فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 64، آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهرام براز پردنجانی، ندا صیادی، حاجیه بی بی شهبازیان، محمود لطیفی، مهرداد کریمی صفحات 311-317
    مقدمه
    نوروپاتی دیابتی یکی از شایع ترین عوارض آزاردهنده در افراد مبتلا به دیابت نوع دوم است. توسعه و پیشرفت چنین عوارضی مسول اکثر ناخوشی ها و مرگ ومیر وابسته به این بیماری است.این مطالعه اثربخشی معاینه با مونوفیلامنهای سیمز-وینشتاین و لیلی در غربالگری نوروپاتی محیطی دیابتی را بررسی می کند.
    مواد و روش ها
    نمونه ما شامل 150 بیمار مبتلا به دیابت نوع دوم که تحت درمان بودند و به کلینیک دیابت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز مراجعه می کردند،بود. نمونه ها به صورت غیرتصادفی انتخاب شدند. همه بیمارن از نظر نوروپاتی دیابتی با استفاده از دو نوع مونوفیلامن مورد معاینه قرار گرفتند. سپس تست EMG-NCV از بیماران به عمل آمدو در نهایت حساسیت و ویژگی دو نوع مونوفیلامن محاسبه شد.
    یافته ها
    حساسیت مونوفیلامن سیمز-وینشتاین در 4نقطه بین 5/38 تا 3/51 %، و حساسیت مونوفیلامن لیلی در همین نقاط بین 41تا 3/51% بود. در ترکیب کردن نقاط بیشترین حساسیت مربوط به نقاط 1و4، همچنین نقاط 1،2،3و 4 بود.که برای هر دو نوع مونوفیلامن 3/51% بدست آمد.
    نتیجه گیری
    این نتایج پیشنهاد می کند که مونوفیلامن می تواند به عنوان یک تست غربالگری برای تعیین افراد در معرض خطر نوروپاتی دیابتی مورد استفاده قرار گیرد.از این رو ما توصیه می کنیم که به محض تشخیص دیابت، غربالگری از نظر نوروپاتی دیابتی انجام شود.
    کلیدواژگان: دیابت، نوروپاتی، مونوفیلامن
  • وحید آرین، مریم سادات فروید*، علی منتظری، پروین یاوری صفحات 318-324
    مقدمه

    پژوهش های متعددی نشان داده اند کیفیت زندگی در افراد دیابتی نسبت به افراد غیر دیابتی کاهش می یابد، اما در کمتر پژوهشی به بررسی ارتباط کیفیت زندگی و کنترل قند خون در این افراد پرداخته شده است. بررسی حاضر با هدف بررسی رابطه ی کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی و کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت توصیفی همبستگی روی 125 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 صورت گرفت. شاخص های کنترل قند خون (غلظت گلوکز، فروکتوز آمین و انسولین سرم، مقاومت به انسولین و درصد هموگلوبین گلیکوزیله) در بیماران دیابتی پس از 12 تا 14 ساعت ناشتایی اندازه گیری گردید. کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی با پرسش نامه ی سنجش سلامت فرم کوتاه 36 سوالی (36-item short-form health survey questionnaire =SF-36) سنجیده شد. با استفاده از رگرسیون لجستیک و در نظر گرفتن متغیرهای مخدوش گر ارتباط مقیاس های کیفیت زندگی و کنترل قند خون مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    بین امتیاز مقیاس سلامت عمومی با غلظت فروکتوز آمین و گلوکز سرم رابطه ی معکوس معنی داری مشاهده گردید، به طوری که شانس افزایش قند خون در افراد با مقیاس سلامت عمومی بالاتر، 54% کمتر بود. هم چنین رابطه ی معکوس معنی داری میان امتیاز مقیاس محدودیت در ایفای نقش به علت مشکلات جسمانی با غلظت گلوکز سرم مشاهده شد (نسبت شانس=46/0). در مورد غلظت انسولین، رابطه ی معکوس معنی داری با امتیاز مقیاس عملکرد جسمانی مشاهده شد (نسبت شانس=41/0).

    نتیجه گیری

    بین برخی مقیاس های کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی و نمایه های قند خون رابطه ی معنی داری وجود دارد و ممکن است سطح بالاتر کیفیت زندگی با کنترل بهتر قند خون در افراد دیابتی همراه باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی، کنترل قند خون، دیابت نوع 2
  • ریحانه درویش دماوندی، فرزاد شیدفر *، اسدالله رجب، ویدا محمدی، شریعه حسینی صفحات 325-334
    مقدمه

    یکی از مشکلات بیماری دیابت، اختلالات ناشی از آن می باشد. پژوهش های متعددی نشان داده اند مصرف مغزدانه ها اثرات سودمندی بر پروفایل لیپیدی سرم دارند. پژوهش حاضر برای ارزیابی اثر بادام هندی بر قند خون ناشتا، انسولین و لیپوپروتئین ها در دیابت نوع 2 طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    در کارآزمایی بالینی تصادفی موازی حاضر که 8 هفته به طول انجامید، 50 بیمار دیابتی نوع 2 (34 زن و 16 مرد) به طور تصادفی به دو گروه مداخله (بادام هندی) و شاهد (رژیم غذایی معمول خود) تقسیم شدند. در گروه مداخله 10% کالری دریافتی روزانه با بادام هندی خام جایگزین شد. نمونه ی خون افراد در حالت ناشتا در ابتدا و انتهای پژوهش گرفته شد. تمام داده های غذایی با استفاده از یادآمد 24 ساعته در ابتدا، میانه و انتهای پژوهش جمع آوری گردید.

    یافته ها

    در پایان پژوهش تفاوت میانگین کلسترول HDL و انسولین سرم بین دو گروه مداخله و شاهد از نظر آماری معنی دار بود (به ترتیب 02/0P=، 023/0P=، 043/0P= و 023/0P=)، اما در مورد سایر شاخص های بیوشیمیایی شامل گلوکز و سایر لیپوپروتئین های سرم، تفاوت آماری بین دو گروه وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد جایگزین نمودن 10% کالری دریافتی روزانه با بادام هندی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می تواند از کاهش کلسترول HDL جلوگیری نماید، و سبب کاهش انسولین سرم گردد، از این رو به احتمال زیاد نقش مهمی در کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی در افراد دیابتی دارد.

    کلیدواژگان: بادام هندی، دیابت نوع 2، گلوکز، انسولین، لیپوپروتئین ها
  • بیتا فام، عطیه آموزگار، مریم دلشاد، آرش قنبریان، فرهاد حسین پناه، پروفسور فریدون عزیزی صفحات 335-342
    مقدمه
    فعالیت بدنی در اوقات فراغت (LTPA) به عنوان یک رفتار مرتبط با شیوه ی زندگی، عامل پیشگیری کننده ی سندرم متابولیک (MetS) محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط LTPA با MetS در بزرگسالان مطالعه ی قند و لیپید تهران (TLGS) بود.
    مواد و روش ها
    در پژوهش مقطعی کنونی 4665 نفر (1976 مرد و 2686 زن) با فاصله ی سنی 70-20 سال به روش خوشه ایتصادفی چند مرحله ای از جمعیت TLGS انتخاب شدند. این افراد بر اساس میزان نمایه ی توده ی بدن (BMI) گروه بندی شدند. سطح فعالیت بدنی به کمک پرسش نامه ی معتبر MAQ مشخص گردید. معیار تعریف سندرم متابولیک JIS در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    شیوع سندرم متابولیک در گروه چاق (2/58%) بیشتر از افراد دارای اضافه وزن (6/36%) و افراد با وزن طبیعی (6%) بود (001/0P=). افراد دارای وزن طبیعی (1/18%) فعالیت بدنی بیشتری در اوقات فراغت نسبت به دو گروه دیگر داشتند. در میان افراد دارای وزن طبیعی، خطر کاهش میزان کلسترول HDL و افزایش تری گلیسرید (TG) در افراد با فعالیت بدنی سبک بیشتر از افراد با فعالیت بدنی سنگین بود (33/2، 05/1: دامنه ی اطمینان 95%، 15/1: نسبت شانس)(14/2، 01/1: دامنه ی اطمینان 95%، 46/1: نسبت شانس). در گروه دارای اضافه وزن، احتمال افزایش میزان قند خون ناشتا در افراد با فعالیت بدنی متوسط بیشتر از افراد دارای فعالیت سنگین بود (23/3، 37/1: دامنه ی اطمینان 95%، 65/1: نسبت شانس). در گروه نام برده، LTPA با سندرم متابولیک ارتباط معکوس نشان داد (21/4، 03/1: دامنه ی اطمینان 95%، 08/2: نسبت شانس).
    نتیجه گیری
    بر اساس این پژوهش، افزایش LTPA با کاهش شانس تغییرات نامناسب در اجزای تشکیل دهنده ی سندرم متابولیک و بروز MetS ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی در اوقات فراغت، سندرم متابولیک، چاقی، بزرگ سالان، مطالعه ی قند و لیپید تهران
  • زهرا بهادران، مهدیه گل زرند، پروین میرمیران*، عطیه آموزگار، فریدون عزیزی صفحات 343-351
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ارتباط شاخص فیتوکمیکال رژیم غذایی با رخداد سندرم متابولیک و اجزای آن در بزرگسالان تهرانی، طی 3 سال پی گیری در قالب مطالعه ی قند و لیپید تهران، طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    بررسی حاضر به صورت طولی و با استفاده از داده ها افراد شرکت کننده در مرحله ی سوم (1386-1384) و چهارم (1390-1387) مطالعه ی قند و لیپید تهران صورت گرفت. رژیم غذایی افراد در ابتدای پژوهش با استفاده از پرسش نامه ی بسامد خوراک نیمه کمی پایا و روا ارزیابی، و شاخص فیتوکمیکال محاسبه گردید. نقش شاخص فیتوکمیکال در پیش بینی خطر بروز چاقی شکمی، اختلالات قند خون ناشتا، افزایش تری گلیسرید خون، فشار خون بالا و سندرم متابولیک براساس حدود تعریف شده ی بین المللی، با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک با تعدیل اثر عوامل مداخله گر ارزیابی شد.

    یافته ها

    میانگین شاخص فیتوکمیکال در ابتدای بررسی 3/12±8/29 بود. به موازات افزایش دریافت انرژی روزانه از مواد غذایی سرشار از فیتوکمیکال روند کاهشی معنی داری در شانس ابتلا به سندرم متابولیک، چاقی شکمی، افزایش تری گلیسرید خون و فشار خون بالا مشاهده شد (05/0P<). نسبت شانس ابتلا به چاقی شکمی، افزایش تری گلیسرید خون و فشار خون بالا در بالاترین چارک دریافت فیتوکمیکال ها به ترتیب 39% (نسبت شانس= 61/0 و حدود اطمینان= 99/0– 36/0)، %37 (نسبت شانس= 63/0 و حدود اطمینان= 99/0– 38/0) و 44% (نسبت شانس= 56/0 و حدود اطمینان=90/0–35/0) کمتر از پایین ترین چارک دریافت بود.

    نتیجه گیری

    یافته های بررسی حاضر بر ضرورت افزایش انرژی دریافتی از مواد غذایی سرشار از فیتوکمیکال ها برای کاهش خطر سندرم متابولیک و عوامل مرتبط با آن تاکید دارد.

    کلیدواژگان: فیتوکمیکال ها، سندرم متابولیک، میوه و سبزیجات، غلات کامل، حبوبات
  • پروین سربخش، یدالله محرابی، مریم سادات دانشپور، فرید زایری، مهشید نامداری، فریدون عزیزی صفحات 352-359
    مقدمه
    رگرسیون منطقی یک روش رگرسیونی تعمیم یافته است که می تواند اثرات متقابل پیچیده بین متغیرهای دوحالتی را تشخیص دهد. به دلیل اهمیت تقابل های ژنتیکی، این روش در بررسی های ژنتیکی با موفقیت استفاده شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین کلسترول HDL و برخی از پلی مورفیسم های مرتبط با آن، با استفاده از رگرسیون منطقی است.
    مواد و روش ها
    داده های 436 نفر (172 مرد و 264 زن) که به طور تصادفی از میان شرکت کنندگان فاز 3 مطالعه ی قند و لیپید تهران با سن 20 سال یا بیشتر انتخاب شده بودند، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای تشخیص اثرات اصلی و متقابل پلی مورفیسم های ژنی مرتبط با کلسترول HDL، از رگرسیون منطقی با تابع پیوند لجستیک استفاده گردید. برای جلوگیری از بیش برازش شدن مدل از آزمون اعتبار متقاطع، و برای یافتن ترکیب های منطقی مناسب و برآورد ضرایب آن ها از الگوریتم جستجوی Simulated Annealing استفاده شد.
    یافته ها
    براساس یافته های آزمون اعتبار متقاطع، مدل منطقی با 3 ترکیب بولی و 4 پیش بینی کننده بهترین اندازه برای مدل منطقی بود. مدل منطقی برازش داده شده نشان داد افرادی با الل ε3 در پلی مورفیسم ژن ApoE یا تری گلیسرید بالا نسبت به افراد دیگر شانس 35/2 برابری با فاصله اطمینان 95% (25/4و 3/1) برای داشتن سطح پایین کلسترول HDL دارند. از سوی دیگر، داشتن تری گلیسرید بالا به تنهایی نیز قادر است شانس داشتن کلسترول HDL پایین را 73/2 برابر افزایش دهد (فاصله اطمینان 95%: 53/4و 65/1).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد برای داشتن کلسترول HDL پایین، بین تری گلیسرید بالا و پلی مورفیسم ژن Apoe، اثر متقابل وجود دارد. رگرسیون منطقی به عنوان یک روش جدید قادر به تشخیص چنین اثرات متقابلی است.
    کلیدواژگان: اثرات متقابل، الگوریتم Annealing، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، رگرسیون منطقی، لیپوپروتئین با دانسیته ی بالا، مطالعه ی قند و لیپید تهران
  • مجید حسن قمی، پروین میرمیران، زهره امیری، گلاله اصغری، سعید صادقیان، نرگس سربازی، فریدون عزیزی صفحات 360-367
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط امنیت غذایی و تنوع غذایی در جمعیت بالای 40 سال مطالعه ی قند و لیپید تهران بود.
    مواد و روش ها
    از جمعیت غیر دیابتی بالای 40 سال TLGS به طور تصادفی تعداد 200 نفر انتخاب، پرسش نامه ی بررسی امنیت غذایی خانوار تکمیل، و به 4 گروه (امنیت غذایی بالا، مرز امنیت غذایی، امنیت غذایی پایین و امنیت غذایی خیلی پایین) تقسیم شدند. داده های آمارنگاری، تن سنجی و دریافت های غذایی نمونه ها جمع آوری و امتیاز تنوع غذایی (DDS) بر اساس 5 گروه هرم راهنمای غذایی تعیین شد.
    یافته ها
    میانگین DDS نمونه ها 35/1±94/4 برآورد و در گروه امنیت غذایی بالا به طور معنی داری بیش از گروه ناامن غذایی (مجموع سه گروه دیگر) بود. میانگین امتیاز امنیت غذایی در چارک اول DDS (95/1±04/3) بیش از چارک سوم (1/2±94/1،005/0=P) و چهارم (2/2±22/2، 043/0=P) بود. کمترین و بیشترین درصد نمونه های دارای امنیت غذایی بالا به ترتیب در اولین و سومین چارک DDS بودند. پس از تعدیل اثر جنسیت، سن، نمایه ی توده ی بدن، انرژی دریافتی، شغل و وضعیت تاهل شانس قرار گرفتن در کمترین چارک DDS میوه ها در گروه امنیت غذایی بالا، 73% کمتر از گروه با وضعیت امنیت غذایی پایین بود. همبستگی معکوس بین امتیاز امنیت غذایی با DDS کل (42/0r=-، 012/0P=)، DDS گروه میوه ها (45/0r=-، 004/0P=) و DDS گروه سبزی ها (37/0r=-، 046/0P=) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    DDS به عنوان یکی از شاخص های تغذیه ی سالم با امنیت غذایی مرتبط است، به طوری که با افزایش سطح امنیت غذایی، DDS به ویژه DDS میوه ها و سبزی ها بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ناامنی غذایی، تنوع غذایی
  • علیرضا رضازاده، راضیه یزدان پرست، مهسا مولایی صفحات 368-374
    مقدمه
    استئاتوهپاتیت غیر الکلی به عنوان یکی از مراحل کبد چرب و با نشانه های بیماری شناسی میکرو و ماکرووزیکولار استئاتوز، التهاب، بالونینگ، نکروز، اجسام مالوری و فیبروز در افراد بدون سابقه ی مصرف معنی دار الکل مشاهده می شود. استرس اکسیداتیو در بیماری زایی و پیشرفت استئاتوهپاتیت نقش مهمی ایفا می نماید. پژوهش کنونی با هدف بررسی اثر آنتی اکسیدان های کاتالیزوری (دو کمپلکس منگنز سالن) در پیشگیری از بروز استئاتوهپاتیت غیر الکلی در حیوانات آزمایشگاهی، تحت تاثیر رژیم غذایی القاکننده ی بیماری، صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    استئاتوهپاتیت با تغذیه ی موش های صحرایی نر بالغ نژاد N-Mary با رژیم غذایی بدون متیونین و کولین به مدت 14 هفته ایجاد شد. موش های صحرایی به طور تصادفی ویتامین C، EUK-8، EUK-134 (30 میلی گرم/روز/کیلوگرم وزن) به صورت دهانی، دریافت کردند. در پایان آزمایش بررسی بیوشیمیایی خون و ارزیابی بافت شناسی کبد انجام شد. یافته ها با نرم افزار SPSS تحلیل و مقادیر با 05/0P< معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تیمار موش های صحرایی با ترکیبات منگنز سالن و ویتامین C هم زمان با مصرف رژیم غذایی القا کننده ی استئاتوهپاتیت، به طور معنی داری میزان کلسترول، گلوکز و فعالیت آنزیم های آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز سرم را کاهش داد. میزان پراکسیداسیون لیپید و محتوای کربونیل پروتئین نیز به طور معنی داری کاهش یافت. در حالی که میزان وزن و کلسترول HDL افزایش داشت. به علاوه تیمار با این ترکیبات سبب بهبود نشانه های پاتولوژی بیماری گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد کاربرد آنتی اکسیدان ها و کمپلکس های منگنزسالن در پیشگیری از استئاتوهپاتیت غیر الکلی، کاهش گلوکز و لیپید خون موثر می باشد.
    کلیدواژگان: استئاتوهپاتیت غیر الکلی، آنتی اکسیدان های سنتتیک، استرس اکسیداتیو، رژیم غذایی فاقد متیونین و کولین، EUK، 8، EUK، 134
  • نغمه سعادتی، پریچهر یغمایی، سپیده حقیقی پوده، فاطمه هاشمی، فهیمه رمضانی تهرانی، مهدی هدایتی * صفحات 375-379
    مقدمه

    آدیپوکین ها پروتئین های مترشحه از بافت چربی هستند که سوخت و ساز بدن را کنترل می کنند. امنتین از جمله آدیپوکین ها است و نقش های بیولوژیکی گوناگونی دارد. براساس پژوهش های مختلف، سطح سرمی امنتین با تغییر در نمایه ی توده ی بدن (BMI)، مقاومت به انسولین، سندروم متابولیک، دیابت و بیماری های قلبی عروقی در ارتباط می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط امنتین با سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) در زنان مبتلا انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی مورد شاهدی حاضر 45 بیمار مبتلا به PCOS و 45 نفر به عنوان گروه شاهد انجام شد. میزان BMI و سطح سرمی هورمون های امنتین و انسولین به روش الایزا ساندویچی و میزان گلوکز سرمی به روش رنگ سنجی آنزیمی در حالت ناشتا اندازه گیری شدند. شاخص مقاومت به انسولین با مدل HOMA-IR محاسبه گردید. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی و نرم افزارSPSS نسخه ی 16 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میزان امنتین سرم در بیماران مبتلا به PCOS به طور معنی داری از گروه شاهد کمتر بود، میزان انسولین و گلوکز در بیماران مبتلا، به طور معنی داری از گروه شاهد بیشتر بود و این بیماران، مبتلا به مقاومت به انسولین بودند (05/0P<)، همبستگی معنی داری بین سطح امنتین در سرم با مقاومت به انسولین در بیماران و گروه شاهد وجود نداشت (05/0P>).

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد سطح سرمی امنتین در بیماران مبتلا به PCOS نسبت به گروه شاهد دارای BMI مشابه، کاهش می یابد، که ممکن است بتوان تغییرات سطح امنتین را به عنوان مارکر تشخیصی قابل ملاحظه ای در کنار سایر مارکر ها برای تشخیص و تایید PCOS در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: امنتین، سندروم تخمدان پلی کیستیک، مقاومت به انسولین، گلوکز، نمایه ی توده ی بدن
  • نیما رضایی، گیتی ترکمان*، شفیعه موثقی، مهدی هدایتی، نوشین بیات صفحات 380-391
    مقدمه

    با توجه به حساسیت استخوان نسبت به تحریک های مکانیکی، یکی از راه های بالقوه برای درمان پوکی استخوان، اعمال بارهای فیزیکی در مقیاس بالینی است. در پژوهش حاضر اثر تمرین های مقاومتی و میدان الکترومغناطیس پالسی بر آنزیم آلکالین فسفاتاز تام، کلسیم، فسفر، هورمون کورتیزول و متغیرهای تن سنجی در زنان یائسه ی مبتلا به پوکی استخوان نوع اولیه با هم مقایسه شد.

    مواد و روش ها

    30 زن دچار پوکی استخوان یائسه (48 تا 65 سال) به صورت تصادفی در سه گروه میدان الکترومغناطیسی (مگنت)، تمرین مقاومتی و کنترل قرار گرفتند. درمان در گروه مگنت شامل اعمال 45 دقیقه پالس مربعی با فرکانس30 هرتز و شدت 40 گوس بود، و در گروه ورزش شامل 45 دقیقه تمرین های مقاومتی تنه، اندام فوقانی و تحتانی با 85-50% 1RM بود که به صورت پیشرونده طی 6 هفته و 3 جلسه در هفته انجام شد. گروه کنترل طی 6 هفته ملزم به رعایت الگوی فعالیت و رژیم غذایی معمول گردید. آلکالین فسفاتاز تام، کلسیم، فسفر و هورمون کورتیزول خون قبل و بعد از 6 هفته اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میزان ALP تام در هر دو گروه مگنت و تمرین های مقاومتی نسبت به کنترل و مقادیر پایه افزایش معنی داری داشت. توده ی چربی در تمرین مقاومتی نسبت به کنترل و مقادیر پایه کاهش، و در گروه کنترل افزایش معنی دار نشان داد. میزان کلسیم، فسفر و کورتیزول در هیچ گروهی تغییر معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش ALP تام در دو گروه مداخله به نظر می رسد استفاده از میدان های الکترومغناطیسی جایگزین مناسبی برای افزایش سوخت و ساز استخوان در بیماران دچار پوکی استخوان شدید باشد.

    کلیدواژگان: پوکی استخوان اولیه، میدان الکترومغناطیس کم فرکانس، تمرین های مقاومتی، آلکالین فسفاتاز تام، کورتیزول
  • فریبرز هوانلو، وفا کریم نیا صاحب، مینو باسامی، پروین میرمیران، سرکوت کلاه دوزی صفحات 392-400
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مکمل دهی ال-کارنیتین بر سوخت و ساز چربی و کربوهیدرات بعد از فعالیت مقاومتی بود.
    مواد و روش ها
    به این منظور، در یک طرح متقاطع، تصادفی و دو سو کور با اندازه گیری مکرر (یک هفته شست و شو)، 10 مرد سالم و تمرین کرده (سن 00/2±03/24 سال، وزن 31/5±26/72 کیلوگرم و قد 02/5±90/173 سانتی متر)، روزانه دو گرم ال-کارنیتین یا دارونما را به مدت یک هفته مصرف، و سپس 6 حرکت فعالیت مقاومتی را انجام دادند، هر حرکت در سه ست 12 تکراری با شدت %55 یک تکرار بیشینه اجرا شد، و فاصله ی استراحتی بین هر حرکت و هر ست 60 ثانیه بود. گازهای تنفسی برای محاسبه ی اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات اندازه گیری شد. نمونه های خونی وریدی در زمان های قبل و بعد از مکمل دهی، بلافاصله بعد از فعالیت مقاومتی، یک ساعت ریکاوری و پس از 24 ساعت ریکاوری برای اندازه گیری فاکتورهای ال کارنیتین، گلوکز، اسید چرب آزاد غیر استرفیه شده، گلیسرول و انسولین گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده از بررسی حاضر نشان داد با مکمل ال کارنیتین، غلظت ال کارنیتین پلاسما 14% افزایش پیدا نمود (05/0P≤)، اما در گروه دارونما تغییری مشاهده نشد. هم چنین، میزان اکسیداسیون کربوهیدرات با مکمل ال کارنیتین بلافاصله بعد از فعالیت مقاومتی به صورت معنی داری در مقایسه با دارونما کمتر بود (05/0P≤). درحالی که، تفاوت معنی داری در هیچ یک از متغیرهای اندازه گیری شده ی دیگر طی مکمل دهی با ال-کارنیتین و دارونما مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    به احتمال زیاد افزایش غلظت پلاسمایی انسولین طی مصرف مکمل و دارونما بلافاصله پس از فعالیت مقاومتی منجر به مهار اکسیداسیون چربی در پژوهش حاضر شده باشد.
    کلیدواژگان: ال، کارنیتین، فعالیت مقاومتی، گلوکز، اسید چرب آزاد غیر استریفه شده، گلیسرول، انسولین
  • الهه برقچی، فریدون عزیزی صفحات 401-409
    مقدمه
    ارتباط بین اختلالات تحت بالینی تیروئید، و بیماری عروق کرونر قلبی و مرگ و میر قلبی عروقی مورد اختلاف نظر است. در این پژوهش، بررسی های مشاهده ای آینده نگر که ارتباط بین اختلالات تحت بالینی تیروئید و بیماری عروق کرونر، و مرگ و میر قلبی عروقی را بررسی نموده اند، مرور شده اند.
    مواد و روش ها
    جستجوی الکترونیک در مدلاین و pub med از سال 1950 تا 2010 انجام شد.14 بررسی در این مورد یافت شد که با توجه به هتروژنیسیتی بین بررسی ها از لحاظ تعاریف و متغیرهای مداخله گر adjust شده پژوهش ها با حجم نمونه بالا در حد 2000 نفر برای تجزیه و تحلیل نهائی وارد گردیدند.
    یافته ها
    8 پژوهش کوهورت آینده نگر که حجم نمونه ی بیشتر از 2000 نفر داشتند بررسی شدند و یافته های متفاوتی داشتند. در بزرگترین بررسی از لحاظ حجم نمونه، خطر مرگ و میر قلبی عروقی در خانم ها به ازای هر واحد افزایش در TSH افزایش می یافت. در دو بررسی که از لحاظ مدت پیگیری مشابه و در حد 20 سال بود، موارد بیماری عروق کرونری قلب و مرگ و میر قلبی عروقی در گروه با هیپوتیروئیدی تحت بالینی افزایش داشت. در یک بررسی با پیگیری متوسط 12/5 سال خطر مرگ و میر قلبی عروقی و بیماری های عروق کرونر در اختلالات تحت بالینی نسبت به گروه یوتیروئید افزایش نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به شواهد کنونی نمی توان نتیجه گیری قطعی داشت ولی به نظر می رسد اختلالات تحت بالینی سبب افزایش خطر بیماری عروق کرونر و مرگ و میر قلبی عروقی می شوند. انجام بررسی های آینده نگر بزرگ با طراحی دقیق برای کاهش هتروژنیسیته از لحاظ پیامد بالینی و بررسی دینامیک عملکرد تیروئید ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اختلالات تحت بالینی تیروئید، بیماری عروق کرونر قلب، مرگ و میر قلبی عروقی
|
  • Shahram Baraz Pordanjani, Neda Sayadi, Bibi Hajie Hahbazian, Mahmood Latifi, Dr Mehrdad Karimi Pages 311-317
    Introduction
    Diabetic neuropathy is one of the more common complications plaguing individuals with type 2 diabetes. The development and progression of such complications are responsible for much of the morbidity and mortality related to this disease. This investigation evaluated accuracy of lily and Semmes–Weinstein monofilaments examination for diabetic peripheral neuropathy screening.
    Materials And Methods
    Our study population consisted of 150 patients treated for diabetes mellitus at the Diabetes Clinic of the Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. The samples were chosen on the basis of a non-randomized sampling. All patients were tested for sensory neuropathy using two types of monofilament (Semmes Weinstein monofilament examination 8, and 10-grams). In the next phase EMG-NCV were examined. Sensitivity and specificity two types of monofilaments were analyzed.
    Results
    The 10-g monofilaments had a sensitivity ranging from 38.5% to 51.3% at sites 1-4, and specificity between 73 to 87.4 the sensitivity and specificity of the 8-g monofilament were 41 to 51.3% and 72.1 to 86.5% respectively. Two types of monofilaments at with 51.3 and 74.8% sensitivity and specificity respectively sites 1 and 4 was the most useful diagnostic test for DPN.
    Conclusion
    These data suggest that the monofilaments may be the optimum methodology for identifying individuals at risk of diabetic peripheral neuropathy. Hence, we recommend screening of patients for neuropathy as soon as they are diagnosed with diabetes.
    Keywords: Diabetes mellitus, Neuropathy, Monofilament
  • Ali Montazeri, Parvin Yavari Pages 318-324
    Introduction

    Although several studies indicate that the quality of life of diabetic individuals decreases compared with non-diabetics, fewer studies have evaluated the association between quality of life and glycemic control in these people. The present study was conducted to assess the association between health-related quality of life and glycemic control in people with type 2 diabetes.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was conducted on 125 type 2 diabetic individuals. Indices of glycemic control (serum concentrations of glucose, fructosamine and insulin, insulin resistance and HbA1c percent) were measured after 12-14 hours of fasting. Health-related quality of life was examined by a 36-item short-form health survey questionnaire (SF-36). Using logistic regression and considering the confounding variables, the relationship between quality of life scales and glycemic control were evaluated.

    Results

    An inverse significant relationship between fructosamine concentration (p=0.04) and glucose concentration (p=0.04) with the general health scale score was observed. There was also a reverse significant relationship between serum glucose concentration and role limitations due to the physical problems scale score (p=0.02) and between insulin concentration and the physical functioning scale score (p=0.04).

    Conclusion

    There was a significant relationship between some quality of life scales and glycemic indices, indicating that better glycemic control in diabetic individuals enhances their quality of life.

    Keywords: Health, Related Quality Of Life, Glycemic control, Type 2 diabetes
  • Reuhaneh Darvish Damavandi, Farzad Shidfar, Asadolah Rajab, Vida Mohammadi, Sharieh Hoseini Pages 325-334
    Introduction

    Diabetic dyslipidemia is a complication of diabetes and several studies have demonstrated that nut consumption exerts beneficial effects on serum lipid profile. We designed an intervention study to evaluate the effects of cashew on fasting serum glucose, insulin and lipoprotein in type 2 diabetic patients.

    Materials And Methods

    In an 8 week randomized parallel clinical trial, 50 diabetic patients (34 women and 16 men) were randomly assigned to two groups) the intervention (cashew) and the control (regular diet) groups. Cashews replaced 10% of total daily calorie intake in the intervention group. Blood samples were collected from fasting subjects at entry to the study and at the end of the study. All dietary data were obtained using 24-hours recalls at baseline, in the middle and at the end of the study.

    Results

    Mean HDL-C and insulin concentrations were statistically different between the intervention and control groups (P=0.01, P=0.023, P=0.043 and P=0.023 respectively), while other biochemical indices such as serum glucose and other lipoproteins, were not.

    Conclusion

    The results indicated that replacing 10% of daily calorie intake with cashew in patients with type 2 diabetes may prevent HDL-C reduction and also decrease serum insulin, and hence possibly play an important role in decreasing cardiovascular risk factors in diabetic patients.

    Keywords: Cashew, Type 2 diabetes, Glucose, Insulin, Lipoproteins
  • Mrs Bita Fam, Dr Atieh Amouzegar, Mis Maryam Delshad, Dr Arash Ghanbarian, Dr Farhad Hosseinpanah, Prof Fereidoun Azizi Pages 335-342
    Introduction
    Leisure-time physical activity (LTPA), as a lifestyle-related behavior, could be a preventive factor for metabolic syndrome (MetS). We aimed to examine the association between LTPA and MetS among the adults who participated in the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS).
    Materials And Methods
    In the present cross-sectional study, 4665 adults (1976 males and 2686 females), aged 20-70 years, were selected by multi-stage random cluster sampling from among TLGS participants. Subjects were classified according to their BMI. LTPA was determined via a validated and Modifiable Activity Questionnaire (MAQ), and MetS, according to the JIS criteria.
    Results
    Prevalence of the MetS was higher in obese groups (58.2%) compared to the overweight (36.6%) and normal weight (6%) ones (p<0.001). Normal weight subjects (18.1%) were physically more active than other groups. In the normal weight group with light LTPA, the risk of lower levels of HDL-C and elevated levels of TG were higher than in individuals with vigorous LTPA (OR: 1.15; CI95% 1.05, 2.33) (OR: 1.46; CI95% 1.01, 2.14). In the overweight group, the probability of elevated levels of FBS was higher among individuals with moderate LTPA than in those with vigorous LTPA (OR: 1.65 CI95% 1.37, 3.23), and there was also an inverse association between light LTPA and MetS (OR: 2.08; CI95% 1.03, 4.21).
    Conclusion
    This study confirmed that increased levels of LTPA are associated with a decreased likelihood of any inappropriate changes in components of Mets and the occurrence of Mets.
    Keywords: Leisure, time physical activity, Metabolic syndrome, Obesity, Adults, TLGS
  • Zahra Bahadoran, Mahdieh Golzarand, Dr Parvin Mirmiran, Dr Atieh Amouzgar, Dr Fereidoun Azizi Pages 343-351

    The aim of this study was to evaluate the association between dietary phytochemical index (PI) and occurrence of metabolic syndrome and its components during a 3 year follow up of Tehranian adults.

    Materials And Methods

    This longitudinal study was conducted within the framework of Tehran Lipid and Glucose Study, between the third (2006-2008) and fourth phases (2009-2011). Dietary intakes were collected using a validated semi-quantitative food frequency questionnaire at baseline. The predictor role of dietary phytochemicals for risk of abdominal obesity, fasting glucose intolerance, hypertriglyceridemia, hypertension and metabolic syndrome-according to the international criteria-were evaluated using regression logistic models after adjustment of confounding factors.

    Results

    The mean of dietary phytochemical index was 29.8±12.3 at baseline. Higher intake of phytochemical-rich foods was associated with a significant descending trend in risk of metabolic syndrome, abdominal obesity, hypertriglyceridemia and hypertension (P for trend < 0.05). Subjects in the highest quartile of dietary phytochemicals intake had a thirty-nine percent lower risk of abdominal obesity (0.61; 95%CI: 0.36-0.99), thirty seven percent lower risk of hypertriglyceridemia (0.63; 95%CI: 0.38-0.99) and a forty four percent lower risk of hypertension (0.56; 95%CI: 0.35-0.90), compared with those in the lowest quartile.

    Conclusion

    Our findings indicate that higher intakes of phytochemical-rich foods can decrease the risk of metabolic syndrome and related risk factors.

    Keywords: Phytochemicals, Metabolic syndrome, Fruits, vegetables, Whole grains, Legumes
  • Parvin Sarbakhsh, Dr Yadollah Mehrabi, Dr Maryam Daneshpour, Dr Farid Zayeri, Mahshid Namdari, Dr Fereidoun Azizi Pages 352-359
    Introduction
    Logic regression is a generalized regression method that can identify complex Boolean interactions of binary variables. This method has been successfully used for analyzing single-nucleotide polymorphism data, because in SNP association studies interactions are important. The aim of this study is to investigate the associations between some candidate gene polymorphisms and HDL concentration using Logic Regression.
    Materials And Methods
    Subjects for this cross sectional study, 436 subjects (172 men and 264 women) aged≥20 with some polymorphisms, were randomly selected from among participants of the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS). Logic regression analysis was used to identify combinations of main genetic effects and interactions associated with HDL. Cross validation and randomization test were done to avoid over fitting of the models.
    Results
    Cross validation test suggested that the Logic model with four Boolean combinations and four predictors was the best logic model, which after fitting, showed that individuals who carry Apoe SNP ε3 or have high TG have an odds ratio of 2.35 (CI 95%:1.3-4.25) for having low HDL compared to other subjects. Also subjects with high TG have odds ratio 2.73 (CI 95%: 1.65,4.53) for having low HDL.
    Conclusion
    Results of this study shows that Logic Regression is a powerful method to determine the interaction effect between high TG and ApoE SNP for having low HDL.
    Keywords: Interaction, Annealing algorithm, SNP, Logic regression, low HDL, TLGS
  • Majid Hasan, Ghomi, Parvin Mirmiran, Zohreh Amiri, Golaleh Asghari, Saeed Sadeghian, Dr Narges Sarbazi, Dr Fereidoun Azizi Pages 360-367
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the relationship between food security and food variety in a population, aged over 40 years.
    Materials And Methods
    From among the non-diabetic population, aged over 40 years of the Tehran Lipid and Glucose Study, 200 subjects were selected randomly to complete the household food security questionnaire and were divided into four groups including high food security, food security border, low food security, and very low food security. Demographic, anthropometric and dietary intake data of each subject were collected and the dietary diversity score (DDS) was determined based on five food groups of the food guide pyramid.
    Results
    Mean±SD for DDS of subjects was 4.94±1.35, and in the high food security group was significantly higher than in the food insecurity group (the other 3 groups). Mean±SD for food security in the first quartile of DDS (3.04±1.95) was higher than in the third (1.94±2.1, P=0.005) and fourth quartiles (2.22±2.2, P=0.043). The lowest and highest percentages of subjects with high food security were in the first and third quartiles of DDS, respectively. After adjusting sex, age, body mass index, energy intake, job and marital status, the odds of being in the lowest quartile of fruits variety for high food security group was 73% lower than for the low food security group. An inverse correlation was observed between food security score with the DDS (r=-0.42, P=0.012), the fruits variety score (r=-0.45, P=0.004), and the vegetables variety score (r=-0.37, P=0.046).
    Conclusion
    Dietary diversity as an indicator of a healthy diet is associated with food security and increases food security results in dietary diversity, especially in fruit and vegetable varieties.
    Keywords: Food security, Food insecurity, Food diversity
  • Mr Alireza Rezazadeh, Dr Razieh Yazdanparast, Dr Mahsa Molaei Pages 368-374
    Introduction
    Nonalcoholic steatohepatitis (NASH), a stage of fatty liver, occuring in individuals with little or no alcohol consumption, is characterized by macro- and microvesicular steatosis with inflammation, ballooning degeneration, hepatocyte necrosis, Mallory bodies and fibrosis. It has been suggested that oxidative stress might play an important role in the pathog­enesis and progress of NASH. The aim of present study was to determine the preventive effect of catalytic antioxidants (two Mn-salen complexes) on diet-induced steatohepatitis in rats.
    Materials And Methods
    NASH was induced in male N-Mary rats by feeding them with a methionine - choline deficient (MCD) diet for 14 weeks. The rats were randomly assigned to receive vitamin C, EUK-8, EUK-134 (n=5, 30 mg/Kg/day) or vehicle orally. At the end of the experiment, sera biochemical analyses and histopathological examination of liver samples were performed.
    Results
    Treatment of rats with Mn-salens and or vitamin C significantly reduced the sera cholesterol, glucose, aminotransferases and alkaline phosphatase activities, the extent of lipid peroxidation and protein carbonylation whereas the weight and HDL level were significantly increased. In addition, these compounds improved NASH pathological features in liver of MCD fed rats. SPSS statistical software was used for statistical analysis, with P values of less than 0.05 being considered statistically significant.
    Conclusion
    Based on the present data, supplementation of Mn-salen complexes could be beneficial in the prevention of nonalcoholic steatohepatitis in rats.
    Keywords: Nonalcoholic steatohepatitis, Synthetic antioxidants, Oxidative stress, Methionine, choline deficient diet, EUK, 8, EUK, 134
  • Naghmeh Saadati, Dr Parichehre Yaghmaei, Sepideh Haghighi Poodeh, Fatemeh Hashemi, Dr Fahimeh Ramezani Tehrani, Dr Mehdi Hedayati Pages 375-379
    Introduction

    Adipokines, compounds secreted from adipose tissue, are involved in metabolism control. Omentin is one of the adipokines with different biological roles. Serum levels of Omentin were found to be associated with BMI, insulin resistance, metabolic syndrome, diabetes, and cardiovascular disease in several studies. The aim of this study was to assess the association between omentin level and the PolyCystic Ovarian Syndrome.

    Materials And Methods

    This case-control study was performed on 45 patients with Poly Cystic Ovarian Syndrome and 45 normal individuals as controls. BMI and fasting omentin and insulin serum levels were measured by Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELIZA) method, fasting glucose serum level was measured by enzyme-calorimetric method and insulin resistance index (HOMA-IR) was measured using the relevant equation. Data was analyzed using the independent t-test, Pearson correlation coefficient and by SPSS 16 software.

    Results

    Omentin serum levels in the patient PCOS group were significantly lower in patients with polycystic ovarian syndrome than in controls. Insulin and glucose serum levels in the PCOS group were significantly higher than in controls, indicating these patients had insulin resistance. There was no significant correlation between serum levels of omentin and HOMA-IR between cases and controls.

    Conclusion

    This study shows that serum omentin level decreased in PCOS patient in comparison with BMI-matched controls. The findings of this study suggest that changes in omentin serum level may be considered as a criterion of PCOS.

    Keywords: Omentin, Poly Cystic Ovarian Syndrome, Insulin Resistance, Glucose, BMI
  • Nima Rezaei, Giti Torkaman, Shafieh Movasseghe, Mehdi Hedayati, Noushin Bayat Pages 380-391
    Introduction

    Considering the high sensitivity of bone to mechanical stimulations, one of the potential ways of impressing bone tissue in clinical perspective, is applying physical and mechanical loads. In this study, we compared the effect of progressive resistive exercise versus pulsed electromagnetic fields on total ALP, calcium, phosphorus and cortisol, and anthropometric variables in primary postmenopausal osteoporotic women.

    Materials And Methods

    Thirty estrogen-deficient postmenopausal women were assigned randomly to pulsed electromagnetic field therapy (PEMF), resistance training (RT), and control groups. Treatment in the PEMF group consisted of 45 min induction of rectangular wave with frequency of 30 Hz and intensity of 40 Gauss; the RT group consisted of performing trunk, upper and lower body resistance exercises that progressed during 6 weeks from 50% to 85% 1RM, for approximately 45 min, 3 days/week. Throughout this duration of six weeks, the control group was requested not to change their physical activity routines and dietary intakes. Blood total ALP, Ca2+, P, and cortisol was measured before and after 6 weeks.

    Results

    After 6 weeks of PEMF or RT, total ALP increased significantly in the control group. Fat mass was significantly decreased in RT group after 6 weeks and increased significantly in controls. In all groups serum Ca, P, and cortisol showed no significant changes after 6 weeks.

    Conclusion

    Regarding the increase of total ALP in the RT and PEMF groups, it seems that PEMF can be used instead of RT for improving bone metabolism in high risk, severely osteoporotic patients.

    Keywords: Primary osteoporosis, PEMFs, Progressive resistive exercise, Total ALP, Cortisol
  • Fariborz Hovanloo, Vafa Karimnia Saheb, Minoo Bassami, Parvin Mirmiran, Sarkawt Kolahdozi Pages 392-400
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the effects of L-carnitine supplementation on carbohydrate (CHO) and fat metabolism after resistance exercise.
    Materials And Methods
    In this investigation, using a double blind, randomized, crossover, repeated measure design (1 wk washout), 10 healthy resistance-trained men (Mean±SD: age, 24.03±2.00 yr; mass, 72.26±5.31 kg; height, 173.90±5.02 cm) consumed 2 g placebo or LC supplement daily for one week and then performed 6 exercises of a resistance exercise protocol. Each workout was performed for 3 sets of 12 repetitions with 55% 1RM and rest periods were kept to 60 s between all sets and workout. Expired gases were measured for calculating CHO and fat oxidation. Venous blood samples were obtained before and after supplementation, immediately after resistance exercise and after the 1st and 24th hour after resistance exercise. Samples were analyzed for markers of glucose, NEFA, glycerol and insulin. Also L-carnitine plasma concentrations were measured, before and after supplementation.
    Results
    The results of this study suggest that plasma carnitine concentrations increased 14% (p≤0.05) with L-carnitine supplementation, with no change in the placebo trial. Compared to the placebo trial, CHO oxidation was reduced significantly (p≤0.05) with L-carnitine supplementation immediately after resistance exercise. However there were no statistically significant differences between the L-carnitine and the placebo conditions for any of the other variables examined (p>0.05).
    Conclusions
    Increased plasma insulin concentrations with L-carnitine and placebo after resistance exercise attenuated result in attenuate fat oxidation in this study.
    Keywords: L, carnitine, Resistance exercise, Glucose, NEFA, Glycerol, Insulin
  • Dr Elaheh Barghchi, Dr Fereidoun Azizi Pages 401-409
    Introduction
    The association between subclinical thyroid dysfunction and coronary heart disease and cardiovascular mortality is controversial. In this cohort studiy we reviewed the association between subclinical thyroid dysfunction and coronary heart disease and cardiovascular mortality.
    Materials And Methods
    Electronic search was done in medline and PubMed from 1950 to 2010 and fourteen related studies were found. Because of the heterogenicity between studies for defenitions and adjusted variables, those with larger sample size (more than 2000) were included for final analysis.
    Results
    Eight cohort studies met criteria for selection, but the results differed. In one study with the largest sample size the risk of cardiovascular mortality was increased in women for every one unit increase in serum TSH. In another study with a similar follow up duration of about 20 years, coronary heart disease events and cardiovascular mortality were increased in groups with subclinical hypothyroidism. In one study with moderate follow up of 12.5 years, the risks of cardiovascular mortality and coronary heart disease events were not increased in the group with subclinical thyroid dysfunction, compared to the euthyroid group.
    Conclusion
    We found no definite conclusion based on the studied papers. However, it seems that subclinical thyroid dysfunction may cause an increased risk of coronary heart disease and cardiovascular mortality. We propose that larger cohort studies with appropropriate design for decreasing heterogenicity should be implemented, using dynamic thyroid function.
    Keywords: Subclinical thyroid dysfunction, Coronary heart disease, Cardiovascular mortality