فهرست مطالب

سنجش از دور و GIS ایران - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1390)

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهران شایگان، عباس علیمحمدی، حامد روحانی صفحه 1
    به منظور مدیریت بهینه حوضه های آبخیز، به ویژه در حوضه های آبخیز کوهستانی که فاقد ایستگاه های هیدرومتری به تعداد کافی اند، شبیه سازی پدیده های هیدرولوژیکی دارای اهمیت فراوانی است. هدف از این تحقیق، بررسی قابلیت شبیه سازی هیدرولوژیک و ارزیابی مدل نیمه توزیعی فیزیکی SWAT (Soil and Water Assessment Tool) در حوضه طالقان با انواع خاک و کاربری های مختلف است. بدین منظور داده های آب و هواشناسی، کاربری اراضی و مدل رقومی ارتفاع منطقه تحقیق مطابق با استانداردهای مدل تهیه شد و برای تحلیل حساسیت پارامترهای مدل و همچنین واسنجی و اعتبارسنجی، مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل حساسیت مدل بر اساس روش لاتین هایپرکیوب (LH_OAT) به منظور ارزیابی تغییرپذیری دبی رواناب در واکنش به تغییرات پارامترهای ورودی انجام شد. تحلیل حساسیت نشان داد که پارامتر شماره منحنی (CN) مهم ترین فاکتور و پارامترهای ظرفیت آب قابل دسترس در لایه خاک (SOL_AWC)، پارامتر درجه حرارت ذوب برف (SMTMP) و پارامتر جبران تبخیر از خاک (ESCO) به ترتیب حساسیت بیشتری دارند. واسنجی مدل برای دوره زمانی 1997 تا 2002 انجام گرفت، و اعتبارسنجی مدل برای دوره زمانی 2003 تا 2005. کارایی مدل با استفاده از مقایسه بصری پلات های سری زمانی و شاخص های آماری شامل ناش ساتکلیف (NS)، ضریب تعیین (2R)، و درصد انحراف (PBIAS) و همچنین آزمون هم قوارگی ارزیابی گردید. در مرحله واسنجی رواناب ماهانه، ضرایب NS و 2R و PBIAS در محل ایستگاه گلینک (خروجی حوضه) به ترتیب برابر 8/0، 93/0 و 8/14- و در مرحله اعتبارسنجی 84/0، 88/0 و 2- به دست آمدند. نتایج آزمون t نیز نشان داد که در سطح اعتماد 95 درصد، اختلاف معنی داری بین مقادیر مشاهده شده و مقادر شبیه سازی در مراحل واسنجی و اعتبارسنجی وجود ندارد. در مجموع، نتایج تحقیق حاکی از آن اند که مدل قابلیت بالایی برای پیش بینی دبی جریان ماهانه حوضه طالقان دارد.
    کلیدواژگان: مدل سازی، رواناب، واسنجی، اعتبارسنجی، SWAT
  • نفیسه رمضانی، رضا جعفری، اسماعیل ایزانلو صفحه 19
    طبق مطالعات انجام شده در استان خراسان شمالی، تغییرات کاربری اراضی بیشترین تاثیر را در بیابان زایی منطقه داشته است؛ و افزون بر آن، فقدان اطلاعات مکان دار دقیق و روزآمد از مهم ترین مشکلات پایش تغییرات کاربری اراضی در این استان به شمار می آید. بدین ترتیب، و با توجه به این کمبود، هدف مطالعه حاضر همانا آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی منطقه اسفراین در استان خراسان شمالی در 36 سال گذشته بوده است. بدین منظور تصاویر ماهواره لندست از دو دوره زمانی شامل سال های 1352 و 1388 شمسی انتخاب شدند و تصحیحات هندسی و رادیومتریک نیز بر تصاویر اعمال گردیدند. سپس با استفاده از روش های مختلف از جمله طبقه بندی فازی نقشه کاربری اراضی تهیه و از روش مقایسه پس از طبقه بندی برای آشکارسازی تغییرات استفاده شد. مطابق نتایج، کلاس زراعت آبی بیشترین تغییرات را در مقایسه با دیگر کاربری ها داشته و مساحت آن از 4269 هکتار به 15586 هکتار رسیده است. کاربری شهری اسفراین و کارخانجات و تاسیسات مختلف مانند کارخانه های فولاد و لوله گستر و همچنین سد اسفراین نشانگر حدود 629 هکتار افزایش سطح بوده است. در مقابل، وسعت کاربری های مرتع و زراعت آبی باغ ها، به دلیل احداث تاسیسات و سد اسفراین بسیار کاهش یافته اند. از جمله دگرگونی ها یا تغییرات مثبت محیطی رخ نموده در منطقه، ایجاد و توسعه منطقه حفاظت شده ساریگل طی 36 سال اشاره شده است، که به احیای سطحی حدود 12 هزار هکتار از مراتع و اراضی بدون پوشش انجامیده است. همان گونه که نتایج نشان می دهند، فناوری سنجش از دور می تواند به عنوان ابزار مدیریتی بسیار کارامدی در توسعه و حفظ منابع طبیعی کشور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، طبقه بندی نظارت شده، طبقه بندی فازی، پایش، اسفراین
  • حسین صادقی، علی درویشی بلورانی، سیدکاظم علوی پناه صفحه 39
    سنجش از دور به دلیل کاربردهای مختلف آن، اهمیت عمده ای در حوزه های کاربردی علوم و فناوری های اطلاعات زمین دارد. با توجه به اهمیت حقوقی این علم و فناوری برای جامعه کاربران، در این مقاله جنبه های حقوقی آن در بستر معاهدات و کنوانسیون های بین المللی و قوانین ملی مورد کنکاش قرار گرفته است. مقاله حاضر ضمن تبیین ماهیت و ابعاد حقوقی ملی و بین المللی سنجش از دور هوایی (فتوگرامتری)، به بررسی اسناد بین المللی مربوط به فعالیت های فضایی (سنجش از دور) می پردازد. در این حیطه، ضمن مطالعه و بررسی معاهدات بین المللی مربوط به فعالیت های فراجوی، مهم ترین اصول حقوقی حاکم بر سنجش از دور ماهواره ای نیز تبیین می گردد. به رغم اهمیت موضوع، جایگاه این حوزه از علم و فناوری هنوز در حقوق ملی و بین الملل تثبیت نشده است. با توجه به نتایج بررسی های دقیق این تحقیق، مواردی از کاربردهای حقوقی این ابزار علمی و فنی نظیر استنادپذیری قضایی داده های ماهواره ای در برخی از نظام های حقوقی بررسی و در این تحقیق بیان شده اند، که نمونه هایی از کاربرد فناوری مذکور در فرایندهای قضایی و حقوقی به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، حقوق ملی و بین المللی، قابلیت استنادپذیری، اصول حقوقی، فضا
  • وحید راهداری، سعیده ملکی نجف آبادی، خسرو افسری، الهام آبتین، حلیمه پیری، اکبر فخیره صفحه 59
    تغییرات کاربری و پوشش اراضی از عوامل مهم در تغییر جریان هیدرولوژیک، فرسایش و تنوع زیستی مناطق تحت حفاظت قلمداد می شود. با درک این تغییرات می توان اکوسیستم را در مسیر اهداف حفاظتی، مدیریت کرد. این مطالعه به منظور بررسی تغییرات کاربری و پوشش اراضی پناهگاه حیات وحش هامون در سه دهه گذشته با استفاده از تصاویر ماهواره لندست سال های 1365 و 1379 و 1388 صورت گرفت. پس از انجام تصحیحات لازم بر روی تصاویر، با استفاده از روش طبقه بندی ترکیبی، نقشه کاربری و پوشش اراضی تهیه شد. نقشه پوشش گیاهی با استفاده از شاخص سبزینگی تسلدکپ و نمونه برداری میدانی و نقشه آب، شوره زار و خاک لخت با استفاده از شاخص نرمال شده آب و پردازش PCA بر روی تصویر تهیه گردید. در انتها تمامی لایه های اطلاعاتی تهیه شده با یکدیگر ترکیب شدند و نقشه کاربری و پوشش اراضی منطقه برای هر سال تهیه شد. به منظور بررسی تغییرات به وجود آمده در منطقه، روش مقایسه پس از طبقه بندی به کار رفت. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در این دوره مطالعه در سال 1379 تالاب هامون کاملا خشک شده و به همین دلیل بین سال های 1365 الی 1379 مقدار پوشش گیاهی آن به شدت کاهش پیدا کرده و بر سطح اراضی شور افزوده شده است. با آبگیری مجدد تالاب در سال 1388 پوشش گیاهی آن احیا گردید، و این پوشش از 6 درصد کل منطقه در سال 1379 به 20 درصد افزایش پیدا کرد، و اراضی شور نیز از 39 درصد کل منطقه به 13 درصد کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پناهگاه حیات وحش هامون، پرندگان مهاجر، پوشش گیاهی، خشکسالی، تغییرات کاربری
  • عبدالحمید دشتی آهنگر، روشنک درویش زاده*، علی اکبر متکان، محمد حاجب صفحه 71

    معکوس سازی مدل های مبتنی بر فیزیک براساس انتشار تابش درون تاج پوشش مشخصا در زمره روش های موفق در تخمین مقدار پارامترهای پوشش گیاهی از قبیل شاخص سطح برگ و کلروفیل با استفاده از داده های سنجش از دور است. در این تحقیق مقدار کلروفیل گیاه برنج در سطح تاج پوشش به عنوان شاخص وضعیت گیاه تخمین زده شد. بدین منظور، مدل انتقال تابش PROSAIL و تصویر سنجنده 2-AVNIR ماهواره ALOS مورد استفاده قرار گرفت. تحقیق میدانی جامعی نیز در طول ماه های تیر و مرداد 1389 در ناحیه شمال ایران آمل صورت گرفت. 60 پلات: 20 20 متر مربعی به صورت تصادفی انتخاب شدند و در هر یک از آنها 4 تا 7 زیرپلات با توجه به همگنی محصول انتخاب گردید. سپس مقدار کلروفیل در هر زیرپلات با استفاده از دستگاه 502-SPAD اندازه گیری شد. تصحیحات اتمسفری با استفاده از مدل MODTRAN انجام گرفت. در گام بعد مدل PROSAIL برای شبیه سازی طیف در باندهای 2-AVNIR اصلاح گردید. آنالیز حساسیت مدل نیز برای تعیین پارامترهای ثابت و آزاد صورت پذیرفت، و سپس براساس مطالعات میدانی دامنه پارامترهای آزاد ورودی به مدل تعیین شد. با استفاده از روش بهینه سازی درون تکرار مدل معکوس و مقدار کلروفیل در دو سطح برگ و تاج پوشش (مقدار کلروفیل برگ شاخص سطح برگ) تخمین زده شد. از شاخص های 2R و RMSE بین مقادیر تخمین زده شده و داده های میدانی به منظور ارزیابی مدل استفاده شد. نتایج نشان داد که با استفاده از مدل PROSAIL استخراج کلروفیل در سطح برگ دقت چندان مناسبی ندارد، اما می توان کلروفیل را با دقت نسبتا مطلوبی در سطح تاج پوشش تخمین زد (57/0=2R و 47/0=RMSE) و در تحقیقات اکولوژیک و پایش محصول استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کلروفیل، مدل انتقال تابش، بهینه سازی درون تکرار
  • فریباسادات حلیمی، علی اکبر آبکار، امیرحسین مشکواتی، علی صادقی نایینی صفحه 87
    اطلاع از پروفایل های قائم دما و دمای نقطه شبنم در زمره مهم ترین پارامترها در مدل های عددی پیش بینی وضع آب وهوا جای دارند. در زمان حاضر در ایران پروفایل های قائم دما و دمای نقطه شبنم با رادیوسوندها تهیه می شوند؛ اما به دلیل گرانی رادیوسوندها، ارسال آنها به جو تنها محدود به زمان ها و مکان های خاصی است. به همین دلیل به کار بردن روش های جدید با قابلیت هزینه کم و پوشش وسیع برای تولید پروفایل ها اهمیت بسیار دارد. امروزه تلاش می شود تا با استفاده از ماهواره ها و فناوری سنجش از دور، کاستی های مربوط به اندازه گیری های رادیوسوند مرتفع گردد. در این تحقیق از محصول MYD07-L2 تصاویر سنجنده مادیس ماهواره Aqua با قدرت تفکیک مکانی 5 کیلومتر برای استخراج پروفایل های دما و دمای نقطه شبنم استفاده شده است. برای این کار با برنامه نویسی در محیط IDL، پروفایل های ایستگاه مهرآباد تهران از محصول MYD07-L2 سنجنده مادیس برای روزها و شب های مختلفی از سال 2007 استخراج گردید و سپس میزان Bias و RMSE داده های مذکور با داده های رادیوسوند محاسبه و مقایسه شد. نتایج نشان دادند که داده های پروفایل دمایی مادیس مطابقت مناسبی با داده های رادیوسوند دارند؛ و برای آنها Bias کل 95/1 و RMSE41/2 درجه کلوین، برای سطوح بالاتر از 780 میلی بار، به دست آمد. در سطوح بالاتر از 780 میلی بار پروفایل های دمای نقطه شبنم اختلاف بیشتری را با داده های رادیوسوند نشان دادند و برای آنها نیز مقدار Bias کل 77/5 و RMSE58/6 درجه به دست آمد.
    کلیدواژگان: مادیس، رادیوسوند، پروفایل دما، نقطه شبنم
  • داود اکبری، سعید همایونی، محمد سعادت سرشت صفحه 97
    پیچیدگی و حجم سنگین داده های حاصل از سنجنده های فراطیفی باعث شده است که امروزه روش های هرچه پیشرفته تر آنالیز داده های فراطیفی به منظور استخراج اطلاعات دقیق تر و کامل تر از آنها مورد توجه قرار گیرند. یکی از آنالیزهایی که بر روی تصاویر فراطیفی انجام می شود، آشکارسازی طیفی هدف است. در این مقاله به منظور بررسی روش های آشکارسازی طیفی هدف و امکان سنجی بهبود آنها، جمعا چهارده الگوریتم در قالب سه دسته اندازه گیری های قطعی، اندازه گیری های آماری و آشکارسازی آنامولی پیاده سازی شده است. سپس تصاویر حاصل از بهترین الگوریتم ها در هر دسته انتخاب شده و به روش های مختلف در دو مرحله با یکدیگر تلفیق گردیده اند تا تصویر تلفیقی بهینه ای با بالاترین صحت به دست آید. در بررسی های انجام شده در زمینه دسته الگوریتم های آشکارسازی مذکور، مشخص گردید که به ترتیب دو الگوریتم (Spectral Correlation Similarity)SCS و (Spectral Angle Measure)SAM، دو الگوریتم (Information Spectral Divergence) SID و (Jeffiries-Matusita Distance)JMD و سه الگوریتم (Covariance-based Matched Filter Measure)CMFM، (Constrained Energy minimizing) CEM و (Correlation-based Matched Filter Measure)RMFM دارای بالاترین صحت آشکارسازی در بین الگوریتم های موجود در هر دسته اند. در این مقاله به منظور تلفیق نتایج آشکارسازی، دو روش باینری شامل عملگر بولی و فاصله اقلیدسی و نیز دو روش استنتاج فازی شامل دستی (Fuzzy Inference System) FIS و اتوماتیک ((System Adaptive Neuro-Fuzzy Inference) ANFIS) پیاده سازی شده است.
    آزمون های انجام گرفته بر روی تصویری از سنجنده فراطیفی (Compact Airborne Spectrographic Imager)CASI از منطقه شهری تولوز واقع در جنوب فرانسه برای آشکارسازی بام ساختمان ها، نشان داد که در بین چهار روش تلفیق یاد شده، روش ANFIS به عنوان روشی هوشمند و خودکار، پس از اعمال روی نتایج هفت الگوریتم آشکارسازی طیفی مذکور، توانسته است به بالاترین صحت با ضریب کاپای 9/0 دست یابد.
    کلیدواژگان: تصاویر فراطیفی، الگوریتم های آشکارسازی، سیستم استنتاج فازی، منحنی ROC، ماتریس خطا
|
  • Shaygan M., Alimohammadi Sarab A., Rouhani H Page 1
    Modelling hydrological processes accurately has usually occurred as a challenge, especially in mountainous watershed due to complex governing process and lack of hydrometry data sets. Therefore, precise estimation of water resource potential has been usually difficult, especially for large watersheds. The purpose of this study is assessing the capability of the SWAT models for stream flow simulation in Taleghan watershed under different soil types and land use classes. To this end, water and meteorological data, land use, soil and digital elevation model layer were prepared in accordance with the standards and were used for parameter sensitivity analysis, model calibration and validation. A sensitivity analysis was performed; using LH_OAT method to evaluate stream flow variations in response to changes in model input hydrologic parameters. The curve number, soil available capacity, snow melt base temperature and evaporation compensation factor were found to be the most sensitive parameters. Model calibration for the period 1997 through 2002, and validation was performed for 2003 through 2005. The model performance was evaluated by visual comparison of time series plots and well-established statistical methods, namely Nash-Sutcliffe efficiency (NS), coefficient of correlation (), percent bias (PBIAS), and the T-test for student. The results of monthly calibration NS, and PBIAS values for runoff at the watershed outlet were respectively 0.8, 0.93 and -14.8; and for validation, these statistics were 0.84, 0.88 and -2. T-test results also showed that there was no significant difference between the observed values and simulated ones. In general, the results of the study have exposed the ability of SWAT model for flow forecasting in Taleghan watershed.
    Keywords: Modelling, Runoff, Calibration, Validation, SWAT
  • Ramezani N., Jafari R., Izanloo E Page 19
    According to the studies conducted in northern Khorasan province in Iran, land use changes are among the most effective factors in desertification of the region. In this province, lack of accurate and updated information for land use mapping and change detection analysis are among the major issues. Therefore, the aim of this study has been mapping and monitoring the land use changes in Esfarayen region, northern Khorasan province over 36 years. For this purpose, Landsat satellite images of two periods including 1973 and 2009-have been selected, and the geometric and radiometric corrections have been applied too. Then, using different image analysis methods, such as fuzzy classification, land use maps of the study area were produced. For change detection purposes, the post-classification technique was used. The results of change detection analysis showed that in the studying period (36-year), irrigated agriculture class has changed the most among extracted land usese in the region and the area has increased from 4,269 to 15,586 hectares. Another important change has been occurred in residential area (Esfarayen city) which has increased from 57 hectares to 664 hectares. Also, the area of industrial land use such as Esfarayen Industrial Complex and Esfarayen Dam which have been constructed in recent years, showed an increasing about 22 hectares. Population increase and migration are two main reasons for these dramatic changes. In contrast to the mentioned land uses, rangeland and irrigated - orchard classes showed a significant decrease because of development in industrial and water resources sectors. An environmental positive change which has been occurred in the study area was that the range woodland has increased about 10 percent in 36 years because of rehabilitating of 12 thousand hectares of rangeland and bare lands. As the results showed, remote sensing technology could be used as an effective land management tool for development and conservation of natural resources of the country.
    Keywords: Land use, Supervised classification, Fuzzy classification, Monitoring, Esfarayen
  • Sadeqi H., Darvishi Boloorani A., Alavipanah S.K Page 39
    The remote sensing, because of its wide-range application, plays a crucial role in earth sciences and technologies. Regarding legal significance of it in human life, its legal aspects have been analyzed within international treaties and conventions, as well as the national laws. In this paper the legal aspects of areal photogrammetry and satellite-based remote sensing have been surveyed. In addition to considering legal nature and aspects of aerial remote sensing, this article investigates the international documents on space activities (relating to remote sensing) and the most important legal principles governing the mentioned category, and tries to clarify the situation of it in international laws. Despite the high importance of the topic, the legal national and international situations of it are not clearly explained. Based on the obtained results of this research work many aspects of the remote sensing have been explained, such as: the reliability of satellite remote sensing data, and applicability of intellectual property law to them. The mentioned cases are among the samples of usability of remote sensing in judicial and legal processes.
    Keywords: Remote sensing, National, International laws, Reliability, Legal principles, Space
  • Rahdary V., Maleki S., Afsari Kh, Abtin E., Piri H., Fakhireh A Page 59
    Land use and land cover changes are among the important factors in hydrologic system, erosion and biodiversity in protected area. Detecting the Land use/cover changes makes ecosystem management possible for protective objections. In this study for detecting the land use/cover changes in Hamoun wildlife refuge during past three decades, the satellite data were used. Images from 1987, 2001 and 2009 were used. Image correction was done with RSMe lower 0.54 pixel and land use/cover maps were produced using hybrid classification method. Vegetation map was produced using tasseldcap greenness index and field study, water, salt; and bare land maps were produced using normalize difference water index (NDWI) and PCA processing on satellite images. Merging of each layer land use/cover maps were prepared for each year. Changes were detected by post classification comparison approach. Results have shown that wetland has completely become dried in 2001 and during 1987 to 2001, because drought vegetation dramatically decreased and salt land increased. In 2009 the wetlands were filled with water in some areas and vegetation grew again and increased to 20% of total study area (from 6% in 2001); and the salt lands decreased from 39% in 2001 to 13% in 2009.
    Keywords: Hamoun Wildlife Refuge, Migratory Bird, Vegetation Cover, Drought, Land Use Changes
  • Dashti Ahangar A.H., Darvishzadeh R., Matkan A.A., Hajeb M Page 71

    Inversion of physical models which are based on the concepts of radiation propagation within a canopy structure, has demonstrate to be among the successful approaches in retrieving canopy parameters such as leaf area index (LAI) and chlorophyll, using remotely sensed data. In this study rice chlorophyll content as an indicator of crops health status, was estimated using inversion techniques. To do so, the PROSAILH radiative transfer model has been utilized taken by with images from AVNIR-2 sensor on board of ALOS satellite. An extensive field campaign was conducted during June and July 2009 in Amol city, northern part of Iran. Sixty plots of 20 by 20 m2 were randomly selected and in each of them four to seven subplots, depending of homogeneity of plots were adopted. In each subplot chlorophyll was measured using an SPAD-502 chlorophyll - meter instrument. The MODTRAN model was used for radiometric corrections of the images, and the PROSAIL model was modified in order to be used for AVNIR-2 bands. After sensitivity analysis, the PROSAIL model was inverted by an iterative optimization method and the amount of the estimated chlorophyll was retrieved at the leaf and canopy level. To evaluate the results of inversion, R2 and RMSE criterion between the measured and estimated chlorophyll were calculated (R2=0.57, RMSE= 0.47). The results approved the ability of PROSAILH model to retrieve rice plant chlorophyll content with an acceptable accuracy required for ecological modeling or crop land monitoring.

    Keywords: Chlorophyll, Radiative transfer models, Inversion, Iterative optimization
  • Halimi F., Abkar A.A., Meshkati A.H., Sadeghi Naeini A Page 87
    Two most important parameters for climate numerical forecast modeling are temperature and humidity vertical profiles of the atmosphere. In Iran, these are only produced by Radiosonde instruments at some special stations. Hence the radiosondes are expensive instruments; they are only used at special stations and during specific periods. Nowadays space technology could provide different kinds of atmospheric parameters like temperature and humidity profiles at different pressure levels and in a vast region with lower price. In this research, MYD07_L2 product of MODIS sensor onboard Aqua satellite with 5km spatial resolution has been used to extract the temperature and humidity vertical profiles of the atmosphere. In order to process and evaluate MYD07_L2 product, the atmospheric profiles of Tehran-Mehrabad station were extracted from the MYD07_L2 product, using the IDL environment. The MYD07_L2 products were related to different days and nights of 2007. At the next step, the radiosonde observations and MYD07_L2 data over the Tehran-Mehrabad station were compared, and finally Bias and RMSE of these two data types were computed. The results showed that the temperature profiles obtained from MODIS sensor were acceptable in accordance to radiosonde data with the total bias of 1.95 Kelvin and RMSE of 2.41 Kelvin. The humidity profiles of MODIS data and Radiosonde observations revealed more differences with the total bias of 5.77 Kelvin and RMSE of 6.58 Kelvin.
    Keywords: MODIS, Radiosonde, Temperature Profile, Dew Point
  • Akbari D., Homayouni S., Saadatseresht M Page 97
    Today, in order to achieve more complete and precise information extracted from the complex and heavy hyperspectral data, there have been introduced more specialized and advanced methods for analyzing data. Among the effective methods is the spectral target detection algorithms, at the first step 14 algorithms have been evaluated in three groups, including deterministic measures, statistical measures and anomaly detection. Then the higher accuracy algorithms in each set have been selected as follows: Spectral Correlation Similarity (SCS) and Spectral Angle Measure (SAM) from deterministic measures set, Spectral Information Divergence (SID) and Jeffries-Matusita Distance (JMD) from statistical measures set, and Covariance-based Matched Filter Measure (CMFM), Constrained Energy minimizing (CEM) and Correlation-based Matched Filter Measure (RMFM) from anomaly detection set. These seven algorithms are fused by different strategies and methods. There were two strategies, including sequential and simultaneous fusion too. In the sequential fusion strategy, the mentioned selected algorithms from each set were fused in the first step and their results were fused in the second step by using these four
    Methods
    Boolean, Euclidian, Fuzzy Inference System (FIS) and Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) fusion. In the simultaneous fusion strategy, the results of the mentioned seven algorithms were fused at once by ANFIS method. The experiments on the roof detection application, through a compact Airborne Spectrographic Imager (CASI) hyperspectral imagery, taken from one of the Toulouse urban areas in southern France, showed that the simultaneous fusion strategy via ANFIS was the most precise automatic one among other primary and synthetic target detection methods.
    Keywords: Hyperspectral image, Target detection algorithms, Fuzzy Inference System, ROC curve, Confusion Matrix