فهرست مطالب

تحقیقات مدلسازی اقتصادی - سال دوم شماره 6 (زمستان 1390)

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال دوم شماره 6 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید زمان زاده، اصغر شاهمرادی صفحات 1-18
    در عموم مطالعات برآورد خط فقر در ایران، اثر بعد خانوار بر خط فقر به صورت از پیش تعیین شده (عمدتا به صورت سرانه) مدنظر قرار گرفته است. از آنجا که اعضای خانوار می توانند در مصرف کالاها و خدمات از صرفه های ناشی از شراکت در مصرف و مقیاس بهره مند گردند، هزینه های حفظ سطح معینی از رفاه برای خانوار، به نسبت یک به یک با بعد خانوار، افزایش نمی یابد. بنابراین در نظر گرفتن اثر بعد خانوار بر خط فقر به صورت از پیش تعیین شده، موجب ایجاد تورش در برآورد خط فقر می گردد. هدف مطالعه حاضر محاسبه خط فقر با در نظر گرفتن اثر بعد خانوار بر اساس نظریه اقتصادی و رفتار بهینه یابی خانوار به عنوان واحد مصرف کننده است. به این منظور تابع مطلوبیت و مخارج غیرمستقیم خانوار به عنوان واحد مصرف کننده با توجه به ویژگی های مختلف خانوارها، تحت رویکرد رفتار مصرفی به واسطه تخمین یک سیستم مخارج خطی بر اساس مجموعه داده های بودجه خانوار مرکز آمار ایران در دوره 1370 تا 1386، که شامل 204464 خانوارهای شهری می باشد، برآورد شده است. سپس بر اساس تابع مخارج غیرمستقیم برآورد شده، خطوط فقر (بر مبنای واحد پولی حقیقی و اسمی) به ازای بعد خانوار (از خانوار 1 نفره تا 10 نفره) محاسبه و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رفاه، بعد خانوار، خط فقر
  • اکبر کمیجانی، حسین توکلیان صفحات 19-42
    بر اساس قاعده تیلور (1993)، مقام پولی از طریق تغییر در نرخ بهره اسمی، به عنوان یک ابزار سیاستی و با توجه به انحراف تولید و تورم از مقادیر هدف خود، تصمیمات مقتضی را اعمال می کند. رویکردی که اخیرا توجه بسیاری را به خود جلب کرده این است که میزان حساسیت بانک مرکزی نسبت به دو هدف خود در قاعده تیلور؛ یعنی شکاف تولید و تورم در دوران رکود و رونق متفاوت است، بنابراین باید قاعده تیلور به صورت غیرخطی در نظر گرفته شود. با توجه به اینکه در ایران بر اساس قانون بانکداری بدون ربا، هدف بانک مرکزی کنترل نرخ بهره (سود) اسمی نیست وبه طور معمول، نرخ رشد حجم پول (پایه پولی) به عنوان ابزار سیاستگذاری پولی استفاده می شود، در این مطالعه با معرفی یک قاعده پولی نامتقارن تعیین نرخ رشد حجم پول به دنبال بررسی چگونگی تغییر حساسیت بانک مرکزی در تعیین نرخ رشد حجم پول در دوران رکود و رونق هستیم. برآورد مدل مارکوف سوئیچینگ برای داده های فصلی طی دوره 1367:1 تا 1387:2 نشان می دهد که در دوران رکود حساسیت بانک مرکزی بیشتر متوجه شکاف تولید و در دوران رونق، بیشتر متوجه تورم است.
    کلیدواژگان: قاعده پولی نامتقارن، بانک مرکزی، مارکوف سوئیچینگ
  • ابراهیم رضایی صفحات 43-60
    در سال های اخیر، عوامل موثر بر سطح بهره وری کل از موارد مطرح شده در تئوری های رشد فراتر است و عوامل نهادی نیز مورد توجه محققان قرار گرفته است. درهمین راستا، هدف اصلی این مقاله نیز آزمون عوامل موثر بر این رشد با توجه به عوامل نهادی در کنار عوامل مرسوم، در ایران، در دوره 1350- 1386 است.
    برای بررسی این موضوع از مدل های فضا حالت (State Space) استفاده شده است. در این رویکرد رشد TFP به عنوان یک متغیر غیر قابل مشاهده تلقی ش ده و در معادله حالت، متغیرهای برونزای موثر براین رشد وارد می شود. در این مقاله، برخی متغیرهای برونزا که بطور عمده سنجه هایی از عوامل نهادی هستند، به صورت شاخص جایگزین از ترکیب سری های زمانی مختلف تصریح شده است. نتایج نشان می دهد که برخی کمیت های وارد شده در مدل؛ مانند نهادهای حاکمیتی(ثبات سیاسی و پاسخگویی) و میزان دخالت دولت در کنار ملاک های نهادی قدیمی تر؛ مثل بی ثباتی اقتصاد کلان، اثر معنی دار بر TFP داشته اند. علاوه بر آن، پسماندهای بدست آمده با نتایج حاصل از روش های مرسوم دیگر (اعم از مشخص یا تصادفی) متفاوت است.
    کلیدواژگان: عوامل نهادی، بهره وری کل عوامل، متغیر غیر قابل مشاهده، اقتصاد ایران، مدل فضا حالت
  • هما قاسمی*، مصطفی دین محمدی، اسماعیل نجفی صفحات 61-84

    تحلیل پوششی داده ها کارایی نسبی واحدهای تصمیم گیرنده را برآورد می کند. این مقاله از فرایند تحلیل سلسله مراتبی و تئوری سری فازی برای تغییر مدلی در تحلیل پوششی داده ها استفاده می کند که این روش می تواند برای ارزیابی عملکرد واحدهای شغلی استفاده شود. در این مقاله روشی جدیدی برای برآورد کارایی واحدهای تصمیم گیرنده با داده های بازه ای به کار گرفته شده است. مدل توسعه یافته دارای داده های بازه ای است و افزون بر این، وزنی که به داده ها اختصاص می یابد، نیز به صورت بازه ای است. از این رو، نوآوری در توسعه نظری صورت گرفته و در بخش تجربی نیز مدل، آزمون شده است. در بخش تجربی، روشی برای مرتب سازی واحدهای تصمیم گیرنده به وسیله ی کارایی به دست آمده مطرح می شود. برای آزمون روش پیشنهادی کاربرد مدل در رتبه بندی گروهی محصولات سه خودروساز بررسی شده است. از نتایج مدل مشخص است که مدل پیشنهادی برای مسائل عملی؛ به ویژه مواقعی که تعداد گزینش ها محدود است، مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، تئوری سری فازی، داده بازه ای، واحدهای تصمیم گیرنده
  • رحمان خوش اخلاق، رحیم دلالی اصفهانی، ناصر یارمحمدیان * صفحات 85-104

    تئوری منحنی محیط زیست کوزنتس، درطول چندین دهه، از مفهوم ابتدایی خود تا مدل های پیچیده نظری کنونی رشد کرده است. توسعه نظری و تجربی، ادبیات اقتصاد محیط زیست موجب شده است که ارتباطی از نوع درجه دوم میان درآمد و آلودگی زیست محیطی تصریح شود.
    هر مطالعه ای به سهم خود، از زاویه جدیدی به این مسئله نگریسته است. ازجمله انتقادهایی که مازانتی و دیگران(2007) و استرن(1998) به منحنی محیط زیست کوزنتس وارد دانسته اند، این است که به جای تلاش برای یافتن مکانیزمی در چارچوب نظری منحنی کوزنتس، بر یافتن قاعده هایی تجربی آن هم در مجموعه بزرگی از متغیرها تمرکز بی فایده کرده است. این انتقادهای مخالفان موجب شد تا طرفداران نظریه منحنی محیط زیستی کوزنتس رویکردشان را بازبینی نموده و دقت بیشتری بر جزئیات و روش شناسی آن به خرج دهند.
    در این مقاله، مدلی مبتنی بر پایه های اقتصاد خردی ارائه می شود که در آن، خانوار با تصمیم درباره مصرف کالای کثیف یا تمیز مواجه است و نشان داده می شود که شیوه تصمیم گیری خانوار به گونه ای است که با افزایش درآمد، ابتدا آلودگی محیط زیست افزایش می یابد و سپس جانشینی کالای تمیز با کثیف، آلودگی محیط زیست را کاهش می دهد. این فرایند به گونه ای است که تاییدی بر وجود منحنی محیط زیست کوزنتس است.

    کلیدواژگان: منحنی محیط زیست کوزنتس، مدل تصمیم گیری خانوار، کالای کثیف، کالای تمیز
  • مهدی صادقی شاهدانی، موسی شهبازی غیاثی، وحید بیگدلی صفحات 105-128
    مدل های مشارکت عمومی خصوصی با روش های متفاوت بستری را برای تامین خدمات و زیرساخت های عمومی با استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی مهیا کرده است. بخش حمل و نقل نیز به عنوان یکی از بخش های زیربنایی برای توسعه اقتصادی در ایران نیازمند استفاده از مدل های مشارکت عمومی- خصوصی است. بدین منظور در این پژوهش، ضمن بررسی ادبیات نظری مشارکت عمومی- خصوصی، ابتدا موانع توسعه مشارکت های این چنینی در بخش حمل و نقل در حوزه های اقتصادی، زیرساختی، قانونی و اجتماعی شناسایی شده و سپس با استفاده از روش های AHP،TOPSIS وSAW به عنوان روش های تصمیم گیری چندمعیاره به اولویت بندی وتحلیل اهمیت نسبی این موانع پرداخته شده است. نتایج حاصل از سه تکنیک تصمیم گیری نشان می دهد، مولفه مربوط به محدودیت های بازار سرمایه و دسترسی به تامین مالی، مهم ترین مانع شناخته شده است. با وجود تفاوت جزئی در نتایج روش تاپسیس در رتبه بندی چند مانع آخر، نسبت به دو روش دیگر، با محاسبه ضریب همبستگی رتبه ای (اسپیرمن)، فرض صفر (عدم همبستگی بین نتایج) رد شده و با احتمال 99.75% نتایج حاصل از هر سه مدل مشابه یکدیگر می باشد. نتایج رتبه بندی موانع توسعه مشارکت های عمومی خصوصی در این مطالعه می تواند در سیاستگذاری و تعیین الزامات استفاده از این مدل ها در حوزه های حمل ونقل و سایر حوزه های زیرساختی مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، مشارکت عمومی خصوصی، تصمیم گیری چندمعیاره، تخصیص ریسک
  • حسن حیدری صفحات 129-153
    در پژوهش حاضر سعی بر این است تا با استفاده از یک مدل FAVAR با مقیاس نسبتا کوچک برای ارزیابی تاثیر شوک های پولی بر قیمت و سطح فعالیت ها در بخش مسکن استفاده شود. بررسی های اخیر از افزایش توجه به مدل هایی که در طراحی آنها طیف گسترده ای از اطلاعات اقتصادی مورد استفاده قرارمی گیرد، حکایت دارد. این امر با تکمیل کردن مدل های سنتی VAR با استفاده از یک یا چند «عامل»، امکان پذیر شده است. تاثیر شوک های پولی بر دو متغیر اساسی؛ یعنی«قیمت مسکن» و «سطح فعالیت های این بخش» بررسی شده است. برای برآورد متغیر پنهان «سطح قیمت ها» از چهار شاخص استفاده شده است که؛ شامل شاخص قیمت مسکن، سوخت و روشنایی؛ شاخص مستغلات، اجاره و فعالیت های کار و کسب؛ شاخص مسکن اجاره ای در تهران و شاخص قیمت خدمات ساختمانی می شوند. برای برآورد سطح فعالیت ها در بخش مسکن نیز از شش متغیر عمده استفاده شده است که عبارتند از: مجموع سرمایه گذاری در خانه های جدید در مناطق شهری، مجموع سرمایه گذاری در خانه های جدید در شهرهای بزرگ، مجموع سرمایه گذاری در خانه های جدید در تهران، تعداد پروانه های صادر شده توسط شهرداری ها در کل مناطق شهری، تعداد پروانه های صادر شده توسط شهرداری ها در شهرهای بزرگ، و تعداد پروانه های صادر شده توسط شهرداری ها در تهران. با توجه به نتایج به دست آمده، شوک های نقدینگی و پایه پولی، یک اثر موج مانندی در بخش مسکن ایجاد می کنند که این اثر حدود 5 سال در بخش مسکن ماندگار می شود و از سویی دیگر، تاثیر نقدینگی بر این بخش طولانی تر و ماندگارتر از تاثیر شوک پایه پولی است.
    کلیدواژگان: بخش مسکن، مدل های FAVAR، مدل VAR، شوک پولی
  • داوود منظور، حسین رضایی * صفحات 155-172

    هدف از این پژوهش تعیین قیمت بهینه برق در فضای تجدیدساختار صنعت برق است. دراین راستا تابع رفاه اجتماعی را نسبت به قید تعادل بازار، حداکثر توان تولید هر گروه از نیروگاه ها، حداکثر تقاضای گروه های مختلف مصرف کننده وتوان صادارت و واردات به حداکثر می رسانیم. ضمن اینکه مدل مذکور را در دو بازه زمانی ماهانه و یک ساله در سال 1386 با کمک نرم افزار بهینه یابی GAMS اجراء می کنیم.
    قیمت سایه ای در بازه زمانی یک ساله در این سال برای هر کیلووات ساعت 2/371 ریال محاسبه شده است. درراستای رسیدن به نتایج دقیق تر، مدل را به تفکیک هر ماه نیز اجراء می کنیم. که نتایج آن ازکاهش قیمت برق در شش ماهه اول نسبت به شش ماهه دوم حکایت دارد، زیرا هزینه نهایی تامین برق در زمستان، به علت مصرف گازوئیل و سوخت های مایع به جای سوخت گاز طبیعی به همراه استفاده نکردن از نیروگاه های برق آبی افزایش می یابد. برای دوره زمانی سالیانه و ماهیانه، قیمت واقعی در بازار برق ایران، انحراف معناداری از قیمت بهینه دارد.

    کلیدواژگان: بازار برق، قیمت سایه ای، هزینه نهایی، تولید بهینه، ارزش بار ازدست رفته
|
  • Hamid Zamanzadeh, Dr Asghar Shahmoradi Pages 1-18
    The effect of equivalence scale on poverty line has been considered as a predetermined parameter in all previous studies about the estimation of poverty lines in Iran. As household’s members can benefit from economies of scale in consumption، the cost of reaching to a given level of welfare does not increase one to one in household scale. So the effect of household scale on poverty line as a predetermined parameter creates bias. The main purpose of this study is to estimate the poverty line regarding the household scale. The utility function and the indirect household expenditures under consumption behavior approach are estimated based on income-expenditure data for 204464 Iranian urban households during2001-2007. Then poverty lines (in nominal and real units) per household scale (1to 10 members) are calculated based on indirect household expenditures.
    Keywords: Welfare, Household scale, Poverty line
  • Dr Akbar Komijani, Hossein Tavakoliyanh Pages 19-42
    According to Taylor (1993) rule، the monetary authority responds to deviations of output and of inflation from their targets through nominal interest rate fluctuations regarded as policy instrument. Another specification that has received considerable attention is that policymakers may have asymmetric preferences with regard to their objectives during recessions and expansions. Since according to Law for Usury (Interest) Free Banking of Iran، the objective of the central bank is not the control of interest rate، instead it is money growth rate which is used as an instrument، in this study we introduce a money growth rate reaction function and we use it to test the asymmetry in central bank behavior during recessions and expansions. The estimation results of a Markov Switching model for the period 1367:1 to 1387:2 show that the central bank sensitivity toward output is more during the recessions while its sensitivity toward inflation is more during the expansions.
    Keywords: Asymmetric Monetary Policy Rule, Central Bank, Markov Switching
  • Dr Ebrahim Rezaei Pages 43-60
    The number of factors affecting total factor productivity has been increasing far from those which considered in growth models. So، institutional factors have been attracting strong attention of researchers. This paper aims at investigating the effects of these institutional factors together with traditional factors on TFP growth during 1971-2007. For this purpose، we present a State-Space model. Using this approach، TFP has been regarded as a latent variable and in the state equation، we introduced some exogenous variables. Some endogenous variables which were mainly measures of institutional factors have been specified as proxies. Our result show that the introduced measures of institutions such as governance (political stability and accountability) institutions and degree of government intervention together with an older and known institutional factors، such as macroeconomic instability، have significant effects on TFP growth. In addition، the residuals from state-space model (either deterministic or stochastic) were different from the residuals of other models.
    Keywords: Institutional Factors, TFP, Latent Variable Approach, Iranian Economy, State, Space Model
  • Homa Ghasemi, Dr Mostafa Dinmohammadi, Dr Esmaeil Najafi Pages 61-84

    Data envelopment analysis (DEA) estimates the relative performance of decision making units (DMUs). This paper uses the idea of the Analytical hierarchy process (AHP) method and fuzzy set theory to modify the model of DEA which can be used to evaluate the performance of business units. In this paper، a new method has been proposed for estimating the performance of DMUs with interval data and weights of data. The models proposed in previous studies have interval data or interval weights of data، so the proposed model has more flexibility than previous studies. Thus، innovation has been done theoretically and the experimental part is for testing the theory. Finally، a method is introduced for ranking the DMUs by computed performance. In order to prove the applicability of the proposed method، a case study for ranking of some Iranian automotive companies products is given. The model results indicate that the proposed model will be useful for practical problems، especially when the number of choices is limited.

    Keywords: DEA, AHP, Fuzzy set theory, Interval data, DMU
  • Dr Rahman Khoshakhlagh, Dr Rahim Dalali Isfahani, Nasser Yarmohammadian Pages 85-104

    Environmental Kuznets Curve (EKC) theory has evolved over several decades from its initial intuitive conception to the complex theoretical models of today. Through successive steps of empirical and theoretical debate، a quadratic relationship between income and environmental degradation has been proposed، criticized، defended، and criticized again. Along the way، each finding have new look at the subject. Critic that is provided by Mazzanti et al. (2007) and Stern (1998) is that instead of attempting to gain insight into the underlying mechanics of an EKC theoretical foundation، there are undue focus on exploring empirical regularities among a large set of variables. These critics from opponent and supporter cause researcher to review their approach and take more concerns on details and methodology of EKC theory that make the way of theoretical works. In this paper، a microeconomics model is provided in which household confront with decision about consumption of dirty and clean goods. It is showed that household make decision in the way that، as income increases، environment pollution rise at first and then fall when household substitute dirty goods by clean goods.

    Keywords: Environmental Kuznets Curve, household decision model, dirty goods, clean goods
  • Dr Mahdi Sadeghi Shahdani, Musa Shahbazy Ghiasi, Vahid Bighdeli Pages 105-128
    Public-Private Partnerships (PPP) models using the capacities of private sector have provided a background to supply public services and infrastructures in different ways. Transportation sector as a fundamental sector of economic development in Iran needs public-private participation models. For this purpose a theoretical literature of public-private partnerships has been reviewed and then the barriers to the development of such partnerships in transportation sector of Iran economic، infrastructure، legal and social areas were investigated. Finally with AHP، TOPSIS and SAW methods of Multi Criteria Decision Making (MCDM) the barriers were prioritized and their relative importance was analyzed. The results of three methods indicate that factor of financial markets limitations and availability of financing is the main barrier to the development of public-private partnerships. Although there is a little different among the results of TOPSIS in rating some final factors compared to other two methods، by calculating rank correlation coefficient (Spearman) the null hypothesis (the lack of correlation between the results) was rejected and with 99. 75 percent probability all of the result are similar. Ranking results of barriers to the development of public-private partner ships in this study can be taken into consideration in policymaking and determining the requirement to use these models in the fields of transportation and other infrastructural areas.
    Keywords: Transportation, Public, Private Partnerships (PPP), Multi Criteria Decision Making (MCDM), private sector
  • Hassan Heydari Pages 129-153
    In this paper، a small scale Factor-Augmented Vector Autoregressive (FAVAR) Model is utilized to analyze the effects of monetary shocks on price level and economic activities in the Iranian housing sector. To analyze the «price level»، four price indices of the housing sector were used and also six indices to estimate the «economic activities» in this sector were determined. The results show that shocks from liquidity and high powered money will have wave-like effects on the housing sector in Iran. The waves have an approximate duration of 5 years which is confirmed by observations of the housing sector in Iran. Also the results show that the effects of the liquidity shocks have more durable effects on the sector in comparison with the high powered money shocks.
    Keywords: Housing Sector, FAVAR Models, VAR Models, Monetary Shocks, Iran
  • Dr Manzoor Davod, Hossein Rezaee Pages 155-172

    This paper aims to determine the optimum price of electricity during restructuring process. We maximized social welfare function subject to market equilibrium، maximum production capacity of each group of power plants، maximum demand of each consumer type and the potential of electricity export and import. The model was run using 2007 monthly and annual data by means of GAMS optimization software. The calculated electricity shadow price for the year 2007 was 371. 2 per KWh. To get more exact results we run the model for each month separately. The results show that the price of electricity in spring and summer is lower than fall and winter، for marginal cost of power provision in winter rises. This is due to substitution of gas by gasoil and other liquid fuels and also reduction of hydropower production. For both intervals the actual price has a significant deviation from optimum price in Iranian power market.

    Keywords: power market, shadow price, marginal cost, optimum production, value of lost load