فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال نوزدهم شماره 59 (پاییز 1390)

پژوهشنامه مالیات
سال نوزدهم شماره 59 (پاییز 1390)

  • 254 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جمشید پژویان صفحه 5
  • عباس عرب مازار، آیت زایر صفحه 9
    نقش کمکهای داوطلبانه بخش خصوصی در کاهش فاصله طبقاتی، افزایش رفاه افراد نیازمند و کاهش هزینه های دولت و همچنین توجه روزافزون به موسسات خیریه برای ارتکاب انواع جرایم مالیاتی و پولشویی از سوی مجرمان مالیاتی و پولشویان بر هیچ دولتی پوشیده نیست. در قوانین مالیاتی کشورمان در کنار کمکهای دریافتی که مطابق ماده 139 از مالیات معاف هستند، برای کمکهای خیریه پرداختی نیز مطابق ماده 172ق.م.م، تحت شرایط خاص امتیازات مالیاتی به شکل کسور در نظر گرفته شده است. با این حال ادبیات موضوع و تجربه جهانی نشان می دهد که این الگوی حمایتی دارای اشکالات متعددی است و هم اکنون بسیاری از کشورهای جهان در حال بازنگری این سیاست و انتقال از سیستم کسور به سمت سیستم اعتبار مالیاتی هستند. با عنایت به اهمیت موضوع و نقش بی بدیلی که نظام مالیاتی کشورها در تشویق کمکهای خیریه و نظارت بر این بخش بر عهده دارند، در کنار الزام ماده 119 قانون برنامه پنجم توسعه به جایگزینی سیاست اعتبار مالیاتی به جای معافیتهای قانونی، ضرورت بازنگری در سیاستهای فعلی حمایتی در این بخش بیش از پیش احساس می شود. به همین منظور در این مقاله تلاش می شود الگویی برای حمایت مالیاتی از کمکهای خیریه ارائه شود. سیاست اعتبار مالیاتی غیرقابل استرداد با دو نرخ متفاوت برای سطوح مختلف کمکهای خیریه، به عنوان سیاست جایگزین نظام فعلی حمایت از کمکهای خیریه در ایران معرفی شده است.
    کلیدواژگان: کمکهای خیریه، کسور مالیاتی، اعتبار مالیاتی، عدالت عمودی، مشوقهای مالیاتی
  • تیمور رحمانی، سامان فلاحی، محمدقاسم رضایی، محبوبه سبزرو صفحه 37
    در تحلیل متعارف اقتصاد بخش عمومی، به دلیل وجود انواعی از شکست بازار، دولت ناچار به دخالت در اقتصاد است و دخالت دولت در اقتصاد هزینه هایی را برای آن به همراه دارد. برای انجام این هزینه ها توسط دولت، نیاز به اخذ مالیات وجود دارد. در تحلیل حاضر، عمدتا براساس وظیفه تدارک کالاهای عمومی توسط دولت و از منظر اقتصاد سیاسی به پذیرش عمومی مالیات توجه شده است. فرض بر آن است که عاملان اقتصادی از فراهم سازی کالاهای عمومی توسط دولت منتفع می شوند و بر این اساس لازم است به شکل پرداخت مالیات در تامین هزینه آن مشارکت نمایند. در عین حال فرض شده است که منافع حاصل از کالاهای عمومی به طور آشکار توسط عاملان اقتصادی قابل رویت نیست و عاملان اقتصادی از طریق علائمی از میزان مهیا شدن کالاهای عمومی مطلع می شوند که این علائم شامل فساد و دموکراسی است. تحلیل نظری مقاله این فرضیه را مطرح می کند که فساد نسبت به دموکراسی علامت مهمتری بوده و تاثیر بیشتری در پذیرش یا عدم پذیرش عمومی مالیات دارد. شواهد تجربی براساس داده های پانل بین کشوری برای دوره زمانی 2010- 1996 از فرضیه این مطالعه حمایت می کند.
    کلیدواژگان: پذیرش عمومی مالیات، فساد، دموکراسی، پانل بین کشوری
  • نارسیس امین رشتی، مژگان رفعت میلانی صفحه 63
    مالیات بر ارزش افزوده به دلیل گستردگی در پایه های مالیاتی از جمله مالیات هایی است که درآمد بالایی را برای دولت ها به همراه دارد. از آنجا که این نوع مالیات بر پایه هزینه وضع می شود، نرخ آن از نوع تنازلی است و انتظار می رود فشار بیشتری را بر گروه فقیر جامعه وارد نموده و شرایط توزیعی را نابرابرتر کند. از این رو در این مطالعه 20 کشور منتخب طی سال های 2000 تا 2005 مورد بررسی قرار گرفته اند و از ضریب جینی به عنوان شاخص نابرابری استفاده شده است. روش تجزیه و تحلیل بر مبنای روش اقتصاد سنجی با استفاده از روش پانل دیتا و استفاده از نرم افزار EVIEWS است. از آنجایی که در این مطالعه جامعه همگن و برابر مورد نظر بوده، مدل برآورد شده برای 10 کشور با درآمد بالا و 10 کشور با درآمد پایین تخمین زده شده است. نتایج نشان می دهد که در کشورهای کم درآمد، با افزایش سهم مالیات برارزش افزوده از مالیات، ضریب جینی افزایش می یابد و در نتیجه نابرابری در آمد بیشتر می شود. اما در کشورهای پر درآمد، با افزایش سهم مالیات برارزش افزوده از مالیات، ضریب جینی کاهش می یابد و در نتیجه نابرابری در آمد کمتر می شود.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، توزیع درآمد، ضریب جینی، مدل پانل دیتا
  • محمدرضا عبدی، سعیده حمیدی علمداری، مائده پورحسن امیری صفحه 85
    این مقاله به پیش بینی درآمدهای مالیاتی به تفکیک منابع وصولی(کل، اشخاص حقوقی، درآمد، ثروت و کالا و خدمات) برای سالهای 91-1390 می پردازد. به منظور دستیابی به پیش بینی های دقیق تر ابتدا ماهیت ساختاری سری های زمانی مورد نظر از جهت خطی، غیرخطی و تصادفی بودن و میزان پیچیدگی سیستم مولد سری های زمانی مالیاتی با استفاده از آزمون های نمای لیاپانوف و بعدهمبستگی بررسی شده است. نتایج حاصل از آزمون نمای لیاپانوف، آشوب ضعیفی را در سری های زمانی مالیاتی نشان می دهد که در این بین اشخاص حقوقی از حساسیت بیشتری نسبت به سایر منابع مالیاتی برخوردارند. نتایج آزمون بعدهمبستگی نیز حاکی از آن است که سیستم مولد سری زمانی مالیات بر اشخاص حقوقی از پیچیدگی زیادی نسبت به سایر منابع وصولی برخوردار است. بخش دوم این مقاله به پیش بینی درآمدهای مالیاتی اختصاص دارد اما با توجه به تغییرات نرخ ارز و تاثیر آن براقتصاد کشور، ابتدا به بررسی تاثیرات احتمالی ناشی از این افزایش بر درآمدهای مالیاتی با کمک مدلهای VAR پرداخته و سپس از مدلهای VECM، الگوهای سری زمانی باکس - جنکینز و روش شبکه های عصبی با ساختار چند ورودی- چند خروجی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مالیات، پیش بینی، ارز، آشوب، مدل VAR، مدل VECM، شبکه عصبی مصنوعی
  • مجید رضایی دوانی، علی اکبر خادمی جامخانه صفحه 121
    کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و تامین هزینه های جاری دولت از محل درآمدهای مالیاتی که همواره مورد تاکید برنامه های توسعه کشور بوده است، از طریق بسط پایه های مالیاتی و تعریف پایه های جدید مالیاتی امکان پذیر خواهد بود. یکی از این پایه های مالیاتی، مالیات بر عایدی سرمایه است که امروزه در کشورهای مختلفی ارایه شده و از نوع مالیات بر درآمد و دارایی است و آثار مهم اقتصادی آن بهبود توزیع درآمد و تامین هزینه های دولت است. نکته ای که لازم است در تدوین مقررات مالیاتی مورد توجه قرار گیرد آن است که نظام مالیاتی با نظام مالیات های اسلامی سازگار و هماهنگ باشد و با مبانی دینی مخالفت نداشته باشد. از این رو نوشته حاضر با نگاهی به تجربه مالیات بر عایدی سرمایه سایر کشورها، دیدگاه فقه اسلامی را در مورد آن مطرح می کند و مقررات مرتبط با مالیات بر عایدی سرمایه را برای اصلاح ساختار مالیات ها از جهت سازگاری با مبانی شرعی مورد بررسی قرار می دهد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که از نظر مکتب اهل البیت، خمس بر منافع سرمایه شباهت بسیار و تفاوت هایی با مالیات بر عایدی سرمایه دارد.
    کلیدواژگان: مالیات اسلامی، مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات مستقیم، اصلاح مالیاتی
  • سیدضیاءالدین کیاءالحسینی صفحه 141
    در زمان حاضر لزوم پرداخت انواع مالیات ها به همراه وجوب پرداخت حقوق مالی- دینی و ارتباط آنها با یکدیگر، از مسائلی است که نظامات مالیاتی و نهادهای دینی و همچنین مردم با آن مواجه هستند و طبیعتا این ارتباط ابهاماتی را برای هر یک از سه ضلع فوق-الذکر ایجاد نموده که حل آن ضرورتی علمی و اجرائی است. بنابراین جستجوی راه حل-های مناسب جهت سامان دهی این ارتباط موجب افزایش کارآیی پرداخت های مالی مردم می شود. این سامان دهی باید با ملاحظاتی در زمینه های مختلف همراه باشد. نوشتار حاضر بعضی از ملاحظات جهت اجرائی نمودن مالیات های دینی را احصاء نموده و ساز و کار تاثیرگذاری آنها را در کشور مورد بررسی قرار داده است. در مجموع 18 محور برای ملاحظات پیاده سازی مالیات های اسلامی احصاء شد. سپس با نظرخواهی از محققان و مدرسان اقتصاد اسلامی به رتبه بندی این محدودیت ها پرداخته شد. نتایج نظرخواهی حاکی از آن است که استقلال حوزه های علمیه از بالاترین درجه اهمیت، و محدودیت-ها(ملاحظات) فقهی از کم ترین امتیاز برخوردارند. عدم وجود قوانین منسجم در جهت پیوند بین قوانین مالیاتی کشور و مالیات های اسلامی و عدم ساختار مناسب از مهم ترین ملاحظات برای اجرایی نمودن مالیات های اسلامی است. همچنین تمرکز مالیات های اسلامی- بالاخص خمس- و اختیار نظام اجرائی کشور هم استقلال حوزه های علمیه را تهدید می کند و هم با ملاحظات و محدودیت هایی مثل عدم تقارن اطلاعات بین مودیان و نهادهای دریافت-کننده، عبادی بودن خمس و زکات، تعدد فتاوی همراه است.
    کلیدواژگان: زکات، خمس، مالیات، محدودیت فقهی، محدودیت تفنینی، محدودیت اجرایی و محدودیت ساختاری
  • سعید عزیزی صفحه 173
    رابطه بین رضایت شغلی و تعهد سازمانی یکی از موضوعات اساسی و از جمله مسایل مهم در علم مدیریت است که کانون مباحثات فراوان در میان محققان بوده است. بهبود رضایت شغلی، بهبود تعهد سازمانی را به همراه دارد. به دلیل نقش حساس سازمان مالیاتی در میان سازمان های دیگر، تغییرات آن دارای اهمیت بسیاری است. این تحقیق به دنبال شناسایی مولفه های رضایت شغلی کارکنان و رابطه آن با تعهد سازمانی بوده است. سوال اصلی تحقیق عبارت است از این که، آیا رابطه معنی داری بین رضایت شغلی و تعهد سازمانی در کارکنان جامعه هدف وجود دارد یا خیر. جامعه آماری تحقیق، کارکنان سازمان امور مالیاتی استان قم است که در این تحقیق بصورت نمونه گیری مورد بررسی قرار گرفته است. داده های گردآوری شده از طریق آمار توصیفی(میانگین، انحراف استاندارد و...) و آمار استنباطی(ضرایب همبستگی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که بین شاخص های رضایت شغلی کارکنان و تعهد سازمانی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. براساس اطلاعات به دست آمده از این تحقیق در جامعه تحت بررسی، زیر مجموعه های رضایت شغلی یعنی رضایت از همکاران دارای بالاترین سهم در کل رضایت شغلی و از سوی دیگر رضایت از حقوق و مزایا دارای پایین ترین سهم بوده است.
    کلیدواژگان: کارکنان، رضایت شغلی، تعهد سازمانی
  • جمشید امانی، حسین نجفی، عادل فاطمی، مهدی مجلسی صفحه 197
    کارت امتیازی متوازن یک تکنیک مدیریتی است که بر پایه اندازه گیری بنا نهاده شده و پیش نیاز مدیریت استراتژیک است. هدف این پژوهش، توصیف و اندازه گیری عملکرد اداره کل امور مالیاتی استان همدان در سال 1387 بر اساس کارت امتیازی متوازن است. این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است. نمونه آماری پژوهش را، 20 نفر از مدیران، 100 تن از کارمندان و 100 مورد از مودیان مالیاتی تشکیل داده اند. در پژوهش حاضر، از سه پرسشنامه پیشترساخته شده که دارای روایی و پایایی لازم بوده اند استفاده شده است. نتایج مربوط به آزمون دو جمله ای نشان می دهد که در اکثر شاخص ها، عملکرد دستگاه یادشده، رضایت بخش نبوده است(α<0/05). علاوه بر آن یافته ها حاکی از آن اندکه اداره کل امور مالیاتی استان همدان از منظر مالی، به 25/105 درصد، از منظر مودیان به 67 درصد، از منظر فرآیندهای داخلی به 63 درصد و سرانجام، از منظر رشد و یادگیری به 59 درصد از اهداف، رسیده است.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، ادار کل امور مالیاتی استان همدان، مدیریت استراتژیک، ارزیابی عملکرد
  • مهدی اسکندری، رضا اکبریان صفحه 221
    امروزه نقش نظام مالیاتی در تامین اهداف عمده اجتماعی- اقتصادی و بودجه ای دولت بر کسی پوشیده نیست. اما شیوه جمع آوری آن باید به نحوی باشد که مودیان مالیاتی یا همان شهروندان، با صرف کمترین زمان و هزینه و به سهولت بتوانند مالیات خود را اظهارکرده و آنرا پرداخت نمایند. اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی که از جمله مهمترین خدمات دولت الکترونیکی از نوع «دولت به شهروندان» است، در دوران ابتدایی خود در ایران به سر می برد. این سرویس الکترونیکی برای آنکه به معنای واقعی استفاده شده و توسط شهروندان پذیرفته شود، با موانعی روبرو است. به همین دلیل، این تحقیق بر آن است تا با بررسی سیستم اظهارنامه الکترونیکی در ایران ازطریق نظریه های علمی رایج در این زمینه از جمله نظریه یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری، مهمترین عواملی که بر پذیرش این سرویس الکترونیکی جدید دولت تاثیر دارند را شناسایی نماید. به همین منظور تاثیر عواملی همچون انتظار کارایی، انتظار تلاش، تاثیرات اجتماعی و شرایط پشتیبانی کننده(عوامل موثر در نظریه یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری) به همراه عامل ریسک احساس شده بر روی پذیرش اظهارنامه الکترونیکی به عنوان فرضیه های تحقیق در نظر گرفته می شوند.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، دولت الکترونیکی، مالیات الکترونیکی، اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی
|
  • Abbas Arabmazar, Ayat Zayer Page 9
    It is obvious to all governments that the philanthropic donations of private sector plays a pivotal role in reducing the gap between social classes, increasing welfare of those in need and decreasing state expenditures, and also the charities are misused by the people who commit tax crimes and money laundering. According to the Iranian Direct Tax Act (Article 139), charitable giving received, is exempted from tax and charitable payments are offered tax privileges in the form of deductions under special conditions. The world experience and present literature indicate that this model has various difficulties which make the most countries of the world revise it and they are moving from the deduction system to the tax credit system. In respect to the importance of this issue and unique role of state tax system in encouraging charitable giving and supervising this sector and besides to the article 119 of the Fifth Development Plan obligation in substituting tax credit policy for statuary exemptions, there is an urgent need to revise present support policies in this section. Therefore this paper tries to present a model of tax support (incentives) for charitable giving. Non- refundable tax credit with two different rates for different levels of charitable giving is introduced as a substitute policy for the present system of supporting charitable giving in Iran.
    Keywords: Charitable Giving, Tax Deductions, Vertical Injustice, Tax Incentives
  • Teimour Rahmani, Saman Fallahi, Mohammadghasem Rezaee, Mahboubeh Sabzrou Page 37
    In public sector economics, government intervention in the economy is generally justified on the existence of market failure. Government intervention means providing public goods. Financing public goods means taxation. Based on the theory of public choice in which citizens take part in elections to vote on the amount of public goods and taxes, we develop a model that analyzes the effect of democracy and corruption on the desire of taxpayers to pay taxes via the information that they convey about the quantity and quality of public goods in the utility function. Our theoretical analysis contends that desire to pay taxes is lower when corruption is higher or democracy is lower. Furthermore, it contends that the effect of corruption is stronger. Our empirical findings, based on a panel data analysis for 117 countries on the time period 1996-2010, support our theoretical analysis. Especially, we find that corruption is more important in the public desire to pay taxes.
    Keywords: Public Goods, Democracy, Corruption, panel data
  • Narsis Aminrashti, Mozhgan Rafatmilani Page 63
    Because of expending tax basis, value added tax is one of those taxes which carries high income for government. Since this kind of tax is enacted on the basis of expenditure, the rate is of descending sort and it is expected that it put under presser the poor class of the society or this desperate the distribute condition. Since in this research 20 selected countries have been studied on 2000-2005 period and "GINI Coefficient" has been applied as "Inequality Indicator". The analyzing method is based on econometrics technique using "Country Data Panel" accompanying with "EVIEWS" software. Since an equal society is assumed in this research, the model is estimated for 10 high-income and 10 low-income countries. The results illustrate that within low-level income countries, the "GINI Coefficient" increases in a positive correlation with the portion of VAT in the total tax; which ultimately results in a greater income inequality. However, in high-level income countries, “GINI Coefficient” decreases while VAT portion of total tax increases; resulting in less income disparity.
    Keywords: Value Added Tax, Income Distribution, GINI Coefficient, Data Panel Model
  • Mohammadreza Abdi, Saeedeh Hamidialamdari, Maedeh Pourhassanamiri Page 85
    This article predicts tax revenues in various bases (total, corporate tax, income tax, wealth tax and, goods and services tax) for the time period (1390-91). In order to achieve more accurate predictions, firstly the nature of structural time series in respect of linear, nonlinear and stochastic and complexity of the tax system generating time series have been investigated using tests lyapanov exponent and solidarity. Lyapanov exponent results show a weak turbulence in tax time series in which legal persons enjoy the more sensitivity among the other tax sources. The test results also indicate that the system generating time series correlation on legal entities is more complex than the other sources. The second part of this paper is devoted to forecasting tax revenues but due to exchange rate changes and their impacts on Iran's economy, first the paper examines the possible effects arising from the increased tax revenues using VAR models, then VECM models, the models of low-time series like Box- Jenkin and neural network approach with the multi-input, multiple output were used.
    Keywords: Taxation, Forecast, Exchange Rate, VAR Model, VECM Model, Artificial Neural Network
  • Majid Rezaeedavani, Aliakbar Khademijamkhaneh Page 121
    The government can reduce dependence on oil revenues and meet current expenditures by broadening and defining new tax bases. Capital gains tax has been introduced in different countries today; this tax is a type of income and property tax. Its important economic effects are to improve income distribution and meeting government spending. It is important to note that in developing tax legislation, the common tax system should be consistent with the Islamic tax system and religious foundations. The present paper reviews other countrie's experiences on capital gains tax and presents Islamic jurisprudence (feqh- e - Islami) view on this tax and focuses on its related regulations with the aim to reform tax structure due to its consistency with religious foundations. The results indicate that from the viewpoint of Ahlolbait school, one fifth (khoms) of capital gains has great similarities and some differences with capital gains tax.
    Keywords: Islamic Taxation, Capital Gains Tax, Direct Tax, Tax Reform
  • Seyyed Ziaaldin Kiaalhoseini Page 141
    At the present time, paying common taxes, doing religious obligations (like zakat and khums) and the relationship between these two is the issue which tax system, religious institutions and people are faced with. This relationship raises generally some ambiguities for each of three sides which its clarification is of executive and scientific necessity. Therefore some appropriate solutions should be devised to organize this relationship which leads to people's financial payments efficiency. Organizing the relationship should be accompanied with some considerations in different areas. This paper provides these considerations for implementing religious taxes and a mechanism for affecting them in Iran. It has identified totally 18 considerations (limitations) for implementing Islamic taxes, then surveying researches, professors of Islamic economic, these limitations were ranked. The results indicate that Independence of seminaries has the highest rate and jurisprudential (feghi) limitation (consideration) has the lowest rate. The lack of integrated laws consisting of common tax laws and Islamic tax laws and lack of proper structure are the most important considerations in implementing Islamic taxes. It has been noted that if the state tax organization takes the responsibility of Islamic taxes especially one fifth (khums), it will threat both seminaries independence, it is in contradiction with voluntary aspect of khums and zakat as worships and also it will be accompanied with considerations and limitations like information asymmetry between taxpayers and receiver institutions and multiplicity of religious decrees.
    Keywords: Zakat, Khums, Tax, Juriprudential Limitations, Legislative Limitations, Implementation Limitations, Structural Limitations
  • Saeed Azizi Page 173
    One of the most important subjects of management science is the relationship between job satisfaction and organizational commitment that it has created various discussions among investigators. Job satisfaction improvement creates job commitment improvement. Changes have important roles because of tax organization's sensitive role among other organizations. The research shows job satisfaction factors of staff and their relationship with organizational commitment. The research main question: Is there any meaningful relationship between job satisfaction and job commitment in the target society of staff? The statistics related to tax organization's staff are used in this paper. The gathered data is analyzed by inferential statistics (unity coefficients) and descriptive statistics (means¸ standard deviation¸ …). The results show that there is a positive and meaningful relationship between job satisfaction and organizational commitment. According to the obtained information¸ in investigation of job satisfaction subgroups, satisfaction of colleagues is in the highest level and satisfaction of salary is in the lowest level in job satisfaction.
    Keywords: Staff, Job Satisfaction, Organizational Commitment
  • Jamshid Amanee, Hossein Najafi, Adel Fatemi, Mahdi Majlesi Page 197
    The balanced scorecard (BSC) is a management tool that is based on measurement and it is considered to be a prerequisite to strategic management. The aim of this study is to describe and evaluate State Tax Administration of Hamedan Province in the Year 1387 using the balanced scorecard. Having a descriptive nature, the research is a survey study. Twenty managers, a hundred staff and a hundred taxpayers participated in the study. To collect data, three already-developed content-valid reliable questionnaires were utilized. The results of the Binomial Test reports a dissatisfactory performance in the most of the perspectives (α<0/05). Moreover, findings indicate that State Tax Administration of Hamedan Province has achieved its goals, by 105.25% in financial perspective, by 67% in taxpayers, by 63% in internal business processes, and by 59% in learning & growth perspective.
    Keywords: Balanced Scorecard (BSC), State Tax Administration of Hamedan Province, Strategic Management, Performance Evaluation
  • Mahdi Eskandari, Reza Akbarian Page 221
    Nowadays the role of taxation system to supply government's budget and socio-economic goals is clear to all. But the ways of filling and paying tax should be easy and without waste of time and cost. Tax e-filling that is known as one of the most important Government-To-Consumer (G2C) services, takes place in it's primitive stages in Iran. This new e-service seems to face some obstacles to adopt by Iranian citizens. Therefore, this research try to investigate the most important factors that affect adoption of this new e-government service by means of investigating tax e-filling system in Iran by using the most famous theories in this context especially Unified Theory of Acceptance And Use of Technology (UTAUT). This research propose some hypotheses that assume factors like performance expectancy, effort expectancy, social influences and facilitating conditions as the UTAUT theory's factors in addition to perceived risk factor have a significant correlation on adopting tax e-filling.
    Keywords: E_commerce_E_government_E_tax_Tax E filling