فهرست مطالب

پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1391)

فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهرام علیزاده، خالد معروفی، محمدحسین حیدری فرد صفحات 1-18
    سنگ های منشاء از چگالی کمتری نسبت به دیگر لایه ها برخوردار بوده و از طرفی سرعت عبور موج، تخلخل و مقاومت بیشتری را نشان می دهند. بنابراین می توان از نگاره های چاه پیمایی به منظور شناسایی این سنگ ها و بعنوان شاخصی جهت تعیین توان هیدروکربنی آنها استفاده نمود. این مهم معمولا بوسیله روش های هوشمند نظیر شبکه عصبی مصنوعی و ΔLogR انجام می گیرد. سنگ شناسی متغیر و وجود مقادیر گوناگون ماده آلی کل (TOC)، موجب شد تا سازند شیلی آهکی پابده جهت اعتبارسنجی و مقایسه نتایج روش های نامبرده در زمینه سنجش TOC انتخاب گردد. آنالیز رگرسیونی نشان می دهد که انطباق نتایج شبکه عصبی با مقادیر پیرولیز راک ایول (99%)، به مراتب بهتر از انطباق نتایج روش ΔLogR (60%) است. محاسبه مجذور خطای میانگین (Mean Square Error) روش های یادشده نیز نتیجه فوق را آشکار نمود (استفاده بدلیل کارایی بالاتر MSE در نمایش خطای واقعی)، به طوریکه خطای MSE روش شبکه عصبی (07/0)، بسیار کمتر از روش ΔLogR (98/0) است. با افزایش محتوای ماده آلی و میزان رس نمونه ها، کارایی روش ΔLogR نیز افزایش می یابد. در این مطالعه، MSE روش ΔLogR از سنگ شناسی شیلی به آهکی، به ترتیب از 27/0 به 41/1 افزایش می یابد. براساس نتایج شبکه، TOC در سازند پابده میدان مارون از 45/0 تا 4 درصد وزنی متغیر می باشد. این سازند را از نظر میزان TOC می توان به سه بخش A و C، با مقادیر ماده آلی کمتر از 1% و B، با مقادیر ماده آلی بالاتر از 1% تقسیم نمود. ضخامت کل، میزان ماده آلی و درصد رس سازند در راستای جنوب شرق میدان افزایش می یابد که این خود نشانگر افزایش عمق حوضه ته نشینی در این راستا می باشد. در نهایت، با توجه به انطباق مرز بالایی لایه غنی از ماده آلی B با نوسانات شدید نگاره گاما، می توان این مرز را بعنوان شاخصی مناسب جهت شناسایی مرز ائوسن الیگوسن و رخداد پیرنین به کار گرفت.
    کلیدواژگان: TOC، سازند پابده، میدان نفتی مارون، شبکه عصبی مصنوعی، روش ΔLogR
  • محمود شرفی، اسدالله محبوبی، سید رضا موسوی حرمی صفحات 19-36
    دو فرآیند دیاژنزی گلاکونیتی شدن و تشکیل سیمان کلسیتی و ارتباط آنها با تغییرات سطح آب دریا در رسوبات سیلیسی آواری- کربناته سازند آیتامیر (آلبین- سنومانین) در حوضه کپه داغ مورد بررسی قرار گرفته است. واحد ماسه سنگ تحتانی، شامل تناوبی عمدتا از ماسه سنگ و بین لایه های شیل- آهک و واحد شیل فوقانی، دو بخش عمده رسوبات این سازند را تشکیل می دهند. ماسه سنگ های واحد تحتانی از نظر ترکیب و ارتباط آنها با تغییرات سطح آب دریا به دو دسته رخساره های پیشرونده و پسرونده تقسیم می شوند و بر این اساس، مسیر های دیاژنتیکی مختلفی را نشان می دهند. در رخساره های پیشرونده پوسته های فسیلی تجمع یافته اند که با پیشرفت دیاژنز تحت سیمانی شدن وسیع قرار گرفته و در طی مراحل دفن حداقل فشردگی را تحمل کرده اند. در ماسه سنگ های پسرونده که دارای مقادیر کمتری پوسته های فسیلی هستند سیمان کلسیتی به میزان محدود مشاهده می شود و فرآیند فشردگی تاثیر بیشتری داشته است. سیمان کربناته و گلاکونی در سازند آیتامیر در دسته رخساره های پیشرونده (TST) و به خصوص در زیر سطح حداکثر سیلابی (MFS) و در زیر سطح پیشروی (TS) مشاهده می شوند. در صورتی که در رسوبات دسته رخساره های پسرونده (HST) اساسا مقادیر بسیار کمتری سیمان کلسیتی و گلاکونی وجود دارد. علاوه بر این دسته رخساره های پیشرونده و سطح حداکثر سیلابی با گلاکونیت های رسیده و خیلی رسیده مشخص است.
    کلیدواژگان: سازند آیتامیر، دیاژنز، گلاکونیتی شدن، سطح آب دریا، رخساره های پیشرونده، رخساره های پسرونده
  • فاطمه واعظ جوادی، نصرالله عباسی صفحات 37-64
    گروه شمشک در منطقه بلده دارای گسترش و رخنمون بسیار خوبی می باشد. تعداد 22 گونه ماکروفسیل گیاهی متعلق به 14 جنس از راسته های مختلفی نظیر اکوئی ستال ها، فیلیکال ها، بنتیتال ها، سیکادال ها، گینکگوآل ها، چکانوسکیال ها و کونی فرال ها تشخیص داده شد. دو بیوزون تجمعی (Assemblage zone) در منطقه بلده، البرز مرکزی مورد شناسایی قرار گرفت. بیوزون تجمعی I با دو گونه Ptilophyllum minor و Klukia exilis و بیوزون تجمعی II با اولین حضور گونه Coniopteris hymenophylloides و آخرین حضور گونه Ptilophyllum harrisianum تعیین می شوند. همچنین، بر مبنای حضور گونه های Equisetites columnaris، Coniopteris hymenophylloides، Klukia exilis، Nilssonia macrophylla و Ptilophyllum minor سن ژوراسیک زیرین تا میانی (؟هتانژین- توآرسین تا باژوسین) برای رسوبات این منطقه خاطرنشان می گردد.
    کلیدواژگان: ماکروفسیل های گیاهی، گروه شمشک، بیوستراتیگرافی، ژوراسیک زیرین، میانی، بلده، البرز مرکزی
  • حمیدرضا پاکزاد، محمدعلی مکی زاده، مهرداد پسندی، زینب علی نیا صفحات 65-82
    پلایای گاوخونی واقع در 130 کیلومتری جنوب شرق اصفهان از پهنه های ماسه ای، گلی و نمکی تشکیل شده است. این پلایا شامل دومحیط دلتایی و دریاچه پلایایی است. در غرب آن تپه های ماسه ای به طول حدود 45 کیلومتر گسترش دارند. اجزاء تشکیل دهنده رسوبات ماسه ای بادی و آبی را خرده سنگ های آندزیت، داسیت، توف، گرانیت، شیست، گنیس، سنگ آهک فسیل دار، ماسه سنگ و کانی های کوارتز و فلدسپات تشکیل می دهند. کانی های سنگین این رسوبات را مجموعه کانی های سنگین هورنبلند، پیروکسن، اپیدوت، زیرکن، گارنت، اسپینل، ایدوکراز، تورمالین، بیوتیت، ولاستونیت، مگنتیت، هماتیت، گوتیت و پیریت شامل می شوند. نتایج موید این است که اسکارن های فشارک واقع در شمال شرق منطقه منشا کانی های اسپینل، ایدیوکراز و ولاستونیت هستند. کانی های سیلیکاته سنگین هورنبلند، پیروکسن، اپیدوت، زیرکن، گارنت، تورمالین، بیوتیت و مگنتیت غالبا از نوار آتشفشانی ارومیه- دختر واقع در شمال شرق منطقه و پیریت، هماتیت و لیمونیت از انواع سنگ های آهن دار منطقه منشا گرفته اند. مطالعات بیانگر این است که لیتولوژی و توزیع آن درحوزه آبریز پلایا و حمل ذرات توسط رودخانه دائمی زاینده رود در نوع جنس و توزیع ذرات در ماسه های آبی و بادی منطقه نقش زیادی داشته و سایر عوامل از اهمیت کمتری برخوردار بوده اند
    کلیدواژگان: پهنه ماسه ای، پلایای گاوخونی، کانی های سنگین
  • فاطمه آدینه، عطاءالله کاویان، قربان وهاب زاده، عبدالواحد خالدی درویشان صفحات 83-98
    عوامل زمین شناسی و رسوب شناسی در تغییرات اندازه مواد بستر در جهت پایین دست رودخانه موثر هستند و می توان در جهت شناخت فرآیندهای هیدرولوژی حوزه آبخیز و همچنین در طراحی سازه های هیدرولیکی و مدیرت مخازن استفاده نمود. به همین منظور این پژوهش در حوزه آبخیز قلعه سر با طول رودخانه اصلی 24 کیلومتر در حوزه آبخیز قلعه سر در استان مازندران انجام گرفت. در این پژوهش، پس از شناسایی منطقه مورد نظر، رسوبات از 11 مقطع در طول آبراهه اصلی در جهت پایین دست رودخانه به روش ترکیبی نمونه برداری شد. سپس خصوصیات ریخت سنجی رسوبات بستر با استفاده از روش الک و دستگاه گراولومتر و در نهایت با استفاده از نرم افزار GRADISTAT تعیین شد. همچنین خصوصیات فیزیکی حوزه آبخیز در محیط نرم افزار Arc/GIS 9.2 بدست آمد. در نهایت به منظور تعیین موثرترین ویژگی های فیزیکی حوزه بر خصوصیات ریخت سنجی رسوبات بستر، جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 استفاده شد. نتایج رگرسیونی دو متغیره نشان داد که بهترین مدل بدست آمده بین فاکتور D50 با آبراهه رتبه 1 و در رگرسیون چند متغیره بین فاکتور D50 با فاصله از بالادست بوده است.
    کلیدواژگان: رسوب بار بستر، تغییرات در جهت پایاب، خصوصیات مورفومتریک، مازندران، ایران
  • سکینه عارفی فرد صفحات 99-117
    رسوبات پرمین (گوادالوپین- لوپینگین) در مقطع ایل بیک در ناحیه زردکوه بختیاری در زاگرس مرتفع برای اولین بار از نظر فونای فوزولینید موجود در آن بطور جامع بررسی شد. در این مطالعه تعداد 30 گونه متعلق به 14 جنس شناسایی شدند و علاوه بر این گونه جدید Rugososchwagerina zagroensis از نظر سیستماتیک توصیف شد. تعداد 5 زون فوزولینید در سازند دالان در مقطع مورد مطالعه شده شناسایی شد. قدیمی ترین زون P reaskinerella parviflucta -Chusenella? pseudocompacta است که در 120 متری قاعده مقطع وجود دارد و قابل نسبت دادن به کوبرگندین است. دومین زون که در فاصله 120 متری تا 320 متری مقطع شناسایی شده Eopolydiexodina persica است که سن مورگابین زیرین-میانی را دارد. سومین زون که Chusenella schwageriniformis-Rugososchwagerina zagroensis است در یک افق باریک در 320 متری تا 350 متری توالی سازند دالان وجود دارد و سن مورگابین بالا-میدین آغازی را نشان می دهد. چهارمین زون Parafusulina crassispira است که به سن میدین زیرین است در فاصله 360 متری تا 435 متری قاعده مقطع قابل تشخیص است. پنجمین زون Afghanella schencki است که به سن بخش بالایی میدین است و در فاصله 438 متری تا 687 متری قاعده توالی قرار دارد. چینه های که در 920 متری قاعده مقطع وجود دارند دارای فرامینیفرهایی نظیر Paraglobivalvulina sp. و Dagmarita sp. است که سن لوپینگین برای آن در نظر گرفته می شود. چینه هایی که در فاصله 687 متری و 920 متری در داخل توالی وجود دارند فاقد فسیل هستند و بنابراین یا سن آنها گوادالوپین و یا لوپینگین است. فونای فوزولینید مطالعه شده شباهت با فونای تتیس غربی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سازند دالان، مقطع ایل بیک، زون های فوزولینید، زردکوه بختیاری، زاگرس
|
  • Pages 1-18
    Source rock intervals generally show a lower density، higher sonic transit time، higher porosity and higher resistivity than other sedimentary layers. Therefore wire-line logs have been used to identify source rocks and serve as an indicator for their potentiality. It is usually done using intelligent systems such as artificial neural network (ANN) and ΔLogR techniques. Shaly-lime Pabdeh Formation with variable lithology and TOC has been used to make a comparison between results of these techniques and evaluate their validity. Regression analysis shows that correlation of ANN results with Rock-Eval pyrolysis outputs (99%) is more appropriate than ΔLogR results (60%). Calculation of mean square error (MSE) for mentioned procedures (used because MSE method has a better efficiency to determine real error) is in accordance with the said result. Here the MSE of ANN method (0. 07) is much lower than that of ΔLogR technique (0. 98). With an increase in TOC and clay content، ΔLogR accuracy will be increased. In this study، MSE of ΔLogR technique has been increased from 0. 27 to 1. 4 from shale to limestone lithology. TOC content of this formation vary from 0. 5 to 4 wt. % based on ANN results. Pabdeh Formation can be divided into three members: A and C with lower than 1% and B with higher than 1% total organic carbon (TOC) values. Increase in formation thickness، clay percentage and TOC content toward the south-east of oilfield demonstrate that paleo-sedimentary basin had been deeper in this direction. Finally، since rush undulation response of gama-ray log with top of B member، therefore، this top can be used as an indicator of Eocene-Oligocene boundary and Pyrenean orogeny.
    Keywords: Total Organic Carbon, Pabdeh Formation, Marun Oilfield, Artificial Neural Network, ΔLogR technique
  • Pages 19-36
    Two diagenetic processes of glauconitization and calcite cementation and relation those to sea level changes in the siliciclastic-carbonate sediments of the Aitamir Formation (Albian-Cenomanian) in Kopet-Dagh basin have studied. The lower sandstone unit consists of mainly sandstone intercalated with shale and limestone and the upper shale units are two major sediments of this formation. The sandstone of the lower unit based on composition and their relations with sea level change subdivided into two transgressive and regressive facies and in this relation، show different pathways of the diagenes is. In the transgressive facies display by high content of the shell remains، with development in diagenesis shows extensive cementation and a little compaction during burial stage. In the regressive sandstone، characterized by little skeletal elements، display little calcite cements and high burial compaction. The glauconitic grains and calcite cementation in the Aitamir Formation concentrated in the transgressive facies and especially in the maximum flooding surface and transgresive surface. Whereas، in the regressive facies the glauconitic grains and calcite cementation is principally low. Moreover، the transgressive system tract and maximum flooding surface is characterized by mature and high mature glauconitic grains.
    Keywords: Aitamir Formation, Diagenesis, Glauconitization, Sea level, Transgressive facies, Regressive facies
  • Pages 37-64
    The Shemshak Group is well-exposed and spread in the Baladeh area (Central Alborz). 22 macrofossil species allocated into 14 genera of various orders such as Equisetales، Filicales، Bennettitales، Cycadales، Ginkgoales، Czekanowskiales and Coniferales are identified. Two asseblage biozones are recognized. Assemblage zone I is established based on Ptilophyllum minor and Klukia exilis، and assemblage zone II is recognized according to Coniopteris hymenophylloides and Ptilophyllum harrisianum. Furthermore، on the basis of presence of index fossils such as Equisetites columnaris، Coniopteris hymenophylloides، Klukia exilis، Nilssonia macrophylla and Ptilophyllum minor the Early to Middle Jurassic age (? Hettangian-Toarcian to Bajocian) is suggested for these sediments.
    Keywords: Plant macrofossils, Biostratigraphy, Early, Middle Jurassic, Baladeh, Central Alborz
  • Pages 65-82
    Gavkhuni playa lake, located 130 km southeast of Isfahan, comprises of sand, mud and salt flats. This playa includes two environments as delta and playa lake. Sand dunes, 45 kilometers long, extend in the west of the playa. Rock fragments of andesite, dacite, tuff, granite, schist, gneiss, fossil bearing limestone, sandstone and also quartz and feldspar minerals form the alluvial and aeolian sediments. Heavy minerals including idocrase, tourmaline, biotite, wollastonite, magnetite, hematite, goethite and pyrite were also identified. Fesharak skarns located in northeast of the region are the sources of spinel, idocrase and wollastonite minerals. Silicate heavy minerals like hornblende, pyroxene, epidote, zircon, garnet, tourmaline, biotite and also magnetite are mainly originated from Urumieh-Dokhtar volcanic belt located in northeast of the area and different iron bearing rocks are the sources of pyrite, hematite and limonite. Therefore, lithology and its variation within the drainage basin and Zayandehrud River are important factors in the determination of kind and distribution of the alluvial and aeolian sands in the study area.
    Keywords: Sandy Flat, Gavkhuni Playa Lake, Heavy Minerals
  • Pages 83-98
    Litnology and sedimentology factor s affect on downstream changes in bed load shape and can be useful to detect watershed hydrological processes as they are very important to design hydraulic structures and reservoir management. This research was conducted in Qalesar River in Mazandaran Province with main river length of 24 Kilometers. After recognition of the study area, 11 sections were selected toward downstream for bed load sampling. Laboratory analysis were done using gravel meter and sieving method to measure and calculate some bed load shape characteristics. Also physical properties of each sub-watershed were extracted using Arc/GIS 9.2 software. Finally, in order to determine most effective physical characteristics on bed load shape, data were analyzed using SPSS 16. Results of statistical analysis indicate the best model between D50 and length of 1 order channel in bivariate regression equations and between D50 and distance from upstream in multi-variate regression equations.
    Keywords: Bed load, Downstream changes, Morphometric characteristics, Mazandaran, Iran
  • Pages 99-117
    Permian deposits (Kubergandian-Lopingian) at Il-e Beyk section located in Bakhtiyari Zard Kuh، High Zagros، was studied comprehensively in regard to its fusulinids faunas for the first time. In this study 30 species belong to 14 genera were recognized and in addition one species (Rugososchwagerina zagroensis) was described systematically. Five Zones were distinguished in the studied section. The oldest one is Praeskinerella parviflucta-Chusenella? pseudocompacta is situated in the lower 120 m of the succession and is assignable to Kubergandian. The second zone is Eopolydiexodina persica occurs from 120 through 320 meters in the section and is referable to Early-Middle Murgabian. The Third zone is Chusenella schwagerinaeformis-Rugososchwagerina zagroensis that is found in a very narrow horizon within 320-350 m of the succession and yield late Murgabian-Early Midian age. The fourth zone is Parafusulina crassispira established from 360 to 435 m in the succession and is dated to Early Midian. The fifth zone is Afghanella schencki extended from 438 through 687 m and of latest Midian age. The strata rested in 920 m above the base of the section contain small foraminifers including Paraglobivalvulina sp. and Dagmarita sp. that can be considered Lopingian in age. The interval from 687 through 920 m yield no fossil and can be assigned to either Guadalupian or Lopingian age. Fusulinids studied in this paper demonstrate western Tethyan affinity.
    Keywords: Dalan Formation, Il, e Beyk section, Fusulinid zones, Bakhtiyari Zard Kuh, Zagros