فهرست مطالب

الهیات تطبیقی - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1391)

مجله الهیات تطبیقی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد صالح طیب نیا، رضا اکبریان، محمد سعیدی مهر صفحات 1-18
    مقایسه رویکرد ارسطو و ابن سینا در مساله اثبات وجود خدا، تا اندازه زیادی روشنگر تفاوت مبنایی اندیشه مشایی ارسطویی و سینوی و همچنین، راه متفاوتی است که در جهان اسلام نسبت به مغرب زمین، در مساله اثبات وجود خدا طی شده است. ارسطو در کتاب فیلوسوفیاس، به دو برهان «درجات کمال» و «غایت شناختی» اشاره کرده است، ولی استدلال اصلی او بر اثبات وجود خداوند، برهان حرکت است که در کتاب لاندای مابعدالطبیعه و همچنین، کتاب طبیعیات به تفصیل به آن پرداخته است. هر سه برهان فوق، رویکرد جهان شناختی داشته، در دسته براهین پسینی قرار می گیرند. برای ابن سینا پذیرش این که ارسطو می خواسته از امور طبیعی، مانند حرکت عالم، وجود خدا را اثبات کند، بسیار سخت است. بر اساس همین تفکر، همه تلاش ابن سینا در اثبات وجود خدا بر این امر متمرکز شده است که از برهان های جهان شناختی در اثبات خدا استفاده ننماید. ابن سینا از برهان وسط و طرف و امکان و وجوب در چندین کتاب خود استفاده کرده، آخرین تقریر خود از برهان امکان و وجوب را «صدیقین» می داند. برهان او وجودشناختی و در عین حال پیشینی است.
    کلیدواژگان: ارسطو، ابن سینا، پیشینی، پسینی، وجودشناختی، جهان شناختی
  • جعفر فلاحی، قربان علمی صفحات 19-36
    نسبت فیض و طبیعت مساله ای است مهم در الهیات مسیحی که سرنوشت مسایل دیگری در این الهیات بدان بسته است. در میانه قرن گذشته این مساله مورد اختلاف الهیات نو در فرانسه و کلیسای کاتولیک بوده است. کارل رانر متاله وجودی-استعلایی کاتولیک آلمان با هر دو سوی نزاع موافقت ها و مخالفت هایی را داشت. او دیدگاه اش در مورد فیض را در این میانه ابراز نمود و با استفاده از مفاهیمی چون اگزیستانسیال فراطبیعی، فیض نامخلوق و توان تعبدی کوشید تبیین عمیق تری از مساله بیان دارد. اهمیت فیض در الهیات رانر تا آن جاست که الهیات او را الهیات فیض نیز گفته اند. نظریه او دارای نکات مهمی برای الهیات کاتولیک و الهیات خود اوست و نیز نقدهایی را به خود دیده که در این جا بدان ها نیز پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: فیض، طبیعت، کارل رانر، الهیات نو، الهیات کاتولیک، اگزیستانسیال فراطبیعی
  • سید مهدی امامی جمعه، زهرا طالبی صفحات 37-56
    سنت گرایی که به عنوان جریانی معاصر در مقابل مدرنیسم قرار می گیرد، به وجود یک سنت زنده، پویا و ازلی معتقد است که هرگز از بین نمی رود، واحد است و در قالب های گوناگون متجلی می شود. این معنای از سنت با سنت به معنای متعارف؛ یعنی آداب، رسوم و عادت بسیار متفاوت است. در این دیدگاه سنت وسیله رسیدن انسان به خدا و شامل مبانی مابعدالطبیعه یا وجودشناسی، انسان شناسی، اخلاق و خداشناسی است. در قلب تمام سنن، حکمت خالده وجود دارد؛ برخلاف نظر شوان که حکمت خالده را با مابعدالطبیعه مترادف و مابعدالطبیعه را علم به حقیقه الحقایقی می داند که تنها از طریق تعقل قابل حصول است، نه از راه عقل جزیی. حکمت خالده از نظر نصر «حاوی» مابعدالطبیعه یا علم قدسی ای است که به شناخت مبدا کلی اهتمام می ورزد. او برخلاف نظر ها کسلی که کاربرد اصطلاح حکمت خالده را برای نخستین بار از سوی لایب نیتز می داند، معتقد است که این اصطلاح را برای نخستین بار آگوستینو استیوکو در دوره رنسانس به کار برده و در اندیشه اسلامی عنوان اثری است از ابن مسکویه. بنابراین، با استناد به این گفته نصر و با توجه به دوره حیات ابن مسکویه و نیز آگوستینو استیوکو، دقیق تر به نظر می رسد اگر کاربرد این اصطلاح را برای نخستین بار از سوی این حکیم مسلمان بدانیم. آنچه از نظر خواننده می گذرد، مروری است بر برخی از مهمترین مبانی سنت گرایان و پیروان حکمت خالده با محوریت آراء شوان به عنوان تکمیل کننده طریق سنت گرایی و دکتر نصر به عنوان شارح آثار او و وجوه اختلاف و شباهت دیدگاه های این دو فیلسوف معاصر، تا با به دست آوردن چارچوبی برای شناخت سنت اصیل، پویا و جهان شمول، جایگاه حکمت خالده در اندیشه های فلسفی معاصر روشن شود.
    کلیدواژگان: سنت، حکمت خالده، سنت گرایان، نصر، شوان
  • محمد مهدی علیمردی صفحات 57-78
    خداوندی را سپاس که درگاهش باز، رحمتش دراز و عفوش خطا پوش است، یگانه و بی همتاست، با آنکه مفهوم امید بخش توحید در منظر برخی از ادیان ابراهیمی تفاوت دارد، در تقسیم بندی ادیان، گاهی آن ها را بر اساس پایه و بنیاد، ادیان توحیدی می خوانند. توحید و یگانه پرستی نیز در آیین سیک اصل و اساس این آیین را می سازد، و نه تنها از توحید تقریبا به مفهوم ناب آن، به گونه ای که در اسلام مطرح است یاد می کند، بلکه در برخی موارد صریحا با توحید تثلیثی هندویی و مسیحی مخالفت می ورزد. ((Singh Jagraj،2009،p.13 حال چرا آیین سیک، که در شمار یکی از ادیان زنده جهان است و از بنیادی ترین ویژگی هایش توحیدگرایی است، در زمره ادیان توحیدی قرار نگرفته است؟ مطابق آموزه های این آیین، تصور درست از خداوند در وحدت مطلق او تحقق می یابد. حال می توان آن را در ردیف ادیان توحیدی قرار داد؟ در نوشتار حاضر توحید در آیین سیک با توحید در اسلام، و قلمرو هریک مورد مطالعه و بررسی تطبیقی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: یگانه پرستی، اسلام، سیک، عدد یک، توحیدگرایی
  • سید مهدی لطفی صفحات 79-100
    وحی قرآنی، ارتباطی کلامی بین پیامبر (ص) و خداوند است که در الگویی ارتباطی دارای فرستنده، گیرنده، هدف و کانال ارتباطی است. علمای مسلمان و برخی از مستشرقان الگوهای ارتباطی گوناگونی از وحی قرآنی ارائه کرده اند که در دو قالب الگوهای خطی و غیر خطی قابل بررسی است. الگوهای خطی عناصر مختلف ارتباط وحیانی را در خود جای می دهند و می کوشند فرایند نزول وحی را ترسیم کنند. بخشی از این الگوها دارای اشکالات ساختاری هستند. الگوهای غیر خطی نیز با ترسیم سیر صعودی نفس پیامبر (ص)، مراحل مختلفی برای نزول در نظر می گیرند که به علت عدم سازگاری سیر صعودی روحی پیامبر (ص) با آیات و روایات و اصول ارتباطی، این دسته از الگوها نیز ناکارآمد و ضعیف اند. در این مقاله، ضمن بیان الگوهای ارتباطی، الگوهای مختلف ارتباط وحیانی از منظری قرآنی، روائی و ارتباطی نقد قرار می شوند.
    کلیدواژگان: ارتباط وحیانی، وحی رسالی، وحی قرآنی، الگوهای ارتباطی، الگوهای ارتباط وحیانی
  • دل آرا نعمتی پیرعلی صفحات 101-114
    چگونگی ارتباط خداوند با انسان از مسایل مهم در مباحث الهیاتی ادیان ابراهیمی است. یهودیت و اسلام ضمن ارایه تعریفی همگون از وحی، شیوه هایی همسان از القای آن را مطرح نموده و هدف از آن را ابلاغ شریعت الهی از جانب خداوند توسط بندگان برگزیده به انسان معرفی می کنند با این تفاوت که مخاطب وحی در آئین یهود تنها قوم بنی اسرائیل و هدف از آن تشکیل جامعه توحیدی مبتنی بر التزام بر احکام و تکالیف الهی در محدوده سرزمین مقدس است. این هدف در اسلام عبارت است از ارتقای وجودی انسان تا مرتبه «عبد» و تجلی اوصاف الهی در او بواسطه تقید بر الزامات شرعی و تسلیم در برابر خداوند. اما مسیحیت به سبب تلقی خاص خود از انسان و وحی، مفهوم، شیوه و اهداف متمایزی را مطرح می کند. در این تلقی، وحی از مفهوم اصطلاحی خود خارج شده و به تجسم کلمه الله در هیات انسان تغییر مفهوم یافته است که هدف از آن کشف کامل اوصاف الهی با حضور خداوند در میان بندگان و رها ساختن آنان از قید شریعت و تکلیف و نیز تطهیر آنان از گناه ذاتی است در این انگاره، انسان توان ارتقای وجودی را جز بواسطه تجسم خدا ندارد. بر اساس تعالیم این ادیان، متن مقدس هر یک از آنها از تحفظ الهی بهره مند بوده؛ از وثاقت و حجیت کامل برخوردار است.
    کلیدواژگان: وحی، انسان، عهد قدیم، عهد جدید، قرآن
  • آقای رضا حیدری نوری صفحات 115-130
    حقیقت تجارب شهودی و چگونگی تحقق آنها، از جمله مسائلی است که همه افراد، فرهنگ ها و آیین ها با آن مواجه بوده و در خصوص آن دیدگاه هایی ابراز داشته اند. دو دیدگاه عمده در خصوص حقیقت چنین تجاربی مطرح شده است: نظریه ذات گرایی که بر انسجام این تجارب و مشترک بودن آن بین افراد و اقوام تاکید داشته و دیگری دیدگاه ساخت گرایی که ایده ها و تفکرات مکاشفه گر را در تکوین و شکل دهی تجارب پر رنگ دانسته است و لذا بین افراد و فرهنگ ها تفاوتی ماهوی در این تجارب وجود دارد. نظام فکری اشراقی، که با مطارحات حکیم سهروردی تنسیق شد، در این زمینه، دیدگاه خاص و ارزنده ای دارد. در چنین تفکری اتحاد با نور زمینه ساز مکاشفه عرفانی است و دیدگاه خاص نفس شناسانه این نظام در تحقق این تجارب دخیل است که با اشراق و مشاهده همراه بوده، با اتحاد و فنا پایان می پذیرد. گرچه در این تفکر ویژگی های ذوقی و اشراقی نقش اساسی دارد، ولی مجموعه ویژگی های تجارب مینوی از نگاه سهروردی، بیانگر نوعی ذات گرایی در مکاشفات عرفانی است، نه اینکه وحدت شخصی تجارب بر اساس نوع تفکر حاکم بر افراد، هر تجربه ای را از دیگر تجارب جدا کند؛ بلکه همه آنها دارای مشترکات و زمینه های واحدند. پژوهش حاضر ضمن اشاره به دیدگاه های مطرح در این خصوص به توضیح چیستی و چگونگی تجارب مینوی از نگاه سهروردی پرداخته و به مجهولاتی در این زمینه پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: سهروردی، اشراق، تجارب مینوی، اتحاد، فنا
|
  • Saleh Tayebnia, Akbarian .R., Saeedimehr Pages 1-18
    Comparing between approach of Aristotle and Avicenna in proof of the existence of God، is a sign of basic difference between Peripatetic idea of Aristotle and Avicenna، also the different way that has been gone in the Muslim world compared to the west، in proof of the existence of God. Aristotle in “Philosophies”، has been mentioned to the two arguments: «degrees of perfection argument» and «teleological argument»، but his main argument on the existence of God، is “the argument from motion” that has explained details of it in the Lambda Book of Metaphysics and Physics. Each of the three above arguments has a cosmological approach and is categorized as the posteriori arguments. For Avicenna، acceptance of that Aristotle had wanted to prove the existence of God by natural things، such as world motion، is very hard. According to this thinking، he focused all his efforts on not using the cosmological arguments to prove the existence of God. Avicenna used “the proof of middle and the end” and “the proof from contingency and necessity” in several of his books and his latest exposition of the proof from contingency and necessity has named “proof of the truthful”. His argument is ontological and priori too.
    Keywords: Aristotle, Avicenna, a Priori, Posteriori, Ontological, Cosmological
  • Dr Jaafar Fallahi, Dr Qorban Elmi Pages 19-36
    The relation between nature and grace is an important subject in Christian theology and some other important subjects are based on it. This subject was controversial among Catholic Church and nouvelle theologie in the middle of previous century. German Catholic existential-transcendental theologian، Karl Rahner، was in some agreement and disagreement with both of them. He expressed his theory in this context and by use of some concepts such as supernatural existential، uncreated grace، and obediential potency، attempted to make an improved statement of the subject. Grace in the theology of Rahner is as important as it is called Theology of Grace. His theory contains important connotations for both catholic theology and his theology، and has been dealt with some criticism that will be examined here.
    Keywords: grace, nature, Karl Rahner, nouvelle theologie, Catholic theology, supernatural existential
  • Emam Jomem., Talebi Pages 37-56
    Traditionalism that to be put as contemporary progress infront of modernism be liever of live، dynamic and eternal tradition that never lost. It is one unity and manifested in different forms. This meaning of tradtion is very different with common meaning that is ceremonial، custom and habits. In this view point، tradition is a resource for arriving to God and includes foundations of metaphysic or ontology، sociology، morality and theology. In center of all traditions is Sophia Perennis، but schuon states that Sophia perennis is eguivalent with metaphysic. and metaphyic is a knowledge to supreme truth that is accessible through intellect not through reason. In nasr point of view،Sophia perennis is including of metaphysic that confirmed to the recognition of Principle. Against view point of Huxley that using term of Sophia perennis states by Laibnits For the first time، He belived that this term is used by Agostino Stivco for the first time and it is as a work form Ibn moskooye in Islamic notion. Thus، regarding to nasr idea and age of Ibn moskooye and Agostino stivco life time seems that we have to state that this term is used by this muslim sage، for the first time. In this article، the main aim is the reviewing of most important foundation of traditionalist''s and followers of Sophia perennis with affirmation of schuon ideas as completing of traditionalism way، Dr. nasr as commentator of his works and aspects of different and similarity two Contemporary philosopher''s point of views، until with getting a framework for recognition of origin، dynamic and universal tradition، revealas the position of Sophia perennis in the contemporary philosophical notions.
    Keywords: Tradition, Sophia Perennis, Traditionalist, Nasr, Schuon
  • Alimardi Pages 57-78
    In this summary, there is an effort to explain the concept of worship one and oneness in Islam and Sikhism. Sikhism is the youngest of the world religions and the doctrines of a monotheistic religion founded in the Punjab area of India in the fifteenth century by Guru Nanak and combining elements of Hinduism and Islam. A Sikh believes (EK ONKAAR) there is only One God. IK ONKAAR the most significant word used in the Sikh teachings. But believe in one God in Sikhism is the same Muslim's believe? However, some believe that the first part of this statement of faith (La ilaha illaLlah), expresses the absolute monotheism which is inherent in Islam “There is no god other than God." This is the essence of the Muslim profession of faith (shahadah). Pronouncement of the Islamic creed, the Shahadah, is the supreme religious act. Its mere recitation suffices for an entry into the "community of the believers." this is also rejection of polytheism, the destruction of idols, and the witness given to the one and unique God, the Lord and Creator of all that exists? (Mircea, Eliade, 1987:26("
    Keywords: Islam, Sikhism, worship one, Tawhid, Unity, Oneness
  • Lotfi, S.M Pages 79-100
    Quranic revelation is a verbal communication between the Prophet and God which is in the communication model includes sender، recipient، purpose and channels of communication. Muslim scholars and some of the orientalists، offering a variety of communication models that can be investigated in the form of linear and nonlinear models. Linear models contains different elements of revelated communication and attempt to draw process of sending revelation. Some part of this models have a structural fault. nonlinear models also drawing the process of prophet soul ascending and take a different process for sending of revelation but ascending soul of prophet oppose with quran، traditions and communication principles. This type of models is also deficient and weak. This paper review the different models of communication and criticize them from quranic and hadiths point of view.
    Keywords: Communication of revelation, revelation, Quranic revelation, communication models, revealed communication revealed
  • Nemati Pirali Pages 101-114
    The way by which god communicates with human is considered as one of the most importatnt issues in the theological discussions of Abrahamic religions. According to the old testament teachings، the purpose of the inculcation of divine message is to notify god religion to B''nai Israel (children of Isreal) through the chosen god servants and to establish a divine orders obliged based monotheistic society in the holy land. On the other hand، due to its specific understanding of human and divine message، the Christianity offers different concepts، ways and objectives. In this construe، the concept of divine message has been digressioned from its original definition and has been changed to the visualization of Allah (God) within the shape of human aiming at complete exploration of divine attributes through making god to be attended among his servants and relasing them from the bound of god orders as well as purification them form inherent sins. In this idea، human is unable to promote himself without visualizing god. The holy Quran Kareem، determines divine message through methods similar to and adopted from those of old testament. The only difference is that in this definition the addressees of the divine message are not given groups of human and its purpose is to promote human being up to «god servant» level as well as to manifest divine attributes inside people by making them to be obliged to religion requirements and to be submit to the will of god. According to the teachings of these religions، the holy text of each of them has been guaranteed by god and their texts are reliable and are considered as complete proof.
    Keywords: Divine message, Human, Old testament, New testament, Quran
  • Heydarinoori, R Pages 115-130
    The truth of intuitive experiences and how to fulfill them are among the issues that all people، cultures and rituals have faced with and expressed views about. There are two major approaches; the essence-oriented notion which has emphasized on the cohesion and commonality of these experiences between individuals and people، and construction-oriented perspective which has considered more important roles for the discovery ideas and thoughts in the development and shaping of these experiences، so there are essential differences of them between people and cultures. Intellectual system of Illumination، which has been developed according to Sohrevardi’s discussions، has unique and valuable view in this regard. It asserts that union with light underlies mystical revelation and the specific self-centeredness is involved in the realization of these experiences along with illumination، observation، union، and inexistence. Although characteristics of illumination and talent are essential in this system of thought، the collection of features regarding spiritual experiences، according to Sohrevardi، represents a kind of essence-orientation in mystical revelation. The personal unity of experiences based on the thinking of each individual does not mean to separate experiences. Rather، they all have common grounds. The present study first، refers to the views expressed in this regard، and then explains what and how of spiritual experiences from the viewpoint of Sohrevardi. It finally، provides answers to some unknown issues.
    Keywords: Sohrevardi, Illumination, Spiritual experiences, Union, Inexistence