فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1391)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1391)

  • 206 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/08/15
  • تعداد عناوین: 16
|
  • کمال نوری خانکهدانی، مسیب سبزه یی، لیدا طاهر زاده، معصومه راستگو، رویا جهان بخشی صفحه 201

    اسکارن های تنگ حنای نی ریز در بخشی از ردیف افیولیتی زاگرس جای داشته و بنابراین جزیی از ایالت های ساختاری زاگرس محسوب می شوند. بر اساس بررسی های جاری، این اسکارن ها را می توان در چهار گروه اصلی زیر قرار داد: 1- ولاستونیت اسکارن 2- اوژیت- ولاستونیت اسکارن 3- گروسولار- ولاستونیت اسکارن 4- آندرادیت- تیتانیت - اوژیت - ولاستونیت اسکارن. بنابر ویژگی های ژئوشیمیایی، اسکارن های منطقه تنگ حنا در گستره ی اسکارن های کلسیم دار (calcic skarn) قرار دارند. اسکارن های نوع چهارم (حاوی تیتانیت) میزان TiO2 در مواردی به 4٪ می رسد که به لحاظ تمرکز REE و عناصر فرعی دیگر در کانی تیتانیت دارای اهمیت به سزایی است. شواهد صحرایی و کانی شناسی ثابت کرد اسکارن های بررسی شده از نوع اسکارن داخلی (endoskarn) هستند. این شواهد عبارتند از درصد بالای کانی های سیلیکاتی آهکی و غیر فلزی با درصد پایین کانی های فلزی. بنابراین اسکارن های تنگ حنا به خاطر کانی های غیر فلزی مثل ولاستونیت و گارنت حایز اهمیت اند. بررسی دنباله ی پاراژنتیکی کانی ها و نمودار تغییرات %TiO2 و %Al2O3 نسبت به %CaO نشان داد که ولاستونیت اسکارن ها در مرحله ی اولیه و آندرادیت - تیتانیت - اوژیت - ولاستونیت اسکارن ها در مرحله ی تاخیری اسکارن ها تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: اسکارن، تنگ حنا، نی ریز، فارس
  • مهرداد براتی صفحه 215

    کانسار گلالی در غرب ایران، در زون سنندج سیرجان و در دامنه ی ارتفاعات کرمخانی کوه آلموقلاق واقع شده است. کانه اصلی این ذخیره، مگنتیت است، ولی مقادیری هماتیت، گوتیت، لیمونیت ثانویه، مالاکیت و پیریت در این کانسار دیده می شوند. این ذخیره در محل گسل شمالی گلالی واقع شده، و حرکت های این گسل در طول تاریخ، در تشکیل این ذخیره نقش تعیین کننده ای داشته است که در حقیقت آنچه امروز به عنوان کانسار گلالی شناخته می شود، مجموعه ای است که در اثر حرکت های گسلی و کانه زایی متعاقب آن شکل گرفته است؛ به طوری که می توان مراحل کانه زایی زیر را در آن مشخص کرد: کانه زایی فاز 1: شامل اکسید ها و مخصوصا مگنتیت بسیار چگال و فشرده با مقادیر بسیار ناچیزی پیریت به عنوان یک کانه ی سولفیدی است. کانه زایی فاز 2: شامل کانی زایی سیلیکاتی، اکسیدی و سولفیدی است که کانه های تشکیل شده ی فاز 2ی کانه زایی، در کانه های موجود فاز 1 تزریق شده اند. کانه زایی فاز 3: شامل کانه زایی گوتیت با خاستگاه بسیار نادر گرمابی است. دگرسانی شامل اسکارنی شدن، اپیدوتی شدن، دولومیتی شدن به همراه رگه های آرژلیتی تا مونت موریونیتی. با اندازه گیری های انجام شده می توان رسوب های تبخیری را به عنوان خاستگاه گوگرد در این ذخیره معرفی کرد.

    کلیدواژگان: گلالی، آهن، اسکارن، 3 فاز کانه زایی، حرکت های گسلی، مگنتیت، بافت برشی، ایزوتوپ های گوگرد
  • فرزانه نوری اصل، غلامحسین شمعانیان، بهنام شفیعی، مجید عظیم محسنی، محمد جعفری صفحه 229

    کانسار آنتیموان ارغش در جنوب نیشابور و در بخش شرقی زون سبزوار واقع شده است. این کانسار در مجموعه ای از سنگ های آتشفشانی و نفوذی وابسته به ائوسن تا الیگوسن تشکیل شده است. کانی سازی از نوع پرکننده ی فضای خالی است و به صورت رگه ها، رگچه های نامنظم و برش های گرمابی رخنمون دارد. کانی شناسی رگه ها نسبتا ساده است و استیبنیت کانی اولیه آنتیموان دار است. کانی های پیریت، کالکوپیریت و اسفالریت سولفیدهای دیگری هستند که همراه با استیبنیت یافت می شوند. کوارتز، ایلیت، آدولاریا، کلریت، اپیدوت، کلسیت و کائولینیت مهمترین کانی های باطله ی گرمابی را تشکیل می دهند که در اطراف رگه ها تشکیل شده اند. دگرسانی گرمابی در اطراف رگه ها دارای منطقه بندی است و سه نوع اصلی سیلیسی شدن در فاصله ی نزدیک به رگه ها، دگرسانی رسی پیرامون رگه ها و دگرسانی پروپیلیتی در فاصله ی دور از رگه ها را تشکیل می دهند. شدت دگرسانی رسی و سیلیسی شدن با افزایش عمق و دور شدن از رگه ها کاهش می یابد. ارزیابی داده های زمین شیمیایی بر پایه تحلیل های آماری چند متغیره، نشان دهنده ی همبستگی مثبت بین عناصر Zn، Ag، As و Sb و الگوی توزیع مشابه این عناصر در گمانه های مورد بررسی است. ویژگی های کانی شناسی، دگرسانی و زمین شیمیایی منطقه ی مورد بررسی و مقایسه ی آن با کانسارهای اپی ترمال نشان می دهد که سامانه ی رگه ای کوارتز- آنتیموان ارغش در یک محیط اپی ترمال از نوع سولفیدی شدن پایین تشکیل شده است. این داده ها نشان می دهد که جوشش و سردشدگی محلول گرمابی از مهمترین فرایندهای نهشت کانسنگ در منطقه ی مورد بررسی است.

    کلیدواژگان: اپی ترمال، دگرسانی، استیبنیت، سردشدن، جوشش، ارغش
  • مرتضی اسفرم، حبیب بیابانگرد، محمد بومری، محمدحسین زرین کوب، محمد مهران، وحید ابراهیمی صفحه 241

    منطقه ی مورد بررسی در استان خراسان جنوبی در 130 کیلومتری شمال غربی نهبندان واقع شده است و بخشی از چهارگوش چاه وک (دهسلم) است. از نظر سنگ شناسی، شامل داسیت، ریوداسیت، آندزیت، ریولیت، توف و لیتیک توف با سن ائوسن شناسایی شد. از نظر کانی شناسی سنگ های یاد شده دارای پلاژیوکلاز، کوارتز، پیروکسن، آمفیبول، بیوتیت و فلدسپات قلیایی هستند. پلاژیوکلاز ها دارای ساخت منطقه ای و آمفیبول ها دارای حاشیه ی سوخته اند که این پدیده نشانه دمای زیاد ماگمای سازنده ی آنها است. بر اساس رده بندی شیمیایی، سنگ های مورد بررسی از آندزیت، تراکی آندزیت، آندزیت بازالت، ریولیت، داسیت و ریوداسیت تشکیل شده اند. بر اساس نمودارهای سنگ شناسی، سری ماگمایی سنگ های مورد بررسی دارای ماهیت آهکی- قلیایی پرپتاسیم است، نیز با استفاده از نمودارهای جداکننده ی محیط زمین ساختی، سنگ های آتشفشانی مورد نظر در نواحی فرورانشی قرار گرفته-اند. بیهنجاری منفی عناصر P، Nb و Ti و بیهنجاری مثبت Pb وK در این سنگ ها نشان دهنده ی تشابه سرشتی های شیمیایی این سنگ ها با ماگماتیسم قوس های آتشفشانی است.

    کلیدواژگان: نهبندان، کانسار مس ماهور، آهکی، قلیایی، فرورانش، قوس آتشفشانی
  • رامین صمدی، حسن میرنژاد، نرگس شیردشت زاده، هیروشی کاواباتا صفحه 253

    هورنبلند بیوتیت تونالیت غرب ده نو شامل کانی های کوارتز، پلاژیوکلاز کلسیم دار (آندزین تا لابرادوریت)، گارنت (عمدتا آلماندین)، بیوتیت (آنیت تا سیدروفیلیت)، آمفیبول کلسیک (عمدتا فرو هورنبلند) و کانی های فرعی کلریت، اپیدوت، کلسیت و ایلمنیت است. با توجه به دمافشارسنجی آمفیبول، پلاژیوکلاز و همچنین شیمی گارنت، که دارای میزان CaO در حدود 4/91-5/48 درصد وزنی و MnO در حدود 1/89-2/40 درصد وزنی است، گارنت ها در دما و فشاری به ترتیب در حدود 696 تا 950 درجه سانتی گراد و 6/4 تا 12 کیلوبار و در عمق بیشتری نسبت به آمفیبول و پلاژیوکلاز تبلور یافته اند.

    کلیدواژگان: تونالیت، دما، فشار، گارنت، ده نو، مشهد
  • فرزانه میرسپهوند، زهرا طهماسبی، سیدوحید شاهرخی، احمداحمدی خلجی، محمود خلیلی صفحه 281

    بررسی آنالیزهای ریزپردازشی (نقطه ای) از تورمالین های موجود در رگه های کوارتز – تورمالین در کوارتزدیوریت های نظام آباد، رگه های آپلیتی و پگماتیتی تورمالین دار در گرانودیوریت های قلعه ثمورخان، گیحالی و کبوترلان، رگه های پگماتیتی در شیست های کلهجوب و ندول های تورمالین در مونزوگرانیت های آستانه و گرانودیوریت های دهگاه نشان می دهد که اکثر تورمالین های این منطقه از نوع شورلیت بوده و تورمالین های سوزنی قلعه ثمورخان و برخی از نمونه های گیجالی و کلهجوب از نوع فوئیتیت اند. خود شکلی و عدم منطقه بندی، بالا بودن مقدار Fe/Fe + Mg، نقصان در جایگاه X و بالا بودن مقدار Al در اکثر تورمالین ها حاکی از ماگمایی بودن آنهاست، و وجود تورمالین ها به صورت گرهک در گرانیت های پر آلومین دهگاه و آستانه نشانه ی روشنی از غنی بودن ماگمای خاستگاه آن ها از B است. بنابراین تورمالین های مورد بررسی وابسته به محیط های گرانیتی بوده و بوسیله یک گرماب با خاستگاه ماگمایی به وجود آمده اند.

    کلیدواژگان: آستانه، بروجرد، تجزیه ی نقطه ای، تورمالین
  • ثمینه رجبی، قدرت ترابی صفحه 293

    افیولیت ملانژ سورک در حاشیه ی جنوب غربی ایران مرکزی و در راستای گسل نائین - دهشیر - بافت قرار گرفته است. در دنباله ی سنگ شناسی، پریدوتیت ها پایین ترین واحد سنگی را به خود اختصاص داده اند، پس از آن ها گابروها و در نهایت سنگ های آتشفشانی قرار دارند. اغلب پریدوتیت های این منطقه از نوع هارزبورگیت هستند. لرزولیت که سنگ اولیه ی گوشته است، دارای کانی اصلی الیوین، ارتوپیروکسن، کلینوپیروکسن و کانی های فرعی کروم اسپینل و آمفیبول (پارگاسیت) است. ویژگی های سنگ نگاری و شیمی کانی های این پریدوتیت ها چگونگی سنگ شناسی از لرزولیت به سمت هارزبورگیت و در نهایت دونیت را نشان می دهند. میانگین مقدار SiO2 و Na2O سنگ های آتشفشانی در این افیولیت ملانژ به ترتیب 70 و 5 درصد وزنی اندازه گیری شده است. بررسی های سنگ شناسی و نیز رده بندی این آتشفشانی ها بر اساس عناصر اصلی، کمیاب و محاسبات نورماتیو نشان می دهند که این سنگ ها داسیت هستند. نمودارهای REE بهنجار شده به کندریت در این آتشفشان ها الگویی مسطح تا روند صعودی نشان می دهند، LREEs نسبت به HREEs تهی شدگی دارند و نسبت La/Yb آن ها کمتر از 1 است که نشان دهنده ی تولئیتی بودن ماگمای مولد آن ها است. همچنین مقدار Hf/Zr، U و Pb این سنگ ها نسبت به گوشته ی اولیه بیشتر و مقدار Sr، Ti و Y آن ها کمتر است. این اختلاف ها به تاثیر شاره های آزاد شده از لیتوسفر اقیانوسی فرورونده بر پریدوتیت های گوشته نسبت داده می شوند. واکنش های گدازه/ سنگ سبب می شوند که پس از ذوب کلینوپیروکسن لرزولیت ها، ذوب نامتجانس ارتوپیروکسن آغاز شود که منجر به تشکیل الیوین-های واکنشی و افزایش SiO2 گداخته شده است. همه ی این ویژگی ها باعث شده تا افیولیت ملانژ سورک به افیولیت های HOT (Harzburgite Ophiolitic Type) بالای زون فرورانش (حوضه ی پشت کمان) نسبت داده شود.

    کلیدواژگان: پریدوتیت گوشته، سنگ های آتشفشانی افیولیت ملانژ، واکنش های گدازه، لیتوسفر اقیانوسی فرورونده، عناصر کم تحرک، حوضه ی پشت کمان، سورک
  • رضوان میرزایی راینی، علی احمدی، حسن میرنژاد صفحه 307

    کانسار چندفلزی ماهور در 145 کیلومتری غرب شهرستان نهبندان و در سنگ های اسیدی نیمه عمیق تشکیل شده است. کانه سازی در منطقه در راستای یک رگه به طول سه کیلومتر رخ داده است. از سطح به عمق مناطق فروشست (تشکیل مالاکیت، آزوریت، هماتیت، گوتیت و لیمونیت)، برون زاد یا سوپرژن (تشکیل بورنیت، کوولیت و کالکوسیت) و درون زاد یا هیپوژن (تشکیل مگنتیت، کالکوپیریت، پیریت، گالن و اسفالریت) قابل مشاهده اند. غالب ترین دگرسانی ها شامل دگرسانی سیلیسی، سریسیتی و پروپیلیتی هستند. کانی های باطله بیشتر ازکوارتز وکلسیت تشکیل یافته اند. بافت جانشینی، شکافه پرکن و برشی از مهم ترین بافت های کانی-سازی هستند. بررسی های شاره های درگیر روی سه نمونه از کانی اسفالریت، حاکی از تغییرات دمایی شاره ی کانه ساز بین 194 تا 292 درجه ی سانتی گراد است. با توجه به دمای ذوب آخرین بلور یخ شاره ی کانه ساز، شوری شاره ی درگیر 7/11 تا 23 درصد وزنی معادل نمک طعام (NaCl) براورد می شود. شواهد موجود مانند بافت و ساخت کانسار، شکل رگه ای کانسار، نوع همراهی کانه ها، کانی های باطله، دگرسانی سنگ های دیواره، عمق کانه سازی، دمای همگن شدن و شوری، کانسار ماهور را در رده ی کانسارهای اپی ترمال نوع رگه ای تا مزوترمال قرار می دهد.

    کلیدواژگان: چندفلزی، دگرسانی، شاره های درگیر، کانسار ماهور
  • مصطفی اسماعیلی وردنجانی، رضا شمسی پور دهکردی، فیروز موسایی، کاوه پازند صفحه 319

    اورانیوم در محیط آبدار در شرایط اکسایشی، محلول و متحرک می شود که حضور عوامل همبافت ساز با اورانیوم این تحرک را افزایش می دهد. وجود چنین شرایطی در منابع آب زیرزمینی مناطق آیرکان و چشمه شتری موجب اکسایش، انحلال و تحرک کانه های اورانیوم شده است. بررسی هیدروژئوشیمی اورانیوم در مناطق مورد بررسی بیان کننده ی حضور یون بی کربنات به عنوان یون همبافت ساز با اورانیوم (UO2(CO3)22-) و عامل افزایش تحرک اورانیوم در آب های زیرزمینی است. محاسبه ی شاخص اشباع کانه های اورانیوم نیز فوق اشباع بودن نمونه های آب را از پیچبلند نشان می دهد. شاخص اشباع مثبت پیچبلند بیان کننده ی سرعت مناسب جریان آب برای تعادل پایا با کانه زایی احتمالی اورانیوم در عمق است و نشان می دهد که نفوذپذیری آب های زیرزمینی از طریق جریان در خلل و فرج، زمان لازم برای تماس آن ها با کانه زایی مخفی اورانیوم (کانسار اورانیوم) را فراهم کرده است. در نتیجه این تماس و به دلیل حضور همبافت های کربناتی انحلال و تحرک اورانیوم در این آب ها افزایش یافته است. بررسی های هیدروژئوشیمیایی، پرتوزایی بسیار بالای نمونه های آب و خاک و شواهد یاد شده اشاره به احتمال وجود کانه زایی مخفی اورانیوم در عمق و در حدفاصل مناطق آیرکان و چشمه شتری دارند.

    کلیدواژگان: اورانیوم، عوامل همبافت ساز، مناطق آیرکان و چشمه شتری، شاخص اشباع، پیچبلند، کانه زایی مخفی اورانیوم
  • اشرف ترکیان صفحه 331

    منطقه ی مورد بررسی در بخش جنوبی مجموعه ی پلوتونیک قروه قرار دارد. بررسی شواهد بافتی و شیمی کانی ها در سنگ گرانیتوئیدی میزبان با ترکیب گرانودیوریت، گرانیت، مونزونیت کوارتزدار و برونبوم های ریزدانه مافیک (MME) درون آن، با ترکیب کوارتزدیوریت تا ملادیوریت مورد توجه این مقاله است. بررسی های دقیق میکروسکوپی و داده های تجزیه ریزپردازش الکترونی بر ناتعادلی های بافتی و ترکیبی (حضور پلاژیوکلازهای سلولی شکل پر از ادخال، ناحیه بندی و انحلال بلوری، آپاتیت سوزنی، فلدسپارهایی با رورشدی و آمفیبول های زونی) در سنگ میزبان و برونبوم ها دلالت دارد. به سبب همخوانی شواهد بافتی وکانی-شناسی، نظریه البرگ را در این خصوص می پذیریم که گلبول هایی از ماگمای مافیک و سنگ میزبان گرانیتوئیدی با یکدیگر آمیخته شده و فرایند موثر در تشکیل برونبوم ها حداقل یک اختلاط ساده مکانیکی (آمیختگی)، حاصل از ضربان های ماگمای مافیک در یک مخزن ماگمایی فلسیک، بوده است. این واقعیت با شرایط ژئوشیمیایی و محیط زمین ساختی استقرار این مجموعه در پهنه ی سنندج- سیرجان به عنوان یک زون بجامانده از یک رژیم فرورانش همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: گرانیتوئید، برونبوم، آمیختگی، اختلاط ماگمایی، قروه، کردستان
  • فرهاد شیخی، زهره اعلمی نیا، امیر علی طباخ شعبانی صفحه 343

    تزریق توده های گرانودیوریتی به درون آهک های کلسیتی منطقه ی قروه منجر به تشکیل مرمرهای سیلیکات قلیایی دار و انواع اسکارن شده است. اسکارن ها حاوی کانی های کلسیت، کلینوپیروکسن، گارنت، ولاستونیت، ایدوکراز و اپیدوت است. بر پایه ی بررسی های ژئوشیمیایی، دو نوع گارنت گراسولار و آندرادیت قابل تشخیص اند. کلینوپیروکسن های موجود در این اسکارن ها از نوع دیوپسیدند. با توجه به مجموعه ی کانی شناسی موجود در اسکارن ها و با استفاده از مدرج کردن های گوناگون در زمین- دماسنجی گارنت کلینوپیروکسن، دمای تشکیل این اسکارن ها در حدود 450 تا 578 درجه ی سانتیگراد و رخداد دگرگونی در حد رخساره ی هورنبلند هورنفلس تا بخشی از رخساره ی پیروکسن هورنفلس تعیین شده است.

    کلیدواژگان: اسکارن، زمین دماسنجی، سرانجیک، قروه، کردستان
  • هادی عربی، راضیه چهکندی نژاد، فائز پورآرین صفحه 355

    در این مقاله به منظور بررسی تاثیر دمای تکلیس بر خواص ساختاری و مغناطیسی نانوذرات کبالت، نمونه هایی با استفاده از روش همرسوبی در دماهای تکلیس متفاوت تهیه شده اند. نانوذرات کبالت با استفاده از روش همرسوبی در محیط قلیایی هیدرازین- اتانول در دمای اتاق تهیه شدند، که در آنها از هیدرازین به عنوان عامل جدا کننده استفاده شده است. این عامل نمک های کبالت را به نانوذرات کبالت فاز hcp و fcc تبدیل می کند. تعیین فاز و بررسی خواص ساختاری نمونه ها با استفاده از الگوهای پراش پرتو ایکس (XRD)، تشکیل فاز ششگوشی را برای نانوذرات کبالت تایید می کند. برای تعیین اندازه و شکل نانوذرات از میکروسکوپ الکترونی عبوری TEM)) استفاده شد. خواص مغناطیسی این نانوذرات نیز در دمای اتاق به وسیله ی مغناطیس سنج با نمونه ی نوسانی (VSM) اندازه گیری شد و نشان داد که این نانوذرات در دمای اتاق خاصیت فرومغناطیسی دارند. علاوه بر آن در این مقاله نانوذرات کبالت با پوشش سیلیس با استفاده از روش شیمیایی مرطوب تهیه شدند. تصاویر TEM قطر هسته های کبالت را 20-17 نانومتر نشان داد که با لایه ای از سیلیس به ضخامت 7-5 نانومتر احاطه شده اند. منحنی پسماند نانو ذرات کبالت با پوشش سیلیس دارای مغناطش اشباع emu/gr 17 در Oe 10000 است که بسیار کمتر از مقدار مغناطش اشباع نانو ذرات کبالت می باشد.

    کلیدواژگان: نانوذرات کبالت، همرسوبی، پوشش سیلیکا، فرومغناطیس
  • منیر مجرد، محسن موید، قادر حسین زاده صفحه 365

    توده های مافیک، اولترامافیک و دایک های سینیتی هشت سر کلیبر به وسیله ی نهشته های آتشفشانی سازند مجید آباد به سن پالئوسن احاطه شده اند. این مجموعه در میان گسل های معکوس و دوررانشی هوراند، محمود آباد و مختکان محدود شده است. کلینوپیروکسنیت ها که از قدیمی ترین واحد مجموعه یاد شده اند از نظر ژئوشیمیایی ویژگی های تولئیت های وابسته به قوس آتشفشانی را ثبت کرده و شباهت هایی با لایه ی قاعده پوسته ی اقیانوسی نظیر پیروکسنیت های نوع A ماسیو روندآ اسپانیا دارند. گابروها که کلینپیروکسنیت ها را احاطه کرده اند بخش شوشونیتی تا آهکی- قلیایی قوس آتشفشانی را تشکیل می دهند. ترکیب کلینوپیروکسن در هر دو واحد یاد شده با سنگ انباشت اقیانوسی تاخیری قابل قیاس است. دایک های کوارتز سینیتی به عنوان جوانترین واحد مجموعه در واحدهای مافیک و اولترامافیک نفوذ کرده اند. ماهیت شوشونیتی، نوع I و وابسته به رویدادهای پس از برخورد این سنگ ها با بررسی های ژئوشیمیایی مشخص شده ند. با توجه به موقعیت زمین شناختی، شاید بتوان گفت که مجموعه ی آذرین هشت سر به رویدادهای وابسته به فرورانش اقیانوس پالئوتتیس بستگی داشته باشد.

    کلیدواژگان: هشت سر کلیبر، کلینوپیروکسنیت، گابرو، پالئوتتیس دوم
  • سید روح الله عقدایی، زهرا محمد صادقی صفحه 365

    در این پژوهش نانو پودر سیلیکات منیزیم (Mg2SiO4)، به روش سل- ژل تهیه و با پالایش ساختار به روش ریتولد، ریز ساختار آن در چند دمای باز پخت تعیین و گزارش شده است. این بررسی نشان می دهد که روش سل- ژل به کار رفته در این پژوهش منجر به تولید نانو پودری شامل آمیزه ای از فازهای Mg2SiO4 و MgO می شود که درصد وزنی آنها به ترتیب در حدود 75 درصد و 25 درصد است. تحلیل پهن شدگی خطوط پراش نشان می دهد که شکل بلورک های سیلیکات منیزیم تقریبا کروی است و میانگین اندازه ی حجمی این بلورک ها پس از بازپخت در گستره ی 800 تا C° 1100 از 20 تاnm 50 تغییر می کند. پژوهش بیشتر با فرض ناهمسانگرد بودن پهن شدگی خطوط پراش ثابت می کند که کرنش شبکه و میانگین اندازه ی بلورک های هر دو فاز، به شاخص های میلر وابسته است، ولی این وابستگی برای کرنش نمایان تر از وابستگی اندازه ی بلورک ها به راستاهای بلورشناسی است.

    کلیدواژگان: Mg2SiO4 (Forsterite)، نانو پودر، روش ریتولد، ریز ساختار، دمای باز پخت
  • منصور فربد، سید حسام الدین هاشمی صفحه 375

    در این پژوهش نانوذرات زیرکنات باریوم به روش سل- ژل با چهار دسته مختلف مواد اولیه ساخته شدند. در تمام روش ها زیرکونیوم n-پروپوکساید، Zr(OPrn)4، به عنوان ماده ی زیرکونیوم دار به کار رفت. همچنین هیدروکسید باریوم هشت آبه، Ba(OH)2.8H2O و استات باریوم، Ba(CH3COO)2 به عنوان مواد باریوم دار و استیک انیدرید و ایزوپروپیل الکل و آب به عنوان حلال به کار گرفته شدند. سرشتی یابی نمونه ها با پراش سنجی پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) انجام شد. با در نظر گرفتن عواملی هم چون زمان و کمینه دمای مورد نیاز برای دستیابی به یک نمونه خالص نانوذرات، شرایط بهینه ساخت انتخاب شدند. در حالت بهینه نانوذرات BaZrO3، در دمای 100 درجه سانتی گراد و زمان یازده ساعت با اندازه ی میانگین 80 نانومتر ساخته شدند.

    کلیدواژگان: نانوذرات BaZrO3، SEM، XRD
  • عزیر رحیمی چاکدل، آلن پیتر بویل صفحه 25

    مطالعه اخیر جهت یافتگی ترجیحی شکلی و جهت یافتگی ترجیحی بلوری بلورهای کوارتز با استفاده از پراش پراکندگی الکترونی در آندالوزیت- کردیریت شیست دره ایتان ناحیه آبردین در دالرادین اسکاتلند را مورد بررسی قرار می دهد. بلورهای کوارتز در زمینه و درون پورفیروبلاست های آندالوزیت غیر هم و تا کمی هم بعد از لحاظ شکلی حضور دارند. آنها جهت یافتگی ترجیحی شکلی ضعیفی را نشان می دهند که جهت شان کم و بیش موازی همدیگر هستند. جهت یافتگی ترجیحی شکلی بلورهای کوارتز در این نمونه می تواند به (1) مهاجرت مرز دانه از کوارتز و (2) بلورهای غیر کوارتز بعنوان مثال میکاها در اتصال با کوارتز ها ارتباط داشته باشد. همچنین بلورهای کوارتزها جهت یافتگی ترجیحی بلوری تصادفی را در زمینه سنگ و ادخال نشان می دهند. فقدان جهت یافتگی ترجیحی بلوری از بلورهای کوارتز در زمینه سنگ را می توان توسط (1) غیاب یا مقدار کم استرین در سنگ تحت دما و فشار کم (2) خزش انتشاری توضیح داد. تصادفی بودن جهت یافتگی ترجیحی بلوری کوارتزهای ادخالی ممکن است در برگرفتگی غیرانتخابی کوارتزهای جهت یافته در زمینه سنگ توسط پورفیروبلاست های آندالوزیت در هنگام رشد را تائید کند.

    کلیدواژگان: پراش پراکندگی الکترونی، کوارتز، جهت یافتگی ترجیحی شکلی، جهت یافتگی ترجیحی
|
  • Page 201

    Tang-e-Hana skarn is located at part of the Zagros ophiolitic sequence, and then it is considered as a part of the Zagros structural province. According to the current study, this skarn is classified in 4 main groups: 1- Wollastonite skarn 2- Augite wollastonite skarn 3- Grossular wollastonite skarn 4- Andradite titanite augite wollastonite skarn. Geochemical characteristics indicate that Tang-e-hana skarn is lies in the calcic skarn domain. In addition, percentage of TiO2 in the fourth type of these skarns (bearing titanite) reaches 4%. This fact is important for concentration of REE and other trace elements in titanite. The field and mineralogical evidence illustrated that the studied skarns are endoskarns. These evidences include a high percentage of calc-silicate and non-metallic minerals and in contrast a low percentage of metallic minerals. Therefor, Tang-e-hana skarn is important for its non-metallic minerals such as wollastonite and garnet. The study of mineral paragenetic sequence and the variation diagrams of %TiO2 and %Al2O3 per %CaO suggested that wollastonite skarn is formed at the early stage and andradite – titanite – augite - wollastonite skarn at the late stage of skarnification.

    Keywords: Skarn, Tang-e-hana, Neyriz, Fars
  • Page 215

    Galali orebody is located in Sanandaj-Sirjan zone in west of Iran in the Karamkhani slops in Almogholagh mountains. The main ore is magnetite association with hematite, goethite, secondary limonite, malachite and pyrite. This orebody is located on north Galali fault; mineralization is made by fault movements in this orebody. Three types of ores have been seen in the Galali orebody as below: Type I: this ore is made of compact, high density and high grad magnetite. Fine grain, subhedral to unhedral pyrite has found in this type as minor mineral. Pyrite is dispersed in magnetite. Type II: this ore type are made of silicates, oxides and sulfides, this phase is injected in the   type I minerals. Type III: the hydrothermal goethite is the third type of ore in the Galali orebody. Skarn, epydotization, dolomitization and some argilic veins are alteration haloes around the orebody. Evaporatic origin is recognized for sulphur isotopes in this study.

    Keywords: Galali, iron, skarn, fault, magnetite, breccias texture, sulphur isotopes
  • Page 229

    The Argash antimony ore deposit is located at south of Neyshabour and the eastern part of the Sabzevar zone. This deposit occurs within a sequence of Eocene-Oligocene volcanic-intrusion rocks. The mineralization occurs as open space filling, taking place as irregular veins, veinlets and hydrothermal breccias. The mineralogy of the veins is comparatively simple. The primary antimony-bearing mineral is stibnite. Other sulfides have been found in association with stibnite are pyrite, chalcopyrite and sphalerite. Quartz, illite, adularia, chlorite, epidote and kaolinite are the main hydrothermalg gangue minerals occurring around the veins. Hydrothermal alteration is zoned around the veins and consists of three major types including silicification within the immediate veins, argillic alteration enveloping the veins, and propylitic alteration distal to the veins. The intensity of silicification and argillic alteration decreases with depth and away from the veins. The evaluation of the geochemical data set based on multivariate statistical analyses indicates positive correlation between Zn, Ag, As and Sb and the same distribution pattern of these elements in the boreholes. The mineralogic, alteration and geochemical characteristics of the studied area and comparison with epithermal ore deposits indicate that the Arghash quartz-antimony veins represent an epithermal system of the low-sulfidation type. This data suggests that boiling and cooling were the main ore deposition processes in the area.

    Keywords: Epithermal, Alteration, Stibnite, Cooling, Boiling, Arghash
  • Page 241

    The study area is located at 130 km northwest of Nehbandan in South of Khorasan and is a part of the rectangular Chahvak (Dehsalm). Dacite, rhiodacite, andesite, rhyolite, tuff and lithic tuff with Eocene age are recognized in the study area. According to mineralogy, mentioned rocks include plagioclase, quartz, pyroxene, amphibole, biotite and alkaline feldspar. Plagioclase consists of zonal structure and amphiboles include a burned rim that this phenomenon is a sign of high temperature magma. Based on chemical classification, studied rocks are andesite, truckyandesite, andesitic basalt, rhyolite, dacite and rhiodacite. According to the petrologic graphs, the studied rock magmatic series have a nature ultraptasic calc-alkaline, Also by using from the separator graphs of tectonic setting, mentioned volcanic rocks have been located in subduction zones. Negative anomaly of elements P, Nb and Ti and positive anomaly of Pb and K in these rocks indicate the similarity of chemical properties of these rocks with volcanic arcs magmatism.

    Keywords: Nehbandan, Mahoor copper deposit, Calc-alkaline, subduction, volcanic arc
  • Page 253

    Hornblende biotite bearing tonalite from the west of Dehnow comprises of quartz, calcic plagioclase (andesine-labradorite), garnet (mostly almandine), biotite (annite to siderophyllite), calcic amphibole (mainly ferrohornblende) and accessory minerals of chlorite, epidote, calcite and ilmenite. According to thermobarometry of amphibole, plagioclase as well as the chemistry of garnet that shows CaO content of about 4.91-5.48 wt% and MnO content of about 1.89-2.40 wt%, the garnet in tonalite has crystallized in the temperature and pressure range of 696 to 950°C and 6.4 to 12 kbar, respectively, and which is in a greater depth than that of amphibole and plagioclase.

    Keywords: Tonalite, Temperature, Pressure, Garnet, Dehnow, Mashhad
  • Page 281

    The study of Microprobe Analyses in different tourmaline bearing unites in Boroujerd area, for example, quartz tourmaline veins in Nezamabad quartz diorites, Aplite-pegmatite tourmaline bearing Ghalesamorkhan, Gijali and Kabotarlan granodiorites, pegmatite veins in Kolahjob schist and nodular tourmaline in Dehgah and Astaneh show that most tourmalines in Boroujerd area are schorlite. Needle like Ghalae Samorkhan and some samples from Kolahjob - Gijali are foitite. Euhedral and none zoning, high Fe/Fe+Mg, low X site vacancy and high Al amount  in more of tourmaline are reasons of magmatic source. The occurrence of tourmaline in peraluminous granite Dehgah and Astaneh is evidence of enriched B magma source. Therefor, the studied area tourmalines depend of granitic source and originate of hydrothermal fluid to magmatic source.

    Keywords: Astaneh, Boroujerd, Microprobe Analyses, Tourmaline
  • Page 293

    The Surk ophiolitic mélange is located at the south west of central Iran and along the Naein-Dehshir-Baft ophiolitic belt. In petrological sequence, peridotites are nominated the undermost part of rock unit, and then gabbros and volcanic rocks are at the following ranks respectively. The predominant peridotitet of this ophiolitic mélange is harzburgite. Lherzolite that is the primitive mantle rock consists of olivine, orthopyroxene, clinopyroxene as major minerals and chromian spinel and amphibole (pargasite) as accessory mineral. Petrographical characteristics and mineral chemistry of these peridotites show the lithology evaluation from lherzolite to harzburgite and dunite ultimately. The average SiO2 and Na2O content of volcanic rocks in the ophiolitic melange are 70 and 5 weight percent respectively. Petrographical investigations and also classification of these volcanics based on major and trace elements and norm calculations show that these rocks are dacite. REE/chondrite normalized diagrams of these volcanic rocks show horizontal to positively sloping patterns, LREEs are lower than HREEs and their La/Yb ratio is lesser than 1; suggest tholeitic nature of their parent magma. Moreover, Hf/Zr, U and Pb contant of these rocks is higher than the content in the Primitive mantle but the Sr, Ti and Y contant is lower. These differences can be caused by melt migration of subducted oceanic lithosphere on mantle peridotites. By melt/rock reactions clinopyroxene dissolution, incongruent melting of orthopyroxene, formation of replacive olivines and SiO2 increasing in ascending melt will occur. All these characteristics propose that the Surk ophiolitic mélange is a Harzburgite Ophiolitic Type (HOT) which is formed at the supra-subduction (back-arc basin) zone.

    Keywords: Mantle peridotite, Volcanic rocks of ophiolitic mélange, melt, subducted lithospheric mantle reaction, immobile elements, Back arc basin, Surk
  • Page 307

    Mahour polymetal deposit located west of Nehbandan, east-central Iran, formed in hypabyssal acid rocks. Mineralization occurs along a three-km-long vein. Three zones have observed in the ore, downward: 1) leached zone marked by malachite, azurite, hematite, goethite and limonite, 2) supergene zone characterized by bornite, covellite, and chalcocite, and 3) Hypogene zone containing magnetite, chalcopyrite, pyrite, galena, and sphalerite. The significant alterations are silicic, sericitic, and propylithic. Gangue minerals are mainly composed of quartz and calcite. The textures vary from replacement and open-space filling to brecciate. Fluid inclusion study of three samples of sphalerite is indicative of temperature variation of the ore-forming fluids between 194°C and 292°C. Considering the measured ice-melting temperature (Tm ice), the salinity is estimated to be between 11.7 and 23 equivalent weight of NaCl (wt%). Mineralogical and fluid inclusion evidence such as texture and structure of mineralization, vein mineralization, mineral paragenesis, gangue minerals, wall-rock alteration, homogenization temperature and salinity and trapped fluids, and depth of mineralization, all suggest that the Mahour deposit is a vein-type epithermal to mesothermal deposit.

    Keywords: Polymetal, Alteration, Fluid inclusion, Mahour deposit
  • Page 319

    Uranium becomes soluble and mobile under oxidizing conditions in aqueous environment, and presence of complexing agents with uranium increase this mobility. Existence of such conditions in groundwaters of Ayrakan and Cheshmeh Shotori areas has led to oxidation, solubility and mobility of uranium minerals. Hydrogeochemical study of uranium in the study areas reveals the presence of bicarbonate ion, as the complexing agent with uranium (UO2 (CO3)22-) and icreasing factor of uranium mobility in groundwaters. Calculating the uranium mineral’s saturation index also indicates the super saturation of water samples in pitchblende. The positive saturation index of pitchblende expresses the proper water flow rate to steady-state equilibrium with probable uranium mineralization in depth and indicates that the permeability of groundwaters by porous flow has provided the enough time for their contact with hidden uranium mineralization (uranium ore deposit). As a result of this contact and because of the presence of carbonate complexes, solubility and mobility of uranium has increased. Hydrogeochemical studies, high activity of water and soil samples and all the above evidences indicate the possibility of existence of hidden uranium mineralization in depth and the distance between Ayrakan and the Cheshmeh Shotori areas.

    Keywords: uranium, complexing agent, Ayrakan, cheshmeh Shotori areas, saturation index, pitchblende, hidden uranium mineralization
  • Page 331

    The study area is located in the southern part of Qorveh granitoid complex. Investigation of textural and mineral chemistry evidence in granitoid host with composition of granodiorite, granite, qtz-monzonite, and mafic microgranular enclave (MME) with composition of qtz-diorite to meladiorite, are focused in this paper. Microscopic study and data of microprobe analyses in host and enclave rocks reveal disequilibrium textures and compositional (such as, tabular plagioclase with inclusions, sieved, zoned and resorbed plagioclases, needles of apatite, overgrowth of felspars and zoned amphiboles) in the granitoid host and mafic microgranular enclave. Because of agreement between the textural and mineralogical evidence, we accept the Elburg theory that globules (drops) of mafic magma and host granitoid rock have mixed and effective process in formation of enclave is a simple mechanical magma mixing (magma mingling), ceased by mafic magma stopping in a felsic magma chamber. This fact is linked to geochemical conditions and tectonic setting of the complex in Sanandaj-Sirjan Zone, as a remained zone of subduction setting.

    Keywords: granitoid, enclave, mingling, magma mixing, Qorveh, Kurdistan
  • Page 343

    Intrusion of granodioritic bodies into the lime stones of Ghorveh area led to the formation of calc-silicate marbles and various types of skarns. These skarns consist essentially of calcite, clinopyroxene, garnet, wolastonite, vesuvianite and epidote. Based on geochemical studies, garnets were identified as grossular and anderadite. The clinopyroxene found in the skarns is diopside. With respect to mineral assemblages identified in the skarns and using various calibrations of garnet-clinopyroxene geothermometery, the temperature of skarns is estimated to be in the range of 450 to 587oC corresponding to hornblende hornfels to lower field of pyroxene hornfels facies.

    Keywords: Skarn, Geothermometery, Seranjic, Ghorveh
  • Page 355

    In this paper, in order to investigation the effect of calcination temperature on the structural and magnetic properties of cobalt nanoparticles, samples have been prepared by Co-precipitation method at different calcination temperature. Cobalt nanoparticles have been prepared by Co-precipitation method at room temperature using hydrazine as reducing in ethanol hydrazine alkaline environment. This agent reduces cobalt salts to Cobalt nanoparticles in FCC and HCP phases. Phase analysis and investigation of Structural properties of the samples using X-ray diffraction patterns (XRD) confirm the formation of hexagonal phases of Co nanoparticles. Transmission electron microscopy (TEM) was used for determining the size and shape morphology of nanoparticles. Magnetic properties of these nanoparticles have been investigated using a Vibrating sample magnetometer (VSM). The results indicate that these nanoparticles are ferromagnetic at room temperature. In addition, in this paper Co nanoparticles coated with silica shell have been prepared by the wet chemical method. TEM images showed the cobalt core with average diameter of 17-20 nm coated by a silica shell with thickness of 5-7nm. Hysteresis Loop of these Co nanoparticles coated by silica shell illustrates 16.9 emu/gr for saturation magnetization at 10000 (Oe), which is much less than that of Cobalt nanoparticles.

    Keywords: Nanoparticles, Co, coprecipitation, silica coated, ferromagnetism
  • Page 365

    Hasht-Sar Kaleybar mafic, ultramafic and syenitic dykes are surrounded by Majid Abad Formation, Palaeocene age, volcanic deposits. The suite is restricted within the Horand, Mahmud Abad and Mokhtekan thrust and reverse faults. Clinopyroxenites, the oldest unit of the suite, have tholeiitic volcanic arc character and have some similarities with tectonite layer of oceanic crust, like Group A pyroxenites of the Ronda massif, Spain. The surrounding gabbro is the calc-alkaline part of volcanic arc. Clinopyroxenes composition of the two above units, is comparable with oceanic post-cumulates. Quartz and nephelin syenitic dykes, the youngest unit, crop out interior of the mafic-ultramafic rocks. Shoshonitic, I-type and post-collisional affinities of the dykes determined by geochemical studies. Considering the geological position, the Hasht-Sar plutonic suite is probably related to the Secondary Palaeo-Tethys subduction events. 

    Keywords: Hasht Sar-Kalaybar, Clinopyroxenite, Gabbro, Secondary Palaeo-Thetys
  • Page 365

    Nanostructure Forsterite powder was prepared by Sol-gel method and its microstructure was studied at a number of annealing temperatures using Rietveld structure and microstructure refinements. It was found that Sol-gel method used in this experiment does not produce pure Mg2SiO4 nanopowder. Instead the product is a mixture of Mg2SiO4 and MgO phases with approximate weight fractions of 75% and 25%, respectively. X-ray diffraction line broadening analysis revealed the crystallite shape is nearly spherical with the volume weighted average size of 20 – 50 nm in the annealing temperature range of 800 – 1100 °C. More investigations considering anisotropic line broadening confirmed the crystallite size and lattice strain are hkl dependent, but the anisotropy of strain is more pronounced.

    Keywords: Mg2SiO4 (Forsterite), Nanopowder, Rietveld Method, Microstructure, Annealing Temperature
  • Page 375

    In this work, barium zirconate nanoparticles were prepared by sol gel technique in four different conditions. In these conditions zirconium n-propoxide(Zr(OPrn)4) was used as the source of zirconium. Also barium hydroxide (Ba(OH)2.8H2O) and barium acetate (Ba(CH3COO)2) were used as the source of barium.Water and isopropyl alcohol were used as the solvents. The samples were characterized by SEM and XRD. The optimum preparation condition was chosen considering the production time, the sintering temperature, homogeneity and the particle size of obtained nanoparticles. In optimum condition, the BaZrO3 nanoparticles were produced at 100oC with about 80 nm in size.

    Keywords: Nanoparticles, BaZrO3, SEM, XRD
  • Page 25

    The present study investigates the shape preferred orientation (SPO) and crystal preferred orientation (CPO) of quartz crystals using electron backscatter diffraction (EBSD) in andalusite-cordierite schist from the Ythan Valley, Aberdeenshire, in the Scottish Dalradian block. Quartz crystals in the matrix and andalusite pophyroblasts have inequant to slightly equant shapes. Quartz crystals show weak SPO in the matrix and andalusite pophyroblasts, which are sub-parallel to each other.  The weak SPO in quartz crystals of the studied sample can be related to (1) Grain boundary migration of quartz crystals and (2) non-quartz crystals (e.g. mica) at junction of quartz crystals. Also, quartz crystals show random CPO in the matrix and inclusion. The lack of CPO of quartz crystals in the matrix can be explained by (i) absence, or low amounts of strain in the rock that is experienced only low temperature and pressure and (ii) diffusion creep. The random crystallographic orientation of quartz inclusions may confirm non-selective orientations of the matrix quartz crystals by andalusite pophyroblast during growth.

    Keywords: EBSD, Quartz, Shape preferred orientation, crystal preferred orientation