فهرست مطالب

مطالعات حفاظت گیاهان - سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1391)

فصلنامه مطالعات حفاظت گیاهان
سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مریم مهدوی مقدم، محمد قدمیاری، خلیل طالبی جهرمی، نرگس معماری زاده صفحه 233
    کنه دو لکه ای Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae) یکی از آفات مهم و مخرب گیاهان زراعی، باغی و زینتی در سراسر جهان می باشد. تولید مثل بالا و کوتاهی دوره زندگی همراه با کاربرد گسترده کنه کش ها برای پایین نگه داشتن خسارت این کنه زیر آستانه زیان اقتصادی، باعث مقاومت این آفت به کنه کش ها و شکست در کنترل آن شده است. در این تحقیق اثر اسانس گندواش (Artemisia annua L.) روی کنه دو لکه ای مقاوم به آبامکتین بررسی شد. زیست سنجی به روش تاثیر بخار اسانس روی کنه های ماده بالغ انجام شد. نتایج آزمون زیست سنجی نشان داد که LC50 اسانس گندواش 13/1 میکرولیتر بر لیتر هوا بود. همچنین اثر غلظت های 5/0، 1، 7/1 و 3 میکرولیتر بر لیتر هوا روی آنزیم های استراز، گلوتاتیون اس-ترنسفراز و سیستم مونواکسیژناز بررسی شد. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف اسانس، فعالیت آنزیم های استراز و گلوتاتیون اس–ترنسفراز را کاهش دادند. همچنین این اسانس میزان آنزیم های مونو اکسیژناز را کاهش داد. اثرات بازدارندگی غلظت های مختلف اسانس روی الگوی باندی استراز با استفاده از الکتروفورز نیز بررسی شد. نتایج نشان داد که دو باند در کنه شاهد وجود دارد و با افزایش غلظت اسانس، آنزیم های استراز مهار شده و میزان تراکم این باندها با افزایش غلظت کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: کنه دو لکه ای، اسانس گندواش، فعالیت استرازی، گلوتاتیون اس، ترنسفراز و سیستم مونو اکسی ژناز
  • محمدعلی باغستانی میبدی، اسکندر زند، امید لطفی فر، علیرضا عطری، سمانه متقی صفحه 243
    به منظور ارزیابی کارایی کاربرد مقادیر علف کش سولفوسولفورون در کنترل گونه های جو وحشی (جو موشی، جو دره و جو دو ردیفه و جو خودرو) آزمایشی در در طی سالهای 86-1385 در مجموعه گلخانه های تحقیقاتی بخش تحقیقات علف های هرز - موسسه تحقیقات گیاهپزشکی ایران به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهارتکرار انجام گرفت. فاکتور نخست زمان مصرف علف کش سولفوسولفورون شامل مراحل 2، 4، 6، 8 و 10 برگی بوده و فاکتور دوم مقادیر متفاوت کاربرد علف کش سولفوسولفورون شامل 0، 13، 26، 39 و 52 گرم از ماده تجاری در هکتار بودند. نتایج نشان داد که بیشترین کارایی سولفوسولفورون در کنترل جودره (Hordeum spontaneum) زمانی بدست آمد که علف کش مذکور در مرحله 2 تا 6 برگی مصرف گردید. این مرحله در خصوص جو موشی (Hordeum murinum) و جوخوردو (Hordeum vulgar) تا مرحله 8 برگی علف هرز افزایش یافت ولی در مورد جو دو ردیفه (Hordeum distichom) مرحله 2 تا 4 برگی بود. در صورت رعایت زمان کاربرد علف کش سولفوسولفورون احتیاجی به افزایش مقدار مصرف نبود و با مصرف دز توصیه شده که 27 گرم در هکتار از ماده تجارتی است، علف های هرز بخوبی کنترل گردیدند. تاخیر در زمان مصرف اشاره شده نیاز به افزایش دز علف کش را داشت که این میزان بسته به زمان استفاده و گونه علف هرز متفاوت بود.
    کلیدواژگان: زمان مصرف، علف کش سولفوسولفورون، کنترل جو وحشی و میزان مصرف
  • مرتضی نورعلیزاده، یحیی ابطالی، اسکندر زند، رضا ولی الله پور صفحه 252
    به منظور بررسی اثر تراکم های مختلف علف هرز تاج خروس ریشه قرمز (Amaranthus retroflexus) بر میزان افت عملکرد و اجزای اصلی عملکرد ارقام سویا و تعیین رقم برتر در رقابت با این علف هرز، آزمایشی در سال زراعی 1385 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و 15 تیمار در ایستگاه تحقیقات زراعی قراخیل مازندران اجرا شد. تیمارها شامل سه رقم سویا (تلار، ساری و سحر) در پنج سطح تراکم (0، 4، 8، 12 و 16 بوته در متر مربع) علف هرز تاج خروس بود. برای برآورد میزان افت تعداد غلاف، دانه در غلاف، وزن صد دانه و عملکرد از برازش مدل سه پارامتری کوزنس استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که بین تراکم علف هرز تاج خروس و تعداد غلاف، دانه در غلاف و وزن صد دانه سویا رابطه معکوسی وجود دارد. تعداد غلاف و وزن صد دانه با افزایش تراکم تاج خروس دارای روند نزولی بودند، ولی شدت کاهش در تراکم های پایین تاج خروس بیشتر از تراکم های بالا بود. رابطه بین تراکم تاج خروس با تعداد غلاف و وزن صد دانه خطی نبود، زیرا در تراکم های بالای تاج خروس با شروع رقابت درون گونه ای از شدت رقابت بین علف هرز و سویا کاسته شد. بین تعداد دانه در غلاف و تراکم علف هرز تاج خروس رابطه نزولی و بصورت خطی بود. همچنین افت عملکرد سویا در تراکم 16 بوته تاج خروس در ارقام ساری، تلار و سحر به ترتیب 33/46 درصد، 4/57 درصد و 31/58 درصد نسبت به شاهد بدون علف هرز بود. در مجموع نتایج نشان داد که رقم ساری دارای قدرت رقابت بالاتری نسبت به ارقام دیگر بود و میزان افت عملکرد آن کمتر بود.
    کلیدواژگان: رقابت، سویا، تاج خروس، تراکم، رقم
  • حسن حاج نجاری صفحه 261
    بیماری باکتریایی آتشک با عاملErwinia amylovora از مهم ترین بیماری های درختان میوه دانه دار از جمله سیب در سراسر جهان است. کاربرد ارقام مقاوم همواره بهترین روش کنترل بیماری بشمار می رود. در این بررسی، طی سال های 1385 تا 1387 عکس العمل 89 رقم بومی و وارداتی تجاری سیب در شرایط آلودگی طبیعی با استفاده از سیستم استاندارد گروه بندی ارقام برای مقاومت به آتشک توسط شاخص بلتسویل (USDA) در کلکسیون ارقام تجارتی موجود در ایستگاه تحقیقات باغبانی کمالشهر کرج مورد ارزیابی قرار گرفت. دراین مطالعه تفاوت معنی داری در ارقام مورد ارزیابی مشاهده گردید (P)
    کلیدواژگان: آتشک، ارقام سیب، بومی، مقاومت، Erwinia amylovora
  • سمیه باعدل، عصمت مهدیخانی مقدم*، حمید روحانی صفحه 269

    به منظور شناسایی نماتدهای انگل گیاهی مزارع کلزای استان خراسان شمالی، طی سال های 1386 و 1387 تعداد 40 نمونه خاک و ریشه از مزارع مناطق مختلف استان جمع آوری گردید. نماتدهای استخراج شده با استفاده از روش تکمیل شده دگریسه De Grisse، 1969)) تثبیت و به گلیسرین منتقل شدند. پس از تهیه اسلایدهای دائمی میکروسکوپی از نماتدهای استخراج شده، با استفاده از میکروسکوپ نوری خصوصیات ریخت شناسی و ریخت سنجی هر یک از نمونه ها بررسی شد. در این تحقیق از جنس Geocenamus سه گونه Geocenamus quadrifer،G. rugosus و G. tessellatus و از جنس Merliniusچهار گونه Merlinius brevidens، M. microdorus، M. nanus و M. nothus شناسایی شدند. گونهG. tessellatus برای اولین بار از ایران گزارش می شود.

    کلیدواژگان: Geocenamus، Merlinius، نماتدهای انگل گیاهی، خراسان شمالی
  • سید احمد حسینی، محمدحسن راشد محصل، مهدی نصیری محلاتی، کمال حاج محمدنیا قالی باف * صفحه 278

    به منظور بررسی کارایی علف‎کش های مختلف در کنترل علف هرز باریک برگ جودره (Hordeum spontaneum) و مطالعه پاسخ جودره و گندم (Triticum aestivum) رقم چمران به علف‎کش های مختلف، آزمایش دز پاسخ گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1387 اجرا شد. علف‎کش های کلودینافوپ پروپارژیل، پینوکسادن، سولفوسولفورون، و متسولفورون متیل+ سولفوسولفورون، به صورت پس رویشی در مرحله دو تا سه برگی جودره و گندم، و علف‎کش ایزوپروترون+ دیفلوفنیکان به صورت پیش رویشی به کار برده شدند. سه هفته بعد از سمپاشی وزن خشک بوته ها در هر تیمار اندازه گیری شد و سپس شاخص های GR50 و GR25 (به ترتیب دز لازم علف‎کش برای 50 و 25 درصد کاهش رشد در مقایسه با شاهد) محاسبه شد. نتایج نشان داد که به دلیل تحمل بالای جودره، هیچ یک از علف‎کش ها قادر نبودند بدون خسارت به گندم به طور کامل موجب نابودی جودره شوند. علف‎کش متسولفورون متیل+ سولفوسولفورون بهترین گزینه برای کنترل جودره در گندم بود، به طوری که زیست توده جودره در دز توصیه شده آن حدود 32 درصد و در بالاترین دز حداکثر 3/61 کاهش یافت، در حالی که حداکثر کاهش رشد گندم در بالاترین دز 5/21 درصد بود. علف‎کش های کلودینافوپ و پینوکسادن حتی در مقادیر بالاتر از دز توصیه شده تاثیری بر جودره نداشته و از آن ها نمی توان برای کنترل جودره استفاده کرد. سولفوسولفورون در دز توصیه شده تاثیر زیادی روی جودره نداشت، اما در مقادیر بالاتر موجب کاهش معنی‎دار زیست توده جودره و گندم شد.

    کلیدواژگان: تحمل علف‎کش، دز، پاسخ، کنترل شیمیایی، علف‎ ‎هرز باریک برگ
  • وحید جهانبخش، حمید روحانی، ماهرخ فلاحتی رستگار، بهروز جعفرپور، محمدرضا صفرنژاد صفحه 288
    جنس Polymyxa، تاکسونی از شاخه Plasmodiophoromycota و سلسله Protozoa است. این قارچ یک پارازیت اجباری– داخل سلولی ریشه گیاهان آوندی می باشد. تاکنون دو گونه P.graminis و P.betae ازاین قارچ شناسایی شده است که ناقل بیماری های مخربی در چغندرقند و تیره غلات هستند. به منظور بررسی پراکنش مزارع آلوده به P.betae در استان های خراسان رضوی و شمالی از خاک 39 مزرعه چغندرقند نمونه برداری شد. سپس در خاک های جمع آوری شده بذر چغندر قند رقم IC کاشته شد و پس از 5 الی 7 هفته، گیاهان از خاک خارج گردیدند و با استفاده از، روش میکروسکوپی و روش مولکولی PCR Nested میزان آلودگی گیاهان چغندرقند در مزارع مختلف به P.betae ارزیابی شد. نتایج نشان داد قارچ فوق در 59 درصد از نمونه های ریشه، به روش میکروسکوپی و در 3/75 درصد نمونه های ریشه به روش مولکولی ردیابی شد. با کاشت 17 گونه بذر علف های هرز غالب مزارع چغندرقند و گندم در خاک های آلوده به P.betae، امکان میزبانی این گونه ها به کمک دو روش میکروسکوپی و مولکولی در دو استان فوق بررسی شد. از بین این علف های هرز، گونه های سلمه تره (Chenopodium album)، تاج خروس ریشه قرمز Amaranthus retroflexus)) تاج خروس سبز (A. viridis)، خرفه (Portulaca oleraceae) و پیچک صحرایی (Convolvulus arvensis) می توانند میزبان این قارچ باشند، و علف های هرز سلمه تره و پیچک صحرایی، به عنوان گیاهان آلترناتیو این قارچ در مزارع چغندرقند، معرفی شدند.
    کلیدواژگان: Polymyxa betae، Nested PCR، Re، transmission، علف های هرز غالب مزارع چغندرقند
  • محمد حاجیان شهری، مجید عباس پور، علی گزنچیان صفحه 300
    در این تحقیق 37 جدایه تک کنیدی شده (Single-conidial chain) قارچ عامل بیماری سفیدک سطحی انگور Erysiphe necator به منظور بررسی وجود مقاومت به قارچکش آزوکسی استروبین + دیفنکونازول (ارتیوا®) و مقاومت تقاطعی با قارچکش های پنکونازول و هگزاکونازول که در ایران به ثبت رسیده و برای کنترل بیماری سفیدک سطحی مو به کار میروند، ارزیابی شدند. این جدایه ها از سطح موستان های سه ناحیه عمده انگورکاری استان شامل نه شهرستان در طی سال 1388 در دو مرحله زمانی از اوایل خرداد ماه تا تیرماه و از اواخر مرداد و اوایل مهر ماه جمع آوری شدند. ارزیابی مقاومت این گونه قارچی به قارچ کش فوق براساس 5 غلظت این قارچ کش و با روش زیست سنجی دیسک های برگی (Leaf Disk Bioassay) انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد بیشترین و کمترین مقدار EC50 در این سه ناحیه به ترتیب مربوط به جدایه های مشهد 2 (622/0 میلی گرم در لیتر) و خلیل آباد 4 (143/0 میلی گرم در لیتر) و میانگین EC50 تمامی جدایه ها 279/0 میلی گرم در لیتر بود. همچنین وجود مقاومت تقاطعی برای کلیه جدایه های مورد مطالعه در بین این قارچ کش ها) 05/0 P> (معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: سفیدک سطحی، مو، انگور، قارچکش، مقاومت، DMI و Uncinula necator
  • پریا ترک، قدرت الله صباحی، خلیل طالبی جهرمی صفحه 308
    تاثیرات کشندگی و بازدارندگی تخمریزی عصاره اتری دو بخش پوست و مغز دانه گیاه جینکو با نام علمیGinkgo biloba L. بر مراحل مختلف رشدی کنه تارتن دو نقطه ای Tetranychus urticae Koch. بررسی شد. جهت عصاره گیری اتر نفت به کار رفت. آزمایش زیست سنجی با استفاده از پنج غلظت 35، 45، 60، 75 و 100 گرم در لیتر از عصاره خالص در سه تکرار انجام شد. نتایج حاصل از زیست سنجی بوسیله نرم افزار پری - پروبیت آنالیز گردید. اثر عصاره بر مراحل مختلف رشدی کنه به کمک طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اندازه گیری شد. عصاره های پوست و مغز دانه گیاه در مراحل مختلف زندگی کنه اعم از تخم، پوره و افراد کامل، مرگ و میر ایجاد کردند. حساس ترین مرحله زندگی کنه دو نقطه ای، مرحله پورگی شناخته شد. کمترین میزان LC50 (mg/ml 82/39) از تاثیر عصاره مغز دانه بر مرحله پورگی کنه و بیشترین میزان LC50 (mg/ml 27/48) از تاثیر عصاره پوست دانه بر تخم کنه به دست آمد. از نظر توان کنترل، عصاره پوست دانه و مغز دانه، با یکدیگر اختلاف معنی داری نشان ندادند. میانگین تعداد تخم کنه در روز در تیمار با عصاره های پوست و مغز دانه به ترتیب 5/3 و 1/4 روز و میانگین طول دوره تخم گذاری به ترتیب 9/8 و 1/8 روز برآورد شد که در مقایسه با شاهد تعداد (9 تخم در روز) بیش از 60% و طول دوره تخمریزی (16 روز) نزدیک به 50 درصد کاهش نشان داد. با توجه به اینکه پوست دانه در مراحل تهیه فراورده های دارویی از گیاه جینکو حذف می شود، این آزمایش با نشان دادن تاثیر مثبت عصاره پوست دانه در کنترل کنه تارتن دو نقطه ای، زمینه استفاده از این ضایعات را در تهیه ترکیبات آفت کش فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: جینکو بیلوبا، عصاره اتری دانه، زیست سنجی، کنه دو نقطه ای، اثر کشندگی، تخم کشی، بازدارندگی تخمریزی
  • محمد کاظم ایران نژاد، محمد امین سمیع، خلیل طالبی جهرمی، علی علیزاده صفحه 316
    واکنش تابعی در دشمنان طبیعی نه تنها از طریق وی‍‍ژگی های دشمن طبیعی و میزبان تحت تاثیر قرار می گیرد بلکه کاربرد آفت کش ها روی جمعیت آفات می تواند به طور غیر مستقیم روی پارامترهای واکنش تابعی و در پی آن بر کارآیی دشمن طبیعی تاثیر گذار باشد. در این پژوهش اثرات جنبی دو حشره کش هگزافلومورون و پی متروزین و همچنین کنه کش اسپیرودیکلوفن و عصاره های گیاهی استبرق Calotropis procera، کلپوره Teucrium polium شاتره Fumaria parviflora و آویشن باغی Thymus vulgaris روی واکنش تابعی لارو سن 3 تیمار شده بالتوری سبز C. carnea در دمای 1 ± 26 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد و دوره نوری:تاریکی (8:16) بررسی شد. تراکم های 2، 4، 8، 16، 32، 64 و 100 پوره ی سن پنج پسیل پسته Agonoscena pistaciae روی دیسک برگی پسته به قطر 65 میلی متر قرار داده شد. لارو ها با استفاده از بالاترین غلظت توصیه شده برای آفت کش ها (آب به عنوان شاهد) و غلظت عصاره ها (750 میکرو لیتر بر میلی لیتر و استون به عنوان شاهد) به روش غوطه ور سازی تیمار شدند. تعیین نوع واکنش تابعی با استفاده از رگرسیون لجستیک و تخمین پارامتر ها با استفاده از رگرسیون غیر خطی برنامه SAS انجام شد. تیمار آویشن واکنش تابعی نشان نداد، در تیمار شاتره، استبرق و پی متروزین از نوع سوم و بقیه تیمارها از نوع دوم بود. قدرت جستجو برای تیمارهای استبرق و آب به ترتیب با میزان 0377/0 و 1209/0 بر ساعت کمترین و بیشترین بود. پارامتر زمان دستیابی برای تیمار استبرق با میزان 00177/0 ساعت کمترین و برای تیمار هگزافلومورون با میزان 3132/0 ساعت بیشترین مقدار بود. نتایج به دست آمده در این آزمایش نشان می دهد که تیمارهای آفت کش و عصاره روی واکنش شکارگر به تراکم طعمه اثر گذار است و اثر تیمارهای مختلف بر سطح شکارگری متفاوت است. این اثر نسبت به شاهد، گاهی مانند ایجاد واکنش تابعی نوع سوم و کاهش قدرت جستجو در استبرق مثبت است.
    کلیدواژگان: بالتوری سبز، پاد آفت، پسیل معمولی پسته، عصاره گیاهی، واکنش تابعی
  • زهرا گلستانی کلات، غلامحسین مروج*، مجید عزیزی ارانی صفحه 327

    اثرات اسانس های اسطوخودوس ((Lavandula angustifolia Mill و آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss) روی بازدارندگی تخمریزی و کاهش جمعیت حشرات کامل نسل F1 سوسک چهارنقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus مورد بررسی قرار گرفت. پرورش حشرات و انجام آزمایشات در شرایط دمایی Co1±29، رطوبت نسبی 5±60 درصد و تاریکی انجام گرفت. اسانس ها به روش تقطیر با آب استخراج شدند. با افزایش غلظت اسانس ها، میزان تخم ریزی حشرات و جمعیت حشرات کامل نسل F1 کاهش یافت. نتایج تجزیه رگرسیون بین میزان تخم ریزی و غلظت اسانس ها نشان داد که رابطه منفی و معنی داری بین این دو متغیر وجود داشت. رابطه مشابهی بین جمعیت حشرات کامل نسل F1 و غلظت اسانس ها نیز بدست آمد. مقایسه شیب خطوط نشان داد که اسانس اسطوخودوس نسبت به اسانس آویشن شیرازی در کاهش میزان تخمریزی و جمعیت حشرات کامل نسل F1 سوسک چهارنقطه ای حبوبات موثرتر بوده است. براساس نتایج حاصل از آنالیز شیمیایی اسانس ها توسط دستگاه GC-MS، تیمول (55 درصد)، لینالول (8/37 درصد) و p-سیمن (2/7 درصد) ترکیبات اصلی اسانس آویشن شیرازی و لینالول (8/42 درصد)، 1، 8-سینئول (4/23 درصد)، روزفوران اپوکساید (14 درصد)، منتون (8/6 درصد)، ایزومنتول (2/5 درصد) و ترانس-دی هیدروکاروون (3/4 درصد) ترکیبات اصلی اسانس اسطوخودوس بودند. با توجه به نتایج حاصل از این بررسی به نظر می رسد اسانس گیاهان مذکور به عنوان بازدارنده تخمریزی و کاهش دهنده جمعیت حشرات کامل نسل F1 سوسک چهارنقطه ای حبوبات مناسب باشند.

    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، اسطوخودوس، آویشن شیرازی، بازدارندگی تخمریزی، کاهش جمعیت کامل نسل F1
  • امیرحسین ناظمی، غلامحسین مروج*، جواد کریمی صفحه 334

    طی بررسی های انجام شده در فروردین 1389 روی آفات درختان کاج Mugo Turra Pinus در شهرستان مشهد، یک کلنی شته از روی نهال های جوان در جمعیت فراوان مشاهده گردید که تحت عنوانCinara pini شناسایی گردید. این شته متعلق به زیر خانواده ی Cinarinae و خانواده Lachnidae است. بعد از مقایسه توالی C. pini با سایر توالی های موجود در بانک ژن با ابزار جستجوی Blast در بانک ژن مشخص شد که بیشترین شباهت را به گونه C. atlantica با 93 درصد داشت. میانگین طول بدن شته به 69/2 میلیمتر می رسد. پایه بند آخر شاخکها کمتر از 4 عدد مو دارد. بند آخر خرطوم بلندتر از قطر پایه کورنیکول و اندکی بلندتر از طول بند دوم پنجه پای عقبی است. نتایج بررسی زیست شناسی در شرایط دمایC ̊2±25، رطوبت نسبی 5±45% و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی در طی چهل تکرار نشان داد که این آفت دارای سه سن پورگی بود که به طور متوسط 10 روز طول کشید. نرخ ذاتی افزایش جمعیت 197/0 شته به ازای هر فرد ماده در روز و نرخ خالص تولید مثل 67/30 شته به ازای هر فرد ماده در هر نسل بود. دوره ی تولیدمثلی این شته به طور متوسط 61/12 روز طول کشید که در این مدت به طور متوسط 75/36 عدد پوره به ازای هر ماده ثبت گردید. در مجموع دوره ی یک نسل شته 20/26 روز طول کشید.

    کلیدواژگان: شته Cinara pini، نرخ ذاتی افزایش جمعیت، پارامترهای رشد جمعیت، کاج
  • مقاله کوتاه پژوهشی
  • فرحناز درمیانی، حسین صادقی نامقی صفحه 343
    ضمن بررسی فون کنه های زیان آور درختان میوه شهرستان بیرجند در سال 1389 نمونه هایی از دو گونه کنه زیان آور جمع آوری شدند. نمونه-ها با استفاده از منابع موجود تا حد امکان شناسایی و توسط دکتر اون سیمن (استرالیا) تائید شدند. با توجه به منابع، گونه های Schizotetranychus sayedi Attiah که از روی انجیر، بادام، انگور، سیب، و زردآلو از مناطق فوداج، القورات، نوفرست و حسن آباد جمع آوری شد و گونه Tetranychus schoenei McGregor که از روی بادام، انگور، زرد آلو، آلو و سیب از امیر آباد، القورات، شمس آباد و حسن آباد جمع آوری شد، برای فون ایران جدید می باشند.
    کلیدواژگان: فون، کنه های گیاه خوار، درختان میوه
  • نجمه زین‎الدینی‎میمند، مهدی مدرس‎اول، جواد کریمی صفحه 345
    خانواده‎ی Lygaeidae با بیش از 4000 گونه‎ی شناخته شده در جهان یکی از بزرگ‎ترین خانواده های ناجوربالان بوده و دارای بیشترین تنوع زیستی می‎باشد. در این تحقیق نمونه هایی از چند گونه از این‎ سن‎ها در نواحی مختلف شهرستان رفسنجان (استان کرمان) جمع آوری شد. در تشخیص نمونه ها از کلیدهای شناسایی مختلف استفاده شد و تایید نهایی هویت نمونه ها توسط دکتر رانو اینو لیناووری در فنلاند صورت پذیرفت. در میان گونه های جمع آوری شده گونه های Geocoris acuticeps Sign. و Plinthisus longicollisFieb. برای اولین دفعه از ایران گزارش می‎شوند. این گونه ها به‎ترتیب متعلق به زیرخانواده‎ های Geocorinae و Rhyparochrominae می‎باشند.
|
  • M. Mahdavi Moghadam, M. Ghadamyari, Kh. Talebi Jahromi, N. Memarizade Page 233
    Tetranychus urticae Koch is an important and destructive pest of crops، fruits and ornamental plants in worldwide. The high fecundity of T. urticae and its abruptly life span as well as the extensive application of acaricides for keeping T. urticae damages below economic injury level، caused to resistance to acaricides and control failures. In this research the fumigant activity of essential oil vapours distilled from Artemisia annua L. was tested against adults of T. urticae. The results of bioassay indicated that LC50 of essential oil on adults was 1. 13 µl/l. Also the effect of several concentrations (0. 5، 1، 1. 7 and 3) was surveyed on esterase and glutathione-S-tarnsferase activity and monooxygenases content. Results showed that essential oil concentrations were reduced esterase and glutathione-S-transferase activity and monoxygenases content. The inhibitory effects of essential oil were also evaluated on esterases patterns in PAGE. Results revealed that two bands of esterase were detected in control and when essential oil concentrations were increased، the esterase activity was more inhibited. Band intensity was decreased with increasing in concentration.
    Keywords: Tetranychus urticae, Esterase, glutathione, S, transferase activity, Monooxygenases system, Artemisia annua essential oil
  • M. A. Baghestani Meibodi, E. Zand, O. Lotfifar, A. R. Atri, S. Mottaghi Page 243
    This experiment was conducted at Research Green-house، Department of Weed Research، Iranian Plant Protection Institute، to evaluate the efficacy of sulfosulfuron rates in controlling of barely weed species (including Hordeum murinum، H. spontaneum، H. distinchom، H. vulgar) in the 2007. First factor was different times of sulfosulfuron application including 2، 4، 6، 8 and 10 leaf stages and the second factor was different sulfosulfuron application rates (0، 13، 26، 39 and 52 g ha-1). The experimental type was completely randomized blocks with factorial arrangement and four replications. According to the results، sulfosulfuron at the recommended time 2 to 6 leaf stages provide acceptable control of the wild barely (H. spontaneom). These stages were increased to 8 leaves stage for mouse barely (H. murinum L.) and H. vulgar. But، it was 2 to 4 leaves stage for H. distinchom. However، it did not need to increase the rate due to appropriate time of sulfosulfuron application and complete control of weeds was achieved with the recommended rate (27 g ai ha-1). On the whole، delay of mentioned application times caused increasing the sulfosulfuron rate and these rates depend on application time and weed species.
    Keywords: Application rate, Application timing, Sulfosulfuron, Weed barely Control
  • M. Noralizadeh, Y. Abtali, E. Zand, R. Valiolahpor Page 252
    In order to study the effect of different redroot pigweed (Amaranthus retroflexus) density on yield، yield components of soybean cultivar and determining competitive cultivar، a field experiment was carried out at Mazandaran agricultural research station 2006. Experiment was set up at a Randomized Complete Block Design with five rates of pigweed (0، 4، 8، 12 and 16 plant per square meter) and three cultivars of soybean (Telare، Sari and Sahare) in factorial arrangement with four replications. For calculating pod loss، number of seed per pod، 100 seed weight and yield; three parameter Cousense equation were employed. The results showed that، there were an inverse relationship between pigweed density and number of pod، seed per pod and 100 seed weight. The number of pod and 100 seed weight of grain decreased with increasing of the weed density، but the rate of pod number and 100 seed weight decrease in low pigweed density were more، than high density of pigweed. For this reason the relation between pigweed density with pod number and 100 seed weight was not linear، because in higher densities of pigweed by initiating intra-specific competition، the rate of competition reduced between weed and soybean، but between seed per pod and pigweed density there was a decreasing linear relation. The rate of number of pod per plant and weight of 100 seed decrease reduced with increasing the weed density. The soybean yield loss in 16 pigweed plant density in Sari، Telare and Sahare were 46. 33%، 57. 4% and 58. 31% relative to the weed control، respectively. In conclusion the competition ability of Sari was more than other cultivars، and the amount of yield loss was lesser than Telar and Sahar cultivar.
    Keywords: Competition, Soybean, Pigweed, Density, Cultivar
  • H. Hajnajari Page 261
    Fire blight disease caused by Erwinia amylovora is a destructive disease of pome fruits including apple worldwide. Use of resistant cultivars is the most efficient method of disease control. In the present research، we investigated genetic resistance of 89 local and imported commercial apple cultivars in natural contaminated conditions to the bacterial disease using Beltsville scoring system (USDA) in horticulture Research station of Kamalshahr، Karaj (Iran)، during triennial observations، 2007-2009. Apple cultivars differed significantly (P)
    Keywords: Apple cultivars, Erwinia amylovora, Fire blight, Native, Resistance
  • S. Baadl, E. Mahdikhani Moghadam, H. Rouhani Page 269

    In order to identify the plant parasitic nematodes of rapeseed fields in North Khorasan province، during 2007-2008، 40 soils and root samples were collected. Nematodes were extracted by centrifugal flotation technique and transferred to glycerine according to the modified De Grisse method (1969). The permanent slides were prepared from the extracted nematodes. The nematodes were identified by light microscopy based on morphological and morphometrical characters. In this study، from genus Geocenamus، three species G. quadrifer، G. tessellates، G. rugosus and genus Merlinius four species M. brevidens، M. microdorus، M. nanus، and M. nothus were identified. G. tessellates، is reported for the first time from Iran.

    Keywords: Geocenamus, Merlinius, Rapeseed, Plant parasitic nematodes, North Khorasan Province
  • S. A. Hosseini, M. H. Rashed Mohassel, M. Nassiri Mahallati, K. Hajmohammadnia Ghalibaf Page 278

    In order to study the response of wheat (Triticum aestivum) cv. Chamran and wild barley (Hordeum spontaneum) to different herbicides، a pot dose response experiment was conducted in a completely randomized design with three replication at Research Greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad in 2008. Different doses of herbicides including Clodinafop propargyl، Pinoxaden، Sulfosulfuron، and Metsulfuron-methyl+ Sulfosulfuron، were applied post-emergence at 2-3 leaf stage of wheat and wild barley and Isoproturon+Diflufenican was applied pre-emergence. Plant dry weight of each treatment was determined three weeks after herbicide application، then GR50، GR25، and herbicide selectivity indices were determined for each herbicide. Results showed that due to wild barley high tolerance، no herbicide could completely control this weed in wheat without injury to wheat. Among all herbicides، Metsulfuron-methyle+Sulfosulfuron was the best one for selective control of wild barley in wheat، which reduced wild barley biomass by 32% in recommended dose. Clodinafop propargyl and Pinoxaden، even at higher doses couldn’t reduce wild barley biomass and can not be used for wild barley control in wheat. Sulfosulfuron had little influence on wild barley at recommended dose، but at higher doses reduced both wild barley and wheat biomass significantly.

    Keywords: Dose response, Chemical control, Grass weed, Herbicide tolerance
  • V. Jahanbakhsh, H.I. Rouhan, M. Falahati Rastegar, B. Jafarpour, M. Safar Nejad Page 288
    Genus Polymyxa، belongs to Plasmodiophoromycota Phyllum and Protozoa Kingdom. This fungus is a obligate endoparasite in the root cells of vascular plants. Since the two species of this genus، P. graminis and P. betae are both known to carry destructive viral agents to sugar beet and Poaceae. For studying the distribution of infected fields with P. betae in Razavi and Northern Khorasan provinces، 39 soil samples were taken from sugar beet fields in the two provinces. Then in Collected soils، sugar beet seeds (IC) were planted and after 5 to 7 weeks، the growing plants were removed from the soils and with using two methods (Microscopic and Nested PCR) the rate of contamination to P. betae was evaluated in different fields. The results showed that this fungus was detected in 59 percent of tested plants by Microscopic method and in 75. 3 percent of samples tested by molecular method. In planting 18 species of dominant weed seeds of sugar beet and wheat fields in contaminated soils، the hosting possibility of these plant species were investigated by using two Microscopic and Molecular methods in the both provinces. Among these weeds Chenopodium album، Amaranthus retroflexus، A. viridis، Portulaca oleraceae and Convolvulus arvensis were hosts، and Chenopodium album and Convolvulus arvensis varieties were introduced as alternative hosts of this fungus.
    Keywords: Polymyxa betae, Nested PCR, re, transmission, The dominant weeds in sugar beet fields
  • M. Hajian Shahri, M. Abbaspoor, A. Gazanchian Page 300
    Thirty seven isolates of Erysiphe necator were collected from different vineyards from three regions and nine cities of Khorasan Razavi province within two time periods i. e. May to June and August to September 2009. Their resistance to azoxystrobin + difenconazole (Ortiva®) fungicide as well as cross resistance to penconazole and hexaconazole fungicides registered in Iran for the control of powdery mildew was investigated. A leaf disk bioassay was carried out to determine the resistance of powdery mildew isolates on the basis of EC50 values derived from log-logistic dose-response curves. These subcultures were analyzed for resistance to azoxystrobin + difenconazole. The mean EC50 values of azoxystrobin + difenconazole on E. necator subcultures from vineyards was 0. 279 mg L-1. The highest and the lowest EC50 values were found in Mashhad (0. 622 mg L-1) and Khalilabad (0. 143 mg L-1)، respectively. Frequency distributions were skewed most toward higher resistance to azoxystrobin + difenconazole. The present study demonstrated a steady and significant increase in EC50 values for azoxystrobin + difenconazole during the growing season after multiple applications. Also، there was no cross resistance (P> 0. 05) among fungicides.
    Keywords: Erysiphe necator, Fungicide, Grapevine, Powdery Mildew, Resistance
  • P. Tork, Q. Sabahi, Kh. Talebi Jahromi Page 308
    Toxicity and oviposition deterrent activities of ethereal extracts of exocarp and kernel of Ginkgo biloba seed were evaluated on various life stages of two spotted spider mite Tetranychus urticae. Petroleum ether was used for extraction. Bioassay was conducted using three replicates for testing five concentrations 35، 45، 60، 75 and 100 g/l of pure extracts. LC50 was measured by Pri-Probit software. Effect of extracts on various life stages of mite was measured using randomized complete block design (RCBD) with three replicates. The result indicated that extract of the exocarp and the kernel lead to mortality in various stages of mite. The Most sensitive stage was nymphal stage. Lowest LC50 value (39. 82 mg/ml) and highest one (48. 27 mg/ml) related to the exocarp and the kernel extracts، respectively. However، there was no statistical difference between effects related to extract of exocarp and kernel. These extracts reduced the oviposition to 3. 5 and 4. 1 eggs/day as well as the oviposition period which diminished to 8. 9 and 8. 1 days، which in comparison to control (9 eggs/day، 16 days) this reduction equivalent to 60% and 50%، respectively. Since exocarp is removed during drug production from ginkgo seed، this production waste can be used as a source for pesticide compounds production.
    Keywords: Ginkgo biloba, Ethereal seed extract, Bioassay, Two spotted spider mite, Mortality, Ovicide effect, Oviposition deterrent
  • M. K. Irannejad, M. A. Samih, Kh. Talebi Jahromi, A. Alizadeh Page 316
    Functional response in natural enemies is affected not only by host and natural enemy characteristics but also، the application of pesticide to pest population can affected the parameters of functional response as well as efficiency of natural enemy. In this research، the side effects of two pesticides، hexaflumuron and pymetrozin and also acaricide spirodiclofen and plant extracts، Caiotropis procera (Willd.) R. Br. (Asclepiadaceae)، Teucrium polium (Labiatae)، Fumaria parviflora Lam. (Fumariaceae) and Thymus vulgaris L. (Labiatae) were studied on functional response of 3rd instars larvae of Chrysoperla carnea at 26±1oC، 60±5% RH and 16:8 (L: D). Different densities levels (2، 4، 8، 16، 32، 64 and 100) of the 5th instars of common pistachio psylla nymphs Agonoscena pistaciae were placed on pistachio leaf disc with 65 mm diameter. Treatment of larvae were carried out using dipping method by maximum recommended field rates for pesticide and selected concentration of plant extracts (750 µl/ml). Functional response type was determined using logistic regression and the parameters، searching efficiency (a) and handling time (Th) were estimated by non-linear regression using SAS software. Functional response was type III in F. parviflora treatment and type II in others. Functional response in T. vulgaris was not diagnosed. The lowest and the most searching efficiency were in C. procera treatment (0. 0377) and control (0. 1209) respectively. Handling time was the lowest in C. procera treatment (0. 00177 h-1) and the most in hexaflumuron (0. 3132 h-1). It could be concluded that pesticide and plant extracts can affect the predation value and functional response of C. carnea to common pistachio psylla. This effect to control، sometimes as a functional response III and loss of searching efficiency is positive.
    Keywords: Agonoscena pistaciae, Chrysoperla carnea, Functional response, Pesticides, Plant extracts
  • Z. Golestani, Kalat, G. Moravvej, M. Azizi, Arani Page 327

    Inhibitory effects of Lavandula angustifolia and Zataria multiflora essential oils were evaluated on reproduction and F1 progeny production of Callosobruchus maculatus. Insect’s culture and bioassays were conducted at 29 ±1ºC، 60±5% RH and dark condition. Essential oils were taken by hydrodistilation. The results indicated that there was a negative and significant linear relationship between reproduction of beetles and oil concentration. Similar relationship was found between F1 progeny and oil concentration. Comparison of regression slopes showed that L. angustifolia oil was more effective than Z. multiflora oil on reproduction and F1 progeny population. The essential oils analysis by GC-MS showed that the main compounds of Z. multiflora oil were Thymol (55%)، Linalool (37. 8%) and p-Cymene (7. 2%) and those of L. angustifolia oil were Linalool (42. 8%)، 1، 8-Cineol (23. 4%)، Rosefuran epoxide (14%)، Menthone (6. 8%)، Isomenthol (5. 2%) and Dihydro carvone (trans) (4. 3%). The results indicated that these essential oils especially L. angustifolia oil might be suitable alternatives for stored products protection against C. maculatus

    Keywords: Essential oils, F1 progeny reduction, L. angustifolia, Reproduction inhibitory, Z. multiflora
  • A.H. Nazemi, G. Moravvej, J. Karimi Page 334

    During a survey on pests of pine trees، Pinus mugo Turra، in April 2010 in Mashhad، a colony of an aphid was observed in abundant populations on the seedlings، belongs to the subfamily Cinarinae and family Lachnidae، being identified as Cinara pini (Linnaeus، 1758). The blast sequence to C. pini in the gene bank showed that the species was most similar to C. atlantica with 93% similarity. The mean length of adults was 2. 69± 0. 06 mm. The base of last antennal segment has fewer than 4 setae. The final rostrum segment is longer than the basal diameter of cornicles or slightly longer than the second tarsal segment of hind legs. Investigations on the biology of the aphid under greenhouse conditions of 25±2 ˚C، 45±5 RH، and 16:8 (L: D) showed that prematurity development time lasted 10 days. Intrinsic rate of increase (rm) was 0. 197 ♀/♀/day and the net reproductive rate (R0) was 30. 67 ♀/♀/generation. The reproductive period of aphids was 12. 61 days during which a total of 36. 75 nymphs per female were deposited. The total length of a generation was 26. 20 days.

    Keywords: Cinara pini, Intrinsic rate of increase, Population growth parameters, Conifer
  • Brief Report F. Darmiani, H. Sadeghi Namaghi Page 343
    During a faunistic survey on mites associated with fruit trees in Birjand region (South Khorasan Province) in 2010، specimens of two injurious mites were collected. Using literature، specimens were identified and confirmed by Dr. O. Seeman (Australia). As a result، two species، namely Schizotetranychus sayedi Attiah، 1967 collected from fig، almond، grape، apple and apricot in Fodaj، Alghorat، Nowferest and Hasan Abad، and the species Tetranychus schoenei McGregor، 1941 from almond، grape، apricot، plum and apple in Amir Abad، Alghorat، Shams Abad and Hasan Abad، are new for fauna of Iran.
    Keywords: Fauna, Phytophagous mites, Fruit trees
  • N. Zeinaddini Memand, M. Modarres Awal, J. Karimi Page 345
    Lygaeids is a family of Heteroptera with more than 4000 known species in the world as one of the biggest true bug families with diverse habitats. In this research، some specimens of Lygaeidae from different districts of Rafsanjan (Kerman province) were collected. Species identification was based on different identification keys and the final confirmation was done by Dr. Rauno E. Linnavuori in Finland. Among the collected species، Geocoris acuticeps Sign. and Plinthisus longicollis Fieb.، are recorded here for Iran as first reports. These species belong to the Geocorinae and Rhyparochrominae subfamilies.
    Keywords: Lygaeidae, Fauna, Rafsanjan, Iran