فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1391)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم حاجی محمد ابراهیم زنجانی، حسین ارزانی، نعمت الله خراسانی، نوید ضیایی صفحه 191
    تعیین مناطق حفاظت شده یکی از روش های مدیریتی مراتع جهت بهبود، توسعه پایدار و غنای ترکیب گیاهیست. این تحقیق به منظور بررسی اثرهای حفاظت بر روی برخی از فاکتورهای گیاهی در بخشی از منطقه حفاظت شده ورجین واقع در استان تهران که از سال 1361 مورد حفاظت و قرق قرار گرفته به همراه مراتع تحت چرای مجاور آن مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور ابتدا دو تیپ گیاهی در منطقه حفاظت شده و دو تیپ مشابه آن در خارج از منطقه حفاظت شده که در مجاورت یکدیگر قرار داشتند انتخاب و در مناطق معرف هر تیپ 4 ترانسکت 300 متری مستقر شد و در طول هر ترانسکت10 پلات یک مترمربعی با فاصله 30 متر از یکدیگر و به صورت تصادفی- سیستماتیک مورد نمونه برداری قرار گرفت. در هر پلات لیست گونه ها یادداشت و فاکتورهای پوشش گیاهی، تراکم، ترکیب و تولید (به روش قطع و توزین) مورد اندازه گیری قرار گرفت و نمونه های برداشت شده در دو حالت تر و خشک توزین گردیدند. پس از حصول اطمینان از توزیع نرمال داده ها، عوامل مورد اندازه گیری توسط آزمون T مستقل مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که اختلاف میانگین تمامی عوامل مورد اندازه گیری در تیپ (Me Pe – As br) بجز ترکیب گونه های کلاس III غیرقابل چرای دام و تراکم گونه های کلاسII و III معنی دار می باشد. همچنین در تیپ (Fe ov–As br) بجز تراکم گونه های کلاس I وIII قابل چرا و غیرقابل چرای دام بقیه فاکتورها معنی دار بود. (p<%5)
    کلیدواژگان: گلوکان، منطقه حفاظت شده، عوامل گیاهی، منطقه معرف، پوشش تاجی، تراکم، تولید
  • حسن قلیچ نیا، حسین ارزانی، محمد اکبرزاده، مهدی فرحپور، مژگان سادات عظیمی صفحه 203
    ارزیابی مراتع و شناسایی تغییرات موجود در پوشش گیاهی، تولید و عوامل موثر بر آنها از موارد مهم برای برنامه ریزی و اعمال مدیریت صحیح بهره برداری است. بر این اساس ابتدا با استفاده از منابع در دسترس، رویشگاه های عمده استان مازندران تعیین و بعد در مناطق معرف هر رویشگاه یک سایت برای آماربرداری در سال 1380 تاسیس گردید. در 10 سایت ایجاد شده، عوامل مربوط به پوشش گیاهی (پوشش تاجی و تولید) در زمان آمادگی مرتع در طول 6 ترانسکت 200 متری در60 پلات یک مترمربعی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار متوسط درصد پوشش گیاهی در سایتهای ده گانه، حداکثر در سال 1383 به میزان 22/50 (درصد) و بیشترین میزان تولید نیز 87/417 (کیلوگرم در هکتار) در سال 1383 بوده است. حداقل درصد پوشش در سال 1381 با میانگین 38/47 درصد و میانگین تولید 46/391 و 63/391 در سالهای (1381) و (1382) بوده است. بر این اساس مشخص گردید که درصد پوشش و تولید با بارندگی در ارتباط بوده است. به طوری که در بیشتر سایتهایی که میانگین بارش بخصوص بارش در اواخر زمستان و بهار در سال 1383 بیشتر از سایر سالها بوده به واسطه آن میانگین درصد پوشش و تولید در همین سال بیشتر از سایر سالهای مورد مطالعه بوده است. همچنین نحوه مدیریت چرای دام در سایتها بر میزان تولید و پوشش تاثیر داشته است. سایتهای موجود در مناطق مرتفع دارای وضعیت مطلوب تری می باشند. که آن هم به علت شرایط اقلیمی مدیترانه ای سرد و بارندگی بیشتر و مدیریت مناسب چرای دام در مرتع، در این سایتها می باشد. در این سایتها گیاهان کلاس I و II وضعیت بهتری در مقایسه با مراتع پایین دست دارند. در سایتهای واقع در مناطق پایین تر با اقلیم نیمه خشک سرد بخصوص در درمنه زارها، وضعیت پوشش گیاهی در مرتبه پایین تر از مناطق مرتفع تر قرار دارد که آن هم به علت شرایط اقلیمی نیمه خشک و استفاده از مرتع در دو فصل بهار و پاییز می باشد. در این سایتها گیاهان کلاس III غلبه یافته اند. بارندگی بر تمام شکلهای رویشی تاثیر داشته و برای گندمیان پایا هم در درصد پوشش و هم در تولید نقش داشته است. از آنجا که گیاهان بالشتکی برای محاسبه تولید در نظر گرفته نشدند، از این رو افزایش درصد پوشش در تولید نقش نداشته است. گیاهان یکساله نیز به واسطه افزایش بارندگی های بهاره در برخی از سایتها در افزایش تولید نقش داشته اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی مرتع، تولید مرتع، پوشش تاجی، وضعیت مرتع، مازندران
  • رضا تمرتاش صفحه 221
    با توجه به اهمیت تعیین وضعیت مرتع در مدیریت صحیح اکوسیستم های مرتعی و همچنین ارتباط تنوع گیاهی، درصد تاج پوشش و درجه اهمیت گونه غالب با وضعیت و سلامت مرتع، تحقیق حاضر به مقایسه سه روش ارزش مرتع، شش فاکتوری و چهار فاکتوری، جهت تعیین مناسب ترین روش تعیین وضعیت، در مراتع ییلاقی لاسم هراز پرداخته است. به این منظور ابتدا تفکیک واحدهای پوشش گیاهی منطقه با استفاده از عکس های هوایی (مقیاس 1:20000) و کنترل زمینی، بر روی نقشه توپوگرافی با مقیاس 1:50000 انجام شد. با تعیین نقاط معرف در هر واحد، نمونه برداری، به روش تصادفی- سیستماتیک و با استفاده از ترانسکت و پلات صورت گرفت. در این نقاط شاخصهای تنوع شانون و سیمسون، درجه اهمیت گونه غالب و درصد تاج پوشش گیاهی و امتیازات مربوط به روش های تعیین وضعیت شامل شش فاکتوری، چهار فاکتوری و ارزش مرتع جهت تعیین ارتباط آنها با یکدیگر، محاسبه گردید. به این منظور آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و آنالیز واریانس داده های مورد ارزیابی با نرم افزار Minitab13.3 انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که شاخص تنوع شانون با روش های چهار فاکتوری، شش فاکتوری و ارزش مرتع رابطه معنی داری برقرار کرده است، ولی میزان این ارتباط با روش شش فاکتوری بیشتر از سایر روش ها بوده است در حالی که شاخص تنوع سیمسون با آنها همبستگی نشان نداده است. مقایسه شاخص تاج پوشش و درجه اهمیت نیز نشان می دهد که دو روش ارزش مرتع و چهار فاکتوری ارتباط معنی داری با آنها نداشته اند؛ در حالی که روش شش فاکتوری همبستگی بالایی با هر دو شاخص فوق داشته است. بنابراین در این تحقیق، مناسب ترین روش تعیین وضعیت براساس شاخصهای گیاهی مورد مطالعه، روش شش فاکتوری تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: تعیین وضعیت، تنوع، سلامت مرتع، لاسم
  • بهرام امیری، محمدحسن عصاره، محمد جعفری، بهروز رسولی، علی اشرف جعفری صفحه 233
    امروزه در دنیا پذیرفته شده است که برای مقابله با کمبود غذا برای انسان و دام چاره ای جز استفاده از گیاهان مقاوم به شوری و خشکی وجود ندارد. دانشمندان و اکولوژیستها پیوسته در حال تحقیق بر روی گونه هایی هستند که ضمن تحمل این تنش ها بتوانند بخشی از نیاز جوامع بشری را رفع نمایند و یا از مکانیزم این گیاهان مقاوم بر روی محصولات راهبردی استفاده کنند. بنابراین شناخت این گونه های مقاوم امری ضروری و اجتناب ناپذیر است و اولین گام در این راه بررسی دامنه تحمل به شوری این گونه ها می باشد. در این تحقیق، مقاومت گونه Salicornia herbacea و Alhagi persarum در مراحل جوانه زنی و رشد اولیه نسبت به نمک NaCl و Na2SO4 در غلظت های صفر (شاهد)، 50، 100، 150، 200، 300، 400 و 500 میلی مولار در سه تکرار براساس طرح کاملا تصادفی مطالعه شد. صفات مطالعه شده شامل درصد، سرعت و شاخص جوانه زنی، طول گیاهچه و شاخص بنیه بذر می باشند. برای تجزیه و تحلیل تاثیر نمک NaClو Na2SO4 بر روی هر یک از گونه ها از تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون مقایسه میانگین دانکن استفاده گردید. برای مقایسه دو گونه نیز از آزمون جفتی وابسته در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر دو گونه بین غلظت های مختلف شوری اختلاف معنی داری وجود دارد. گونه سالیکورنیا و خارشتر در مراحل اولیه رشد و جوانه زنی یک هالوفیت اختیاری می باشند، ولی دامنه تحمل سالیکورنیا در برابر شوری بیشتر از خارشتر می باشد. شرایط جوانه زنی و رشد اولیه سالیکورنیا در برابر شوری های کم در نمک سولفات سدیم بهتر از نمک کلرید سدیم می باشد. در حالی که گونه خارشتر به عنوان یک گونه کلرور پسند معرفی می شود. همچنین در گونه خارشتر خصوصیات رویشی و در گونه سالیکورنیا خصوصیات جوانه زنی در برابر تنش شوری واکنش بهتری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: Salicornia herbacea، Alhagi persarum، شوری، جوانه زنی، رشد اولیه
  • سادات فیض نیا، حسن احمدی، سهیلا یونس زاده جلیلی، محمد علی فتاحی اردکانی، مرضیه عباسی صفحه 244
    تفاوت در اندازه ذرات پایین دست رود، ابزار مناسبی برای درک بهتر سیر تکاملی و تغییرات مورفولوژیکی کانال رودخانه شامل انتقال رسوب، مهاجرت بستر کانال، خطر سیلاب و فعالیت های انسانی می باشد. مطالعه حاضر به بررسی رسوب شناسی و رسوبات تولیدی مراتع بالا دست اتوبان تهران- قزوین می پردازد که در حوضه خور و سفیدارک، در شمال شهرستان هشتگرد و در استان تهران قرار گرفته است. دو آبراهه اصلی با بستر گراولی- ماسه ای به عنوان زهکش های اصلی این منطقه مورد مطالعه قرار گرفته اند و هدف از انجام این مطالعه، بررسی تغییرات اندازه ذرات براساس پیوستگی رسوبی و ارتباط آن با عوامل بافتی نظیر جور شدگی، کج شدگی و کشیدگی و محاسبه تقریبی حجم رسوبات پشت سدها می باشد. این عامل ها در غالب 66 نمونه و از بالا دست به طرف پایین دست در سرشاخه های خور و سفیدارک، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. تمام فاکتورهای طبیعی (رودهای فرعی و منابع رسوب جانبی) و نیز فاکتورهای غیر طبیعی (مانند بندها) در تغییرات بافتی در این سیستم موثر می باشند و نتایج حکایت از پیوستگی رسوبی در طول آبراهه ها دارد، که به علت آهنگ منظم شیب در طول بستر کانال می باشد. ذرات رسوبی در طول این سرشاخه از جورشدگی متوسطی برخوردارند که به سمت پایین دست به واسطه ورود آبراهه های فرعی و افزایش تعداد سازند های سهیم در تولید رسوبات و در کل افزایش تنوع رسوبی، جور شدگی کاهش و به سمت ضعیف تمایل پیدا کرده است. بررسی حجم رسوبات کف نشان می دهد که حجم بارکف در سرشاخه خور 6/271 متر مکعب در سال و در سرشاخه سفیدارک 3/246 متر مکعب در سال است.
    کلیدواژگان: رسوب، واحدهای سنگ شناسی، خور و سفیدارک، الک، حجم بارکف، فرسایش
  • آزاده اسراری، غلامرضا بخشی خانیکی، ابوالفضل رحمتی زاده صفحه 264
    در این تحقیق رابطه ی پوشش گیاهی و خاک در اراضی شور استان قم مورد مطالعه قرار گرفت. این منطقه که در مرکز ایران قرار دارد؛ دارای مساحت 14631 کیلومترمربع با احتساب سطح دریاچه نمک می باشد. در این مطالعه به-منظور تفکیک اولیه جوامع گیاهی از روش فیزیونومیک- فلوریستیک- اکولوژیک و برای مطالعه ی پوشش گیاهی منطقه از روش کوادرات گذاری استفاده شد. در این بررسی از کوادرات هایی با ابعاد10 ×10 و به تعداد 10 عدد برای هریک از تیپ های گیاهی بهره گیری شد. برای مستقر کردن کوادرات ها در یک جامعه از روش نمونه برداری تصادفی طبقه بندی-شده استفاده شد. در این مطالعه 11 عامل مربوط به خاک در 48 تیپ مرتعی مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از روش آنالیز خوشه ای13 جامعه ی گیاهی در منطقه تفکیک شد. به منظور تعیین اثر عوامل محیطی بر استقرار پوشش گیاهی از روش رسته بندی CCA(آنالیز تطبیقی متعارفی) با استفاده از نرم افزار CANOCO استفاده شد. نتایج رسته-بندی نشان داد که عوامل محیطی مانند هدایت الکتریکی، آهک، سدیم، گچ، پتاسیم و کلسیم بیشترین نقش را در استقرار و گسترش جوامع گیاهی منطقه مورد مطالعه دارند. همچنین گیاهان تیره اسفناجیان در مقایسه با گیاهان تیره گندمیان، از مکانیزم های مقاومت به شوری کارآمدتری برخوردار می باشند. در شوره زارها با تغییرات تدریجی در رطوبت خاک، منطقه بندی گونه ها و تیپ های مختلف گیاهی به صورت نوارهای موازی درمی آیند. پس وجود پستی بلندی های هر چند ناچیز در سطح زمین، از عوامل مهم تغییر شرایط شیمیایی و فیزیکی خاک بوده و طبیعتا باعث شکل گیری رویشگاه های خاص برای گونه های گیاهی مختلف می شود.
    کلیدواژگان: آنالیز خوشه ای، CCA، جامعه ی گیاهی، شاخص شانون، معدل گروهی، رسته بندی، قم
  • رضا باقری، صدیقه محمدی صفحه 283
    این تحقیق به منظور بررسی توزیع مکانی خشکسالی در استان کرمان با شاخص SPI و مقایسه روش های درون یابی کریجینگ و عکس فاصله با توان های یک تا پنج، طی یک دوره آماری 30 ساله (سال آبی 50-1349 تا 80-1379) انجام شد. یافته ها نشان داد طی دوره آماری مورد مطالعه (در فواصل زمانی 10 ساله)، میانگین مقدار SPI در سال آبی70-69 بیشترین مقدار خود (مرطوب ملایم) و در سال آبی 80-79 کمترین مقدار خود (خشکسالی متوسط) را داشته است. در تمام سال های مورد بررسی واریوگرام مناسب برازش داده شده به ساختار مکانی داده ها، مدل نمایی بوده و دامنه موثر هر ایستگاه نیز تا فاصله حدود 03/18 کیلومتری آن برای همه سال ها بجز سال آبی70-69 (که دامنه موثر آن 02/5 کیلومتر است) می باشد. ارزیابی روش های درون یابی به کمک تکنیک اعتبارسنجی حذفی نشان داد که روش زمین آمار کریجینگ بهترین روش درون یابی برای همه سال ها بجز سال70-69 است که در این سال روش عکس فاصله به توان 5 بهترین روش درون یابی است. نقشه پهنه بندی مکانی مقادیر شاخص SPI در سال های مورد مطالعه نشان می دهد که در سال آبی50-49 در قسمت جنوبی استان، شهرستان های جیرفت و عنبرآباد، خشکسالی متوسط و در بقیه قسمت های استان خشکسالی ملایم و در شهرستان رفسنجان ملایم مرطوب را شاهدیم. در سال60-59 در قسمت عمده ای از سطح استان، خشکسالی ملایم و در شهرستانهای بم و بردسیر و شرق جیرفت ملایم مرطوب را شاهدیم. در سال70-69 شاهد خشکسالی های ملایم در شهرستان های کرمان، بافت، کهنوج و قسمتهای شرقی جیرفت هستیم. البته در سال آبی 80-79 تمام سطح استان در معرض خطر خشکسالی قرارگرفته است، به-طوری که در نیمه جنوبی استان (شهرستان های بافت، جیرفت و کهنوج) خشکسالی متوسط و در نیمه شمالی استان (شهرستان های کرمان، رفسنجان و بردسیر) خشکسالی ملایمی حاکم است. نقشه توزیع خطای درون یابی نیز حکایت از دقت بالای درون یابی به ویژه در محدوده ایستگاه های باران سنجی دارد.
    کلیدواژگان: تغییرات مکانی، واریوگرام، خشکسالی، زمین آمار، کرمان
  • حسین آذرنیوند، یاسر قاسمی آریان*، رضا یاری، محمدعلی زارع چاهوکی، اسفندیار جهانتاب صفحه 297

    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرهای بازدارندگی اندام هوایی و زیرزمینی گونه درمنه کوهی(Artemisia aucheri) بر روی خصوصیات جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه، و بنیه بذر گونه علف بره (Festuca ovina) می باشد. بدین منظور گونه درمنه کوهی از مراتع طالقان استان تهران جمع آوری و بعد از جدا سازی اندام هوایی و زیرزمینی در معرض مستقیم نور خورشید خشک و آسیاب شد. پودر حاصل از اندام هوایی و زیرزمینی به مقدار 3، 6 و 9 گرم به صورت جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار با 900 گرم ماسه در داخل گلدان ها مخلوط شد و در هر گلدان 10 عدد بذر در عمق 3-2 سانتی متر از سطح، کشت شد. فاکتور های اندازه گیری در این بررسی درصد و سرعت جوانه زنی، مدت زمان جوانه زنی، بنیه بذر و طول ریشه چه و ساقه چه بود. به منظور تجزیه و تحلیل از نرم افزار MSTATC و برای مقایسه میانگین داده ها از آزمون چنددامنه ای دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که بین خصوصیات جوانه زنی (درصد، سرعت و مدت زمان) و بنیه بذر اختلاف معنی داری وجود ندارد. همچنین بین طول ساقه چه در سطح 5% و بین طول ریشه چه در سطح 1% اختلاف معنی داری وجود دارد و درمنه کوهی باعث کاهش طول ریشه چه گونه علف بره شده است.

    کلیدواژگان: آللوپاتیک (بازدارندگی)، خصوصیات جوانه زنی بذر، Artemisia aucheri، Festuca ovina
  • مریم نیکان، حمید اجتهادی، محمد جنگجو، فرشید معماریانی، هاجر حسن پور، فریبا نوعدوست صفحه 306
    چرای دام از عوامل مهم تاثیرگذار بر ساختار جامعه و ترکیب گونه ای اکوسیستم های مرتعی است که می تواند باعث تغییراتی در تنوع پوشش گیاهی نیز شود. هدف اصلی این تحقیق مطالعه فلور و مقایسه تنوع زیستی گیاهی در سه رویشگاه مرتعی با شدت چرای متفاوت در منطقه بهارکیش قوچان بود. بدین منظور در امتداد یک گرادیان مکانی چرای دام، سه رویشگاه با شدت چرای کم، متوسط و شدید به صورت سیستماتیک انتخاب و در هر سایت 20 واحد نمونه برداری یک مترمربعی بصورت تصادفی در طول 3 ترانسکت مستقر شد. فهرست گونه های گیاهی موجود در هر واحد نمونه برداری همراه با مقادیر فراوانی و درصد پوشش آنها ثبت گردید. شاخصهای تنوع سیمپسون و شانون و شاخصهای یکنواختی کامارگو و اسمیت و ویلسون محاسبه شد. مطالعات فلوریستیکی منجر به شناسایی 156 گونه از 34 تیره شد. بیشترین درصد گیاهان متعلق به عناصر ایران- تورانی بود. مقدار عددی شاخص تنوع شانون و سیمپسون در سایت چرای متوسط بطور معنی داری بیشتر بود و سایت چرای شدید نیز بطور معنی داری کمترین میزان را به خود اختصاص داد. به طوری که شاخصهای یکنواختی در سایت شدت چرای کم و متوسط تفاوت معنی-داری نشان ندادند. درحالی که مقدار آنها در سایت چرای شدید بطور معنی داری کمتر بود. نتیجه گیری، رعایت شدت چرای مناسب دام در مراتع نیمه خشک برای حفظ تنوع گونه ای ضروری است؛ سطوح چرای متوسط باعث حفظ تنوع گونه ای می شود، درحالی که چرای سبک و بسیار شدید می تواند منجر به کاهش و از بین رفتن برخی گونه های گیاهی حساس گردد.
    کلیدواژگان: ترکیب فلوریستیکی، کورولوژی، شدت چرا، تنوع زیستی، بهارکیش، ایران
  • مژگان سادات عظیمی، مریم بخشنده سوادرودباری، عباسعلی سندگل، مرتضی اکبرزاده، فرهنگ قصریانی، فرهنگ جعفری صفحه 321
    در مدیریت مراتع زمان مناسب بهره برداری بر اساس مراحل زندگی گیاهان تعیین می شود. این تحقیق به منظور بررسی مراحل زندگی (فنولوژی) گونه Stipa hohenackeriana که از گونه های کلید مناطق استپی می باشد در سه سایت تحقیقاتی رودشور، حسن آباد و خجیر به انجام رسید. این تحقیق در سه دوره رویش به مدت سه سال انجام شد. تعداد بیست پایه از گونه مذکور انتخاب و از دهه دوم اسفند سال 1384 بطور مرتب مورد بازدید قرار گرفت. مراحل فنولوژیکی مورد بررسی عبارت بودند از مرحله رویشی، گلدهی، بذردهی و خواب دائم زمستانه. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار اقلیمی (دما و بارندگی) تفسیر و برای هر مرحله، حرارت تجمعی لازم یا مجموع درجه روزهای رشد (Growing Degree Days) محاسبه شد. نتایج نشان داد که زمان شروع و خاتمه رویش در سالهای مختلف متفاوت بوده و این تغییرات تابع شرایط اقلیمی به ویژه درجه حرارت هوا و رطوبت خاک می باشد. St.ho در سالهای خنک و مرطوب دارای دوره رویشی طولانی تر از سالهای گرم و خشک بود. اما حرارتهای تجمعی مورد نیاز کلیه مراحل فنولوژی در سالهای مختلف تقریبا یکسان محاسبه شد. در این تحقیق مشخص گردید که رشد گیاه تابعی از مجموع دماهای روز- رشد و بارندگی تجمعی در طول فصل رویش می باشد. همچنین نتایج آنالیز واریانس نشان داد که اختلاف ارتفاع گیاه در سایتهای مختلف و همچنین در سالهای متفاوت از لحاظ آماری معنی دار می باشد (P< 0.05).
    کلیدواژگان: زمان شروع و خاتمه رویش، ارتفاع گیاه، عوامل محیطی، رودشور، حسن آباد و خجیر
  • سیده زهره میردیلمی، غلامعلی حشمتی، حسین بارانی، یلدا همت زاده صفحه 333
    شناخت عوامل اکولوژیکی موثر بر استقرار و پراکنش گیاهان ضروریست و استفاده از تجزیه چندمتغیره می تواند به این امر کمک کند. در این تحقیق رابطه موثرترین عاملهای محیطی بر پراکنش و استقرار تیپهای رویشی حوزه آبخیز کچیک توسط تجزیه چندمتغیره معرفی شد. پس از تهیه نقشه واحدهای کاری منطقه، در نقاط معرف هر واحد-کاری، تراکم و درصد تاج پوشش گونه های گیاهی به صورت تصادفی سیستماتیک از تعداد 53 پلات بر روی 19 ترانسکت با فواصل150 متری از هم انجام شد. در هر واحد کاری از عمق 30-0 سانتی متر نمونه خاک برداشت و درصد رس، سیلت، شن، آهک، اسیدیته و هدایت الکتریکی اندازه گیری گردید. نتایج آنالیز خوشه بندی منجر به تفکیک 6 گروه اکولوژیک گردید. نتایج تجزیه مولفه های اصلی نشان داد که عوامل جهت جغرافیایی، مقدار شیب، اسیدیته، هدایت الکتریکی، بافت و آهک خاک به ترتیب با میزان همبستگی 98/0، 96/0، 93/0، 89/0، 82/0 و 81/0 از بیشترین تاثیر در پراکنش گروه های اکولوژیک منطقه برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: گروه های اکولوژیک، عوامل محیطی، خوشه بندی، رج بندی
  • هاشم کنشلو، حسین عامری صفحه 344
    به منظور دستیابی به روابط برخی از رفتارهای فنولوژیکی آتریپلکس گری فی تی با ویژگی های اقلیمی نظیر دما و بارندگی، بررسی در مراتع کوهستانی منطقه افتر در شمال شرق شهر سمنان برای مدت چهارسال طی سالهای 1380 تا 1383 انجام گردید. در این تحقیق 10 بوته آتریپلکس گری فی تی انتخاب و علامت گذاری شدند. مراحل فنولوژی (جوانه زنی، رشد رویشی، گلدهی، رسیدن بذرها و رشد مجدد) در دوره های 15 روزه و صفات زایشی در فواصل زمانی 10-7 روزه اندازه گیری گردیدند. تجزیه و تحلیل آمار هواشناسی و تاریخ های ثبت شده فنولوژی نشان می دهند که رویش آتریپلکس گری فی تی با تغییرات خشکی و دما در فصول مختلف سال متغیر بوده و دو فصل رشد و تولید بذر کاملا«متمایز در سال در این گیاه مشاهده می گردد. اولین دوره رویشی، از اواخر زمستان شروع و تا اواسط مردادماه ادامه داشته و دومین دوره از نیمه دوم مرداد آغاز و در نیمه دوم آذرماه خاتمه می یابد. گلدهی از اردیبهشت و بذردهی از خردادماه شروع می گردد. البته بین جهت های جغرافیایی نیز به علت تفاوت در میزان بارندگی، حرارت و میزان تبخیر، مراحل فنولوژی متفاوت می باشد؛ به طوری که مراحل گلدهی و رسیدن بذرها در دامنه های جنوبی به-ترتیب در اردیبهشت و تیرماه و در دامنه های شمالی در مهر و آبان ماه حادث می گردند. نتایج این تحقیق می تواند مدیران مرتع را در تنظیم تقویم زمانی ورود و خروج دام به مرتع و همچنین فصل استفاده از علوفه در دامنه های مختلف را یاری نماید.
    کلیدواژگان: آتریپلکس گری فی تی، فنولوژی، رویشی، گل دهی، جوانه زنی، مراتع، سمنان
  • سعید رشوند، هوشمند صفری، پروانه عشوری سنجابی صفحه 355
    در این پژوهش پایداری تولید علوفه تعدادی از گونه های مراتع کوهستانی الموت قزوین ارزیابی شد. این مراتع کوهستانی جزو حوزه آبریز جنوبی رشته کوه های البرز میانی است و در ارتفاعات شمال شرقی شهرستان قزوین قرار دارد. میزان تولید در هکتار 24 گونه طی چهار سال، با توجه به تراکم گونه در هکتار و میزان تولید هر پایه در 4 تکرار بصورت ماهیانه اندازه گیری شد. تجزیه واریانس مرکب برای تولید کل علوفه خشک گونه های مورد بررسی برحسب کیلوگرم در هکتار با 4 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی برای داده های حاصل از 4 سال انجام شد. نتایج تجزیه واریانس، اختلاف معنی داری را (01/0>P) در بین سالها و در بین گونه ها نشان داد. براساس مقایسه میانگین به روش دانکن در سطح یک درصد و تجزیه خوشه ایگونه ها برای تولید علوفه به روش Ward، گونه های Agropyron intermedium، Verbascum speciosum،Artemisia aucheri، Eryngium billardieri Cousinia esfandiari و Cirsium haussknechtiiتولید علوفه بیشتری نسبت به سایر گونه ها داشتند، اثر متقابل گونه در سال در سطح یک درصد معنی-دار شد و براساس میانگین تولید علوفه بدست آمده در چهار سال مطالعه برای گونه های مورد بررسی عوامل پایداری محاسبه شد. عامل های CVi، S2di و R2i روند یکسانی در معرفی گونه های پایدار داشتند و بیشتر گونه های پایدار براساس این عامل ها تولید علوفه ضعیفی نشان دادند. عوامل bi، W2i و S2i نیز روند مشابهی در بیان پایداری گونه ها داشتند، و بیشتر گونه های پایدار براساس این سه عامل تولید علوفه متوسطی نشان دادند. در مجموع با توجه به عوامل پایداری دو گونه Cousinia esfandiari و Artemisia aucheri پایداری تولید مطلوبی براساس بیشتر عوامل پایداری نشان دادند. گونه های Agropyron intermedium و Cirsium haussknechtii حساس به شرایط نامناسب سالیانه نبودند، و از طرف دیگر گونه های Verbascum speciosum و Eryngium billardieri به شرایط نامطلوب حساسیت بالایی داشتند، بنابراین دو گونه Agropyron intermedium و Artemisia aucheri قابل معرفی برای برنامه های احیاء مرتع مورد نظر می باشند.
    کلیدواژگان: تولیدعلوفه، پایداری تولید، مرتع، قزوین
|
  • Haji Mohammad Ebrahim Zanjanim., Arzanih., Khorasani, N.A., Ziaee, N Page 191
    Distinguishing of protected areas is one of the range management methods for improvement, sustainable development and richness of plant composition. This research was carried out to study the effects of conservation on some vegetative factors in some parts of Varjin located in Tehran province and protected since 1982. For this purpose, two vegetation types were selected in protected area as well as unprotected area. Four transects of 300 m length were then established in key areas of each vegetation type and 10 plots of 1m2 were sampled along each transect with 30-m intervals. In each plot, list of species was recorded and vegetative factors including density, composition and yield (cut and weighting method) were measured. All samples were weighted in wet and dry condition. Normality of data was tested and then measured parameters were compared by t test. Results showed that mean difference for all measured parameters in vegetation type of (Me Pe – As br) except vegetation composition of class III species and density of class II and III species were significant. Also in vegetation type of (Fe ov – As br), all parameters were significant except density of class I and class III species.
    Keywords: Gelokan, protected area, vegetative factors, key area, canopy cover, density, yield
  • Ghelichnia, H. Arzanih., Akbarzadehm., Farahpourm., Azimi, M Page 203
    Rangeland assessment and recognizing changes in vegetation, yield and their affecting factors are of important issues for planning and optimum utilization management. Firstly in 2000, main habitats of Mazandaran province were determined and then a site was selected in each reference area for collecting statistical data. Vegetative factors (vegetation cover and yield) were measured in 10 sites along six transects of 200 meter length in sixty plots of one square meter. According to the results, maximum average percentage of vegetation cover (50.22) and maximum yield (417.87) were recorded for 2003. Minimum average percentage of vegetation cover (47.38) was obtained in 2001 and average yields of 391.46 and 391.63 were obtained in 2001 and 2002, respectively. Consequently, a relationship was found between vegetation cover percentage and yield with precipitation. Most of the sites in which average rainfall especially in late winter and spring of 2003 was more than that of the other years, higher average of canopy cover percentage and yield were recorded in the mentioned year. Also, livestock grazing management was effective on amount of yield and vegetation cover. The sites located in highlands showed a better condition due to the cool Mediterranean climate and higher precipitation and proper grazing management in rangelands. The condition of class I and class II species of these sites was better than that of downstream rangelands. In the sites located in lower regions with a cold semi-arid climate especially in sagebrush lands, range condition was lower than that of the highlands due to semi-arid climatic conditions and the use of rangeland in Spring and Autumn. Class III species were dominant in these sites. Precipitation affected all vegetative forms and for perennial grasses vegetation cover percentage and yield were affected. Since cushion plants were not considered in yield calculation, the increment of vegetation cover percentage had no effect on yield. Annual plants also affected the yield due to increased spring rainfall in some sites.
    Keywords: Rangeland assessment, vegetation cover, yield, range condition, Mazandaran
  • Tamartash, R Page 221
    With attention to importance of range condition for correct management of range ecosystems and relationship among biodiversity, canopy cover percentage and the importance degree of dominant species with range condition and health, this research was conducted with comparison of three methods including pastoral value, six factors and four factors methods in summer rangelands of Lasem, Haraz. Plant types was separated with use of aerial photos (1:20000) and field control on topographic maps (1:50000).The sampling was done by quadrat and transects using random-systematic method in key areas. In this points Shanon, Sympson indices, importance degree of dominant species, canopy cover percent and scores of range condition methods has calculated for determination of relation among them. In order to Pearson correlation test, liner regression and analysis of variance were run with Mini tab 13.3. The results showed that Shanon diversity index had significant relation with six factors, four factors and pastoral value but rate of this relationship to six factors was more than other methods. Sympson index had not correlation with them. The comparison of canopy cover index and importance degree showed that these factors had not significant relation to pastoral value and four factors methods while six factors method had high correlation with them. Thus in this research, the best suitable method of range condition is recognized six factors method.
    Keywords: Rangeland condition, Biodiversity, Rangeland health, Lasem
  • Amirib., Rasouli, B. Assareh, M.H., Jafarim., Jafari, A.A Page 233
    Salinity is one of the main expanding constraints in lands under cultivation. Therefore, the ability of plants to survive under such a condition is important for ecological distribution of the species and agricultural development. Despite extensive research in this area, there are still many issues associated with salt tolerance of plants. In this research, germination and seedling growth of two native species of Salicornia herbacea and Alhagi persarum were evaluated under different salinity levels. Seeds of these species were treated by different concentrations of NaCl and Na2SO4 in a growth chamber for 45 days. According to the results, germination and seedling growth of both species showed significant differences at in different salinity levels. Up to 200 mM and 150 mM NaCl, no significant differences were recorded for Salicornia herbacea and Alhagi persarum, respectively. In contrast, increment of sodium sulphate up to 100-150 m M, increased seedling growth and germination of Salicornia herbacea. While, a drastic decrease of germination was recorded for Alhagi persarum at 50 mM sodium sulphate. In general, it could be stated that Salicornia herbacea was more resistant to salinity.
    Keywords: Salicornia herbacea, Alhagi persarum, salinity, germination, seedling growth
  • Feiznias., Ahmadih., Youneszadeh Jalilis.*, Fatahi Abbasi, M Page 244
    Differences in particle size through downstream is a proper tool to understand evolution steps and river channel morphological changes, including sediment transport, channel migration context, the risk of floods and human activities. The present study investigated sediment deposits in upper rangelands of Tehran- Qazvin highway located in Khur-Sefidarak Basin, Tehran Province. Two main channels with Gravelly- sand bed as the main drainage channels were studied. The aim of this study was to investigate changes in particle size based upon sedimentology and its correlation with textural parameters including sorting, skewness, and kurtosis and calculating the approximate volume of sediments behind dams. These parameters were analyzed by sampling 66 samples from upstream to the downstream side of the Khor-Sefidarak channels. All natural factors (secondary branches and sediment sources) and non-natural factors (such as small dams) were effective in tissue changes on this system and the results indicated the continuity of sediment along the channels due to regular gradient of channel bed. Sediment particles through these two channels had a medium sorting. Sorting decreased toward downstream, because of facing secondary branches and increment of shared formation number and totally increased diversity in sediments. Results of bed sediment volume showed that the amounts of bed load sediment through Khor and Sefidarak branches were 271.6 and 246.3 cubic meters per year, respectively.
    Keywords: sediment, lithological units, Khor, Sefidarak, sieve, bed load volume, erosion
  • Asraria., Bakhshikhaniki, Gh., Rahmatizadeh, A Page 264
    In this research relationship between vegetation and salt soil in Qom province was studied. The study area situated in central Iranian which is about 14631 km2 with Salt Lake. In this study, first considered region condition including the geographical position, geological history, pedology and climate. The aim of this study was assessment of plant communities of area and their relationship with soil. Primarily the vegetation types were distinguished at the field with physiognomic-floristic-ecologic method. The species data were gathered with stratifield random sampling method using the 10m by 10m quadrats recording the species covers, litter, bare soil, stone and gravel cover in the quadrat. In this study were considered 11 soil factors in 48 types of rangeland. Using cluster analysis was separated 13 plant communities in the region. To determine the effect of environmental factors on the establishment of vegetation was used CCA ordination method using software CANOCO. Ordination results showed that environmental factors such as electrical conductivity (EC), lime, sodium (Na), potassium (K) and calcium(Ca), are studied the most important role in the establishment and expansion of areas plant communities. Also plants of Chenopodiceae family compared with plants of Poaceae family have efficient mechanisms of salt tolerance. In salt lands gradual change of soil moisture, zoning of different species and vegetation types to come in parallel strips. Thus topography of the ground, although small, are the main factors of soil chemical and physical changes, and naturally caused the formation of specific habitat for various plant species.
    Keywords: Cluster analysis, CCA, Plant community, Shannon index, Group average, Ordination, Qom
  • Bagherir., Mohammadi, S Page 283
    This study was performed in order to determine spatial variations of drought in Kerman province by Standard Precipitation Index (SPI) and comparing interpolation methods of Kriging and inverse distance weight with powers of 1 to 5, over a thirty-year period (1970-71 to 2000-2001). According to the results during the study period (10-year intervals), maximum and minimum average amounts of SPI were respectively recorded for 1990-91 and 2000-2001. In all studied years, exponential model was determined to be the best variogram fitted to the spatial structure of data and the effective range of each station was a distance of almost 18.03 kilometers for all years except 1990-91 with an effective range of 5, 02 km. Cross validation techniques introduced Kriging as the best interpolation method for all years except 1990-91 in which IDW to the power of 5 was the best interpolation method. Spatial zoning map of SPI showed that moderate drought was recorded for southern parts of Kerman province such as Anbarabad and Jiroft in 1970-71 while in other parts of the province slight drought was observed except Rafsanjan. In 1980-81, slight drought was observed for most parts of the province while in Bam, Bardsir and east of Jiroft slight moisture was observed. In 1990-91, there was a slight drought was recorded for Kerman, Baft, Kahnooj and east of Jiroft. In 2000-2001, all parts of the province were at risk of drought as in the southern half of the province (Baft, Anbarabad and Kahnoj) moderate drought and in the northern half of the province(Kerman, Rafsanjan and Bardsir) slight drought were observed. Error maps showed considerable accuracy of interpolation, especially near the stations.
    Keywords: spatial variations, variogram, drought, geostatistics, Kerman
  • Azarnivandh., Ghasemi Ariany., Yarir., Zare Chahouki Jahantab, E Page 297

    The aim of this study was to investigate allelopathic activity of aerial and underground organs of mountain sagebrush (Artemisia aucheri) on seed germination features, root length, shoot length and seed vigor of Festuca ovina.For this purpose, species of mountain sagebrush were collected from Taleghan rangelands in Tehran Province and then were dried in direct sunlight and grinded.Powder derived from aerial and underground organs to the amounts of 3, 6 and 9 grams were separately mixed with 900 grams of sand in completely randomized blocks with four replications. In each pot, 10 seeds were planted at a depth of 2-3 cm. Germination percentage, germination velocity, seed vigor, root length, and shoot length were measured. Data analysis was performed using MSTATC software and mean comparisons were carried out using Duncan's test. Results showed that there were no significant differences among measured factors. Also, the shoot and root lengths showed significant differences at probability levels of 5% and 1%, respectively. According to the results, Artemisia aucheri caused a reduction of root length in Festuca ovina.

    Keywords: Allelopathic activity, seed germination, Artemisia aucheri, Festuca ovina
  • Nikanm., Ejtehadih., Jankjum.*, Memarianif., Hasanpourh., Noadoost, F Page 306
    Livestock grazing is one of the most influencing factors on the rangeland community structure and composition, which can also change the vegetation diversity. The main aim of this research was to survey the flora and plant biodiversity at three rangeland sites, being used under different grazing intensities, Baharkish, Quchan, Iran. Three sites were systematically selected along a spatial gradient of low, moderate and high grazing intensity, and 20 quadrates were randomly established within each site. Species composition, abundance and canopy cover were recorded within the quadrates. Simpson and Shannon diversity and Carmago and Smith & Wilson evenness indices were measured for each site. Floristic studies led to the identification of 156 plant species belonging to 34 families. The floristic composition of the area was strongly dominated by the Irano-Touranian elements. Shannon and Simpson diversity indices were significantly higher under the moderate than the low and heavy grazing intensity sites and the lowest diversity was significantly recorded for the heavy grazing site. Evenness indices did not significantly differ between the low and moderate grazing sites, but it was significantly lower under the high grazing site. In conclusion, proper livestock grazing is necessary for preservation of species diversity in the semiarid rangelands; Moderate grazing maintained the species diversity while light and sever grazing reduced or even eliminated some sensitive plant species.
    Keywords: floristic composition, chorology, grazing, biodiversity, Quchan, Iran
  • Azimim., Bakhshandehm., Sanadgol, A.A., Akbarzadehm., Ghasrianif., Jafari, F Page 321
    In range management, appropriate time for utilization is set based upon plant life stages. Accordingly, phenology of Stipa hohenackeriana was studied in three research sites of Roudshor, Hasaan Abad and Khojir. This study was performed during three growth stages in 3 years. Twenty species were selected and was regularly visited from mid-March 2005. Vegetative, flowering, seeding and winter dormancy were considered as phonological stages. Collected data were interpreted using climatic data (temperature and precipitation) and for each stage, growth degree days were calculated. Results showed that start and end of growth differed in different years and these changes were affected by climatic conditions especially temperature and soil moisture. St.ho had a longer growth period in cool and humid years compared to warm and dry years. But required cumulative temperatures were almost the same in different years. Results indicated that plant growth was affected by growth degree days (GDD) and cumulative rainfall during growth season. Also, the analysis of variance showed that differences in plant height at different sites and also in different years were statistically significant (P<0.05).
    Keywords: start, end of growth, plant height, environmental factor, Roudshor, Hassan abad, Khojir
  • Mirdeylami, S.Z., Heshmati, Gh., Baranih., Hemmatzade, Y Page 333
    Recognition of ecological factors affecting the establishment and distribution of plants is necessary and the use of multivariate analysis could be useful to achieve this purpose. In the current research, relationship among the most effective environmental parameters on distribution and establishment of vegetation types of Kachik Watershed was studied by multivariate analysis method. After providing land unit maps, density and canopy cover percentage were measured in reference areas of each land unit. Random-systematic method was used and sampling was performed on 53 quadrates established on 19 transects with intervals of 150 m. Soil samples were taken from the depth of 0-30 cm and pH, EC and percentage of clay, silt and sand were measured. Six separate ecological groups were identified by cluster analysis. Results of principal component analysis revealed that aspect, slope, pH, EC, soil texture and Ca had the most effect on distribution of ecological groups with correlation coefficients of 0.98, 0.96, 0.93, 0.89, 0.82 and 0.81, respectively.
    Keywords: ecological sites, environmental factors, clustering, ordination
  • Keneshloh., Ameri, H Page 344
    In order to find some phenological phenomena of Atriplex griffithii with climate properties such as as temperature and precipitation, this study was carried out in the north-east of Semnan province from 2001 to 2004. In this survey, 10 Atriplex griffithii were selected and marked. Phonological stages (germination, vegetative, flowering, seeding, and regrowth) were measured in 15-day periods while reproductive traits were measured in 7-10 day intervals. Analysis of climatic data and recorded phonological stages showed that the growth of Atriplex griffithii varied with the fluctuations of drought and temperature in different seasons and two distinctive stages (vegetative and seeding) were recognized for each year. The first growth stage started from late winter and continued to mid-August and the second growth stage started from second half of August and ended in second half of December. Flowering started from May and seeds matured in June. Phonological stages also differed among geographical directions due to differences in rainfall, temperature and evaporation rate as flowering and seeding stages in southern slopes occurred in May and June and in northern slopes were in October and November, respectively. Obtained results can help range managers to set a time calendar for livestock entry and exit and also grazing season.
    Keywords: Atriplex griffithii, phenology, vegetative, flowering, germination, rangelands, Semnan
  • Rashvands., Safarih., Ashouri Sanjabi, P Page 355
    In this study, sustainability of forage production in some rangeland species of mountainous rangelands of Alamut Qazvin was investigated. These mountainous rangelands are located in the highlands of North-Eastern city of Qazvin as a part of south basin of central Alborz Mountains. The rainfall of these natural environments is 400 mm per year. Long dry season is considered as the main characteristics of the natural environments of these ecosystems. Production per hectare of 24 species was studied during four years. Combined analysis of variance for dry forage production (kg/ha) showed significant differences (p>0.01) among species and the years. According to the results of mean comparisons (Duncan’s multiple test) and cluster analysis (Ward method), Eryngium billardieri, Cousinia esfandiari, Artemisia aucheri, Verbascum speciosum, Agropyron intermedium, and Cirsium haussknechtii had higher forage production. Interaction effect of species * year was significant at 1% probability level and sustainability parameters were calculated based upon average forage production. Parameters of CVi, S2di and R2 had similar trends in introduction of sustainable species and most of them showed low forage production based upon these parameters. Parameters of Bi, W2i and S2i also showed the same trend in expression of sustainability and on the basis of these three parameters, an average forage production was recorded for most of sustainable species. In general, Cousinia esfandiari and Artemisia aucheri showed appropriate production sustainability based upon most sustainability parameters. Agropyron intermedium and Cirsium haussknechtii were not sensitive to adverse conditions while Verbascum speciosum and Eryngium billardieri were sensitive to adverse conditions. Therefore, Agropyron intermedium and Artemisia aucheri could be introduced for range improvement programs.
    Keywords: forage production, Sustainability of production, rangeland, Qazvin