens، the antibiotic resistance pattern of these strains to erythromycin، teicoplanin، vancomycin، ciprofloxacin، tetracycline، gentamicin، co-trimoxazole and linezolid was examined. The MIC test by using micro dilution broth method was performed for the vancomycin resistance enterococci specimens with the vancomycin and teicoplanin antibiotics.
    Results
    Antibiotic susceptibility test showed 14% and 5. 3% of the samples were resistant to vancomycin and teicoplanin respectively. Resistant to erythromycin، co-trimoxazole، ciprofloxacin، tetracycline، linezolid and gentamicin were 64، 40، 38. 6، 6. 6، 0، 38. 76 percent respectively. Fourteen samples had high resistance to vancomycin which MIC were ≥ 256 µg/ml.
    Conclusion
    Based on the results of present study، there are vancomycin-resistant enterococci in Arak as well as other parts of the world. The percentage of vancomycin resistance enterococci is high in Arak and appropriate treatment of infections caused by enterococcus is essential
    Keywords: Antibiotic resistance, Enterococcus, MIC, Vancomycin
  • Ali Dehghani, Simamohammadkhan Kermanshahi, Robabeh Memarian Pages 17-26
    Background
    Multiple sclerosis is a chronic and degenerative disease of the central nervous systemthat due to such reasons as its chronic nature، no prognosis، and absence of a definitive treatment causes stress in patients. Thus، this study was designed to examine the impact of peer educational program on stress in patients with multiple sclerosis in 2011.
    Materials And Methods
    In this clinical trial، 110 patients with multiple sclerosis were randomly allocated to test and control groups (each group including 55 patients). After preparing 5 multiple sclerosis patients as the peer group، six training sessions forthe test group were held by the peer group over two months. Data collection tool was DASS 21 questionnaire that assessed patients’ stress before and after 4 months which was completed by both groups. In order to analyze the results، SPSS software 16 was used.
    Results
    The results showed that before intervention، there was not astatistically significant difference between the two groups in stress score (p=0. 24) while a statistically significant difference was seen between the two groups after intervention (p=0. 001). Also، stress score in test group was statistically significant (p=0. 001) but there was not a statistically significant difference between the stress scores of the patients in the control groups (p=0. 39).
    Conclusion
    Peer group educational program caused stress reduction in patients with multiple sclerosis. Hence، it is recommended that peer groups be used for education of multiple sclerosis.
    Keywords: Educational program, Multiple sclerosis, Peer group, Stress
  • Reza Rezaei, Mahnoosh Najafi, Amir Almasi, Hashiani Pages 27-34
    Background
    Age-related macular degeneration is the most common cause of irreversible central visual loss in individuals over 50 years old. The aim of this study was to assess visual loss due to age-related macular degeneration and some of its associated risk factors.
    Materials And Methods
    This case-control study was conducted on 150 patients with age-related macular degeneration and 150 controls، both aged over 50. A questionnaire on demographic and medical information was completed for each participant and an ophthalmological examination was performed. The results were recorded andthe data were analyzed using SPSS software version 16.
    Results
    Mean age of the subjects in the case and control groups was 78. 38 and 79. 28 years، respectively. In a multivariable model، hypertension (p=0. 003)، diabetes (p=0. 006)، light iris color (p=0. 05)، hypercholesterolemia (p=0. 036)، lens opacity (p=0. 029)، and previous cataract surgery (p=0. 029) were significantly associated with age-related macular degeneration. There was not a significant relationship between body mass index (p=0. 11) and refractory errors (p=0. 94) andage-related macular degeneration.
    Conclusion
    Age-related macular degeneration is associated with hypertension، diabetes، hypercholesterolemia، light iris color، lens opacity، and previous cataract surgery.
    Keywords: Age, related macular degeneration, Diabetes, Hypercholesterolemia, Refractory errors
  • Behnam Rafiee, Nader Mosavari, Ali Asghar Farazi, Razie Nazari, Rouholah Keshavarz, Keyvan Tadayon Pages 35-44
    Background
    Tuberculosis is an old problem that is currently considered a great challenge. Noticing Iran’s borders with Afghanistan and Pakistan، which are among the 22 high burden countries around the world، the present study was conducted to analyze the current molecular epidemiology of TB and survey genetic diversity of Mycobacterium tuberculosis strains in Markazi province، Iran.
    Materials And Methods
    In this experimental study، 57 sputum specimens from smear positive patients admitted to health centers in Markazi province were cultured on specific mycobacterial culture media. Genomic DNA was extracted by standard protocols of WHO and digested separately by PvuII and AluI. Electrophoresis was performed and DNA fragments were transferred to positively charged nylon membrane by southern blotting method and hybridization by PGRS probe. The hybridized strains were subsequently detected by enzymatic reaction and analyzed.
    Results
    Genotyping of the isolates by PGRS-RFLP with Pvu II and AluI displayed a wide range of genetic diversity so that 50 and 45 genotypes were identified، respectively.
    Conclusion
    Noticing the great diversity of PGRS in the Mycobacterium tuberculosis strains، it can be concluded that in the study population، the majority of the patients hadtuberculosis with different etiologies. Therefore، it seems that reactivation of latent infection has had the main role in the spread of tuberculosis
    Keywords: DNA fingerprinting, Mycobacterium tuberculosis, Reactivation, RFLP
  • Mohsen Shamsi, Alireza Headarnia, Shamsoldin Niknami, Mohammad Rafiee Pages 45-56
    Background
    Considering the lack of a standardized and validated questionnaire on oral health care for pregnant women based on a specific behavioral pattern، the aim ofthis study was development and psychometric assessment of an oral health instrument based on Health Belief Model in pregnant women.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 340 pregnant women in Arak city. After reviewing the related literature، the instrument was designed and its content validity ratio، content validity index، face validity، and exploratory factor analysis were measured. For measuring the reliability of the scales، three methods، including test-retest، internal consistency، and agreement، were used. Data analysis was done using SPSS software.
    Results
    The reliability of the 61 items was evaluated with impact score of 1. 5 and the content validity index of 0. 79 and based on exploratory factor analysis were classified into seven categories. The overall reliability measured through Cronbach alpha was 0. 84. The reliability of the questionnaire was 0. 88، perceived susceptibility was 0. 73، severity was 0. 70، perceived benefits was 0. 75، perceived barriers was 0. 71، the cues to action was 0. 72، and self-efficacy was 0. 76. Kappa coefficients were determined with a high performance for checklists.
    Conclusion
    This study provided good evidence of the strength factor structure and reliability of Health Belief Model structures about oral health behaviors in the vulnerable group of pregnant women، according to the study of psychometrics process.
    Keywords: Health Belief Model, Oral health, pregnancy, Psychometric
  • Sara Ziagham, Zahra Abbaspour, Mohammad Reza Abbaspour Pages 57-64
    Background
    Urogenital atrophy is a common problem after menopause and quality of life in post-menopauseis seriously affected by the symptoms associated with vaginal atrophy. The aim of this study was to compare the effectiveness of the vaginal suppository of hyaluronic acid and vitamin E in atrophic vaginitis treatment.
    Materials And Methods
    This randomized double-blind clinical trialwas carried out in Ahvaz (Iran) from August to December 2010. Forty postmenopausal women with symptoms of vaginal atrophy were randomly allocatedto two groups to take vaginal suppositories of either 5 mg hyaluronic acid sodium salt (n=20) or 1 mg vitamin E (n=20) for 8 weeks. The symptoms of vaginal atrophy were evaluated by a self-assessed 4-point scaleand the composite score was determined asnone، mild، moderate، and severe in four periods.
    Results
    The results showed that the symptoms were relieved significantly in both groups (P<0. 001). The relief of symptoms was significantly superior in the hyaluronic acid group compared with the vitamin E group (P<0. 05).
    Conclusion
    Although both hyaluronic acid and vitamin E relieved the vaginal symptoms، improvements were greater in the hyaluronic acid group. Therefore،hyaluronic acid vaginal suppository is suggested for women with vaginal atrophy who do not want to or cannot take local estrogen treatment.
    Keywords: Hyaluronic acid, Menopause, Vaginal atrophy, Vitamin E
  • Zatollah Asemi, Ashraf Khorrami, Mohsen Taghizadeh, Zahra Abedini, Ali Akbar Rashidi Pages 65-73
    Background

    Protein-energy malnutrition is regarded as one of the public health problems in developing countries as a result of poor feeding due to poverty. This study was conducted to compare protein quality of two samples of commercial weaning food، Cerelac (based on dry milk، wheat and banana containing probiotic Bifidobactriumlactis) and Ghoncheh (based on dry milk، wheat، and honey)، in rats.

    Materials And Methods

    This experimental study was conducted on 64 male rats aged 23 days in 8 groups under 8 diets، including 2 test diets (Cerelaccontaining probiotic Bifidobactriumlactis and Ghoncheh)، 1 standard diet (casein)، 1 basal diet (protein free) for true protein digestibility and apparent digestibility study، 2 test diets، 1 standard diet، and 1 basal diet for net protein ratio، protein efficiency ratio، and food efficiency ratio study.

    Results

    The contents of true protein digestibility for casein، Cerelac، and Ghoncheh were 93. 77، 84. 23 and 89. 82، respectively and the results were significant in all of the groups (p<0. 001). The content of net protein ratio for casein، Cerelac، and Ghoncheh was 4. 38، 4. 1 and 3. 17، respectively and the results were significantin all of the groups (p=0. 009). The contents of protein efficiency ratio for casein، Cerelac، and Ghoncheh were 3. 05، 2. 59، and 2. 01، respectively and the results were significant in all of the groups (p<0. 001).

    Conclusion

    The findings of this study indicated that the protein value of Cerelaccontaining Bifidobactriumlactis was higher than Ghoncheh.

    Keywords: Protein quality, Rats, Weaning food
  • Azam Froghipour, Fatemeh Salmani, Ahmad Eini Pages 74-81
    Background
    Multiple sclerosis، an immune-mediated demyelinating disorder، is one of the most common diseases of the central nervous system. Two-thirds of patients with multiple sclerosis are women in their child bearing age، 20s and 30s. Multiple sclerosis is followed by neurological disability in young people. The purpose of this study was to determine pregnancy outcomes in patients with multiple sclerosis and compare them with healthy pregnant women.
    Materials And Methods
    In this cohort study،37 pregnant women with multiple sclerosis and 73 healthy pregnant women were compared in terms of pregnancy، child birth، and infant variables. Patient information was collected through questionnaires and evaluated using independent t-test، Chi-square، and Mann-Whitney test.
    Results
    The results showed that pregnancy complications like preeclampsia and gestational symptoms in women with multiple sclerosis were higher than the control group (p=0. 001). Instrumental delivery was more in women with multiple sclerosis (p=0. 05) and there was not a significant difference between the two groups in terms of neonatal outcomes.
    Conclusion
    The resultsof this study show that some of the complications of pregnancy are higher in women with multiple sclerosis. Also، normal delivery and instrumental vaginal delivery were more in women with multiple sclerosis that couldbe due to fatigue in this population. Hence، these findings should be taken into consideration in planning andmanaging pregnant patients.
    Keywords: Delivery, Multiple sclerosis, Neonatal, Pregnancy outcomes
  • Hesamaldin Modir, Mohammad Khalili, Bijan Yazdi, Esmaeil Moshiri Pages 82-88
    Background

    The use of propofol alone for insertion of supraglottic devices can lead to undesirable events such as cough، gagging، and laryngeal spasm. Narcotic drugs are used to improve the insertion of these devices. In this study، the effect of two narcotics، remifentanyl and sufentanyl، on ease of insertion of two types of supraglottic airway devices were evaluated.

    Materials And Methods

    In this clinical trial، 200 patients undergoing general anesthesia were divided into four groups through blocked randomization. Induction of anesthesia was performed using propofol 2. 5 mg/kg. Then the first group received remifentanyl and laryngeal mask، the second group remifentanyl and SLIPA، the third group sufentanyl and laryngeal mask، and the fourth group sufentanyl and SLIPA. The amount of jaw opening، ease of insertion of supraglottic devices، cough، laryngospasm، gag reflex، heart rate، and arterial blood pressure were recorded one، three، and five minutes after insertion of supraglottic devices.

    Results

    No significant differences were observed in the amount of jaw opening، ease of insertion of supraglottic devices، cough، laryngospasm، gag reflex، and hemodynamic parameters between the four groups.

    Conclusion

    The results of our study indicated that for controlling airways using supraglottic devices، use of laryngeal mask or SLIPA in the presence of remifentanyl or sufentanyl have no priority over each other and do not lead to hemodynamicimpairement

    Keywords: Anesthesia, Laryngeal mask airway, Remifentanyl, Sufentanyl