فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 24 (زمستان 1390)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 24 (زمستان 1390)

  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/08/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جلیل باباپور خیرالدین*، محمدعلی نظری، لیلا رشید زاده صفحه 8
    هدف از انجام این پژوهش، تعیین اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر افزایش رضایت و صمیمیت زناشویی زوجین جانباز شیمیایی سردشت بود. بدین منظور با استفاده از نمونه گیری در دسترس، از افراد مراجعه کننده به بنیاد شهید شهرستان سردشت 30 نفر انتخاب و به شیوه تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایشی، آموزش شناختی- رفتاری را در طی مدت 10 هفته به صورت هفته-ای یک جلسه 1/5 ساعتی دریافت کردند، در حالی که این امر درباره گروه کنترل انجام نشد. ابزار استفاده شده در این پژوهش، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه صمیمیت زناشویی واکر و تامسون بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون برای گردآوری داده ها بر روی آزمودنی اجرا شد. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش درمان شناختی- رفتاری، به ور معناداری میزان رضایت و صمیمیت زناشویی در مرحله پس آزمون را در گروه آزمایشی افزایش داد. به طور کلی، این روش درمانی باعث بهبود رضایت و صمیمیت زناشویی زوجین گردید.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، رضایت زناشویی، صمیمیت زناشویی، جانبازان شیمیایی
  • مرتضی ترخان* صفحه 26
    این پژوهش به منظور تعیین اثربخشی معنادرمانی گروهی بر افسردگی و پرخاشگری افراد وابسته به مواد انجام پذیرفته است. از بین 53 نفر از افراد وابسته به مواد که برای ترک اعتیاد به اداره بهزیستی، مرکز ترک اعتیاد بخشنده و مرکز مشاوره رهنما رجوع نمودند، با استفاده از پرسشنامه افسردگی و پرخاشگری 28 نفر از آن ها که افسردگی و پرخاشگری بالایی داشتند، به طور تصادفی انتخاب و به طور داوطلبانه در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 14 نفر). گروه آزمایشی 10 جلسه، هفته -ای یک جلسه، معنادرمانی گروهی را آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی را دریافت نکرد. پس از آموزش مجددا افسردگی و پرخاشگری اعضای هر دو گروه مورد اندازه گیری قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد، تفاوت معناداری (0/001>P) در میزان افسردگی و پرخاشگری دو گروه وجود دارد. مطالعه کنونی اهمیت معنادرمانی را در کاهش افسردگی و پرخاشگری افراد معتاد نشان می دهد. یافته های این پژوهش با یافته های سایر پژوهش ها همگرائی دارد و همگی این تحقیقات مبین این واقعیت هستند، معنادرمانی گروهی نقش اساسی در کاهش افسردگی و پرخاشگری افراد وابسته به مواد دارد.
    واژگان کلیدی: معنادرمانی، افسردگی، پرخاشگری، سوءمصرف مواد.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، افسردگی، پرخاشگری، سوء مصرف مواد
  • علی اکبر حدادی کوهسار*، باقر غباری بناب صفحه 46
    هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه افکار پارانوئیدی با انگاره ذهنی از خدا و دلبستگی بود. بدین منظور تعداد 469 نفر از دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی ایران با استفاده از نمونه گیری سهمی انتخاب شدند. مقیاس افکار پارانوئیدی در چک لیست نشانگان رفتاری (دراگوتیس و همکاران، 1973)، مقیاس انگاره ذهنی از خدا (گورساچ، 1968) و مقیاس دلبستگی بزرگسالان (کولینز، 1996) بر روی دانشجویان اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که میزان افکار پارانوئیدی دانشجویان را می توان از روی نوع دلبستگی و انگاره ذهنی از خدا (انتقام گیرپنداری) پیش بینی کرد. به عبارت دیگر دانشجویانی که خداوند را با صفت انتقام گیرپنداری تجسم می نمایند در افکار پارانوئیدی نمره بالاتری می آورند. به علاوه بین دلبستگی اضطرابی و دلبستگی اتکایی (قابل اعتماد بودن به دیگران) با افکار پارانوئیدی رابطه وجود داشت. به عبارت دیگر دانشجویانی که دلبستگی اضطرابی داشتند افکار پارانوئیدی در آنها بیشتر و دانشجویانی که دلبستگی اتکایی داشتند افکار پارانوئیدی در آنها کمتر است.
    کلیدواژگان: افکار پارانوئیدی، انگاره ذهنی از خدا، دلبستگی، دانشجویان علوم پزشکی
  • زینب خانجانی*، ژیلا ارغوانیان، هوشنگ مهدویان صفحه 66
    هدف پژوهش حاضر بررسی تفاوت بین بزهکاران و افراد عادی از لحاظ اختلالات شخصیت بود. بدین منظور از بین بزهکاران مستقر در کانون بازپروری شهر سنندج 32 نفر به صورت نمونه در دسترس انتخاب و همراه با نمونه 34 نفری از افراد عادی همین شهر که به صورت نمونه-گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، به وسیله پرسشنامه میلون مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج آزمون t نشان داد که بین بزهکاران و افراد عادی در اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت اسکیزوئید، اختلال شخصیت وابسته و اختلال شخصیت پارانوئید تفاوت معنی-دار آماری وجود دارد. همچنین از بین سه کلاسه اختلال شخصیتC و Bو A، بین دو گروه ذکر شده در کلاسه Bو A تفاوت معنی دار آماری به دست آمد در حالی که در کلاسه C این تفاوت معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: بزهکار، اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت اسکیزوئید، اختلال شخصیت وابسته، اختلال شخصیت پارانوئید
  • جمال عاشوری*، سیاوش طالع سند، ایمان الله بیگدلی صفحه 83
    این پژوهش با هدف بررسی نقش راهبردهای انگیزشی (هدف های پیشرفت، خودکارآمدی و اضطراب امتحان)، راهبردهای یادگیری شناختی (مرور ذهنی، بسط دهی و سازمان دهی) و یادگیری از همتایان در پیشرفت تحصیلی زبان انگلیسی انجام شد. درکل 160 دانش آموز (102 دختر و 58 پسر) پایه سوم رشته های نظری دبیرستان های دولتی شهر پیشوا به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و همه آنها پرسشنامه راهبردهای انگیزشی و یادگیری پینتریچ و همکاران (1999) و نسخه تعدیل شده پرسشنامه هدف های پیشرفت الیوت و مک گریگور (2001) را تکمیل کردند. یافته ها نشان داد که خودکارآمدی، مرور ذهنی و جهت گیری هدف تبحرگرا با پیشرفت زبان رابطه مثبت و معنادار و اضطراب امتحان، یادگیری از همتایان و هدف اجتناب از عملکرد با پیشرفت تحصیلی رابطه منفی و معنادار دارند. خودکارآمدی، یادگیری از همتایان و جهت گیری هدف تبحرگرا در یک مدل توانستند 37 درصد از واریانس پیشرفت در زبان انگلیسی را پیش بینی کنند و سهم خودکارآمدی در پیش بینی پیشرفت زبان بیش از سایر متغیرها بود. یک یافته غیرمنتظره نقش منفی یادگیری از همتایان در پیشرفت زبان انگلیسی بود. بخشی از یافته های پژوهش حاضر با پژوهش های قبلی همسو بود. نقش خودکارآمدی در پیشرفت زبان انگلیسی در مقایسه با سایر متغیرها برجسته بود. تلویحات نظری یافته ها مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: راهبردهای انگیزشی، راهبردهای یادگیری شناختی، یادگیری از همتایان، پیشرفت تحصیلی
  • محمد علیپور، معصومه پورمحمدرضایی تجریشی*، عباس داورمنش صفحه 103
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه و تعیین اثربخشی روش های آموزشی نقشه مفهومی و سخنرانی بر پیشرفت درس مهارت های اجتماعی-اقتصادی انجام شد. بدین منظور، 30 نفر از دانش آموزان کم-توان ذهنی پایه سوم مقطع پیش حرفه ای تبریز به تصادف انتخاب شدند و پیشرفت تحصیلی آنها در درس مهارت های اجتماعی اقتصادی از طریق آزمون معلم ساخته اندازه گیری شد. سپس آزمودنی ها به طور مساوی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش، مطالب درس را با استفاده از روش نقشه مفهومی به مدت 1 ماه دریافت کردند ولی فراگیران در گروه کنترل همان مطالب درسی را به شیوه سخنرانی فرا گرفتند. در پایان جلسات آموزشی پس آزمون (آزمون معلم ساخته) از هر دو گروه به عمل آمد و همچنین میزان یادسپاری دانش آموزان از طریق آزمون های معلم ساخته (آزمون های پیشرفت تحصیلی و عملکردی) 1 ماه پس از آموزش ارزیابی شد. نتایج با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که تاثیر آموزش مبتنی بر نقشه مفهومی در مقایسه با روش سخنرانی بر نمره های پیشرفت تحصیلی و یادسیاری دانش-آموزان کم توان ذهنی معنادار (p<0.01) است. با توجه به آثار مثبت روش آموزشی نقشه مفهومی بر یادگیری معنادار می توان از این روش در آموزش افراد کم توان ذهنی که نیازمند یادگیری عمیق دانش می باشند استفاده نمود.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، یادگیر معنی دار، پیشرفت تحصیلی و یادسپاری، کم توانی ذهنی
  • سمانه غفوری*، حسین حسن آبادی، بهروز مهرام، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی صفحه 123
    این پ‍ژوهش بعد معنویت در خانواده را مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور از روش بخشودگی مبتنی بر درمان های معنوی مذهبی استفاده شده است. این مدل درمانی از روش ورثینگتون به دست آمده و با فرهنگ ایرانی منطبق شده است. روش مطالعه شبه تجربی تک موردی بوده و از بین طرح های تک موردی نیز از طرح خط پایه چندگانه استفاده شد. مدل درمانی شامل 9 جلسه بوده و اثربخشی این روش را در ارتقای رضایتمندی زناشویی در دو زوج ایرانی داوطلب مورد بررسی قرار داده است. پس از تعیین خط پایه برای هر زوج، مداخله برای زوج اول آغاز شده و زوج دوم در جلسه چهارم زوج اول، وارد درمان گردید. شاخص بهبودی سیر صعودی منحنی در مرحله درمان نسبت به خط پایه در نظر گرفته شد. نتیجه تحقیق نشان داد که استفاده از روش بخشودگی مبتنی بر درمان های معنوی مذهبی باعث کاهش تعارضات زناشویی در این دو زوج شده است.
    کلیدواژگان: زوج درمانی معنوی مذهبی، بخشودگی، تعارضات خانواده
  • مجید محمدعلیلو*، تورج هاشمی، فاطمه ولی پور صفحه 143
    هدف این پژوهش بررسی سوگیری حافظه در افراد مضطرب غیربالینی و مقایسه با افراد بهنجار می باشد. روش این پژوهش از نوع طرح نیمه-آزمایشی بود که در آن نمونه ای شامل 80 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز مورد بررسی قرار گرفتند. پس از اجرای تست اضطراب بک افراد به دو گروه (40 نفره شامل دو گروه مضطرب و یک گروه بهنجار) تقسیم شدند و تکلیف کامپیوتری سوگیری حافظه بر روی این افراد اجرا گردید. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که افراد مبتلا به اضطراب به واژه هایی با بار عاطفی اضطرابی نسبت به افراد بهنجار به طور معناداری سوگیری دارند اما در واژه-هایی با بار عاطفی خنثی و مثبت گروه بهنجار سوگیری معنی داری نشان دادند.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که افراد مضطرب در مقایسه با افراد بهنجار سوگیری حافظه بیشتری نشان می دهند.
    کلیدواژگان: سوگیری، حافظه، اضطراب، حافظه آشکار
  • علیرضا مرادی*، حسین جباری، علی محمد میرآقایی، هادی پرهون صفحه 158
    هدف اصلی پژوهش حاضر عبارت است از بررسی عملکرد افراد مبتلاء به HIV/AIDS در کارکردهای اجرایی به عنوان یک بخش مهم و اثرگذار از توانائی های شناختی. تعداد 68 نفر آزمونی شامل 34 نفر افراد مبتلاء به HIV/AIDS به عنوان گروه هدف و 34 نفر افراد عادی به عنوان گروه مقایسه در مطالعه شرکت کردند. هر دو گروه در متغیرهای جنس، سن، وضعییت ازدواج، سطح تحصیلات و شرایط اقتصادی و اجتماعی یکسان سازی شدند.
    ابزار پژوهش شامل مقیاس تاثیر رویداد (IES)، سیاهه افسردگی بک، سیاهه اضطراب بک، آزمون مرتب کردن کارت های ویسکانسین (WCST)، و آزمون برج لندن (TL) بود. نتایج نشان داد که که نشانه های PTSD، افسردگی و اضطراب در میان گروه بیمار بطور معناداری بالا است. یافته ها همچنین نشان داد که گروه بیمار در آزمون های مربوط به کارکردهای اجرایی (آزمون مرتب کردن کارت های ویسکانسین و آزمون برج لندن) از عملکرد پائینی برخوردار هستند. یافته های مذکور در رابطه با نقش خود و پردازش اطلاعات در رابطه با کارکردهای اجرایی و اثرپذیریی آنها از عوامل هیجانی نظیر نشانه های PTSD قابل بحث می باشد.
    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، HIV، AIDS، PTSD، آزمون مرتب کردن کارهای ویسکانسین، آزمون برج لندن
  • فرزانه میکائیلی منیع*، علی عیسی زادگان، ملیحه نقوی هرزند صفحه 179
    هدف این تحقیق بررسی اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی براساس مدل کفایت اجتماعی فلنر بر مهارت ها و رشد اجتماعی دانش آموزان دختر کم توان ذهنی 15-10 ساله بود. برای رسیدن به این مهم از روش پژوهش آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر کم توان ذهنی 15-10 ساله شهر ارومیه را دربرمی گرفت که در سال تحصیلی 89-88 در مدارس استثنایی مشغول به تحصیل بودند (91= N). از این تعداد 40 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین و به طور تصادفی در گروه آزمایش (20 n=) و گواه گمارده (20 n=) شدند. هر دو گروه بر اساس میانگین ضریب هوشی و سن همتا گردیدند. بر اساس مولفه های مدل کفایت اجتماعی فلنر برنامه ای آموزشی طراحی و طی 30 جلسه اجرا گردید. هر دو گروه با استفاده از آزمون مهارت های اجتماعی و مقیاس رشد اجتماعی واینلند پیش-آزمون و پس آزمون شدند. جهت تحلیل داده ها آزمون t گروه های وابسته و تحلیل کوواریانس به کار رفت. نتایج مربوط به مقایسه پس آزمون گروه-های آزمایش و گواه نشان دادند آموزش مبتنی بر مدل کفایت اجتماعی فلنر موجب بهبود مهارت ها و رشد اجتماعی شده است (p<0.01). یافته-های مربوط به آزمون تحلیل کوواریانس نیز حاکی از وجود تفاوت معنی دار نمره های پیش آزمون و پس آزمون دو گروه برای متغیر مهارت-های اجتماعی (0/68= مجذور اتا، 70/56=F) و متغیر رشد اجتماعی (0/41= مجذور اتا، 46/32=F) بود. مقایسه ضرایب اتا و مقادیر F دو متغیر رشد و مهارت های اجتماعی نشان داد آموزش ها روی مهارت های اجتماعی موثرتر واقع شده اند.
    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، مدل کفایت اجتماعی فلنر، رشد اجتماعی، مهارت های اجتماعی
|
  • J. Babapour Kheiroddin*, M.A. Nazari, L. Rashidzadeh Page 8
    The purpose of this study was to consider the effectiveness of cognitive-behavior therapy on the marital satisfaction and intimacy of chemical patient couples in Sardasht. The sample consisted of 30 patients which were selected accessibility. Cognitive-behavioral therapy was carried out on the experimental group in 10 sessions over a period of 1/5 hours. The questionnaires were ENRICH martial inventory and Intimacy Scale (IS) which were completed by participants before and after intervention. The data were analyzed using analysis of covariance. The results showed that cognitivebehavior therapy increased marital satisfaction and intimacy in experimental group significantly in comparison with the control group (p<00.1). In general, this method modified marital satisfaction and intimacy of couples.
    Keywords: Cognitive, behavioral therapy, Marital satisfaction, Marital intimacy, Chemical patients
  • M. Tarkhan* Page 26
    The aim of this research was to study the effectiveness of group logotherapy on depression and aggression of drug abusers. From among 53 abusers, referred for addiction lapse to behzisti institute, Rahnama counseling center and addiction lapse center of Bakhshandeh, By using of depression and aggression questionnaire, 28 addicted peoples that had above depression and aggression were chosen randomly and then divided into experimental and control groups randomly (14 people for each group). Experimental group received 10 sessions of group logotherapy, a session weekly, and control group did not receive any training. After depression and aggression of two group intervention were measured again. Data analysis by using analysis of covariance showed significan difference (P0/001) in depression and aggression amount between two groups. Findings of present investigation indicated importance of group logotherapy on decreasing depression and aggression amount of addicted peoples. Results of this research converge with other investigations findings and all of these researches showed that group logotherapy has basic role in decreasing depression and aggression amount of drug-abusers.
    Keywords: Logotherapy, Depression, Aggression, Drug abuse
  • A.A. Haddadi Koohsar*, B. Ghobari Bonab Page 46
    The aim of the current research was to investigate the relation among God concept, adult attachment and paranoid ideation in college students of Medical Sciences. To this end, 469 students from Tehran Medical Sciences University and Iran Medical Sciences University were selected by means of proportional stratified sampling. Religious Concept Survey (Gorsuch, 1968), Paranoid dimension of Symptom Check List 90-Revised (Deragotis, etal., 1973) and Adult Attachment Scale (Collins, 1996) were administered to them. Regression analysis was used to analyze data. Results indicated that paranoid ideation of college students can be predicted by the quality of attachment, and God concept (wrathfulness). In other words, students who percevie God as a wrathful entity, were more prone to have paranoid ideation. In addition, an anxious attachment was associated with more paranoid ideation; however dependable attachment was associated inversely with paranoid ideation.
    Keywords: Paranoid ideation, God concept, Attachment, Medical Sciences Students
  • Z. Khanjani*, Z. Arghavanian, Z. Arghavanian Page 66
    The aim of the current research was to study the differences between personality disorders of the delinquents and normal pepole. For this reason, 32 delinquents were selected from Sanandaj Reform and Education Center for juveniles by purposeful sampling method and then 34 pepole were selected by simple random sampling method and then they were evaluated by the Questionnaire Millon. Results of the t-test statistical analysis showed that between deliquents and normals there was a significant statistical difference in the borderline, Schizoid, dependent and Paranoid personality disorders. In studying of the two mentioned groups in the 3 class of A,B and C personality disorders it was revealed that in the first 2 classes for delinquents and normals there were a significant difference in (class A and B) personality disorders but the difference in the personality disorders of the C class was not significant.
    Keywords: delinquents, Borderline Personality Disorders, Schizoid Personality Disorders, Dependent Personality Disorders, Paranoid Personality Disorders
  • J. Ashoori*, S. Taleapasand, I. Bighdeli Page 83
    This research aimed to examine the role of the motivational strategies (achievement goals, self-efficacy, and test anxiety), cognitive learning strategies (rehearsal, elaboration, and organization), and learning of peers in the English achievement. 160 students (102 girls and 58 boys) at third grade of high school at Pishva district were selected with a stratified random sampling method. All of pintrich’s them completed the motivational strategies and learning questionnaires and the adapted version of Elliot and Mc Gregor’s achievement goals questionnaires. The findings showed a positive relationship between self-efficacy, rehearsal, and mastery approach goal orientation with language achievement and a negative relationship between test anxieties, learning of peers, performance avoidance goal with language achievement, significantly. Self-efficacy, learning of peers and mastery approach goal orientation predicted 37 percent of variance of language achievement and self-efficacy had the most contribution in prediction of language achievement. One unexpected finding was the negative role of learning of peers in language achievement. Some findings of present research was consistent with previous researches. The role of self-efficacy in English language achievement in comparison to the other variables was noticeable. The theoretical implications of findings were discussed.
    Keywords: Motivational Strategies, Cognitive Learning Strategies, Learning of Peers, English Achievement
  • M. Alipour, M. Pourmohamadrezatajrishi*, A. Davarmanesh Page 103
    The purpose of this study was to compare and determine the effectiveness of conceptual map teaching and lecturing methods on the achievement of socio-economic skill courses in students with intellectual disability. 30 subjects selected randomly from 3rd grade intellectual disabled students in Tabriz and academic achievement in socio-economic skill courses of them were assessed by teacher-made test. Then subjects wereassigned in two groups equally. Experimental group participated into 8 sessions and were trained by conceptual map teaching method and control group by lecturing method. Posttest administrated on all subjects after treatment sessions. To measure memorization of experimental group, one month later they assessed by teachermade and performance tests. The data were analyzed by analysis of covariance. Results showed that the effect of conceptual map teaching method on academic achievement and memorization is significant (p<0.01) in comparison to lecturing method. Regarding to positive effects of conceptual map teaching method on meaningful learning, it can be used for training individuals with intellectual disability who require a deep learning to understand the content.
    Keywords: Conceptual map, Meaningful learning, Academic achievement, Memorization, Intellectual disability
  • S. Ghafoori*, H. Hasanabadi, B. Mahram, B. Ghanbari Hashemabadi Page 123
    This research examines the spiritual aspect in family. For this goal, forgiveness method based on spiritual psychotherapy has been used. This model, which is based on Worthington’s method, has been carried out on 2 Iranian couples. This model involves 9 sessions and the effect of this method in decreasing marital conflicts has been examined. In a pseudo experimental study method the single - subject design (multiple - baseline design) was carried out. The research results demonstrated that using of forgiveness method based on spiritual psychotherapy make decreasing marital conflicts.
    Keywords: Spiritual Couple Therapy, Forgiveness, Marital Conflicts
  • M. Mahmoud Alilou*, T. Hashemi, F. Valipour Page 143
    The aim of this research was to study the memory bias in the Subclinical anxious individuals in comparison with normal individuals. In a semi experimental study, 80 students Islamic Azad University of Tabriz were chosen and investigated. After testing with Beck anxiety test they were divided into two groups (40 individuals in anxious group and 40 individuals in normal group) and Memory computer task was conducted. The data was analyzed by multi variate analysis of variance (MANOVA). The results showed that anxious individuals have significant bias in react to anxiety evoking words meaningfully relative to normal individuals but in positive and neutral words normal individuals revealed significant bias.
    Keywords: Memory bias, Anxiety, Covert memory
  • A.R. Moradi*, H. Jabbari, A.M. Miraghayee, H. Parhoon Page 158
    The main aim of the current study was to investigate the performance of the executive functions as a major part of human cognitive abilities among individuals who suffer from HIV/AIDS. 68 subjects in two groups (34 patients with HIV/AIDS and 34 normal control subjects) who were matched by sex, age, level of education, marital, and socio- economic status participated in the study. Both groups were administered the Impact of Event Scale (IES-R), Beck’s Depression Inventory (BDI), Beck’s Anxiety Inventory (BDI), Wisconsin Card Sorting Test (WCST), and Tower of London. The results indicated high PTSD symptoms, depression and anxiety among patient group. The findings also revealed that patient group showed poor performance on WCST and Tower of London comparing normal control subjects. The findings are discussed in terms of the role of the self and processes involved in executive functions regarding to psychological effects including PTSD symptoms.
    Keywords: Executive functions, AIDS, PTSD, Wisconsin Card Sorting Test, Tower of London
  • F. Michaeli Manee*, A. Isazadeghan, M. Naghavi Harzand Page 179
    The purpose of this research was to examine the effectiveness of social skill training on the social growth of girls between 10 to 15 years old with intellectual disability on the base of Felner Social Competence Model. To fulfill this goal, the pre test, post test and control group was used. The research population includes all intellectual disabled girls between 10-15 years old studying in exceptional schools (N=91) of Urmia in the educational year of 2008-2009. The sample size was 40 students which divided into experimental (n=20) and control groups (n=20) randomly. Both groups were paired in accordance with intelligence quotient and age. An educational plan based on the elements of Felner model was designed and performed in 30 sessions. Both groups were pre tested and post tested by social skill test and Vineland Social Maturity Scale. In order to analyze the data, the dependent t-Test and analysis Covariance were used. The results revealed that training based on Felner Social Competence model improved social skills and development (p<0.01). The results obtained from covariance indicated a significant difference between the scores before and after tests in both groups for social skill variable (0.68 - Eta, F-70.56) and social development variable (Eta -0.41, F-46.32). The comparison of Eta coefficients and F for social growth and skill variables revealed that training has been more effective on social skills.
    Keywords: Intellectual disability, Felner social competence mode, Social development, Social skills