فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 73، پاییز 1390)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور امینی، سوده ناطق نوری صفحه 21
    نظریه «از دست دادن فرصت» درصدد جبران خساراتی است که در نتیجه فوت شدن فرصت به دست آوردن نفعی یا اجتناب از ضرری به افراد وارد می شود. راجع به قابل مطالبه بودن خسارات ناشی از «فرصت از دست رفته»، رویه کشورهای مختلف از تنوع بالایی برخوردار است. در حالی که محاکم برخی کشورها از جمله فرانسه، این نوع خسارت را در دعاوی بسیاری، بدون در نظر گرفتن درجه احتمال تحصیل نفع نهایی یا دفع ضرر نهایی، قابل مطالبه اعلام کرده اند، قانونگذار برخی حوزه ها، از جمله ایالت داکاتای جنوبی در آمریکا، با وضع قانون، مانع اعمال نظریه فوق در رویه قضایی شده اند. در حقوق ایران، نه قانونگدار و نه رویه قضایی گامی در جهت به رسمیت شناختن این نظریه برنداشته اند. با این حال، شاید بتوان به کمک قاعده عام لاضرر در فقه و با استناد به برخی از مواد قانون مسوولیت مدنی، قائل به امکان جریان این نظریه در مسوولیت مدنی در حقوق ایران شد. در عین حال، باید توجه داشت که حتی اگر مطالبه خسارت ناشی از فرصت از دست رفته به لحاظ تحلیل حقوقی با مانعی مواجه نباشد، موانع اجرای صحیح و ضابطه مند آن در نظام قضایی ایران همچنان نگران کننده به نظر می رسند.
    کلیدواژگان: از دست دادن فرصت، تحصیل منفعت نهایی، اجتناب از ضرر نهایی، خطای پزشکی
  • حسن بادینی، خلیل احمدی صفحه 39
    مسوولیت مدنی دولت برای حوادث طبیعی از پیچیده ترین مباحث حقوقی به شمار می آید. جدا از این که اصل شناسایی این نوع از مسوولیت محل تردید جدی است، این که چرا باید بتوان چنین مسوولیتی را به دولت تحمیل کرد با رشته های مختلفی ارتباط می یابد. مقاله حاضر درصدد است با تحلیل مبانی اقتصادی و حقوقی مسائل مرتبط با مسوولیت مدنی دولت در قبال حوادث طبیعی، به اثبات این فرضیه بپردازد که شناسایی این نوع از مسوولیت می تواند با به حداقل رسانیدن زیان های پس از حادثه، یکی از زمینه های اصلی توسعه پایدار در کشورمان را فراهم آورد؛ از آن رو که بر فرض شناسایی این نوع از مسوولیت، دولت موظف به اقدامات احتیاطی و بازدارنده خواهد بود.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی دولت، پیشگیری از حوادث طبیعی، پیشگیری دولتی، دعوای پیش دستانه
  • صفر بیگ زاده*، علیرضا باریکلو صفحه 57

    در ماده 50 کنوانسیون بیع بین المللی (1980) مقرر شده که هرگاه فروشنده کالایی به خریدار تسلیم کند که با قرارداد منطبق نباشد خریدار بتواند حسب نسبتی که قیمت کالای منطبق در زمان تسلیم می داشت و قیمت کالای نامنطبقی که عملا تسلیم، شده از ثمن قراردادی کم کند. این اقدام خریدار یکجانبه صورت می گیرد و منوط به مراجعه به دادگاه و اثبات عدم مطابقت نیست. در فقه امامیه و حقوق ایران گاه مانند جایی که بخشی از مبیع مستحق للغیر درمی آید و خریدار به موجب خیار تبعض صفقه می تواند بخشی از ثمن را پس بگیرد ویا جایی که به واسطه معیوب درآمدن مبیع، حق دارد یا بیع را فسخ کند ویا مبیع معیوب را با اخذ ارش نگاه دارد آنچه اتفاق می افتد از منظر حقوقی می تواند از مصادیق تقلیل ثمن محسوب شود. مقایسه موارد تقلیل ثمن در کنوانسیون 1980 و فقه امامیه و حقوق ایران موضوع این مقاله است که در آن، پس از بیان مفهوم تقلیل ثمن در کنوانسیون، به موارد مشابهت آن با فقه امامیه و حقوق ایران و سپس موارد افتراق آن ها خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: کنوانسیون بیع بین المللی، تقلیل ثمن، خیار عیب، خیار تبعض صفقه، ارش
  • جواد تقی زاده صفحه 75
    ثبت نام رای دهندگان در فهرست انتخاباتی و تعلق محلی آنان به حوزه ری گیری از شرایط اعمال حق رای در بسیاری از نظام های سیاسی است. ثبت نام رای دهندگان در فهرست های انتخاباتی در فرانسه اجباری است. به رغم تجربه طولانی برگزاری رای گیری های متنوع سیاسی در ایران، هنوز تنظیم فهرست های انتخاباتی در ایران پیش بینی نشده است. به دلیل فقدان فهرست های انتخاباتی نمی توان اجرای شرط تعلق محلی رای دهندگان به حوزه انتخابیه یا محرومیت مجانین و محرومان از حقوق اجتماعی از مشارکت در انتخابات سیاسی را تضمین کرد. تعلق محلی به حوزه رای گیری برای ثبت نام در فهرست های انتخاباتی و اعمال حق رای در تمام رای گیری های سیاسی فرانسه شرط است. فقط قانون انتخابات شوراهای اسلامی محلی در ایران، لزوم تعلق محلی رای دهندگان به حوزه انتخابیه را شرط می داند. به دلیل عدم تعیین حوزه های انتخابیه خارج از کشور و عدم شناسایی آرای مکاتب های و وکالتی در ایران، شهروندان ایرانی ساکن خارج، برخلاف شهروندان فرانسوی ساکن خارج عملا از اعمال حق رای در بسیاری از انتخابات سیاسی محروم شده اند.
    کلیدواژگان: رای، انتخابات سیاسی، حقوق انتخاباتی، حقوق اساسی
  • محمود صادقی، محمد احسنی فروز، محمد عیسایی تفرشی، میرقاسم جعفرزاده صفحه 94
    به دلیل ربط وثیق با هدف اصلی قرارداد انتقال فناوری، «تعهد به تحقق انتقال» یکی از مهم ترین تعهدات انتقال دهنده است. همچنین با بررسی قواعد عمومی قراردادها، تحلیل عرف معمول در بازار تجارت فناوری و برخی مقررات حقوق داخلی و چند کشور دیگر، چند نتیجه مهم دیگر آشکار شده است. نخست این که این تعهد محور تمام تعهدات انتقال دهنده در برابر انتقال گیرنده است. دوم این که تعهد مزبور از جمله شروط اصلی ضمنی و مفروض قرارداد است و به همین علت، تصریح به آن لزومی ندارد. سوم آن که به منظور تحقق این تعهد، تعهد مهم دیگری به نام وارانتی بر عهده انتقال دهنده قرار می گیرد. همچنین درمورد تعهد به وارانتی، نشان داده شد که تنها برخی از اجزای تعهد به وارانتی از مصادیق شرط ضمنی محسوب می شود و برخی دیگر باید به نحو صریح در قرارداد مورد توافق طرفین قرار گیرد.
    علاوه بر این، مطالعه حاضر نشان می دهد که تعهد اصلی متقابل انتقال گیرنده، تعهد به پرداخت مابه ازای تعهد به انتقال است. این تعهد به سه روش انجام می شود. پرداخت مبلغی یکجا، پرداخت حق الامتیاز و ترکیبی از این دو. ضمنا چنانچه در روش پرداخت، حق الامتیاز جاری پیش بینی شده باشد از این نظر که منافع انتقال دهنده را برای سالیان متمادی با درست کارکردن فناوری به نفع انتقال گیرنده گره می زند، برای انتقال گیرنده مناسب ترین روش خواهد بود.
    علاوه بر تعهدات فوق، تعهداتی مانند رعایت محرمانگی، محدودیت های سرزمینی، دفاع در برابر ادعای مالکیت نسبت به فناوری موضوع انتقال ویا نقض حقوق ناشی از آن از سوی اشخاص ثالث، همگی از تعهدات مهم قرارداد مذکورند؛ هرچند نمی توان آن ها را مصداق تعهدات اصلی و محوری این قرارداد توصیف کرد.
    کلیدواژگان: تعهد، تحقق انتقال، شرط ضمنی، وارانتی
  • محمد عیسایی تفرشی، محمود صادقی، محمد شاه محمدی صفحه 114
    چون بخش عمده خسارت ناشی از نقض حق اختراع، خسارت وارد به منفعت است ضابطه مند کردن جبران آن ها ضروری است. نظام حقوقی آمریکا منافع تفویت شده مالک و حق الامتیاز متعارف را به عنوان دو ضابطه تعیین خسارت پذیرفته است. ضابطه اول طبق روش چهار مرحله ای پاندویت (در صورت اثبات وجود تقاضا در بازار، موجود نبودن کالای جانشین در بازار، توان مالک برای تولید کالای موضوع اختراع و اثبات میزان سود) مورد استفاده قرار می گیرد.
    طبق این ضابطه، تنها منافعی قابل جبران هستند که مقتضی آن ها موجود و مانع آن ها مفقود باشد و در صورت عدم اثبات یکی از شروط پاندویت یا در صورت درخواست زیاندیده، خسارت براساس حق الامتیاز متعارف تعیین می شود.
    در حقوق ایران، تفکیک منافع قابل جبران از منافع غیرقابل جبران همانند حقوق آمریکا است و بخشی از منافع آینده طبق قاعده تفویت، قابل جبران است؛ یعنی منافع ناشی از حق اختراع به سه دسته موجود، در حکم موجود و احتمالی تقسیم می شود. منافع دسته دوم که مقتضی آن ها موجود و مانع آن ها مفقود است مانند دسته اول قابل جبران هستند، چون عرفا در حکم موجودند. منافع دسته سوم به دلیل نبودن مقتضی یا وجود مانع قابل جبران نیستند.
    کلیدواژگان: حق اختراع، ضابطه جبران خسارت، تقویت منفعت، تعیین خسارت
  • غلامرضا مدنیان، حسین رحمت الهی، احمد خالقی دامغانی صفحه 133
    علیرغم اهمیت بسیار زیاد مفهوم نظم عمومی در سامان بخشی نظام حقوقی و نیز تحدید آزادی های مشروع شهروندان و وجود مابه ازای قانونی، نسبت به نقض، عبور یا عدول از آن، از سالیان دور درخصوص موضوع مهمی همچون تعریف نظم عمومی اتفاق نظری بین صاحبان اندیشه حقوقی ملاحظه نمی شود. لذا دو گروه مخالف و موافق در مقابل هم و با استناد و تمسک به ادله گوناگون سعی در اثبات عقیده خویش داشته و هر کدام استدلالاتی را در راستای حقانیت نظر خود ارائه می کنند. از آن جا که در تمام مواردی که به نظم عمومی استناد می شود، هدف، ممانعت از اجرای امری است که با منافع یا مصالح عمومی جامعه تعارض دارد، شناسایی و ارائه تعریف مفهوم نظم عمومی، موضوع مهمی است که نمی توان از آن به سادگی چشم پوشید. براساس این باور، نگارندگان با توجه به ادله طرفین، ارکان و معیارهای موجود، از نظریه ای دفاع کرده اند که ارائه تعریف را لازم، بلکه ضروری می داند. همچنین به عنوان امری انکارناپذیر تاکید گردیده که تبیین این مفهوم و رفع چالش های موجود به تلاش قانونگذاران و حقوقدانان در تبیین منافع و مصالح اجتماعی نیاز دارد.
    کلیدواژگان: نظم عمومی، دولت، حاکمیت، سیاست عمومی، حقوق
|
  • Hamid Abhary, Hamid Miri Page 1
    The Internet Services Providers (ISPs) have liability for the injurious acts of themselves and their subscribers. Determining the bases of their responsibility is the most important subject about them. In this regard in the foreign law, someone believes that the fault is the base, and others believe in strict liability. Thus enacting rules such as Electronic Commerce Directive and DMCA were upset to appear a new system applying on liability, i.e. non-liability regime. Thon, under some circumstances the Internet, service providers, known as intermediates, would have no liability for other contents and activities. Generally speaking, in the current legal system of Iran, there are no certain rules about it, and according to the Civil Liability Act, liability is based on negligence. In this field, however, the presumption of negligence may be useful.
    Keywords: internet services, Negligence, Strict, No liability system
  • Mansour Amini, Soudeh Nategh Nouri Page 21
    The doctrine of “Loss of Chance” recovers damages that occur as a result of destruction of prospect for achieving a favorable outcome. The outcome might have been acquiring benefits or preventing harms. There is no consensus among jurisdictions about the entitlement of the losers of such chances (chances to acquire benefits or to prevent harms) for compensation. Some European countries, such as France, have strongly supported the doctrine, whereas some other jurisdictions in the North American region, such as South Dakota State, have prevented the doctrine from any further expansion using statutory interventions. This article reviews the current application of the doctrine of “Loss of Chance” in the European and the American jurisdictions. It also examines the applicability of this doctrine in the Iranian legal system. Although neither relevant statutes nor jurisprudences have recognized the doctrine of “Loss of Chance” in Iran, the underlying principles of the Iran’s tort law and Sharia may imply its applicability. However, regardless of the legal grounds, some procedural and enforcement barriers may prevent this doctrine from being invoked in Iran.
    Keywords: Loss of Chance, Acquiring benefit, Preventing harms, Medical malpractices
  • Safar Beigzadeh, Alireza Barikloo Page 57

    Under Article 50 of the CISG, if the seller delivers a good that does not conform with the contract, the buyer may reduce the price in the same proportion as the value that the goods actually delivered had at the time of the delivery bears to the value that conforming goods would have had at that time. In this case, the buyer acts unilaterally and is not subject to his/her resort to the court and substantiating the lack of conformation before it, although, in any case, the convention provides remedy for the buyer resorting to an undue option. In some cases, in Imamia Jurisprudence and Iran Law, as where there is the claim for some portion of the object of sale belonging to the other and the buyer may be able based on option in sales unfulfilled in part to get some portion of the price and, in some places due to defect in the object of the sale, may cancel the sale or keep it at the price of getting compensation; they all can be legally considered as instances of price reduction. This paper attempts to compare the instances of price reduction in the 1890 Convention, Imamia Jurisprudence and Iran Law, and while putting the concept of price reduction in the Convention, examines its similarities and differences with the ones in Imamia Jurisprudence and Iran Law. In the end, it is discussed whether this option can be possibly applied as a rule in other transactions or not.

    Keywords: United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG), Price reduction, Option of defect, Option in sales unfulfilled in part
  • Javad Taghizadeh Page 75
    Registration of the voters on the electoral lists and their local connections to the constituency are the conditions to apply the right of vote in many of political systems. Registration of the voters on the electoral lists is compulsory in France. In spite of the long experience of getting several political votings in Iran, regulating the electoral lists has not been stipulated in Iran yet. Due to the lack of electoral lists, it is not possible to guarantee the enforcement of condition of local connection of voters to the constituency or deprivation of insanes and disposed persons from social rights in participation of political elections. Local connection to the constituency for registration on electoral lists and applying the right of vote are the conditions in all political votings of France. Only the law of local Islamic council's elections in Iran stipulates the necessity of local connection of voters to constituency. Owing to the non-stipulation of constituency abroad and non-recognition of written and agency votes in Iran, Iranian citizens residing abroad unlike to French citizens residing abroad have been practically deprived of applying the right to vote in many of political elections.
    Keywords: Vote, Political elections, Electoral Law, Constitutional Law
  • Mahmoud Sadeghi, Mohammad Ahsani, Forouz, Mohammad Issaei Tafreshi, Mirghasem Jafarzadeh Page 94
    Transferor’s duty to make the receiver capable of using subject matter of the contract (i.e., technology) is an essential element of the purpose of the contract. For this reason, the duty to transfer shall be treated as an essential contractual duty of the transferor. With due consideration of the general principles of contract law, usage employed in the market of technology transaction and relevant laws of certain countries actively engaged in this market, a number of significant results come into view. First, this obligation constitutes the core of the transferor’s contractual obligations. Second, this duty shall be regarded as an implied term, which does not need to be agreed in express. Third, to perform this undertaking, the transferor shall also be impliedly obliged to warrant the sufficiency and adequacy of the technology. Analysing the warranty obligation shows that only some parts of this duty shall be treated as implied term, and the others need to be agreed by the parties in express. Furthermore, the present study shows that the receiver’s main concurrent obligation is to pay money in exchange for the duty to transfer. This obligation can be performed in three
    Methods
    lump sump payment, running royalty payment, and a combination these two. When the second method is used, it will serve the receiver because it will correlate the transferor’s interests into efficient performance of the technology. In addition, duty of confidentiality, territorial restriction, defence of the aggrieved party against any party’s rights and claims are further obligations imposed on the parties under this contract, though it would be difficult to treat them as the main contractual obligations.
    Keywords: Technology, Duty to transfer, Implied term, Warranty obligation
  • Mohammad Issaei Tafreshi, Mahmoud Sadeghi, Mohammad Shahmohamadi Page 114
    Since the majority of damages due to infringement of patent are lost profits, it is essential to govern its compensation. The US legal system has admitted the owner lost profits and reasonable royalty as two criteria for determining compensation. According to 4-staged Panduit’s way, in case of existence of demand in the market, absence of substitute in the market, patentee's ability to meet demand and proving profit margin, the 1st criterion is exploited. According to lost profits, only those profits can be compensated whose causes are available and the obstacle is absent. In case that even one of the Panduit’s requirements is not met or, at the request of the patentee, the amount of compensation is determined in compliance with the reasonable royalty. In Iranian law, separation of remediable and irremediable profits is treated like that of the USA, and only part of the future profits is remediable according to the principle of lost profits. In other words, patent profits fall into 3 categories as existing, pseudo-existing and probable. The 2nd category whose cause is available and the obstacle is absent, is remediable like the 1st category, as it can be commonly considered pseudo- existing, whereas the 3rd category is irreparable due to the absence of causes or presence of obstacle.
    Keywords: Patent, Criterion, Lost profits, Damages
  • Gholomreza Madanian, Hossein Rahmatollahi, Ahmad Khaleghi Damghani Page 133
    There has long been no compromise between the experts about an important subject such as public regularity. In spite of the high importance of public regularity concept in ordering the legal system and also confining legitimate rights of citizens and exposure of legal return, according to contravention, passing or deviation from it. Hence, two different proponents and opponents have tried to prove their own beliefs against each other according to applying reasons and each of them has offered some logics about their own rightfulness. The authors regarding the parties’ reasons, necessary pillars and criteria about this idea believe that, since in all topics related to public regularity, the target is to avoid doing any task, there identifying and defining the concept of public order is an important issue which cannot be overlooked easily. Authors defend a doctrine with different reasons that needs and necessitates presenting a definite description. It is also emphasized to explain this concept and remove the existing challenges need endeavor of legislators and lawyers in illustrating profits and social benefits as an undeniable subject.
    Keywords: Public order, State, Sovereignty, Public policy, Law