فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 65 (پاییز 1391)

فصلنامه قبسات
پیاپی 65 (پاییز 1391)

  • 210 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا شاکرین صفحه 5
    کاربست عقل در فهم و استنباط دینی، چگونگی، میزان اعتبار و پی آمدهای آن، پرسش ها و مسائل چندی را پدید آورده است؛ از جمله اینکه آیا عقل، توان فهم حقایق دینی و کشف مراد شارع را داراست و دریافت های آن در این زمینه معتبر و حجت است؟ اعتبار عقل در فهم دین، تنها در حد ابزار فهم متون است، یا منبع مستقلی در کنار کتاب و سنت نیز می باشد؟ نتایج و بروندادهای اعتبار عقل در فهم دین چیست؟
    به یاری خداوند، مقاله پیش رو ابتدا به بیان معنا و چیستی عقل در لغت و اصطلاح پرداخته و سپس جایگاه و کارکرد آن را، در حوزه فهم دین، ناظر به مسائل یاد شده پی می گیرد.
    کلیدواژگان: عقل، فهم، دین
  • رمضان علی تبار فیروزجایی صفحه 27
    امروزه بحث از علم دینی، یکی از مباحث مهم و پرچالشی است که درباره امکان تولید آن، چگونگی تحقق آن، ضرورت یا عدم ضرورت آن و همچنین معیارهای دینی بودن و... رویکردهای مختلفی وجود دارد. موافقان و مخالفان علم دینی، هریک، ادله و دلایل مختلف و متعددی ارائه نمودند. در این مقاله ضمن پذیرش اصل امکان و ضرورت تحقق و تولید علم دینی، به عقلانیت و معیار توجیه آن پرداخته خواهد شد.
    عقلانیت علم دینی بر این مبنا استوار است که تولید علم دینی، از طریق منطق عمومی اکتشاف علم، امکان پذیر است. علم دینی برآمده از این منطق می تواند از اعتبار و ارزش معرفتی برخوردار باشد؛ از این رو، براساس این منطق، عقلانیت و اعتبار آن نیز مورد محک علمی قرار می گیرد. از بین معیارهای توجیه، نظیر نظریه انسجام و امثال آن، نظریه مبناگروی حداکثری و عقل محور، مورد تاکید قرار گرفته است. فرایند توجیه که در این نظریه حاکم است، فرایند ابتناء نام دارد.
    کلیدواژگان: علم دینی، عقلانیت، توجیه، انسجام گرایی، کل گرایی، مبناگرایی
  • سیدمهدی امامی جمعه، منصوره سادات وداد صفحه 57
    از نظر فلسفی عوالم اخروی خالی از هرگونه ماده و قوه انفعالی است. لکن ملاصدرا از هیولی و قوه اخروی سخن به میان می آورد. این مقاله به دنبال یافتن منظور ملاصدرا از چنین عباراتی در مورد عوالم اخروی است. به این منظور، کلمات وی در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته و معلوم شده است که از نظر او ماده بعید اخروی نفس انسانی و مواد قریب آن، قوه خیال و ملکات حسنه یا سیئه انسانی است که با نفس متحدند. البته این ماده ذاتا با هیولای دنیوی متفاوت است. اما جای این پرسش هست که چرا ملاصدرا از نفس یا قوه خیال تعبیر به ماده اخروی کرده است؟ پاسخ ملاصدرا به این پرسش چشم انداز کلی او را به عالم قیامت و نظام آن روشن می سازد. همچنین دانسته شد که منظور وی از قوه در آخرت، به معنای قدرت و توان وجودی است که نه تنها انفعال نیست، بلکه با هیچ استعدادی هم قرین نمی باشد.
    کلیدواژگان: ماده اخروی، قوه و فعل، آخرت، انفعال، استعداد، ملکات
  • اصغر پوربهرامی*، رضا اکبریان، محمد سعیدی مهر، علی افضلی صفحه 75
    در این مقاله درصدد حل این مسئله هستیم که چرا توماس آکوئینی با آنکه بسیاری از مبانی مابعدالطبیعی ابن سینا را مبنای فلسفه خود ساخته است، در نظام فلسفی خود برهانی از سنخ برهان صدیقین ابن سینا اقامه نکرده است؟ برای حل این مسئله در بخش نخست مقاله مبانی مابعدالطبیعی برهان صدیقین ابن سینا چون تمایز وجود و ماهیت، عروض وجود بر ماهیت، تشکیک در مفهوم وجود، معنای وجوب و امکان و نیز علیت را بررسی کردیم و سپس تقریرهای مختلف این برهان را در آثار مختلف وی مورد تحلیل قرار دادیم. در بخش دوم مقاله مبانی مابعدالطبیعی لازم برای طرح برهانی نظیر صدیقین در فلسفه توماس چون تمایز وجود و ماهیت، عروض وجود بر ماهیت، تشابه در مفهوم وجود، معنای وجوب و امکان و نیز علیت بررسی نمودیم. سپس تحلیل های مختلف توماس شناسان از راه سوم و نیز تقریرهای نزدیک به راه سوم را در آثار دیگر وی مورد بررسی قرار دادیم. در نهایت، به عنوان نتیجه اثبات نمودیم که راه سوم توماس، برهان صدیقین نیست و براساس تحلیل نظریه تشابه نشان خواهیم داد که اگرچه برخی از تحلیل های توماس شناسان از نظریه تشابه امکان ارائه برهانی صدیقین در فلسفه توماس را در اختیار قرار می دهد، بر مبنای برخی از تحلیل های توماس شناسان دیگر از تشابه و نیز براساس انکار سنخیت علت و معلول میان خدا و مخلوقات توسط توماس ممکن نیست که برهانی صدیقین در فلسفه توماس اقامه کرد.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، راه سوم، توماس آکوئینی، ابن سینا، تشکیک وجود، تشابه وجود، علیت، وجود، ماهیت
  • سیدعبدالرحیم حسینی صفحه 107
    سعادت و غایت مطلوب انسان از نگاه فیلسوفان مسلمان قابل انقسام به بخش های مختلف بوده و معنایی منحصر به یک امر ومصداق واحد نیست؛ ازاین رو، از جهات و ابعاد گوناگون و به اعتبارات و حیثیات متعدد به تقسیم آن پرداخته اند.
    این نوشتار می کوشد بنیادی ترین تقسیمات مطرح در زمینه سعادت وغایت کمال آدمی در فلسفه اسلامی را از حیث روش های کاربسته شده در این تقسیمات، محتوا، جامعیت و مانعیت بررسی و نقادی نماید.
    براساس مطالعه و تحقیق انجام شده درجوانب مختلف موضوع وکلمات و تعبیرات حکیمان چنین برمی آید که مهم ترین این تقسیمات، یعنی تقسیم سعادت به «حسی و عقلی»، «فردی و جمعی»، «انسی و عقلی» و «دنیوی و اخروی» و نیز تقسیم به اعتبار معتقدات از جهاتی چند جای تردید و انتقاد دارند؛ زیرا براساس برخی آرا سعادت حسی حاصل از ادراکات حسی از یکسو نفی گردیده و از دیگرسو، با وجود جزم به سعادت فطری، تنها قسیم سعادت عقلی دانسته شده است، اما سعادت انسی مورد تاکید ازجانب بعضی فیلسوفان بدون سعادت عقلی تحقق ندارد و در واقع از مراتب آن به شمار می آید و سعادت جمعی برغم جایگاه آن در نیل به سعادت فردی مورد اهتمام چندان واقع نشده و نیز زوایای سعادت اخروی آن گونه که متوقع از مباحث حکمی است، مورد عنایت و روشنگری قرار نگرفته و این نکات ضرورت نگاه مجدد و انتقادی در این زمینه را ایجاب می نمایند.
    کلیدواژگان: سعادت حسی، عقلی، انسی، اعتقادی و اخروی
  • محمدتقی چاووشی صفحه 125
    در دوره روشن نگری که به تعبیری، ثمره تجدد متقدم است، نگاه تازه ای به انسان، عالم و حقیقت پیدا می شود که گرچه با روحیات و وجنات حاکم بر این دوره از تاریخ غرب موافق نباشند، بسیاری از مولفه های تعلیمی آن از مقومات فرهنگ و شئون زیست انسان مدرن در عصر حاضر است. انبوهی از اصطلاحات و مضامین فلسفی که در آثار نویسندگان و محققان فلسفه دین و تاریخ و هنر و اخلاق به کار می رود، ریشه در همین نگاه تازه دارد. در این مختصر، به پاره ای از بارزه های عام این دوره اشاره کرده، از نگاه روشن اندیشان به عقل و دین سخن گفته است و در ادامه به بررسی نقدهای هگل و هامان از دو جنبه کاملا متفاوت_ یکی، متکی بر عقل و دیگری، ضد عقل_ روی کرده ایم. هدفی که در اینجا دنبال می شود، ترسیم ابتنای سکولاریسم بر راسیونالیسم و در نهایت، نیهیلیسم است. از نظر نگارنده، این همه، مبتنی بر اندیشه ایماننت غربی است که در قالب متافیزیک، ظهور یافته است.
    کلیدواژگان: روشن نگری، عقل سکولار، عقل کلی، دین، راسیونالیسم، ایمنانتیسم
  • مریم تقوی*، ابوالفضل غفاری صفحه 139
    علوم انسانی عهده دار پژوهش و کاوش در احوال درونی، حیات معنوی، اجتماعی و رفتاری انسان به عنوان فاعل شناسایی است. هدف این علوم فهم، ادراک و تفاهم و روش آن تفسیر است. علوم انسانی بر مبنای نوع نگاه به حقیقت انسان و موقعیت وی در هستی تبیین می شود. بدین سبب می توان آن را علومی راهبردی و تمدن ساز نامید. به دلیل نقش این علوم، بررسی جایگاه آن در برنامه درسی به عنوان محور فعالیت های تربیتی، سازنده و راهگشا خواهد بود.
    هدف این مقاله، بررسی برنامه درسی و جایگاه علوم انسانی در آن، با روش تحلیل محتوا در نظام تعلیم و تربیت اسلامی و اگزیستنسیالیستی، با رویکردی تطبیقی بوده است. ضمن پژوهش به بحث درباره مبانی هستی شناسی، انسان شناسی، معرفت شناسی و ارزش شناسی هر دودیدگاه پرداخته شد. به لحاظ انسجام در امر پژوهش، بعد از مطالعه مبانی فلسفی هردو نظام، از رویکرد اسلامی، استاد مرتضی مطهری (13581298) و از رویکرد اگزیستنسیالیسم، کارل یاسپرس (1883-1969) به عنوان نمایندگان این دو نحله برگزیده شدند و آرای این دو فیلسوف مورد بررسی قرار گرفت. سپس اهداف، فرایندها و رویکردهای یاددهی_ یادگیری، از نظر فعالیت های معلم و شاگرد بررسی گردید.
    براساس یافته های پژوهش، هردو رویکرد با دیدگاه های متفاوت با تاکید بر جایگاه انسان، او را موجودی آزاد، آگاه و مسئول دانسته اند که به صورت بالقوه در دنیا و در ارتباط با طبیعت و دیگران قرار دارد و در یک فرایند زمانی خود را می سازد. اگزیستنسیالیسم با تقدم وجود بر ماهیت و تاکید بر خودشکوفایی انسان، او را موجودی به خود وانهاده معرفی می نماید، که مسئول تشخص فردی و تعالی وجودی خویش است. از سوی دیگر، در تربیت اسلامی با تاکید بر تثبیت توحید حضوری، انسان را «حی متاله»، با فطرتی کمال جو معرفی می نماید که گنجایش ظهور اسما و صفات خداوندی را دارد. لذا پژوهش پس از بررسی هردو مکتب، دلالت های متناسب با دیدگاه اسلامی در جهت تبیین برنامه درسی اسلامی را به دور از درآمیختگی با رویکرد اگزیستنسیالیستی استخراج نموده است.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، اگزیستنسیالیسم، اسلام، برنامه درسی
  • محمدعلی اسدی نسب* صفحه 171
    مدعای کتاب «نقد الخطاب الدینی» چندان از مدعای کتب دیگر ابوزید به خصوص از «مفهوم النص» جدا نیست و همان مدعیات به شکل خاص وگاهی روشن تر بیان شده و اشکالات مطروحه، بر «نقد الخطاب» نیز وارد است. از این رو، هم در قسمت مبانی ارائه شده در فصل اول کتاب و هم در فصل پایانی که وی در حقیقت نظریه خود را در مواجهه با متون دینی (قرآن و روایات) بیان کرده اند، دارای اشکالات اساسی است. مهم ترین اشکال وی در استدلال های درون دینی ایشان عدم جامعیت، عدم توجه به اجتهاد و نیز عدم توجه به نحوه برخورد دیگر مذاهب، مثل شیعه به متون دینی است و در مطالعات برون دینی نیز عدم توجه به فرقی اساسی بین کلام بشر و کلام الهی است، کلام بشری محدود به زمان و مکان و گاهی به قدری از زمانه تاثیر می پذیرد که به خطا می رود؛ اما کلام خداوند برخاسته از علم جامع او به همه چیز از جمله آینده است. گرچه ارتباطی با واقعیت جامعه دارد، اما این ارتباط موجب خطا و اشتباه نیست. در غیر این صورت، فلسفه دین و ارسال رسل لغو خواهد شد. در این نوشته، مطالب فوق با بررسی کتاب «نقد گفتمان دینی» ابوزید بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: ابوزید، نقد، گفتمان، فرهنگ زمانه، فهم متن، انواع دلالت متون، اشاعره و تاریخ مندی
|
  • Hamid, Reza Shakerin Page 5
    Some questions have been posed regarding the use of reason in understanding and inferring religion, its method, the amount of its validity, and its consequences; such as the following questions: is it possible for reason to understand religious facts and discover the purpose of God and are its understandings in this regard valid and are they as an argument? Is the validity of reason in understanding religion restricted to understanding religious texts or is it an independent source beside Quran and the narrations? What are the consequences of the validity of reason in understanding religion? This article will first explain the verbal and terminological meaning of reason and will then discuss its position and use in understanding religion considering the mentioned points.
    Keywords: reason, understanding, religion
  • Ramezan Ali, Tabar Firoozjai Page 27
    One of the important and challenging discussions mentioned nowadays is the discussion of religious science. There are different approaches regarding the possibility of its production, how it can be accomplished, its necessity or un-necessity, the criterion of being religious, and etc. The pros and cons of religious science have each presented various reasons. Accepting the possibility of religious science and also the necessity of its production in this article, its rationality and the criterion of justifying it will be considered. The rationality of religious science is based on the fact that it is possible to produce religious science through the general rules of discovering science. The religious science such produced may have cognitive validity; therefore its rationality and validity can be examined based on these rules. The theory of coherency and its similar theories and the theory of maximal reason-based foundationalism are emphasized among the criteria of justification. The process of justification dominant in this theory is called the process of Ibtina'.
    Keywords: religious science, rationality, justification, wholism, foundationalism
  • Seyyed Mahdi Imami, Jomeh, Mansooreh Sadat Vadad Page 57
    The other-worldly universe does not have any passive faculty and matter from the perspective of philosophy; but Molla-Sadra speaks of the other-worldly faculty and matter. This article will try to discover the meaning of these words of Molla-Sadra regarding the other world. Thus his words in this regard are investigated and it is clarified that the remote matter of the other world is human's soul and its proximate matters are human's faculty of imagination and his good or bad habits which are united with the soul. Indeed this matter is essentially different from the worldly matter. But this question arises: why does Molla-Sadra call the soul or the faculty of imagination as 'the other-worldly faculty'? Molla-Sadra's answer to this question clarifies his general outlook to the other world and its system. It is also explained that the meaning of faculty in the other-world, in his words, is existential power and ability which not only is not passive, rather it is not accompanied with any potentiality as well.
    Keywords: the other, worldly matter, matter, faculty, the hereafter, passive, potentiality, habits
  • Asqar Poorbahrami*, Reza Akbarian, Mohammad Saidi Mehr, Ali Afzali Page 75
    We will try to solve the following problem in this article: although Thomas Aquinas has accepted many of Ibn-Sina's metaphysical bases in his philosophy, why he has not presented a demonstration similar to the 'Seddiqin demonstration'? To solve this problem, I have first investigated Ibn-Sina's metaphysical bases of the 'Seddiqin demonstration' such as the distinction between existence and essence, occurrence of being on essence, analogical gradation of the concept of existence, the meaning of necessity and possibility and also causality; then the different accounts of this demonstration in his different writings is analyzed. In the second part of this article, the metaphysical bases needed to propose a demonstration such as the 'Seddiqin demonstration' in the philosophy of Thomas, are investigated; such as the following bases: the distinction between existence and essence, occurrence of being on essence, similarity of the concept of existence, the meaning of necessity and possibility and also causality. Then I have investigated the different analysis of the researchers who study Thomas from the third method and have also studied the accounts close to the third method in his writings. Finally it is proved that Thoma's third method is not the 'Seddiqin demonstration'; and analyzing the theory of similarity, I will show that based on some analyzers of Thoma's theory of similarity and also based on his denial of the general resemblance of the cause and the caused between God and the creatures, it is not possible to pose the 'Seddiqin demonstration' in the philosophy of Thomas; although some other analysis of analyzers of Thoma's theory show the possibility of posing such a demonstration in his philosophy.
    Keywords: Seddiqin demonstration, the third method, Thomas Aquinas, Ibn, Sina, gradual gradation of existence, similarity of existence, causality, existence, essence
  • Seyed Abdolrahime Hoseyni Page 107
    Muslim philosophers believe human's desirable goal and felicity is divided into different parts and does not have one specific meaning and referent; therefore they have divided it from different perspectives and dimension and from various respects. This article will try to investigate and criticize the most basic divisions of human's felicity and farthest perfection posed in Islamic philosophy; it will criticize the methods used in these divisions, their content, comprehensiveness and comperhemirenem inclusirenell. A study and research of the different aspects of this subject and the words and statements of the theosophists shows that the most important divisions of felicity are questionable and doubtable; such as the following divisions: sensible and rational felicity, individual and collective felicity, human and rational felicity, this worldly and the other worldly, and also the division of felicity based on the belief. This is because some deny sensible felicity which is resulted from sensible understandings, and also believe innate felicity, which definitely exists, is the only homogeneaus of rational felicity; the human felicity, emphasized by some philosophers, may not be accomplished without rational felicity and is in fact one of its degrees; the collective felicity, despite its great effect on achieving personal felicity, is not sufficiently noticed; and the different aspects of the other worldly felicity is not noted as is expected from the theosophical discussions. These points make it necessary to have a second critical look at this subject.
    Keywords: sensible, rational, human, belief, wise, the other worldly felicity
  • Mohammad, Taqi Chavoshi Page 125
    A new perspective to the human, the world and the reality has been formed in the period of enlightenment, which is – in other words – the result of the previous modernity. Although this perspective is not in accordance with the dominant spirit and characteristics of this period of the West's history, but many of its educational factors are the constitutive of the modern human's culture and the aspects of his life in the present century. A great number of the philosophical expressions and discussions, used in the writings of the authors and researchers of philosophy of religion and history and art and ethics, are rooted in this new perspective. I will mention some of the general characteristics of this period in this article, will speak of the perspective of the intelligentsia regarding religion and reason, and will investigate Hegel and Haman's criticisms from two completely different perspectives (one based on reason and the other contrary to reason). The purpose of this article is to show that secularism is based on rationalism and finally on nihilism. I believe all of this is based on the Western Imanent thought which has appeared in the form of metaphysics.
    Keywords: intelligentsia, the secular reason, the general reason, religion, rationalism, Imanent
  • Maryam Taqavi*, Abolfazl Qaffari Page 139
    Humanities is responsible for research human's internal conditions, his spiritual, social and behavioral life as a subject. The purpose of this science is to understand and comprehend and its method is interpretation. The explication of humanities depends on our perspective regarding human and his position in the universe. Therefore it may be called a guiding and civilizing science. Thus, due to its role, it is significant to investigate its position in the curriculum as the center of educational activities. The purpose of this article is to investigate the position of humanities in the curriculum in the existential and Islamic mechanism of training and education, with a comparative approach. The method of this investigation is to analyze the content. In this research the ontological, anthropological, epistemological and axiological bases of the two perspectives are discussed as well. After studying the philosophical bases of the two systems, two representatives from each view are chosen, to make the article coherent: the Martyred Motahhari from the Islamic approach and Karl Jaspers from the existential approach; and the perspectives of the two philosophers are investigated. Then the purpose, mechanism and approaches of teaching and learning regarding the activities of the teacher and the student, are investigated.
    Keywords: humanities, existentialism, Islam, curriculum
  • Mohammad, Ali Asadi, Nasab* Page 171
    The claim of the author of Naqd Al-Khetab Al-Dini is not quite different from his claim in his other books especially 'Mafhoom Al-Nas'; the same claims are particularly and sometimes more clearly mentioned here. Thus the mentioned criticisms of that book are valid in this book as well. Therefore it has radical problems in the first chapter of the book in which the bases are presented and also in the last chapter in which he has, in fact, expressed his theory regarding religious texts (the Holy Quran and the narrations). The most important problems among his intrareligious reasoning are as follows: non-comprehensiveness, not paying attention to exertion, and also not paying attention to the treatment of other religions, such as Shiite, to religious texts; and among his extrareligious studies he has not paid attention to the basic difference between human's terms and the Divine terms. Human's words are restricted to time and place and they are sometimes affected by the circumstances of the time which may be mistake; but God's terms have arisen from his comprehensive knowledge to all things including the future. Although his terms are related with the realities of society, but it does not have any fault or mistake; otherwise the philosophy of religion and sending of the Prophets would be pointless. The above points with an investigation of Abu-zaid's book 'Naqd Ghofteman Dini' are investigated in this article.
    Keywords: Abu, zaid, criticism, dialogue, the culture of the time, understanding the text, the different implications of the text, Asharites, historicality