فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال دهم شماره 4 (پیاپی 39، مهر و آبان 1391)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال دهم شماره 4 (پیاپی 39، مهر و آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/23
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمیدرضا ابراهیمی فخار، زهرا سالمی صفحه 475
    پیش زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف تعیین وضعیت تغذیه بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های شهر اراک به انجام رسیده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی تعداد 115 بیمار (71 مرد و 44 زن) واجد شرایط که طی 8 ماه از سال 1388 در بخش های مراقبت ویژه شهر اراک بستری بودند، وضعیت تغذیه آن ها با استفاده از اندازه گیری میزان پره آلبومین سرم در زمان بستری ونیز 10 روز بعد از بستری مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از کل بیماران مورد بررسی 5/43درصد در بدو ورود و 9/53درصد نیز پس از 10 روز بستری، مبتلا به سوء تغذیه بودند. هر چند بستری شدن موجب افزایش 6/10درصد تعداد مبتلایان به سوء تغذیه گردیده است ولی از نظر آماری این تفاوت معنی دار نبود (203/0 p=). همچنین میزان بروز سوء تغذیه پس از 10 روز بستری بودن در سالمندان بیش از جوانان بوده است (001/0 p<).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به سوء تغذیه تعداد زیادی از بیماران در زمان بستری شدن و عوارض ناشی از آن لازم است تا وضعیت تمامی بیماران در بدو ورود به بخش از نظر تغذیه بررسی وبا اعمال سیاست های تغذیه ای مناسب نسبت به حمایت از بیماران در خطر اقدام لازم صورت گیرد. همچنین افزایش تعداد مبتلایان به سوء تغذیه و به خصوص سالمندان، بیانگر عدم تامین تغذیه مناسب بیماران در مدت زمان بستری است که لازم است ضمن افزایش آگاهی تیم درمانی از میزان شیوع و بروز سوء تغذیه در بیماران بستری برنامه های مناسب و مدونی را برای تامین تغذیه بیماران اعمال نمایند.
    کلیدواژگان: سوء تغذیه، بخش مراقبت ویژه، پره آلبومین
  • محسن ادیب حاج باقری، اکرم انصاری صفحه 485
    پیش زمینه و هدف
    با وجود شواهد مبنی بر ارتباط پنومونی مربوط به ونتیلاتور و مراقبت ناکافی از دهان بیماران ICU، گزارشی در زمینه عملکرد پرستاران ایران در این زمینه وجود ندارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه نظرات و عملکرد پرستاران ICU درباره مراقبت از دهان بیماران تحت تهویه مکانیکی انجام شد.
    مواد و روش کار
    مطالعه مقطعی روی 90 پرستار ICU در بیمارستان های کاشان، اصفهان و نجف آباد انجام شد. پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک و سوالاتی در مورد دفعات بررسی، ثبت و آموزش دیدن در مورد مراقبت از دهان، استفاده از چک لیست، اولویت و مواد رایج در مراقبت از دهان و موانع آن بود. گزارشات پرستاری 45 بیمار از نظر ثبت مراقبت بررسی شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    مراقبت از دهان با کسب متوسط نمره 7/5 (از 10)، رتبه هفتم را در میان 10 مراقبت کسب کرد. تنها حدود 29 درصد پرستاران ابراز کردند که در این زمینه آموزش دیده اند. 20 درصد از آن ها در طول شیفت مراقبت از دهان را انجام نمی دادند. رایج ترین روش مورد استفاده در مراقبت از دهان ساکشن (8/83%) بود. زیاد بودن وظایف نوشتاری و کمبود پرسنل مهم ترین موانع مراقبت از دهان در بیماران تحت تهویه مکانیکی بود. فقط در گزارش پرستاری 20 درصد از بیماران تحت تهویه مکانیکی تمام موارد مراقبت از دهان ثبت شده بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مراقبت از دهان بیماران تحت تهویه مکانیکی از نظر پرستاران از اهمیت بالایی برخوردار نبود. ضمن توصیه به تقویت برنامه های آموزشی پرستاران ICU در زمینه مراقبت از دهان، تقویت نظارت بر انجام این مراقبت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مراقبت از دهان، پرستار، نظرات، عملکرد، تهویه مکانیکی
  • نادر آقاخانی، مهرزاد صدقیانی، مدینه جاسمی، آرام فیضی، سامره اقتدار، مریم مسگرزاده، مرضیه ابراهیمی صفحه 494
    پیش زمینه و هدف
    دیسمنوره شایع ترین شکایت دختران جوان از قاعدگی است و یکی از علل اصلی اختلال در انجام فعالیت های روزانه محسوب می شود هدف این پژوهش بررسی تاثیر درمانی ویتامین B1 و روغن ماهی بر شدت و مدت دیسمنوره می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی بود که به صورت دوسوکور بر روی 240 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهرستان ارومیه انجام گرفت دانش آموزان به صورت تصادفی به چهار گروه 60 نفری سه گروه تجربی و یک گروه کنترل تقسیم شدند به گروه اول قرص ویتامین B1، 100 میلی گرمی، گروه دوم کپسول روغن ماهی 500 میلی گرمی و گروه سوم ترکیب قرص ویتامین B1 و کپسول روغن ماهی و به گروه کنترل پلاسبو داده شد. در طی سه مرحله پیش از دادن درمان های مورد نظر و یک ماه پس از مصرف داروها و سرانجام دو ماه پس از مصرف مداوم، شدت درد با استفاده از معیار VAS و مدت آن با استفاده از معیار Cox اندازه گیری شد و سپس با نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل گردید
    یافته ها
    دو ماه بعد از شروع درمان میانگین شدت درد در گروه اول، گروه دوم و گروه سوم به طور معنی داری از گروه کنترل کمتر بود و در هر سه مورد (0.000 = p) بود طول مدت درد نیز در گروه های تجربی در ماه اول و دوم در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری داشت و در تمام موارد (p<0/05) بود
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اثربخش بودن مصرف ویتامین B1 و کپسول روغن ماهی بر کاهش شدت و طول مدت دیسمنوره و نیز تحمل پذیری داروهای یاد شده به نظر می رسد استفاده از داروهای یادشده می تواند جایگزین مناسبی به جای سایر داروهای پر عارضه باشد.
    کلیدواژگان: دیسمنوره، روغن ماهی، ویتامین B1، مدت درد، شدت درد
  • سهیلا آهنگرزاده رضایی، احمد ایزدی صفحه 502
    پیش زمینه و هدف
    خشم یک نگرانی عمده برای جامعه محسوب می شود و در بسیاری از موارد به رفتارهایی منجر می شود که خسارت فراوانی به اقتصاد کشورها تحمیل می کند. نتایج تحقیقات نشان می دهند بسیاری از مشکلات بهداشتی و اختلالات روانی و عاطفی ریشه های اجتماعی دارند. جهت غلبه بر مشکلات فردی و اجتماعی باید توانایی های افراد را بالا برد. مطالعه حاضر با هدف تاثیر آموزش مهارت مدیریت خشم بر سلامت روانی دانشجویان انجام شد.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که بر روی70 نفر از دانشجویان پرستاری انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سلامت روان عمومی GHQ بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS17 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 20 سال بود. در هر دو گروه 60درصد افراد دختر و 40درصد پسر بودند. از نظر میزان در آمد 2/28درصد از نمونه های مورد پژوهش متعلق به خانواده های کم درآمد،5/68در صد خانواده های درآمد متوسط و 3/3درصد خانواده های درامد بالا بودند. مقایسه میانگین نمرات قبل و بعد از آموزش در گروه مورد مداخله با آزمون تی زوج 01/0 P= نشان داد که تفاوت فراوان در سطح خطای 5درصد وجود دارد به عبارتی دیگر اختلاف معنی دار است و آموزش مهارت های مدیریت خشم در دانشجویان بر سلامت روانی دانشجویان تاثیر مثبتی داشته است.
    کلیدواژگان: دانشجویان پرستاری، مدیریت خشم، سلامت روان
  • اکرم بیاتی، فاطمه قنبری، کبری راهزانی صفحه 507
    پیش زمینه و هدف
    رابطین بهداشت در حقیقت حلقه ارتباطی بین مردم و کارکنان حوزه سلامت هستند و داوطلبانه در تامین سلامتی جامعه مشارکت می نمایند. با توجه به اهمیت حضور آنان و افزایش روند قطع ارتباط رابطین بهداشت، این مطالعه با هدف تبیین نظرات ایشان و مربیان آنان درخصوص فرآیند قطع ارتباط رابطین بهداشت با مراکز مجری برنامه در دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام شده است.
    مواد روش کار
    این مطالعه یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوا است و ابزار جمع آوری داده ها بحث متمرکز گروهی و مصاحبه عمیق فردی (نیمه ساختار یافته) است که با سه گروه از افراد شامل رابطین بهداشت شاغل، قطع همکاری کرده و مربیان آنان انجام و دیدگاه آنان در مورد علل قطع ارتباط رابطین سوال شد. جلسات تا اشباع نظرات افراد ادامه یافت. در مجموع 14 جلسه مصاحبه متمرکز گروهی و پنج جلسه بحث عمیق فردی بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام شد و برای تجزیه تحلیل از روش تحلیل محتوا و مقایسه ای استفاده شد.
    یافته ها
    328 کد اولیه براساس بررسی محتوای داده ها طی مصاحبه و یادداشت برداری مربوطه بدست آمد و با در نظر گرفتن همپوشانی کدها و ادغام آن ها 81 کد حاصل شد و در روند بررسی این کدها سه درون مایه شکل گرفت. که در این مقاله به درون مایه سنجش موقعیت پرداخته می شود. از این مفهوم سه طبقه اصلی شامل واکنش ها، باورهای شخصی و موقعیت فردی–خانوادگی استخراج شد. طبقه اصلی واکنش ها به دو طبقه فرعی تیم بهداشتی درمانی و خانواده- جامعه که هر یک از طبقات فرعی مذکور به دو زیر طبقه فرعی باز دارنده و حمایت کننده تقسیم شدند. طبقه اصلی باورهای شخصی به دو طبقه فرعی شامل روانی و مذهبی که هر یک شامل یک زیر طبقه فرعی به نام حمایت کننده گردید. طبقه اصلی موقعیت فردی – خانوادگی نیز به دو طبقه فرعی شامل عوامل فردی و عوامل خانوادگی تقسیم شد که هر یک شامل دو زیر طبقه فرعی بنام های بازدارنده و حمایت کننده شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد مهم ترین دلایل قطع همکاری رابطین از نظر اکثریت افراد مهاجرت، ازدواج، زایمان، اشتغال، ادامه تحصیل، بیماری، فاصله زیاد منزل تا مراکز، برخورد بد کارکنان مراکز بهداشتی، مردم و عدم توجه مسئولین به مشکلات ایشان است. بیان انتظارات از رابطین در هنگام انتخاب آنان می تواند در ماندگاری آنان تاثیر زیادی داشته باشد. همچنین برگزاری نشست های نمایندگان رابطین با مسئولین به منظور بیان مشکلات و ارائه راهکارها، برگزاری مراسم و فراهم نمودن بستر مناسب از طریق جذب منابع مالی جهت حمایت از برنامه رابطین و تقدیر از ایشان می تواند در افزایش حضور و ارتقا برنامه رابطین بهداشت موثر باشد.
    کلیدواژگان: مربیان، رابطین بهداشت، قطع ارتباط، مراکز مجری برنامه رابطین
  • حسین جناآبادی صفحه 516
    پیش و
    زمینه و هدف
    خانواده کودکان کم توان ذهنی با مشکلات فراوانی در زمینه نگهداری، تربیت و آموزش آن ها روبه رو هستند که این مسائل می تواند بر سلامت روانی و رضایت زناشویی والدین تاثیر منفی بگذارد. با توجه به این موضوع که این گونه والدین برای مقابله با مشکلات خانوادگی، نیازمند کمک می باشند، مطالعه حاضر با هدف تاثیر مشاوره زناشویی بر رضایت زناشویی آن ها انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر از نوع آزمایشی (طرح پیش آزمون و پس آزمون) با گروه گواه است که تعداد 30 زوج دارای کودک کم توان ذهنی در دو گروه آزمایش و گواه و در دو مرحله (قبل و 45 روز پس از اجرای برنامه مشاوره زناشویی) به وسیله آزمون رضایت زناشویی انریچ مورد مطالعه قرار گرفتند. در ضمن داده ها از طریق آزمون t-test برای گروه های مستقل و با استفاده از نسخه 17 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    والدین آموزش دیده در مقایسه با والدین آموزش ندیده از نظر رضایت زناشویی و ابعاد چهارگانه آن (تحریف آرمانی، ارتباطات، رضایت زناشویی و حل تعارض) در سطح مطلوب تری قرار دارند.
    بحث و نتیجه گیری
    اجرای کلاس های ویژه آموزش والدین کودک کم توان ذهنی در زمینه مقابله با مشکلات و ناسازگاری های روانی و زناشویی از طرف ارگان ها و سازمان های ذی ربط ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، والدین کودک کم توان ذهنی، مشاوره زناشویی
  • زهرا شریفی تبار، مهدی شاعری، روشنک نظری، محسن ادیب حاج باقری، نگین مسعودی علوی * صفحه 525
    پیش زمینه و هدف

    عوارض چشمی در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه شایع است. جهت پیشگیری از این عوارض روش های مختلف قابل استفاده است. در این تحقیق تاثیر استفاده دو روش پماد مرطوب کننده چشمی و چسب زدن به منظور محافظت از خشکی چشم و خراش قرنیه بر روی 87 بیمار بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان شریعتی تهران و شهید بهشتی کاشان مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش کار

    پس از تقسیم تصادفی بیماران در سه گروه چسب، پماد و گروه شاهد، مراقبت های چشمی انجام شد. خشکی چشم و زخم قرنیه در روز اول و پنجم بستری بررسی شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار spss و از آزمون خی دو، کروسکال والیس و ویلکاکسون استفاده شد.

    یافته ها

    بروز زخم قرنیه در گروه تحت مراقبت چسب 2 برابر دو گروه دیگر بود ولی از نظر آماری گروه ها از نظر خشکی قرنیه و زخم قرنیه تفاوت معنی دار آماری نداشتند. در مجموع در روز پنجم بستری در 38 بیمار (7/43%) خشکی چشم و در 12 بیمار (8/13%) زخم قرنیه ایجاد شد. نسبت شانس خشکی چشم در بروز زخم قرنیه 5/19 به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، استفاده از پماد مرطوب کننده به عنوان یک روش محافظتی در خشکی چشم و خراش قرنیه در بیماران بستری بخش مراقبت ویژه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: خشکی چشم، خراش قرنیه، بخش مراقبت های ویژه
  • علی عباسی، نیره اشرف رضایی، حمید آسایش، علیرضا شریعتی، حسین رحمانی، عین الله ملایی، سید احمد بطحایی، علیرضا شعوری بیدقلی صفحه 533
    پیش زمینه و هدف
    بیماران مبتلا به نارسایی پایانی کلیوی نیازمند درمان و مراقبت طولانی مدت هستند، بنابراین مراقبین آن ها با مشکلات مربوط به درمان و سازگاری با مسئولیت ها و مسائل ناشی از مراقبت روبرو هستند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین فشار مراقبتی و مهارت های مقابله ای مراقبین بیماران تحت درمان با همودیالیز بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 120 نفر از مراقبین بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان به صورت نمونه گیری سرشماری انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسشنامه فشار مراقبتی و پرسشنامه مهارت های مقابله جمع آوری شد. تحلیل داده ها در محیط نرم افزار آماری SPSS 16 با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و تی مستقل انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن مراقبین 3/1 ± 22/42 بود و مردان 5/62 درصد از نمونه ها را تشکیل می دادند. تحلیل رگرسیون نشان داد که با افزایش یک نمره در مهارت های مقابله ای مشکل مدار، فشار مراقبتی کل به میزان 295/0 کاهش می یابد (05/0> P) و همچنین با افزایش یک نمره در استفاده از راهبردهای هیجان مدار، فشار مراقبتی به اندازه 655/0 افزایش می یابد (05/0> P).
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه بایستی برای آموزش مهارت های مقابله ای موثر به مراقبین، برنامه هایی را تدوین کرد. بهبود استراتژی های موثر سازگاری می تواند سبب کاهش فشار مراقبتی و نهایتا سلامت جسمی و روانی مراقبین ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: فشار مراقبتی، مراقب، راهبردهای مقابله ای، همودیالیز
  • خدایار عشوندی، رسول کاویان نژاد، سید رضا برزو *، محمود غلیاف، محسن صلواتی صفحه 540
    پیش زمینه و هدف

    همودیالیز رایج ترین روش درمان در مرحله پایانی بیماری کلیوی است. دیالیز ناکافی به عنوان یک عامل خطر منجر به افزایش مرگ و میر و ناخوشی در این بیماران است، بنابراین تعیین کفایت دیالیز لازم و ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین کفایت در صافی High Flux در بیمارستان شهید بهشتی شهر همدان انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی 40 بیمار همودیالیزی در بیمارستان شهید بهشتی همدان شرکت داشتند. در طی جلسه دوم با صافی High Flux مدل FR60، نمونه خون قبل و در پایان همودیالیز پس از 30 ثانیه کاهش دور پمپ دستگاه به 80 میلی لیتر در دقیقه تهیه و جهت بررسی BUN به آزمایشگاه ارسال شد. از معیارهای KT/V و URR جهت کفایت دیالیز استفاده شد. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    5/67درصد شرکت کنندگان مذکر و 5/32درصد مونث با میانگین سنی 79/10 ± 56/47 بود. میانگین KT/V 28/0 ± 27/1 و کم ترین و بیشترین میزان آن به ترتیب 71/0 و 12/2 بود. میانگین URR، 09/0 ± 65/0 و کم ترین و بیشترین آن به ترتیب 45/0 و 92/0 بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده، پیشنهاد می شود از راهکارهایی مثل استفاده از صافی های High Flux و افزایش سرعت خون جهت افزایش کفایت دیالیز و رسیدن به استانداردهای جهانی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: همودیالیز، کفایت دیالیز، مرحله انتهایی بیماری کلیه، صافی High Flux
  • ابوالفضل فرهادی صفحه 549
    پیش زمینه و هدف
    درد یک احساس ناخوشایند و یک پدیده چند بعدی است که با آسیب های بالقوه یا بالفعل بافتی همراه است. شیر خواران و کودکان قبل از دو سالگی در چندین نوبت واکسینه می شوند. بسیاری از این واکسن ها تزریقی بوده و درد ناک می باشند. تزریق واکسن ثلاث در ایران از 2 ماهگی شروع و تا 6-4 سالگی در چهار نوبت تزریق می شود. هدف از انجام این مطالعه مقایسه تاثیر تتراکائین 4درصد موضعی با پلاسیبو (دارونما) بر در کاهش درد ناشی از تزریق عضلانی واکسن ثلاث در کودکان 18 ماهه بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تعداد 40 نفر از کودکان 18 ماهه با استفاده از نمونه گیری آسان انتخاب و به طور تصادفی به یکی از گروه های مداخله یا پلاسیبو تخصیص داده شدند. در این پژوهش دو نوع تزریق انجام شد. یک تزریق با استفاده از ژل تتراکائین 4درصد و تزریق دیگر با استفاده از پلاسیبو صورت گرفت. شدت درد ناشی از تزریق توسط یک نفر پرستار متخصص کودکان و با استفاده از مقیاس FLACC نمره گذاری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تتراکائین موضعی 4درصد تاثیر معنی داری را در کاهش شدت درد ناشی از تزریق عضلانی واکسن ثلاث نداشته است (05/0< P).
    بحث و نتیجه گیری
    اگرچه استفاده موضعی از ژل تتراکائین 4درصد از نظر آماری تاثیر در کاهش شدت درد ناشی از تزریق واکسن ثلاث در کودکان 18 ماهه نداشت اما میانگین شدت درد در گروه مداخله کمتر از گروه پلاسیبو بود (5/8 در مقابل 2/9). همچنین زمان رهایی از درد و بازگشت به حالت اولیه در گروه مورد بسیار کم تر از گروه پلاسیبو بود. به هر حال نیاز به مطالعات وسیع تری است تا مشخص شود که آیا تتراکائین موضعی در کاهش درد موثر است یا خیر؟
    کلیدواژگان: درد، کودکان، تتراکائین، واکسن ثلاث
  • آرام فیضی، حمیدرضا خلخالی، محمدرضا دهقانی، سیامک شیخی، چیمن قادری صفحه 555
    پیش زمینه و هدف
    به دلیل اتیولوژی نامشخص سندرم ایکس قلبی و به دنبال آن پیامدهای نامطلوب بیماری، مبتلایان به این سندرم سطوح بالایی از اضطراب و افسردگی را تجربه می کنند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر بازتوانی قلبی و تن آرامی بر اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به سندرم ایکس قلبی اجرا گردید.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 40 بیمار مبتلا به سندرم ایکس قلبی به صورت تصادفی ساده در چهار گروه کنترل، بازتوانی قلبی، تن آرامی و بازتوانی قلبی توام با تن آرامی قرار گرفتند. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه بررسی اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس بیمارستانی اضطراب و افسردگی گردآوری گردید. در گروه تن آرامی، تن آرامی پیش رونده عضلانی؛ در گروه بازتوانی قلبی، تمرینات ورزشی بر اساس فاز سوم بازتوانی قلبی؛ و در گروه توام، تن آرامی و ورزش با هم به مدت هشت هفته در منزل انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های خی دو، کروسکال والیس و آزمون مجموع اختلاف رتبه ای انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره کل اضطراب و افسردگی بیماران در چهار گروه بعد از مداخله دارای تفاوت معنی دار آماری است (001/0 P<). مقایسه های چندگانه پس آزمون نمره کل اضطراب و افسردگی نشان داد که اختلاف میان تمام گروه ها بجز گروه تن آرامی با گروه بازتوانی قلبی معنی دار است (05/0 (P<.
    بحث و نتیجه گیری
    تن آرامی در کنار ورزش سبب کاهش میزان اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به سندرم ایکس قلبی می شود.
    کلیدواژگان: سندرم ایکس قلبی، تن آرامی، بازتوانی قلبی، اضطراب، افسردگی
  • بهرام نبی لو، ایرج محبی، حمدالله علی نژاد صفحه 565
    پیش زمینه و هدف
    در سرتاسر جهان نظام های ارائه خدمات بهداشتی درمانی تحت فشار شدید جهت بهبود عملکرد هستند. هزینه های بهداشتی درمانی موضوع مهمی برای کارفرمایان و بیماران بوده و چالش اصلی مالی دولت هاست. بخش عمده بودجه تخصیصی به وزارت بهداشت صرف بیمارستان ها می شود. کاهش زمان ترخیص بیماران با افزایش در ظرفیت تخت ها در نهایت منجر به بهبود بهره وری خواهد شد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر به صورت گذشته نگر و با بررسی 435 پرونده در بیمارستان های منتخب بر اساس پروتکل ارزیابی مناسبت مورد بررسی قرار گرفت. معیارهای شمول و خروج از بررسی تعیین شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی مثل آزمون خی دو تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این پژوهش پرونده 435 بیمار بستری شده (1536 روز بیمار) در بخش های داخلی، جراحی و زنان و زایمان بیمارستان های منتخب استان آذربایجان غربی مورد بررسی قرار گرفتند. پرونده های بررسی شده نشان داد 6درصد (92 روز) از روزهای اقامت از نظر پزشکی غیر ضروری بودند و بین روزهای اقامت غیرضروری و بخش بستری، آموزشی بودن بیمارستان، دانشگاهی بودن بیمارستان و مالکیت بیمارستان ارتباط معنی دار وجود داشت(05/0 p<). بیشترین روزهای بستری غیرضروری در بیمارستان های آموزشی و دولتی بود.
    بحث و نتیجه گیری
    کاهش روزهای بستری غیرضروری باعث افزایش بهره وری بیمارستان و کاهش زمان انتظار می شود و از طرفی کاهش هزینه برای بیمار و خود بیمارستان را به دنبال دارد. ع واملی که با روزهای اقامت غیرضروری ارتباط معنی دار داشتند، عوامل مدیریتی و سیستمی بودند و این نکته اهمیت توجه به مدیریت در نظام سلامت و نظام های فرعی آن از جمله بیمارستان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اقامت غیرضروری، پروتکل ارزیابی مناسبت، بیمارستان
  • علیرضا نیکبخت نصرآبادی، معصومه لطیفی، نیلوفر جواهرزاده صفحه 572
    پیش زمینه و هدف
    دوره های کارآموزی و کارورزی در شکل دهی مهارت های اساسی و توانمندی های حرفه ای دانشجویان پرستاری نقش اساسی دارد. هرچه کارآموزی در بخش های عادی مهم باشد، اهمیت آن در بخش اورژانس دو چندان است. هدف از این مطالعه، تبیین تجارب دانشجویان پرستاری پیرامون کارورزی آنان در بخش های اورژانس است.
    مواد و روش کار
    این پژوهش کیفی از نوع تجزیه و تحلیل محتوایی از نوع قراردادی است که 12 دانشجوی پرستاری در آن شرکت داشتند. کلیه تجارب دانشجویان پس از جمع آوری به طریق مصاحبه و روایت های مکتوب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    با استفاده از تحلیل دست نوشته ها، تعداد قابل توجهی درون مایه اولیه استحصال گردید که نهایتا در 5 درون مایه اصلی شامل: فرصتی برای کسب مهارت های بالینی، اعتماد فرصت طلبانه یک طرفه از پرسنل به دانشجویان، ارتقاء اعتماد به نفس همراه با استرس های مداوم، تجربه آموزش در محیطی آشفته و تجربه پارادوکس در واقعیت های آموزشی خلاصه گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    با اینکه از مجموع نظرات چنین منعکس می شود که نقاط قوت بارزی در کارورزی در عرصه بخش های اورژانس وجود دارد، نقاط ضعفی هم وجود دارد که بیشتر آن ها با تدابیری چون توجیه بیشتر دانشجویان و پرسنل اورژانس، به کارگیری مربیان توانمند و نظارت بیشتر بر فرایند آموزشی دانشجویان قابل اصلاح است.
    کلیدواژگان: تجارب دانشجویان، بخش اورژانس، تحقیق کیفی، تحلیل محتوی
  • معصومه همتی مسلک پاک، ناصر پریزاد، حمیدرضا خلخالی صفحه 580
    پیش زمینه و هدف
    آموزش به بیمار، نقش مهمی در کنترل دیابت دارد. آموزش از راه دور به علت از بین بردن محدودیت زمانی، مکانی و برقراری یک رابطه مراقبتی موثر با مددجو، موثر است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش از راه دور به وسیله تلفن و سرویس پیام کوتاه بر کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه تجربی از نوع قبل و بعد، بر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 عضو انجمن دیابت ارومیه انجام شد. 66 نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب و سپس با روش تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی و فرم حاوی اطلاعات با روش مصاحبه جمع آوری گردید. گروه مداخله تحت آموزش و پیگیری از طریق تلفن و سرویس پیام کوتاه به مدت 12 هفته قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان دهنده کاهش قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله بیماران گروه مداخله پس از انجام آموزش و پیگیری تلفنی نسبت به قبل از مداخله بود. در مقایسه دو گروه، تفاضل قند خون و هموگلوبین گلیکوزیله دو گروه بعد از مداخله دارای تفاوت معنی دار آماری بود (000/0 P=).
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش و پیگیری از راه دور از طریق تلفن و پیام کوتاه توسط پرستار اثرات مهمی بر کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت دار د.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، آموزش از راه دور، کنترل قند خون
|
  • Hr Ebrahimi Fakhar, Z. Salemi Page 475
    Background and Aims
    This study was performed to determine the nutrition condition of intensive care units patients in Arak hospitals in 1388.
    Materials and Methods
    In this sectional study 115 eligible patients (71male، 44 female) contributed، who had been hospitalized during 8 months in 1388 in intensive care units. Serum prealbumin was used as measurement scale of survey to determine the nutrition condition of patients as they were hospitalized and 10 days after discharge.
    Result
    The prevalence of malnutrition was 43. 5% at patient acceptance time and 54. 1% after 10 days. In spite of 10. 6% increase of malnutrition within ICU patients، statistically there was no significant difference (p=0. 203). The incidence of malnutrition in aged patients after 10 days was more than young patients (0. 001).
    Conclusion
    According to the high prevalence of malnutrition at patient acceptance point and its effects، it is required to examine the malnutrition condition of patents at acceptance time، and appropriate nutrition programs should be applied to protect vulnerable patients. The increase of malnutrition، particularly old patients، can be an evidence for inappropriate nutrition during hospitalization. It requires elevated awareness of treatment team about malnutrition in hospitalized patients.
    Keywords: Malnutrition, Intensive Care Unit, Prealbumin
  • M. Adib Hajbagari, A. Ansari Page 485
    Background And Aim
    despite evidences on association between ventilator associated pneumonia and inadequate mouth care of mechanically ventilated patients، no studies are available on the performance of Iranian nurses in this area. This study was designed to compare the perceptions of nurses about ICU mechanically ventilated patients'' mouth care and their actual practices.
    Material And Methods
    this cross-sectional study was conducted on 90 ICU nurses in different hospitals in Kashan، Isfahan and Najaf-Abad. A questionnaire including demographic information، frequency of oral assessment and oral care، use of checklist، priority of oral care، routine materials and equipments for oral care، and barriers to oral care in ICU was used. Nursing reports of 45 patients، concerning care records were evaluated. Collected data were analyzed using SPSS software.
    Results
    oral Care obtained the seventh rank and a mean score of 5. 7 on a scale of 10. Only 29% of participants had been trained in this field. The oral cares were ignored by 20% of participants in their usual duties. Suctioning was the most common method used in 83. 3% of cases. High load of writing tasks and personnel shortages were the major barriers to oral care. Only 20% of the charts included a report on oral care of mechanically ventilated patients.
    Conclusion
    the nursing personnel gave a low priority to the oral care of mechanically ventilated patients. Results showed the lack of nursing knowledge in this area therefore re-training programs in the field of oral care are recommended and the supervision should be strengthened.
    Keywords: mouth care, nurse, opinions, practice, mechanical ventilation
  • N. Agakhani, M. Sadagyani, M. Jasemi, A. Feizi, S. Eghtedar, M. Mesgarzadeh, M. Ebrahimi Page 494
    Background and Aims
    Dysmenorrhea is the most common complaint of young girls and one of the main reasons behind disarrangement in their daily schedule. The main purpose of this study was to explore the health effects and side effects of fish oil & vitamin B1 on symptoms of dysmenorrhea.
    Materials and Methods
    In the present study a double-blind clinical trial design was conducted. Data were collected from 240 high school students in Urmia city by using randomized method، the participants were divided into four groups، three experimental groups and one control group، each group containing 60 students. The first group received vitamin B1 tablets (100 mg)، the second group took fish oil capsules (500 mg) and a mix of both fish oil and vitamin B1 was used for third group and fourth group received placebo. The severity of pain was measured using VAS and the duration of pain was obtained applying Cox in three separate times; prior to the study، one month and two months after taking supplements. The data were analyzed by SPSS software.
    Result
    The reduction of pain intensity in experimental groups showed a significant difference between three experimental groups and control group (p=0. 000). All three experimental groups reported a reduction of pain duration in the comparison of control group (p<0. 000).
    Conclusion
    considering the digestibility and the health effects of vitamin B1 and fish oil on dysmenorrhea، these supplements are suggested as an alternative for other drugs.
    Keywords: dysmenorrhea, fish oil, vitamin B1, pain duration, pain severity
  • S. Ahangarzadeh Rezaee, A. Izadi Page 502
    Background and Aims
    Anger is considered to be a major concern for society. In many cases it leads to some behaviors that damage the economy of many countries. Researches confirm that many health problems and mental disorders have emotional and social roots، to overcome these problems، the life skills of people should be promoted. This study was aimed to investigate the impact of anger management skills training on students'' mental health in Urmia nursing and midwifery faculty.
    Materials and Methods
    In this quasi experimental study 70 nursing students were participated. Data were collected applying general mental health questionnaire (GHQ)، the obtained data were analyzed by SPSS17 software.
    Result
    Female students occupied 60% of participant and the other 40% was occupied by males. 28. 2% of participants were selected from families with low income and 68. 5% of them came from families with moderate income and 3. 3% were from high income families with the mean age of 20. the obtained scores before and after training were compared، it indicated a significance difference between two groups، in other words there is a meaningful and positive relationship between anger management training and students'' mental health (p=0. 01).
    Keywords: Nursing students, Anger Management, Mental health
  • A. Bayati, F. Ghanbari, K. Rahzani Page 507
    Background and Aims
    H ealth communicators are in fact the link between people and health workers. They are volunteers to participate in social health programs. By given the importance of their presence and increase process of communication cut of health communicators، this research was done to explore health coaches and communicators'' point of view regarding the process of communication cut of health communicators.
    Materials and Methods
    This is a qualitative study of content analysis type. Focus group discussions and depth individual interviews (semi- structural interview) were the used tools to data collection. Three groups took parts in this study، including: 1; working health communicators 2; cut health communicators 3; health coaches، discussion saturation was the final point of sessions. In general، 14 FGD sessions and 5 IID sessions took place to accumulate participants'' point of view. Content analysis method was used to records analysis.
    Result
    In conclusion 328 primary codes were obtained، considering overlap and combination of codes، 81 codes came out، as a result 3 concepts (theme) were confronted. The measurement of position was the one، which was put in consideration in this study. The concept consisted of three main categories: reactions، personal beliefs، and familial-personal position. The main category of reactions was divided into two sub-groups، medical-health team and family-community with two sub classes for each of them، the holder and the supportive. The main category of personal beliefs included two sub-groups، psychiatry and religious beliefs with one supportive sub class for each of them. Finally the main category of familial –personal position divided into two sub-groups، familial factors and personal factors with holder and supportive sub classes.
    Conclusion
    The main reasons for communication cut were summarized as، migration، marriage، childbirth، employment، education، disease، distant from health centers، inappropriate behavior of employees and public، and the lack of official attention to their problems. It can be concluded that، the expectations of communicators should be stated as they are selected، in order to their stability at work. There is a need for meetings، hold between officials and communicators to present their problems and uncover their solution، holding ceremonies and providing appropriate programs to absorb financial resources، acknowledgment is the most efficient way in maintaining presence and maximizing health communicator program efficacy.
    Keywords: coaches, health communicators, communication cut, centers responsible for communicators program
  • H. Jenaabadi Page 516
    Background and Aims
    Parents of mental retarded children have many problems in maintenance، training and education of their children. These problems have negative impact on parent’s mental health and marital satisfaction. Considering the fact that these families need help to overcome their problems، this study was conducted to investigate the impact of marital counseling on marital satisfaction of parents with mental retarded children.
    Materials and Methods
    the present research is an experimental study (pre-test and post test) with a control group، 30 couples with mental retarded children in two experimental and control groups were studied in two stages (before and 45 days after marital counseling program) using ENRICH marital satisfaction questionnaire. SPSS software and T-test statistical test were employed to data analysis.
    Result
    based on marital satisfaction scale and its four dimensions (idealistic distortion، marital satisfaction، communication and conflict resolution)، trained parents had a more favorable situation، compared with untrained parents.
    Conclusion
    consequently، it is necessary to design and implement special training courses for parents with mental retarded children، in order to cope with psychological and marital conflict by the relevant organizations.
    Keywords: marital satisfaction, marital counseling, parents of mental retarded children
  • Z. Sharifi Tabar, M. Shaeri, R. Nazari, M. Adib Hajbagari, N. Masoudi Alvi Page 525
    Background and Aims

    eye complications are common in Intensive care units’ patients. Different methods are recommended to prevent these complications. In this research the preventive effects of eye lubricant ointment and adhesive tape on eye-dryness and corneal abrasion were compared. The study carried on 87 ICU patients at Shariati hospital in Tehran and Shahid Beheshti Hospital in Kashan.

    Materials and Methods

    the patients randomly recruited in 3 groups of adhesive tape، eye lubricant ointment and control group. The eye care implemented، afterward the eye dryness and corneal abrasion were examined on the first and fifth days. The data analyzed using SPSS software and qhi-square، kruskal wallis and wilcoxon statistical tests.

    Result

    although the difference in eye-dryness and corneal abrasion was not statistically significant، the incidence of corneal abrasion was twice in adhesive tape group. On the fifth day، 38 patients (43. 7%) had eye dryness and 12 patients (13. 8%) had corneal abrasion. The odds-ratio of eye-dryness on occurrence of corneal abrasion was 19. 5.

    Conclusion

    the eye lubricant ointment is a preferred method on prevention of eye dryness and corneal abrasion in ICU patients.

    Keywords: eye, dryness, corneal abrasion, intensive care units (ICU)
  • A. Abbasi_N. Ashrafrezaee_H. Asayesh_A. Shariati_H. Rahmani_E. Mollaei_S. A Bathaei_A. Shoori Bidgoli Page 533
    Bachground &
    Aims
    Patients with end stage renal disease require long term treatment and care، therefore their caregivers encounter treatment related problems and caring difficulties along with responsibility adaptation. The aim of this survey was to examine the relationship between caring burden and coping strategies in hemodialysis patients caregivers.
    Material and Methods
    in this descriptive and analytical study، 120 caregivers of hemodialysis patients who referred to fifth Azar educative and therapeutic center in Gorgan، were selected through Census sampling method. Data were gathered via caregiver burden and coping strategies questionnaire. Data analysis was performed by SPSS software by means of Pearson correlation coefficient، liner regression and independent t-test.
    Results
    mean and standard deviation of caregivers'' age was 42. 22±13. 09 and men formed 59% of subjects. Regression analysis showed that one score increase in problem based coping strategies decreases total caregiver burden as 0. 295 (P<0. 05) and also one score increase in emotion based coping strategies could increase care burden as 0. 655 (P<0. 05).
    Conclusion
    according to the findings، coping educational programs for hemodialysis patients caregivers should be develop. Improvement of effective coping strategies could decline care burden and then promote physical and psychosocial health.
    Keywords: care burden, caregiver, coping strategies, hemodialysis
  • Kh Oshvandi, R. Kavyannejad, S. R Borzuo, M. Gholyaf, M. Salavati Page 540
    Background and Aims

    Hemodialysis is the most common treatment for end stage renal disease (ESRD). Inadequate dialysis is a risk factor for morbidity and mortality of this group، so it is necessary to determine the adequacy of dialysis. This study was performed to determine the adequacy of dialysis with High Flux membrane in hemodialysis at Shahid Beheshti hospital in Hamedan.

    Materials and Methods

    in this cross sectional descriptive study، 40 hemodialysis patients in Shahid Beheshti Hospital of Hamadan city participated. In second dialysis session with High Flux membrane (FR60) before and 30 seconds after decreasing blood flow rate to 80mg/min at the end of dialysis، blood samples were taken in order to assess BUN. KT/V and URR indexes used to determine hemodialysis adequacy. Data analyzed by SPSS 16 software.

    Result

    in the present study 67. 5% of participants were male and 32. 5% were female. The mean of their age were 47. 56 ± 10. 79 years. The mean of kt/v was 1. 27± 0. 28 with the minimum of 0. 71 and the maximum of 2. 12. The mean of URR was 0. 65±0. 09 with the minimum of 0. 45 and the maximum of 0. 92.

    Conclusion

    According to the results of our study، we suggest the use of High Flux membrane dialysis and increase of blood flow rate doing hemodialysis to increase dialysis efficiency and to achieve international standards.

    Keywords: hemodialysis, dialysis adequacy, end stage renal disease, high flux membrane
  • A. Farhadi Page 549
    Background and Aims
    pain is a multidimensional phenomenon that is defined as «an unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage”. Infants and children are vaccinated before two years on several occasions. DPT injection begins from 2 months- old and continued to 4-6-years-old for 4 times in Iran. The aim of this study was to evaluate the pain reducing effect of topical Tetracaine in inter muscular DPT injection compared to placebo.
    Materials and Methods
    in this study 40 infants by the age of 18 months were divided in two groups using random allocation، and two injections were performed for each group، using Tetracaine gel 4% and a placebo injection. The severity of injection was recorded using the FLACC pain scale by a pediatric registered nurse.
    Result
    Results showed that Tetracaine could not significantly decreased the pain severity of DPT vaccine IM injection in case group as compared with placebo group (p>0. 05).
    Conclusion
    although findings of this study indicated that topical Tetracaine could not play an important role in decreasing of pain during DPT vaccine IM injection but it did lead to faster recovery time. The average pain intensity in the case group was less than placebo group (8. 5 vs. 9. 2). The time to pain relief and return to baseline in case group was much lower than the placebo group. However، more studies are needed to determine the effect of pain reduction strategies.
    Keywords: pain, infants. Tetracain gel, DPT vaccine
  • A. Feizi, Hr Khalkhali, Mr Dehghani, S. Sheikhi, Ch Ghaderi Page 555
    Background and Aims
    Due to the uncertain etiology and adverse consequent of cardiac syndrome X، patients with this syndrome have high levels of anxiety and depression. The aim of this study was to determine the effects of cardiac rehabilitation (CR) and relaxation therapy (RT) on anxiety and depression in patients with cardiac syndrome x.
    Materials and Methods
    This research is a Randomized Clinical Trial study. 40 patients were chosen according to none randomized method، and then randomly divided into four groups as control، RT، CR، CR+RT groups. Data were collected through the demographic information questionnaire and Hospital Anxiety and Depression Scale. Group CR performed phase III CR exercise، group RT performed progressive muscle relaxation and group CR+RT performed combination of exercise and relaxation for eight weeks. Data were analyzed with Chi-square، Kruskall-wallis and Rank Sum Difference tests.
    Result
    Results showed that there was a significant difference in anxiety and depression between the four groups after intervention (P<0. 001) and Multiple comparison test shows that differences in anxiety and depression scores among all group، except the group RT with group CR is significant (P< 0. 05).
    Conclusion
    Combination of exercise and relaxation reduce anxiety and depression in patients with cardiac syndrome x.
    Keywords: Cardiac syndrome x, Relaxation, Cardiac Rehabilitation, Anxiety, Depression
  • B. Nabilu, I. Mohebbi, H. Alinezhad Page 565
    Background and Aims
    all over the world، healthcare systems are under intense pressure to improve their performance. The cost of healthcare is a critical issue for employers and patients، and they also constitute the nation’s central financial challenge. Hospitals as part of health system command the majority of any countries’ health care budget. Decreasing hospitalization time with an increased beds capacity، will lead to improved efficiency and productivity. The aim of this study was to measure inappropriateness of inpatient stays in the west azerbaijan selected hospitals.
    Materials and Methods
    in this retrospective study، medical records of 435 hospitalized patients (1536 patient days) were carefully scrutinized based on appropriateness evaluation protocol in selected hospitals. Inclusion and exclusion criteria were determined. Data using descriptive and inferential statistics such as x2 test were analyzed.
    Result
    the study was carried on in medical-surgical and gynecological wards of different selected hospitals in the west azerbaijan، 435 medical records of hospitalized patients (1536 patient days). The study showed that 6% (92 days) of stay days was medically unnecessary a nd there was a significant relationship between unnecessary hospitalization days and type، affiliation and ownership of hospitals (p<0. 05). The most inappropriate hospitalization days were found in teaching and state-owned hospitals.
    Conclusion
    reducing inappropriate hospital stay increases hospital productivity and decrease waiting list، and at the same time decreases the costs for both hospital and patients. Managerial and system factors had a meaningful relationship with unnecessary stay days، showing the importance of management in the health system and its sub-systems such as hospital.
    Keywords: inappropriate hospital stay, appropriateness evaluation protocol, hospital
  • A. Nikbakht Nasrabadi, M. Latifi, N. Javaherzade Page 572
    Background And Aims
    training internship period has a fundamental role in forming basic skills and professional abilities of nursing students. Training in emergency unit is more important than other units. The goal of this study was to explore the nursing students'' training experiences in emergency wards.
    Methods
    this is a qualitative-research study in which 12 nursing students involved in. students’ experiences which had been collected using in-depth face to face interviews and written narratives methods، were analyzed using conventional content analysis.
    Results
    since a huge number of primary themes were obtained by analyzing the narratives، they were summarized into five main themes including، an opportunity for gaining more clinical skills، confidence as a way of staff- students relationship، promoting practical self-efficacy along with continuous stress، training experience in a turbulent situation، and paradoxical experiences in educational reality.
    Conclusion
    although there are clear strengths in emergency unit training، there are some weaknesses as well، that can be eliminated by more clarification، employing proficient instructors and further educational supervision.
    Keywords: student's experiences, emergency unit, qualitative study, theme analysis
  • M. Hemmati Maslakpak, N. Parizad, Hr Khalkhali Page 580
    Background and Aims
    Patient training has an important role in diabetes control. Tele-education is effective، due to the elimination of­­ both space and time limitation and establishing an effective relationship with client care. This study was carried out to determine the impact of tele-education by telephone and short message service on glycemic control in patient with type 2 diabetes.
    Materials and Methods
    this experimental study carried out on 66 members of Urmia Diabetes Association with type 2 diabetes. They were selected and allocated in two intervention and control groups randomly. Data gathered with demographic questionnaire and information form. Intervention group received education، followed by telephone and short message control، for 12 weeks. Data were analyzed using descriptive and inferential statistical testes.
    Result
    findings of the study showed a decrease o f blood sugar and glycosylated hemoglobin in intervention group after intervention. There was a significant difference in blood sugar and glycosylated hemoglobin between intervention and control group (P= 0. 000).
    Conclusion
    telephone follow-up and tele - education by nurse has important effects on patients'' metabolic control in diabetic patients.
    Keywords: type 2 diabetes_tele_education_glycemic control