فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 70 (تابستان 1391)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 70 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین اطهری صفحه 9
    امروزه در جامعه ما، اهمیت مناظره در رسانه ملی و نیز اجتماعی بودن کسب معرفت موجب شده است که برای تاثیر مناسب این روش بر مخاطب، به یافتن قواعد خاص مناظره و استدلال پرداخته شود. قواعدی که به فرهنگ اجتماعی و به موقعیت و شرایط شناختی انسان ها ارتباط پیدا می کند؛ این قواعد، بهترین روش برای رسیدن به باور صادق و موجه، در برابر استدلال ها و باورهای نادرست هستند. رعایت این قواعد موجب اعتماد مخاطب به رادیو و تلویزیون می شود و امکان کنترل افکار اجتماعی را فراهم می کند. مناظره، ضمن آنکه ساختار تصویری و فنی نمادینی را برای اجرا طلب می کند، از محتوا و منطق درونی خاص خود نیز برخوردار است. تلویزیون به دلیل حساسیت های مخاطب و پیام، نیازمند کشف و رعایت این اصول و قواعد است و مقاله حاضر، قصد دارد استلزامات و مفروضات مناظره را در رادیو و تلویزیون بررسی کند و به این پرسش بنیادی پاسخ می دهد، مناظره و استدلال خوب چه ویژگی هایی دارد و اصول، قواعد و معیارهای حاکم بر آن در رادیو و تلویزیون کدامند؟ مقاله حاضر، در چهارچوب نظریه معرفت شناسی اجتماعی، این قواعد مهم و تاثیرگذار و اصول حاکم بر مناظره و استدلال را در رادیو و تلویزیون برای اعتماد سازی متقابل میان نظام سیاسی، فرهنگی و شهروندان تبیین می کند.
    کلیدواژگان: مناظره، استدلال، معرفت شناسی، رادیو و تلویزیون، نظام سیاسی، افکار عمومی، مناظره
  • حسین هرسیج، محمودرضا رهبرقاضی، هادی عباس زاده باقی، رضا محموداوغلی * صفحه 35

    یکی از اهداف توسعه سیاسی، گسترش مشارکت و رقابت گروه های اجتماعی در زندگی سیاسی است. با پیچیده شدن و گسترش جوامع، اهمیت ارتباطات در بعد سیاسی افزایش یافته است. رسانه های جمعی در کنار گروه های نفوذ اجتماعی نقش موثری در جامعه پذیری سیاسی و مشارکت سیاسی دارند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیرات مصرف رسانه ای بر مشارکت سیاسی دانشجویان دانشگاه اصفهان است. روش تحقیق و جامعه آماری این مطالعه شامل همه دانشجویان دانشگاه اصفهان از تمامی رشته ها در مقطع کارشناسی در سال تحصیلی 89 1388 بوده که از این میان، نمونه ای به حجم 188 نفر به تفکیک رشته انتخاب شده است. برای جمع آوری اطلاعات نیز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که همبستگی معناداری میان ابعاد مصرف رسانه های جمعی با میزان مشارکت سیاسی پاسخگویان وجود دارد. در تمام ابعاد مشارکت سیاسی، بعد رسانه های دیداری و شنیداری، پیش بینی کننده، مهم تری است و ارتباط بیشتری با مولفه های مشارکت سیاسی دارد. مشارکت سیاسی، کمترین تاثیر را از مصرف رسانه های الکترونیک می پذیرد و این رسانه ها بیشترین تاثیر را بر مشارکت سیاسی اعتراضی و پست مدرن داشته اند.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، رسانه های جمعی، دانشجویان، مصرف رسانه ای
  • اردشیر زابلی زاده، رامین گلشاهی، سید ندا موسوی صفحه 61
    تبادل کلامی و زبانی میان انسان ها، به صورت توالی عبارات و جملات منفک و منفصل نیست. این عبارات زبانی، دست کم تا حدودی، تلاش هایی تعاونی هستند که هر یک از افراد مشارکت کننده در گفتگو، هدف یا مجموعه اهدافی را در آنها تشخیص می دهند و یا سمت و سوی مورد توافق در گفتگو را به رسمیت می شناسند. این هدف یا سمت و سو، می تواند از ابتدا ثابت باشد؛ یا اینکه در طول تبادل کلام متحول شود. پاول گرایس، اصل همکاری را با چهار قاعده کلی آن، به عنوان رهنمود ارتباط ایده آل در معنی شناسی و ارتباط مطرح کرده است. اما این اصل، همیشه به صورت کامل رعایت نمی شود زیرا به دلایل گوناگونی ممکن است از قاعده های کلی آن، تخطی صورت بگیرد. با هر بار تخطی از اصول گرایس، معانی ضمنی ای تولید می شود، که معنای صریح را دچار خلل می کند. در این مقاله، اصل گرایس در دو متن خبری مورد ملاحظه قرار گرفته است. اصول گرایس که به اصول تعاون شهرت دارند، دارای چهار اصل کیفیت، کمیت، ارتباط و شیوه هستند که رعایت آنها در هر مکالمه ای باعث ایجاد ارتباط کامل و مشترک می شود.
    کلیدواژگان: گرایس، اصل و قواعد کلی همکاری گرایس، معناشناسی گفتمانی، خبر، اصول تعاون
  • اکبر نصراللهی، حسین نیک پور صفحه 91
    قانون هدفمندی یارانه ها که از آن به «جراحی اقتصادی» تعبیر شده است، برای اجرا به زمینه سازی های گسترده و ایجاد هماهنگی میان مردم و مجریان قانون نیاز داشته است؛ طی این مدت، سازمان صداوسیما، وظایف اصلی، آموزشی و اطلاع رسانی را در خصوص این قانون و مسائل مرتبط با آن بر عهده داشته تا میزان انحراف احتمالی هر یک از بخش های اجرایی را از شاخص ها و اهداف مورد نظر اعلام کند. در پژوهش حاضر، همه خبرهای مرتبط با این قانون (354 خبر) در 6 ماهه دوم سال 89، در دو بخش خبری شبکه خبر (ساعت 13) و شبکه اول سیما (ساعت 14) به روش «تحلیل محتوا» بررسی شده است. پرسش اصلی، چگونگی و میزان انعکاس مطالب مربوط به قانون هدفمندی یارانه ها و شاخص های مطرح در این قانون بوده است. بر اساس نتایج به دست آمده، میان بخش های خبری شبکه های مورد بررسی و نحوه انعکاس مطالب مربوط به قانون هدفمند کردن یارانه ها، رویکرد انتشار مطالب و ماهیت و میزان پرداختن به شاخص های این قانون، رابطه معنا داری وجود دارد. همچنین خبرهای این قانون، بیشتر رویدادمدار، با رویکرد ترغیبی، اطلاع رسانی و فاقد حتی یک مورد نگاه انتقادی بوده است.
    کلیدواژگان: قانون هدفمندی یارانه ها، برجسته سازی، چهارچوب سازی، دروازه بانی، اخبار
  • علی مراد حیدری صفحه 111
    هدف از مقاله حاضر که به شیوه اسنادی صورت گرفته، بررسی سازوکارهای ملی و بین المللی اعمال حق تصحیح و مشخص کردن برخی از ایرادها و نقدهای وارد شده به آنهاست.
    حق پاسخ و تصحیح اخبار و گزارش ها و مطالب نادرستی که از سوی مطبوعات و رسانه های پخش (رادیو و تلویزیون) انتشار می یابد و به حیث اعتبار و شخصیت حقیقی و حقوقی لطمه وارد می کند، در ایران نیز مانند سایر کشورهای جهان مورد توجه قرار گرفته و قوانینی برای تحقق آن به تصویب رسیده است که با وجود مشکلات متعدد، گامی مثبت در جهت حمایت از حقوق مخاطبان و روشی مناسب برای دفاع از حیثیت و شرافت افراد تلقی می شود. اما سازوکارهای بین المللی حق تصحیح بویژه سازوکار ارسال اطلاعیه که در کنوانسیون بین المللی حق تصحیح پیش بینی شده ناکارآمد و فاقد ضمانت اجرایی لازم است. از این رو، تصویب مقررات جهانی کارآمدتر برای اعمال حق تصحیح مانند نوعی سازوکار کنترل بین المللی، بر اساس اصل الزام دولت ها به اعلان و انتشار تخلفات امری ضروری است.
    کلیدواژگان: رسانه های پخش، مطبوعات، حق تصحیح، حق پاسخ، احقاق حق
  • محمد مهدی لبیبی صفحه 141
    رسانه های جمعی، نقش مهم و تاثیرگذاری بر رفتار شهروندان دارند، در اکثر کشورهای دنیا، رسانه ها به آموزش و ارتقای سطح آگاهی شهروندان نسبت به موضوعات مختلف و مرتبط با زندگی روزمره می پردازند. در این مقاله، برای درک میزان و چگونگی تاثیر رسانه های جمعی بر نظم اجتماعی، ابتدا مولفه های نظم اجتماعی در جوامع، با فراتحلیل مطالعات پیشین استخراج شده و سپس از طریق آزمون های آماری، اعتبار گویه های پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت متغیرهای تاثیرگذار بر نظم اجتماعی در سطح خرد که به طور عمده بر رفتار کنشگران در جامعه مربوط می شود، مشخص شده است. مطالعه تطبیقی سه شهر تهران، لندن و بمبئی در این زمینه نشان دهنده شباهت ها و تفاوت هایی است که نتایج آن می تواند مورد استفاده برنامه سازان حوزه رسانه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: احساس بی عدالتی، احساس ناامنی، التزام به قانون، باورهای اخلاقی و دینی، رسانه های جمعی، نظم انسجامی، نظم اجتماعی
  • صفحه 179
|
  • Seyyed Hossein Athari Page 9
    Today, the significance of debate in National Media and socialization of the process of knowledge-seeking get us to address and explore debate and argument’s principles related to humans’ social culture and cognitive situation. Such principles are the best way to reach justified and faithful views against wrong arguments and tenets. Observing these rules and principles may bring about the audience’s trust on TV and radio and, hence, the control of public opinions. Requiring a visual-technical symbolic structure for implementation, debate enjoys an intrinsic logics and content of its own. Due to the sensitivities concerning audience and message, television needs to discover and observe such principles. The present article aims to examine the requirements and propositions of debate on television and radio and find an answer to the fundamental questions that what qualities characterize a proper debate and argument and what principles and regulations govern TV and radio’s debates. Based on an epistemological framework, this study sheds light on these important and effective principles which are necessary for mutual confidence-building between political, cultural system and citizens.
    Keywords: Debate, Argument, Epistemology, TV, Radio, Political Establishment, Public Opinion, Debate
  • Hossein Harsich, Reza Mahmoud Aghli Mahmoud Reza Rahbar Qazi, Hadi Abbaszadeh Baqi, M.A Page 35

    One of the main objectives of political development is the expansion of social groups’ participation and competition in political arena. The significance of communications in politics has, nowadays, increased due to mounting complexity and development of communities across the globe. Mass media along with social influential groups have an effective role in political sociability and participation. The present study aims to examine the impacts of media consumption on political participation of Isfahan University students. Research population includes all students of the university from all disciplines at B.A. level in the academic year of 1388-1389 (Iranian calendar). A sample of 188 students was selected from different majors. To collect data, a researcher-made questionnaire was used. Research findings show that there is a significant correlation between mass media consumption and the level of political participation of the subjects. Of all aspects of political participation, the aspect of audio-visual media is a more significant predictor and is more relevant to political participation’s components. Political participation receives the least effect from electronic media consumption and such media have the most impact on the post-modern and objective participation.

    Keywords: Political Participation, Mass Media, Students, Media Consumption
  • Ardashir Zabolizadeh , Ramin Golshahi , Seyyed Neda Musavi Page 61
    Verbal and linguistic communications among human beings do not occur merely as a sequence of single phrases and sentences. These linguistic items are, at least somehow, cooperative attempts in which each of the participants in a dialogue identifies a goal or a set of goals or recognizes the agreed direction of talk. Such a goal or direction could be fixed from the very beginning or undergoes changes through the course of communication. Paul Grice introduces the Cooperative Principle with four general maxims as a guideline to implement an ideal conversation in terms of semantics and exchange. This principle, however, may not be observed constantly as its maxims could be violated noticeably in the course of a dialogue. Violation of Gricean maxims could allow for unwanted implicatures infringing the explicit meaning of the utterance. In this article, Grice Principle is examined in two separate, but similar news stories. Gricean Maxims which are known as Cooperative Maxims include maxim of quality, maxim of quantity, maxim of relevance and maxim of manner. Full observance of these maxims would bear conclusive mutual communication at any talk.
    Keywords: Grice, Gricean Cooperative Maxims, Discursive Semantics, News, Cooperative Principle
  • Akbar Nasrollahi , Hossein Nikpour Page 91
    Subsidy Reform Plan, also known in Iran as “Economic Surgery”, needed conclusive ground preparation, coordination and cooperation between people and the executives. Since the adoption of the plan, IRIB has undertaken the responsibility of informing and educating the public on the plan and assumed the task of announcing any possible deviations from rules and its specified objectives in the course of implementation of the plan. In the present article, all news stories related to the Subsidy Reform Plan (totally 354 news stories) within the second half of the year 1389 (Iranian calendar) in two separate news edition, i.e. News Network (1p.m.) and Channel One (2p.m.) were studied using Content Analysis. Research question focused on the manner and extent of covering issues related to Subsidy Reform Plan and indicators related to it. The findings indicate that there is a significant correlation between news editions of the two examined channels and the manner of covering news stories related to Subsidy Reform Plan, the approach adopted to disseminate news and nature and extent of covering the plan’s indicators. Furthermore, the news stories covering the plan were mostly event-centered, persuasive, informative and uncritical.
    Keywords: Subsidy Reform Plan, Agenda, Setting, Framing, Gate Keeping, News
  • Ali Morad Heidari Page 111
    The nature of sports’ matches usually arouses excitement on part of coaches following games. Such excitement resulting from joy or disappointment of the individuals has, most probably, a direct impact on their speech, particularly, the lexicon employed in their interviews. The present article aims to examine the lexical structure of interviews given by football coaches in Iranian premier league following the matches (ninth round, season 88-89). First a corpus of interviews from 18 couches in Iranian premier league including one after winning and another after losing were collected. Then, the frequency of lexical structures of their interviews was counted using statistic methodologies. Research findings indicate that the couches mostly use emotionally positive terminology after winning, while they adopt an emotionally negative terminology after losing. Furthermore, the level of their projection after losing is much more than the time they win.
    Keywords: Football, Couch, Lexical Structure, Win, Lose, Projection, Corpus
  • Mohammad Mehdi Lebibi Page 141
    Mass media play a key and effective role in the citizens’ behaviors. In most countries, media are tasked to educate citizens and improve their knowledge about different everyday life issues. To provide an understanding of the extent and manner mass media affect social order, the present article, first, extracts the components of social order in target communities through a literature review and then, examines the validity of the study’s items through statistical tests. Finally, it uncovers the variables related to actors’ behavior affecting social order at micro-level in the target society. The comparative study of Tehran, London and Bombay indicates similarities and differences among the citizens of these three cosmopolitans which could be used by media programmers.
    Keywords: Sense of Injustice, Sense of Insecurity, Commitment to Law, Religious, Moral Beliefs, Mass MediaSocial Order