فهرست مطالب

مطالعات عرفانی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1390)

نشریه مطالعات عرفانی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی ابوالحسنی صفحه 5
    عرفان اسلامی، مکتبی فکری و فلسفی است که سالک را از راه شناخت حق و حقیقت بر مبنای کشف و شهود عارفان به سرمنزل مقصود می رساند. عرفا، مفاهیم قرآن و احادیث را به باطن انسان و جهان درون تطبیق داده و در نهایت، اندیشه ای ناب عرضه کرده اند؛ این ویژگی به عیان در آثار مولانا و ابن فارض مشهود است. سلوک عملی و معاملات عرفانی و تجربیات سلوک صوفیان تا قرن هفتم، پشتوانه گرانبهای تصوف و عرفان است، اما در قرن هفتم با ظهور محیی الدین و شاگردان او، تحولی شگرف در عرفان و تصوف به وجود آمد، و به موازات این تحول عرفانی در قالب فلسفی، در همین عهد دو شخصیت سترگ، یعنی مولانا و ابن فارض خوش درخشیدند. مولانا بنا بر سیره پیران طریقت به معاملات عرفانی پرداخت، و با وسعت نظر، مثنوی خویش را دکان وحدت نامید، و از ذکر مباحثی چون وحدت وجود و وحدت شهود دریغ نکرد. با این تفاوت که وحدت وجود مولانا با وحدت وجود امثال محیی الدین تفاوت هایی داشت. ابن- فارض در شور و مستی و عشق و جمال و جلال چونان محیی الدین و مولانا بود و کلام او بیشتر صبغه وحدت وجودی داشت؛ اگرچه گاهی به مذاق وحدت شهودیان هم سخن می گفت. در این مقاله با تبیین اشتراکات مولانا و ابن فارض، پیرامون مباحثی چون جمال و جلال، عشق و سماع، عقل، تعدد ادیان، زیباپرستی عرفانی سخن به میان آمده است.
    کلیدواژگان: عرفان، ابن فارض، مولوی، عشق عرفانی، وحدت وجود، وحدت شهود
  • لیلا پژوهنده صفحه 35
    این مقاله با طرح مسئله ای با عنوان «نگاهی به انواع و مراتب زبان در حوزه گفت وگوی خدا و انسان» آغاز می شود و به اختصار، به مرور پیشینه انواع و مراتب زبان وحیانی در متون خداشناسی و عرفانی متقدم می پردازد و گونه گونی و تفاوت رویکردها و بینش ها را در باب آن خاطر نشان می سازد، سپس در گفتاری با عنوان «درآمدی بر معنی شناسی وحی و وحی القلوب»، ماهیت وحی تشریعی یا سنتی، به منزله میزان و معیاری برای دریافت بهتر وحی القلوب بحث می شود. پس از آن، به موضوع اصلی مقاله با عنوان «وحی القلوب یا وحی دل ها» و ماهیت و جایگاه یکی از دل انگیزترین و ظریف ترین مراتب وحی پرداخته می شود. این گفتار با نگاهی بر منابع خداشناسی متقدم آغاز می شود و در ادامه، به تبیین ماهیت و جایگاه وحی دل ها با تاکید بر آرای مولوی می پردازد. استناد به آرا و آثار عرفا در باب ماهیت، جایگاه، سرچشمه، وجه تسمیه، استمرار، کارکرد و حجیت وحی القلوب در این گفتار با عنایت به تازگی و ظرافت موضوع می تواند به عنوان مقدمه و نقطه آغازی در ارائه تعریف دقیق و عالمانه از وحی دل و حدود و میزان و اعتبار آن، سودمند افتد.
    کلیدواژگان: گفت وگوی خدا و انسان، انواع و مراتب زبان وحیانی، وحی القلوب(وحی دل ها)، مولوی، تصوف
  • تقی پورنامداریان، سعید پورعظیمی * صفحه 63

    غزل مولانا از نظر معنایی، تفاوت هایی عمده با سنت های شعر فارسی و کلام دیگر شاعران دارد. سخن مولانا آنجا که برآمده از تجربه فنا و ناآگاهی است، دارای معانی مبهم و شگفت انگیز است. وصول به تجربه فنا و قرار گرفتن در بافتی وحیانی در لحظات «گشادن در سخن» و ورود به حریم مقدس معنا، سبب می شود در دیوان کبیر، با غزل هایی مواجه شویم که تصویر رویایی عجیب و شگفت انگیزند؛ غزل-هایی که عظمت معنا در آن ها به اندازه ای است که به دشواری می توان معنایی حتمی و مشخص برای آن ها تدارک دید. شدت هیجانات عاطفی و غلبه معانی غیبی، چنان است که در برخی از این غزل های رمزی، تشخیص متکلم و مخاطب بسیار دشوار است؛ تجارب شگفت مولانا در اقلیم عرفان، غزل هایی چنان مبهم و درک ناشدنی پدید آورده که پیش و پس از مولانا بی سابقه و بی نظیرند. در این نوشتار، پس از تمایز نهادن میان دو گروه غزل رویاوار مولانا به لحاظ ساختاری و معنایی، و بیان برجسته ترین خصایص آن-ها، تعدادی از این غزل ها مشخص و تحلیل شده است. نگارنده مقاله بر آن است که با تکیه بر مواریث سخن صوفیه و به ویژه بنیان های اندیشه مولانا، به ساحاتی از این معانی رمزی و مبهم دست یابد.

    کلیدواژگان: مولانا، دیوان شمس، غزل رویا، خواب، نماد، رمز
  • زهرا حسینی، احد فرامرز قراملکی صفحه 87
    مرگ در مثنوی، امری دفعی نیست که به یکباره اتفاق افتد و کوس ختم حیات را بکوبد، بلکه پدیده ای است ساری در متن زندگی، که انسان در حیات جسمانی خود بارها آن را تجربه می کند یا می تواند تجربه کند. این اندیشه از آنجا می خیزد که مولانا مرگ را اعم از مرگ جسمانی و دارای مراتب و گونه های گوناگونی می داند. به نظر او، خواب، تکامل انسان، خلق مدام و موت اختیاری، گونه هایی از مرگ در زندگی دنیوی -اند. شاید در نگاه نخست، به نظر آید که بیان او در این موارد، بیانی مجازی است و مولوی، قصد تشبیه و نمادسازی دارد، اما مبانی اعتقادی که در پس آن ها وجود دارد، از یکسو و نتایجی هم که وی از مرگ -بودن آن ها می گیرد از سوی دیگر، نشان می دهد وی آن ها را گونه هایی از مرگ می داند، نه تشبی هات و نمادهایی برای مرگ. از آنجا که مولانا در شناخت، قائل به تجربه است: «درنیابد حال پخته هیچ خام» با این گونه ها نیز معمولا به مثابه تجربه هایی از مرگ برخورد می کند، زیرا در پی ایجاد شناخت نسبت به مجهول ترین مسئله و ملموس ساختن آن و در نتیجه، زدودن هراس ناش از جهل است؛ اگرچه اغلب آن ها ناآگاهانه اند.
    کلیدواژگان: مرگ، گونه های مرگ، تجربه مرگ، تکامل، خلق مدام، خواب، موت اختیاری
  • رضا روحانی صفحه 117
    یکی از مسائل چالش بر انگیز و حل ناشده درباره مثنوی، علل پیدا و پنهان تعطیلی مجالس مثنوی در انتهای دفتر اول، و شروع با تاخیر آن در دفتر دوم است. برای این موضوع، هم در مثنوی و هم در آثار معاصران مولانا می توان عللی جستجو کرد، اما هیچ کدام از این اسباب یا عوامل به تنهایی قانع کننده به نظر نمی رسد، از این رو، شارحان و محققان قدیم و جدید، به دنبال عوامل دیگری رفته اند، عواملی که فی المجموع پذیرفتنی می نماید و غالبا از فحوای ابیات مثنوی قابل اخذ و استنباط است.
    نگارنده در مقاله حاضر، ضمن بیان پیشینه بحث، و نقل لب اقوال و آرای صاحب نظران قدیم و جدید، و نیز استخراج و تشریح آرای مولوی، با قرائت و تاملی تاویلی(نقد هرمنوتیکی) مجموعه این آرا و اقوال را با سه رویکرد(گوینده محور، مخاطب محور و متن محور) دسته بندی و تبیین علی می کند، و به نتایج تازه ای دست می یابد.
    این تقسیم بندی و رویکرد تازه، خواننده را بیشتر از آنکه به اسباب و عوامل تاخیر توجه دهد، به پیشینه، عوامل، دلایل و درس های پیدا و پنهان معرفتی و سلوکی آن متوجه می کند؛ عواملی که در فهم موارد مشابه دیگر در مثنوی(مانند خاموشی نابه هنگام در دفتر ششم) و غیر مثنوی(مانند علاقه عارفان به خاموشی و مواضع آن در آثار عرفانی) نیز قابل استنباط یا تطبیق است. همچنین با این دسته بندی و تامل تازه نگارنده در منابع برون متنی و درون متنی، برخی اسباب و عوامل ناگفته تاخیر، کشف و توجیه و تبیین می شود که پیشتر بدان ها توجه یا اشاره ای نشده بود. اسباب و عوامل معرفتی و سلوکی و آموزشی، نقش و اهمیت صبر و خاموشی، تشخیص و دستور سلوکی مولوی به خاموشی، توجه به اقتضائات ادبی و بلاغی، نقش مخاطب مطلق و حکمت و اراده او، نقش مخاطبان عام، و نیز توجه به نیازهای متن(مثنوی) و تاثر متن از احوال گوینده و مخاطب از اهم آن عوامل است.
    کلیدواژگان: جلال الدین محمد مولوی، مثنوی، تاخیر دفتر دوم، نقد تاویلی
  • بخشعلی قنبری صفحه 161
    عارفان برای بیان حقایق متعالی از داستان های تمثیلیی بهره می گیرند. شک نیست که مراد اصلی اینان داستان گویی نیست، بلکه ممکن است موضوعات متعددی در لابلای آن ها مورد بحث قرار گیرد. مولوی(604672ق) در میان عارفان مسلمان از جمله کسانی است که از چنین روشی برای بیان مقاصد عرفانی خود بهره های فراوانی برده است. از مهم ترین و طولانی ترین داستان های این کتاب در انتهای دفتر ششم، داستان دژ هوش ربا یا قلعه ذات الصور است که موضوع آن، مراحل سیر و سلوک و بیان اصناف آدمیان در مواجهه با حقایق متعالی است. در میان عارفان مسیحی، ترزا آویلایی(15151582م) همین موضوع را در اثر ارزنده خود به نام کاخ مورد توجه قرار داده است. دستاورد اصلی این مقاله، وجوه قابل مقایسه و حتی قابل تطبیق است که تشبیه نفس انسان به کاخ بسیار زیبا، بیان صریح اصناف آدمیان در مواجهه با حقایق متعالی، بیان سیر و سلوک، بیان نحوه وصال به پروردگار و ذکر عوامل محرومیت از جمله آن هایند.
    کلیدواژگان: مثنوی، داستان دژ هوش ربا، دژ درون، تمثیل عرفانی، عرفان تطبیقی، ترزا آویلایی
  • علی محمدی آسیابادی، مرضیه اسماعیل زاده مبارکه صفحه 185
    آیه الست از جمله آیاتی است که بازتاب وسیعی در اشعار مولانا دارد، و از نظر معنایی با مضامین مختلفی که اهم آن موضوع آفرینش، ذکر و سماع است، ارتباط ساختاری پیدا می کند. غزلیات شمس، جلوه-گاه تاثیراتی است که از شنیدن خطاب ازلی در مولانا به وجود آمده و سماع و سرودن شعر از مهم ترین این تاثیرات است.
    راهی که مرید با تلقین ذکر شیخ آغاز می کند و مداومت او بر اذکار، ارتباطی مستقیم با خطاب الست دارد؛ بنابراین، در ژرف ساخت غزلیات مولانا رابطه ای معنوی میان آیات آفرینش با آیه الست و مقوله های ذکر و سماع مشاهده می شود، و این موضوعی است که در این مقاله به توضیح آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مولانا، غزلیات شمس، الست، ذکر، سماع
  • محمدکاظم یوسف پور، علیرضا محمدی کله سر صفحه 211
    بیان و تعبیر تجارب عرفانی، همواره یکی از مسائل چالش برانگیز در حوزه زبان عرفانی بوده است. این مشکل که ریشه در ناکارآمدی زبان در برخورد با اینگونه تجارب دارد، به استفاده عارفان از ظرفیت های هنری زبان انجامیده است. از جمله این ظرفیت ها می توان به تمثیل اشاره کرد. در این مقاله، به بررسی تمثیل های نور و آب به عنوان دو تمثیل از مهم ترین تمثیل های تبیین وحدت وجود در مثنوی پرداخته شده است. این دو تمثیل افزون بر انتقال مفهوم وجودشناختی وحدت وجود (رابطه حق و خلق)، بسیاری از ویژگی های دیگر این نظریه را نیز انتقال می دهند. این نوشتار با تکیه بر مفهوم ناشمارایی نور و آب به کاوش در توانایی های این تمثیل ها در بازنمایی خوشه های معنایی تجربه وحدت می پردازد. روابط متناقض نمای میان وحدت و کثرت، تنزیه و تشبیه، ظاهر و باطن و...، مفهوم انسان کامل و فنا و همچنین نظریه خلق مدام از جمله ویژگی های قابل بیان از طریق این دو تمثیل محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، تمثیل نور و آب، عرفان، مثنوی
|
  • M. A. Abolhasani Page 5
    Gnosis (Mysticism) is a philosophy and meditation school leading the way farer through the reality and truth recognition on the basis of gnostics’ intectual intuition to attain his aim.Gnostics adjusted Qorānic concepts and prophetic sayings to the man’s inner state and inner world, and ultimately offered a perfect thought. This unique characteristic is clearly revealed in Mowlānā and ibn Fārez works. By seventh century, practical way farring, mystic spiritual practices and sufies ‘way farring experiences were sufism and gnosis’ backbone and invaluable support.However, during the seventh century, due to ibn ‘Arabi and his followers appearance, there was a significant revolution in Sufism and Gnosis. In this era, those two great characters, Mowlānā and ibn fārez, were elegant in accordance to this Gnositic revolution in philosophical shape.Mowlānā accomplished mystic spiritual practices, however,he did not refuse to mention arguements about Unity of Existance and Unity of Vision in his couplets.There was a difference between Rumi‘s Unity of Existance and that of ibn ‘Arabi and his followers – inb fārez was similar to ibn ‘Arabi and Mowlānā in deep emotion, love, splendour, and divine beauty. His words contained more unity tone, although sometimes he uttered some speeches to please Unity of Vision supporters. Distinguishing the similarities between Mowlānā and ibn Fārez thoughts is one of the most momentous issues to be studied in this paper. There would be a variety of discussions such as splendour and divine beauty, love and mystical concert, intellectual faculty, plurality of religons, mystic beauty- worshipping and… to be investigated. The most important point to be considered is that there has been some differences between Mowlānā and ibn fārez but the considerable point is the commonality in these two characters thought which was more notable them their differences.
    Keywords: Sufism, ibn fārez, Mowlavi (Rumi), Sufi Love, Unity of Existance, Unity of Vision
  • L. Pazhoohandeh Page 35
    This article starts with an introduction entitled “A glance at the types and levels of revelational language in the dialogue between God and man”. It offers a brief review about the background of the types and levels of revelational language in old theological and mystical texts in order to show the diversity and difference in this area. Then, it considers the essence of the religious or traditional revelation as a scale and a standard for a better understanding of the revelation of the hearts in a chapter entitled “a prologue to semantics of revelation”. Next comes the main idea of the article, “The Revelation of the Hearts” which alludes to the essence and status of one of the most subtle and lovely levels of revelation. This discussion starts with a glance at the old theological sources and then presents the essence and status of the revelation of the hearts according to Rumi. The works and the views of the mystics about the essence, status, and authority of the “Revelation of the Hearts” presented in this article can be profitable for research about religious language, one of the important and sensitive areas of the modern religious studies.
    Keywords: The Revelation of the Hearts, Dialogue between God, Man, Revelational Language, Sufi Status, Mowlānā (Rumi), Mysticism
  • T. Poornāmdāriān, S. Poorazimi Page 63

    Mowlānā’s poetry is significantly different from Persian poetic traditions and the works of other poets. His works convey complex and wonderful meanings specially when they address the experience of disappearance and unawareness. This experience, together with the experience of a revelational context in the opening of speeches in Mowlānā’s Diwān, makes some of his dramatizations extremely wonderful. Meanings sometimes become so complicated that one cannot assign a definite meaning to a piece of his work. Unfelt and emotional meanings are sometimes so rich that one confuses the addressor and the addressee. Mowlānā’s perplexing mystic experiences have given rise to poems unparalleled in works before and after him. This paper distinguishes two semantic and syntactic forms in Mowlānā’s sonnets and analyses their characteristics. It also attempts to uncover deep meanings in some of his selected poems.

    Keywords: Mowlānā', Sham's Diwān, Sonnet, Symbol
  • Z. Hosseini, A. Farā, Marz Qarā, Maleki Page 87
    Based on Mowlavi’s (Rumi) Mathnavi, death is not a sudden event that terminates man’s life. It is an event that continues throughout a lifetime. People experience it many times and in different forms before they actually die. This claims is rooted in Mowlavi’s beliefs that there are stages and types for death. Based on Mowlavi’s Mathnavi, sleep, evolution, changes in "Continual Creation", and deliberate death are but some of the types of death man can experience. Although these may seem figurative at the first glance, they actually arise from other fundamental beliefs expressed in Mowlavi’s Mathnavi. The kinds of conclusions and discussion presented in Mowlavi’s Mathnavi about types of death reveal that Mowlavi’s considers these not figuratively but as real types of death. He regards all these as experiences of death and believes that by making death tangible and by eliminating the fear of death that results from ignorance, he can develop insight on this issue.
    Keywords: Death, Experience of Death, Sleep, Deliberate Death, Continual Creation
  • R. Rovhāni Page 117
    A controvertial and yet- to- be solved issue about Mathnavi is the reasons for discontinuation of Mathnavi of Rumi meetings at the close of Book I and the delayed start of Book II.different reasons could be found for this delay in Mathnavi and works of other poets contemporary with Mowlānā. However, none of there reasons by itself seems convincing enough. Therefore, researchers, both contemporary and those living in previous centuries, have been looking for other reasons, which considered altogether prove to be convincing enough, and can often be inferred from Mathnavi. In this article, the researcher provides a background to the discussion, presents a summary of the views and ideas of the view holder in the part, explicates Mathnavis ideas and then classifies the ideas and views taking the three speaker- address- and text- oriented approaches and then draws new conclusions this new classification, rather than forvsing on the reasons for the postponement of, mostly high lights the background, reasons and explicit and implicit mystical teachings of Mathnavi. There apply to the understanding of similar cases in Mathnavi (for examples untimely and sudden silent in Book VI and other works (like the mystics interest in keepings a low profile or keeping silent) this new classification explores a number of previously unexplored reasons and factors of delay such as the role of patience and silence, Mathnavis recommendation for silenc, literary and stylistics devices, the address’s role and his wisdom and will, will be brought to light.
    Keywords: Jalāl al din Mohammad Mowlavi, Mathnavi of Rumi, Delay in Book II
  • B. Ghanbari Page 161
    Scholars in mysticism use metaphoric language certainly not to tell stories but to discuss other mystic topics. Among Muslim scholars, Jalāl al-din Mowlavi has used this method. One of the most important and longest stories in his work is the story of Hoosh-Roba palace or Zāt al-Sowar palace intended to explain man’s mystic journey. Among Christians, Trezā Avilaie (1515- 1582) expresses the same issue in the valuable work called "the palace". This paper mainly concentrates on the comparable aspects of the mentioned works, showing how man’s self has been compared to a beautiful palace.
    Keywords: Mathnavi of Rumi, Hooshrobā Palace, Innate Palace, Comparative Mysticism, Trezā Āvilāie
  • A. Mohammadi Asiā, Bā, Di, M. Esmā, Eilzā, Deh Mobā, Rakeh Page 185
    The Primordial Covenant (Alast) verse is one of the Quranic verses that have an extensive reflection in mowlānā’s poetry and semantically speaking has a structural relationship with issues that the creation, the remembrance and the spiritual audition are most important. The Mowlānā’s Shams lyrical poems are a locus of manifestation of the effects that the spiritual audition has exerted on him. The composing poetry and the mystical concert and dance are of most important among these effects. The disciple begins a spiritual wayfaring that gets started by the inculcation of the remembrance of God by his master, this issue and the continuous remembrance of God, have close relationship with spiritual audition and spiritual concert and dance. therefore, in deep structure of some Mowlānā’s lyrical poems a semantic relationship between Creation Verses and the remembrance of The Primordial Covenant and the spiritual audition is shown that can be understand by interpretation of these examples. The subject matter of this paper is this very issue.
    Keywords: Jalāl al din Mowlānā (Rumi), The Primordial Covenant, The remembrance of God, The spiritual audition
  • M. K. Yousofpoor, A. R. Mohammadi Page 211
    Mystic expression and interpretation has always been a challenging issue in the field of mystic language. This challenge, which stems from the inadequacy of language in dealing with mystic experiences, has led to the mystic application of the artistic possibilities of language. One such possibility is allegory. This article studies the allegories of light and water as two of the most significant allegories regarding the concept of 'the unity of being' in Mathnavi. In addition to denoting the existential concept of 'the unity of being'(the relation between truth and individuals), these allegories cover many of the other features of this notion. Relying on the uncountable nature of light and water, this research explores the capability of these allegories in mirroring the semantic clusters of the experience of unity. Among the issues that these allegories reflect are the paradoxical relations between such dichotomies as unity and division, appearance and reality, similarity and difference, the concept of the perfect man, mortality, and the theory of constant creation.
    Keywords: The Unity of Being, The Allegory of Light, Water, Sufism, Mathnavi