فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 69 (بهار 1391)

  • رسانه و ورزش 2
  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجتبی امیری، شهرزاد نیری، مرجان صفاری، فاطمه دلبری راغب صفحه 9
    هدف از مقاله حاضر، تبیین کارکردهای رسانه های جمعی به منظور تسهیل مسیر توسعه مشارکت بخش خصوصی در ورزش است. از آنجا که موانع بسیاری بر سر راه خصوصی سازی ورزش در کشور ما وجود دارند، هر گونه تدبیر هوشمندانه به منظور غلبه بر موانع فراروی خصوصی سازی ورزش، نیازمند فراهم آمدن تصویری مطابق با واقع از موانع است. در این مقاله، ابتدا با استفاده از مطالعات تطبیقی و انجام مصاحبه های عمیق با نخبگان، موانع و مولفه های فراروی خصوصی سازی ورزش در قالب چهار مانع اصلی و 40 مولفه فرعی شناسایی شده اند. موانع اصلی فراروی خصوصی سازی ورزش بر اساس یافته های تحقیق به ترتیب عبارتند از: موانع مدیریتی، فرهنگی اجتماعی، سیاسی حقوقی و اقتصادی. در نهایت نیز نقش و کارکرد رسانه های جمعی به عنوان یکی از مهم ترین نهادها در زمینه توسعه مشارکت بخش خصوصی، در قالب چهار کارکرد اجتماعی، اطلاعاتی، فراغتی و احساسی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی ورزش، بخش خصوصی، رسانه های جمعی، کارکرد رسانه
  • مریم مهدویان مشهدی، مهرعلی همتی نژاد، عبدالحمید احمدی، محمد احسانی صفحه 39
    پژوهش حاضر، به مقایسه وضع موجود و مطلوب نقش رادیو، تلویزیون و مطبوعات در ورزش بانوان از دیدگاه صاحبنظران پرداخته است. این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است و به صورت میدانی اجرا شده است. نمونه آماری این پژوهش را 100 نفر از صاحبنظران حوزه رسانه، 100 نفر از صاحبنظران حوزه ورزش و 100 نفر از بانوان ورزشکار در سطح ملی و قهرمان کشوری تشکیل دادند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، بین وضع موجود و مطلوب رسانه های گروهی در ورزش بانوان از دیدگاه آزمودنی ها تفاوت معنا داری وجود دارد. یعنی رسانه های گروهی نقش زیادی در ورزش بانوان دارند و این نقش به دلایلی، به درستی ایفا نمی شود. استفاده بهینه از کارکردهای گروهی، برای اعتلای ورزش بانوان در سطح جامعه ضروری است.
    کلیدواژگان: رسانه های گروهی، ورزش بانوان، صاحبنظران ورزش، صاحبنظران رسانه
  • محمدصادق افروزه، مهرزاد حمیدی، علیرضا الهی صفحه 55
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی دیدگاه اعضای انجمن های ورزشی دانشگاه ها، در خصوص رویکرد رسانه ها به ورزش است. همچنین، رابطه میزان رضایت مندی با دیدگاه های نیروهای داوطلب ورزشی مورد بررسی قرار گرفته است. روش این پژوهش، از نوع همبستگی و گردآوری اطلاعات به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را انجمن های ورزشی دانشگاه های شمال غرب کشور تشکیل داده اند که در نهایت 120 نفر از افراد این انجمن ها انتخاب و اطلاعات لازم، از طریق سه پرسشنامه محقق ساخته به دست آمد. نتایج نشان می دهد، بیشتر داوطلبان، برای ارتباط با ورزش از تلویزیون و اینترنت استفاده می کنند و به نظر آنان، بیشترین توجه رسانه ها به ورزش قهرمانی و سپس به ترتیب اطلاع رسانی، ورزش همگانی، فرهنگ ورزشی، ایجاد تشنج و در نهایت اخلاق است. همچنین در دو دیدگاه فرهنگ ورزشی و اخلاق در میان پسران و دختران تفاوت معنا داری دیده می شود.
    کلیدواژگان: نیروهای داوطلب ورزشی، رسانه، ورزش همگانی، ورزش قهرمانی
  • علی عنایتی شبکلایی، محمد محمدخانی ملکوه صفحه 71
    مقاله حاضر، به بررسی رابطه تلویزیون و فوتبال و نقش این رسانه در همگانی شدن ورزش فوتبال در ایران می پردازد. با توجه به همگانی، رسانه ای و بویژه، تلویزیونی شدن فوتبال در ایران، پژوهش پیش رو با این هدف انجام شده است که تلویزیون در کشور ما چرا و چگونه مخاطبان و بینندگان فوتبال را جذب می کند؟ برای دستیابی به این هدف، پژوهشگران با رویکرد ترکیبی کیفی و کمی علاوه بر مطالعه منابع و کتاب های موجود، از پژوهش ها و گزارش های پیمایشی، به ویژه نظر سنجی های جدید مرکز تحقیقات صدا و سیما، استفاده کردند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که رسانه ای و به ویژه تلویزیونی شدن فوتبال موجب فراگیر شدن آن در سطح جامعه ما شده است. بر این اساس هم مردم علاقه مند و پیگیر برنامه های فوتبال تلویزیون شده اند و هم این رسانه سعی کرده و توانسته است مخاطبان متعدد و متفاوتی را در این زمینه جذب کند. نتایج نظر سنجی ها نیز نشان می دهد، بیشتر مخاطبان برنامه های ورزشی تلویزیون، علاقه مندان به تماشای ورزش فوتبال هستند و در مجموع، از این نوع برنامه ها رضایت دارند.
    کلیدواژگان: تلویزیونی شدن فوتبال، همگانی شدن فوتبال، بازنمایی فوتبال، مخاطبان فوتبال
  • کامران تیموری، شهرام مدرس خیابانی صفحه 101
    ماهیت مسابقات ورزشی به گونه ای است که مربیان ورزش در اغلب موارد، پس از مسابقه دچار هیجان می شوند. این گونه هیجان های ناشی از خوشحالی یا ناراحتی، به احتمال بسیار، تاثیری مستقیم بر گفتار و بویژه نوع واژه های به کار رفته در مصاحبه های این افراد خواهد داشت. برای مشخص شدن این موضوع در مقاله حاضر، سعی شده است تا ساختار واژگانی مصاحبه های مربیان فوتبال لیگ برتر ایران (دوره نهم (فصل 89-1388)) پس از بازی مورد بررسی قرار گیرد. برای دست یافتن به این هدف، ابتدا پیکره زبانی از مصاحبه هر یک از 18 مربی لیگ برتر فوتبال، شامل یک مصاحبه پس از برد (کسب نتیجه مناسب) و یک مصاحبه پس از باخت (کسب نتیجه نامناسب) تهیه شد و سپس به کمک روش های آماری، فراوانی ساختارهای زبانی این مربیان استخراج شد. با بررسی اطلاعات به دست آمده مشخص شد که مربیان، اغلب پس از برد، از واژه هایی با بار عاطفی مثبت و پس از باخت از واژه هایی با بار عاطفی منفی استفاده می کنند. ضمن آنکه میزان فرافکنی آنان پس از باخت، نسبت به شرایط پس از برد بسیار بیشتر است
    کلیدواژگان: فوتبال، مربی، ساختار واژگانی، برد، باخت، فرافکنی، پیکره زبانی
  • مجتبی ظریفی، کریم داودی صفحه 119
    امروزه، اغلب کشورهای پیشرفته جهان در برنامه ریزی برای سازماندهی ورزش همگانی کشور خود با دیگر کشورها رقابت دارند و پیوسته در حال ارائه برنامه های خلاق برای رشد این ورزش هستند. هدف اصلی پژوهش حاضر پاسخ به این پرسش است که آیا رسانه ملی در توسعه ورزش همگانی در جامعه موثر است یا خیر؟ آیا رسانه ملی می تواند افکار عمومی مردم را در مورد ورزش همگانی تحت تاثیر قرار دهد؟ روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، از نوع پیمایشی و علی مقایسه ای است. به دلیل فقدان ابزاری دقیق و معتبر برای اندازه گیری نقش رسانه ملی در توسعه ورزش همگانی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. این پرسشنامه شامل 30 سوال است که در سه عامل مولفه های ورزشی، منابع مالی و منابع انسانی مطرح شده اند. یافته های این پژوهش نشان داد که بین رسانه ملی و توسعه ورزش همگانی در هر سه عامل مولفه های ورزشی، منابع مالی و منابع انسانی تفاوت معناداری وجود دارد
    کلیدواژگان: رسانه ملی، ورزش همگانی، توسعه ورزش، منابع مالی، منابع انسانی
  • عبدالله کرمی، حمید قاسمی، داود نعمتی انارکی صفحه 135
    هدف از این پژوهش، بررسی تحلیلی برنامه های ورزشی شبکه های تلویزیون جمهوری اسلامی ایران از نظر شکلی و محتوایی با تاکید بر ورزش بانوان است و سعی شده تا تصویری جامع از شیوه پرداختن به ورزش بانوان در تلویزیون ایران مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش روش تحقیق، توصیفی، نوع تحقیق کاربردی و روش اجرا تحلیل محتوا می باشد. برنامه های ورزشی شبکه های یک، دو، سه، پنج و خبر به صورت تصادفی انتخاب و در مجموع هر شبکه به مدت سه هفته مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد، سهم بانوان از مدت زمان نمایش برنامه ها 3/3درصد و در مقابل برای آقایان 3/84درصد می باشد، بانوان در 23رشته ورزشی و آقایان در 44 رشته ورزشی در تلویزیون نمایش داده شده اند. در مدت اجرای این تحقیق هیچ گونه مسابقه ورزشی زنده مربوط به بانوان نمایش داده نشده است. در رابطه با مولفه های ورزشی بانوان، مولفه قهرمانی با بیشترین مدت زمان نمایش در رتبه اول، در رتبه های بعدی مولفه همگانی تفریحی، مولفه حرفه ای و مولفه تربیتی قرار دارند.
    کلیدواژگان: ورزش بانوان، شبکه های تلویزیونی، ورزش، مولفه های ورزش، تحلیل محتوا
  • نسرین حداد صفحه 161
  • صفحه 165
|
  • Mojtaba Amiri , * Shahrzad Nayyeri  Marjan Saffari Fatemeh Delbari Ragheb, M.A Page 9
    The present article aims to shed lights on mass media functions regarding facilitation of private sector participation in the country’s sports sector. Since there are various obstacles to privatization of sports in Iran, any prudent measures to tackle such impediments require a realistic picture of the existing problems. Using comparative studies and deep interviews with elites, the article identifies four main types and forty sub-components of barriers impeding privatization of sport sector in Iran. According to the research findings, the main obstacles blocking privatization of sports sector in Iran are as following: managerial, social- cultural, political-legal and economic obstacles. Finally, the role and function of mass media as one of the most important institutions working for enhancement of private sector participation has been examined at four levels of society, information, recreation and feeling.
    Keywords: Privatization of Sports, Private Sector, Mass Media, Media Function
  • Maryam Mahdaviyan Mashhadi  Mehrali Hemmati Nejad, Abdolhamid Ahmadi , Mohammad Ehsani Page 39
    The present study explores views of experts on the role of radio, television and the press in women sports and compares the current state with the ideal one. Description and a survey were used as research methodology in this field study. Samples included 100 experts on media, 100 experts on sports and 100 woman athletes at champion and national level. A researcher-made questionnaire was used to collect data of the study. Findings indicate that in the view of experts there’s a significant difference between the current state of mass media and the ideal one with regard to women sports. In other words, mass media play a significant role in women sports, however, this role is not adequately played. Proper adaptation of cooperative functions is necessary to improve women sports in the society.
    Keywords: Mass Media, Women Sports, Sports Experts, Media Experts
  • Mohammad Sadeq Afroozeh  Mehrzad Hamidi, Alireza Elahi Page 55
    The present article aims to identify various views of universities’ sports associations on media approaches to sports. The article, also, studies the relationship between level of satisfaction and sports volunteers’ views. The research methodology is of correlation type and data were collected from the field. Research population includes sports associations of northwest universities in Iran. Samples consisted of 120 members of the associations and data were collected through three researcher-made questionnaires. Findings indicate that most of the volunteers get their sports information from TV and the Internet. In their view, media’s attention is firstly invested on championship; then on giving information, popular sports, sports culture, tension-creating and ethics respectively. Furthermore, there is a significant difference between boys and girls in terms of sports culture and ethics.
    Keywords: Sports Volunteers, Media, Popular Sports, Championship Sports
  • Ali Enayati Shabkolayee Mohammad Mohammad Khani Molkooh, M.A Page 71
    The present article aims to examine the relationship between television and football in Iran. It seeks, further, to study the role of the media in popularization of football in Iranian society. Given the current process of popularization of football in Iran, the study, in fact, aims to reveal why and how television attracts football fans and what role this media plays in this significant process. In the present enquiry the researchers adopted both qualitative and quantitative approaches including descriptive methodologies and surveys in IRIB Reseach Center. Research findings indicate that media, television in particular, is the main factor behind popularization of this sport in Iranian society. Thus, people have become interested in TV football programs, and television has tried and been able to attract audience from various walks of life. The survey findings, further, show that much of the audience watching TV sports programs is, in fact, football fans, and is, therefore, satisfied with the contents of such programs.
    Keywords: Football Popularization on TV, Popularization of Football, Representation of Football, Football Audience
  • Kamran Teimurim., Shahram Modarres Khiyabani, Ph.D. Page 101
    The nature of sports’ matches usually arouses excitement on part of coaches following games. Such excitement resulting from joy or disappointment of the individuals has, most probably, a direct impact on their speech, particularly, the lexicon employed in their interviews. The present article aims to examine the lexical structure of interviews given by football coaches in Iranian premier league following the matches (ninth round, season 88- 89). First a corpus of interviews from 18 couches in Iranian premier league including one after winning and another after losing were collected. Then, the frequency of lexical structures of their interviews was counted using statistic methodologies. Research findings indicate that the couches mostly use emotionally positive terminology after winning, while they adopt an emotionally negative terminology after losing. Furthermore, the level of their projection after losing is much more than the time they win.
    Keywords: Football, Couch, Lexical Structure, Win, Lose, Projection, Corpus
  • Mojtaba Zarifi, M.A., Karim Davoudi, M Page 119
    Today most developed countries across the world compete with each other in terms of planning and organizing popular sports and are busy offering creative programs to boost this type of sport. The present study aims to tackle the following questions: does National Media play an effective role in development of popular sports in the society? Can National Media influence public opinion with regard to popular sports? The research methodology contains a range of approaches including a survey, comparison and explanation. Due to lack of precise and valid tools to measure the role of National Media in developing public sports, a researcher-made questionnaire was employed in the study. The questionnaire consists of 30 items at three levels: sports components, financial resources and human resources. Research findings indicate that there is a significant relationship between National Media and development of public sports at all three aforementioned levels.
    Keywords: National Media, Public Sports, Sports Development, Financial Resources, Human Resources
  • Abdollah Karami  Hamid Qasemi, Davoud Nemati Anaraki Page 135
    This article aims to carry out an analysis on both form and content of television women sports programs. It tries to give a conclusive picture of the way television addresses women sports in Iran. This applied research uses content analysis plus description to obtain its findings. Sports programs of Channel One, Two, Three, Five and News Channel were randomly selected within a time table of three weeks. Research findings indicate that 3.3 percent of the programs belong to women sports while this amount is 84.3 percent for men; women were active in 23 sports while men played in 44 sports. During the time this research was being carried out no sports match belonging to women was not shown live on these channels. As for women sports components, championship stands at top in terms of time being allocated, and public-recreational, professional and educational sports stand next respectively.
    Keywords: Women Sports, TV Channels, Sports, Sports Components, Content Analysis